Universitatea

din

Pitesti

-

Facultatea De Stiinte Economice.
Profil – Economia Comertului, Turismului si Serviciilor.

Proiect la Economia Serviciilor

Serviciile bancare din Romania

Studenti : Pirvu Ionela Beu Bianca

In 1864 a fost fondata Casa de Depuneri si Consemnatiuni . Aceste mine datau din perioada Daciei Traiane si contin detalii referitoare la contractul privind infiintarea unei institutii bancare . in continuare . La 27 februarie 1880 . Banca Nationala devine institutie cu caracter privat.Bratianu a depus in Camera proiectul unei banci nationale care trebuia sa ajute economia nationala mai mult ca oricare alta institutie . In epoca moderna . proiectul . care . Aceasta institutie . a fost conceputa dupa modelul Bancii Nationale a Belgiei . a devenit legea prin care se statorniceau normele de organizare a Bancii Nationale a Romaniei . La 1 ianuarie 1901 . din punct de vedere organizatoric . a avut un rol foarte important pana la crearea Bancii Nationale a Romaniei in 1880 . Banca Nationala a Romaniei este cea mai importanta banca infiintata in acea perioada . scontarii dar si operatiunilor cu alte instrmente financiare. gasite intr-o zona de mine aurifere . cu obligatia de a infiinta sucursale si agentii in principalele orase ale tarii si . Sediul principal al bancii s-a stabilit la Bucuresti . depus de ministrul de finante I . Acesta a fost inceputul dezvoltarii unui sistem bancar nou si modern . a greutatilor politice din anii 1876-1877 . reprezentand 55 de placi de piatra . intrucat a fost principala banca de emisiune pe teritoriul Principatelor Unite . care urma sa-si inceapa activitatea la 1 iulie 1880 . in fiecare capitala de judet . SCURT ISTORIC AL SISTEMULUI BANCAR IN ROMANIA Primele dovezi ale desfasurarii unei activitati bancare pe teritoriul Romaniei au fost descoperite intre anii 1786-1855 . Banca Nationala a Romaniei s-a constituit ca importanta institutie destinata creditarii activitatii economice si comerciale . o mare nevoie. Infiintarea unei banci de emisiune ramanea .C . Bratianu.1. primele incercari de creare a unei banci au avut loc la inceputul secolului al XIX-lea. Clauzele principale se refereau la faptul ca bancile acordau imprumut in numerar si percepeau dobanzi .C . din care 10 milioane lei sa se depuna de stat si 20 milioane lei de particulari . Capitalul Bancii s-a stabilit la 30 milioane lei . In aceasta perioada au aparut oportunitati noi de . Guvernul I . determinata de interesele generale ale statului sub aspect financiar si valutar . In perioada primului razboi mondial s-a intensificat activitatea bancara in Romania ca rezultat al neutralitatii Romaniei . statul iesind din asociatie. in special . La 17 aprilie 1880 .

Guvernul a adoptat politici de conducere si control in vederea acordarii ajutorului necesar revigorarii sistemului bancar . Nivelul ridicat al comertului a adus beneficii sistemului bancar .Dupa primul razboi mondial . dar .R.S. respectiv o banca centrala si institutile financiare . din cele 1204 banci existente in 1934 .In anul 1989 in Romania existau 4 banci : Banca Nationala a Romaniei .Dupa 1989 .Reforma sistemului bancar a inceput in 1990-1991 . a trebuit sa intervina contracarand efectele crizei economice .S. Pana in 1947 . asa cum erau stabilite de Banca Nationala . sistemul bancar a fost restrans datorita trecerii la economia de comanda si intrarii Romaniei in zona de influenta sovietica (fosta U. circa 600 banci au fost lichidate sau au fuzionat. Guvernul Romaniei din acea vreme . Pana la sfarsitul anului 1989 . Banca de Investitii si Banca Agricola .). numarul bancilor din Romania a continuat sa creasca pana la criza economica din perioada 1929-1933 . In anii ‘40 sistemul bancar a fost dominat de 5 banci principale : Banca Romaneasca . Anii care au urmat imediat razboiului au adus o incetinire dramatica activitatii economice .-ul. Romania a fost martora multor schimbari . Bancile detineau resurse importante si functionau conform standardelor internationale . sistemul bancar romanesc oferea un numar limitat de servicii si produse bancare . iar trecerea la o economie de piata a determinat cresterea continua a numarului de agenti economici privati .comert cu toate partile implicate in conflict . Banca Comerciala Italiana si Romana si Societatea Bancara Romana . Aceasta depresiune a determinat falimentul multor banci . recesiunea cuprinzand intreaga Europa. SERVICIILE BANCARE IN ROMANIA . bancare si monetare . carora prin lege li s-a acordat statutul de banci . este banca centrala a tarii . Aceste banci realizau 50% din totalitatea operatiunilor bancare . Banca Romana de Comert Exterior .R.Dupa 1947 . Banca Comerciala Romana . institutia de emisiune a statului roman . Sistemul bancar din Romania este structurat pe doua nivele . Banca de Credit Roman .C.Politicile adoptate au contribuit la salvarea bancilor mai mari . personalul bancar era format de specialisti pregatiti in conditii de concurenta si standarde profesionale foarte ridicate .N. prin elaborarea si abordarea unei noi legislatii bancare privind organizarea si functionarea bancii centrale si a bancilor comerciale . sistemul bancar romanesc cunoscuse o dezvoltare remarcabila . la care se adauga si C.E. B.

materii prime si materiale . INTRODUCERE Banca Comerciala Romana a fost si ramane disponibila sa ofere clientilor sai toata gama de servicii cu specific bancar ce se practica pe piata interna . care trebuie sa tina seama de caracteristicile si categoria clientelei sale .C. de produsele si serviciile de baza (depozite . electronic banking-ul . decontari . implicarea bancii direct sau indirect in tranzactionarea de titluri . raman prioritare finantarile si decontarile externe .1. dar creditul ramane principalul produs oferit de banca . BEI . a contribuit la finantarea activitatii de productie in mai multe sectoare economice . in primul rand . Oferta de produse si servicii devine pentru banca principalul mijloc de mentinere a cotei de piata cucerite si a interesului unui numar cat mai mare de clienti . . activitatea de retail. credite si garantii .SERVICIILE BANCARE OFERITE DE BANCA COMERCIALA ROMANA 2. Banca are pachete adecvate de produse . termen mijlociu si lung . Banca are in vedere companiile mari si clienti strategici . pana la sfarsitul anului 1999 . imprumuturi de rulaj in suma de peste 55. intreprinderile mici si mijlocii . Banca Comerciala Romana pune un accent deosebit pe finantarea economiei reale si pe sprijinirea procesului de restructurare prin abordarea de credite atat pentru importul de echipamente . Paleta larga a activitatilor bancii . si in deosebi in industrie . B. tehnologie . cat si pentru exportul de produse manufacturate . structura clientilor sai si acoperirea tuturor zonelor geografice cu unitati proprii ii dau acesteia caracterul de banca universala . BERD . Pentru anul 2000 serviciile capata prioritate . banca a acordat clientilor . Banca are in vedere ca partenerii sai sa beneficieze . consultanta ) asigurand astfel principalele grupe de cerinte ale clientilor pe termen scurt . Toate produsele si serviciile bancare isi au importanta lor .000 miliarde lei . a carei creditare este masurata in proportie de 2/3 prin unitatile teritoriale ale bancii .R. In domeniul creditarii .De asemenea . atat in lei cat si in valuta . agentii economici cu activitate de export . ele nu implica existenta capitalului si reprezinta surse importante de venituri . administrarea de fonduri sau custodie . Banca este acceptata de un numar important de agenti de garantare a creditelor pentru export si lucreaza in conditii normale cu organismele internationale : BIRD .

-serviciul “de relatie “ -la care clientul va utiliza serviciul respectiv in mod repetat ( de exemplu . Cu ocazia folosirii unui serviciu se pot indica si altele care ar putea fi utile clientului . Deschiderea si dezvoltarea pietei financiare din Romania si intrarea in circuit a noilor instrumente financiare cum sunt cambia . Cunoasterea clientului de catre banca inseamna. Se poate spune ca unii clienti nu sunt intotdeauna constienti de ce au nevoie sau poate nu cunosc toate serviciile care li le poate oferi banca . De aceea . Acest tip de serviciu asigura perpetuarea relatiilor cu banca . Tipul de servicii oferite de banca este foarte important . Astazi . acestia fiind astfel mai putin tentati sa evalueze alternativa utilizarii serviciilor concurentei. acesta este sfarsitul tranzactiei . In general . Serviciile de relatie pot conduce adeseori clientul catre achizitionarea mai multor servicii . Necesitatea calitatii serviciului este o problema reala pentru furnizorii de servicii financiarbancare . Cu cat clientul are mai multe contracte cu banca si cu personalul acesteia . bancile ofera doua tipuri diferite de servicii : -serviciul “o singura data” -este o tranzactie asigurata ( de exemplu . Contul curent : clientul va deschide contul si-l va folosi pentru a depune si a retrage bani ). personalul bancii joaca un rol important .Experienta castigata si reactia pozitiva a clientilor la serviciile oferite de banca sunt conditii pentru o evolutie pozitiva in viitor . Aceasta reprezinta interfata clientului cu banca . procurarea de valuta straina ) . Calitatea serviciilor si continuitatea in oferta de produse si servicii vor ajuta la cresterea fidelitatii clientilor . Ambele tipuri de servicii sunt importante pentru consolidarea relatiilor cu clientii . . Bancile trebuie sa monitorizeze nivelul serviciului si sa se asigure ca acesta este suficient de ridicat pentru a capta interesul clientului pentru oferta bancara . sunt un bun prilej pentru banca de a-si extinde activitatea in mod corespunzator si pentru a contracta noi relatii cu partenerii sai de afaceri . si are un rol important in a evalua necesitatile clientului si de a asigura informatia adecvata despre produsele si serviciile bancii . cu atat va fi mai usor sa-si evalueze necesitatile si sa construiasca relatia . apoi va pleca .ca se pot anticipa unele din cerintele acestuia . adesea . oferindu-i-se servicii adecvate inainte ca el sa constientizeze unele necesitati financiare . clientii au devenit mult mai informati despre ce trebuie sa le ofere piata . Persoana va veni la sucursala va procura valuta . biletul la ordin si cecul .

prin planul strategic de dezvoltare al Bancii Comerciale Romane pana in anul 2000 si cel pentru perioada 2001-2004 se prevede consolidarea pozitiei de piata prin identificarea si atragerea unor clienti cu potential de dezvoltare si imbunatatirea ofertei de profil din punct de vedere al diversitatii si calitatii produselor si serviciilor furnizate . precum si imbunatatirea celor existente . deci si pe piata interbancara . in sedinta sa din 31 martie 2000 . ramanand nefolosite o serie de credite foarte solicitate pe piata interna de catre persoane fizice ( credite pentru amenajari si reparatii locuinte . se preconizeaza sa se treaca de urgenta la acordarea tuturor categoriilor de credite pentru persoane fizice prevazute de Instructiunile de Lucru nr. Cu toate ca . lucru ce impune cu necesitate dezvoltarea ofertei de produse si servicii bancare.C. Ca urmare . tendinta de piata monetara romaneasca . avand in vedere si faptul ca persoanele fizice cu cont la B. au un aport mare in resursele bancii . etc.persoane fizice .Intr-un sector bancar profesional si competitiv . pregatire.2 / 1998 . Consiliul de Administratie al Bancii Comerciale Romane . De asemenea .intr-o conceptie noua printr-o structurare a acestei categorii de clienti in functie de venituri . le poate acoperi . De asemenea .C. In prezent . cumparari terenuri . iar prin dezvoltarea sistemului informatic .R. reparatii locuinte . este momentul sa se . si a unora din cele existente in bancile din strainatate . B. mari consumatoare de credite . credite de trezorerie . dar beneficiaza de o oferta restransa de produse si servicii bancare . este de scadere a dobanzilor . prin Instructiunile de Lucru nr. in functie de cerintele pietei din fiecare judet .R. principiul de baza care va guverna noua directie va consta in dorinta de a indeplini toate cerintele clientilor pentru ca acestia sa nu apeleze la alte banci pentru nevoi pe care B. nu au fost lansate pe piata decat cateva . 2 /1998 privind creditarea persoanelor fizice au fost prevazute mai multe categorii de credite ce se pot acorda . In acest context . Economia de piata romaneasca .C. Noua directie infiintata isi propune sa abordeze acest segment de clienti . varsta si necesitati si printr-o politica de diversificare a ofertei de produse si servicii specifice . in prezent . De acee. Avand in vedere aceste orientari . Acest lucru ridica probleme bancilor comerciale in plasarea resurselor atrase . ) . in plina transformare si dezvoltare a condus la disparitia multor unitati de stat . tendinta Bancii Comerciale Romane ramane de crestere continua a performantei financiare . este disponibila sa ofere clientilor sai (persoane fizice) toate produsele si serviciile bancare ce se practica pe piata interna .R. a hotarat si aprobat infiintarea Directiei de Produse si Servicii Bancare pentru Persoane Fizice . pentru cumparaturi de autoturisme din import .

-bilete de banca si valuta cash . etc. CASETA DE VALORI – “Cheia sigurantei dvs. PRODUSE SI SERVICII OFERITE DE BANCA COMERCIALA ROMANA 2. credite nenominalizate pe termen scurt (pana la 30 de zile ) pentru plata unor cheltuieli ocazionate de diverse evenimente din viata unei familii etc.) . etc. Realizarea acestor deziderate este posibila . Concomitent .2. spre exemplu : -eliberarea de scrisori de garantie bancara . . !” B. -plata abonamente telefon . . 2. in principal . dar va fi nevoie ca cel putin salariatii bancii implicati in mod direct in aceste activitati sa faca efectiv o pasiune din ele . dealeri autorizati . etc. in final . se vor elabora completari la instructiunile si normele existente . . plati electronice . urmand sa se transmita scrisori circulare in teritoriu pentru fiecare produs nou ce va fi lansat pe piata . pentru achizitionarea de mici utilaje productive pentru lansarea unei afaceri sau pentru efectuarea de concedii in strainatate .1. Va fi necesara si organizarea unor instructaje de profil cu personalul din sucursalele judetene care vor raspunde nemijlocit de promovarea acestor produse si servicii bancare . va conduce la cresterea veniturilor bancii . Sunt solicitari de la persoane fizice .R. care va impune existenta unui sistem informatic pentru deservirea moderna si rapida a clientilor bancii . certificate de depozit. bunuri de consum . care . tipurile de operatiuni si produse bancare . -energie electrica . obligatiuni . Rand pe rand se va trece la lansarea unor noi produse si servicii solicitate de persoanele fizice . . etc. pune la dispozitia clientilor sai . Unul din produsele solicitate il reprezinta creditele in valuta . In functie de evolutia acestei activitati . Realizarea acestor obiective care vor spori simtitor numarul clientilor care vor apela la serviciile bancii .C. care comercializeaza autoturisme din import . va implica un volum mare de munca si de date . respectiv informatii bancare despre conturile clientilor . se va avea in vedere lansarea de servicii cunoscute sub denumirea de “ private banking “ . deci si a celor care deservesc banca . un serviciu bancar modern – caseta de valori – prin intermediul careia se pot pastra in conditii de siguranta deplina : -titluri si hartii de valoare (actiuni .intensifice actiunea de incheiere de protocoale cu agentii economici .2. informatii si formularistici . bilete de ordin .

ofera clientilor sai .R. *Accesarea unor informatii financiar-bancare vitale pentru succesul afacerilor clientilor . *Operativitatea . eficient . manuscrise .C. *Gratuitate la instalarea soft-ului . certificate de proprietate ) -obiecte fara valoare determinata . Obs : Documentele de decontare in original se pot ridica oricand de la Banca . -bijuterii .2. Avantajele folosirii acestui serviciu : *Platiti un abonament diferentiat corespunzator serviciului de care aveti nevoie. sigur !” Prin serviciul MULTI CASH . Avantaje : Casetele sunt amplasate in spatii special amenajate . *Confortul si economisirea timpului beneficiind de legatura electronica cu Banca la orice ora si din orice colt al tarii . *Siguranta si confidentialitatea operatiunilor . colectii numismatice . . B. -alte valori . 2. confort si flexibilitate in relatia cu Banca . etc. supraveghere video si alarma . presteaza serviciul de pastrare a valorilor in casete pe baza unui contract incheiat cu clientii si in care vor fi inscrise : -durata depozitarii . -comisionul perceput de banca . -valoarea declarata de client pentru obiectul / obiectele depozitate . asigurate cu sisteme de paza . Deschiderea /inchiderea casetelor de valori se face cu ajutorul a doua chei : prima . detinuta de client .2. asigurarea service-ului si instruirea utilizatorului . MULTI CASH – “Accesibil .C. persoane juridice. -documente de valoare si inscrisuri oficiale (testamente . iar cea de-a doua detinuta de functionarul bancar . comod . clientul isi pastreaza calitatea de proprietar al acestora . prin executarea in acceasi zi a ordinelor de plata primite . unicat . Pe toata durata depozitarii valorilor .-obiecte de arta .R. accesul la caseta se efectueaza numai folosind ambele chei .B. .

2. embosat .C. benzinarii .R. Cardul este destinat pentru : -plati de bunuri sau servicii oriunde este afisata sigla VISA (hoteluri . in interes de afaceri .C. MAESTRO Banca ne pune la dispozitie un instrument de plata modern .) .C.R. Cardul este emis sub marcile ec/Cirrus si edc/Maestro . etc.R. VISA INTERNATIONAL Card de debit . c)B. b) B. ce poate fi utilizat oriunde in tara si in lume .C. B. etc. VISA CLASIC Cardul de debit . : Cardul B. -obtinerea de numerar de la automatele si ghiseele bancare .3. Alte carduri puse la dispozitia clientilor sai de catre B. magazine . ce poate fi utilizat oriunde pe teritoriul Romaniei . . magazine. embosat .) .R.C.C. rapid .R. sigur .C. etc.R.) . care apartin organizatiei Europay International – una dintre cele mai mari organizatii internationale pe piata cardurilor .R. comod si flexibil . emis in valuta (USD) destinat firmelor ai caror angajati calatoresc in strainatate .R. VISA BUSINESS Cardul de debit . Cardul este destinat pentru : -plati de bunuri sau servicii oriunde este afisata sigla VISA (hoteluri . ofera cardul VISA in 3 variante : a) B. -pentru obtinerea de numerar de la automatele bancare si de la ghiseele bancii. B.2. benzinarii . magazine.C. pentru care clientii pot opta in functie de nevoile si necesitatile lor . cu diferite destinatii . emis in valuta (USD) pentru persoane fizice . pune la dispozitia clientilor sai o oferta larga de carduri . -obtinerea de numerar de la automatele bancare . emis in lei pentru persoane fizice. embosat . CARDURILE B. Cardul este destinat : -pentru plati de bunuri sau servicii oriunde este afisata sigla VISA (hoteluri . benzinarii .

-obtinerea de numerar de la automatele si ghiseele bancare . Este utilizat pentru plata salariilor angajatilor societatilor comerciale . SERVICIUL MONEYGRAM Serviciul MoneyGram reprezinta cea mai rapida .R. conectati prin calculatoare .4. vor transmite banii .C.2.C. emis in lei .C. In Romania . destinat angajatilor societatilor comerciale care efectueaza deplasari in interes de serviciu pe teritoriul romaniei . .5. CECURILE Cecul bancar in valuta Cecul bancar in valuta se poate emite de B. B. pentru plata marfurilor si seviciilor importate . oriunde in lume in doar 10 minute . magazin . este singurul agent MoneyGram . sub sigla Eurocard/Mastercard . pe teritoriul Romaniei . MoneyGram este pus la dispozitie in mai mult de 135 de tari si ne da posibilitatea de a primi sau a trimite bani in numerar . benzinarii . Maestro este un card de debit . Pentru a face trimiterea mai personala . EUROCARD BUSINESS Este card de debit .B. emis in lei pentru persoane fizice .) . Cardul este destinat pentru : -plati de bunuri si servicii oriunde este afisata sigla Eurocard/Mastercard (hotel. putem adauga gratuit un mesaj de 10 cuvinte . sigura si comoda cale de a trimite si primi bani de pe tot globul in doar cateva minute . care detin POS-uri . etc. 2. embosat .R.R. O retea extinsa de agenti seriosi . 2.R.C. Este destinat obtinerii de cash de la ATM-urile sau giseele bancare sau pentru plata bunurilor si serviciilor la comerciantii acceptatori de carduri . Mii de oameni din intreaga lume folosesc deja acest serviciu . electronic . avand garantia ca vor fi inmanati in siguranta si fara nici o intarziere . iar cecul emis in strainatate poate fi utilizat pentru onorarea exporturilor de marfuri si servicii . Cardul B.2.

Acest cec poate fi preschimbat in numerar la cele mai multe banci din lume . chirie) Serviciul implica existenta unui acord intre : -platitor si beneficiar . Avantajele : *Economisirea timpului si a costurilor pe care le implica deplasarea la banca . BEF . agentii de schimb valutar .6. -beneficiar si banca . FRF . Pentru calatoriile in Europa . LIT . Cecurile pot fi schimbate si in bani lichizi la una din cele 1700 de reprezentante si birouri de turism ale firmei American Expres . in banci . platile cu caracter de regularitate . *Evitarea riscului neplatii la timp a furnizorilor si a implicatiilor acestor intarzieri . plata se efectueaza cu respectarea regulilor si uzantelor internationale valabilitatea unui cec bancar in valuta este de maxim 6 luni de la data emiterii . a caror suma nu este dinainte cunoscuta (intretinere. -platitor si banca . putem beneficia de noile cecuri de calatorie EURO . la un curs general al monedelor . Cecul de calatorie American Expres Cecul de calatorie American Expres este o modalitate dintre cele mai sigure de a avea la dispozitie bani in strainatate . DM . Cecurile de calatorie American Expres sunt la fel de usor de folosit ca banii lichizi si sunt disponibile in 12 monede de mare circulatie . la plata se incaseaza valoarea integrala . ele reprezentand pasaportul pentru Europa . GBP .2. 2. DIRECT DEBIT Modalitate de plata prin care banca achita . CHF . telefon. pe baza autorizarii prealabile date de client . In SUA si in alte tari cecul poate fi folosit direct ca mijloc de plata . ATS . dar poate fi preschimbat usor oriunde in lume in monede .Cecul bancar in valuta se poate plati intr-o gama larga de valute in principiu . In cazul cumpararii cecurilor se poate opta pentru urmatoarele valute:USD . CAD . . plus mii de alte locuri unde nu se percepe nici o alta taxa. Avantajele cecurilor : *Confortul si siguranta operatiunilor .

-Tranzactii de schimb valutar . SEK. PRODUSE DE INVESTITII Certificate de trezorerie Ofera venituri mai substantiale decat depozitele la termen plasamentul minim fiind de 100 milioane . CAD . permite primirea sumelor in valuta trimise in SUA si canada . pe termen de 3 si 6 luni .2. ofera o gama variata de depozite . in pachete de actiuni . pe baza ofertelor publice . lei sau valuta . Creditul Familia Mea 2. ITL . cu o scadenta variabila in general de 3 luni . DEM . -Serviciul de transfer valutar prin merchants bank Este adresat clientilor persoane fizice . BEF . NOK .9. FRF . Certificatele de depozit in lei . fara a fi necesar ca destinatarul sa aiba cont deschis la banca . 6 . ALTE SERVICII OFERITE DE B. GBP .C. 3 .C. pe termen de 3 . 2. Cele mai rentabile operatiuni de schimb valutar . CHF .R.2. 9 si 12 luni . Depozite la termen in lei .2. pe termen de 1 . -Servicii pe piata de capital prin INTERMOB SVM *Intermedierea tranzactiilor de cumparare / vanzare de actiuni . .R. ATS .NLG .Pot fi efectuate tranzactii in urmatoarele valute : USD . 9 si 12 luni si in valuta .2. PRODUSE DE ECONOMISIRE Pentru a veni in intampinarea dorintelor clientilor de a economisi surplusul de lichiditati de care dispun . 6 . intermediate de societatile de valori mobiliare . JPY . B. Avantaje : *Confidentialitatea si siguranta economiilor clientilor .8. *Pastrarea certificatelor de depozit poate fi asigurata in casetele de valori ale bancii pe intreaga perioada pana la scadenta . Servicii de custodie Ofera posibilitatea investirii surplusului de fonduri ale clientilor . bonificata la scadenta depozitului . in cele mai convenabile conditii si cu comisioanele cele mai reduse .7. cu dobanda fixa pe intreaga perioada a depozitului .

39% dintre utilizatorii de servicii bancare din mediul urban reușesc să facă economii. rapiditatea de acordare a creditului (41%) și suma maximă pe care o pot împrumuta. preferând să „îi țină la saltea”. Gradul de apreciere pozitivă a românilor privind interacțiunea cu băncile cu care . Mai mult de 50% dintre persoanele intervievate declară că utilizează produse bancare de orice fel.32% . 46% între 201 și 500 RON). în timp ce 17% ar cumpăra valută. la fel. 32% au nevoie de o sumă de bani pentru renovarea locuinței. 6% i-ar investi într-o afacere. 7% dintre aceștia nu și-ar asuma nici un risc de a-i pierde. 5% ar achita un împrumut mai vechi. Dacă ar trebui să economisească o sumă mare de bani. 20% ar cumpăra acțiuni sau i-au depune la un fond de investiții. relevantă pentru 29% dintre aceștia. 5% ar cumpăra un teren și 4% ar achiziționa mobilier.l-ar investi într-o afacere. doar 28% dintre românii din mediul urban l-ar economisi. 20% declarând că l-ar cheltui. *Acordarea de asistenta si evaluare economica a societatilor comerciale in vederea stabilirii politicii de investitii . Cele mai importante criterii de care țin cont românii atunci când decid să ia un credit sunt: dobânda (64%). Majoritatea acestora reușesc să facă economii sub 500 de RON – (14% sub 200 RON. Într-o lună normală. 29% pentru achiziționarea unei locuințe. Calitatea serviciilor si continuitatea in oferta de produse si servicii care ajuta la cresterea fidelitatii clientilor . *Listarea la Bursa de Valori Bucuresti si pe piata Rasdaq . în raport cu veniturile. Unul din 5 respondenți declară că l-ar da altcuiva. Unul din 10 utilizatori din mediul urban ai serviciilor bancare declară că intenționează să ia un credit de la bancă în viitorul apropiat. în timp ce cei mai mulți dintre ei . 8% l-ar investi în acțiuni sau l-ar depune la un fond de investiții. *Intermedierea ofertelor publice de cumparare pentru preluarea pachetelor mari de actiuni in vederea stabilirii unei pozitii de control .*Operatiuni privind finantarea societatilor comerciale prin instrumente specifice pietei de capital (oferte publice pentru majorari de capital si misiuni de obligatiuni) . Mai mult. 13% pentru achiziționarea de bunuri casnice și 8% pentru cumpărarea unui autoturism. acestia fiind astfel mai putin tentati sa evalueze alternativa utilizarii serviciilor concurentilor . Comportament general financiar și de economisire al românilor Dacă ar dispune de un milion de lei noi. în timp ce 19% fac economii până în 1000 de RON. Dintre aceștia. Mai puțini sunt cei care reușesc să economisească sume între 1001 și 5000 de RON – 10% și peste 5000 de RON – 2%. Următoarele întrebări le-au fost adresate doar acestor respondenți. majoritatea respondenților ar depune-o la o bancă – 55%.

35% în cazul moldovenilor. îl folosesc de cele mai multe ori. Respondenții din Transilvania și Banat și Sud. în schimb. iar 13% foarte puțină încredere. 40% puțină. Cei mai mulți utilizatori ai serviciilor bancare intră într-o bancă o dată pe lună. Percepț ii generale despre sistemul bancar din România și atitudini de consum Doar 3% dintre utilizatorii de servicii bancare din mediul urban au foarte multă încredere în bănci în general. respectiv 39% vs. 22% au un cont de economii. Mai mult. 15%. Mai mult de jumătate dintre utilizatori folosesc serviciile a două bănci sau mai multe (2 bănci – 35%. o cincime ocazional. 5 bănci – 1%). Peste 80% dintre respondenți ar recomanda serviciile băncii cu care colaborează și altor persoane. 4 bănci – 3%. Mai mult de 50% dintre persoanele intervievate declară că utilizează produse bancare de orice fel. 47% dintre români nu folosesc niciodată cardul pentru a plăti cumpărăturile. orarul de funcționare. De asemenea. 35% au un card de credit.lucrează tinde să crească odată cu vârsta. în timp ce 41% au multă încredere. 45%). în timp ce un utilizator din 5 face acest lucru săptămânal. București și Dobrogea declară că reușesc să facă economii într-o lună obișnuită în proporție mai mare decât cei din Moldova – 40%. 16% dintre aceștia nu ajung la o bancă în fiecare lună. persoanele din categoriile de vârstă de la extreme (18-35 de ani și peste 65 de ani) declară că economisesc în măsură mai mare decât cele de vârstă medie. Majoritatea respondenților (peste 70%) tind să fie de acord cu afirmații pozitive privind băncile cu care lucrează. Serviciile bancare on-line sunt accesate în prezent de doar 17% dintre utilizatorii serviciilor bancare. Restul produselor bancare sunt utilizate în măsură mai mică. iar 5% declară că îl folosesc de fiecare dată. . iar 33% îl folosesc ocazional. dimensiuni care fac referire la comportamentul și competențele angajaților. 3 bănci – 15%. persoanele de peste 65 de ani evaluând acest aspect în termeni semnificativ mai pozitivi decât tinerii între 18 și 35 de ani. în timp ce o altă treime folosește bancomatul o dată pe lună. accesibilitatea serviciilor și costuri. Următoarele întrebări le-au fost adresate doar acestor respondenți. 65% dintre românii care utilizează servicii bancare au un cont curent (inclusiv card de salariu). publicitatea pentru servicii. în timp ce 16% au luat un credit pentru nevoi personale. Restul respondenților îl folosesc mai rar (6%) sau deloc (15%). cel mai sensibil aspect în acest sens fiind dobânda – cu afirmația „Dobânda pe care o practicã banca este una corectã” declarându-se de acord (total+parțial) 63%. respondenții din Moldova tind să fie de acord cu afirmații pozitive despre băncile cu care colaborează în măsură mai scăzută decât cei din Transilvania și Banat și au mai puțină încredere în bănci decât aceștia (40% vs. O treime din respondenți folosesc bancomatul săptămânal.

atitudinea sau comportamentul angajaților. Astfel. și într-o proporție mai scăzută de oferta efectivă a băncii. În mod paradoxal. numărul redus de filiale. Alte criterii importante pentru utilizatori sunt: facilitățile pe care banca le oferă clienților fideli (20%). lipsa transparenței. de care țin cont 33% dintre clienți. comisioanele practicate (7%). distanța față de locuință (18%) și gama serviciilor oferite (13%). acesta fiind cel mai important pentru 47% dintre utilizatori. în timp ce 67% declară că sunt mulțumiți. Raiffeisen Bank – 11%. principalele motive de nemulțumire sunt reprezentate de: dobânda mare la extragere (pentru unul din 10 respondenți). de factori perceptuali de tipul: încredere. 76% dintre respondenți sunt de acord total sau parțial cu afirmația „Prefer să am de lucru cât mai puțin cu băncile”. Aceasta este urmată de BRD. oamenii tind să mențină o distanță față de aceste instituții și receptează serviciile lor ca fiind în defavoarea clienților. 90% sunt de acord total sau parțial cu afirmația „Contractele dintre bănci și clienți sunt în avantajul băncilor”. orarul de funcționare. Pentru ceilalți. Cel mai important criteriu în alegerea unei bănci este încrederea pe care instituția bancară o inspiră. BCR se bucură de cea mai ridicată notorietate (top of mind) – 34%. timpul de efectuare a procedurilor. dar și de aspecte mai specifice ale colaborării cu băncile.48% dintre respondenți sunt de acord total sau parțial cu afirmația „Nu aș schimba niciodatã banca cu care lucrez”. inaccesibilitatea sau incorectitudinea informațiilor primite. mai degrabă. doar 3% sunt nemulțumiți și 1% foarte nemulțumiți. Amabilitatea și disponibilitatea personalului băncii este următorul criteriu. menționată de 18% dintre respondenți. Banca Transilvania – 13%. Totodată. recomandarea cuiva sau publicitatea sunt criterii relevante pentru sub 10% dintre respondenți. Restul băncilor au fost menționate de sub 5% dintre respondenți. Experiența personală cu banca. amabilitate etc. schimbările neprevăzute în contract. aglomerația și timpul de așteptare. Bancpost – 5% și ING – 5%. Studiul de față relevă faptul că procesul de alegere a băncii de către o persoană este determinat. precum și gama prea redusă a serviciilor. per total înregistrându-se un nivel foarte ridicat de satisfacție privind interacțiunea cu băncile – 28% dintre respondenți sunt foarte mulțumiți de colaborarea cu banca. cu toate că se declară mulțumiți per total de serviciile bancare. dobânda mică la depunere. bancomatele nealimentate sau defecte și lipsa flexibilității. Notorietatea asistată a . Notorietatea instituț iilor bancare din România Dintre băncile prezente pe piața din România. Aproape jumătate (48%) dintre utilizatorii serviciilor de banking din România declară că nu îi nemulțumește nimic cu privire la relația pe care o au cu banca. iar 89% cu afirmația „Oamenii nu sunt atenți atunci când intră sub contract cu băncile”. Acestea sunt mai importante decât nivelul comisioanelor aplicate (31%).

insa. CITI BANK – 79% 15. BANCA COMERCIALA CARPATICA – 92% 8. ING BANK – 80% 14. PIRAEUS BANK – 81% 13. aveti grija. si taxe de administrare sau penalizari daca platiti ratele in avans.principalelor bănci care își desfășoară activitatea în România relevă următoarele distribuții în cadrul subeșantionului de utilizatori de servicii bancare din mediul urban: 1. Daca intentionati sa luati un imprumut. pe langa dobanda pentru imprumut. . garantiile si celelalte conditii de creditare practicate de principalele banci din Romania O scurta analiza a pietei creditelor pentru nevoi personale releva faptul ca lucrurile nu sau schimbat foarte mult fata de perioada premergatoare normelor BNR de limitare a creditelor pentru populatie. VOLKSBANK – 72% 16. Bancile percep aceste “taxe” pentru riscuri. BRD – 97% 3. ALPHA BANK – 91% 9. UNICREDIT TIRIAC BANK – 94% 7. Am intalnit totusi si cazuri in care acestea chiar au fost evidentiate de personalul de specialitate. RAIFFEISEN BANK – 95% 6. BANCA ROMANEASCA – 86% 11. MILLENIUM BANK – 82% 12. OTP BANK – 55% 17. rate achitate in avans sau transformari valutare. administrare. departamentele de relatii cu clientii “uita” sau nu stiu detaliile legate de comisioane. Prinse intre goana dupa clienti si solicitarile tot mai rigide “marca” BNR. CREDITE EUROPE BANK – 51% Unele banci percep. BANCPOST – 95% 5. BANCA TRANSILVANIA – 96% 4. Clientii afla de ele abia semneaza contractele. BCR – 97% 2. la comisioane. Aflati care sunt dobanzile. CEC BANK – 90% 10.