Mijloace , metode si exercitii de gimnastica respiratorie folosite

:

Din pozitia decubit dorsal cu mainile pe abdomen si coatele pe saltea se vor executa : 1. expiratie impusa , urmata de inspiratie cu antepulsia

abdomenului (ridicarea abdomenului ) pe masura ce aerul patrunde, expiratia prin pronuntarea literei S si coborarea abdomenului ( de 8 – 10 ori ) . Amandoua mainile pe abdomen , cu coatele pe saltea se va executa ; (fig. 1)

fig1 2. respiratia se va executa la nivelul toracelui , in momentul in care se executa expiratia mainile se apropie usor in momentul inspiratiei se vor departa ( de 8 – 10 ori ) ; (fig.2)

fig2 3. subiectul in pozitia sezand cu trunchiul aplecat spre spate si spre stanga ( pentru segmentul opical drept sau stang) ; (fig.3)

fig3 4. subiectul este in decubit lateral stang , cu trunchiul in rotatie anterioara de 45 º inainte , sprijinit pe o perna pentru lobul superior dr.) si in decubit lateral drept ( pentru lobul superior stang ) ; (fig.4)

fig4 5. subiectul in decubit dorsal , cu genunchii usor flectati , pentru segmentele anterioare , lobii superiori stang si drept ; (fig.5)

fig5

6. subiectul in decubit ventral , pentru segmentele superioare , lobii inferiori ; (fig. 6 )

fig6 7. din decubit dorsal , cu mainile la nivelul claviculei , executa inspir si expir , ridicand usor cutia toracica , astfel incat sternul sa ajunga sub barbie ( in expiratie toracele revine la pozitia normala ) ; 8. din decubit dorsal , cu genunchii indoiti se executa : (fig. 7)
o

ducerea bratului stang spre soldul drept , concomitent cu ridicarea capului si a umerilor – expiratie ;

o

ducerea bratului stang oblic sus , cu rasucirea capului spre stanga – inspiratie ( dupa cateva repetari , la fel cu bratul drept ) .

fig7

9. ducerea ambilor genunchi la piept , cu ajutorul bratelor – expiratie , revenire – inspir ; 10.
o o

din pozitia pe genunchi cu sprijin pe brate : (fig.8a) expiratie activa , tragand abdomenul in sus; (fig.8b) inspiratie concomitent cu coborarea abdomenului si ridicarea toracelui si a capului ( de 10 ori ); (fig. 8c)

11. pe genunchi , pe calcaie sezand :
o o

ducerea bratelor in sus – inspiratie aplecarea trunchiului inainte , cu ducerea bratelor inapoi sus cu expiratie ( de 10 ori)

fig8 12.
o

din pozitia sezand pe scaun executa : aplecarea trunchiului inainte , cu bratele incrucisate pe abdomen – expiratie

o

ridicarea trunchiului , cu ducerea bratelor lateral – inspiratie cu mainile sprijinite pe genunchi – expiratie si ducerea

13.

bratului stang oblic sus – inspiratie ;

14.

cu mainile sprijinte pe genunchi – expiratie , cu aplecarea

trunchiului inainte :
o o

ridicarea trunchiului – inspiratie expiratie sacadata , se elimina aerul in 3 – 4 reprize , in ritm rapid .

Exercitii libere de respiratie insotite de miscari pasive

Miscarea pasiva este secundara miscarii de respiratie avand ca scop amplificarea expiratiei. Miscarile de respiratie pot fi efectuate cu : toracele , trunchiul , membrele superioare si inferioare , astfel : - pentru torace :

din culcat inapoi , cu capul usor ridicat sau din sezand rezemat , foloseste ridicarea toracelui cu mainile pe axile pentru inspir

coborarea toracelui cu presiuni la baza acestuia pentru expir ; - pentru trunchi :

     

flexarea trunchiului folosim pe momentul expir extensia trunchiului folosim pe momentul inspir rasucirea pasiva stanga/dreapta pe momentul inspir revenire in pozitia initiala pe momentul expir indoirea laterala a trunchiului pe momentul inspir revenire in pozitia initiala pe momentul expir - pentru membrele superioare :

   

ducerea membrelor superioare prin inainte sus , pasiv – inspir revenire in pozitia initiala – expir rotatie externa a mebmrelor superioare oblic jos – inspir revenire – expir - pentru membrele inferioare :

   

indoirea pasiva a membrelor inferioare se efectueaza – inspir intinderea pasiva a membrelor inferioare se efectueaza – expir departarea abd. – inspir apropierea add. – expir
Exercitii libere de respiratie cu miscari active :

Miscarile active insotesc, amplifica, faciliteaza miscarile libere de respiratie, ele sunt efectuate la nivelul : cap , trunchi , membre inferioare si a membrelor superioare. Unele miscari amplifica faza inspirului altele expirul . - pentru cap si gat
   

extensia capului si gatului faciliteaza – inspirul flexia capului si gatului faciliteaza – expirul rasucirea capului si gatului faciliteaza inspirul revenirea – expirul – pentru trunchi

 

flexia faciliteaza expirul ; revenirea – inspirul rasucirea stg/dr – inspir , de partea opusa rasucirii

 

revenire – expir indoirea laterala stanga/dreapta – inspir de partea

hemitoracelui opus indoirii

revenire – expir - pentru membrele inferioare

   

indoirea membrelor inferioare – inspir intinderea membrelor inferioare – expir abductia – inspir adductia – expir - pentru membrele superioare

ducerile si fixarile membrelor superioare la ceafa , pe umeri , pe sold faciliteaza inspirul

 

revenirile expirul se pot creea exercitii complexe pentru facilitarea

inspiratiei/expiratiei .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful