Religia a fost, este și va fi în permanență o problemă de actualitate pentru că în societatea în care trăim acesta poate reprezenta un factor existențial

. Religia reprezintă expresia simbolică a unei încrederi în existența unei realități absolute (Sacrul, Supremul, Dumnezeul) de care omul depinde. Această încredere este credința, care dă un sens existenței omului. Este o parte foarte imp din viata oamenilor, ei isi org viata in functie de aceasta, tin posturi, se roaga, merg la biserica, respectă anumite norme. De aici rezultă caracterul antropologic al religiei și perspectiva holistică, intrucât se ocupă cu studierea oamenilor din toate epocile, religia fiind prezentă în toate societățile din toate timpurile și tratează dimensiunile umanității, religia reprezentând o dimensiune a acesteia. Religia are implicații culturale, foarte mulți oamenii își trăiesc întreaga viață raportându-se la religie, spre exemplu musulmanii se îmbracă, mănancă, se poartă și chiar își organizează activitățile zilnice în funcție de cultura lor religioasă. Perspectiva socială a religiei se regăsește în superioritatea morală a societății asupra membrilor ei, menținând astfel solidaritatea acesteia. Religia este și un instrument de creștere a coeziunii sociale, menținând organizarea socială. De-a lungul istoriei, religia a cunoscut mai multe variante, ceea ce m-a determinat spre alegerea temei proiectului meu, și anume aculturația păgânism – creștinism – o interpretare antropologică. Conceptul de aculturație este obiect actual al antropologiei sociale și culturale. Gheorghiță Geană definește aculturația ca și procesul de interacțiune a două culturi sau tipuri de cultură aflate în răstimp într-un contact reciproc. Acest lucru presupune schimbări fie în abele culturi, fie în una din ele și anume in aceea mai puțin închegată, mai puțin evoluată sau mai mică în privința ariei de desfășurare. În cultura creștină, se spune că anumite elemente rituale sau expresii simbolice au rămas și au supraviețuit trecerii timpului, însă totodată a a înglobat și rituri și mituri păgâne și forme de politeism care supraviețuiesc în religiozitatea populară. Se presune că religia creștină își atribuie, mai multe istorisiri miraculoase din mitologia păgână, pe care le încorporează viața lui Iisus. Multe elemente precreștine prezentate substanțial în religia creștină țin de mithraism si orfism. Se spune că mithraismul a fost practic absorbit de creștinism, astfel încât Iisus l-a înlocuit pe Mithra, existând compatibilătăți între cele două religii. Mithra s-a născut într-o stâncă pe malul unui fluviu, în apropierea unui arbore sfânt. Miracolul venirii pe lume a fost sesizat de niște păstori aflați prin preajmă, ei apropiindu-se și oferindu-i tânărului ofrande.

chiar daca soc rom nu e una care . simbolizând autoritatea. In concluzie. și ambele au la baza niste valori. o divinitate htoniană sau pur și simplu un „demon“ al vegetației și al apelor curgătoare. fiind simbolizat de „cântărețul divin din țiteră“. Artiștii și creștinii primelor veacuri l-au acceptat pe Orfeu drept un profet păgân ce anunța venirea creștinismului. O analogie între Iisus și Orfeu este cea a identificării lor și a situării alături de Zeul suprem. puterea și stăpânirea ultimă. atingînd un punct destul de sensibil. idea de nemurire a sufletului (prezentă în orfism și apoi preluată de creștinism). Sau poate ca pana la urmă toate au o radacină comuna.Foarte mulți au apropiat nașterea zeului Mithra de miracolul venirii pe lume a Mântuitorului Iisus Hristos. iar cea mai puternica și cea mai dreaptă dintre toate si-a impus supremația si a supravietuit trecerii timpului. Se spune că Orfeu era un zeu – vulpe. O altă ipoteză specifică aculturației păgânism – creștinism se referă la orfism. dar și de provocatoarea supraviețuire în timp și istorie a spiritualității religioase. 2. 3. Personal cand am citit. aceste lucruri m-au intrigat putin. Poate este doar o simpla coincidentă. melodiile sale având o putere neobișnuită: stăpâneau natura și dezvăluiau oamenilor originea zeilor și a întregului univers. și desigur consider că aceasta este credinta cea draptă și nu sunt de accord cu toate aceste asemănări pe care cercetătorii le gasesc intre religie si paganism. Există trei ipoteze ce ar putea explica analogia dintre orfism și creștinism: 1. pt mine acest subiect are o mare incarcatura sufletească. Fiecare om are dreptul de a-si spune propria parere despre Exista o leg și intre Religia șI politica la 2 niv: cel al puterii sic el al valorilor. M-am nascut in religia crestină. Aceste ipostaze mithraice și orfice ale aculturației păgânism – creștinism dau seamă într-o bună măsură de fascinanta și misterioasa creativitate a spiritului religios. Ambii strau în dreapta Tatălui Ceresc. prezența unor reprezentări orfice în cimitirele creștine). Ambele detin puterea in stat.

forta si amenintarea cu forta si.sa funcționeze in totalitate pe baza de valori. seductia. . nu in ultimul rand. ritualitatea. Ea functioneaza prin mecanisme cum sunt traditia. autoritatea.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful