SC.LEOKARMA SRL. Str. Ciurchi 111,Iaşi,,tel. 0742667378;Email:leokarma_srl@yahoo.

com _____________________________________________________________

COMUNICAREA LA LOCUL DE MUNCA DESFAŞURAREA MUNCII ÎN ECHIPA

CURS

COMUNICAREA INTERUMANA 1.COMUNICAREA VERBALA Comunicarea reprezinta un sistem de transmitere a unor mesaje care pot fi procese mentare (confuzii, ganduri, decizii, interioare) sau expresii fizice (sunete si gesturi). Ea constituie o necesitate si o activitate sociala. Cauza care a dus la aparitia comunicarii a fost necesitatea de a comunica intre oameni ca persoane sau grupuri sociale, cand se aflau la departare unii de altii. Cauza care a determinat apoi dezvoltarea comunicarii a fost necesitatea de a comunica intre oameni si organizatiile lor, in conditiile dezvoltarii relatiilor sociale. Formele de comunicare apar si se dezvolta odata cu mijlocul principal de comunicare intre oameni, care este limba sau limbajul, in care doua forme de intrebuintare: orala si scrisa. Comunicarea verbala are un rol primordial atat din punctul de vedere al secmentului de negociere pe care il ocupa cat si din punct de vedere al continutului. Comunicarea verbala permite un joc logic al intrebarilor si al raspunsurilor intr-o derulare flexibila, spontana, lucru care nu este posibil atunci cand negocierile au loc scris sau prin alte tehnici. Prin comunicarea verbala au fost realizate o serie de activitati: obtinerea si transmiterea de informatii, elaborarea unor propuneri, exprimarea unor opinii. Limbajul in tratative sau negocierea presupune in primul rand o buna comunicare intre partenerii de tranzitie. Arta de a vorbi se dobandeste prin acumularea de cunostinte si o continuitate care elimina nesiguranta, vorbirea dezordonata, lipsa de expresivitate, echilibrul in vorbire. Cunoasterea si folosirea justa a mijloacelor de exprimare a ideilor pe care dorim sa le comunicam constituie o conditie primordiala in comunicare. Aceste mijloace sunt: limbajul si stilul. Limbajul poate fi determinat ca fiind un sistem de comunicare prin semnale, in cadrul unei limbi sau in afara ei. Filozoful KARL POPPER a identificat trei categorii de limbaje, dupa criteriul functiei: 1. Limbaje inferioare (folosite si in lumea animala), avand functia de semnalizare, de autoexpresie ; 2. Limbaje superioare, exclusiv umane, capabile de descriere si argumentare. 3. Limbaje mixte.

Ca activitate sociala comunicarea verbala in relatiile comerciale are un limbaj de specialitate de corespunzator proceselor, operatiilor si relatiilor pe care le exprima. Terminologia acesteia, in general, este comuna tuturor domeniilor de activitate. Acest limbaj general se completeaza in fiecare domeniu de activitate prin includertea termenilor tehnici care exprima procesele de munca specifice acesteia, luand astfel fiinta limbajul specific activitatii comerciale. Elementele limbajului comunicarii in domeniul comertului difera de cel al limbajului general sau obisnuit datorita specificului activitatii. Acestei eleente ale limbajului comunicarii in domeniul comertului sunt: 1. Vocabularul – a. Totalitatea termenilor existenti intr-o limba; b. Totalitatea termenilor folositi de un autor sau de o persoana oarecare 2. Repertoriu de termeni folositi intr-un anumit domeniu a. Expresiile si formele de exprimare b. Forma si structura gramaticala Stilul poate fi determinat ca: 1. La nivel individual: mod de exprimare intr-o comunicare, specific definitor pentru emitator (stilul unui jurnalist, stilul unui scriitor, stilul unui orator, stilul unui muzician sau interpret) 2. La nivel colectiv: modul de exprimare intr-un domeniu (stil publicitar, stil literar, stil stiintific, stil artistic). Acesta adica stilul, cel folosit in comunicarea verbala care are loc in activitatea comerciala, se deosebeste in mod simtitor de stilul literar, stiintific, juridic sau familiar. Comunicarea in negociere trebuie sa foloseasca un stil sobru si concis potrivit cu obiectul si rolul ei. In fiecare act de comunicare se trateaza o singura problema concreta. Pentru ca aceasta sa-si atinga scopul trebuie sa se utilizeze acele mijloace si procedee de exprimare care sa asigure o calitate superioara a actului de comunicare, rezolvand in felul acesta scopul pentru care a fost initiat. Principiile stilului comunicarii verbale sunt: 1. Claritatea – cuvintele trebuie sa fie bine alese, exacte si potrivite cu ideile pe care le exprima, sa fie logic inlantuite pentru a putea fii intelese inca odata, de asemenea se va avea grija sa fie evitate cuvintele sau expresii cu mai multe intelesuri, neologismele, regionalismele, claritatea stilului este asigurata cand se folosesc propozitii si fraze scurte. 2. Simplitatea si naturaletea – acest principiu consta intr-o exprimare directa, fireasca si lipsita de exagerari.

si diferite alte moduri de comunicare. Studiul acestui limbaj non-verbal vine sa dea forta. Comunicarea tactila Posibila numai in cadrul comunicarii inter-personale.mainile pe masa – indica faptul ca o persoana este gata de actiune . alaturi de vocabular. tot corpul inclinat pe spate – reprezinta atitudinea tipica patronului in biroul sau care este tentat sa-si delimiteze teritoriul. folosirea partilor de propozitie si a expresiilor. semnal este comuna si lumii animale. Corectitudinea – o exprimare corecta consta in respectarea regulilor gramaticale. atingerea de incurajare (strangerea . dintre care numai patru privesc convorbirea: 1. 4. -persoanele care-si freaca dosul mainilor din cand in cand au adesea ceva de ascuns -persoanele care-si freaca palmele mainilor sunt pe cale de a realiza o buna actiune. mainile incrucisate la ceafa.CONVORBIREA NON-VERBALA Limbajul non-verbal se uneste cu limbajul verbal pentru comunicarea unui mesaj corect. Ea se pastreaza inca si in societatile cele mai evoluate si are un caracter preponderent instinctual. ca substitut sau in mod complementar fata de comunicarea verbala. Politetea si demnitatea – stilul comunicarii trebuie sa aiba in vedere un ton si mod deosebit de exprimare. buna cuviinta si demnitatea. Expresiile psihice urmatoare reflecta starile de spirit cel mai frecvent exprimate in limbajul non-verbal: surasul – indica o persoana amicala deschisa discutiei. sa ne improspateze cunostintele intuitive pe care le avem despre un individ sau un grup. Ea consta in aplicareea stricta a regulilor gramaticale in asezarea si imbinarea indicioasa a cuvantului in propozitii si fraze. Atingeri care transmit emotii pozitive.bratele incrucisate – denota o atitudine negativa . care nu folosesc limba vorbita. in comportamentul speciei sunt folosite. atingerea ca semnificatie consolatoare. mangaierea. Desi in relatiile inter-umane comunicarea verbala ocupa locul cel mai important. iar in cazul unor nemultumiri aparute in discutie trebuie sa predomine politetea. 2. desi de la un anumit nivel intervine constiinta.a fi asezat pe scaun. . aceasta forma de a transmite un mesaj. Pentru exprimarea corecta a ideilor.3. Cercetatorii au stanilit cinci clase de atingeri. respectuos si demn. a. scrisa. structura gramaticala este al doilea element de baza al limbii romane. cuviincios. prin: construirea propozitiei in ordinea directa.

o retinere. Atingeri „de control”. Atingerea „rituala”. Aducand un spor de expresivitate. Atingeri ludice si acestea pot fi autonome sau in legatura cu comunicarea verbala (simularea unei mangaieri sau loviri. in aceasta categorie sunt incluse si atingerile cu semnificatie sexuala b. pastreaza caracterul ritual. comunicarea prin gesturi poate sa se substituie.Emblemele – acestea sunt miscari care se substituie comunicarii verbale si formeaza un limbaj constituit dintrun numar mare de gesturi. b. gestul este folosit cu precadere in comunicarea artistica. care semnifica sunete ori cuvinte si compenseaza imosibilitatea e exprimare verbala in anumite situatii. la o populatie australiana (Aranda) si. in respect cu comunicarea verbala sau cu alta actiune. la practicantii pantomimei. in spatiul religios. intrun anumit context ludic). in aceasta categorie sunt incluse acele semnale tactile care au rolul de a orienta comportamentul sau atitudinea. atingerea linistitoare. aprecierea si au un efect pozitiv asupra starii de spirit a receptorului. 4. comunica afectiunea. de grup si de masa. In raport cu destinatarul mesajului.Ilustratorii – sunt gesturi de insotire si montare a comunicarii verbale uneori spontane. lovirea palmei drepte a doua persone in semn de urare de succes sau de felicitare sunt atingeri care transmit implicarea desi uneori se golesc de sens si devin pur formale. cat si atingeri specifice spatiului profund. exemplele curente se refera la codurile surdo-mutilor. batai pe umar). asemenea atingeri au un caracter abuziv si presupun un referential comun precum si o relatie de apropiere.tacuta de mana. poate sugera un indemn sau din potriva. in domeniul artistic. universale si au fost inventariate in cadrul mai multor categorii: . pe unele secvente multeori reprezinta o completare. atingerea cu rol taumaturgic. accentuare. o asemenea atingere poate atentiona cu discretie. Gesturile cu valoare comunicationala pot fi grupate in mai multe categorii: a. transmiterea harului prin atingeri de la preot la preot sau de la preot la credincios.Comunicarea gestuala-kinezicaLa fel ca si comunicarea tactila. 3. participarea. din aceasta categorie fac parte atat atingeri cu semnificatie magica. strangerea mainii in semn de salu. gestul poate fi prezentat in comunicarea interpersonala. care si-au pierdut vechile sugestii. contrazicere sau reglare a acesteia. atingerea cu un obiect sacru. 2.

pentru o sugerare solicitarea de a se vorbi mai tare. O persoana care nu doreste sa fie abordata se plaseaza intr-o zona retrasa. d. S-a dezvoltat continuu pe masura dezvoltarii relatiilor dintre oameni si pe masura dezvoltarii societatilor. d.Gesturile de reglaj – miscarile capului. Asocierea gest-obiect poate interveni in comunicare in unele situatii. Cu timpul s-a perfectionat si transformat ulterior in scrieri cu litere de alfabet. determinat de schimbarea si dezvoltarea conditiilor vietii materiale si sociale. lumii si a vietii de zi cu zi. esarfe. mai rar. de control al comportamentului in societate. reactii. El joaca un rol deosebit in pastrarea si raspandirea stiintei si a culturii in precizarea si realizarea diferitelor raporturi sociale. Prin comunicare scrisa se mai intelege totalitatea comunicarilor scrise care intervin in activitatea unei persoane juridice cu privire la relatiile si interesele ei. c. miscarile deictice. sunt folosite pentru a comunica trairi. 3. instiintari sau comunicari scrise. mai incet. o persoana interesata sa fie remarcata se plaseaza si se misca in centrul actiunii comunicandu-si disponibilitatea.Miscarile afective – sunt expresii ale starii de spirit. Scrisul si comunicarea formeaza unul si acelasi proces istoric-dialectic. miscarile ritmice. mai putin.Adaptorii – gesturi de toaleta. raport sau legatura intre fapte. continutul unei scrisori. scutruiente. Limbajul scris constituie una dintre cele mai importante si mai revolutionare cuceriri dobandite de oameni. e. miscarile spatiale. Comunicarea nu a ramas la stadiul unei simple comunicari de stiri sau vesti intre oameni. c. Este procedeul de comunicare intre oameni prin scrisori.Comunicarea prin situare Un alt gest de comunicare non-verbala neanalizat in literatura cu acest profil din romania. lucrari. schimb de scrisori intre doua sau mai multe persoane. Prin comunicare scrisa se intelege: scrisoare. kinetografele. recursul la obiecte. . inafara de resursele corporale. ideografele. de corectare a tinutei.Comunicarea prin intermediul obiectelor Este o forma de transmitere a unui mesaj non-verbal. fenomene si situatii. ilustratorii emblematici.COMUNICAREA SCRISA Scrisul a imbracat la inceput forma pictografica. ale fetei. in procesul muncii si in conditiile convietuirii in societate. mai rar ale mainilor.„bastoanele”. extrema sau marginala aratand ca nu este disponibila. Gesturile care folosesc batiste. palarii pentru semn de salut sau despartire ori pentru semnalizarea unei prezente. mai repede. pictografele. care foloseste.

schimbul de stiri. clarificarea si aplanarea eventualelor neintelegeri care se pot ivi in cadrul relatiilor si intereselor comune. rezolvarea diferitelor probleme pe care le ridica desfasurarea practica a raporturilor sociale care ai leaga. cand comunicarea scrisa este mai avantajoasa in comparatie cu celelalte mijloace de comunicare si. şi toate acestea ca un mod de viaţă. o modalitate de rezolvare a multor probleme. precizarea anumitor situatii si pozitii privind interesele reciproce. cost adecvat şi acurateţe. institutii. lansarea. pareri si idei care prezinta interes pentru relatiile lor. indeosebi.Comunicarea scrisa este folosita atunci cand nu este posibila comunicarea orala. Pentru organele de stat. într-un context specific şi conferându-i o semnificaţie.Tot felul de mesaje sunt transmise tuturor tipurilor de audienţă. dintre ei si acestea. comunicarea constituie o activitate continua. Informaţia este elementul cheie al ştiinţei comunicării • • • • constientizarea personala comunicarea interpersonala blocaje de comunicare întelegerea comportamentului persoanelor cu care relationam . Obiectul comunicarii il formeaza: pastrarea relatiilor existente si convenabile dintre oameni. cand nu exista alt mijloc de comunicare. ganduri. comunicarea scrisa constituie o activitate ocazionala. intreprinderi si celelalte organizatii. media şi contextele să creeze un transfer informaţional rapid. Provocarea este ca acele corecte combinări codificate. modificarea si stingerea relatiilor vechi. cei mai mulţi dintre noi au de-a face cu dirijarea. Scopul specialistului în comunicare este de a realiza acest proces într-un mod eficient şi efectiv. stabilirea si desfasurarea unor relatii noi. Informaţia este livrată în tot felul de pachete sau mai bine zis este transmisă prin tot felul de suporturi media. Aceste procese nu pot fi separate de faptul că oamenii sunt cei ce decodează informaţia. Pentru persoanele fizice. Comunicarea este definită ca transferul informaţiei de la sursă la receptor. intotdeauna este necesara existenta unei forme scrise. transmiterea sau vânzarea informaţiei. suntem cu toţii consumatori de informaţie. Manipularea informaţiei este definită ca principala activitate comercială a zilelor noastre. procesarea. initierea. De aici. informatii. Indiferent de nivelul pe care ne situăm. teoreticienii comunicaţiei au încercat să descrie modele prin care comunicarea poate fi abordată. Deasemenea. o metoda de lucru. dintre organizatiile lor. receptând-o dintr-un mediu caracteristic.

• • rezolvarea problemelor în grup managementul conflictelor ABILITATI DE COMUNICARE Comunicarea non-verbală cuprinde: • • • • • • • • Dimensiunile corpului Forma corpului Miscările corpului Expresia feţei Contactul vizual Tonalitatea vocii Volumul vocii Modulaţiile vocii Pentru realizarea cu succes a comunicării este nevoie de respectarea următoarelor reguli 1.atingerea/miscarea lucrurilor (si chiar oamenilor) din sală . Stabilirea puterii si autorităţii prin intermediul comunicării nonverbale: • • Controlul spaţiului Relaxarea Aceste puncte se referă la toate dimensiunile comunicării non-verbale .trecerea (încălcarea) spaţiului personal ale altor persoane .demonstrarea unui nivel înalt de relaxare a corpului .miscarea prin sala de sedinţe .

menţionerea contactului vizual pentru perioade extinse în timp .utilizarea modulaţiilor joase ale vocii .utilizarea gesturilor ce acoperă toată sala ..hainele nu provoacă tensiuni ale corpului . apropiere fizică de partener (apropiere adecvată) Ambii umeri sînt orientaţi spre partener Contact vizual reciproc Nodding Încredere Orientare directă a corpului Vizibilitatea feţei cît mai mare Vizibilitatea ochilor Vizibilitatea miinilor si palmelor • • • • • • • • .utilizarea scăderii tonului vocii la sfîrsit de propoziţie .atunci cînd vorbiţi priviţi persoanele în ochi 2.nu luaţi ochii de la ochii persoanei ce vă vorbeste .menţinerea unei pauze înainte de a răspunde la întrebări . Stabilirea contactului si încrederii prin intermediul comunicarii nonverbale: Contact: • • Comportament similar Corpul înclinat spre partener.

mm. aha.înclinarea capului sau corpului ca semn de înţelegere (nodding) (în timpul ascultării) . etc) 3. Relaxare si confort intern (stare emoţională stabilă) • Realizarea tuturor pregătirilor necesare (pregătirea spaţiului.utilizarea unui comportament similar parteerului de comunicare (dar nu imitare) .respectarea spaţiului personal al persoanei .corpul are pozitie directă spre partener .încurajări verable (da. materialelor. proiectului sedinţei. etc) Pregătirea unui proiect ce indică scopul si lucrurile care trebuie făcute (si nu cele care trebuie evitate) .apropiere de partener .repetarea cuvintelor spuse de partener .menţinerea contactului vizual doar pentru peroade de timp comfortabile pentru partener ..

moduri similare de a raspunde la aşteptări şi cerinţe. dar este corect sa spunem ca ea exista in transmitere si in comunicare. Comunicarea este cea care asigura dispoziţii emoţionale si intelectuale asemanatoare. legatură. . comunicarea înseamnă transmiterea intenţionată a datelor. 38% are loc la nivel paraverbal (ton. cunostinţe . relaţie.o intelegere comuna . Paraverbal 3. legătura între oameni. Deşi pare simplu înţelesul comunicarii este mult mai complex şi plin de substrat. Cam acestea ar fi sinonimele care ne sunt oferite de catre dictionarul explivativ pentru comunicare. convingeri aspiraţii. Nu există o definiţie concretă a comunicării însă se poate spune cel puţin că. ştire. Ce se înţelege prin comunicare:     o provocare constantă pentru psihologia socială. raport. Logic 2. o activitate. veste. o mulţime de scopuri şi cam tot atîtea metode de exprimare şi manifestare. ei trebuie sa aibă in comun scopuri."acelaşi spirit" cum spun sociologii. etc. a informaţiei. Comunicarea în cadrul grupului Comunicare reprezintă înştiinţare.4. Este mai mult decat o legatura verbala intre cuvinte precum comun. Pentru a forma o comunitate sau o societate . Nonverbal Dintre acestea. comunicare. Comunicarea se realizează pe trei niveluri: 1. Comunicarea are o mulţime de înţelesuri. Oamenii traiesc in comunitate in virtutea lucrurilor pe care le au in comun. prin comunicare. nivelul logic (deci cel al cuvintelor) reprezinta doar 7% din totalul actului de comunicare. comunitate. iar comunicarea este modalitatea prin care ei ajung sa deţina in comun aceste lucruri. Societatea continua sa existe prin transmitere. satisfacerea nevoile personale.

 Comunicarea de masa. Este comunicarea între membrii grupurilor si comunicarea dintre oamenii din grupuri cu alţi oamenii. scrierea sau desenul.volum.. imbracamintea etc. Este comunicarea primită de sau folosita de un numar mare de oameni. viteza de rostire. Forma comunicarii Este un mod al comunicarii asa cum sunt vorbirea. sa distram. sa informam pe alţii. Este comunicarea în şi catre sine. o carte este un mediu . atunci noi cream cuvinte si "forma" scrierii. miscarea. Astfel. încât au sistemul lor propriu pentru transmiterea mesajelor. sa explicam ceva. mesajul transmis nu va avea efectul scontat. pozitia. Pentru a descrie numeroasele înţelesuri ale comunicarii pe care o folosim si o traim zilnic. sa convingem.). folosim urmatorii trei termeni: a. Aceste forme sunt distincte si separate una de alta asa de mult. când semnele sunt facute pe foaia de hârtie potrivit anumitor reguli (cum sunt cele ale gramaticii si ortografiei). Daca intre aceste niveluri nu sunt contradicţii. Un mediu adesea poate implica utilizarea tehnologiei asa ca acesta este dincolo de controlul nostru. etc. Este comunicarea între oameni. comunicarea poate fi eficace.  Comunicarea de grup.  Comunicarea interpersonala. Spre exemplu. sa descriem. b. Tipuri de comunicare:  Comunicarea intrapersonala .. Daca insa intre niveluri exista contradicţii.) si 55% la nivelul nonverbal (expresia faciala. · · · · · · Scopul comunicării: sa atenţionam pe alţii. Mediul comunicarii Este un mijloc al comunicarii care combina mai multe forme.

in acelasi timp. Toate acestea sunt distincte si prin modul prin care pot include un numar de forme de comunicare. In felul acesta. desi apare astfel. imagini si muzica. reprezintă unealta comunicării. Judecata. Limbaj verbal. definirea unei situatii nu este niciodata strict individuala. Sinele se construieste in interactiune cu ceilalti. nici individul nu este doar o oglinda a celorlalti. Cu cat se comunica mai mult cu atat cresc sansele de a se crea personalitati . televiziunea. Interactiunea simbolica subliniaza importanta limbajului. Limbajul reprezintă codul comunicării. receptor.eminţător. Personalitatea este ceea ce este propriu. Spre exemplu.care foloseste forme ale comunicarii precum sunt cuvintele. Comunicarea are o foarte mare influenţă asupra personalitaţii deoarece in ziua de azi individul se defineste in functie de ceilalţi iar comportamentul reprezinta o constructie a persoanei in interactiunea cu ceilalti. sinele si societatea nu sunt structuri discrete. c. televiziunea ofera cuvinte. ca mecanism fundamental in devenirea sinelui si judecatii. Limbajul este codul cu care este transmisă informatia. În prima categorie intră limbajul. felul propriu de a fi al cuiva. Adesea termenul massmedia identifica acele mijloace ale comunicarii bazate pe tehnologie care fac o punte între cel care comunica si cel care recepteaza. ziarele si revistele.este liantul între cel ce transmite informaţia . Limbajul determina forma comunicarii. Interaţiune atrage concomitent comunicare. caracteristic fiecarei persoane şi o distinge ca individualitate. şi cel ce primeşte informaţia. cinematograful. El este de trei feluri: Limbaj scris. Exemple binecunoscute sunt radioul. ci procese de interactiune personala si interpersonala. ci introduce note personale in orice evaluare si raspuns. Media Sunt acele mijloace de comunicare în masa care s-au constituit întrun grup propriu. Limbaj nonverbal. imaginile si desenele.

etc. Daca luam în discutie termenul de grup observam caci. exercitarea functiei vitale de integrare sociala. etc . reputaţie. iar ceea ce fac este rezultatul modului cum definesc situatia in care sunt chemate sa actioneze" Arta de a comunica nu este un proces natural ori o abilitate cu care ne nastem. ţel. însă dacă aceasta lipseşte se poate ajunge la disensiuni sau. Lipsa comunicarii atrage o indepartare iminenta faţa de grup.puternice. de mentinere si consolidare a unui humus psihologic comun. Comunicarea este cheia individului spre societate şi integrarea în aceasta. munca în echipă. Grupul înseamna reguli. nici in cea de . Este o alta lectura a comunicarii si semnificatiei sale legata de data aceasta de procese sociale de adancime. chiar societatea din care facem parte este un grup. Nuanta pe care o introduce Blumer ar putea chiar surprinde: "O retea sau o institutie nu functioneaza in mod automat datorita unei dinamici interioare sau unui sistem de cerinte: ea functioneaza pentru ca persoanele aflate in diferite puncte fac ceva. Atata timp cat exista o buna comunicare există şi un randament maxim. echipa. cum ar fi conservarea identitatii si coeziunii. Aceste întelesuri sunt reprezentate prin "semne" si "coduri". societatea (comunitatea umana) nu poate exista fara comuni-care: nici in cea de dobandire a unei experiente comune (care presupune dialog). Se pare ca oamenii au o adevarata nevoie sa "citeasca" întelesul tuturor actiunilor umane. Observarea si întelegerea acestui proces poate sa ne faca sa fim mai constienti referitor la ce se întâmpla când comunicam. societate. De aceea trebuie sa studiem ce învatam ca sa putem folosi cunostintele noastre mai eficient. Sensuri determinate de interanctiune deci de comunicare. In nici una dintre ipostazele sale majore. chiar mai rău. Functionarea unui grup mai mare se bazeaza pe reteaua care conecteaza diferite parti ale sale si-i asigura coerenta. Orice comunicare implica creatie si schimb de întelesuri. Noi învatam sa comunicam.

P." . Eminescu "Cuvântul este sunet si culoare. Vianu "Cât de puternice sunt cuvintele drepte.transmitere a zestrei culturale." T. " H. Negulescu "O cuvântare fara scop specificat este ca o calatorie fara destinatie. Schwartz "Precizarea întelesului termenilor este cea dintâi precautie care se ia în orice discutie. nici in construirea acor-dului asupra unor probleme si dezlegari. Reflectii si maxime: "E în zadar sa vorbesti celui care nu vrea sa te asculte. " Biblia "Cuvintele sunt cele mai puternice droguri folosite de omenire. comunicarea semnifica mult mai mult decat schimbul si raspandirea de informatii. " Mark Twain "Scrierea la persoana a treia deseori ne permite sa ne ascundem în spatele organizatiei. comunicarea creaza si mentinea societatea." P. e mesagerul gândului uman." Rudyard Kipling "Pana de scris este mai puternica decât sabia" Shakespeare "Ca sa pregatesti o buna cuvântare spontana îti trebuie mai mult de trei saptamâni." M.

El se informeaza in permanenta despre efectele pe care sedintele de masaj le au asupra pacientului.a. motivul prezentarii. Maseurul stabileste intotdeauna programarile in functie de solicitarile pacientului. 5. forma de masaj solicitata. Toate aceste informatii culese din comunicarea cu pacientul se consemneaza intr-o fisa individuala. la alte tratamente urmate de pacient. cu rabdare si calm. in functie de forma de masaj solicitata. profesia. DESFAŞURAREA MUNCII ÎN ECHIPA . la prescriptii medicale s. Comunicarea maseur-pacient In raporturile cu persoana pe care o maseaza. El trebuie sa fie intotdeauna comunicativ. discutiile cu pacientii fiind conduse si orientate in vederea obtinerii de informatii referitoare la afectiunile pacientului. numarul de sedinte si rezultatele obtinute in timpul aplicarii tratamentului. Ea trebuie sa contina numele si prenumele pacientului. cu seriozitate si constiinciozitate. in corelare cu varsta si starea sa de sanatate. maseurul examineaza regiunea de masat si stabileste aplicarea specifica a tehnicilor de masaj. In urma discutiilor cu pacientul.9. varsta.m.d. practicianul va proceda cu mult tact si intelegere. Dialogul cu pacientul este mentinut permanent pentru adaptarea intensitatii masajului la sensibilitatea partii masate.

altii intorc nasul iar altii nu se mai intorc deloc” spunea Sam Ewig. sa faca schimb de informatii. Dar trebuie neaparat sa fim o echipa unita pentru a reusi? “In functie de proiectul pe care urmeaza sa-l indeplineasca. Life & Executive Coach. in care unii din membrii vechi nu mai sunt implicati si membri noi. Acest design specifica obiectivele care trebuie indeplinite. abilitatile pe care trebuie sa le aiba. Ce presupune construirea unei echipe eficiente? “Este necesar in primul rand un bun design al lucrului in echipa”. Se spune adesea ca succesul se datoreaza efortului comun. se lovesc inevitabil de un esec” a subliniat Virgiliu Ricu. sarcinile specifice. lucrul in echipa cere angajatilor sa coopereze unii cu altii. acei manageri care vor cu tot dinadinsul sa-si grupeze toti subordonatii intr-o echipa permanentizata. al muncii in echipa. pentru a forma o echipa cu adevarat unita. de exemplu. sunt inclusi in noua echipa”. sa se confrunte cu diferentele. Un proiect ulterior poate insemna disolutia echipei respective si formarea unei echipe noi. Insa nu toti oamenii pot face acest lucru. De aceea. un manager isi poate grupa toti subordonatii intr-o echipa sau doar o parte dintre acestia. fara a puncta precis obiectivele. Munca in echipa presupune colaborarea mai multor persoane care impart acelasi spatiu de lucru. asa cum se intampla intr-o echipa sportiva. in vederea atingerii unui tel comun. De aceea. . strategia si succesiunea pasilor. care nu au facut parte din aceasta. rolurile pe care acestia trebuie sa le indeplineasca. etc. Psihanalist. este de parere Psihanalistul Virgiliu Ricu. numarul de oameni necesari. “O echipa se formeaza intotdeauna in virtutea unui anumit obiectiv care se vrea atins si nu trebuie gandita ca fiind ceva permanent.„Munca grea dezvaluie caracterul oamenilor: unii isi intorc manecile. sa le accepte si sa-si sublimeze interesele personale in favoarea interesului de grup. Ori. Nu toti oamenii pot lucra in echipe Psihanalistul Virgiliu Ricu este de parere ca traim inca intr-o societate care rasplateste realizarile individuale si promoveaza competitia intre angajati. ne-a explicat Virgiliu Ricu. membrii ei trebuie selectati cu grija si ulterior antrenati in acest sens.

“Factorii de personalitate nu pot fi nici ei ignorati. o echipa victorioasa. sa decida competent. Conflictele in echipa nu trebuie sa ne sperie . sa ofere feedback si sa gestioneze in mod eficient conflictele. atata vreme cat nu depasesc un anumit prag .Construirea unei echipe . In al doilea rand. Echipele eficiente tind sa aiba dimensiuni reduse – mai putin de 10 membri. trebuie sa aiba si oameni cu abilitati interpersonale deosebite. are nevoie de oameni cu expertiza tehnica. devine astfel responsabil pentru reusita sau esecul grupului pe care la creat. si. O echipa performanta necesita asadar un leadership eficient. Cel care isi propune sa ajunga la performanta prin construirea si consolidarea unei echipe invingatoare.Echipa si grupul . Cand este vorba de numarul membrilor unei echipe. care impartasesc acelasi scop .absenta lor ducand la apatie si stagnare. echipa trebuie sa includa si persoane cu abilitati de decidenti si de rezolvare a problemelor. In fine. un set de standarde de performanta si au o abordare a muncii care le este comuna . membrii unei echipe de succes inregistreaza scoruri inalte la dimensiunile extraversie. a completat Psihanalistul Virgiliu Ricu. constiinciozitate si stabilitate emotionala. in formatie completa. respectiv o echipa trebuie sa fie formata din cel mai mic numar de membri care pot realiza sarcina ceruta”. care stiu sa asculte.Fazele dezvoltarii unei echipe . respectiv oameni capabili sa identifice problemele. care sa fie in masura sa traseze directii clare si sa genereze un climat de incredere componentilor sai. Munca in echipa poate foarte bine sa sudeze sau sa destrame grupul. „Lucrul in echipa imparte sarcinile si dubleaza succesul!“ .Modelul unei echipe .Virgiliu Ricu ne-a descris cele 3 tipuri de abilitati de care o echipa trebuie sa tina cont pentru a ajunge la rezultate bune pe plan profesional. nu in ultimul rand. sa genereze alternative. expertii propun abordarea “Think small”. In mod ideal. In primul rand.evident.Delegarea Definitia unei echipe O echipa este alcatuita dintr-un mic numar de oameni cu abilitati complementare .Caracteristicile unei echipe performante . Definitia unei echipe . agreabilitate.

determinat Conducere impartita Responsabilitate individuala Responsabilitate individuala si comuna Rezultate individuala Rezultate colective Masurare indirecta a rezultatelor Masurare directa a rezultatelor prin estimarea efectelor echipei asupra muncii altora Caracteristicile unei echipe performante Simtul scopului Comunicare deschisa Invatare continua Flexibilitate si adaptabilitare Incredere si respect reciproc Castig din diferente Modalitati de lucru eficiente Conducere impartita Asupra caror factori trebuie sa ne concentram pentru a avea succes: • Simtul scopului: Viziune comuna asupra perspectivelor si obiectivelor . • Grupurile pot fi si sunt mai eficiente cand este cazul de a impartasi informatie . idei si perspective si a lua decizii care ajuta fiecare persoana sa isi realizeze obiectivele mai bine .Echipa si grupul Ocazia de a forma o echipa exista oriunde limite organizationale sau ierarhice nu ofera conditiile necesare pentru obtinerea rezultatelor optime . Accent puternic pe rezultate . Intrebarea care se pune este : “Punandu-i pe cei mai buni la un loc este suficient . simt al prioritatilor . sau e nevoie de mai mult -” • De multe ori numim grupuri statice echipe pentru ca suntem convinsi ca eticheta este motivanta si energizanta . dar multe grupuri nu sunt echipe si nici macar nu sunt eficiente ca grupuri. claritate in decizii . dar intotdeauna individul este cel vizat Grupul Echipa Lider puternic . .

inovatia si asumarea riscurilor. Oamenii incurajeaza creativitatea . Se fac planuri corespunzator . (Abilitati si interese echilibrate) Echipa de succes Resurse necesare : •Definirea sarcinilor •Tehnologie corespunzatoare •Feed-back si evaluare •Metode de lucru clare •Disciplina si consistenta .• Comunicare deschisa: Oamenii isi exprima gandurile si sentimentele . Isi spun adevarul si ofera un feed-back sincer . • Conducere impartita: Diversi membri ai echipei isi asuma conducerea . • Flexibilitate si adaptabilitate: Oamenii vad diverse ocazii ca sanse . Se cauta diferite puncte de vedere si se folosesc si persoane din afara echipei . si incurajeaza cresterea si dezvoltarea altor membrii ai echipei . cunostintele si punctele tari pe care le au membrii . • Castig din diferente: Echipa optimizeaza capacitatile . • Modalitati de lucru eficiente : Echipa stie cum sa adune . organizeze si evalueze informatia . Liderul formal are rolul de supraveghetor si mentor al echipei . Oamenii asculta cu atentie . in functie de sarcina curenta si de nevoia echipei . invata din experiente si greseli . conflictul nu este ascuns si este rezolvat . Modelul unei echipe Simtul scopului: Viziune Scopuri Obiective Omul potrivit pentru sarcina . • Incredere si respect reciproc: Oamenii se apreciaza si sustin reciproc . • Invatare continua: Membrii echipei incurajeaza intrebarile incomode si penetrante . Se impart responsabilitatile si se doreste o imbunatatire continua .

folositor pentru grupurile care vor lucra apropiat si/sau o perioada mai lunga • Construirea increderii .ofera posibilitatea membrilor echipei de a se cunoaste la un nivel personal .necesita atentie daca unii din membri nu pot intra in joc • Contactul fizic .•Invatare •Managementul timpului •Intalniri eficiente •Managementul conflictului •Ascultare activa •Documentare Caracteristici : •Valori si principii comune •Comunicare deschisa •Responsabilitate si conducere impartita •Empatie •Flexibilitate si adaptabilitate •Motivare Construirea unei echipe Construirea unei echipe este arta de a armoniza diferentele unor oameni de proveniente diverse .ajuta la depasirea barierelor . Scopul principal este Echilibrul: • Echilibrul inseamna ca nu va trebui doar sa interactionam cu un grup de oameni foarte diferiti . interese diverse . Puncte cheie pentru construirea unei echipe : • Opening up and development of relationships . dar este necesar sa avem varietate in interiorul echipei . avand in vedere interesul comun al echipei . in interesul realizarii unei echipe cu minim de conflicte posibile . perspective diverse .necesita incredere reciproca pentru a realiza un obiectiv .

comun .ii implica pe toti membrii si cresc coeziunea grupului . comunicare deschisa . Normalizare Oamenii dobandesc o viziune comuna si isi propun obiective . increderea este mare . Confruntare Pot exista conflicte in legatura cu scopul . Delegarea . conducerea si metodele de lucru . si comunicarea este deschisa . Realizare Exista tendinta de a avea un simt al scopului clar . Transformarea Echipa isi poate redefini scopul comun si raspunde rapid la schimbare .ajuta membrii sa isi gaseasca locul in echipa • Activitatile in grup . Exista relativ putina incredere .relaxeaza si creste comfortul • Cooperarea .trece peste distantele dintre membrii echipei .ajuta membrii sa invete cum sa lucreaza impreuna . incredere . Exista sentimentul ca echipa nu se va inchega . Echipa este eficienta in contextul actual . Conducerea este impartita .activitati generale care sunt realizate de toti membrii grupului .deseori necesare pentru a mentine echipa Succes Transformare Realizare Normalizare Confruntare Formare Timp/Efort Formare Oamenii au deseori idei diferite despre scop . Se invata cum sa se lucreze impreuna eficient .. si exista tendinta de se spune lucruri cu grija .

asigura-te ca el sau eu intelege complet si accepta sarcina .Defineste obiectivele operationale impreuna cu membrii echipei.Asigura-te ce nu delegi doar responsabilitatea ci si autoritatea.Asigura-te ce intreaga echipa este informata despre diferitele sarcini si persoanele responsabile.Delegarea inseamna • sa incredintezi o sarcina cuiva. Alege cea mai potrivita persoana pentru fiecare sarcina .Cadeti de acor asupra continuitatii sarcinii si a modului de raportare. dar trebuie sa fie capabil sa le invete si aplice in timp util.Defineste obiectivele pentru fiecare sarcina. ofera toata informatia de fundal despre importanta si scopul sarcinii si despre cum incape in contextul proiectului. recompensati si apreciati rezultatele obtinute . .Oferiti feed-back contructiv (in ambele sensuri) . . . . . Cum sa delegi.Defineste sarcinile impartind munca un parti mai mici . • sa autorizezi o persoana sa indeplineasca o sarcina. . . “Cea mai potrivita” nu inseamna neaparat ca respectiva persoana trebuie sa aiba deja toate abilitatile necesare .Planifica sarcina impreuna cu persoana aleasa . Partile mici sunt mai usor de delegat .

Manifesti interes pentru stabilirea contactelor cu colegii. Prezenta calitatilor necesare pentru a putea fi un bun membru de echipa sau din contra.Respecti drepturile si convingerile altora . Analizeaza si evalueaza impreuna cu coordonatorul de echipa/profesorul gradului tau de implicare in echipa. intr-o echipa. conferinte organizate de facultate. constientizand valoarea motivationala superioara a dialogului si sustinerii reciproce. reflecteaza asupra a ceea ce ai facut. Cauta sa inveti din fiecare experienta de grup.Apreciezi si recunosti participarea activa la realizarea unei actiuni.lipsa lor. Comportamentele care demonstreaza aceasta competenta . cum ai facut si de ce ai facut. asociatii studentesti.Asculti si intelegi nevoile si sentimentele celor din jur . utilizand diferite mijloace de utilizare: intrebari specifice care evalueaza capacitatea de interrelationare personala si de intelegere a nevoilor persoanei cu care interactioneaza. Dezvolta-te progresiv Constientizeaza ce ai dobandit.Interactionezi in mod eficient cu angajatii in diferite situatii . LUCRUL IN ECHIPA Munca in echipa este o componenta care se regaseste in specificatiile fiecarui post disponibil intr-o companie si specialistul in recrutare analizeaza aceasta componenta pe parcursul procesului de selectie. . impartasesti idei si sugestii cu colegii Cum dezvolti lucrul in echipa in timpul facultatii ? Invata din proiecte! Participa la scoli de vara. Necesitatea muncii in echipa a devenit tot mai evident ape masura ce companiile au inceput sa tina cont de nevoia de comunicare si contact uman a propriilor angajati. pot fi factori decisivi in angajarea unei persoane ori in mentinerea ei intr-o organizatie. incurajezi discutiile deschise.6.Te focalizezi pe atingerea obiectivelor . evenimente. accepta noi provocari si responsabilizari ca sa-ti permita .Intelegi rolul fiecarei persoane in grup .

Astfel daca legaturile intre angajati ajung sa fie puternice. Asta nu inseamna ca trebuie sa te faci placut cu orice pret dar este important sa afli ce gandesc colegii tai despre actiunile tale. prestata 8-10 ore in fiecare zi. Daca ai esuat in alte aspecte. corespunde cel mai bine necesitatilor intrene de crestere si dezvoltare. Cu lectiile invatate intra in urmatoarea interactiune cu cei din jur mai pregatit sa contribui si sa-i ajuti sa obtina rezulate si mai bune. . care au fost factorii de succes. Surprinzator. natura sarcinilor curente si modul in care aceasta activitate. Evita-l pe « nu asa. Avantajele muncii in echipa: . conlucrand la depasirea dificultatilor curente.sa-ti imbunatatesti activitatiile prin forte proprii daca ai inceput ca un simplu membru intr-o echipa de proiect. Cum dezvolti lucrul in echipa dupa angajare ? Implica-te ! Participa activ in cadrul echipei. schimba informatii. Evalueaza-te Analizeaza activitatea desfasurata in cadrul echipei :cum te-ai simtit. Oamenii simt ca se pot detasa si ca pot aplica acelasi tipar in fiecare zi. care a fost cauza. confortul afectiv paote suplini si compensa alte lipsuri. sunt cele legate de climatul afectiv pozitiv care se presupune a se constitui in echipa. stiu eu o alta metoda » Solicita feedback permanent ! Incearca sa te raportezi la parerea celor din jur. La un moment dat chiar. Iata de ce. inclusive salarizarea. Experienta de lucru in echipa se construieste mai ales prin experiente in care oferi mai mult sprijin celor din echipa decat astepti ca ei sa-ti acorde tie. Nu salariul se constituie cel mai important factor de motivare. Incearca sa dezvolti idei noi pe baza celor spuse de ceilalti.Membrii unei echipe ajung sa se cunoasca foarte bine. Ce inseamna o munca rutinata: este o munca ce nu aduce nimic nou in planul solicitarilor cognitive. si cele mai evidente. si rezultatele tale vor creste pe masura.primele. Proiectele pot fi de la cele foarte simple legate de scoala pana la a organiza evenimente in universitate sau pentru cercul tau de prieteni. incearca sa tintesti ca la urmatoarea oportunitate sa detii un rol care sa includa si coordonarea altora din jurul tau.lucrul in echipa poate fi extreme de motivant deoarece fiecare proiect adduce cu sine experienta contactului cu ceilalti si bucuria de a beneficia de sprijinul acestora. ci continutul muncii. anumite activitati pot fi efectuate cu jumatate de . lucrul in echipa este adesea folosit ca mijloc de combatere si diminuare a rutinei zilnice. Impartaseste sugestiile si ideile celorlalti. care a fost contributia in cadrul echipei? Daca ai avut parte de rezultate foarte bune. manifesta flexibilitate in exprimarea punctelor de vedere diferite ale membrilor echipei. asculta si intelege punctele de vedere ale celorlati membrii ai echipei.

din identificarea oamenilor cu valorile si scopurile grupului. Intr-o adevarata echipa este nevoie de promovarea unor reguli de genul: 1. ci cu ceva mai mult. ci sunt rezultatul ambelor parti. din armonia relatiilor interpersonale. rodul efortului comun.atentie. intelegere reciproca. aspiratii si scopuri la fel de legitime ca ale voastre. nu se pot obtine rezultate meritorii. cu calitati frumoase. care se naste din interactiunea cu grupul. a le dovedi ca sunteti mai inteligent si mai priceput decat ei. de cele mai multe ori. Respectati-va colegii. Valorificarea potentialului de munca al fiecaruia. cu trebuinte. motorul succesului unei actiuni In orice activitate succesul este. intr-un grup omogen si functional. orgoliile si antipatiile. urmariti sa aveti performante nu pentru a-i surclasa pe colegi. 2. in care denigrarea celuilalt este practicata in mod curent. de desconsiderare sau indiferenta predominante. competente si cu experienta. La aceasta stare care potenteaza calitatea si randamentul muncii fiecaruia se ajunge numai atunci cand oamenii inteleg ca intregul nu este egal cu suma partilor. A lucra intr-un grup dezbinat in care certurile si neintelegerile sunt frecvente. Daca intre acestea nu exista compatibilitati . Munca in echipa. sau pentru a . Reusitele sau infrangerile nu se datoreaza in exclusivitate nici sefului. tratati-i asa cum ati vrea sa fiti voi tratati. in care fiecare incearca pe cont propriu sa-si rezolve problemele. nici subalternilor. ca pe oameni capabili. Pentru a nu se ajunge la aceasta situatie. al muncii in echipa. fiecare trebuie sa contribuie la transformarea unui numar de oameni ce muncesc la un loc. Lucrati bine si intens. Realitatea ne demonstreaza ca nu e suficient ca un grup profesional sa fie format din personalitati puternice. atitudinile de izolare. este fara indoiala un obstacol serios pentru a munci cu placere. viziuni si motivatii comune centrate pe acceptarea scopului propus. ceea ce lasa timp pentru meditatie si pentru intarirea convingerii ca nu mai este nimic de invatat si deci. evolutia in cariera profesionala nu se indeplinesc fara a lucra si a respecta cerintele formarii si mentinerii spiritului de echipa. solidaritate si camaraderie. ca este timpul unei schimbari.

Priviti-le ca pe ceva firesc. a nevoii de a indeplini bine indatoririle de serviciu. Munca in echipa reprezinta colaborarea mai multor persoane in . consultati-va cu ceilalti. bucurati-va impreuna. 7. Discutati pe marginea lor. abordati cu tact si discretie si problemele care depasesc cadrul profesional. 9. ci din intelegerea necesitatilor muncii. 6. Comunicati curent. evitati aroganta si trufia. pastrati-va calmul si luciditatea. ci promovati lauda sincera si indemnul prietenesc. Rolul si eficientizarea muncii in echipa Tot mai multi manageri s-au convins ca munca in echipa este calea succesului si a performantei. 8. Nu transformati divergentele de opinii si solutii in motive de cearta sau acuze. Nu-i invinuiti pe altii pentru greselile personale. impartasiti din trairile.Acceptati ideea ca astfel va completati reciproc nu din compasiune.demonstra sefului ca sunteti mai valoros decat oricine. nu le subapreciati initiativele si stradaniile de a obtine performante. cautati impreuna cauzele esecului si reluati de la capat si cu incredere. Asumati-le. Dezvoltati si consolidati sentimentul de prietenie. 4. 7. acest lucru va consolida imaginea voastra in ochii colegilor. aveti taria de a recunoaste si a aprecia deschis ideea celuilalt atunci cand este mai buna. in caz de esec. Indiferent de valoare si experienta. framantarile si satisfactia voastra. 5. pentru indeplinirea activitatilor organizatiei. cereti-le ajutorul atunci cand aveti nevoie. ci pentru a acoperi sau substiui nepriceperea celuilalt. recunoasteti deschis in ce consta vina voastra. Apreciati cu franchete si onestitate rezultatul muncii colegilor. invatati din experienta celorlalti. ajutativa in procesul pregatirii si derularii unei actiuni. nu va invinuiti unul pe altul. Evitati denigrarea si calomnia. actiunea initiala. 10. informati-va reciproc. 3. in caz de succes. ci pentru reusita actiunii. cautati sa sesizati elementele comune. Ajutati-va si cooperati activ. nu comentati negativ diversi colegi si nu formati grupulete care sa dezbine echipa. de aport personal la realizarile grupului nu va dati aere de superioritate.

nici subalternilor. de ce. De aceea. comunicati si colaborati 7. Nu este suficient sa ai personalitati puternice si valoroase daca intre membrii echipei vor exista mereu neintelegeri. incompatibilitate si viziuni diferite. Nu transformati divergentele de opinie in motive de cearta 5. Secretul unei echipe de succes Reusitele si insuccesele nu se datoreaza nici managerului. pentru formarea unei echipe managerul are nevoie de timp si analiza individuala a participantilor. in functie de obiectivele proiectului. Rolul si eficientizarea muncii in echipa sunt recunoscute. Nu incercati sa iesiti in evidenta in fata participantilor sau a sefului pentru a le dovedi ca sunteti mai priceput decat ceilalti 3. Sarbatoriti succesul impreuna si pastrati-va calmul in caz de nereusita 4. iar. ci considerati-i egalii dumneavoastra 2. subminare a intereselor personale in favoarea celor de grup. Odata ce o echipa este formata. schimb de informatii intre membrii echipei. acest lucru depinzand de numarul angajatilor. cooperare. cat si pe cele la nivelul grupului. managerii trebuie sa acorde o importanta desavarsita la crearea a ceea ce se cheama „echipa de succes". Nu toti angajatii se pot adapta muncii colective. intelegere. Nu va tratati colegii cu superioritate. abordati cu discretie problemele care depasesc cadrul profesional . atunci cand se creeaza un grup trebuie sa existe un lider acceptat de toti ceilalti membrii. insa secretul unei echipe de succes este evident ca sta in puterea si abilitatile managerului. de importanta proiectului si nu in ultimul rand de compatibilitatea participantilor. Iata. sa se schimbe intre ei. iar managerul sa urmareasca atat performantele individuale. Este recomandat ca membrii echipei sa circule. Pentru a genera drumul spre succes este bine sa stabiliti niste reguli care ar putea duce la reusita muncii in echipa: 1. Ea presupune. El este cel care. care sa fixeze directii clare si sa fie capabil sa produca un climat de incredere. ea nu trebuie pastrata in aceeasi formula. De aceea. stabileste membrii echipei. pe de alta parte. confruntare a diferentelor de opinie.vederea atingerii unui scop comun. Grupul poate reuni toti subalternii sau numai o parte. Ajutati-va si informati-va reciproc. Nu va calomniati colegii si nu formati grupulete in cadrul echipei 6. insa drumul catre atingerea performantelor profesionale poate fi alunecos. comunicare. pe de-o parte. Mentineti sentimentul de prietenie.

ci are in acelasi timp o istorie adanca. Echipele cresc la maximum potentialul unui lider si reduc la minimum punctele sale slabe. 2. Intrebarea nu este daca echipele sunt valoroase. 4. Selectati-va atent si motivati-va membrii echipei si sigur veti reusi sa aveti o echipa de succes. Punctele forte si punctele slabe mult mai vizibile la o singura persoana decat la o echipã. Wilke sustine ca: 1. formuland astfel mai multe alternative pentru fiecare situatie. .O persoana primeste singura laudele si suporta singura vina. ceea ce presupune existenta mai multor resurse. evidenta chiar si in timpurile biblice. este unu numar mult prea mic pentru a realiza ceva maret. ci exista foarte putine probleme pe care sa le putem rezolva singuri” Lyndon Johnson C. Ceea ce genereaza stari de mandrie si cateodata un sentiment al ratarii. Puterea de intelegere a unui singur individ este rareori la fel de larga si profunda ca aceea a unui grup atunci cand se confrunta cu o anumita problema. Echipele implica prezenta unui numar mai mare de persoane. Despre echipã Un proverb chinezesc spune: “In spatele unui om capabil se afla intotdeauna alti oameni capabili.” Adevarul este ca munca in echipã este cheia marilor realizari. Intrebarea este daca noi recunoastem acest lucru si daca putem deveni jucatori mai buni intr-o echipã Din acest motiv sustin ca unu (1). Echipele impart laudele in cazul unei victorii si impart vina atunci cand sufera o infrangere. Acest lucru genereaza atitudini autentice de modestie si spirit de echipã . Fiti un manager iscusit si profitati de avantajele muncii in echipa. Gene Wilkers a observat ca puterea echipelor nu numai ca este evidenta in lumea afacerilor de astazi. ” Nu exista probleme pe care sa nu le putem rezolva impreuna. 8. 3. mai multor idei si a unei energii mai mari in cazul unei singure persoane. Echipele ofera perspective multiple cu privire la modul in care se poate satisface o nevoie sau se poate atinge un scop.Munca in echipa prezinta avantaje si dezavantaje.

urmatoarea afirmatie este totusi adevarata: Indivizii iau parte la competitie. Persoanele care actioneaza individual pot schimba obiectivul fara a avea un sentiment al responsabilitatii. 6. Daca doriti sa va atingeti potentialul sau sa incercati sa faceti ceea ce vi se pare imposibil – cum ar fi sa transmiteti mesajul dumnevoastra chiar si dupa doua mii de ani de la moartea voastra. insa echipele sunt cele care castiga campionatele. Desi pare a fi un cliseu. Echipele fac ca liderii sa fie in permantenta responsabili pentru obiectivul care trebuie atins. .5. trebuie sa deveniti jucator al unei echipe. Echipele pot face mai mult decat o singura persoana.

de felul cum a reactionat cand am avut nevoie de ea. sau cinci) capete sunt mai bune decat unul . Suntem invatati sa fim intotdeauna cu ochii in patru. iar nivelul stresului este ridicat? Haideti sa aruncam o privire asupra catorva calitati importante ale membrilor unei echipe de succes: Maturitatea. parandu-i-se ca echipa vrea “sa-l termine”. de reactia instinctiva trezita de persoana in cauza. Si – sa recunoastem – cele mai multe locuri de munca sunt departe de a fi lipsite de animozitati intre angajati. lipsita de rivalitati si amenintari. sau patru. Practic. cautand o atmosfera relaxata. Dar nu-i putem alege pe cei cu care lucram zilnic. ca persoana. care nu are insa cum sa duca la formarea si functionarea unei echipe. niste exercitii de sudare a colectivului (team building) si o serie de obiective comune. in care a umbla cu dedesubturi pentru a-ti intari pozitia si a-ti castiga promovarea e ceva la fel de obisnuit ca drumul spre locul de munca? E vorba aici de incredere. Interdependenta. spre binele firmei si al lor. Nu este un lucru pe care am fost obisnuiti sa-l acceptam la locul de munca. increderea se poate dezvolta in functie de vechimea relatiei. isi poate mentine parerea buna despre sine chiar cand ceilalti sunt in dezacord cu el si nici nu devine isteric. Cel care apartine unei echipe trebuie sa fie suficient de matur pentru a face diferenta intre parerea echipei fata de o idee a lui si parerea echipei fata de el. Adesea. Prin urmare. pentru ca oricand acestia ne pot lasa de izbeliste. Dar chiar asa stau lucrurile? Chiar te poti astepta ca o mana de oameni sa se arunce intr-o atmosfera de echipa si sa “infloreasca” glorios? Tocmai in aceasta lume competitiva. unii nu cred ca si colegii lor fac o munca serioasa ori de calitate. o atitudine de genul “E mai bine sa nu depinzi de nimeni”. am fost recompensati pentru performantele personale si nu pentru realizarile grupului. ii alegem pe cei cu care ne petrecem timpul liber (prietenii). Ganditi-va: cat de bine va cunoasteti colegii de munca si cata incredere aveti in ei? In cazul relatiilor personale. Recunoasterea meritelor celorlalti. cum poti incuraja increderea intr-un cadru in care nu tu ai ales participantii. studiile au aratat ca doua (sau trei. Multor oameni le este greu sa recunoasca faptul ca reusita si avansarea lor sunt – fie si partial – meritul celorlalti. Cu alte cuvinte. Pornind de pe bancile scolii si trecand prin mai multe locuri de munca. De asemenea. Tot ceea ce le trebuie: un alt fel de instruire. foarte atenti la ceilalti. Totusi.Lucru în echipã sau “fiecare pentru el”? S-a tot scris despre ECHIPA care se formeaza la locul de munca – acea minunata notiune cu privire la oameni lucrand cu bucurie impreuna si avand drept rezultat o productivitate sporita.

intreg “manunchiul” va avea de suferit. Pentru unii. Sa nu uitam ca a consolida increderea si structura unei echipe inseamna foarte mult. fie prin natura lor. Altfel spus. Membrii unei echipe isi dau seama ca este cu mult mai bine sa se ocupe din vreme de un conflict. Increderea in capacitatea de a depasi obstacolele. . Nu poti cladi incredere si buna reputatie numai facand planuri. atunci cand sta sa izbucneasca. Gestionarea starii conflictuale. existand teama sa nu le fie furate ideile. atat pentru fiecare individ in parte. Desi este usor sa recunosti o comunicare sincera. cat si pentru binele intregii firme. Asumarea riscurilor. fie datorita unor experiente trecute. echipele se formeaza tocmai pentru a depasi obstacole si a rezolva probleme. Adesea. De fapt. Putin disconfort resimtit acum este acceptabil fata de o izbucnire de mai tarziu.singur. Succesul si bunul mers al unei echipe consta in obisnuinta fiecarui membru de a-si asuma un anume risc. pentru a lasa loc increderii sa se dezvolte. fiecare membru vine cu un stil diferit de a controla starea conflictuala. Toate notiunile discutate pana acum implica si asumarea unui risc oarecare. e greu sa o intemeiezi. Interdependenta este extrem de importanta pentru bunul mers al unei echipe. e posibil ca in scurt timp si alti membri ai echipei sa procedeze la fel. Increderea va creste mai repede daca fiecare simte ca echipa este un forum pentru a-si dezvolta ideile si o fereastra pentru a vedea gandurile celorlalti. daca cineva isi vede strict de ale lui. asumarea riscurilor este dificila. Oamenii se pot impotrivi celor care risca. Daca lipseste macar un singur “fir”. deoarece fiecare vine cu propriul sau stil de a comunica. Trebuie sa existe o incredere reciproca in cadrul colectivului. lipsa unui acord de pareri este o componenta naturala si sanatoasa a procesului de constituire a echipei. adevaratii lideri de echipa vor acorda mai multa atentie faptelor si mai putina spuselor. Comunicarea. Iata piatra de temelie a oricarei actiuni reusite. Atitudinea pozitiva este cruciala pentru succesul unei echipe. incluzand formarea unei echipe. In sfarsit. Interesul pentru buna functionare a echipei. Toti trebuie sa fie incredintati ca vin la lucru gata pregatiti si concentrati asupra problemelor de rezolvat. Intr-o echipa. Increderea nu poate inflori intr-o atmosfera ostila. fiindca nici un membru al ei nu valoreaza cat intreaga echipa. decat sa-l lase sa se “umfle” odata cu trecerea timpului. Cine nu crede in notiunea de echipa va declansa o stare negativa in ceilalti si asta va “sapa” eficienta actiunilor. deschisa. daca este controlata asa cum se cuvine. Intr-o echipa fiecare ar trebui incurajat sa vorbeasca deschis – intr-un mod constructiv – si fara sa-i atace pe colegi. Este foarte important sa se stabileasca niste reguli de baza pentru grup si cel mai important lucru va fi sa se tina sub control toate disputele intr-un mod cat se poate de prompt.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful