CONTOH AKTIVITI HANDS-ON SAINS Berikut merupakan contoh aktiviti hands-on sains : a) Membuat puting beliung Tujuan eksperimen

: untuk meninjau vorteks. Bahan-bahan : o Kayu (10 x 12 inci) o Pistol gam o Lembaran vinil (0,010 "ketebalan) 9 x 10 inci (2) o Kipas tangan kecil o Deli pinggan atau cawan o piring plastik jernih (7 "). Potong lubang 2" di tengah-tengah o Air (1/2 cawan) o Ais kering Cara –cara : o Gam cawan di tengah-tengah sekeping kayu. o Gam 1 lembaran vinil ke sebelah cawan. Kemudian gam yang lain di dalam bulatan setengah di sekitar tetapi tidak menyentuh cawan. o Gam lembaran 2 sekitar seberang cawan. Gam yang lain lembaran dalam setengah lingkaran. Kedua-dua kunci mesti bertindih, tetapi tidak menyentuh. o Tuangkan kira-kira setengah cawan air dalam cawan. o Menggunakan sarung tangan, letakkan beberapa keping kecil ais kering ke dalam cawan. o Cepat meletakkan piring jernih terbalik pada bahagian atas dua keping vinil. o Hidupkan kipas dan letakkan dalam lubang dalam piring untuk menarik udara. o Perhatikan putaran puting beliung.

* Konduktor dan penebat -Mengenalpasti bahan yang boleh mengalirkan elektrik (konduktor) dan bahan yang tidak boleh mengalirkan elektik (penebat). batu karang. * Ais dan Ais Ajaib -Mengenalpasti apa itu ais dan ais kering.Terdapat juga beberapa contoh aktiviti hands-on yang disediakan di Pusat Sains Negara. Membuat eksperimen bagi menukarkan gam (cecair) untuk menjadi bola getah (pepejal) * Sains bumi -Menguji bahan seperti batu. arang dan seterusnya bagi kehadiran kalsium karbonat yang berupaya mengeluarkan gas karbon dioksida. * Tindakbalas kimia -Menjalankan eksperimen tindakbalas kimia yang melibatkan penambahan atau pengurangan haba. Juga mengenalpasti berbagai jenis larutan yang berupaya mengalirkan tenaga elektrik lalu dapat menghasilkan bunyi 'buzzer'. * Kenali kulat dan yis -Mengenali berbagai jenis kulat yang terdapat pada roti dan juga mengenali yis. cawan polisterin atau bekas filem bagi menghasilkan alat bunyi-bunyian yang mempunyai berbagai kelangsingan bunyi. * Hasilkan alat bunyi-bunyian -Menggunakan penyedut minuman. alkali atau neutral. * Asid. pasir. Melakukan eksperimen bagi membezakan . Antaranya adalah : * Membuat bola getah -Mengenali pepejal dan cecair. alkali dan neutral -Melakukan eksperimen bagi mengenalpasti bahan-bahan kegunaan harian di rumah sama ada ianya bersifat asid. Membuat perhatian dengan menggunakan mikroskop di atas kulat dan yis.

jingga. Juga mempelajari cahaya putih terdiri daripada tujuh warna spectrum .keduanya. * Kenali Cahaya -Mempelajari sifat-sifat cahaya. Juga melakukan aktiviti sains berkaitan tekanan udara seperti 'Kereta Belon". Membuat pemerhatian ke atas ais kering yang berupaya bertukar daripada pepejal kepada gas (pejalwap) dengan segera * Kristal dan taman kristal -Mengenali berbagai jenis kkristal gula. lemak dan protien ke atas pelbagai jenis makanan. * Daya apung -Melakukan eksperimen bagi mengapungkan telur dengan menggunakan garam. dan berbagai bahan kimia yang lain. . * Pengembangan dan pengecutan gas / cecair -Menjalankan eksperimen untuk mengetahui apa yang berlaku apabila gas/cecair dipanaskan atau disejukkan. * Corak cap jari -Menjalankan aktiviti serta membuat pemerhatian terhadap corak cap jari yang terdapat pada jari sendiri. Pelajar juga berpeluang untuk membuat taman kristal sendiri. * Ujian makanan -Membuat ujian kanji. indigo dan ungu. gula. Apabila garam dimasukkan ke dalam bikar yang berisi telur dan air ia akan menambahkan daya apung terhadap telur. * Udara dan tekanan udara -Pelajar berpeluang melakukan berbagai eksperimen mengenai udara dan tekanan udara. biru. Dapat diperhatikan bahawa setiap individu mempunyai corak cap jari yang berbeza serta unik. hijau. kuning. garam. 'Roket Kertas' dan seterusnya.merah.

Menggunakan teknik pengilat kuku untuk mengenali stoma. * Stoma -Mengenali stoma yang merupakan liang seni yang terdapat pada permukaan daun terutamanya pada permukaan bawah daun. mengenalpasti jenis urat daun. * Kenalpasti cacing tanah -Pelajari sifat-sifat fizikal cacing dan mengenali bahagian cacing tanah yang mana lebih sensitif kepada bau-bauan. - . * Mengelaskan tumbuh-tumbuhan -Mengelas tumbuh-tumbuhan mengikut kategori sama ada ianya jenis berbunga.* Eksperimen haba -Menjalakan eksperimen mengenai perpindahan haba serta mengenalpasti bahan yang boleh mengalirkan haba dengan baik. akar serta jenis batang.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful