Mata Pelajaran Tujang Tajuk Sub tajuk / Kemahiran Tarikh Masa Tahun Bilangan Murid

: : : : : : : :

Pendidikan Jasmani Kemahiran Pergerakan Asas Manipulasi Alatan Membaling 7 Mac 2011 RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN 8.10 pagi – 8.40 pagi 3 Maju L 15 P 25

Hasil Pembelajaran

:

Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, murid-murid dapat: Psikomotor 1. membaling objek seperti pundi kacang ke pelbagai arah, pada jarak sekurang-kurangnya 5 meter secara statik dan dinamik tanpa halangan. 2. membaling objek seperti bola tepat ke arah sasaran pada jarak sekurang-kurangnya 5 meter secara statik dan dinamik dengan halangan. 3. mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran ke dalam pelbagai variasi aktiviti yang melibatkan kemahiran membaling pundi kacang dan bola. Kognitif 1. menyatakan 3 langkah keselamatan terhadap diri sendiri dan peralatan semasa melibatkan diri di dalam aktiviti membaling objek seperti pundi kacang dan bola. 2. menyatakan arah, kualiti dan tujuan membaling semasa melibatkan diri di dalam aktiviti permainan yang dilaksanakan oleh guru. Afektif 1. menunjukkan perasaan seronok melalui mimik muka dan tepukan tangan. 2. menghargai usaha dan keupayaan diri dan rakan menerusi interaksi semasa melakukan aktiviti.

Penerapan nilai Kemahiran berfikir Strategi utama : : : Berusaha untuk melakukan aktiviti yang diarahkan oleh guru. Membanding beza / memberi sebab Kontekstual Bahan sumber pengajaran dan pembelajaran Bahan Sumber P & P Skitel besar Bola Getah Gelung Bilangan 16 24 20 Bahan Sumber P & P Mini bola baling Alat perakam CD Bilangan 3 1 .

 „Recycler‟ akan berusaha untuk melantun bola api ke dalam tong kitar semula (gelung) yang terletak ditengah bulatan. atas dan bawah tetapi tidak boleh melepaskan tangan rakan. memegang tangan rakan. . Gelung Catatan: Menerusi aktiviti ini murid dapat menghubungkaitkan kepentingan perkaraperkara berikut: a. faedah kitar semula. b. mewujudkan kesediaan diri. kiri.  Murid dalam bulatan sebagai penghalang. Pakaian Ciri Strategi Fokus Pembelajaran & Organisasi Kelas BSPP/ Catatan Memanaskan badan dan regangan „Hi-bounce‟ Menghubungkait (Relating)  Murid dibahagikan kepada 4 kumpulan (8 / 9 setiap kumpulan)  Berdiri dalam bentuk bulatan.Bahagian/ Masa Permulaan ( 5 minit ) Aktiviti 1.  Penghalang boleh menggerakkan badan dan tangan ke kanan. Kehadiran 2.  Empat orang murid berperanan sebagai „recycler‟. Kesihatan 3. Bola getah 2. BSPP: 1.

. Apabila muzik diberhentikan.Bahagian/ Masa Perkembangan ( 10 minit ) Aktiviti Membaling bola ke arah sasaran “Binggo” Ciri Strategi Mengalami (Experiencing)    Fokus Pembelajaran & Organisasi Kelas Murid dibahagikan kepada 2 kumpulan (Kaca & Plastik ) Murid berjalan dengan iringan muzik di sekeliling gelung (bahagian dalam) yang disusun dalam bentuk bulatan. BSPP/ Catatan BSPP 1. Alat perakam CD Catatan: Menerusi aktiviti ini murid-murid dapat mengalami :  perlakuan membaling tepat ke arah sasaran . Skitel 4. Bola 2. Gelung 3. murid mengambil bola yang diletakkan di dalam gelung dan membaling ke arah sasaran (Skitel besar) .

Plastik dan Kertas)  Setiap kumpulan dibahagikan kepada dua pihak.  1 mata @ skor bagi setiap kali bola berjaya dilantun ke dalam gelung. Papan skor Catatan: Menerusi aktiviti ini murid-murid dapat mengalami :  perlakuan membaling ke arah sasaran pada jarak tertentu dengan adanya penghalang.  Kaca : pertahanan & penyerang  Plastik : pertahanan & penyerang  Kertas : pertahanan & penyerang  Pihak pertahanan akan mengawal zon A&B  Pihak penyerang akan berusaha untuk membaling bola kepada rakan semasa membuat hantaran.Bahagian/ Masa Kemuncak ( 10 minit ) Aktiviti Ciri Strategi Fokus Pembelajaran & Organisasi Kelas BSPP/ Catatan BSPP 1. Bola 2. berkomunikasi dengan rakan dan mengamalkan nilai kerjasama dalam kumpulan.  Pihak penyerang juga akan memperolehi mata @ skor apabila berjaya melantun bola ke dalam gelung yang di letak di atas lantai zon C secara bertaburan. Permainan bersyarat „Vroom‟ Memindahkan (Transfering)  Murid dibahagikan kepada 3 kumpulan (Kaca.  situasi sebenar dalam permainan dengan aplikasikan kemahiran membaling. Zon A Zon B Zon C . Gelung 3.

 Murid melakukan pergerakanpergerakan mengikut lirik dan rentak muzik. Menyejukkan badan dan rumusan „Action Song‟ Memindahkan (Transfering)  Murid dibahagikan kepada 4 kumpulan. Alat perakam CD Catatan: Menerusi aktiviti ini murid dapat memindahkan pengetahuan dan kemahiran yang diperolehi semasa melakukan aktiviti . .  Murid memberi pandangan dan menjawab soalan-soalan bertumpu dan bercapah mengenai kemahiran membaling di dalam aktiviti.  Murid dari setiap kumpulan mengikut perlakuan ketua yang dilantik.Bahagian/ Masa Penutup ( 5 minit ) Aktiviti Ciri Strategi Fokus Pembelajaran & Organisasi Kelas BSPP/ Catatan BSPP 1. Refleksi isi utama pengajaran : .

CONTOH 2 RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PERGERAKAN ASAS (MANIPULASI ALATAN) TAHUN TIGA .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful