SEKOLAH KEBANGSAAN PEKAN DUA RANAU PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 4 NAMA: ________________________________________ KELAS :_____________________________________________ BAHAGIAN A TANDAKAN SALAH

1 √ PADA PERNYATAAN YANG BENAR DAN X PADA PERNYATAAN YANG

Sistem reproduktif berfungsi untuk menghasilkan zuriat.

2

Organ reproduktif lelaki adalah vegina, ovary, uterus dan tiub fallopio.

3

Testis dan skrotum adalah organ reproduktif lelaki.

4

Remaja perempuan akan mencapai akil baligh apabila didatangi haid untuk kali pertama. Apabila mengalami ihtilam (mimpi basah ), remaja perempuan akan mencapai akil baligh. Salah satu perubahan fizikal yang berlaku pada remaja perempuan apabila mencapai akil baligh adalah pertumbuhan misai dan janggut. Pembesaran payu dara adalah salah satu perubahan fizikal pada lelaki apabila mencapai akil baligh. Salah satu persamaan perubahan fizikal yang berlaku pada remaja perempuan dan lelaki adalah pertumbuhan bulu di sekitar kemaluan. Perubahan suara yang akan menjadi garau merupakan perubahan ketara yang selalunya berlaku pada perempuan apabila mencapai akil baligh.

5

6

7

8

9

10 Pada umumnya, akil baligh bagi perempuan bermula daru uur lapan hingga dua belas tahun manakala lelaki pula dari umur sepuluh hingga empatbelas tahun.

(10 Markah)

SEKOLAH KEBANGSAAN PEKAN DUA RANAU PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 4 NAMA: ________________________________________ KELAS :_____________________________________________ Bahagian B 1. MULUT KOLON ESOFAGUS PERUT USUS KECIL DUBUR 2. Fungsi Menghantar makanan ke perut Mencernakan makanan Mengeluarkan tinja (najis) Menghancurkan makanan dengan bantuan gigi dan enzim yang terdapat dalam air liur Bahagian dan organ Perut Dubur Mulut Esophagus (10 Markah) . Padankan bahagian dan organ utama system pencernaan manusia dengan fungsi masing-masing. Namakan bahagian dan organ utama system pencernaan manusia mengikut pilihan jawapan yang disediakan.

SEKOLAH KEBANGSAAN PEKAN DUA RANAU PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 4 NAMA: ________________________________________ KELAS :_____________________________________________ Bahagian C Isikan tempat kosong dengan perasaan yang digambarkan oleh wajah-wajah di bawah. gembira marah sedih kecewa malu bangga takut terkejut Isikan nama penuh guru Pendidikan Jasmani dan Kesihatan bagi kelas di bawah Nama Kelas 4 Kreatif 4 Inovatif (10 Markah) Nama Guru Pendidikan Jasmani dan Kesihatan .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful