Senarai Keperluan Bayi dan Ummi

Bismillah ir-Rahman ir-Rahim Saya sudah mula menyediakan barang keperluan asas dan wajib yang perlu disediakan untuk saya dan bayi yang bakal lahir ini. Saya banyak merujuk di blogblog di dalam internet.

BARANG ASAS KEPERLUAN BAYI 1) Bakul Pakaian Bayi 2) Baju Lengan Panjang 3) Baju Lengan Pendek 4) Seluar Panjang 5) Seluar Pendek 6) Rompers 7) Barut 8) Bedung 9) Pampers (New Born) 10) Mitten Booties 11) Tuala/Sapu Tangan Kecil 12) Topi Kepala 13) Lampin 14) Baby Bip 15) Diaper Bag 16) Alas Getah Bayi 17) Tilam Bayi 18) Bantal Bayi 19) Selimut /selimut bertopi 20) Kelambu 21) Wet tissue 22) Tikar getah bayi (dapat elak tilam basah/kotor jika tiba-tiba bayi kencing/berak ketika menukar lampin.)

BARANG MANDIAN BAYI 1) Bakul Barang Mandian 2) Baby Bath 3) Baby Shampoo 4) Baby Powder 5) Baby Wipes 6) Kapas Kecil 7) Tab Mandian Bayi 8) Baby Lotion

9) termometer mandian ( sebenarnya boleh cuba dengan memasukkan tangan anda dulu ke dalam air untuk memastikan air sesuai untuk bayi) HEALTH CARE 1) Bakul Barangan Grooming &Health Care 2) Minyak Yuyi Cap Limau 3) Vicks tak elok Termometer check demam 4) Gunting Kecil 5) Pemotong Kuku Bayi 6) Baby Lotion 7) Baby Oil 8) Krim Lampin 9) Sikat / Berus Rambut Lembut Bayi 10) Cotton Bud 11) Bakul Sampah Kecil 12) Tiub Menyedut Hingus / Nasal Aspirator BARANGAN BREASTFEEDING 1) Breast Pump Set 2) Cooler Bag Set 3) Warmer (tempat menyimpan botol susu yang dah bancuh) 4) Sterilizer 5) Botol Susu 6) Storage Bottle 8) Nursing Cover 9) Nursing Bra 10) Breast Pad 11) Puting 12) Berus Botol **Note: Puting Botol Susu Size S – 0 – 3 bulan Size M – 3 – 6 bulan Size L – 6 – 12 bulan Size XL – 12 bulan ke atas Puting X – 6 bulan ke atas (tak tumpah) TEMPAT TIDUR BAYI 1) bantal. bantal peluk dan tilam (Ada pelbagai jenis termasuk untuk bayi yang mengalami alahan 2) sarung bantal dan tilam .

Tuala Muka – 1 helai 12. Kain Batik – 4 helai 8. Ubat Gigi.LAST MINUTE 4.LAST MINUTE 5.LAST MINUTE 2. Sikat rambut 16. Buku Rawatan Merah .1 helai 14. Berus Gigi. Tudung / Skaf 9.3) katil bayi samada jenis kayu atau playen KEPERLUAN TAMBAHAN (JIKA PERLU) 1) Bouncer 2) Stroller 3) Car seat 4) Kerusi makan 5) Musical Toys (untuk lenakan bayi) BARANGAN ASAS UNTUK IBU 1) Set Selepas Bersalin 2) Bengkung 3) Baju Sejuk 4) Tungku Moden 5) Selipar 6) Kain Batik 7) Pad (Extra Long) 8) stoking (tebal dan panjang) 9) minyak urut 10) baju berbutang depan (senang nak breastfeeding) BEG HOSPITAL IBU 1. Telefon Bimbit . Pad Biasa 18. Baju / T-Shirt – 3 helai 7. Guarantee Letter . Charger Handphone 6. Beg Plastik Baju Kotor . Baju Sejuk (Sweater) – 1 helai 20. Breast Pad – 4 19. Peralatan Mandi (Pencuci Muka. Bedak 15.1 pasang 21. Kad Pengenalan . Selipar . Maternity Pad .LAST MINUTE 3. Tuala Mandi .1 pek 17. Baju Dalam / Seluar Dalam – 6 helai 11. Listerine) 13. Stoking 10.

Disposable panties (1set) 26. Selsun Blue mampu merawat kulit kepala yang bermasalah. Baby Shampoo 14. Nursing Bra – 4 helai **Note: jangan lupa bawa baju yang akan digunakan untuk pulang ke rumah(bawak la yang lawo sket. Minyak Yuyi . Charger Ipod Touch 28. Seluar Siang / Malam 4. Tuala Muka 11. Air Zam-Zam 3. Baby Lotion 16. perubahan hormon akan menyebabkan ibu keguguran rambut dengan teruk. Ipod touch 27. Biskut Oat Munchi. Baby Wipes 12. Bedung 6.Air Masak/Susu Anmun /Milo Segera/Horlicks Segera. Baby Powder 15. Air Selusuh 2. mesti potong rambut dan mengawal serta menjaga rambut dengan betul BEG HOSPITAL ANAK 1.and pilih yang longgar dan butang di depan -Mudah Untuk Menyusukan Bayi) BAKUL HOSPITAL IBU 1.Buah Kurma. memberi ‘kekuatan’ dan membantu masalah rambut seperti gatal kulit kepala. keguguran rambut. Baby Oil 17. Tisu – 1 kotak 7. Topi 8. Mitten & Booties 5. Minyak Angin / Urut (Minyak kayu 23. kelemumur. Beg Pakaian 24.. Baby Bath 13. Bakul **Nota : Selepas tempoh berpantang. so.22. Makanan / Minuman (Madu. Getah rambut 25. Barut 7. Tuala Mandi Baby 10. Roti Butterscoth Gardenia) 4. Majalah / Buku / Al-Quran 6. Termos Panas 5. Baju Siang / Malam 3. Selimut 9. Pampers New Born 2.

boleh jugak selitkan2 dalam komen box. 3 .Kemudian. Beberapa helai kain lampin dan sapu tangan (ini kalau nak lap2 ajer) 3. kalau jenis yang beraircond sejuk tak hengat2 tu. jika bayi anda membesar dengan cepat. Kalau nak beli size NEWBORN atau Size 12. beli 2-3 helai sahaja untuk hari-hari terawal. lebih selesa. Keperluan bayi di hospital 1. tp jenis hospital lama2 tu. kalau boleh ikut la jenis hospital yang kita plan nak bersalin tu. Selimut dan tuala untuk bayi . saya akan senaraikan barang2 keperluan ibu dan bayi yang bakal lahir. Senarai keperluan bayi untuk ibu mengandung dan baby yang bakal lahir Seperti yang dijanjikan sebelum ini.beli yang newborn punya pampers. Minyak Telon 19. Dari segi barut perut bayi pula.. Mudah untuk bapa pakaikan baju bayi. bawak baju lengan panjang. kalau ada yang tertinggal. pakaian yang bersaiz 3-6 bulan atau 6-12 bulan.18.kalau boleh biar yang lembut2 itu 2. saya sajes mamipoko sbb saya pakai yang tu. jenis pakai kipas tu kan. yang bertampal lebih senang untuk dipakaikan lebihlebih lagi jika bayi jenis kuat menangis. maafkan saya. kalau boleh biarlah yang nipis2 sikit. seluar panjang jugak. boleh digunakan terus. Diaper Beg **Nota (nasihat dari org yang dah berpengalaman): Beli baju Size 14 adalahlebih bagus. lembut pun lembut 4. Biasanya pakaian bersaiz ‘newborn’ hanya boleh digunakan dalam masa yang singkat sahaja. saya saya copy n paste masukkan dalam list yer harap2 list ni dapat membantu ibu2 baru / bakal ibu / semua ibu2 yang bakal melahirkan baby lah. lgpun baby tu nanti lepas .. senarai keperluan yang perlu disediakan oleh ibu sebelum bergerak ke hospital jadi ini senarainya.4 helai pakaian baby. boleh pakai lama. Beberapa helai pampers .

Beberapa helai pakaian ibu .sebab kan lepas bersalin. Tuala wanita untuk wanita baru lepas bersalin. berus gigi.biasanya lepas baru melahirkan baby. Bedung/barut baby ..ha ni takut uols lupa lak. beli lah yang jenis ada zip kat depan tu ke kan. kita perahla susu tu masukkan ke dalam botol. bedung ni pun penting ni 8. ini penting ni uolsss. Pakaian dalam yang bersesuaian dengan ibu la. biasanya perut kita akan pedih . apo2 yolah lagi 3. jd susu ibu adalah sangat banyak. topi baby / cover kepala baby. Minyak angin . biasanya nan adoooo 6. padahal boleh perah pakai tangan jer. mangkuk . ikut keselesaan lah 9. Tuala 2. sikat. syampu.ini pun sgt penting uols.termasuk ubat gigi. tp seelok2nya mintak nurse simpankan dalam peti sejuk la. (nurse akan ajar uols mcm mana nak perah). botol susu . Beberapa pasang stokin 4. losyen. getah rambut 10. kang berkaki ayam pulak. baby akan tidooooooooo banyak. sudu. letihhhh. ini kalau nak beli kena beli kat kedai barangan bayi. sabun.sabun. senang nak mandikan kan Keperluan ibu/mama di hospital 1. pakai pum tu senang sikit :D 11. apa kejadddsss kan 5. Seliper jangan dilupakan yer. Barang mandian . sbb nak menyusukan anak kan.kalau2 nak makan apa2 senang 12. kesian kan. Beberapa helai kain batik 8. susu dalam botol tahan lama. so daripada sakit bengkak susu tu. Alatan mandian baby . bedak. shampoo. 24 jam tak silap saya. cawan. sbb nurse selalu nasihatkan tutup kepala baby sbb sejuk 7. kalau kat shopping complex tempat jual tuala wanita biasa tu. jenuh uols nak perah sendiri..lahir akan di bedung dengan selimut or lampin yang kita bawak tu jugak kan 5. Kenapa mesti bawak pum pulak. putik kapas. kadang2 leceh jugak nak gerak bangunkan baby masa dia tengah nyenyak tido. sbb kuku baby adalah sangat tajam dan boleh mencederakan muka dia sendiri 6. bedak. flush air panas. Pum susu ibu. Beberapa pasang sarung tangan dan kaki..tshirt longgar2 la kalau boleh 7..

. so angin adalah sangat banyak dalam perut. angkut terus dan bawa ke spital jer sekian. masa nak bawak ibu dan bayi pulang ke rumah. jangan lupa si bapa perlu bawak kan kereta sorong bayi (stroller) ~ semua senarai di atas adalah seelok-eloknya di sediakankan dalam kereta atau letak kat rumah bila si ibu dan mengandung 7 bulan ke atas. Keperluan bakal bayi anda:           Baju & Seluar : 2 . senang apa2 jadik semua dah sedia ada kat rumah.or kena gastrik mcm tu.untuk yang keje gomen. Tisu Berpelembap bayi (Baby Wipes) : 1 pack Minyak Telon/Minyak Yuyee . tp kalau swasta tu bawak surat rujukan doktor la yer 2.3 pasang ( tak kisah la baju lengan panjang atau pendek.4 helai Lampin kain : 3 . itulah gunanya minyak angin tu tadi Senarai yang perlu dibawa oleh bapa / suami 1.apa2 pun ikut kesesuaian la) Sarung tangan dan sarung kaki : 2 . Kad pengenalan ibu dan bapa 4.4 helai Lampin pakai buang (saiz newborn) : 1 pack kecil. duit duit duit bila baby dah selamat bersalin.3 pasang Selimut : 1 helai Tuala : 1 helai Topi : 1 Barut : 3 . kad merah ibu mengandung 3. yelah tiba2 jer perut jadi kosong kan. GL . sebab nanti kita bedung bayi kita kan .

3 helai ( seeloknya yg berbutang dihadapan. lagipun kekadang dapat gift dari pihak hospital/persatuan tertentu. Toiletries ( p/s : tak perlu pun tak pe. sikat.3 helai ( tuk lebih selesa sediakan nursing bra) Seluar dalam (Panty) : 3 . gel mandian.3 helai Tuala : 1 helai Baju sejuk (Sweater) : 1 helai Sarung kaki : 2 pasang Bra : 2 . tapi setakat ni saya just bawa baju t-shirt lengan panjang jer. macam nak berkampung kat wad plak )      Toiletries : cam biasa la berus gigi. ade sesetengah hospital kena pakai baju/uniform yg dia dah sediakan. tuk simpan air panas (ade hospital yg dah sediakan tapi kena request la) Air mineral Gelas. jadi depends la kan )       Kain Batik : 2 .( biasa la kekadang air yg pihak hospital sediakan tu kureng sikit sedapnya) Tupper ware . yg ni kalau ade la. sudu Kudapan seperti biskut Minuman 3 in 1 contoh milo ker horlick ker. saya tak pernah pun bawak apatah lagi minum. bawak banyak2 barang pun nanti nurse tegur. tuk letak pakaian yg dah pakai atau terbasah Termos . tak de berbutang pun. ubat gigi. Keperluan bakal ibu (anda la) :  Baju : 2 . Minyak / losyen tuk ibu2 bersalin Bengkung atau barut Kad antenatal atau buku pink.4 helai ( boleh juga kalau nak sediakan disposable Maternity Pad : 1 pack panty)   selipar (Slipper) : 1 pasang ( tak pun masa nak ke hospital tu trus sarung slipper jer. sebab dari pengalaman hospital dah sediakan. bedak Air/Minyak Selusuh . klaau nak bawa juga bawak la bedak ker lotion ker). pencuci muka. kad insurance atau GL letter Barang lain ( letak dalam bakul):        Plastic Bag .

Ok la tu sahaja. nak edit semula pun dah malas.. publish jer la. terperam jer kat dalam draft.. harap dapat memberi idea apa yg perlu anda bawa ke hospital nanti. Note: hmmm dah lama buat nih. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful