SEKOLAH KEBANGSAAN PUNCAK ALAM (2) JALAN GUGUSAN ALAM 7/1, SEKSYEN 7, 42300 BANDAR PUNCAK ALAM, SELANGOR DARUL EHSAN

.

KERTAS CADANGAN PROGRAM SAMBUTAN ISRA’ MIKRAJ PERINGKAT SEKOLAH 2011/ 1432 H
TARIKH:

TEMPAT: SEKOLAH KEBANGSAAN PUNCAK ALAM (2)

ANJURAN: PANITIA PENDIDIKAN ISLAM

alam sekitar serta Negara kea rah mencapai kebaikan di dunia dan di akhirat. kemahiran. program ini perlu dijalankan di peringkat sekolah bagi membolehkan warganya mengambil suatu bentuk pengajaran besar dari kisah perjalanan Nabi SAW ini RASIONAL Kehidupan seorang pelajar agak sibuk dengan pelbagai aktiviti kurikulum dank o-kurikulum di sekolah. 1994. KUMPULAN SASARAN . b) Mengambil pengajaran dan ikhtibar daripada sejarah peristiwa Isra’ Mikraj yang banyak tersirat seribu kerahmatan dan kesejahteraan.1. d) Mengeratkan ukhwah dan silaturrahim antara semua warga Sekolah Kebangsaan Puncak Alam (2). hlm. Maka dengan itu pelajar memerlukan satu program khusus untuk mereka mengetahui dan memperingati peristiwa Isra’ Mikraj menerusi program ini. MATLAMAT OBJEKTIF a)Memupuk perasaan cinta dan kasih sayang sesama makhluk tanpa ada sifat iri hati dan dendam.Ianya merupakan tarikh penting dalam sejarah Islam yangmana berlaku peristiwa Israk Mikraj.Ianya merupakan salah satu peristiwa penting dalam rakaman sejarah kehidupan Nabi SAW . Program ini diharapkan dapat menerapkan nilai-nilai murni seterusnnya membantu hasrat falsafah Pendidikan Islam di mana di dalamnya terkandung penghayatan Islam berdasarkan Al-Quran dan As-Sunnah bagi membentuk sikap. keperibadian serta bertanggungjawab membangunkan diri.16)Agenda utama sempena peristiwa ini adalah perintah wajib solat limwaktu sehari semalam untuk nabi dan seluruh umat baginda. S e b a g a i m a n a d i a k u i d a l a m b a n y a k tuli san bahawa:“…Satu-satunya peristiwa yang paling penting berlaku pada tahun terakhir Nabi di Mekah ialah peristiwa israk dan mikraj. c) Membina generasi Islam yang mengenali Islam sebagai Ad-din dan menghayatinya dalam kehidupan seharian seorang muslim.Justeru. Masa yang diperuntukkan untuk menghayati ilmu Islam hanya terbatas di dalam kelas ketika mengikuti subjek Pendidikan Islam. malah ianya amat penting s e k a l i k e p a d a s e l u r u h U m a t I s l a m .Peristiwa ini bukansahaja penting kepada Nabi SAW sematamata.0 PENDAHULUAN Saban tahun tanggal 27 Rejab akan menjengah setiap umat islam diseluruh dunia. Peristiwa ini merupakansatu peristiwa yang paling berkesan dalam kehidupan beragama…”(SeyyedHossein Nasr.

0 MAKLUMAT PROGRAM Tarikh : Hari Masa : : 6.0 SENARAI JAWATANKUASA Lampiran A 3.0 ANGGARAN PERBELANJAAN Sumber kewangan : Wang kegiatan Panitia Pendidikan Islam Bayaran penceramah:____ Lampiran B 4.Semua warga Sekolah Kebangsaan Puncak Alam (2) STARTEGI PELAKSANAAN a) b) c) d) e) Pebincangan bersama Guru Besar Penyediaan Kertas Kerja Perbincangan di peringkat panitia Pelaksanaan aktiviti Rumusan dan dokumentasi 2.0 TENTATIF Sesi Pagi Ceramah Isra’ Mikraj Kuiz Isra’ Mikraj Sesi Petang .0 TEMPAT Dewan Gemilang SK Puncak Alam (2) 5.

7. seterusnya meneruskan agenda pengisian rohani secara berterusan kepada semua murid.Selain itu murid-murid juga diharap mengambil iktibar dan pengajaran seterusnya memperaktikkan amalanamalan seharian berteraskannal-Quran dan as-Sunnah dengan menjadikan Israk Mikraj sebagai sebahagian pengajaran dalam kehidupan.0 PENUTUP Harapan panitia Pendidikan Islam agar program ini dapat mencapaiobjektif sebagaimana yang dirangka. Adalah diharapkan program ini dapat member suntikan untuk menjadikan dinul Islam sebagai satu cara hidup seluruh warga SK Puncak Alam (2) khususnya dan seluruh muslimin dan muslimat umumnya .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful