SIRI ANNAIM (38

)

CARA-CARA PENGURUSAN MAYAT (memandi, mengapan, sembahyang dan kebumi)
Oleh : Haji Muhammad B. Haji Abdul Rahman Ketua Bahagian Penyelidikan dan Dakwah JHEUIK
Dikeluarkan oleh : Jabatan Hal Ehwal Ugama Islam Kelantan

ٌٞ‫ثغٌ هللا اىشزَِ اىشز‬ ، ِٝ‫اىسَذ هلل اىزٛ خعيْب ٍِ عجبدٓ اىَإٍِْٞ ، ٗٗفقْب إلقبٍخ اىذ‬ ‫ٗاىصالح ٗاىغالً عيٚ عٞذّب ٍسَذ اىقبئو ٍِ ٝشد هللا ثٔ خٞشا‬ . ِٞ‫ٝفقٖٔ فٜ اىذِٝ ، ٗعيٚ آىٔ ٗصسجٔ أخَع‬
Risalah kecil ini datang menemui adik-adik saudara kaum muslimin bagi menjelaskan cara-cara urusan fardhu kifayah yang mesti disempurnakan oleh orang-orang Islam terhadap seseorang Islam yang telah mati sama ada kecil atau besar, lelaki maupunperempuan, kita sedia maklum dan percaya setiap yang hidup pasti akan berkesudahan dengan mati . Firman Allah SWT : Ertinya : Tiap-tiap yang bernyawa akan merasai mati, dan bahawa pada hari kiamat sahajalah akan disempurnakan balasan amalan kamu, ketika itu sesiapa yang dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke dalam Syurga maka sesungguhnya ia telah berjaya dan (ingatlah bahawa) kehidupan di dunia ini (meliputi segala kemewahannya dan pangkat kebesarannya) tidak lain hanyalah kesenangan bagi orang yang terpedaya. Hidup lawannya mati, selepas mati kemudian manusia akan dibangkit hidup semula pada hari kiamat bagi menerima balasan di atas segala amalan dan perbuatannya di dunia ini. Sabda Nabi SAW :

‫عِ عشٗ ثِ ٍَُٞ٘ األٗدٛ , سظٜ هللا عْٔ , قبه : قبه سع٘ه‬ ‫هللا صيٚ هللا عيٞٔ ٗعيٌ ىشخو ٕٗ٘ ٝعظٔ ئغزٌْ خَغب قجو خَظ‬ , ‫, شجبثل قجو ٕشٍل , ٗصسزل قٞو عقَل , ٗغْبك قجو فقشك‬

. ‫ٗفشاغل قجو شغيل , ٗزٞبرل قجو قٍ٘ل‬
Ertinya : Daripada Amru Bin Maimun Al-Aidi R.A, katanya Rasulullah S.A.W ada bersabda kepada seorang, menasihatkannya : "Rebutlah peluang lima keadaan sebelum datangnya keadaan yang lain, keadaan mudamu sebelum datang keadaan tuamu dan keadaan sihatmu sebelum datangnya keadaan sakitmu, dan keadaan berada (kaya)mu sebelum datangnya keadaan fakir (berhajat)mu dan keadaan lapangmu sebelum datangnya keadaan sibukmu, dan keadaanmu masih hidup sebelum datangnya matimu. (hadis riwayat At-tirmizi). Dan Sabda Nabi SAW lagi :

ٌٖ‫امٞظ اىْبط امثشٌٕ رمش اىَ٘د ٗاشذٌٕ اعزعذادا ىٔ اٗىئن‬ . ‫االمٞبط , رٕج٘ا ثششف اىذّٞب ٗمشاٍخ األخشح‬
Ertinya : Secerdik-cerdik manusia ialah yang terbanyak ingatannya kepada mati serta yang terbanyak persiapannya untuk menghadapi mati itu, mereka itu ialah orang-orang yang benar-benar cerdik. Dan mereka akan pergi ke alam akhirat (alam baqa') dalam keadaan mulia di dunia dan membawa iman dan amalan yang akan memberi kemuliaan di akhirat (beramal sempurna untuk mendapat balasan di akhirat tanpa meninggal nikmatnya di dunia). PERKARA-PERKARA YANG WAJIB TERHADAP ORANG MATI Perkara-perkara yang wajib terhadap orang mati (fardu kifayah) empat perkara : 1. 2. 3. 4. Memandikan mayat. Mengapankannya. Sembahyang ke atasnya. Mengebumikannya.

1. Memandikan Mayat Salah satu daripada mandi yang diwajibkan ialah memandikan mayat dan adalah fardu kifayah dan disyaratkan : 1. Mayat itu mayat orang Islam. 2. Mayat itu ada tubuh walau sedikit sekalipun. 3. Mayat itu bukan mati syahid ma'rakah.

Air daun bidara atau sabun mandi. digosok-gosok dan dicucur air hingga rata. Air kapur baruh. 10. 8. supaya meratai air ke seluruh badan termasuk celah-celah paha. Air mawar. dan diselati celah-celah jari atau janggutnya jika ada dan perlu disisir rambutnya. Kemudian dibalik badannya sebelah kanan ke atas sebelah kiri ke bawah dicucurair mutlak. Disugikan mulutnya dengan benda lembut seperti kain putih yang disediakan khas baginya dan dicungkilkan di celah-celah kuku jika perlu. Semasa melintang. 2. Kain untuk tudung keranda atau pengusung untuk diusung ke kubur. 4. Dan diurutkan atas perutnya kemudian ditekan sedikit dengan perlahan-lahan supaya keluar kekotoran yang patut keluar dari duburnya (Nguwam) kemudian dibasuh duburnya seperti biasa. Supaya sebelah kiri ke atas dan sebelah kanan ke bawah dan dicucuri air supaya meratakan semua tubuhnya. 7. mayat dibawa masuk ke bilik mandi atau di mana-mana tempat yang sesuai untuk dimandikan mayat. Serbuk pewangi (debu kayu gaharu atau lainnya). 7. Ugupan (kemenyan) dan bekas bara api. Kapas satu bungkus.Cara Memandikan Mayat Sebelum seorang mayat dimandikan perlu disediakan lebih dahulu beberapa perkara supaya setelah dimandikan dapat di kapan kemudian di sembahyang dan dibawa ke kubur untuk disemadikan (dikebumikan) tanpa kelengahan lagi itu : 1. 2. Ketiga perkara ini alat untuk memandikan mayat. Dibersihkan najis pada tubuh jika ada. Kayu tudung liang lahad atau lung. Setelah semua perkara di atas sudah ada dan orang yang hendak sembahyang pun ada.menyenggeng hendaklah digosok tubuhnya supaya hilang . Mayat ditelentangkan. 8. Disediakan air mutlak secukupnya. haid atau sebagainya. Dan orang yang memandikan mayat seelok-eloknya memakai sarung tangan. seperti mandi wajib daripada janabat. 6. dimandikan dengan air mutlak meratakan tubuhnya dan digosok. Pengusung mayat (keranda). 4. 5. 9. Dihilangkan perkara yang menegah sampai air ke seluruh badannya. 6. mula-mula : 1. Kain kapan secukupnya. Diangkatkan sebelah atas tubuhnya (sebelah kepala) dan disandarkan punggungnya ke paha atau sesuatu. 5. Dibalik pula tubuhnya. Diletakkan di atas tempat tinggi atau di riba oleh keluarganya. 3. 11. 9. Disalinkan pakaiannya (pakaian-pakaian basahan). 3. Lipatanlipatan dan sebagainya.

Manakala bagi mayat perempuan afdal lima lapis iaitu kain pakai di pinggang. Setelah selesai mandi disalin kain basahan itu dan dilapkan tubuhnya dengan kain yang bersih. jika tidak keluarganya yang lebih dan beramanah walau macam mana sekalipun mayat lelaki hendaklah dimandikan oleh orang lelaki atau isterinya atau orang yang haram nikah dengan si mati. Kain kapan telah disediakan. . wajib dijaga jangan terbuka auratnya dan di tempat memandikan mayat sama ada bilik atau tidak hanya orang yang perlu sahaja boleh masuk kerana jaga aurat si mati dan seorang kerabatnya yang terdekat. 2. Kemudian dicucur lagi hingga tiga kali rata air rata. yang wajibnya selapis bagi lelaki dan perempuan. Semasa menukar pakaian dan semasa memandikan. Setelah selesai dimandikan dan disalin kainnya dengan kain yang bersih mayat dikapankan iaitu : 1. seperti mayat perempuan tidak ada orang perempuan atau suaminya atau mahramnya begitu juga sebaliknya. Dan afdal bagi lelaki tiga lapis bungkus lepuk (tanpa baju dan serban) menggunakan kain kapan berwarna putih menutup seluruh badannya dan salah satu daripadanya kain pakai atau tiga lapis selain daripada kain pakai dan boleh dipakai baju dan serban dengan dua lapis kain kapan yang lain. kemudian dicucur air daun bidara diakhiri dengan air kapur baruh (semolek-moleknya 3 kali). Sekali rata semua tubuh sekali. telekung atau kain tudung kepala dan dua lapis kain kapan yang lain menutup semua tubuhnya (badan mayat). baju. Orang yang berhak memandikan mayat Orang yang lebih utama memandikan mayat ialah keluarganya (warisnya) yang terdekat jika ia pandai memandikan mayat. Jika ketiadaan mereka-mereka seperti ini ditayamumkan sahaja. begitu juga mayat wanita hendaklah dimandikan oleh wanita atau suaminya atau orang yang haram nikah dengannya. Fardu Kifayah yang kedua terhadap mayat orang Islam ialah kapan.segala kekotoran dan disertakan dengan air daun bidara atau kapur baruh atau sabun bagi memudahkan hilang kekotoran daki jika ada.

Membaca Al-Fatihah selepas Takbiratul Ihram. Kain kapan hendaklah ditutup (dibalut tubuh si mati) selapis demi selapis kemudian diikat dengan tali daripada kain putih juga jika ada supaya tidak terbuka. 4. Takbir Allahuakbar empat kali. kedua tangan mayat diletak ke atas badannya. 5.2. sendi-sendi dan muka si mati sebelum dibungkus dengan kain kapan. di bahu. Fardu Kifayah yang Ketiga Fardu kifayah yang ketiga wajib dilakukan ke atas mayat orang Islam ialah sembahyang iaitu setelah selesai kapan. Sebaik-baik ikatan lima ikatan . 2. 3. Berdiri betul bagi orang yang berkuasa. Ikatan itu dibuka semasa hendak dikebumikan dan setelah dimasukkan ke dalam kubur. di betis. dan kakinya di sebelah kanan mereka tersebut. Rukun Sembahyang Mayat Rukun sembahyang mayat tujuh perkara : 1. Niat sembahyang ke atas mayat. tangan kanan diletak di atas di atas tangan kirinya seperti semasa kiam sembahyang atau kedua-dua tangannya diluruskan menurut badannya. Berselawat ke atas Nabi SAW selepas takbir kali yang kedua. 3. 4. Dan bagi mayat perempuan dipakai kainnya. di hujung kepala dan hujung kaki. Kapas digunakan untuk menutup lipatan-lipatan badan. Jika mayat lelaki kepalanya di sebelah kiri orang yang hendak sembahyang ke atasnya. di punggung. . Mayat lelaki dipakai kain lebih dahulu baru diletak di atas kain kapan tersebut. Kain kapan dihampar sehelai demi sehelai dan ditaburkan di atasnya dengan serbuk pewangi seperti debu kayu gaharu atau kapur baruh atau sebagainya dialas di atas kain kapan dengan kapas dan direnjis air mawar atau sebagainya. Orang hendak sembahyang ke atasnya dan ditudung dengan kain yang bersih. mayat diletakkan di tempat yang suci atau di dalam usungan. 5. Dan jika mayat perempuan adalah sebaliknya dan diletak terlentang melintang kiblat di sebelah hadapan. bajunya lebih dahulu kemudian baru diletak di atas kain kapan yang terhampir itu. 3. Tangannya diletak sama seperti lelaki juga kemudian dipakai telekung atau kain tudung kepala.

Jika mayat perempuan dewasa lafaz niatnya : َٚ‫أُصيِّٜ عيَٚ َٕزٓ اىَِّٞزَخ أَسْ ثَع رَنجِْٞشاد ِهللِ رَعبى‬ َ ٍ َ ْ َ َ َ ِ َْ ِِ Ertinya : Sengaja aku sembahyang di atas ini mayat perempuan empat takbir kerana Allah Taala. Dan jika mayat kanak-kanak perempuan lafaz niatnya : َٚ‫أُصيِّٜ عيَٚ َٕزٓ اىطِّفيَخ أَسْ ثَع رَنجِْٞشاد ِهللِ رَعبى‬ َ ٍ َ ْ َ َ َ ِ ْ ْ ِِ Ertinya : Sengaja aku sembahyang di atas ini mayat kanak-kanak perempuan empat takbir kerana Allah Taala. 7. Cara-cara sembahyang ke atas mayat Mula-mula berdiri betul dan bertakbiratul Ihram "Allahuakbar" disertakan dengan niat iaitu jika mayat orang lelaki : َٚ‫أُصيِّٜ عيَٚ َٕزا اىَِّٞذ أَسْ ثَع رَنجِْٞشاد ِهللِ رَعبى‬ َ ٍ َ ْ َ َ َ ِ َْ َ Ertinya : Sengaja aku sembahyang di atas ini mayat lelaki empat takbir kerana Allah Taala. Dan lafaz niat bagi mayat kanak-kanak lelaki : َٚ‫أُصيِّٜ عيَٚ َٕزا اىَِّٞذ اىطِّفو أَسْ ثَع رَنجِْٞشاد ِهللِ رَعبى‬ َ ٍ َ ْ َ َ َ ِ َْ َ ِ ْ Ertinya : Sengaja aku sembahyang di atas ini mayat kanak-kanak lelaki empat takbir kerana Allah Taala. Memberi salam "Assalamualaikum warahmatullah" selepas takbir yang keempat.6. Dan lafaz niat bagi sembahyang mayat yang ghaib : َٚ‫أُصيِّٜ عيَٚ ٍِّٞذ فُالَُ ثِ فُالَُ اىغبئِت أَسْ ثَع رَنجِْٞشاد ِهللِ رَعبى‬ ٍ َ ْ َ َ َ ِ َْ ٍ ِ َ َ ِ ْ ٍ Ertinya : Sengaja aku sembahyang mayat si anu anak si anu yang ghaib empat . Doa bagi si mati selepas takbir yang ketiga.

setelah habisFatihah takbir kali yang kedua "Allahuakbar" Selepas takbir ini berselawat ke atas Nabi SAW iaitu seperti : ‫اَىيٌَُّٖ صو عيَٚ عِّٞذَّب ٍسَذ ٗعيَٚ آه عِّٞذَّب ٍسَذ‬ َ َ ٍ َّ َ ُ ِ َ َ ِّ َ َّ ٍ َّ َ ُ ِ َ ِ Dan sunat ditambah َٚ‫مَب صيَّْٞذ عيَٚ ئِثْشإٌْٞ ٗعيَٚ آه عِّٞذَّب ئِثشإٌٞ .takbir kerana Allah Taala. Semua lafaz ini bagi sembahyang berseorangan. Selepas takbiratul Ihram baca surah Al-Fatihah dari awal hingga akhirnya. Jika mayat ghaib itu perempuan : ْ ٍ َٚ‫أُصيِّٜ عيَٚ ٍِّٞزَخ فُالََّخ ثِْذ فُالَُ اىغبئِجَخ أَسْ ثَع رَنجِٞشاد ِهللِ رَعبى‬ ٍ َ ْ ْ َ َ َ ِ َْ ٍ ِ َ َ Ertinya : Sengaja aku sembahyang mayat si anu anak perempuan si anu yang ghaib empat takbir kerana Allah Taala. jika berimam sebut jadi imam atau mengikut imam mana yang berkenaan. )َٚ‫(اٍِبٍب ِهللِ رَعبى‬ َ ً َ Atau )َٚ‫(ٍأٍٍْ٘ب ِهللِ رَعبى‬ َ ً ُْ َ Jika mayat yang hadir itu ramai. ٗثَبسك عي‬ َ ْ ِ َ َِْ َ ْ ِ َ ِ َ َ ِ َ َ َ َ ََ ٌٕٞ‫عِّٞذَّب ٍسَذ ٗعيَٚ آه عِّٞذَّب ٍسَذ مَب ثَبسمذ عيَٚ عِّٞذَّب ئِثْشا‬ َ َ ْ َ َ َ ٍ َّ َ ُ ِ َ ِ َ َ ٍ َّ َ ُ ِ َ ِ َ َِْ َ . lafaz niatnya : َٚ‫أُصيِّٜ عيَٚ َٕإالَء األٍَ٘اِد أَسْ ثَع رَنجِْٞشاد ِهللِ رَعبى‬ َ ٍ َ ْ َ َ َ ِ َ ْ ِ ُ Ertinya : Sengaja aku sembahyang di atas semua mayat ini empat takbir kerana Allah taala. Jika seorang diri tetapi jika berimam sama seperti lafaz di atas tadi menyebut imam atau mengikut imam.

ٗعيَفًب ٗرخشًا ٗعظَخً ٗاعزِجَبسًا ٗشفِٞعًب‬ َ َ َّ ِ َ ْ َُ َ َ َِْ .ٌ ْ ِ َّ ٌ ْ ِ َ َ َ ِ َ ْ ْ َ ْ ِ َ . ٗأَدخ ْئُ اىدَّْخ‬ َ َ ْ َ َ ِ ْ ْ ِ َ ْ َ ِِ َ َ ْ ِ ْ َ ِ ِ ْ َ ْ ِ .ُْٔ‫اىيٌُّٖ اغفِشْ ىَُٔ ٗاسْ زَُٔ ٗعبفِٔ. ٗٗعع ٍذخئَُ. ‫ٗأَعزُٓ ٍِ عزاة اىقَجْش ٗفِزَْزِٔ ٗ ٍِ عزاة اىَّْبس‬ ِ ََ ْ ِ َ ِ ْ َ ِ ْ ِ ََ ْ ِ ِْ َ ِ Ertinya : Ya Allah ampunilah baginya dan muliakanlah tempatnya dan lapangkanlah tempat masuknya (di dalam kubur) dan mandikanlah dia dengan air salji dan air dingin (embun) dan bersihkanlah dia daripada kesalahan (dosa) seperti dibersihkan kain putih daripada kekotoran dan gantikanlah tempat yang lebih baik daripada tempat tinggalnya dan ahli (keluarga) yang lebih baik daripada ahlinya dan sahabat yang lebih baik daripada sahabatnya dan masukkanlah dia ke dalam syurga dan lindungkan dia daripada seksa kubur dan seksa neraka. ٗاغغ ْئُ ثِبىَبء ٗاىثّ ْيح ٗاىجَشد. ٗإَٔالً خْٞشاً ٍِ إَٔئِ ٗصٗخب ً خْٞشاً ٍِ صٗخٔ. ٗأَثذ ْىُٔ داساً خْٞشا‬ َ ِ ْ َ ِ َّ َ ِ َ ْ َ ْ َ ََ َ‫داسٓ. َّٗق‬ َ ِ ِ َ َِ ْ َ ِ َ ِ َْ ِ ْ َ ْ ِ َ َ ْ ٍِ ً‫اىخطَبَٝب مَب َّقَّْٞذ اىثَّ٘ة األَثَٞط ٍِ اىذَّظ. ٗاعف عَْٖب‬ َ َ ْ َ َ Dan seterusnya kecuali : ِٔ‫ٗفِزَْز‬ ِ ْ َ Dikekalkan hi berbaris di bawah iaitu : ‫ٗأَعزَٕب ٍِ عزاة اىقَجْش ٗفِزَْزِٔ ٗ ٍِ عزاة اىَّْبس‬ ِ ََ ْ ِ َ ِ ْ َ ِ ْ ِ ََ ْ ِ ِْ َ ِ Dan jika mayat kanak-kanak lelaki doanya : ْ َ ْ َ َ ‫اَىيٌَُّٖ اخْ ع ْئُ فَشغًب ِألَثَ٘ٝٔ . selepas takbir ini baca dengan doa bagi mayat seperti: َْ ُ ْ َ ِ َ َ ْ َ َ ْ ّ . ‫ٗعيَٚ آه عِّٞذَّب ئِثْشإٌٞ فِٜ اىعبىََِْٞ ئَِّّل زَٞذ ٍدٞذ‬ َ َ ِ َ ِ Kemudian takbir kali yang ketiga. ٗاعف ع‬ Dan sunat menambah ُ ِْ ْ َ َ ْ ُ ْ ِّ َ َ ٍِ ِّٔ‫ٗأَمشً ُّضىَُٔ. Ini lafaz doa bagi mayat lelaki jika perempuan semua ha' dhomir ditukar kepada haaseperti : َْ ُ ْ َ ْ ّ ‫اىيٌُّٖ اغفِشْ ىََٖب ٗاسْ زََٖب ٗعبفَِٖب.

اَىيٌَُّٖ أَّذ سثُُّٔ ٗأَّذ‬ َ َّ ِ َ ْ ِ ِ ْ ِ َ ْ َ َ . ‫ثَعذَٕب . ٗأَفشغ اىصجش عيَٚ قُيُ٘ثَِٖب ٗالَ رَفزََُْٖب‬ َ َ َْ َ َِ ْ َ َ ْ ْ َ ِْ َ َ ِ ِ ْ َ . ُٓ‫. ٗعيَفًب ٗرخشًا ٗعظَخً ٗاعزِجَبسًا ٗشفِٞعًب‬ َ َ َّ ِ َ ْ َُ َ َ ‫ٗثَقِّوْ ثَِٖب ٍ٘اصََُْٖٝب .َْ َ ْ ْ َ َِ ْ َ َ ْ َ ِ ِ ْ َ َ ِْ َ َ ِ ُٓ‫ٗثَقِّوْ ثِٔ ٍ٘اصََُْٖٝب . ٗأَفشغ اىصجش عيَٚ قُيُ٘ثَِٖب ٗالَ رَفزََُْٖب ثَعذ‬ َ . janganlah Engkau tahankan kami ganjaran pahalanya dan janganlah Engkau fitnahkan kami selepas kematiannya. ampunilah kami dan juga dia yang telah mati dan ampunilah saudara-saudara kami yang telah mendahului kami dengan beriman dan jangan Engkau jadikan di dalam hati kami kebencian / kecemburuan terhadap orang-orang yang beriman sesungguhnya Engkau Maha Lemah-lembut lagi Pengasih dan Penyayang. Doa ini sunat jua tidak rukun. Ertinya : Ya Allah. Kemudian memberi salam "Assalamualaikum warahmatullah" seperti lain-lain sembahyang jua iaitu disudahi dengan memberi salam. ٗالَ رَسْ شٍَُٖب أَخْ شَٕب‬ َْ َ َ َ ِْ Selepas itu takbir "Allahuakbar" kali yang keempat kemudia membaca doa : ْ َ َ ْ َ َْ ِٝ‫أَخْ شُٓ ٗالَ رَفزَِّْب ثَعذُٓ ٗاغفِشْ ىََْب ِٗإلخ٘اَِّْب اىَّز‬ َ ِ َ ْ ِ ِ َ ‫ٗالَ رَدْ عوْ فِٜ قُيُ٘ثَِْب غالًّ ىِيَّزِٝ ءاٍُْ٘ا سثََّْب ئَِّّل‬ َ َ َ ِ َ َ َ َ ِ ‫اَىيٌَُّٖ الَ رَسْ شٍَْب‬ ِْ َّ ُ‫عجَقَُّ٘ب ثِبإلَٝب‬ َ ِ َ ِ ٌٞ‫سءٗف سز‬ ٌ ِ َ ٌ ُ َ Doa ini kepada mayat lelaki dan jika mayat perempuan dhomir berbaris hadapan di ganti dengan haa seperti : ْ َ َ ‫اَىيٌَُّٖ الَ رَسْ شٍَْب أَخْ شَٕب ٗالَ رَفزَِّْب ثَعذَٕب‬ َْ ِْ َّ Dan seterusnya. ٗالَ رَسْ شٍَُٖب أَخْ ش‬ َ َ َ ِْ Dan doa bagi mayat kanak-kanak perempuan : ْ َ ْ َ َ َْ ‫اَىيٌَُّٖ اخْ ع ْيَٖب فَشغًب ِألَثََٖ٘ٝب . Setelah selesai sembahyang dengan memberi salam baca Al-fatihah dan dibaca doa bagi si mati َ ْ َ َ َ ْ َّ ‫اَىيٌَُّٖ اخْ عوْ قَجْشُٓ سٗظخً ٍِ سَٝبض اىدَّْخ .

‬ ‫َّ َ ِ َ َ َ ْ ُ َ ْ َ َ َ َ َ ْ ِ ْ َ ْ ِ ُّ ْ َ َ َ‬ .‬ ‫َّ َ َ ْ ُ َ َ ُ َ ْ َ َ‬ ‫َ َ َ ِ ْ َ ْ ِ ُّ ْ َ َ َ‬ ‫َ ِ ْ ِ َ َ َ ِْ َ َ ْ ُ ْ‬ ‫َ َ ْ ِ َ ِ ِ ْ‬ ‫ٍٗسْ جُ٘ثِٔ ٗأَزجَّبئِٔ فَِٖٞب ئِىَٚ ظُ ْيَخ اىقَجْش ٍٗبُٕ٘ الَقِٞٔ . مبُ َٝشَٖذ أَُ‬ ‫الَ ئِىََٔ ئِالَّ اَّذ ٗزْ ذك الَ ششٝل ىَل . maka lafaz doanya sebagai‬‬ ‫: ‪berikut‬‬ ‫اَىيٌَُّٖ َٕزٓ اٍَزُل ٗثِْذ عجذْٝل . ٗخبف ْاألَسْ ض عِ خْجَٞٔ ، ٗىَقِّٔ ثِشزْ َزِل األٍَِ ٍِ‬ ‫َ َ ْ َْ ِْ‬ ‫َ َ ِ‬ ‫ِِ‬ ‫عزاثِل ززٚ رَجعثَُٔ ئِىَٚ خَّْزِل َٝباَسْ زٌ اىشَّازَِْٞ . خشج ٍِ سٗذ اىذَّٞب ٗععزَِٖب . ٗئُِ مبُ ٍغٞئًب فَزَدبٗص عُْٔ‬ ‫ِْ ْ‬ ‫َّ ْ َ َ ُ ِ‬ ‫ْ‬ ‫.‬ ‫َ ْ َ ْ ُ ِ ِ‬ ‫َ ْ‬ ‫اَىيٌَُّٖ ئَُِّّٔ َّضه ثِل ٗأَّذ خٞش ٍْضٗه ثِٔ . ٗأَُ ٍسَذ عجذك ٗسعُ٘ىُل . ٗصيَّٚ هللاُ عيَٚ عِّٞذَّب ٍسَذ ٗعيَٚ آىِٔ ٗصسْ جِٔ أَخْ َعِْٞ . jika mayat perempuan diubah dhomir "hu" itu‬‬ ‫: ‪kepada "haa" seperti‬‬ ‫َ ْ َ َ ْ‬ ‫اَىيٌَُّٖ اخْ عوْ قَجْشَٕب .ٗأَّذ خيَقزََٖب‬ ‫َّ ْ َ َ‬ ‫َ‬ ‫َّ َ‬ ‫: ‪Atau doa ini‬‬ ‫اَىيٌَُّٖ َٕزا عجذك ٗاثِْ عجذْٝل .‬ ‫ِ َ َ ِ َِ َ‬ ‫َ ِ ُ َ َّ ٍ َ َ‬ ‫َ‬ ‫َ َ‬ ‫ِ‬ ‫ُْ َ َ َ ْ َ ُْ‬ ‫ِ ْ َ َ َ ٌ َ‬ ‫عجْسبَّل سةِّ اىعضح عَب َٝصفُُ٘ ٗعالًَ عيَٚ اىَشْ عيِِْٞ ٗاىسَذ ِهللِ‬ ‫ُ َ َ َ ْ ِ َّ ِ َ َّ‬ ‫سةِّ اىعبىََِْٞ. خشخذ ٍِ سٗذ اىذَّٞب ٗععزَِٖب .‬ ‫ِ ِ َ‬ ‫َ َ‬ ‫َ َ َ َ َّ ْ َ‬ ‫ََ‬ ‫‪Doa ini untuk si mati lelaki.‬ ‫َ َْ ِ َ‬ ‫‪Lafaz doa ini bagi mayat lelaki.‫ْ ِ ْ ِ َ ْ َ‬ ‫َ ْ َ ْ َ َْ‬ ‫خيَقزَُٔ ٗأَّذ َٕذٝزَُٔ ىِإلِعالًَ ٗأَّذ قَجَعْ ذ سُٗزُٔ ٗأَّذ أَعيٌَ‬ ‫َ ْ َ َ ْ َ ْ ُ‬ ‫ثِغشِّ ٓ ٗعالََِّٞزِٔ ٗقَذ خئَْبك شفَعبء ىَُٔ ِٗالخ٘اَِّْب اىَّزِْٝ عجَقَُّ٘ب‬ ‫ِ ِ َ َ‬ ‫ِ َ َ ْ‬ ‫َ ِ ِ ْ َ‬ ‫ِ َ ْ ِْ َ ُ َ َ‬ ‫َ ُْ ٌ‬ ‫ثِبإلَٝبُ ٗالَ رَدْ عوْ فِٜ قُيُ٘ثَِْب غالًّ ىِيَّزِْٝ آٍُْ٘ا سثََّْب ئَِّّل سؤٗف‬ ‫ْ ْ‬ ‫ِ َ َ ْ َ‬ ‫َ‬ ‫ِ‬ ‫َِْ ِ َ‬ ‫سَّزٌْٞ . ٗقِٔ فِزَْخَ اىقَجْش ٗعزاثِٔ . ٗأَّذ غِْٜ عِ عزاثِٔ .‬ ‫َ ِ ْ َ َ َ َّ ُ َ َّ ً َ ْ ُ َ َ َ ْ َ‬ ‫ْ َ َ َ َ‬ ‫ٗأَّذ أَعيٌَ ثِٔ ٍَّْب . ٗقَذ خئَْبك ساغجِِْٞ ئِىَٞل . ٗأَصْ جَر فَقِٞشًا ئِىَٚ‬ ‫َ َ َ َ ْ َ َْ ُ َْ ُ ْ ٍ ِ‬ ‫َّ‬ ‫َ‬ ‫سزْ َزِل . ٗىَقِّٔ ثِشزْ َزِل سظبك . jika si mati perempuan.‬ ‫َ ْ َ َ ٌّ َ ْ َ َ ِ َ ْ ِ ْ َ َ ِ َ ْ َ‬ ‫َ َ َ‬ ‫شفَعبء ىَُٔ. ٗافزَرْ ىَُٔ فِٜ‬ ‫ْ‬ ‫َ ِ َ َ َ ِ َ َ َ ِ ْ ْ ِ َ ََ ِ‬ ‫َ ِ َ َ َ ْ ْ َ ِ ْ‬ ‫قَجْشٓ .اَىيٌَُّٖ أَّذ سثَُّٖب .‬ ‫ُ َ َ‬ ‫َ َ َ َْ‬ ‫َ ِ َ ْ َ َ ُ ِْ‬ ‫اَىيٌَُّٖ ئُِ مبُ ٍسْ غًْب فَضد فِٜ ئِزْ غبِّٔ .

. َِٞ‫عزاثِل ززٚ رَجعثََٖب ئِىَٚ خَّْزِل َٝباَسْ زٌ اىشَّاز‬ َِْ ِ َ َ َ ْ َّ َ َ َ َ ََ Beberapa perkara sunat bagi sembahyang jenazah 1. Fardu kifayah mengebumikannya. ٗئُِ مبَّذ ٍغٞئَخً فَزَدبٗص‬ َ ْ ِْ ِ ُ ْ َ ْ َّ ْ َْ ‫عَْٖب . 6. Perlahankan bacaan.makin ramai orang yang bersembahyang jenazah makin besar faedah dan kelebihannya. Sunat sembahyang jenazah di masjid. ٗأَصْ جَسذ فَقِْٞشحً ئِى‬ َ َّ ٍ ْ ُ َْ ُ َْ َ ْ َ َ ْ َ َ َ َ ْ َ ٌّ َ َ ْ َ . Sunat bagi imam berdiri berbetulan dengan kepala mayat jika si mati itu lelaki. ٗأَّذ غِْٜ عِ عزاثَِٖب . 4. 7. ٗأَّذ أَعيٌَ ثَِٖب ٍَّْب‬ ِ ُ ْ َ ْ َ َ ْ َ َ ْ َ َٚ‫اَىيٌَُّٖ ئََِّّٖب َّضىَذ ثِل ٗأَّذ خٞش ٍْضٗه ثَِٖب . مبَّذ‬ ْ َ َ ِ َ َ ِ َ َ ِ ْ ِ َ ْ ُ ْ ‫رَشَٖذ أَُ الَ ئِىََٔ ئِالَّ اَّذ ٗزْ ذك الَ ششْٝل ىَل . Sunat dijadikan tiga saf jika makmun ramai iaitu sekurang-kurang dua orang bagi satu-satu saf.ْ َ ْ ْ ‫ٍٗسْ جُ٘ثَِٖب ٗأَزجَّبئَِٖب فَِٖٞب ئِىَٚ ظُ ْيَخ اىقَجْش ٍٗبٕٜ الَقَِٞزُٔ . dan berdiri berbetulan dengan pinggang mayat jika si mati itu perempuan. 5. Sunat berjemaah . ٗقَذ خئَْبك ساغجِِْٞ ئِىَْٞل‬ َ َ ِ َ َ ِْ ْ َ َ َ َ . Membaca A'uzubillah sebelum bismillah. yang keempat terhadap mayat orang Islam.‫شفَعبء ىََٖب‬ َ َ ُ َ َ َ ِْ ُ ْ َ ْ َ ‫اَىيٌَُّٖ ئُِ مبَّذ ٍسْ غَْخً فَضد فِٜ ئِزْ غبَِّٖب . 2. ‫سزْ َزِل . ٗأَُ ٍسَذ عجذك‬ َ ُ ْ َ ً َّ َ ُ َّ َ َ َ ِ َ َ َ َ َ ْ . ‫ٗسعُ٘ىُل . ٗافزَرْ ىََٖب‬ ِ ََ َ ِ ْ ْ َ َ َ ِ َ َ َ َ ْ ِ َ َ ْ ِ َ ْ ْ َ َ َ ْ َْ ْ َ َ ٍِ ٍَِ‫فِٜ قَجْشَٕب . Mengangkat dua tangan semasa bertakbir pada tiap-tiap kali (sebanyak empat kali). 3. 4. ٗىَقَِّٖب ثِشزْ َزِل سظبك . ٗخبف األَسْ ض عِ خْجََٖٞب ، ٗىَقَِّٖب ثِشزْ َزِل األ‬ َ ِ ْ . Bilangan sepatutnya tidak kurang daripada empat pulut orang dan jika boleh cukup seratus orang atau lebih. ٗقَِٖب فِزَْخَ اىقَجْش ٗعزاثِٔ .

semuanya lelaki tidak kecuali mayat lelaki atau perempuan. Disunatkan semasa memasuk mayat ke dalam kubur membaca : ِ‫1.raup yang pertama di baca ٌ‫خيَقَْبم‬ ُْ ْ َ ِْ ‫ ٍَْٖب‬dan dijatuhkan tanah itu ke dalam kubur dan diraup kali kedua baca ٌ‫ ٗفَِٖٞب ُّعٞذم‬dan ُْ ُِْ ْ َ ِْ َ dijatuhkan ke dalam kubur. Kubur sunat dikambus dan ditinggikan sedikit sekadar sejengkal tetapi tidak membusut tinggi bahkan seperti sutuh. Dalamnya lebih daripada seperdirianmanusia biasa sekadar setengah hasta dan sebaik-baiknya dibuat liang lahad (ini lebih afdal) iaitu dikorek lubang di sebelah kiblat lubang kubur sekadar termuat mayat jika tanah kubur itu keras (liat) tetapi jika tanah itu perus (mudah runtuh) memadai digali di tengah-tengah lubang kubur itu seperti parit bagi memudahkan letak mayat. diraup kali ketiga baca ٙ‫ ٍَْٖٗب ُّخشخنٌ رَبسحً أُخش‬dan َ ْ َ ُْ ُ ِ ْ dijatuhkan ke dalam kubur juga.Iaitu apabila seorang Islam mati wajiblah ia dimandikan. Semasa menurunkan mayat sunat ditudung dengan kain di atas muka kubur lebihlebih lagi (sunat muakkadah) jika mayat itu mayat perempuan atau khunsa. Sebaiknya kerabat si mati yang lebih dekat kalau mayat itu perempuan yang bersuami salah seorang ialah suaminya sendiri. ٗفَِٖٞب ُّعٞذمٌ ، ٍَْٖٗب ُّخشخنٌ رَبسحً أُخش‬ َ ْ َ ُْ ُ ِ ْ Dan sunat diraup tanah tiga kali raup. disembahyangkan dan dikebumikan (dikuburkan).ثِغٌْ هللاِ عيَٚ ٍيَّخ سعُ٘ه هللا‬ ِ ْ َ ِ ِ َ ِ ِْ َ ُْ ُِْ ْ َ ُْ ْ َ ِْ ٙ‫2. dikapankan. Sekurang-kurang kubur yang wajib ialah yang dapat menahan daripada keluar bau dan terselamat daripada dibongkar oleh binatang buas. Cara menurunkan mayat ke dalam kubur Mayat hendaklah diusung dan dimasukkan pengusung ikut sebelah kaki kubur dan diletakkan mayat yang di dalam pengusung itu di tepi kubur (sebelah balik kaki kubur) dan dikeluarkan mayat daripada pengusung itu kepada terus diturunkan ke dalam kubur dan ditarik pengusung ikut sebelah kaki mayat. . Mayat diletak dalam liang lahad dengan mengadap kiblat iaitumenyenggeng di atas lambung kanan atau tengah lorong yang dibuat di tengah lubang kubur dengan cara yang sama dan ditutup dengan papan atau long mana yang berkenaan. Mayat sunat disambut oleh tiga orang di dalam kubur. ٍَْٖب خيَقَْبمٌ .

‫اىسَذ هلل اٗال ٗاخشا ٗاىصالح ٗاىغالً عيٚ سع٘ىٔ اىَصطفٚ‬ ‫ٗعيٚ آىٔ ٗصسجٔ أخَعِٞ ٗاىسَذ هلل سة اىعبىَِٞ .‬ .

moga-moga ianya dapat menjadi penyambung kesempurnaan dalam pengamalan syariat agama kita. ~~~~~~~ InsyaAllah ~~~~~~~ ~~~ Melawat orang yang sakit dan hikmahnya ~~~(Kandungan) Sakit adalah datangnya dari Allah. Dengan adanya panduan-panduan ini adalah diharapkan sedikit sebanyak dapat memberi pengetahuan kepada para pelawat jika berlaku sesuatu kematian agar dapat membantu menguruskannya. Menguruskan jenazah adalah merupakan perkara yang tidak boleh kita elakkan begitu sahaja. Sejajar dengan itu maka terbitlah halaman web ini bagi memberikan sedikit bimbingan dan panduan. Seperkara yang perlu diingat di samping kita menguruskan jenazah. Penyakit yang ditimpa ke atas kita sebenarnya mengandungi hikmah. Ramai dari generasi muda yang tidak tahu cara-cara menguruskan jenazah dan hanya menyerahkan sepenuhnya kepada jenerasi yang lebih tua dari mereka untuk melaksanakannya. Bayangkanlah suatu hari nanti ayah atau ibu kita meninggal dunia. Hanya mukmin yang dipanggil menghadap Tuhannya dengan hati bersih memperolehi kejayaan. Ianya merupakan fardhu kifayah ke atas umat Islam. Namun dalam keadaan sekarang ini. ~~~ Mukaddimah ~~~(Kandungan) Kematian adalah sesuatu yang pasti dan kita harus bersedia menghadapinya kerana ia merupakan titik permulaan kepada penghidupan yang kekal abadi. kesedaran di kalangan generasi muda untuk melaksanakan tanggungjawab ini amat tipis sekali.PANDUAN PENGURUSAN JENAZAH KANDUNGAN Mukaddimah | Melawat Orang Yang Sakit & Hikmahnya | Apabila sah matinya | Mengurus Jenazah | Orang yang berhak menguruskan jenazah | Perkaraperkara yang perlu diuruskan oleh Warisnya | Sifat-sifat yang mesti ada pada seseorang yang hendak menguruskan jenazah | Persediaan dan keperluan untuk memandikan jenazah | Cara memandikan jenazah | Cara mengkafan jenazah | Solat jenazah | Cara mengebumikan jenazah | Talkin jenazah. Tergamakkah kita membiarkan orang lain menguruskannya sedangkan diri kita hanya melihat tanpa sebarang ilmu. Dengan adanya sebahagian umat Islam yang mengetahuinya akan selesailah tanggungjawab itu. Antaranya ialah : . Marilah kita memahami kehendak fardhu kifayah ini. diharap ianya dapat menjadi pengajaran kepada kita yang masih hidup untuk bersiap sedia menuruti jejaknya suatu hari nanti.

3..1. pernah bersabda yang bermaksud 'Tiap-tiap penyakit ada ubatnya kecuali mati'. Allah ingin menguji sejauh mana kesabaran kita menghadapi dugaan Allah. 2.w.. Sentiasa mengingatkannya dengan kalimah Syuhadah iaitu : Ash-hadu allah illaha illallah. Perlu berada di sisinya. Manakala rakan-rakan yang lain membaca Al-Quran atau Yasin. Memberi kesedaran dan keinsafan kepada kita bahawa kita ini lemah dan tidak mempunyai kuasa dan kekuatan untuk menyembuhkannya melainkan Allah.(cari tulisan jawi !!!!!!) di telinganya dan hendaklah dimadkan bacaan kalimah tersebut.. Sabda Nabi Muhammad s. Apa yang perlu di lakukan ketika menghadapi seseorang yang dalam keadaan nazak? 1. 2.a. yang bermaksud : 'Menziarah/melawat orang yang sakit pada permulaan masa sakitnya itu adalah Fardhu (wajib) dan kemudiann daripadanya Sunat.w. Oleh itu.a. Umat Islam amat menghargai kita melawat orang sakit terutama jika saudara-mara kita yang sakit begitu juga kalau jiran-jiran kita. Allah ingin mengampunkan dosa kita yang kita telah lakukan samada secara sedar ataupun tidak.. kita hendaklah sabar dan redha di atas dugaan yang telah diberikan Allah kepada kita dan berusahalah mencari ubatnya sebab Nabi Muhammad s. ~~~ Apabila sah matinya ~~~(Kandungan) . 3. Ketika berada dekat dengan orang sakit. Pesakit hendaklah ditelentangkan menghala ke Qiblat dan qiam tangannya. walaupun jiran kita bukan dari golongan orang Islam. bacalah doa ini berulang kali. tidak lebih dari 3 hari'.

6. Hadapkan ke Qiblat. Ikatkan kedua ibu jari kakinya. 4. Rapatkan mulutnya. 8. maka yang lainnya tidak berdosa. 5. Tukarkan pakaiannya dan bersihkan 3.1. 9. 10. akan tetapi apabila tidak seorang pun yang mengerjakan kewajipan tersebut. yakni apabila sudah dikerjakan oleh sebahagian dari orang Islam yang lain. Apabila seseorang itu telah disahkan matinya. 3. maka semua orang Islam dalam satu kampung atau kawasan tersebut akan berdosa. 2. merupakan fardhu kifayah. kekotoran yang keluar dari duburnya. Solat ke atas jenazah. Mengebumikannya. perkara-perkara berikut hendaklah dilakukan : Hendaklah kita ucapkan : 2. ~~~ Orang yang berhak menguruskan Jenazah ~~~(Kandungan) Orang yang berhak dan lebih afdal untuk menguruskan jenazah ialah dari kalangan . Letakkan di tempat yang tinggi. Luruskan kakinya. 4. 7. Ikat dagunya dan simpul di atas ubunnya. Qiamkan tangannya seperti dalam sembahyang. Rapatkan kedua belah matanya. Mengkafankan jenazah. Memandikannya. ~~~ Mengurus Jenazah ~~~(Kandungan) Mengurus jenazah orang Islam. Di antaranya yang wajib kita kerjakan dalam mengurus jenazah ialah : 1.

6. Waris yang tertua hendaklah berpakat/berbincang berhubung dengan kematian. Sedikit kapas. Membeli keperluan untuk urusan memandi dan mengkafankan mayat. 2. 6. 5. . Sarung tangan . Urusan menggali kubur. 4. Air bersih. Menentukan Imam untuk sembahyang mayat. Amanah. Sabun mandi. 7. Sifat berani. 2. ~~~ Sifat-sifat yang mesti ada pada seseorang yang hendak menguruskan Jenazah ~~~(Kandungan) 1. Sugi . Air kapur barus. Urusan di Balai Polis bagi melapurkan kematian.3 atau 5.keluarganya atau warisnya yang terdekat misalnya .7 batang. Nota : Sekiranya jenazah itu meninggal di Hospital cukup dengan surat kebenaran atau pengesahan dari doktor. Air daun bidara. Menguruskan kenderaan untuk jenazah. 3. 3. 3. Ucapan takziah. Menentukan bilal untuk memandikan mayat. anaknya sendiri kalau simati bapanya. 4. 4. bolehlah diminta Imam atau Bilal di kawasan tersebut untuk menguruskannya. 2. 7. ~~~ Persediaan dan keperluan untuk memandikan Jenazah ~~~(Kandungan) 1. Mempunyai kemahiran dan ilmu yang cukup. ~~~ Perkara-perkara yang perlu diuruskan oleh Warisnya ~~~(Kandungan) 1. 8. 5. Sediakan tempat mandi. Kalau warisnya tidak ada kemampuan atau pengalaman. 8. Sabar.

2. pastikan dahulu kubur telah digali dan peralatan mengkafan mayat telah disediakan seperti : 1. Tutup seluruh anggota mayat kecuali muka. Angkat sedikit bahagian kepalanya sehingga paras dadanya. Gunting 3. Air mawar 7.9. celah ketiaknya. Mengeluarkan kotoran dalam perutnya dengan menekan atau mimicit-micit perutnya secara perlahan-lahan dan hati serta kotoran dalam mulutnya dengan menggunakan kain alas atar tidak tersentuh auratnya. Baldi serta gayong. Tempat mandi yang khas. 11. Kapur barus 6. 9. Sebelum memandikan mayat. ~~~ Cara memandikan Jenazah ~~~(Kandungan) 1. Istinjakkan mayat terlebih dahulu. 3. Bantal (dari daun pandan) 10. Sediakan air sabun. Minyak wangi (Minyak Attar) 8. lubang telinga. lubang hidung.20 meter bagi dewasa 2. 8. Tikar jerami 9. sarong tangan sebelah kiri. Letakkan mayat di tempat mandi yang disediakan. 6. Selepas itu siram atau basuh seluruh anggota mayat dengan air sabun juga. Kapas 4. Siram dan basuh dengan air sabun sahaja dahulu. 12. Sediakan air kapur barus. 7. celah jari tangan dan kakinya dan rambutnya. Kemudian bilas dengan air yang bersih seluruh anggota mayat sambil berniat : . 5. Kain putih (bidang 45") . 10. Semua Bilal hendaklah memakai 4. Cendana 5. Kemudian gosokkan giginya.

siram atau basuh dari kepala hingga hujung kaki 3 kali dengan air bersih. Telentangkan mayat. 15. 16. 14. 18. Lepas itu wudukkan mayat. 17. 20. Kemudian mengiringkan mayat ke kiri basuh bahagian lambung kanan sebelah belakang. Lepas itu siram dengan air kapur barus. Lafaz niat mewudukkan jenazah lelaki : "Sahaja aku berniat mewudukkan jenazah (lelaki) ini kerana Allah s. Siram sebelah kiri 3 kali.Lafaz niat memandikan jenazah lelaki : "Sahaja aku memandikan jenazah (lelaki) kerana Allah Taala" Lafaz niat memandikan jenazah perempuan : "Sahaja aku memandikan jenazah (perempuan) kerana Allah Taala" 13. Mengiringkan mayat ke kanan basuh bahagian lambung sebelah kirinya pula.t" . 13 hingga 17. ulangi menyiram seperti bil.w. Siram sebelah kanan 3 kali. 19. Telentangkan semula mayat.

hendaklah dimasukkan ke dalam kapan berama (Contoh : rambut. Kedua Telinga 5. 26. Cawatkan bahagian kemaluan mayat dengan cawat yang disediakan. setiap lembar disapu dengan wangi-wangian atau minyak wangi yang tidak mengandungi alkohol. Siram dengan air sembilan. 22. Dengan ini selesailah kerja memandikan mayat dengan sempurnanya. hendaklah dilapkan menggunakan tuala pada seluruh badan mayat. Lepas itu usung dengan menutup seluruh anggotanya. 25. Segala apa-apa yang tercabut dari anggota mayat. Hendaklah disediakan kapas yang disapu dengan wangi-wangian dan kayu cendana yang digunakan untuk menutup antara lain : 1. 24. Wajah (muka) 3. Kedua tumitnya . Kedua siku tangannya 6.t" Cara mewudukkan jenazah ini iaitu dengan mencucurkan air ke atas jenazah itu bermula dari muka dan akhir sekali pada kakinya. Kedua : Ketiga : Hendaklah disediakan tali pengikat sebanyak tiga atau lima utas yang diletakkan di bawah kain kafan tersebut.w. kuku dll). Kedua buah dada 4. 21. Kemaluan 2. Jenazah lelaki hendaklah dimandikan oleh lelaki dan mayat wanita hendaklah dimandikan oleh perempuan. Setelah selesai dimandikan dan diwudukkannya dengan baik dan sempurna 23. sebagaimana melaksanakan wuduk biasanya."Sahaja aku berniat mewudukkan jenazah (perempuan) ini kerana Allah s. ~~~ Cara-cara mengkafankan jenazah ~~~(Kandungan) Pertama : Hendaklah disediakan tiga lembar kain kafan dibentangkan dengan disusun. kain yang paling lebar diletakkan di bawah atau dengan cara kain tiga lembar dibentangkan dan letaknya agak serong yang atas melebar dan yang bawah mengecil.

Sebelum diikat di bahagian kepala. Tentang tempat untuk mengerjakan solat jenazah. Tulislah kalimah "ALLAH dan MUHAMMAD" di dahi mayat dengan menggunakan minyak wangi. Imam hendaklah berdiri searah dengan lambung atau bahagian tengah jenazah itu. 1. Keenam : Hendaklah kain kafan tersebut diselimutkan atau ditutupkan dari lembar yang paling atas sampai lembar yang paling bawah. Kelima : Tutupkan jenazah itu dengan kapas yang telah disediakan pada bahagian-bahagian yang telah disebutkan di atas. Cara mengerjakan Solat Jenazah Bagi jenazah lelaki. ~~~ Solat Jenazah ~~~(Kandungan) Dalam mengerjakan solat jenazah. Bagi jenazah perempuan. Semua tali pengikat mayat hendaklah disimpul hidup di sebelah kiri. yang paling utama ialah dikerjakan secara berjemaah dan harus dijadikan tiga saf (barisan) sekurang-kurangnya setiap satu saf dua orang. di surau atau di tempat lainnya yang memungkinkan solat berjemaah . Imam yang akan mendirikan solat ke atasnya hendaklah berdiri searah dengan kepala jenazah itu. benarkan warisnya melihat atau menciumnya. diperbolehkan di dalam masjid. Setelah siap diikat renjislah dengan air mawar dan sapulah minyak wangi. Adapun hukum solat jenazah ini adalah Fardhu Kifayah seperti hal menguruskannya. Bagi orang perempuan diperbolehkan mengikuti berjemaah bersama-sama dengan orang lelaki atau boleh mendirikan solat ke atas jenazah setalah disolatkan oleh orang lelaki. kemudian ikatlah dengan tali daripada kain yang telah disediakan sebanyak tiga atau lima ikatan.Keempat : Angkatlah mayat tersebut dengan berhati-hati kemudian baringkan di atas kain kafan yang sudah dibentangkan.

Rukun Solat Jenazah Solat jenazah berbeza dengan solat-solat yang lain kerana cara mengerjakannya hanya dengan berdiri dan takbir empat kali tanpa rukuk dan sujud.2. Niat mendirikan solat jenazah yang dimaksudkan ii. "Sahaja aku berniat mendirikan solat ke atas jenazah(lelaki) ini dengan empat takbir fardhu kifayah menjadi Imam kerana Allah Taala" . 3. iv. Lafaz niat untuk jenazah perempuan secara persendirian : "Sahaja aku berniat mendirikan solat ke atas jenazah ini dengan empattakbir fardhu kifayah kerana Allah Taala" c. Lafaz niat solat jenazah lelaki secara persendirian : "Sahaja aku berniat mendirikan solat ke atas jenazah ini dengan empat takbir fardhu kifayah kerana Allah Taala" b. Salam Lafaz niat solat jenazah : a. Adapun rukunnya ada empat : i. iii. juga tidak perlu azan dan iqamat. Berdiri bagi yang berkuasa. Bertakbir empat kali. Lafaz niat untuk mayat lelaki bagi Imam. dengan syarat tempatnya itu luas dan bersih.

Takbir yang pertama : Membaca lafaz : . Lafaz niat untuk mayat lelaki bagi Makmum "Sahaja aku berniat mendirikan solat ke atas jenazah(lelaki) ini dengan empat takbir fardhu kifayah menjadi makmum kerana Allah Taala" f. Lafaz niat untuk jenazah perempuan bagi Makmum "Sahaja aku berniat mendirikan solat ke atas jenazah(perempuan) ini dengan empat takbir fardhu kifayah menjadi makmum kerana Allah Taala" 4.d. Bacaan dan Doa dalam Solat Jenazah. Lafaz niat untuk mayat perempuan bagi Imam. "Sahaja aku berniat mendirikan solat ke atas jenazah(perempuan) ini dengan empat takbir fardhu kifayah menjadi Imam kerana Allah Taala" e. a.

Allahu Akbaru (Allah Maha Besar).a. Takbir yang kedua. Yang berkuasa mengadili pada hari pembalasan. 2. 3. Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi maha Penyayang. 4. 7. Hanya kepada Mu kami menyembah dan hanya kepada Mu kami memita segala pertolongan. Iaitu Jalan orang yang engkau kurniakan nikmat ke atras mereka. Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Tunjukkanlah kami jalan yang lurus.w : . Membaca lafaz seperti pada takbir pertama. 5. kemudian dilanjutkan dengan membaca selawat atas Nabi Muhammad s. 6. Kemudian dilanjutkan dengan membaca Al-Fatihah : 1. b. Segala puji bagi Allah tuhan sekalian alam. bukan jalan orang-orang yang Engkau murkai dan bukan jalan orang-orang yang sesat.

a. Sebagaimana Engakau memberkati Nabi Ibarahim dan atas keluarganya. Selepas mengangkat takbir yang keempat hendaklah membaca doa seperti di bawah ini : . Dan berkatilah atas Nabi Muhammad s. dan atas keluarganya. bersihkanlah dia dari segala dosa dan sebagaimana kain putih yang bersih dari segala kotoran dan gantikanlah baginya rumah yang lebih baik dari rumahnya dan gantikanlah isteri yang lebih baik dari isterinya dan gantikanlah keluarga yang lebih dari keluarganya dan peliharalah (hindarkanlah) dia dari seksa kubur dan seksa neraka. Takbir yang ketiga : Selepas takbir yang ketiga hendaklah membaca doa untuk memohonkan ampun pada si mati : "Ya Allah! Ampunilah dia dan kasihanilah dia dan sejahterakanlah serta ampunilah dosa kesalahan dia.w. c. Takbir yang ke empat."Ya Allah! Berilah rahmat atas penghulu kami Muhammad s.a." d. Sesungguhnya Engkau Maha Terpuji dan Maha Mulia".w dan atas keluarganya sebagaimana Engkau telah memberi rahmat pada Nabi Ibrahim dan keluarganya. Dan muliakanlah kedatangannya dan luaskanlah tempat masuknya (kuburnya) dan bersihkanlah dia dengan air salju dan embun. Pada seluruh alam.

" Selanjutnya yang terakhir adalah memberi salam dan palingkan ke kanan dan ke kiri dengan membaca : Back | Home ."Ya Allah ! Janganlah kiranya pahala tidak sampai pada kami dan janganlah Engkau memberi pada kami fitnah sepeninggalannya dan ampunilah kami dan dia dan bagi saudara -saudara kami yang telah mendahului kami dengan imam dan janganlah menjadikan gelisah (dengki) dalam hati kami pada orang-orang yang beriman. Ya Allah! Ya Tuhan kami sesungguhnya Engkau Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful