UNIVERSITATEA”VASILE ALECSANRI” DIN BACAU FACULTATEA DE INGINERIE SECTIA: MECATRONICA

PEDAGOGIE

Forme de invatamant extrascolare

Prof. coordonator:

Realizator:

Asist.dr. Liliana Mâţă

Budau Marius-Antonel

Bacau, 2012

Cuprins

1. Argument 2. Partea teoretica; 2.1 Definirea conceptelor; 2.2 Clasificare; 2.3 Exemple de forme de organizare extrascolara; 3. Partea practica; 3.1 Simulare excursie; 4. Concluzii; 5. Bibliografie ;

Avantajul este ca sunt mai suple. De asemenea in activitati scolare auxiliare sunt puse la incercare capacitatile de organizare si spiritul de echipa ale elevilor.educative. In aceste forme de organizare se inscriu:  proiectele instructiv . .  activitatile extrascolare. marea varietate a intereselor si aptitudinilor elevilor au condus la necesitatea promovarii si a altor forme de organizare a activitatii instructiv . mai mobile decat lectia. organizarea eficienta si atractiva a timpului liber. Acestea sunt activitati complementare lectiei si contribuie în modalitati specifice la realizarea scopurilor si obiectivelor educationale. Partea teoretica: 2. ci se proiecteaza în functie de interesele. acestia fiind organizati in grupe sau echipe . Aceste activitati au importante roluri precum largirea si aprofundarea cunostintelor dobandite prin intermediul unei lectii . 2.educative în afara clasei. Argument: In varietatea de activitati educationale . cooperarea fiecarui membru fiind esentiala pentru ca grupa de elevi sa poata sa indeplineasca cerintele instructorului sau al profesorului.1. lectia constituie forma principala de activitate. multitudinea obiectivelor educationale. Definirea conceptelor: Complexitatea procesului de învatamant. valorificarea si dezvoltarea intereselor si aptitudinilor elevilor. dar si formele auxiliare joaca un rol important in dezvoltarea trasaturilor cognitive ale elevilor. lasand camp liber de manifestare initiativei celor carora li se adreseaza. preferintele elevilor. in aceste activitati extrascolare elevii avand libertatea de a se exprima liber . continutul lor nu este programat prin documente scolare. dezvoltindu-si propriile idei despre ceea ce le-a fost predat in momentul lectiei in cadrul scolii.Desfasurandu-se sub îndrumarea cadrului didactic si urmarind adancirea cunostintelor.1. de conditiile si posibilitatile de realizare.

dezvoltarea aptitudinilor. concursuri.artistice si sportive: Includ întalniri cu personalitati ale vietii culturale. Dupa continutul activitatii pot fi cercuri cultural . cu scopul de a oferi elevilor care întampina dificultati în activitatea de învatare sprijin pentru depasirea acestora. stiintifice. Cercurile de elevi: Vizeaza aprofundarea pregatirii într-un anumit do-meniu. sub conducerea unui cadru didactic. Consultatiile: Se organizeaza cu scopul de a oferi elevilor informatii suplimentare asupra unor probleme abordate în cadrul lectiilor sau asupra unor teme care îi intereseaza în mod deosebit. vizionari de filme si spectacole. În cadrul excursiilor complexe si de lunga durata elevii pot fi initiati în metodologia cercetarii stiintifice. asigurarea conditiilor de recreere si distractie. stimularea creativitatii. Excursiile si vizitele: Urmaresc largirea orizontului de cunoastere al elevilor.2 Clasificare: Meditatiile: Reprezinta activitati organizate în afara orelor de clasa. serbari.2. sportive. Valorificarea rezultatelor acestor tipuri de activitati se poate face prin expozitii. investigare.artistice. tehnico – aplicative. stiintifice. publicatii în revistele scolare. carnavaluri. familiarizarea cu frumusetile naturii. înre-gistrarea si prelucrarea. cercuri sportive organizate pe ramuri de sport. fiind familiarizati cu activitati ca: observare. . generalizarea si valorificarea celor observate. întreceri sportive. Activitatile cultural . cercuri de informatica. serbari scolare. etc. colectarea datelor. concursuri artistice si sportive etc.

includ practica. includ activitati de autoinstruire si autoeducatie. de divertisment. utilizarea mijloacelor multimedia. strategiile de practica în unitati economice în vederea calificarii. organizate în mediul socio-cultural. de loisir.a . acestea urmaresc îmbogatirea achizitiilor elevilor. vizionarii de expozitii. vizite în unitati productive. relaxarea. îmbunatatirea performantelor socio-profesionale. navigarea pe internet s.De asemenea activitatile extrascolare se pot clasifica si in funtie de mediul in care se desfasoara. economice. destinderea. urmaresc îmbogatirea orizontului spiritual.  activitati periscolare. astfel:  activitatile parascolare sunt organizate în mediul socio-profesional. stiintifice.

pentru a lua parte la cateva minute de meditatie impreuna cu cadrul didactic.2. „Peste 4 zile incepe BAC-ul” In aceasta imagine se observa cum cativa elevi au ramas in sala de curs.3 Exemple de forme de organizare extrascolara. dupa terminarea orelor de curs. .

prin care ii apropie pe elevi de valorile si traditiile folclorice locale. . in acest descoperind sensibilitata interna si dorinta de exprimare a elevilor.“Judith Szabo. dascalul care i-a cucerit pe elevi cu activitațile culturale inițiate în afara școlii” Activitate folclorica initiata de catre profesoara Judith Szabo.

la monumetul comemorativ al voievodului Mihai Viteazul.“Prima mea excursie” O mica excursie facuta in comuna Calugareni. .

in cadrul programului national de stimulare a interesului pentru educatie fizica si sport „Kalokagathia” .“Competitie între gradinite la Liceul Don Orione” Eveniment organizat de Inspectoratului Scolar Judetean Bihor.

3. “Acasa la Eminescu”: In aceasta parte vom simula o excursie cu un efectiv de 45 de elevi si doi insotitori. pe o durata de 2 zile si o noapte de cazare. Autocarul va pleca din orasul Bacau si va urmari urmatorul traseu:  Botosani-Casa Memoriala „Nicolae Iorga” . Partea practica.

Casa Natala si Memoriala „Mihai Eminescu” . Ipotesti .

 Ipotesti-„Lacul cu Nuferi” .

 Suceava-“Cetatea de Scaun” .

 Muzeul National al Bucovinei cu Sala Tronului .

 Casa Memoriala „Ciprian Porumbescu” .

 Manastirea Voronet .

Neamt -Cetatea Neamtului . Tg.

 Casa Memoriala „Ion Creanga” din Humulesti .

 Manastirea Agapia  Manastirea Varatic .

In acest mod toate abilitatile participa la o dezvoltare intelectuala armonioasa si cel mai important lucru este ca prin aceste activitati toata atentia elevilor este focalizata asupra lucrurilor educative. pentru ca elevi sa poata aprofunda materialul invatat in timpul lor liber si sa isi centreze atentia si resursele proprii asupra culturii. evitandu-se astfel decaderea acestora in diferite vicii sau influente negative ce se gasesc la fiecare colt de strada. al profesorului.4. este nevoie de mult mai multa participare din punct de vedere didactic. . Concluzii: Din cele prezentate observam ca pe langa materia predata elevilor in timpul orelor de curs. stiintei sau sportului.

http://florinashihcram. http://www.adevarul. http://www.com/ 4.egco.ro/ .ro/excursii-romania.blogspot. http://semanticu. Bibliografie: 1.ro/ 5.html 3.elitour.5. Nichita Andrei-Teoria-si-metodologia-instruirii 2. http://www.com/ 6.wordpress.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful