SMK ST.

THERESA, 08000 SUNGAI PETANI, KEDAH

KERTAS KERJA

PROGRAM GURU PENYAYANG 2012

Anjuran: UNIT HAL EHWAL MURID DAN UNIT BIMBINGAN DAN KAUNSELING SMK ST. THERESA

Mengajar dalam apa bidang sekalipun. tetapi merangkumi pendidikan akhlak kepada anak murid. Banyak kali dilaporkan mengenai adanya segelintir kecil guru yang tidak dapat mengawal emosi lantas mengambil tindakan menghukum anak didik di luar batas etika sebagai seorang pendidik. aspek membina sahsiah peribadi seharusnya diletakkan sebagai teras kepada usaha pendidikan.0 PENGENALAN Tugas pendidik atau guru bukan setakat menyalurkan ilmu pengetahuan.” Kemudian Rasulullah SAW mengarahkan seorang lelaki supaya mengambil sebaldi air untuk membasuh kawasan tempat lelaki Badwi itu kencing.” Oleh demikian. Dalam zaman serba moden serta mencabar. Sahabat berkata kepada lelaki Badwi itu: Berhenti! Berhenti!” Namun Rasulullah SAW berkata: “Jangan ganggu dan biarkan dia sendiri. Diriwayatkan oleh Anas bin Malik: “Sedang kami berada dalam masjid bersama Rasulullah SAW. seorang Badwi datang dan duduk mencangkung membuang air kencing di dalam masjid. tetap relevan sepanjang zaman dan kalis masa. Kemudian Rasulullah SAW memanggil lelaki berkenaan dan berkata kepadanya: “Di dalam masjid tidak dibenarkan melakukan perkara seperti membuang air kencing atau membuat kerosakan kerana masjid tempat beribadat kepada Allah. guru akan berhadapan masalah. Panduan ditunjukkan Rasulullah SAW perlu dijadikan amalan ketika memenuhi tugas mendidik anak bangsa. guru perlulah sentiasa ingat bahawa mendidik manusia memerlukan kesabaran tinggi dan nilai kasih sayang yang kental. kerjaya guru juga semakin mencabar. Iktibar yang boleh diambil daripada kisah itu adalah . Banyak kisah dan peristiwa dilalui Rasulullah SAW mempamerkan perwatakan luhur pendidik yang unggul untuk dicontohi. Justeru. tempat solat dan membaca al-Quran. Tanpa dua sifat penting itu.KERTAS KERJA PROGRAM GURU PENYAYANG 1. mereka pun membiarkan saja lelaki itu selesai membuang air kencingnya.

Imam al-Ghazali pernah menggariskan beberapa kriteria unggul seorang pendidik antaranya. menggunakan kaedah dan pendekatan pendidikan yang sangat informal. Guru yang penyabar dan penyayang akan berjaya dalam kerjayanya. berbincang dengan mereka dan kadang kala hanya mendengar hujah dan ulasan anak didiknya dengan sabar. bersesuaian dengan karektor individu yang berbeza-beza. Pandangan ini menunjukkan betapa pentingnya seorang pendidik untuk sentiasa menunjukkan sifat kasih sayang dan mencipta hasil signifikan ke atas orang yang dididiknya. pernah mengatakan bahawa “The giving of love is an education in itself”. guru pasti akan menyedari bahawa sabar itu memberkati usaha . Menegur kesalahan seseorang dengan cara berhemah dan lemah lembut disertakan penjelasan terperinci kesalahan dilakukan adalah prinsip pendidikan yang dibawa Nabi SAW dan inilah contoh seharusnya diikuti guru. seorang pejuang hak asasi manusia yang terkenal. warga Amerika Syarikat. selagi dia tidak menunjukkan sikap berdegil. beliau mendidik tanpa mengira latar belakang anak didiknya. Beliau mencadangkan kepada anak didiknya apa yang perlu dipelajari. Oleh itu. Dirinya sebagai seorang guru. Confucius. Cadangan diberikan anak didiknya untuk memperkembangkan kekuatan.jangan bersikap terburu-buru terhadap orang yang melakukan kesalahan. seorang ahli falsafah dan pendidik Cina yang sangat terkenal. Beliau mengatakan bahawa pendidikan hendaklah dilaksanakan dengan penuh kasih sayang. Rasulullah SAW dalam peristiwa itu jelas mempamerkan sikap berpandangan jauh dalam menghadapi sesuatu keadaan. Beliau berpendapat bahawa tindakan memberi kasih sayang itu sudah merupakan satu bentuk pendidikan. Guru hendaklah bersifat penyayang dan tidak pilih kasih terhadap anak didiknya. Anna Eleanor Roosevelt. Apabila nilai itu tersemat kukuh. Kisah Rasulullah SAW itu juga mengajar kita perlu bersikap lemah lembut apabila mengendalikan seseorang yang jahil dan mestilah mengajar orang seperti itu perkara yang patut diketahuinya tanpa memarahinya. guru harus sabar menerima pelbagai masalah murid dan menerimanya dengan baik. dan memperbaiki kelemahan.

di mana mereka mempunyai pemikiran yang liberal dan terbuka.2 2. 2.gigihnya mendidik. pihak sekolah akan menjalankan pelbagai aktiviti menjurus kepada "Guru Sayang Murid" dan "Murid didahulukan. guru juga perlu bersedia menerima kepelbagaian watak dan perbezaan tahap kecerdasan anak didik supaya proses pengajaran akan dapat dilaksanakan dengan fikiran tenang. . Pihak sekolah diharap mampu melahirkan pelajar-pelajar yang sentiasa akan "berlari ke sekolah. Pencapaian diutamakan" tetapi.3 Membentuk karektor serta sahsiah diri murid yang disenangi oleh warga sekolah. tidak lari daripada teras atau dasar yang telah ditetapkan.1 Permasalahan murid-murid pada masa ini perlukan medium yang sesuai bagi 2.0 RASIONAL 2. Selain itu. dan hanya berjalan apabila pulang".0 JUSTIFIKASI 4. Mengurangkan jurang beza tara antara guru dengan murid 3.3 membantu murid tersebut dan menggunakan kaedah dan pendekatan yang terkini serta disukai oleh murid tersebut. Mewujudkan satu suasana yang harmoni antara guru dan murid selaras dengan keperluan semasa. Para guru harus sedar sehingga ke peringkat akar umbi bahawa pelajar adalah klien yang sentiasa perlu diberi keutamaan.1 Terdapatnya peningkatan salah laku disiplin dalam kalangan murid. 4. Menimbulkan rasa dihargai dan diterima dalam kalangan murid.1 3. Generasi murid hari ini yang terdiri daripada generasi Y dan Z yang unik. Bagi mencapai matlamat yang ditetapkan Sekolah Penyayang.2 3.0 OBJEKTIF 3.

4 Peningkatan kadar ponteng sekolah dalam kalangan murid. 6. Peningkatan bilangan guru yang mengalami tekanan emosi dalam menjalankan tugas.4. Pengerusi : Tn. Rohayah bt Johari Pengetua Tim. 5. Terdapat laporan/aduan pelanggaran etika profesion keguruan. Zahari bin Zakaria PK HEM Naib Pengerusi 1 : Pn. Hj.2 4.0 ANJURAN DAN KELOLAAN Unit Hal Ehwal Murid dan Unit Bimbingan Kaunseling SMK St.0 PERSONALIA Jawatankuasa Kerja Program Guru Penyayang Penaung Penasihat Pengerusi : : : Pengarah Pelajaran Negeri Kedah Pegawai Pelajaran Daerah Kuala Muda Yan Pn. Chua Jock Cheng PK Pentadbiran .3 4. Theresa.

Dass a/l Velaisamy PK Kokurikulum Setiausaha : Pn.Naib Pengerusi 2 : En.0 PENGISIAN / AKTIVITI Rujuk Modul Guru Penyayang SMKST 8. Ratna Devi a/p Murugaya Guru Bimbingan Dan Kaunseling Naib Setiausaha 2 : En.0 SASARAN . Ch’ng Kim San Guru Bimbingan Dan Kaunseling AJK : Semua GKMP Semua Ketua Panitia : : : : : Guru Disiplin Guru Kebajikan Guru Biasiswa Penyelia tingkatan AJK PIBG 7. Nor Hayati bt Ahmed Guru Bimbingan Dan Kaunseling Naib Setiausaha 1 : Pn.

…………………………………… Disahkan dan disokong oleh. mewujudkan suasana yang lebih harmoni antara guru dengan murid.0 TEMPOH PELAKSANAAN Sepanjang tahun 2012 10. Tarikh :……………………. Theresa Disemak oleh.1 10. serta dapat mengurang salah laku disiplin murid. Disediakan oleh. .0 SUMBER KEWANGAN 10.0 PENUTUP Program Guru Penyayang ini diharapkan dapat memberi sumbangan ke arah pembentukan sahsiah diri murid yang lebih positif.3 PIBG PCG Kokurikulum Sahsiah Diri/ Pendidikan Islam dan Moral Peruntukan LDP 11. NOR HAYATI BT AHMED ) Kaunselor SMK St.Guru dan murid dan seluruh warga sekolah 9. ……………………………………… (PN.2 10.

……………………………………………… .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful