UNIVERSITATEA”VASILE ALECSANRI” DIN BACAU FACULTATEA DE INGINERIE SECTIA: MECATRONICA

PEDAGOGIE

Forme de invatamant extrascolare

Prof. coordonator:

Realizator:

Asist.dr. Liliana Mâţă

Budau Marius-Antonel

Bacau, 2012

Cuprins

1. Argument 2. Partea teoretica; 2.1 Definirea conceptelor; 2.2 Clasificare; 2.3 Exemple de forme de organizare extrascolara; 3. Partea practica; 3.1 Simulare excursie; 4. Concluzii; 5. Bibliografie ;

continutul lor nu este programat prin documente scolare. in aceste activitati extrascolare elevii avand libertatea de a se exprima liber . De asemenea in activitati scolare auxiliare sunt puse la incercare capacitatile de organizare si spiritul de echipa ale elevilor. marea varietate a intereselor si aptitudinilor elevilor au condus la necesitatea promovarii si a altor forme de organizare a activitatii instructiv . Partea teoretica: 2. dezvoltindu-si propriile idei despre ceea ce le-a fost predat in momentul lectiei in cadrul scolii. In aceste forme de organizare se inscriu:  proiectele instructiv . ci se proiecteaza în functie de interesele. preferintele elevilor. acestia fiind organizati in grupe sau echipe . valorificarea si dezvoltarea intereselor si aptitudinilor elevilor.1. . organizarea eficienta si atractiva a timpului liber. mai mobile decat lectia.1. 2.  activitatile extrascolare. cooperarea fiecarui membru fiind esentiala pentru ca grupa de elevi sa poata sa indeplineasca cerintele instructorului sau al profesorului. Definirea conceptelor: Complexitatea procesului de învatamant.Avantajul este ca sunt mai suple. dar si formele auxiliare joaca un rol important in dezvoltarea trasaturilor cognitive ale elevilor. multitudinea obiectivelor educationale.Desfasurandu-se sub îndrumarea cadrului didactic si urmarind adancirea cunostintelor.educative. Acestea sunt activitati complementare lectiei si contribuie în modalitati specifice la realizarea scopurilor si obiectivelor educationale. lasand camp liber de manifestare initiativei celor carora li se adreseaza. de conditiile si posibilitatile de realizare. Aceste activitati au importante roluri precum largirea si aprofundarea cunostintelor dobandite prin intermediul unei lectii . Argument: In varietatea de activitati educationale .educative în afara clasei. lectia constituie forma principala de activitate.

concursuri artistice si sportive etc. sub conducerea unui cadru didactic. etc. fiind familiarizati cu activitati ca: observare. În cadrul excursiilor complexe si de lunga durata elevii pot fi initiati în metodologia cercetarii stiintifice. stiintifice. concursuri. serbari scolare. familiarizarea cu frumusetile naturii. cu scopul de a oferi elevilor care întampina dificultati în activitatea de învatare sprijin pentru depasirea acestora. asigurarea conditiilor de recreere si distractie.artistice si sportive: Includ întalniri cu personalitati ale vietii culturale.2. . Valorificarea rezultatelor acestor tipuri de activitati se poate face prin expozitii. întreceri sportive. publicatii în revistele scolare. tehnico – aplicative.2 Clasificare: Meditatiile: Reprezinta activitati organizate în afara orelor de clasa. vizionari de filme si spectacole. Cercurile de elevi: Vizeaza aprofundarea pregatirii într-un anumit do-meniu. generalizarea si valorificarea celor observate. Dupa continutul activitatii pot fi cercuri cultural . stimularea creativitatii. serbari. carnavaluri. înre-gistrarea si prelucrarea. dezvoltarea aptitudinilor. investigare.artistice. Activitatile cultural . cercuri de informatica. colectarea datelor. Consultatiile: Se organizeaza cu scopul de a oferi elevilor informatii suplimentare asupra unor probleme abordate în cadrul lectiilor sau asupra unor teme care îi intereseaza în mod deosebit. cercuri sportive organizate pe ramuri de sport. sportive. Excursiile si vizitele: Urmaresc largirea orizontului de cunoastere al elevilor. stiintifice.

includ practica.De asemenea activitatile extrascolare se pot clasifica si in funtie de mediul in care se desfasoara. astfel:  activitatile parascolare sunt organizate în mediul socio-profesional. stiintifice.  activitati periscolare. economice. îmbunatatirea performantelor socio-profesionale. de loisir. includ activitati de autoinstruire si autoeducatie. de divertisment. urmaresc îmbogatirea orizontului spiritual. vizionarii de expozitii. organizate în mediul socio-cultural.a . acestea urmaresc îmbogatirea achizitiilor elevilor. utilizarea mijloacelor multimedia. vizite în unitati productive. destinderea. navigarea pe internet s. relaxarea. strategiile de practica în unitati economice în vederea calificarii.

. pentru a lua parte la cateva minute de meditatie impreuna cu cadrul didactic.3 Exemple de forme de organizare extrascolara. dupa terminarea orelor de curs.2. „Peste 4 zile incepe BAC-ul” In aceasta imagine se observa cum cativa elevi au ramas in sala de curs.

prin care ii apropie pe elevi de valorile si traditiile folclorice locale. in acest descoperind sensibilitata interna si dorinta de exprimare a elevilor. . dascalul care i-a cucerit pe elevi cu activitațile culturale inițiate în afara școlii” Activitate folclorica initiata de catre profesoara Judith Szabo.“Judith Szabo.

la monumetul comemorativ al voievodului Mihai Viteazul. .“Prima mea excursie” O mica excursie facuta in comuna Calugareni.

“Competitie între gradinite la Liceul Don Orione” Eveniment organizat de Inspectoratului Scolar Judetean Bihor. in cadrul programului national de stimulare a interesului pentru educatie fizica si sport „Kalokagathia” .

Partea practica. “Acasa la Eminescu”: In aceasta parte vom simula o excursie cu un efectiv de 45 de elevi si doi insotitori.3. pe o durata de 2 zile si o noapte de cazare. Autocarul va pleca din orasul Bacau si va urmari urmatorul traseu:  Botosani-Casa Memoriala „Nicolae Iorga” .

Casa Natala si Memoriala „Mihai Eminescu” . Ipotesti .

 Ipotesti-„Lacul cu Nuferi” .

 Suceava-“Cetatea de Scaun” .

 Muzeul National al Bucovinei cu Sala Tronului .

 Casa Memoriala „Ciprian Porumbescu” .

 Manastirea Voronet .

Neamt -Cetatea Neamtului . Tg.

 Casa Memoriala „Ion Creanga” din Humulesti .

 Manastirea Agapia  Manastirea Varatic .

este nevoie de mult mai multa participare din punct de vedere didactic. pentru ca elevi sa poata aprofunda materialul invatat in timpul lor liber si sa isi centreze atentia si resursele proprii asupra culturii. evitandu-se astfel decaderea acestora in diferite vicii sau influente negative ce se gasesc la fiecare colt de strada. . al profesorului. stiintei sau sportului.4. Concluzii: Din cele prezentate observam ca pe langa materia predata elevilor in timpul orelor de curs. In acest mod toate abilitatile participa la o dezvoltare intelectuala armonioasa si cel mai important lucru este ca prin aceste activitati toata atentia elevilor este focalizata asupra lucrurilor educative.

5.ro/ .com/ 4. Nichita Andrei-Teoria-si-metodologia-instruirii 2.com/ 6.elitour. http://www.egco.wordpress.adevarul. http://semanticu.html 3.blogspot. http://florinashihcram. http://www. http://www.ro/ 5. Bibliografie: 1.ro/excursii-romania.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful