You are on page 1of 10

Module: Cardiovascular System (module 11) Name: Duration: Week: 5

Veins of upper limb & vessels of lower limb 1. Choose the correct answer regarding the venous drainage of upper limb: A. Cephalic vein arises along the medial side of the forearm B. Basilic vein terminate by piercing deep fascia to unite with brachial vein C. Median cubital vein connect the basilic vein and brachial vein in cubital fossa D. Palmar and dorsal digital vein anastomose and forming the superficial venous arch 2. Choose the correct branches of the femoral artery: I. Profunda brachii artery II. Lateral circumflex femoral artery III. Superficial circumflex iliac IV. Superficial external pudendal A. I & II B. I, II & III C. II & IIII D. III & IV 3. The following are the anastomose around the trochanteric fossa EXCEPT: A. Descending genicular of femoral artery B. Ascending branch of medial & lateral circumflex femoral of profunda femoris artery C. Inferior branch of superior gluteal artery of internal iliac artery D. Inferior gluteal artery of internal iliac artery 4. Choose the correct answer: I. Lower border of popliteus muscle : Termination of popliteal artery II. Adductor hiatus : Origin of popliteal artery III. Saphenous opening : Long saphenous vein empty into the femoral vein IV. Infront of lateral malleolus : Long saphenous vein pass A. I ONLY B. I & II C. I, II & III D. All of the above 5. Match the following: a. Anterior&Posterior tibial recurrent b. Middle Genicular c. Circumflex fibular artery d. Lateral & Medial Tarsal arteries A. c, d, a, b B. d, c, b, a C. a, c, b, d D. c, d, b, a

( ) Posterior tibial artery ( ) Dorsalis pedis artery ( ) Anterior Tibial Artery ( ) Popliteal artery

ANTIHYPERTENSIVE DRUGS 2 6. Which of the following is true about the indication in hypertension for calcium channel blocker? A. Drug of choice in isolated systolic hypertension in elderly if diuretics is contraindicated B. Hypertension in patient with diabetes in presence of contraindication to ACEIs and ARBs C. All of the above D. None of the above 7. Which of the following is not the side effect of the dihydropyridines calcium channel blocker? A. Hypotension B. Bradycardia C. Flushing D. Ankle oedema 8. All of the following drug combination can be used in the treatment of hypertertension except A. Beta blocker and diuretics B. ACEIs or ARBs and diuretics C. Beta blocker and nifedipine D. Beta blocker and diltiazem 9. Which of the following statement is false about the advantages of the non- dihydropyridine over the dihydropyridine calcium channel blocker? A. It will causes more arterial vasodilatation B. It can decrease the cardiac contractility C. it will decrease the heart rate D. it do not cause reflex tachycardia 10. Choose the statement which is not true about the uses of the verapamil A. Essential hypertension B. Heart failure C. Angina pectoris D. Supraventricular arrhythmia hardening of arteries 11. Which of following the correct term of the definition above : A. Aneurysm B. Thrombosis C. Arteriosclerosis D. Infarction 12. Which of following the TRUE match of risk factors: I. Major risk factor familial predisposition II. Constitutional risk factor - age III. Minor risk factor sedentary life IV. Major risk factor hyperlipidemia A. I AND II B. I, II AND III C. II, III AND IV D. I,II,III AND IV

13. Pathogenesis of atherosclerosis is? A. Response to endothelial injury B. Fatty spots and streaks C. Calcium deposition D. None of above 14. Arteriosclerosis common in ALL the following EXCEPT: A. Spleen B. Pancreas C. Brain D. Kidney 15. Which of following is characteristics of monckebergs sclerosis: A. Vessels become soft and rupture B. Calcium deposition in media C. Its complication is aneurysmal dilatation D. All of above ANTIHYPERLIPIDAEMIC DRUGS 16. The following are true about pravastatin EXCEPT A. It is taken orally B. One of HMG-CoA reductase inhibitors C. Better to be taken at bedtime D. It is enhanced if taken with food 17. Which of the following drugs is contraindicated to be taken with simvastatin? I. Fenofibrate II. Niacin III. Colestipol IV. Ezetimibe A. I and II B. I and III C. II and III D. III and IV 18. Choose the true statements regarding Nicotinic acid (Niacin) I. It cause flushing of skin II. Contraindicated in patients with hepatotoxicity III. Cause myopathy IV. It is the most effective antihyperlipidemia drugs A. I, II and III B. I, II and IV C. I, III and IV D. II, III and IV 19. The following are the adverse effects of taking colestipol, EXCEPT A. Impair absorption of fat-soluble vitamin B. Constipation

C. D.

Dyspepsia Hyperglycemia

20. Which of the following drugs is the drug of choice in hypertriglyceridaemias? A. Statins B. Fibrates C. Ezetimibe D. Bile acid binding resins 21. The contraindication of taking statins is A. Pregnancy B. Peptic ulcer C. Gout D. Diabetes mellitus ANASTOMOSIS OF LL and VEINS OF LL 22. Which of the following will form genicular anastomosis? IDescending genicular artery IIDescending branch of lateral circumflex femoral artery IIIDescending branch of medial circumflex femoral artery IVCircumflex fibular artery A. I and II B. III and IV C. I,II and IV D. II,III and IV 23. Ascending branch of 1st perforating artery shares in which anastomosis? A. Trochanteric B. Cruciate C. Genicular D. Around ankle joint 24. Which of the following is TRUE statement regarding great saphenous vein? A. Deep external pudendal vein is one of its tributaries B. Ascends behind the medial malleolus C. It enters the saphenous opening where it pierces cribriform fascia D. It contains few valves 25. Which of the following is TRUE regarding deep venous drainage. IThere is numerous anastomosis between great and small saphenous vein. IIThere is few anastomosis between superficial and deep venous system. IIISuperficial and deep venous system is connected by perforating veins. IVVaricose vein is due to backflow of blood from deep to superficial system. A. I and II B. III and IV C. I,III and IV D. II,III and IV

26. Which of the following is the tributaries of femoral vein? IGreat saphenous vein IISmall saphenous vein IIISuperficial circumflex iliac vein IVDeep external pudendal vein. A. I and IV B. II and III C. I,III and IV D. I,II and III ISCHAEMIC HEART DISEASE 27. Which of the following are the main causes of ischaemic heart disease? I. Coronary atherosclerosis associated with thrombosis and vasospasm II. Severe tachycardia III. Aortic valve stenosis IV. Severe hypertension A. B. C. D. I,II,III II,III I,II,IV All of the above

28. All of the following are the risk group for ischaemic heart disease,EXCEPT A. Familial hypercholesterolemia B. Hard workers,competitive C. Pre-menopause woman D. Physical inactive person 29. Which of the following cause endothelial injury? I. Hyperlipidaemia II. Diabetes mellitus III. Hypertension IV. Cigarette smoking A. B. C. D. I,II II,III I,II,IV All of the above

30. Ischaemic heart diseases is classified according to onset and severity of ischaemia.All of the following are best to describe them,EXCEPT A. crushing,squeezing,knife like. B. usion of arterial supply with deficient collateral. C. multivessels coronary atherosclerotic narrowing.

D. due to ventricular fibrillation.

n one hour of symptom-onset.It mostly

31. Choose the correct sequence of gross appearance regarding the infarction. A. Defined area of slight pallor > pale/yellow softened infarct with definite red margin>pale infarct surrounded by definite red margin B. Defined area of slight pallor> pale infarct surrounded by definite red margin> yellow softened infarct> progressive replacement of red purple tissue C. Gray white infarct> defined area of slight pallor> pale infarct surrounded by definite red margin D. Slight pallor> gray white infarct > progressive replacement y red purple tissue. 32. Drug used in coronary vascular insufficiency Which of the following is false about organic nitrate? A. It act directly to vascular smooth muscle B. Nitroglycerine has significant first pass metabolism in the liver C. It act directly to the heart D. Nitric Oxide activate guanylate cyclase 33. Which of the following is not the side effect organic nitrate? A. Postural hypotension B. Reflex tachycardia C. Reflex bradycardia D. Visual disturbance 34. All the following are precaution during taking organic nitrate drug except? A. Never stop nitrate therapy suddenly B. 1-2 hours nitrate free period C. Do not take double dose D. Do not use after expiry date 35. Which is not true about verapamil? A. Most appropriate antianginal therapy for patients with hypertension B. Have ve inotropic and -ve chronotropic at heart C. Non-dihydropyridine group D. Decreases myocardial oxygen demand 36. Which of the following is false about B-adrenergic blocker? A. Decreases myocardial oxygen demand B. ve chronotropic and ve inotropic C. vasodilation D. Selective B-blocker is atenolol VESSELS OF THE LOWER LIMB [2] TRUE OR FALSE 37. Great saphenous vein start from medial end of dorsal venous arch, running in front of lateral malleolus. 38. Short saphenous vein start from lateral end of dorsal venous arch, running behing lateral malleolus.

39. Great saphenous vein will drain inside femoral vein while short saphenous vein will drain into popliteal vein. 40. Choose the correct statement below; I Tributaries of great saphenous vein correspond directly to superficial branches of femoral artery. II Great saphenous vein is the only major vein in lower limb. III Superficial and deep veins connected by perforating arteries IV Short saphenous vein runs posteriorly. A I, II, III B I, III, IV C II, III. IV D All of the above 41. Choose the best statement regardi ng varicose vein A The hyperdilatation of veins of lower limb B The dilatation , elongation and tortuosity of all veins in lower limb C Sitting too long will cause mild varicose vein D The dilatation, elongation and tortuosity of superficial veins of lower limb Pericardial disease and heart failure 42. All of the following are CORRECT about purulent pericarditis EXCEPT A. Fate : Heart appears hypertrophied and dilated B. Infection by the pyogenic organisms might be from adjacent organs C. Healing may result in restriction of diastolic filling and cardiac output which ends in heart failure D. Visceral layer covered by dirty yellow- coloured purulent exudates with fibrin threads (mantile like) 43. Which of the following are regarding fibrinous and serofibrinous pericarditis ? I. Most frequent type of pericarditis II. May caused by rheumatic fever, chest radiation and tuberculosis III. Sometime heart failure may occur IV. Usually ends by resolution V. There is marked fibrosis around the great vessels A. B. C. D. II and III I and IV I, III and IV All of the above

44. Haemopericardium is accumulation of exudates formed of blood mixed with fibrinous or suppurative effusion. A. True B. False 45. All of the following do not cause left heart failure EXCEPT

A. B. C. D.

Constrictive pericarditis Ventricular septal defect Severe arrhythmia Emphysema

46. Which of the following are TRUE about the effect of heart failure? I. Left backward failure leads to pulmonary edema, dysnea and hypxemia II. Activation of rennin- angiotensin-aldosterone pathway is the pathogenesis of cardiac edema III. Right side heart hypertrophy due to core pulmonale IV. Forward failure cause hypoxia, easily fatigability, decrease renal blood flow and hypertension A. B. C. D. I and II I, II and III II, III and IV All of the above

47. The following are good combination of drugs in anti angina therapy EXCEPT A. Nitroglycerin and propranolol B. Nifedipine and propranolol C. Verapamil and propranolol D. Isosorbide dinitrate and propranolol 48. The following drugs are to be used in acute myocardial infarction management EXCEPT A. Morphine B. Nifedipine C. Aspirin D. Sublingual nitroglycerin 49. The following are true EXCEPT I. Aspirin inhibit COX enzyme reversibly up to life time of platelets ( 8-10 days) II. Aspirin is administered in cases of stable and unstable angina III. Fibrinolytics are one of drug of choice in acute attack of unstable angina IV. Beta blocker is taken as prophylaxis to decrease reinfarction after attacks of myocardial infarction A. I and III B. II and IV C. I, II and III D. II, III and IV 50. The following are true EXCEPT I. ACE inhibitors avoid post myocardial infarction remodeling II. Verapamil is one of the drug used in treatment of myocardial infarction III. Beta blocker can be used in treatment of patient having myocardial infarction with diabetes IV. Streptokinase is one of the drug used in acute myocardial infarction A. I and II B. II and III C. III and IV D. II, III and IV

51. The following are therapeutic regimens of acute coronary syndrome EXCEPT A. Morphine for alleviation of pain and induce anxiolytic effect B. Aspirin with loading dose of 150-300 mg C. Nitrates by IV infusion to decrease myocardial damage and remodeling D. Streptokinase which is given only in hospital

Answer: 1.B (pg.45) 2.D (pg.46) 3.A (pg.52) 4.C 5.A 6.C (pg.262) 7.B (pg.262) 8.D (pg.263) 9.A (pg.262) 10.B (pg.262) 11.C 12.C 13.A 14.C 15.B 16.D 17.A 18.B 19.D 20.B 21.A 22.C (pg.53) 23.B (pg.53) 24.C (pg.55) 25.C (pg.55) 26.A (pg.55) 27.A 28.C 29.D 30.B 31.B 32.C 33.C 34.B 35.A 36.C 37.False 38.True 39.True 40.B 41.D 42.D (pg.232) 43.C (pg.231) 44.B (pg.230) 45.C (pg.233) 46.B (pg.236) 47.C 48.B 49.A 50.B 51.C