4571/2 Kertas 2 2 Jam 30 Minit

______________________________________________________________ PEPERIKSAAN SEMESTER SATU TAHUN 2012 SMK TANDEK PENGETAHUAN SAINS SUKAN TINGKATAN 4 Kertas 2 Dua Jam Tiga Puluh Minit JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU 1.kertas soalan ini mengandugi dua bahagian: Bahagian A dan Bahagian B. 2.Jawab semua soalan dalam Bahagian A dan DUA soalan Bahagian B
Untuk Kegunaan Pemeriksa Bahagian Soalan Markah 1 2 3 A

JUMLAH B JUMLAH 1 2 3 4

JUMLAH BESAR

SULIT

Kertas soalan ini mengandungi 20 halaman bercetak termasuk muka hadapan.

.Bagi soalan 1 hingga 30, tiap-tiap soalan diikuti oleh empat pilihan jawapan.

Pilih satu yang terbaik bagi tiap-tiap soalan dan hitamkan ruangan yang sepadan pada kertas jawapan objektif anda. 1 Yang manakah antara berikut menjadi badan induk kepada semua persatuan sukan kebangsaan? A MSN B MOM C MAKSAK D PPJSKM

Sistem pertandingan tenis perseorangan telah disertai seramai 20 orang pemain. Sistem pertandingan yang digunakan dalam sistem kalah mati sekali 2 Berapakah bilangan peserta menunggu (bye) untuk pertandingan itu? A B C D 4 5 12 13

4571/1

2

[Lihat sebelah

yang manakah sesuai diadakan pertandingan berbentuk A B C D Tinju Olahraga Badminton Bola sepak kejohanan? 4 Apakah jenis kemahiran yang paling sesuai yang boleh membantu atlet memberi tumpuan kepada apa yang perlu dilakukan? A B C D Relaksasi Visualisasi Pemusatan Terapi pernafasan Seorang atlet lompat tinggi cuba untuk memecahkan rekod tetapi gagal melepasi palang pada percubaan ketiga lalu menyatakan bahawa kegagalan beliau adalah disebabkan cuaca yang terlalu panas. 5 Antara yang berikut. yang manakah boleh dikaitkan dengan pernyataan di atas? A B C D Kestabilan Keletihan Lokus penyebab Lokus kawalan luaran 4571/1 3 [Lihat sebelah .SULIT 3 Antara pernyataan berikut.

apakah X? A B C D Faktor –faktor yang mempengaruhi keagresifan Faktor-faktor yang menyebabkan kebimbangan Faktor-faktor yang mempengaruhi atribusi Faktor – faktor yang mempengaruhi motivasi instrinsik & ekstrinsik 7 • • • Larian 10 000 meter Larian Merentas Desa Larian Marathon Nyatakan sistem tenaga yang digunakan oleh atlet yang mengambil acara-acara di atas A B C D Anaerobik alaktik Anaerobik laktik Asid Laktik Aerobik 4571/1 4 [Lihat sebelah .SULIT RAJAH 1 6 Berdasarkan rajah 1.

jenis otot manakah yang menunjukkan kelajuan kontraksi rajah tersebut? A B C D Otot Kardiak Otot Rangka Otot Licin Otot Tisu 9 • • Menolak dinding Menolak batu besar Nyatakan jenis penguncupan otot yang terlibat dalam aktiviti di atas. manakah merujuk kepada pasangan sistem tubuh manusia dan bahagian dalam sistem yang betul.SULIT 8 RAJAH 2 Berdasarkan kepada rajah 2 di atas. A B C D Sistem Tubuh Manusia Urinari X Otot Respiratori Urinari Y Bahagian Dalam Sistem Ureter dan Uteres Tendon dan Kartilej Farinks dan Trakea Hepar dan Ileum Z 4571/1 5 [Lihat sebelah . A B C D Isometrik Isokinetik Isotonik Konsentrik 10 Berdasarkan jadual berikut.

SULIT RAJAH 3 11 A B C D Struktur di atas membolehkan pergerakan berlaku dengan bantuan otototot. Apakah kepentingan hormon kalsitonin terhadap struktur di atas ? Merangsang penyingkiran kalsium pada X Merangsang penyerapan kalsium pada X Menggalakkan mitosis pada Y Membanyakkan bendalir Z X RAJAH 4 12 A B C D Nyatakan fungsi struktur X? Menolak plasma darah ke paru-paru Melindungi dan menebat fiber-fiber Meningkatkan kadar transmisi impuls saraf Membawa impuls –impuls saraf ke badan sel 4571/1 6 [Lihat sebelah .

Apakah jenis bantuan ergogenik yang dimaksudkan? Steroid Beta-Blockers Blood Doping Kreatin 4571/1 7 [Lihat sebelah . RAJAH 5 13 A B C D Selain daripada memiliki kecergasan fizikal. kecergasan manakah yang perlu ada pada atlet di atas? Mental Sosial Emosi Rohani MENGURANGKAN PERASAAN GEMURUH 14 A B C D Pernyataan di atas menunjukkan satu kelebihan penggunaan sejenis bantuan ergogenik..SULIT 5 km lagi…….

SULIT 15 A B C D Apakah fungsi utama elektrolit kepada atlet? Membolehkan atlet melakukan aktiviti berprestasi tinggi Keseimbangan cecair dalam badan dan penguncupan otot atlet Menyelenggara rembesan hormon semasa atlet berlatih Memberi tenaga yang mencukupi mengikut intensiti latihan atlet 16 Apakah yang dimaksudkan dengan intensiti latihan? A Intensiti adalah komponen kualitatif kerja yang dilakukan atlet bagi satu jangka masa dalam sesuatu latihan sukan B Intensiti adalah prasyarat kuantitatif bagi meningkatkan faktor teknikal. taktikal dan fizikal dalam sesuatu latihan sukan C Intensiti adalah tahap pencapaian perlakuan atau persembahan atlet dalam sesuatu pertandingan sukan D Intensiti adalah proses pembahagian pelan latihan tahunan kepada beberapa fasa latihan dan bahagian-bahagian kecil dalam sesuatu sukan X Rangsangan Kelesuan RAJAH 6 17 A B C D Berdasarkan rajah 6. apakah X? Isipadu Intensiti Prestasi Super Compensation 4571/1 8 [Lihat sebelah .

latihan Jeda Jangka masa fasa – sekurang-kurangnya 6 minggu 18 A B C D Pernyataan di atas menggambarkan salah satu peringkat dalam periodisasi latihan. Apakah Fasa X ? Fasa Persediaan Fasa Pra-Pertandingan Fasa Pertandingan Fasa Transisi 19 Pilih penyataan yang betul mengenai pengkelasan sebahagian daripada komponen-komponen kecergasan.SULIT FASA X Isipadu latihan 85 % Intensiti latihan 40 % Kaedah latihan – latihan Fartlek. A Kesihatan Fleksibiliti Kekuatan otot Kelajuan Lakuan Motor Dayatahan otot Kuasa Ketangkasan Lakuan Motor Dayatahan Kardiovaskular Masa Reaksi Imbangan Lakuan Motor Koordinasi Kuasa ketangkasan B Kesihatan Komposisi badan Kekuatan otot Dayatahan otot C Kesihatan Dayatahan Kardiovaskular Fleksibiliti Kekuatan otot Kesihatan Masa reaksi Koordinasi Komposisi badan D Lakuan Motor Kelajuan Masa reaksi Imbangan 4571/1 9 [Lihat sebelah .

ujian kuasa anaerobik Margaria dan lontaran bola keranjang” 20 A B C D Apakah komponen kecergasan yang dinilai dalam ujian kecergasan fizikal di atas? Ketangkasan Kuasa Masa Respon Kepantasan RAJAH 7 21 Berdasarkan rajah 7. Apakah tahap keupayaan bagi perlakuan di atas? A B C D Tahap Pertama Tahap Kedua Tahap Ketiga Tahap Keempat 4571/1 10 [Lihat sebelah . perlakuan di atas adalah salah satu daripada perkembangan keupayaan lokomotor. lompat jauh berdiri.SULIT “Lompat menegak.

Berbasikal dan menyepak bola. yang manakah dikategorikan sebagai kemahiran motor kasar? Menyepak bola dan bermain ‘dart’. Bermain ‘dart’ dan menembak. pada peringkat umur manakah yang mengalami perubahan keupayaan motor seseorang individu? Lahir hingga dewasa Berumur 2 tahun hingga 7 tahun Berumur 7 tahun hingga dewasa Dewasa hingga tua Di antara aktiviti berikut. Bermain ‘carrom’ dan menembak. 4571/1 11 [Lihat sebelah .SULIT Keupayaan motor asas dan lanjutan sudah dikuasai dan boleh mempelajari kemahiran baru 22 A B C D 23 A B C D Berdasarkan pernyataan di atas.

Apakah pembolehubah yang dimaksudkan? A B C D Kemahiran motor Perbezaan individu Pemindahan pembelajaran Kebolehan individu 4571/1 12 [Lihat sebelah .SULIT 24 Lengkok pembelajaran yang manakah menggambarkan peningkatan prestasi yang sedikit di awal pembelajaran dan peningkatan mendadak pada penghujung proses tersebut? A B C D Positif Negatif Sifar 25 Maklumat di atas adalah berkaitan dengan pembolehubah pembelajaran kemahiran motor.

Apakah pembolehubah perbezaan individu yang dimaksudkan? A B C D Kemahiran motor Keupayaan persepsi motor Kecekapan fizikal Kebolehan individu 27 Seorang pelari pecut 100 meter mempunyai berat 70 kg.SULIT Pembolehubah perbezaan individu Koordinasi pelbagai anggota Ketepatan kawalan Orientasi respons Masa reaksi RAJAH 8 26 Maklumat di atas adalah berkaitan dengan pembolehubah perbezaan individu dalam pembelajaran kemahiran motor. Semasa larian beliau boleh mencapai halaju maksimum 11ms-1. Berapakah momentum pelari pecut ini?. ( Gunakan formula : M = mv ) A B C D 550 kgms-1 660 kgms-1 770 kgms-1 880 kgms-1 4571/1 13 [Lihat sebelah .

semasa seorang pelari melalui selekoh yang dilabelkan TOP BEND. beliau perlu mencondongkan dirinya ke arah dalam trek bagi mengelakkkan dirinya terbabas ke lorong peserta lain. Apakah yang menyebabkan fenomena di atas ? A B C D Daya sentrifugal Daya sentripetal Daya geseran Daya julangan aerodinamik Sistem ini membolehkan pemain mengawal keseimbangan badan pada sepanjang aksi secara penyesuaian di peringkat saraf periferi terhadap perubahan fisiologi yang dialami. 29 A B C D Nyatakan sistem yang merujuk kepada pernyataan di atas? Sistem Somatosensori Sistem Vestibular Sistem Visual Sistem Saraf 4571/1 14 [Lihat sebelah .SULIT RAJAH 9 28 Berdasarkan rajah 9.

SULIT PERSEKITARAN Mempengaruh jenis pergerakan yang akan dilakukan . Namakan X A B C D Sistem aksi Sistem persepsi Sistem biologi Sistem fisiologi 4571/1 15 [Lihat sebelah . Penghasilan pergerakan yang bertujuan mencapai objektif persekitaran 30 X RAJAH 10 Rajah 10 menunjukkan hubung kait dalam pergerakan manusia.

I II III IV pemulauan sukan perbalahan untuk mendapat hak penganjuran mewujudkan integrasi kaum sumber yang menjana perkembangan ekonomi A B C D 32 I dan II II dan III III dan IV I dan IV Antara berikut. tiap-tiap soalan mempunyai satu atau lebih daripada satu cadangan jawapan yang betul. Kemudian pilih satu jawapan yang betul daripada pilihan A. Tentukan tiap-tiap cadangan jawapan itu betul atau salah. B. dan D yang berikutnya. bahan ergogenik yang manakah menunjukkan seorang atlet tidak beretika? I II III IV A B C D kreatin blood doping anabolik steroid tokokan karbohidrat I dan II II dan III II dan IV I dan IV 4571/1 16 [Lihat sebelah . 31 Apakah kesan positif penglibatan sukan di peringkat negara.SULIT Bagi soalan 31 hingga 40. C.

II dan III I. yang manakah menggunakan sistem tenaga anaerobik glikolisis? I II III IV A B C D 34. lari 400m renang 200m lompat kijang lari berpagar 400m I . II dan III I. III dan IV II. III dan IV II.SULIT 33 Di antara aktiviti berikut. II dan IV I. III dan IV 4571/1 17 [Lihat sebelah . III dan IV Antara faktor-faktor berikut yang manakah menyebabkan kelesuan otot? I II III IV A B C D kekurangan simpanan ATP dan fosfokreatin kekurangan simpanan glikogen otot pengumpulan asid laktik pengumpulan asid lemak I. II dan IV I.

Satu sesi latihan sukan lazimnya memakan masa antara 1 jam hingga 3 jam bergantung kepada objektif dan tahap latihan tersebut. Apakah makanan yang digambarkan oleh P dan S? Q I II III IV A B C D Gula Susu Sayur-sayuran Roti I dan II II dan III III dan IV I dan IV R S P Sesi latihan adalah unit terkecil dalam perancangan latihan sukan tahunan. Bagaimanakah gas oksigen diangkut oleh darah semasa respirasi dalaman? I II III IV larut dalam plasma diangkut oleh asid karbonik bergabung dengan hemoglobin untuk membentuk oksihemoglobin bergabung dengan hemoglobin untuk membentuk karbominohemoglobin A B C D I dan II I dan III II dan IV III dan IV RAJAH 11 36. Rajah 11 menunjukkan piramid makanan. Nyatakan komponen sesi latihan di atas? 4571/1 18 [Lihat sebelah .SULIT 35. 37.

Apakah acara sukan yang mementingkan imbangan sebagai salah satu daripada komponen kecergasan yang penting? I II III IV A B C D Memanah Gimnastik Menembak Gimrama I dan II I dan III II dan IV III dan IV 4571/1 19 [Lihat sebelah . II dan IV I.SULIT I II III IV A B C D Pengenalan dan memanaskan badan Tumpuan utama iaitu objektif khusus latihan Menyejukkan badan dan perbincangan Penetapan fasa-fasa persediaan I. II dan III I. III dan IV II. III dan IV 38.

Antara berikut yang manakah menunjukkan posisi perlakuan yang paling stabil ? I II III IV Pemain bola jaring yang sedang melontar untuk menjaring Pemain bola sepak berlari sambil menendang Pemain bola keranjang mengawal bola dalam keadaan statik Pemain takraw sedang melompat untuk melakukan hadangan A B C D 4571/1 I dan II I dan III I dan IV II dan IV KERTAS SOALAN TAMAT 20 [Lihat sebelah .SULIT Rajah 12 39. apakah yang menyebabkan bola tersebut terhenti? I II III IV A B C D Rintangan udara yang menghalang Daya geseran di permukaan bola Daya tolakan yang kuat Daya sentripetal yang mengubah arah I dan II I dan III I dan IV II dan IV 40. Rajah 12 menunjukkan arah sebiji bola sedang bergolek .

A 9. C 32. B 21. A 10. C 28. C 23. B 16. A 35. A 19. A 38. C 24. B 36. C 20. C 5. B 34.SULIT SKEMA SOALAN PERCUBAAN SPM (K1)-2006 1. D 18. A 2. A 22. B 33. A 17. B 4571/1 21 [Lihat sebelah . B 27. A 14. A 29. A 40. B 15. A 7. C 3. C 39. C 11. B 4. D 37. C 26. C 25. C 6. D 13. B 30. D 8. C 31. B 12.