Kertas Kerja Bengkel Kursus Pertolongan Cemas Semperna Minggu Kokurikulum SMK Tuanku Bainun Kelolaan Persatuan Bulan

Sabit Merah 1.0 TAJUK Bengkel Kursus Pertolongan Cemas 2.0 PENGENALAN
Bengkel Kursus Pertolongan Cemas ini adalah salah satu aktiviti kokurikulum yang dianjurkan oleh Persatuan Bulan Sabit Merah Sekolah Menengah Kebangsaan Tuanku Bainun, Tanjung Malim. Bengkel ini disertai oleh pelajar yang menjadi ahli Persatuan Bulan Sabit Merah Sekolah Menengah Kebangsaan Tuanku Bainun, Tanjung Malim. Ia akan diadakan di Bilik Seminar, Bitarasiswa pada 30 April 2012. Aktiviti ini di jalankan selaras dengan kehendak Kementerian Pendidikan Malaysia yang ingin mewujudkan modal insan yang seimbang dari segi intelek, rohani, emosi dan jasmani melalui penyertaan dalam bidang kokurikulum. Pengalaman yang diperolehi dari bengkel ini bakal diaplikasikan oleh mereka walau dimana berada demi menyelamatkan mereka yang didalam kesusahan.

3.0 RASIONAL Bengkel Kursus Pertolongan Cemas Tahap Satu ini harus dilaksanakan bagi membolehkan para pelajar mengetahui dan mengaplikasi ilmu yang diberikan seperti pengenalan dan penggunaan alatan First Aid, teknik CPR, teknik balutan dan cara mengankat persakit. Namun yang lebih penting ialah dengan mengikuti kursus ini pelajar dibimbing supaya sentiasa mengamalkan sikap prihatin dan suka memberi pertolongan kepada insan yang memerlukan pertolongan tidak kira kaum. Malah pelajar juga berpeluang mengetahui lebih lanjut tentang persatuan unit beruniform Bulan Sabit Merah yang telah mereka wakili disekolah. Selain daripada rawatan kecemasan pelajar juga didedahkan dengan tips cara hidup sihat iaitu sesuai dengan pepatah membendung lebih baik dari merawat.

4.0 MATLAMAT
1

2 Menyuarat Ahli Jawatankuasa dan pembahagian tugas. 5. nota kursus. teknik baluatn luka.3 Proses surat menyurat bagi memohon jurulatih profesional dan menempah bilik kuliah/dewan kuliah.1 Mendedahkan pelajar tentang tujuan dan peraturan rawatan kecemasan. 5. 6.0 PELAKSANAAN 6. 5. 6. Pelbagai aktiviti disusun dalam bengkel ini agar sifat keprihatinan didalam diri pelajar dapat ditonjolkan dan dapat diaplikasi dimasa hadapan. Malah sekolah telah menyediakan medium yang betul untuk mereka bertanya dan memperolehi maklumat dari jurulatih profesional tentang rawatan kecemasan dan cara hidup sihat. 7. 6.0 PERASMI 2 . teknik mengangkat pesakit serta pengenalan alatan First Aid.Kertas Kerja Bengkel Kursus Pertolongan Cemas Semperna Minggu Kokurikulum SMK Tuanku Bainun Kelolaan Persatuan Bulan Sabit Merah Bengkel Kursus Pertolongan Cemas ini diadakan bermatlamat untuk meningkatkan penyertaan dan pencapaian pelajar dalam kegiatan kokurikulum terutama yang berkaitan dengan kesihatan dan sikap keprihatinan.1 Bina kertas kerja. buku tentatif program dan dokumen pendaftaran.5 Perlaksanaan program. 6. 6.2 Mendedahkan pelajar teknik-teknik pertolongan cemas seperti CPR.4 Penyediaan bahan siar raya. 6.6 Post Mortem dan laporan kursus.3 Memupuk minat dan menanam nilai keprihatinan terhadap manusia sejagat.0 OBJEKTIF 5.

disediakan dan Tuanku Bainun. 4. Sek.0 TENTATIF PROGRAM Masa 3. 3 4. 8. Ahli persatuan Bilik Seminar.00pm Aktiviti pendaftaran Sasaran Lokasi Tindakan Ahli persatuan Bilik Seminar..Men.30pm Ucapan alualuan dari MC dan bacaan doa. Ahli persatuan Bilik Seminar.Men...30pm-5. Tanjung Malim. Tanjung Malim....50pm-4. Tuanku Bainun.. beruniform Tanjung Malim. Tuanku Bainun.00pm Taklimat penerangan tentang pertolongan cemas dan pengenalan ......Keb.Kertas Kerja Bengkel Kursus Pertolongan Cemas Semperna Minggu Kokurikulum SMK Tuanku Bainun Kelolaan Persatuan Bulan Sabit Merah Bengkel Kursus Pertolongan Cemas ini dirasmikan oleh.. mendengar Tanjung Malim. ucapan MC dan bersama-sama mengaminkan doa.Men... Semua peserta unit beruniform Bitarasiswa duduk didalam PBSM kumpulan yang Sek... memperolehi Tanjung Malim. Semua peserta unit beruniform Bitarasiswa mendengar dan PBSM mengambil nota... nota kursus serta buku tentatif program..dalam majlis perasmian dan penyampaian sijil Engkel Kursus Pertolongan Cemas yang akan berlangsung di Bilik Seminar. Ketibaan VIP unit beruniform Bitarasiswa dibawa masuk PBSM dengan iringan Sek.Keb.Men..Keb.... pengerusi unit Tuanku Bainun.10pm Ketibaan VIP 4...15pm-4.. Bitarasiswa sebelum majlis berlangsung. Sek.Men. Peserta unit beruniform Bitarasiswa mendaftarkan PBSM diri di kaunter Sek... Ahli persatuan Bilik Seminar.00pm-4..Keb. pendaftaran dan Tuanku Bainun...Keb.

Tanjung Malim. unit beruniform Bitarasiswa PBSM Sek.0 JAWATANKUASA INDUK DAN JAWATANKUASA PELAKSANA JAWATANKUASA INDUK Pengerusi: Mohamad Amin bin Samsudin Setiausaha: Mohd Farhan Bendahari:Suzila Bt Man Ajk : Razis Sukiman Bin Daud AhmadMishkat JAWATANKUASA PELAKSANA Pengerusi : Mohamad Amin B. Semua peserta diminta duduk dalam kumpulan masing-masing. Samsudin Naib Pengerusi : Wan Syafuri Bt Wan Daud Setiausaha : Nurzaliza Bt Mohd Ali Bendahari : Suzila Bt Man 4 .Keb. Tanjung Malim. 5.40pm-6.00pm-5.Keb. Tuanku Bainun. 5. Tuanku Bainun.40pm Latihan amali oleh semua peserta Ahli persatuan Bilik Seminar.00pm Majlis penyampaian sijil penyertaan dan majlis penutup Ahli persatuan Bilik Seminar. Wakil kumpulan menerima sijil mewakili ahli kumpulan masing-masing.Kertas Kerja Bengkel Kursus Pertolongan Cemas Semperna Minggu Kokurikulum SMK Tuanku Bainun Kelolaan Persatuan Bulan Sabit Merah alatan First Aid.Men. unit beruniform Bitarasiswa PBSM Sek. 9. Peserta bergerak secara kumpulan ke chekpoint untuk melakukan latihan amali rawatan kecemasan.Men.

.. AJK Penyediaan Sijil dan Cenderahati : Wan Syafuri Bt Wan Daud AJK Keselamatan dan Kebersihan : AJK Latihan Amali : Chekpoint 1 : Chekpoint 2: Chekpoint 3: 10....00 ..0 ANGGARAN PEMBELANJAAN Aktiviti Mini Pameran Senarai barang A4 Digital Print Poster/ Brosur Buku Nota Pin Bross Jemputan Vip Peserta 5 Kuantiti RM1..00 RM0.00 RM2. AJK Urusetia : Wan Syafuri Bt Wan Daud AJK Publisiti dan Dokumentasi : Nurzaliza Bt Mohd Ali AJK Persiapan Tempat dan Alatan : Noorhanisah Bt Ma’rais AJK Penyediaan Makanan : Suzila Bt Man AJK Protokol dan Penyambut Tetamu : Harnani Bt .00 X 10 helai Harga RM 10...00 Jamuan Ringan RM4..00 Jumlah RM162.40 X 50 keping RM 20.00 X 5 buah RM 20....00 X 3 orang RM 12.00 X 50 orang RM100.Kertas Kerja Bengkel Kursus Pertolongan Cemas Semperna Minggu Kokurikulum SMK Tuanku Bainun Kelolaan Persatuan Bulan Sabit Merah Ketua Pemantau Chekpoint: Mohd Farhan.....00 RM4..

Dana dari ahli-ahli persatuan unit beruniform PBSM.1 Sumber Kewangan i. Semoga segala ilmu dan pelajaran yang kami sampaikan didalam aktiviti Bengkel Kursus Pertolongan Cemas ini akan dipraktikkan dalam kehidupan seharian mereka demi melahirkan modal insan yang cemerlang.Kertas Kerja Bengkel Kursus Pertolongan Cemas Semperna Minggu Kokurikulum SMK Tuanku Bainun Kelolaan Persatuan Bulan Sabit Merah 10. 11. 6 . Sumbangan dan kerjasama semua amatlah dihargai dan didahului dengan ucapan terima kasih.0 PENUTUP Diharap agar apa yang dirancang ini dapat dilaksanakan dengan lancar dan berkesan.