Colegiul National ,,Stefan Velovan”

Profesor:Gorjgan Veronica Eleva:Predut Cosmina-Elena Clasa a-XI-a B

alearga”.Si gravitatia Soarelui atrage oceanele.Aceste maree se numesc ape moarte.numite ape vii.Daca consideram sfera Pamantului in ansamblu.la anumite intervale de timp..influente datorate formei fundului marii.Lunar sunt doua ape vii si doua ape moarte.iar cand se lovesc de tarmuri.ea arata astfel: in mod constant.Mareele Nivelul marii creste si scade zilnic datorita influentei gravitatiei Lunii asupra oceanelor Pamantului.Aceasta ridicare(flux) sau coborare (reflux) a oglinzii linistite a apei mai poarta numele de mare.impreuna cu Luna.ceea ce micsoreaza forta de atractie. De ce pare ca fluxul si refluxul apar la aceleasi ore? Deoarece Luna inconjoara Pamantul o data la 24 de ore si 50 de minute.Cand cele trei planete formeaza un unghi drept.in largul marii abia se percepe.insa el este deasemenea si mult mai indepartat de Pamant.vantului si multor alti factori.schimbarea unui flux cu un reflex si iarasi cu un flux se petrece aproximativ o data la fiecare sase ore.urmand Luna care se roteste in jurul Terrei.iar pe partea opusa a Pamantului este provocat de asemenea un val de mare.desigur cauzeaza miscari de valuri.Mareea . La mare se poate vedea faptul ca apa se ridica si coboara in mod regulat.ci fluxul si refluxul curg asemenea unui val urias peste globul Pamantului-deoarece ridicarea este produsa in principal de catre forta de atractie a Lunii.care este atrasa de Luna.doua fluxuri si doua maree se rotesc in jurul Pamantului.si se vede in mod direct doar pe coaste. Miscarea mareelor produce valuri si.Soarele este mult mai mare decat Luna si are de aceea o mai mare forta de atractie.In fata si in spatele acestui punct are loc o scadere a nivelului apei-refluxul-iar aici un val de mare ridicat(acesta poate fi descris ca si un val extrem de lung).in jurul Pamantului.Chiar si atractia Soarelui actioneaza asupra mareelor.mareele inalte au cea mai mica inaltime. Pozitia Lunii si a Pamantului se schimba pe masura ce orbiteaza in jurul Soarelui. Luna ridica deci cu forta sa de gravitatie apa.Exista si o frecare cu apa din adanc.si zilnic exista doua deplasari de valuri (doua fluxuri si doua refluxuri).Forta de atractie a Soarelui asupra mareelor este cam cat jumatate din forta de atractie a Lunii.acestea provaca din nou alte deplasari de valuri.ca sa spunem asa. Nu intreg oceanul se ridica si coboara.De aceea e .iar mareele joase au cea mai mare inaltime.insa efectul ei este mult mai slab deoarece Soarele este mult mai departe de Pamant.atractia Soarelui si a Lunii formeaza maree foarte inalte si foarte joase.de mai multe ore-acest lucru are loc la fel in toate marile mari .cu o mica intarziere temporala.Cand cele trei planete sunt aliniate.

si apa marii va fi ridicata mai puternic.urmate de doua fluxuri foarte inegale.Acest lucru are o mare influenta asupra vietii animalelor si plantelor.Cea mai mare inaltime a mareei.ceea ce de asemenea mareste ridicarea apei marii.de aceea. Ca urmare a pozitiilor Lunii. Cand este Luna plina.Cea mai mare diferenta din Europa apare in orasul Saint Maio.deoarece in acest caz fortele de atractie ale Soarelui si ale Lunii dau o rezultanta care interactioneaza doar partial cu fluxul.decursul inaltimea si adancimea apelor. Marile periferice sau marile putin deschise au doar mici diferente de nivel al mareelor.la apogeu chiar pana la 6.Atunci iau nastere mareele vii si cele moarte(cel mai inalt flux si cel mai scazut reflux).sa scada in mod diferentiat.a fost stabilita in Golful Fundy(pe coasta canadiana de est).greu de estimat exact directia.Pamantul sta la mijloc. .sa fie in permanenta observat si ajustat. De patru ori in cadru unui ciclu lunar al Lunii.ce este legata de atlanticul de Nord printr-o stramtoare relativ ingusta.ele isi amplifica fortele.5 metri.In marile deschise diferenta de nivel este de circa un metru.deoarece trebuie corelate multe influente diferite.sau doar de o zi.cu Soarele de-o parte si Luna de cealalalta.al carei contact permanent cu uscatul trebuie.sunt pe aceeasi linie cu Pamantul. Care sunt cele mai mari diferente dintre mare? Diferentele mari dintre flux si reflux pot fi de asemenea differentiate.Luna si Pamantatunci fluxul si refluxul sunt cele mai slabe.care insa sunt suprimate in mod diferit.de peste 14 metri.ca in Europa(oglinda apei marii urca si coboara de doua ori pe zi) si maree mixte: preponderent de jumatate de zi sau preponderent de o zi.Cand Soarele si Luna la Luna Noua sau la Luna plina.dar si asupra navgatiei.asa numitul Eulitoral.exista de asemenea.adesea de o zi cu doar un flux pe zi.Cele doua puncte temporal situate intre Luna plina si Luna noua formeaza un triunghi din Soare.In mareea Nordului mareele sunt in medie de pana la patru metri.avand pana la unsprezece metri. Toate aceste influente fac ca mareele din diferite oceane si diferite regiuni.Exista maree de jumatate de zi. si maree mixte.asadar in perioada de 28 de zile de la Luna plina la Luna plina apar mareele vii si mareele moarte.In functie de pozitiile Lunii apar de asemenea maree mixte.exista doar o slaba diferenta de nivel la schimbarea mareei.diferenta de nivel a mareei este doar de 40 de centimetri.La fel si Marea Baltica. Aceasta permanenta schimbare reversibila a inaltimi apei face de asemenea ca zilnic o mare parte din marginile oceanelor.in unele mari.sa fie fara apa.cu doua fluxuri si refluxuri.In Marea Mediteraneana.din Britania Nordica.

O varianta a acestui mod de pescuit la mare este .iar pe aceasta cale se transporta mari cantitati de bunuri. Suprafata oceanica este in miscare aproape permanent.Pestii si alte animale marine au un ritm de deplasare adaptat la maree.Pe pietre sau pe alte materiale solide cresc scoici cum ar fi midiile..sau se mai deplaseaza la flux si reflux.la directia valurilor.recoltate” adesea la reflux.si astfel sunt accesibile aproape toate locurile de pe coaste.Navigand pe oceane pot fi parcurse majoritatea regiunilor. Pescarii trebuie sa se adapteze fluxului si refluxului-ca urmare a cotelor apelor si animalelor marine pe care vor sa le prinda..fara a trebui folosite drumurile de uscat.In apele marilor putin adanci.iar altele sunt adunate din nisip la reflux cu o grebla facuta din lemn.pe coaste.pesti care sunt apoi recoltati la reflux.la vant si la vreme.Navele pot iesi adesea din port doar la flux.se pot observa foarte bine aceste diferente dintre flux si reflux.in zona de retragere a apelor.cat si la flux si reflux.pe doua catarge.Desigur.o plasa lunga.Unele animale marine sunt prinse la reflux.Mareea este o modalitate ideeala de transport.Acestea fac sa para ca si cum suprafata marii s-ar inmulti sau s-ar deplasa dintr-un loc in altul.In acestea se prind pestii pe timpul fluxului.Desigur. Capitanii trebuie sa observe cu multa atentie apele mari si cele scazute.Garnreuse”.ca cele de pe coasta germana de nord.in circulatia dintre uscat si insule. Ce mod de pescuit exista? O metoda simpla de pescuit consta in a intinde plase de pari de lemn.care sunt recoltate la reflux.apa marii se deplaseaza prin curenti.pentru aceasta navigatorii trebuie sa fie atenti la curenti.la adancimi mici sau la stanci. plasa este mentinuta adesea cu ajutorul unor cercuri.care este intinsa in apa mica.pentru a nu esua cu navele.Formatiunile mai mari sau mai mici care se deplaseaza pe suprafata ei se numesc valuri. Animale marine precum crabii si scoicile sunt . .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful