You are on page 1of 27

Proiect Marketing în turism Analiza brandului destinaţiei turistice India

1

Cuprins:
1. Evaluarea situaţiei curente a destinaţiei turistice: 1.1. Analiza macromediului de marketing ; 1.2. Identificarea elementelor de diferenţiere a destinaţiei turistice ; 1.3. Analiza succintă a pieţei turistice şi a formelor de turism practicate ; 1.4. Percepţiile şi atitudinea turiştilor legate de destinaţia analizată ; 2. Analiza identităţii brandului destinaţiei turistice şi a beneficiilor oferite 2.1. Procesul creării brandului ; 2.2. Personalitatea brandului ; 2.2.1. Componentele (beneficiile) funcţionale ; 2.2.2. Componentele (beneficiile) emoţionale; 2.3. Aspecte legate de logo-ul, numele, sloganul şi povestea brandului; 2.4. Brandul destinaţiei ca element de diferenţiere şi poziţionare pe piaţă; 2.5. Valoarea brandului destinaţiei analizate ; 3. Strategia de comunicare a brandului şi valorilor acestuia  tipuri de campanii de promovare realizate ; evenimente; medii utilizate ; pieţe tintite ; 4. Evaluarea performanţei brandului destinaţiei turistice

2

India conține majoritatea persoanelor cu religia Zoroastrian din lume. ea este adiacentă cu națiunile insulare Sri Lanka. jainiști și Baha'i.Această peninsulă având o formă aproximativ triunghiulară este înconjurată de Golful Bengal la est. India este de asemenea casa populației musulmană. În Oceanul Indian. oficial Republica India. Este o țară tânără care numără 560 de milioane de persoane cu vârste sub 25 ani. În 2004. India are o zonă de coastă cu o lungime de 7000 de km și granițe cu Pakistan la vest.în 2010).5 mil km²) şi pe locul doi după numărul locuitorilor(1 mil 212 mil loc. și Bangladeș și Myanmar la est. Republica Populară Chineză și Bhutan la nord-est. India cunoaște o creştere continuă a numărului de locuitori. deși a reușit să își stăpânească demografia. Nepal. a treia ca mărime din lume după Indonezia și Pakistan. Marea Arabiei la vest şi Oceanul Indian în sud. un indian din 2 avea sub 25 ani și 70 % din populație locuia în mediul rural. hinduși. este un stat federal din sudul Asiei. Populația indiană creşte cu aproximativ 19 milioane de indivizi pe an.Evaluarea situaţiei curente a destinaţiei turistice 1.  Mediul demografic India este pe locul 2 la categoria celor mai populate țări după China și numără în jur de un miliard de locuitori. 3 . sikh.1 Analiza macromediului de marketing India. India se află pe locul 7 în ierarhia țărilor după suprafață(3. Totodată. Maldive și Indonezia.1.

Bangalore. Alte concentrări industriale sunt localizate la Mumbai. orez și zahăr (locul 2 la fiecare pe glob). ocupă primul loc pe glob.Limbile oficiale ale Indiei sunt limbile hindi. Delhi. după S. bauxită. Madras. minereu de fier și centre sidelurgice. minereu de fier. bumbac (locul 3). Este în creştere producţia de petrol și gaze naturale.A.  Mediul tehnologic Doar aproximativ 10% din gospodăriile sunt proprietarii unei motociclete. centre industriale diverse.engleza şi alte 21 de limbi. Predomină încă ramurile tradiționale: textilă (îndeosebi prelucrarea bumbacului. cum ar fi vorba de grâu. Transportul public rămâne în continuare principalul mod de transport pentru majoritatea populaţiei. India are și o puternică industrie cinematografică. tot aici se află centrul industrial și urban Calcutta. orașul Mumbai fiind supranumit „Hollywood-ul Indiei”. fiind principala ocupație a populației. Principala regiune industrială se află în est.U.600 de limbi materne. India este un important producător de cărbuni. Are. În privința producției de ceai. locul 2 pe glob) și alimentară (este cel mai mare producător mondial de zahăr și unt). minereu de fier și soia (locul 5). iar sistemele de transport public ale Indiei sunt printre cele mai intens utilizate în lume. cât și fabricarea unor produse de înaltă tehnologie.Autoturismele sunt deţinute de către cei înstăriţi . India fiind una dintre puținele țări care au dezvoltat industria cosmică. dintre care 196 sunt în pericol de dispariţie. Moneda Indiei este rupia indiană. S-a afirmat puternic industria constructoare de maşini. 4 . În uriaşul puzzle cultural indian se vorbesc peste 1. Agricultura este de mare randament.  Mediul economic Sectorul industrial este foarte diversificat și include atât industria grea. locomotive şi vapoare până la sateliți artificiali. cu zăcăminte de cărbuni. totodată. Industria prelucrătoare plasează India printre primele unsprezece țări ale lumii ca valoare a producţiei. Unele produse agricole ocupă poziții foarte bune. diamante și sare. La nivel mondial.. care produce o gamă variată: de la tractoare.în jur de 0.7% din gospodării deţineau una în 2007. cel mai mare efectiv de bovine. Ocupă locul 2 pe glob în domeniu.

Cincizeci şi trei de autostrăzi. aproape 20.India continentală se situează sub sistemul himalayan.În ciuda îmbunătăţirilor. mai multe aspecte ale transportului au încă probleme din cauza infrastructurii învechite şi a populaţiei în plin avânt. Tot în India se află Munții Himalaya (peste 8.India deţine orice fel de peisaj imaginabil. Un alt podiș important este Podișul Thar (deșert).000 de km şosele astfaltate şi mai mult de 1 milion de km drumuri construite din pietriş. savana (Câmpia Gangelui). Goa International Airport. Clima este predominant tropical-musonică cu un anotimp secetos si altul ploios. iar cererea de infrastructura de transport şi servicii a fost în creştere cu aproximativ 10% pe an. cu mai mult de 1. vegetaţia deşertică (Podişul Thar). (New Delhi) Indira Gandhi International Airport. Bengaluru International Airport.000 de metri). care este semideșert și este mărginită de Gații de Vest și Gații de Est. evaluate ca drumuri naţionale reprezintă aproximativ 40% din traficul rutier. Chennai Madras (Meenambakkam).465 km. Aeroporturi internaţionale: (Mumbai) Chhatrapati Shivaji International Airport. Trivandrum International Airport.000 de kilometri în lungime totală.Vegetaţia reflectă marea etajare a reliefului:pădurea tropiclă deasă (vestul peninsulei şi nord-estul). Podișul Deccan. stepa(Podişul Deccan). care transportă peste 18 de milioane de pasageri şi mai mult de 2 milioane de tone de marfă pe zi. un animal intrat deja în legendă. pădurea de conifer (Munţii Himalaya). sub 2. 960. În ceea ce priveşte transportul maritim în India sunt 11 porturi principale şi 139 de porturi mai mici. este una din cele mai mari şi aglomerate reţele de cale ferată din lume. Kolkata Netaji Subhas Chandra Bose International Airport.Lanţurile muntoase şi parcurile naţionale oferă posibilităţi extinse de ecoturism. piatră concasată sau pământ. Căile Ferate indiene oferă un mod important de transport in India.Fauna Indiei este cu totul remarcabilă prin diversitatea speciilor. Ahmedabad Airport (Sardar Vallabhbhai Patel International Airport). având 6909 staţii pe o lungime totală de aproximativ 63. Reţeaua feroviară traversează în lungime şi lăţime ţara.Pe lângă leopardul zăpezilor.  Mediul natural India peninsulară este formată dintr-un podiș vechi. unul dintre cele mai interesante animale de pe teritoriul indian este panda roşie. Este cea mai mare unitate comercială angajatoare. Lungimea reţelei naţionale a drumurilor a atins aproape 2 milioane de km.4 milioane de angajaţi.000 de metri (aceștia având aspectul de munţi).De asemenea teritoriul 5 .

Un an mai târziu o revoltă cunoscută sub numele de Primul război de independență indiană. Aşadar. care caracterizează societatea indiană din jurul anului 500 î. India este una dintre cele douăsprezece ţări din lume.C. ca Taj Mahal. În consecință. Ca şi în cazul florei. reprezentând moştenirea dinastiei mogole. perioada vedică a pus bazele Hinduismului și ale altor aspecte culturale. Multe practici. obiceiuri și monumente indiene servesc drept exemplu: edificii arhitecturale inspirate din arhitectura islamistă. cultura indiană este rezultatul unor tradiţii care au combinat elemente heterogene ale civilizațiilor prezente pe teritoriul indian ca urmare a invaziilor sau a migrațiilor care au marcat țara la un moment dat. pe al căror teritoriu s-a constatat aşa-zisa „mega-diversitate” a florei şi faunei. Începând cu 550 î. În prima jumătate a secolului XX a fost lansată o luptă de independență la 6 . care a dominat peste vaste regiuni orientale. dar în final revolta a fost înăbușită. fauna Indiei este extrem de ameninţată de modul în care localnicii înţeleg să se poarte faţă de natură şi de bogăţiile acesteia.Indiei găzduieşte cele mai mari populaţii de tigri. dar încercările de protecţie a naturii rămân în continuare fără nici un rezultat. Tigrul este animalul-simbol naţional al ţării.C. Având în vedere enorma bogăţie de specii vegetale şi animale aflate astfel în pericol de exterminare. s-au dezvoltat și alte forme de comunități. situaţia în acest domeniu s-a înrăutăţit simţitor. uneori depărtate între ele).2 Identificarea elementelor de diferenţiere a destinaţiei turistice Vestigiile din epoca de piatră cu picturi ale lui Bhimbetka in Madhya Pradesh sunt cele mai vechi mărturii de existență a vieții umane în India. 1. această situaţie constituie o pierdere enormă pentru întreaga planetă.  Mediul socio-cultural Cultura Indiei este marcată de un grad ridicat de sincretism (doctrină filosofică sau religioasă în care se îmbină elemente din sisteme diferite de gândire sau de credinţe.a căror număr a scăzut faţă de secolul trecut cu 95%. În ultimul timp. care a apărut în jur de 3300 î. Apoi. Primele comunități permanente cunoscute au apărut acum 9000 de ani și s-au dezvoltat gradual formând civilizația din valea Indusului. O lege similară a fost adoptată şi în cazul pădurilor. limbi. India a trecut sub Directa Guvernare a Coroanei Britanice drept colonie a Imperiului Britanic. Cel mai important dintre acestea a fost regatul Magadha.C. În 1856 cea mai mare parte din India era sub controlul Companiei Engleze a Indiei Orientale. în ciuda adoptării legii privind protecţia animalelor sălbatice. care au dat naștere la diferite regate și republici independente cunoscute sub numele de Mahajanapadas. a pus serios în pericol domeniul comunității britanice.

staţiunile de pe coastă fiind foarte apreciate pentru delicatesele cu fructe de mare.Staţiunile de pe coasta Indiei sunt recunoscute pentru calmul şi liniştea pe care le oferă.Este renumită pentru plajele cu nisip.surfing. Pentru orice turist cu spiritul aventurii. Mumbai este 7 . turistii pot practica diferite sporturi de apă precum scufundări. Mii de turişti vizitează India pentru că are o mare varietate de plaje. India a obținut independența în faţa Marii Britanii.Nicobar şi Lakshwadeep. Mumbai este situat pe o insulă în apropierea coastei vestice a Indiei. Peisajele se includ în acelaşi tipar al diversităţii.muzee şi alte atracţii istorice şi arheologice care par să fie printre cele mai frumoase. separat de o linie invizibilă prin locurile unde se aflau vechile ziduri ale orasului.nivel național de către Congresul Național Indian și alte organizaţii politice. Paralel. pentru bunătăţile pe care le oferă bucătăria indiană. Trei ani mai târziu. conform legii musulmane. sculpturile erotice de la Khajuraho. splendidele fortăreţe de marmură şi mausoleurile împăraţilor Mughal şi ale maharajahilor din Delhi şi Agra. grandioasele clădiri guvernamentale şi staţiile de tren de la New Delhi. acesta lansând o metoda de revoltă paşnică. locuit de hinduşi şi musulmani. templele oraşului sfânt Varanasi de pe malul Gangelui. în stil pur hindus. cu înalte clădiri de birouri. India reprezintă o adevarată provocare. un domeniu al Indiei și un domeniu al Pakistanului. ridicate din piatra roşie. capitala Indiei pare a avea doua feţe cu totul diferite. construite de stăpânirea britanică. Aici. India a devenit republică și a intrat în vigoare o nouă constituție. parcuri şi bulevarde. în 26 ianuarie 1950.13km şi atrage in fiecare an un foarte mare număr de turism. În 15 august 1947. Uimitoarea sa diversitate etnică se reflectă chiar pe bancnotele numite rupii. plus engleza. dominate de impunătorul palat prezidenţial colorat într-o superbă nuanţă de albastru şi de clădirile ministerelor. Mumbai.Cei mai mulţi turistici vizitează insulele Andamar. Arta şi arhitectura sunt la fel de bogate ca istoria tumultuoasă a ţinutului: giganticul "gopuram" în sud. Plaja Marina este una dintre cele mai lungi plaje din lume . În anii 20 și 30 cu mişcarea condusă de Mahatma Gandhi.canotaj. se intinde aşa-numitul Old Delhi. care sunt încântătoare prin multitudinea de peşti coloraţi care se zbat în recifele de corali în apele albastre-verzui. pentru comorile unice din antichitate. New Delhi. cu hoteluri de lux. dintre care astăzi multe au fost transformate în luxoase hoteluri.New Delhi dispune de câteva universităţi. dar a fost divizată în două teritorii independente. milioane de persoane au participat la o campanie de neascultare civilă de masă. unde s-au păstrat în intreaga lor splendoare forturile şi moscheile din secolul al XVII-lea. fost Bombay.Biblioteca Naţională. palatele din piatră de la Rajasthan.schi nautic. este capitala statului indian Maharashtra şi este cel mai populat oraş indian. tipărite in 15 limbi oficiale. Noul Delhi se caracterizează printr-un aspect modern: o metropolă întinsă.

primind cu ospitalitate mii de pelerini în fiecare an. monumentul celui care a fost şi rămâne. se înalţă asemeni unui miraj din mijlocul deşertului Thar.puncte de interes Memorialul Mahatma Gandhi. Clădirea a fost construită între 1630 și 1653. Udaipur este un oraă al grădinilor şi lacurilor. Jaipur. A fost comisionat de împăratul Shah Jahan ca un mausoleum pentru soția sa. epicentrul hindi al industriei de film şi televiziune. în ipostaze considerate de unii specialişti cele mai impresionante din lume. aşezaţi cu picioarele încrucişate şi înălţând mantre către ceruri. În Khajuraho. care produce anual cel mai mare număr de filme din lume. filosoful futurist. capitala fostului regat Chandella Rajput. creatorul unui sistem dur şi coercitiv. majoritatea caselor în care îşi duc existenţa datând. părintele spiritual al Indiei moderne. de la luptă la iubire. Taj Mahal-ul este un monument în Agra (sud-estul Indiei). bunătate. din secolul al XII-lea. Madras. non-violenţă şi armonie. oratorul desăvârşit. Jaisalmer.  Obiective. Varanasi este unul din cele mai vechi oraşe din întreaga lume. Varanasi este centrul religios al hinduismului. Mumbai este unul dintre puţinele orase care găzduieşte pe teritoriul său un parc naţional. Hyderbad. 8 . faimoasele temple înalţă un adevărat imn închinat vieţii. Taj Mahal-ul a devenit parte din patrimoniul mondial UNESCO și rămâne astăzi printre cele mai vizitate şi faimoase monumente din lume. În Mumbai este situat Bollywood.capitala comercială a Indiei şi găzduieşte importante instituţii financiare cum ar fi Banca Indiei. în piatra lor de culoare roz au fost surprinse de sculptori anonimi toate momentele importante din existenţa clanurilor războinice. în conştiinţa poporului. Treptele pe care se urcă de pe malul Gangelui răspândesc un fior mistic: aici au stat dintotdeauna credincioşii. Bursa de mărfuri Bombay şi sediile grupate ale multor companii indiene. Muzeul Naţional al Căii Ferate este situat în New Delhi şi cuprinde o colecţie impresionantă de trenuri indiene.atracţii. făuritorul unei puteri clădită pe sărăcie şi unitate. bazat pe întelegere reciprocă. În 1983. citadela construită din piatră ce pare aur pur.Datorită culorii pietrelor folosite în construcţia clădirilor sale. din trecut până în prezent. 3000 de oameni mai locuiesc încă la adăpostul zidurilor sale. Mumtaz Mahal. surprinzător. şi-a câştigat numele de "oraşul roz". Alte oraşe importante în India sunt: Calcutta.

trecerea timpului a lăsat urmele asupra construcţiei. Gandhi Aashram. Poarta Indiei este un memorial construit în cinstea tuturor eroilor care şi-au sacrificat viaţa luptând pentru independenţa sau pentru cauza Indiei. Astăzi Aashram adăposteşte un centru de meşteşugărit. iar grădinile sunt îngrijite şi sunt verzi chiar şi iarna. moscheea se numără printre ultimele construcţii arhitecturale de acest gen realizate de Shah Jahan. Colecţiile sunt unice şi conţin adevărate capodopere. descoperindu-şi luminarea. O mănăstire în tradiţia Nyingma a budismului tibetan. artefacte din temple şi obiecte de meşteşugărit din diferite părţi ale Indiei. găzduieşte mai multe specii de animale pe cale de dispariţie. Cea mai mare grădină de acest fel din Asia. dansatorul Harappan de 4600 de ani.Frumoasa moschee din vechiul Delhi este cea mai mare din India. Terminat în 1648. Muzeul de Textile Calico. Templul de la Bodhgaya. Grădinile Lodhi sunt locul ideal pentru plimbări dimineaţa şi picnic după-amiaza. Complexul Sanchi cuprinde cele mai vechi şi fine exemplare ale arhitecturii budiste. Muzeul Naţional.Lal Qila ( Fortul Roşu) este una dintre principalele atracţii ale oraşului Delhi. şi de aici şi-a pornit Mahatma "Marşul Dandi" în 1930. Aflată lângă Vadaj. pentru a protesta împotriva taxei pentru sare impusă de britanici. o fabrică unde se face hârtie manual şi o fabrică de ţesături. Printre exponate se numără şi piese de mobilier. Construită în 1644. Gandhi Aashram a fost casa lui Mahatma Gandhi. Un minunat fort construit din piatră roşie de către împăratul Shah Jahan. aflată la câţiva km de centrul Chenna. Moscheea Jama Masjid. Grădina Lodhi. Unul dintre cele mai frumoase muzee de acest gen din lume. Un fost palat din Mysore ce a fost transformat în galerii de arta cu diverse lucrări ale artiştilor indieni. Exponatele includ o colecţie magnifică de textile rare. Mănăstirea Dorje Dra. cunoscut şi ca Thubten Evam Dorje Drag Grădina Zoologica Vandalur.Mărimea monumentului este impunătoare.Un parc liniştit aflat în inima New Delhi. Buddha din era Gandha. datând din secolul XVII. 9 . galeria de picturi în miniatură şi carul gigantic din exteriorul muzeului. Aashram se află pe malul râului Sabarmati.Locul în care Buddha a intrat în starea de meditaţie pentru 95 de zile. Palatul Jag Monah şi Galeriile de Arta.

1. reunind un ansamblu de servicii şi bunuri. Alte obiective turistice importante sunt: Templul Ashtalakshmi. religioase. faimos pentru diversitatea mărfurilor . organizatorici. tehnici. sociali. Dada Hari Vav. Serviciile turistice au un înalt grad de dinamism. Muzeul Salar Jung. Gradinile Saras şi multe alte cladiri istorice de o deosebita importanta şi minunăţii ale naturii care surprind şi încântă prin farmecul desăvârşit. Complexitatea serviciilor se referă la rezultatul diferitelor combinaţii între elementele decurgând din conditii naturale si antropice specifice fiecarei tari sau zone şi serviciile furnizate de organizatori. Palatul Daawat Khana.de la parfumuri. culturale. ţesături şi bijuterii. propii mai multor sectoare. Datta Peetham.3 Analiza succintă a pieţei turistice şi a formelor de turism practicate Turismul este un domeniu de activitate cu un profil complex.sunt deosebit de sensibile la schimbările înregistrate în dezvoltarea economic-socială. Galeriile de Arta Imagistica. fiind punctul de interferenţă al acestora.Factorii care influentează evoluţia turismului sunt: După natura social-economică: factori economici. istoria regiunii. Caracteristici ale serviciilor turistice: Serviciile turistice au un caracter nematerial. După importanţa în determinarea fenomenului turistic: factori primari şi secundari.Produsul turistic. 10 . Muzeul Tribal.Bazarul Laad. psihologici. Coincidenţa în timp şi spaţiu a producţiei şi consumului lor. Muzeul de Arta Populara. ea reprezentând locul de confruntare al ofertei turistice (materializată în producţia specifică) cu cererea turistică (expresia trebuinţelor. până la instrumente muzicale şi obiecte electrocasnice. După profilul de marketing: factori ai cererii şi ai ofertei turistice.cuprinde diferite elemente de atragere a consumatorilor precum patrimoniul turistic al unei zone sau ţări. Complexul Qutub. Dealul Tiger. dorinţelor şi aspiraţiilor turiştilor). Sunt indispensabile de persoana prestatorului. Qutb Minar. Parcul Nehru. concentrate sub forma obiectivelor turistice. Moschea Juma Majid. După durata în timp a acţiunii lor: factori de influenţă permanent şi conjuncturali.care include resursele naturale.Renumitul bazar Laad este un rai pentru cumpărători. Sunt intangibile. Lacul Karanji Kere. Muzeul de Stat.dar şi la schimbări comportamentale. Templul Katraj. Muzeul Guvernului sau Galeriile Nationale de Arta. demografici. Piaţa turistică este parte integrantă a pieţei serviciilor şi a pieţei globale. Fortul Bhadra. Catedrala St Philomenas. Palatul Jag Monah si Galeriile de Arta.

Din ce în ce mai mulţi turişti se îndreaptă către staţiunile litorale. cu imagini seducătoare. India s-a remarcat. Se practică turismul sportiv. veniţi din toate colţurile lumii. Bombay. Regiunea munţilor înalţi. şi în special a tinerilor care caută distracţie. Madras.4 Percepţiile şi atitudinea turiştilor legate de destinaţia turistică analizată India este vizitată an de an de foarte mulţi turişti. Munţii înalţi sunt acoperiţi de zăpezi persistente.dealuri. temple. turismul balnear. Facem referire aici la monumente istorice. flora. Hyderabad). turismul montan. În India se poate practica turismul montan. câmpii. alpinism. budiste. mărturii de civilizaţii antice (Delhi. biserici. India este un taram mistic. Oferta turismului de vacanţă în India include turism urban.urmărind atragerea fluxurilor de turişti in vederea petrecerii vacanţelor. Iată câteva impresii ale turiştilor: 11 .Nicobar şi Lakshwadeep. lanţurile muntoase permit turiştilor care iubesc natura să meargă în drumeţii pe diferiţi versanţi şi creste muntoase. Părerile acestora în urma experienţei în India sunt împărţite. sporturi extreme. în special sporturile de apă. în primul rând. la care se adaugă turismul religios (religiile: islamice. turism cultural. hinduse). balneoclimaterice (Golful Bengal). situată în nordul şi nord-estul ţării cuprinde cea mai mare parte a munţilor Karakorum şi o parte a munţilor Himalaia.Turiştii sunt atraşi aici de monumentele istorice şi arhitectonice. turismul recreativ şi sportiv. musolee. însă cele mai multe sunt favorabile. arta şi civilizaţie.- Eterogenitatea. participarea unui numar mare de prestatori la realizarea serviciului. prin turismul cultural generat de multimea mărturiilor istorice.munţi. Potenţialul turistic natural cuprinde elementele oferite de cadrul natural: peisaj. turism cu aspect religios şi etnic. aerosport. Plajele Indiei permit turiştilor practicarea turismului balnear. iar aceştia vorbesc despre frumuseţile locului. morminte.Goa. palate. Potenţialul turistic antropic se concretizează în elemente de cultură. istorie. respective. au numeroşi gheţari şi sunt puternic fragmentaţi de cursurile de apă. Numărul celor care îşi petrec vacanţele pe plajele Indiei a crescut în ultimii ani. ciclism. fauna. muzee. servicii de calitate la preţuri foarte accesibile pentru toată lumea şi toate buzunarele. 1.statui şi aşezări dedicate anumitor personalităţi care au marcat trecutul ţării. Insulele Andamar.

1. Tot pe acolo se jucau “liberi” şi copii mici sau mari…” ”Delhi este un oraş superb. iar înauntru. O parcare imensă plină de motociclete şi scutere în faţă.”Recomand celor care vizitează India să acorde cât de mult timp acestei călătorii. Industria turistică cuprinde o varietate mare de afaceri ce urmăresc îndeplinirea unui singur scop ce au în comun. aşezate una lângă alta şi când ieşeau din ele la aprox.Mi-a plăcut foarte mult excursia la Delhi…” 2. călătoriile cu trenul având şi vagoane cu aer condiţionat. cu atât mai multe locuri puteţi vizita…” ”…În Goa totul este foarte relaxant şi sunt nişte apusuri superbe. Mulţi dintre turişti intrau în club Joi noaptea şi mai ieşeau Luni dimineaţa.In club la nivelul de jos găseai multe Doamne indiene ce ofereau o grămadă de feluri de mâncare. ceaiuri şi cafele la lumina unui lampadar…” ”… Au o foarte bună infrastructură a căilor ferate moştenită de la englezi. o afacere.1 Procesul creării brandului O ţară faimoasă joacă un rol important în afaceri. am fost mulţumită de cazare. În faţa cutiilor se spălau şi mâncau "în aer liber".Analiza indentităţii brandului destinaţiei turistice şi a beneficiilor oferite 2. Sunt multe clase pt. cuşete dar şi aşa numita "sleeper class" care este cea mai des folosită de indienii din clasa medie si de turiştii străini…” ”… în Sud spre Gokarna auzisem ca este o plaja superbă …. de altfel mâncarea a fost foarte buna.5 m era prima banda de circulaţie pt. iar personalul excelent…” ”…În India sunt foarte multe locuri frumoase. să admiri frumuseţea parcurilor şi a grădinilor. Am întalnit mulţi turişti occidentali care stăteau în India câte 6 luni. Cu cât aveţi mai mult timp de stat în India . Aici începând cu Joi seara era o mare forfotă. ai nevoie de multe zile să te plimbi prin oraş. vehicole. ţările care au un brand pozitiv şi puternic îşi valorizează mai bine produsele şi serviciile. însă un mare şoc a fost să văd ghetourile de pe marginea drumului dintre aeroport şi Bombay . Serviciile oferite la hotelul la care am stat au fost grozave. Oamenii locuiau între nişte cutii mari din lemn. un club întins pe 3 niveluri. să vizitezi toate obiectivele turistice. şi anume: furnizare de produse şi servicii necesare sau dorite de către călători. de preţuri. Aproape de noi era şi unul dintre singurele cluburi deschise noaptea târziu numit "Paradiso". 12 . Ca şi în cazul unui produs. de absolut tot.

și 483 î. despre noua Indie. Capitala statului este Panaji.Atitudinea personalului faţă de turişti este ireproşabilă. De-a lungul timpului. Colonia portugheză a durat pentru aproximativ 450 de ani. În Andaman. India este locul unde s-au pus bazele unor mari religii ale lumii. În momentul de faţă o gamă tot mai largă de elemente promoţionale stau la dispoziţia managerilor din sectorul prestaţiilor turistice. Serviciile oferite turiştilor sunt foarte bune.Hr.Este cel mai bogat stat al țării în termeni de PIB pe cap de locuitori. Mumbai sau Calcutta. Mii de pelerine vin în fiecare an să viziteze monumentele sacre şi bisericile de pe teritoriul Indiei. Turismul este principal în zonele de lângă mare. deși cel mai mare oraș este Vasco da Gama. Budismul este o religie și o filozofie orientală având originea în India. Goa este bogată în floră și faună.Nicobar sau Goa se găsesc foarte multe materiale promoţionale cu staţiunile respective. în 1961. în prezent fiind o religie foarte divizată. În afară de plaje. gânditor indian care a trăit între 563 î. până când statul a fost anexat de India. Goa este situată pe coasta de vest a Indiei. Mulţi turişti vin să viziteze şi mormâmtul lui Gandhi. incluzând Basilica Bom Jesus. şi în alte oraşe importante. Statul are ieșire la Marea Arabă pe coasta de vest. Konkan. Goa este cunoscută pentru arhitectura sa care face parte din patrimoniul mondial UNESCO. 13 . Goa este cunoscută internațional pentru plajele sale și este vizitată de sute de mii de străini și turiști în fiecare an. într-o regiune cunoscută ca. Sectorul economic principal este turismul – 12% din toți turiștii internaționali care vin în India aterizează la Goa.Hr.Promovarea turistică în India se realizează profesionist. fără o limbă sacră comună și fără o dogmă strictă. iar preţurile sunt accesibile tuturor. în forţă. sub genericul ”The Times of India”. la fel în Delhi. Câteva oraşe/regiuni care au contribuit la crearea brandului de ţară: Goa este cel mai mic stat al Indiei după suprafață. Se bazează pe învățăturile lui Gautama Siddhartha (Buddha Shakyamuni). Fiecare localitate mai importantă din India sau zonă turistică desfăşoară propiul program de promovare. clar formulată. prin care transmite că această ţară se mişcă mai repede decât credem. Budismul aparține grupului de religii dharmice alături de hinduism și de Jainism. convertind mulţi din localnici la creştinism. De asemenea. budismul a suferit numeroase scindări. Goa a fost colonizată de portughezi în secolul XVI. India a pornit o campanie de imagine impresionantă. Statele vecine sunt Maharashtra la nord și Karnataka la est și sud. casa lui Mahatma Gandhi (Gandhi Aashram).

de sir Edwin Lutyens şi sir Herbert Baker.Mumbai este capitala comercială a Indiei şi găzduieşte importante instituţii financiare cum ar fi Banca Indiei. la plajă. Pentru cunoscători. transformându-se într-un oraş cosmopolit cu numeroase comunităţi şi culturi. New Delhi. partea modernă a oraşului. În Agra. aplicate vechilor structuri arhitecturale deja existente în India. partea veche a oraşului. ce include toate trăsăturile tangibile şi intangibile ale unui brand.caracteristici. în secolul 17. interes. îmbinând în mod impresionant şi atractiv. Componentele funcţionale şi emoţionale ale brandului sunt reprezentate de modul in care consumatorii percep destinaţia turistică. 2. construită de Shah Jahan. de pe vârfurile Hymalaiei şi până în apele adânci ale oceanului. la începutul secolului 20. Cu mari oportunităţi de afaceri şi un nivel de trai relativ ridicat. valori. 14 . In Khajuraho. credinţe. India este foarte apreciată pentru cultura. Mumbai a atras oameni din întreaga Indie şi din Asia de sud. ucigându-i pe oamenii care se încumetă să le tulbure viata. simbolizând perfect armonia dintre lux şi sărăcie. faimoasele temple înalţă un adevărat imn închinat vieţii şi au creat din acest mic orăşel o zonă foarte vizitată din India. un adevărat rai al turismului mondial. Din cea mai mare pădure de mangrove. alcătuiesc India. sute de dialecte. India va fi întotdeauna o escapadă spirituală în mijlocul unuia dintre cele mai vechi popoare ale lumii. Taj Mahalul este un punct turistic foarte vizitat. prejudecăţi.New Delhi. Varanasi. trecând prin marile aglomerări urbane Mumbai (denumirea corectă a Bombay . Peste un miliard de locuitori. doi arhiecţi celebri. Udaipur. dar şi minunăţiile oferite de mediul natural. locul în care sălbăticiunile trăiesc după propriile reguli. toate acestea. se prezintă astăzi ca un etalon al arhitecturii Indo-islamice. spiritualitatea şi religia. aflate într-o diversitate culturală nemaiîntâlnită. case de pamânt ridicate la câţiva metri de impresionante palate. 2. şi pâna în înfierbântatul Desert Thar.2 Personalitatea brandului Personalitatea este un concept cuprinzător. Bursa de mărfuri Bombay şi sediile grupate ale multor companii indiene. urmând să devină în 1931 noua capitală a Indiei moderne şi reprezintă o îmbinare interesantă şi atractivă a stilurilor vestice şi orientale. detaliile şi bogăţia motivelor religioase hindus cu măreţia şi impozanţa construcţiilor musulmane. a fost construită. arta şi obiceiurile sale. Old Delhi. Incursiunea în cultura şi civilizaţia hindusă nu va putea fi comparată nici cum cu un sejur petrecut pe şezlong.ului) sau New Delhi. peisajele şi viaţa din sălbăticie. La fel s-a întâmplat şi în cazul localităţilor Jaisalmer. Un alt oraş foarte important .3 Brandul destinaţiei ca element de poziţionare şi diferenţiere O călătorie în India nu va fi niciodata asemenea unei vacanţe pe Coasta de Azur ori în Insulele Hawaii. Sunderbans.

Templul hindus Lakshminarayan. bulevardul Rajpath. ”oraşul roz” al Jaipurului. dar şi oraşe precum Mumbai. Palatul Prezidenţial. Jama Masjid precum şi Chandi Chowk. Guvernul şi Centrul comercial Connaught. ţara cu cea mai veche democraţie din istoria omenirii. Raj Ghat şi Shanti Vana locurile de încinerare ale lui Mahatma Ghandhi şi Jawaharlal Nerhu. în fiecare an. uşurinţa conversaţiei acestora sau frumuseţea supranaturală a locurilor şi chiar a lucrurilor făcute de oameni.numitele gurudwara ori catedrale. pentru agresivii cerşetori din Haridwar. templele de la Khajuraho. toate sunt deopotrivă şi opere de artă. construcţiile ridicate de oameni pentru a fi mai aproape de divinitate fiind întâlnite la fiecare pas. Pregătit pentru ciudatele forme de turism. În egală măsură. fie ca au fost înălţate în cinstea zeităţilor Hindu ori a sfinţilor musulmani. pentru mercantilismul multora dintre locuitori. Fortul Roşu cu cei 2 km de bastioane. Alte destinaţii turistice includ peşterile tăiate în piatră din Ajanta şi Ellora. fie că sunt aşa .India îşi va răsplăti de fiecare dată turiştii cu nenumăratele sale secrete. New Delhi. Mormântul lui Humanyun. New Delhi .capitala. plajele din Herala. Chennai. Poarta Indiei. Pentru toate acestea. Varanasi şi Jaipur. Calcutta. peste 2. răsplata va fi inegalabilă ospitalitate a localnicilor. prin insuportabilele aglomeraţii din oraşul sfânt Pushkar.5 milioane de oameni cumpără bilete de avion. în care a fost descoperit ceaiul. Cei mai multi turişti străini vizitează câteva obiective turistice. cum sunt Taj Mahal şi alte monumente din Agra. oraşul supranumit „Poarta Zeilor“. Templele şi celelalte lăcaşe de cult sunt cel mai important capitol în viaţa şi civilizaţia indiană. POARTA INDIEI JAMA MASJID 15 . Cei care cunosc bine această ţară spun că nimeni nu trebuie să-i treacă hotarele fără a fi pregătit. cunoscut pentru arhitectura sa în care domină rozul şi Delhi cu magnificul Red Fort şi multe alte muzee. Jama Masjid. mii de litri de ulei împotriva insolaţiei şi vin în ţara unde se află Taj Mahal.Din Aibek în 1199. dar şi pentru momentele de apăsătoare linişte spirituală.“cartierul diplomaţilor". o splendoare victoriană. Casa Parlamentului. Chanakyapuri . Qutub Minar construit de Qutub – ud . Palatul imperiului Moghul. Numărul acestora este doar bănuit. Templul lui Lotus.

mormântul lui Itmad – ud .Taj Mahalul una dintre cele mai mari comori ale lumii şi cel mai frumos monument al iubirii construit vreodată.ţinutul palatelor Maharajahilor şi al deşertului cu cetăţile sale fortificate: Jaisalmer. ridicat în memoria tatălui său de împărăteasa Norjehana. Jodhpur şi Bikaner.Daullah.QUTUB MINAR RAJ GHAT RED FORT CHANDI CHOWK TEMPLUL LAKSHM TEMPLUL LUI LOTUS Rajasthan . Sikandra. Triunghiul de aur. JAISALMER JODHPUR BIKANER Agra . Fortul Agra cu Moscheia din Perle şi Sălile de audienţă Publică şi Privată. 16 . mausoleul lui Akbar.

grădinile Ram Niwas .( Oraşul Roz. capitala Rajasthanului) . Hawa Mahal ( "Palatul Vânturilor" ). TAJ MAHAL AGRA FORT Fatehpur Sikri . HAWA MAHAL 17 AMBER FORT .Palatul Maharajahului ( “Palatul Oraşului”). Jantar Mantar ( Observatorul astronomic ).oraşul imperial părăsit.. Seesh Mahal sau Palatul Victoriei decorat cu oglinzi. Jaipur . Fortul Amber.

Varanasi . radio. KASHI VISHWA NATH 3.(legendarul oraş sfânt de pe Gange) . în vederea transmiterii unei informaţii. Coloratul HOLI. a obţinerii stabilităţii sau a unor modificări de comportament individual sau de grup. hinduşii au şi ei două mari sărbători religioase: Diwali. festivalul luminilor. sărbatorit la începutul lui noiembrie şi Holi. congrese. utilizează diverse mijloace de promovare: promovare online. ghiduri online. Unul dintre lucrurile care îi dau Indiei farmecul aparte sunt şi coloratele festivaluri indiene. publicaţii. promovare în mass-media.Strategia de comunicare a brandului şi valorilor acestuia Comunicarea reprezintă un mod fundamental de interacţiune psiho-social a persoanelor. Strategiile de comunicare sunt toate mijloacele folosite pentru ca mesajul transmis despre ceea ce doresc să promoveze să ajungă la publicul ţintă. Festivaluri şi evenimente: India. fiind o ţară cu potenţial turistic. agenţii de tursim. India. construită pe locul unui templu antic hindus. este cunoscută pentru celebrarea unui număr de festivaluri colorate în nenumărate moduri. agenţii de publicitate. 18 . Fie că este vorba de un produs. La fel cum creştinii au Paştele şi Crăciunul.templul Kashi Vishwa Nath (la exterior) şi Universitatea Hindusă Banaras. conferinţe internaţionale. TV. oferte de pachete turistice. ţară de cultură vibrantă şi etnie. site-uri. realizat în limbaj articulat sau prin alte coduri. atunci când avem ceva de transmis trebuie să găsim cele mai eficiente metode. Galeria de artă şi Stupa Împăratului Mogul Aurangazeb.

Holi înseamnă “ardere”. celebrat în luna martie. Paşte şi în fiecare zi de vineri.festivalul culorilor.În timpul sezonului festiv străzile sunt pline de animatori şi oameni care colindă cu mare entuziasm. Este dedicat zeului Krishna şi creaţiei Zeilor.A. Festivalul Sikhism. Halloween Duminică Prietenie Ziua Duminică Ziua Tatălui Duminică Ziua Mamei Paşti (de Vest) Bun vineri Florii Duminică Mamei duminică (Marea Britanie) Luni Ziua Îndrăgostiţilor Sâmbătă Anul Nou Festivalul Goa. 19 .U. În traducere.Este un festival religios cu fanfară care are loc de Crăciun. Este un festival religios cu influnţe divine. Calendar creştin 2011 Ianuarie 2011 01 Februarie 2011 14 Aprilie 2011 03 Duminică 17 Vineri 22 Duminică 24 Mai 2011 08 Iunie 2011 19 August 2011 07 Octombrie 2011 Noiembrie 2011 Luni 31 Joi 24 Miercuri 30 Decembrie 2011 Joi 08 Marţi 20 Duminică 25 Chanukah / Hanukkah (După apusul soarelui) (Până la 28 decembrie) Crăciun Sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri St Andrews Ziua Sărbătoare naţională în S.

Sikh Festivaluri Calendar 2011 Ianuarie 2011 Miercuri 05 Joi 13 Luni 31 Martie 2011 20 Aprilie 2011 14 Luni 18 Luni 18 Mai 2011 02 Luni 23 Iunie 2011 16 Iulie 2011 05 Sâmbătă 23 Octombrie 2011 09 26 Noiembrie 2011 Joi 10 Joi 24 Martiriul de Guru Tegh Bahadur (Nanakshahi calendar) Guru Nanak Jayanti Duminică Miercuri Marţi Joi Luni Ziua de naştere a Guru Angad Dev (Nanakshahi calendar) Ziua de naştere a Guru Tegh Bahadur (Nanakshahi calendar) Ziua de naştere a Guru Arjan Dev (Nanakshahi calendar) Ziua de naştere a Guru Amar Das (Nanakshahi calendar) Martiriul de Guru Arjan Dev (Nanakshahi calendar) Ziua de naştere a Guru Hargobind (Nanakshahi calendar) Ziua de naştere a Guru Har Krishen (Nanakshahi calendar) Ziua de naştere a Guru Ram Das (Nanakshahi calendar) Diwali Duminică Joi Baisakhi (fondator al Khalsa) Ziua de naştere a Guru Har Rai (Nanakshahi calendar) Hola Mohalla Lohri Guru Gobind Singh Jayanti 20 .

deşi nu este atât de popular în India. Ziua Mamei este celebrată în fiecare an. Ziua Mamei. sunnit Milad Nabi ONU. Valentine's Day a evoluat ca cel mai mare festival popular. cu zone musulmane devenind strălucitoare şi pline de viaţă spre seară şi rămase treze aproape toată noaptea.Festivalul Ramzam. Festivalul Muharram Festivalul Id-e Festivalul Milad Festivalul Bakr Id Bakra-Eid . ospăţ. Anul Nou. este sărbătorită ca festivalul 21 . Halloween si Ziua Recunoştinţei au apărut ca ocazii cu importanţă transnaţională.este "sărbătoarea de sacrificiu". Ramadan Ends Eid-Ul-Adha Al-Hijira / Muharram incepe Ashura 20 August 2011 01 30 Noiembrie 2011 06 26 Decembrie 2011 05 Duminică Luni Marţi Duminică Sâmbătă Luni Cunoscute sub numele de festivaluri generale. petreceri de familie. Cel mai important festival de musulmani în India este Ramzan.Ziua Recunoştinţei. Musulmane Festivaluri Calendar 2011 Februarie 2011 15 Marţi Milad Nabi ONU (Ziua de naştere a Profetului). În timpul acestor ocazii. Ziua Tatălui. de Valentine's Day. oamenii ar petrece timpul prin schimbul de cadouri cu cei dragi. în a doua duminică a lunii mai. Acesta dobândeşte caracterul unui echitabil festival la nivel naţional. sărbătorită la a zecea parte în ziua a douăsprezecea a lunii islamice de Dhul Hijjah. Shia Ramadan Începe Id-Ul-Fitr .

religii si limbi vorbite. există evenimente oficiale. Pe Ziua Republicii şi Ziua Independenţei. în care statul are festivităţile oficiale. spiritualitatea. Festival multicolor ce imbina o uimitoare varietate de traditii.Halloween este o temă hit la petreceri şi noapte ca un festival. Festivalul Culturii Indiene: Namaste.recoltei. calatoriile. ele sunt însoţite de muzică. şi Ziua Copilului. filmul. cunoscut sub numele de sărbători Gahambars. sunt mai mult pe scara de ritualuri. cuvinte bune. este cel mai mic grup religios major în India. corporaţii şi municipalităţi. de asemenea observată cu fervoare în India. gastronomia şi arta. este sărbătorită în multe părţi ale ţării. 22 . fapte bune.Comunitatea Zoroastrian. India este de necuprins in vorbe. inclusiv un marş şi pavilionul de ridicare în toate capitalele de stat. India "sărbătoreşte" patru dintre ele: Ziua Republicii. Activitătile festivalului promovează muzica. cum ar fi Ziua Învăţătorului şi Ziua Mamei. Festivaluri naţionale. Festivalurile Parsi nu sunt însoţite de ceremonii publice.Sunt diferite de celelalte." Calendarul Parsi este împărţit în 12 luni de lungime egală şi cinci zile ale Praznicului. care mai târziu s-a asociat cu religia. Deşi Ziua Tatălui nu este la fel de popular ca Ziua Mamei. Festivaluri Naţionale din India JAN August Octombrie 26 15 02 Ziua Republicii Ziua Independenţei Gandhi Jayanthi Festivaluri Zoroastrian din India. dansul. Anul Zoroastrian are şase sezoane şi există un festival major în fiecare sezon. Religia Zoroastrian se întemeiază pe cele trei principiile de "gânduri bune. Ei numără circa 100. este. Altele. sau Parsi. Festivalurile budiste. Ziua Independenţei. sediul central. Acesta este unul dintre motivele pentru festivalurile Parsi că nu sunt foarte vizibile. Gandhi Jayanti. literatura.000 de persoane şi sunt concentrate covârşitor în oraşul Mumbai şi în statul Gujarat.

Sunt centrate mai mult sau mai puţin în jurul evenimentelor legate de Buddha şi Bodhisattva. Calendar Festivalul evreiesc 2010 30 ianuarie 25 februarie Nightfall din 27 februarie. prin căderea nopţii. care datează din timpuri istorice. prin căderea nopţii din 20 mai 29 iunie Apus de soare din 19 iulie. care au contribuit la evoluţia lor ca o comunitate religioasă. aceste festivaluri fiind organizare de către liderii spirituali budişti. Cele mai importante festivaluri evreieşti sunt Sabatul. prin căderea nopţii din 10 septembrie 12 septembrie Tu B'Shevat Ta'anit Esther Purim Susa Purim Paştele evreiesc În al doilea rând Paştele Lag B'Omer Shavuot 17 Tamuz Tish'a B'Av Rosh Hashanah Rapid de Ghedalia 23 . prin căderea nopţii din 5 aprilie 28 aprilie 02 mai Apus de soare din 18 mai. Aceste festivaluri sunt legate de evenimente religioase.Se spune de asemenea că aceste festivaluri au fost iniţiate de către Lord Buddha însuşi. la 28 februarie 01 martie Sunset de 30 martie. Festivaluri evreieşti Cele mai multe festivaluri evreieşti pot urmări rădăcinile lor de origine şi a momentelor religioase importante. prin căderea nopţii din 20 iulie Sunset din 8 septembrie.

este naşterea lui Mahavira. un eveniment plin de veselie. prin căderea nopţii din 18 septembrie Apus de soare din 22 septembrie prin apus de soare din 29 septembrie 29 septembrie Apus de soare din 29 septembrie. un prilej de petreceri dezlănţuite. La începutul primăverii e Holi. Sărbătorile Paştelui ocupă şi ele unul dintre cele mai importante locuri în viaţa localnicilor. îşi au propria sărbătoare. în toată ţara se sărbătoreşte Ziua Republicii. de cele mai multe ori. Data la care au loc festivităţile se stabileşte. cu prilejul căreia în capitala Indiei are loc o mare paradă militară. Urmează apoi un Carnaval fastuos. La începutul lunii ianuarie. Un alt eveniment important e Sarasvatipuja. Toate templele din India. Cea mai importantă sărbătoare a credincioşilor jainişti. cu prilejul sărbătorilor oficiale. după calendarul lunar. Pe data de 26 ianuarie. Ca şi la noi. în timpul căruia se sacrifică oi). se spune. de exemplu Ramadanul şi Idul-Fitr (care marchează începutul şi încheierea lunii de post a credincioşilor musulmani). până şi cele mai mici. Urmează apoi marea paradă a şcolilor şi sărbătorile dedicate naşterii lui Buddha. În mai se celebrează 24 . într-o atmosferă liniştită. care durează timp de o zi. la fel ca şi Pateti – când se sărbătoreşte crearea focului. Muharram (sărbătoare care comemorează moartea nepotului Profetului Mahomed) şi Id ul-Zuha (târg tradiţional. În luna aprilie au loc festivităţile Anului Nou hindus. în timp ce Noaptea lui Shiva e o sărbătoare de familie. toate magazinele şi instituţiile publice sunt închise. sărbătoarea începutului primăverii. întemeietorul acestei religii. Unele sărbători au date variabile. prin căderea nopţii din octombrie Sunset de 1 Decembrie. prin 09 decembrie Yom Kippur Sukkot Hoshanah Raba Shemini Atzeret Simchat Tora Chanukah / Hanuka Cele mai importante sărbători din India Cele mai multe sărbători indiene au caracter religios şi sunt un prilej de petreceri pline de veselie şi însufleţire. iar în cazul sărbătorilor musulmane. cu multă muzică şi dansuri. după calendarul islamic. prin căderea nopţii din 30 septembrie Nightfall din 30 septembrie. în timpul căruia oamenii se stropesc pe stradă cu apă amestecată cu tot felul de vopsele colorate. care are loc în luna aprilie. tamilii sărbătoresc Ziua Recoltei. Carnavalul din Goa este.Apus de soare din 17 septembrie.

Un oraş care este foarte vizitat. cu prilejul căreia oamenii se îmbăiază în apele Gangelui. Madurai). Varuna. sub cerul scânteietor al Indiei. şarpeNaga.Coborârea zeiţei Ganga pe pământ.dar şi modernă pentru a fi în aceeaşi măsură confortabilă şi tradiţională. Nunţile Nunţile tradiţionale indiene sunt evenimente cu adevărat fastuoase. ci şi în aroma mâncărurilor specifice. Divali. 25 . şi totodată. Aceste combinații au dat naştere unei adevărate arte care variază în funcţie de religie. cu cap de elefant. India păstrează cu sfinţenie tezaurul trecutului. ca în Europa. Sărbătorile dedicate zeităţii. 4. Noaptea poate fi una extrem de relaxantă. Festivităţile tradiţionale de mare anvergură cu ocazia Crăciunului creştin din decembrie au loc mai ales în marile oraşe. yoga si călătorii aventuroase sunt doar câteva dintre activităţile pentru care oaspeţii staţiunii pot opta. inclusiv culoarea roşie a sari-ului purtat de mireasă în timpul ceremoniei. În septembrie se sărbătoreşte ziua de naştere a lui Mahatma Gandhi şi au loc festivităţile dedicate înfrângerii demonilor. trupurile răposaţilor sunt arse în locuri special rezervate şi în prezenţa rudelor. ziua de naştere a lui Krishna. ca şi cele în onoarea zeului apelor. au loc în iulie.Bucătăria indiană are origini antice şi reprezintă o combinaţie între diversele moduri de gătit ale numeroaselor etnii ce trăiesc pe teritoriul acestei țări.India este pământul cu o mie de feţe. gust şi mai ales climă. La sfârşitul verii se sărbătoresc zeul Ganesh. in inima Parcului National Pench. şi staţiune turistică este Baghvan situată. Participarea la o nuntă indiană este o experienţă cu adevărat exotică şi irepetabilă. unde tradiţia este prezentă în zilele cotidiene. o sărbătoare a muzicii şi dansului. îndepărtându-şi mândra privirea către viitorul modern. Înmormântările sunt în mod tradiţional evenimente de o mare tristeţe şi seriozitate. pe 15 august. preparate cu multe condimente. ziua recoltei în statul Kerala.În cadrul înmormântărilor hinduse. precum şi încoronarea lui Shiva (sărbătoare numită Avani Mula. precum şi anul Nou jainist. Masaj. bogăție. petrecută pe terasa acoperişului micii căsuțe. Cea mai mare sărbătoare nereligioasă din India este Ziua Independenţei. Aroma incredibilă a Indiei nu consta numai în parfumul de iasomie şi trandafiri. care durează timp de zece zile. În octombrie e sărbătoarea luminilor. ci albul. care respectă toate ritualurile străvechi. Mica staţiune Baghvan este formată din doisprezece case mici cu verandă înconjurate de peisajul tipic al junglelor. Înmormântările În India culoarea de doliu nu e negrul. La sfârşitul lunii noiembrie şi începutul lui decembrie se desfăşoară festivalul Hampi. pentru a se purifica. stârnind interesul turiştilor.Evaluarea performanţei brandului destinaţiei turistice Ţară a contrastelor.

In zonele de nord ale Indiei. în căutarea mărilor calde. unde clima este foarte caldă. Indienii folosesc aproximativ 20 de condimente diferite. se folosesc foarte mult untul și iaurtul. dar nu pe chili.Cu aproximativ 10 milioane de turişti ce ajung în sezonul estival an de an. curry de legume. a unui popor primitor şi a serviciilor de înaltă calitate.Deși nu toți locuitorii sunt vegetarieni aici se prepară mult mai multă mâncare vegetariană dacât în Europa. kofta şi biryani. gogoşi cu murături şi curry de legume. printre care cele mai cunoscute sunt piperul. mesele conţin mai multă carne.a mâncărilor gustoase. Cât despre coastele Indiei. ghimbirul. şofranul. folosit uneori în exces. chimenul şi nucşoara. reprezentate de pui cu curry sau linte. În nord. acesta fiind mâncat întotdeauna cu mâna. a peisajului magnific. În est. datorită climei mai reci.Diversitatea mirodeniilor şi parfumurilor existente în India fac din bucătăria acestei ţări una extrem de savuroasă. accentul cade pe condimente. astfel că există feluri de mâncare înrudite cu cele din bucătăria Orientului Mijlociu și a Asiei Centrale. Nordul si vestul Indiei au fost mult influențate de ocupația musulmană. menta. 26 . predomină influențele bengaleze. se spune că mâncarea de aici este divină. Se consumă mult peşte. se întâlnesc mulţi vegetarieni (o influenţă a hinduismului). Ildi si Samba. rododendronul. orezul nu este foarte popular. a ecourilor de istorie antică. fructe de mare și nucă de cocos. iar orezul este la loc de cinste. chili este regele mesei. În sud. clătite cu orez. În partea sudică mâncarurile tind să fie ceva mai picante și sunt în general mai mult vegetariene. Dosa. În ceea ce privește produsele lactate. În sud-estul Indiei. India este şi va rămâne paradisul vacanţelor. coriandrul. precum kebab. Puteţi căuta aici următoarele specialitați:Bhaji. mai ales în partea sudică.

html http://dieta.org http://www.ro http://www.ro/articol/Travel/233/slideshow/5/Baghvan-India.com/ http://yourmoney.iloveindia.ro http://www.ro http://festivals.besttourism.1998 27 .turistik.Bibliografie: www.ro/diete/Bucataria_traditionala_indiana_0742.ro http://travel.incredibleindia.romedic.com/ http://ursadrian-india.blogspot.html ”Economia turismului şi a mediului înconjurător”/Bran Florina/Editura Economica.wall-street.descopera.turism-360.