~rsJe.

BARTENDING

Pana nu demult. Un barman bun poate si trebuie sa devina un bun manager de locatie. Lipsa de perspectiva a tinerilor barmani a impietat asupra desavarsirii lor profesionale si interesele de moment au impiedicat transmiterea informatiilor corecte catre consumatorul final. combinand 0 paleta cat mai larga de arome. un hobby pentru multi oameni realizati profesional in alte domenii. Totodata.CUUAnT InAlnTE Acest curs se doreste a fi un ghid si un indemn pentru tinerii ce doresc sa imbratiseze meseria de barman si speram noi poate fi de folos si celor care deja 0 practica fara a avea pretentia ca trateaza exhaustiv aspectele ce reprezinta elementele componente ale acestei meserii. prin creerea unor bauturi. meseria de barman era privita doar ca 0 perioada de tranzit in vederea obtinerii resurselor necesare traiului pana la apariatia unor alte oportunitati sau desavarsirii studiilor intr-o alta profesie. constituie 0 provocare intelectuala. pentru care desavarsirea gustului si individualizarea personalitatii. trainer sau patron si administrator al propriei sale afaceri sau a unuia sau mai multi investitori. Geocom Premium Products & Profess/one'Servlces . asupra calitatii ingredientelorfolosite si a trendurilor internationale de consum. aceasta meserie duce la intelegerea mecanismelor pietii. aparitia viziunii antreprenoriale si desavarsirea artei de negociere. Exersata cu pasiune si devotament. Speram ca acest curs sa Iefie si lor de folos. reprezentant de vanzari pentru 0 firma multinationala. © Copyright aprilie 2009 Toate drepturile apartin autorilor: George GEORGESCU lonut FRANGULEASANDU Constantin OPRITESCU Nicio parte a acestei lucrari nu poate fi reprodusa fara acordul autorilor. buyer sau consultant Horeca. bartending-ul poate fi 0 pasiune.

. ELEMENTE DE ISTORIE 51 EVOLUTIE A BAUTURILOR AMIXULUI Scurta istorie cronologica a aparitiei si evolutiei bauturilor si a obisnuintelor de consum. . DEFINIREAACTIVITATII DE BARMAN (BARMAN JOB) V. TRENDURI DE CONSUM NON ALCOOLICE IV. II. descrierea aptitudinilor necesare. ierburi. RETETE COCKTAILURI ALCOOLlCE. branduri importante b) Prezentarea celor mai utilizate ingrediente de bar: fructe. prezentare metode de obtinere si preparare .milkshakes. . Scurt istoric . 51 VII. juice-uri. III. mirodenii.CURS DE InlTlERE I. METODE DE PREPARARE 51 TEHNICI DE BAR Identificarea. scurt istoric. CAFEA 51 COCKTAILURI DE CAFEA Identificarea tipurilor de pahare si a instrumentelor de bar uzuale in activitatea de barman precum si descrierea rolului functional. tranduri intemationale de consum. definirea si prezentarea metodelor de preparare si a tehnicilor de bar precum si coduri de comunicare in spatele barului. TIPURI DE PAHARE SIINSTRUMENTE DE BAR VI. 1 . a responsabilitatilor ce ii revin. a atidudinii pe care trebuie sa 0 manifeste fata de clienti si restul personalului. BAUTURI SIINGREDIENTE DE BAR a) Prezentarea categoriilor de bauturi . retete si prezentare cocktail uri de cafea.BARTEnDinG .coffee cocktails.mocktails. piureuri de fructe.smoothies. . descriere proces de fabricatie.flavoured. a vocabularului folosit cat si a metodelor de impulsionare a vanzarilor. toppinguri. b) cocktailuri modeme . Fisa postului. Prezentarea detaliata a retetelor si a metodelor de preparare pentru a) cocktailurile clasice. siropuri.

un promotor al conceptului de bar! CLIENT Cuvintele cheie ale barmanului SATISFACUT > = relatii interumane: . Barman dOb fi§a postului. Cocktail: sec/dulce/acru/lung/scurt/rece/cald Sugestii Converseili pozitive lmportanta prezentarf cocktail-ului Culoare. gustativ Informatii pentru clienti sau raspunsuri pentru intrebarile oespetltor Cunoasterea produselorin piata Fii un initiator. cocktail-uri ~i ingrediente Know-how! Cocktailuri clasice internationale renumite Creatii personale ale barmanului pentru barul sau. decor Tipul de pahar potrivit pentru cocktail Jobul barmanului 0 20% Tehnic: o > o > o > o 2 > > > > > > > COCKTAIL KNOW-HOW CUNOA$TEREA SERVICE iNTAMPINARE RESPONSABILITATE COMUNICARE ATMOSFERA PRODUSULUI 0 80 % Psih%gie: . vanziri Prima impresie ~ Regulile comportamentului profesional se apllca de la venirea clientului in locatle pana la plecarea sa ~i nu pana la momentul cererii notei.I. sau cocktail-uri personalizate pentru clientii fideli ai locatiei. Sa raspunda prompt la tntrebarile ~i nevoile clientului. Zarnbetl Intamplnare caldat Asculta cu atentie dorintele clientului! Observa ~i gas~~te SOI~tii pentru orice nevoie pertinenta a clientului! Deschis ~i diplomat! Discret ~i confident! 1 r Regula fundamentali: o > > o > Cunoaste-ti produsele! Efectul cocktail-ului asupra clientului: vizual. atitudine. barmanului este Rolul barmanului o > > > > increderea clientului primordiala Discretia este importanta in confidentia/itatea Comunicarea cu clientul este imperativa o Baza de cunostlnte intemeiata despre bauturl alcoolice.

Gasiti intotdeauna argumente PERTINENTE! Orice barman trebuie sa alba un argument mirosul orlcarel bauturl. somptuos. picant. gusturile ~i mirosurile acele persoane. tare. bine balansat. ce sa provoace imaqinafia. ! o o o o o Pentru a crea 0 atmosfera dlstlnsa ~i eleganta ~i pentru a socializa in compania unei bauturi deosebite. sec.Comunicare .Know How! Bogat (plin de calitatl. delicat. nobil. vocabularul devine primordial! Argumente in vanzari o o o "Argumentuf' este un element important ca ~i tehnica de vanzarl. profund. user de baut. acrlsor. subtil. unic. §armant. generos): foarte buns intensitate de erome §i gusturi peste medie. aroma ~i gustul unei bauturl . este folositoare dar nu poate inlocui sugestiile barmanului ~i cunostintele sale intemeiate . puternlca): buns Lista de bauturi sau asa numitul"Menu".Dulce (siropos. Puternic (elocvent. satisfacator. rafinat. . vanzarlle tnsemnand 0 parte lrnportanta a afacerii. perfect. matasos. matasos.Usor (delicat. festiv. viguros. aerat): buns intensitate aromatics §i arome balansate darcu 0 anume delicatete. perfect. termeni ce pot provoca lrnaqlnatla orlcarel persoane ~i pottransforma bautura intr-una deosebltal pentru a descrie Cocktailul sau. luxuriant. user. Cativa termeni ce descriu culoarea. privind istoria. personaliate intesitate de arome §i gusturi. fin. robust. Pentru a creea alternative bauturllortradltlonale. cremos. fructat.. gustul ~i o o o o Light . cremos. deschis... plaeut. plin de aroma.. amarul. Proaspat. splendid. aromat. feminin. elegant. senzatie satisfacatoare. Sweet . bogat. subtil. magnific.. suplu. clientului. un lichior sau orice alt produs de bar REGULI GENERALE PENTRU A CREEA UN COCKTAIL DE SUCCES! NU mlxatl 0 Baza mai mult de 5 ingrediente deosebit pentru a crea un cocktail ~ ~ ~ ~ o singurs biiuturs alcoolics 0 Modificator Un lichior sau maxim dous Juice-uri de fructe Format de obicei din fresh juice de citrice §i sirap 0 Mixer 0 Element de balans 0 Barmanii pot utiliza unul sau mai multi termeni (comblnatil posibile) 0 Barmanul ce foloseste un limbaj potrivit pentru a descrie 0 bautura i~i gase~te mult mai usor modalltatl de a raspunde oricarei cereri din partea cllentilor ~i deasemenea pentru a vinde 0 imagine deosebita a acelui cocktail. fin): cald. placut. VOCABULAR Pentru a creea 0 bautura deoseblta unui oaspete mai intai de toate trebuie sa folosim un vocabular deosebit. armonios. 3 . delicios. §ic. tropical. masculin. moderat. dulce. masculin. exotic. afrodisiac.i vanzari DE CE CREEM COCKTAILURI? o o Prornoveaza un produs deosebit (cocktail) sau 0 oblsnulnta de consum pentru a creste vanzarlle tnformeaza-te continuu asupra bauturilor noi ~i asupra trendurilor lnternationale pentru a putea informa cllentll in legatura cu noile modalltatl de a bea ~i a incerca gusturi noi. incantator.

grapefruit). fructe. puree-uri de bar. vodka. glass. brandy. brandy sau rom. Exprima un mixer (iuice-uri.Brandy si Sherry Flip sunt printre cele mai cunoscute. Un barman profesionist trebuie sa cunoasca acesti termeni internationali pentru a putea sa comunice si sa inteleaga codurile transmise de colegi si chiar de manager. lamaie. o Cocktail o Fix Exprima orice bautura alcoolica ce are ca baza de obicei 0 bautura spirtoasa.Se serveste cu gheata pisata si de obicei este indulcita cu un sirop de fructe(grenadine) o Daisy o bautura o Lace o bautura o Cobbler preparata intr-un pahar inalt (collins sau highball). similara collins-urilor si 0 categorie de Exprima 0 bautura carbogazeificata cocktailuri clasice. 4 . (Beefeater & Tonic." similara Daisy-urilor dar preparata intr-un pahar mai mare. cu gheata pisata si decorata cu fructe proaspete si sprig(tulpina) de menta. composed of spirits of any kind. Sunt bauturi ce au in compozitie un ingredient acru. Prima definitie a cocktailului1806 revista life style "The Balance and Colombian Repository: "The Cocktail is a stimulating liquor. o bautura o bautura o Fizz o Eggnog ce contine de obicei 0 combinatie de ou. Chaser De obicei se exprima pentru ultimul ingredient dintr-un cocktail. ce sunt similare categoriei Sours (bauturi mai acrisoare). water and bitters. servite de obicei intr-un pahar ce are ca garnish pe tot interiorul. ce este servita intr-un pahar inalt si care contine de obicei apa minerala sau sifon. o Cooler Exprima 0 bautura ce are in compozitie ginger ale sau apa minerala. si/sau mirodenii si servita de obicei racita. pentru a schimba gustul rapid. lime. o o Flip o Collins Exprima 0 bautura cremoasa ce are in compozitie. preparata de obicei cu rom sau cu gin. zahar si 0 baza alcoolica cu m ar fi bourbon. zahar si vin rosu sau o baza alcoolica. Exprima 0 bautura si 0 categorie de cocktail uri. fructata sau 0 cafea rece ce are in compozitie si inghetata. o bautura Frappe de obicei frozen(blending). iar Turnarea rapida dintr-un shaker in altul 0 singura data pentru a mixa rapid bautura fara a face Shaking.Iichioruri. gin. Crusta de portocala sau lamaie. Rum & Coke) cu un cantitate mare de lichid.coaja paharul este glazurat cu zahar. o Call Drink Exprima 0 baza alcoolica si un mixer (long drinks) iar aceste branduri sunt definite. Bacardi & Coke) o o Well Drink Exprima 0 baza alcoolica si un mixer (long drinks) iar aceste branduri sunt nedefinite. iar acesta tehnica este aceea de a turna 0 cantitate foarte mica de alcool deasupra bauturii. juice-uri din fructe. whiskey mixata cu . (Gin & Tonic. mixuri de bar) ce este consumat imediat dupa servirea unui shot. rom. sugar. servita intr-un paharcoolins o Box o sau highball.Terminologie de bar Acesti termeni sunt des folositi in bar. frisca lichida sau lapte. ou. 0 spirala din coaja unei citrice(portocala.

Exprima 0 bautura fara alcool. o Rickey o Virgin Este similar cu Fizzes dar in locullamaii se folosesta lime. o bautura o o o o Sangaree Shooter Un shot de whisky straight (fara gheata.scumpe. juice-uri de fructe.5 ABV. Similar cu grogul dar avand ca baza alcoolica orice tip de bautura ce depaseste 37.o bautura o o o o o Grog ce are ca baza alcoolica romul si este mixata de obicei cu zahar. juice-uri de fructe si zahar imbatranit in butoaie si mai apoi imbuteliat. Este 0 bautura simpla ce contine 0 baza alcoolica. destinata petrecerilor. Neat sau Straight alcoolica servita fara gheata si fara niciun alt tip de efect termic. preparata intr-un "bol de punch" o Toddy un recipient de sticla ce poate inmagazina 0 cantitate mare de lichid. rece preparata intr-un pahar inalt ce contine de obicei yin aromat si indulcit. o Nip On The Rocks Pick-Me-Up « Un sfert de sticla » o Sour o bautura racoritoare ce se serveste dupa servirea unei cantitati mari de alcool. zahar si apa minerala. juice de citrice si ceai. Lowball Mulls Similar cu Highballs-urile dar servit de obicei in pahare mai mici (tumbler). preparat cu 0 baza alcoolica. o Supercall. Un Julep cu 0 cantitate mai mica. soft drink -uri si 0 baza alcoolica sau yin. Highball Un tip de pahar si 0 categorie de cocktailuri ce au in compozitie de obicei 0 baza alcoolica si sifon. 5 . aromata cu mirodenii si indulcita ce are de obicei 0 baza alcoolica. garnish-ul fiind definit din coja de lamaie si felie de portocala. se indulceste de obicei cu miere sau sirop de mieresi contine de obicei si ceai negru si mirodenii. folosind ca garnish nucsoara. juice proaspat de lamaie.Superpremium o Punch o bautura alcoolica Exprima bauturile cu un grad de calitate ridicata. siropuri aromate. yin sau bere servita ca un punch cald. juice proaspat de lamaie sizahar. Sling Un tip de pahar si 0 bautura preparata in pahar inalt cu brandy. o bautura o bautura o calda. menta proaspata si zahar. Shrub Un mix de baze alcoolice. whiskey sau gin. miere. fructe. servita intr-o cana mare de ceai. de obicei bauturi imbatranite in butoaie pentru multi ani si cu un voluma mare de alcool (ABV). ce contine de obicei.Poate fi servit si cald si rece.Top shelf . o o Un lichior sau 0 baza alcoolica turnata peste gheata cuburi. de a raci in prealabil 0 bautura dar a 0 servi fara Straight up o Smash Exprima modalitatea gheata. fara efect termic) sau orice alta bautura spirtoasa.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful