You are on page 1of 16

TISZTELT OLVASÓ!

A „Mozgással az Egészségért” címû kiadványsorozat az ÖTM Sport Szakállamtitkárság támogatásával és a Magyar Gyógytornászok Társaságának közremûködésével jelent meg azzal a céllal, hogy bemutasson a mindennapokban alkalmazható, prevenciós célú, egyszerû mozgásos gyakorlatokat egészségünk megõrzéséért. A kiadványok szakmai alapossággal és részletességgel tekintik át az egyes betegségtípusok kérdésköreit, fontos tudnivalóit és az ezekhez kapcsolódó, a megelõzést szolgáló tevékenységeket, mozgásformákat és gyakorlatsorokat. A kötetbõl a mozgásos tevékenység életmódra gyakorolt hatásaira is választ kapunk. Napjainkban már nem az a kérdés, hogy lehet-e a betegség tüneteit kezelni, hanem a mindennapokba miképp illeszthetõ a sportszemléletû életmód, mint prevenciós eszköz. Ezekkel a gondolatokkal kívánjuk, hogy a kiadványsorozat hasznos segítséget nyújtson mindazoknak, akik a mozgás segítségével szeretnék megalapozni egészségüket. Üdvözlettel: a Szerkesztõk

1

Majer Katalin. illusztráció: MICHNA ÁGNES Nyomdai munkák: OPEN ART NYOMDA ISBN 978–963–87924–2–6 2 . DR. SASLICS IVETT Tipográfia.© Egyed Márta. 2008 Szerkesztõk: DOROGI LÁSZLÓ.

TARTALOM A szívizom infarktus megelõzésének mozgás által nyújtott lehetõségeirõl Hogyan kezdjünk el mozogni? Rendszeres testmozgás Mire van szükség a rendszeres testmozgáshoz? A pulzusszám alakulása az edzés alatt Levezetésre szolgáló minta gyakorlatok 3 .

szervezete nem károsodik. Különösen igaz ez. mert: • segíti a testsúly normalizálását. A csökkenésben nagy szerepe van a korszerû gyógyító módszereknek. a szív. Ezek az elszomorító adatok világszerte jelentkeznek. hogy nem vigyázunk kellõképpen egészségünkre. de igen nagy jelentõsége van. magas vérzsírok. családi halmozódás) a mozgással szinte valamennyit kedvezõen befolyásolhatja. sõt egyes országokban csökkent is. Hazánkban évente mintegy 25-30 ezer ember betegszik meg szívinfarktusban.A szívizom infarktus megelõzésének mozgás által nyújtott lehetõségei Az egészség az ember minden irányú. legfontosabb feltétele az értelmes. ugyanakkor • csökkenti összkoleszterin szintjét • tágítja a vérereket. azonban bizonyos országokban a betegségek növekedésének üteme megállt. s ez a számadat évrõl évre nõ annak ellenére. biológiai. A fizikailag inaktív emberek infarktushajlama nagyobb. A kívánatos életmódváltoztatásokat véghezvinni nem könnyû. túlsúly. sikeres életnek. . javítja a szív teljesítményét • kedvezõen befolyásolja vérnyomását • növeli a tüdõ oxigén felvevõ kapacitását • kedvezõ a vércukorszintre kifejtett hatása . és talán nem is hisznek ezek igazi jelentõségében. de megéri. stressz. pedig a statisztikai adatok azt mutatják. Az egészség megfizethetetlen érték. elsõsorban a szívinfarktusok számadatait tekintve. cukorbetegség.a mozgás az egyetlen zsírégetõ • növeli a vér HDL („jó”) koleszterin szintjét. A változó ingerek.és érrendszeri betegségek. helyreállításra. a különbözõ környezeti hatások kimozdítják egyensúlyából az egészséget. de amíg az egyén képes a kiegyenlítésre. ha az egészséges életmód meghatározó elemévé válik. hogy megfelelõ életmóddal jelentõsen csökkenteni lehetne ezen betegség elõfordulási gyakoriságát. az 4 életmód váltásnak. pszichológiai és szociális harmóniája. addig nincs veszélyben egészsége. Sajnos azonban nagyon sokan nem ismerik fel a veszélyt jelentõ rossz szokásokat. megelõzésnek is. mozgásszegény életmód. a testedzés akkor lehet hatékony egészségmegõrzõ tevékenység. Ha több kockázati tényezõje van (dohányzás. mint aktív társaiké. Miért fontos szervezetünk számára a rendszeres testmozgás? Azért. A rendszeres izommunka. magasvérnyomás.

A séta azért is jó módja az egészség megõrzésének. így mindenki számára elvégezhetõ sporttevékenység. lépcsõzés. mielõtt elkezdjük a mozgást. futás. és az egészségben töltött éveink gyarapodásához. s aztán javul az edzettség és egyre hosszabb ideig végezhetõ ez a testmozgás. hogy szeretnénk-e tenni valamit életünk javulásáért. válasszunk egyéniségünknek megfelelõ edzésfajtát. illetve szívizom infarktuson estek át • a szakorvos által javasolt fizikai aktivitás. egészségünkért! Válaszunk legyen igen. Kezdetnek elegendõ 20-30 perc gyaloglás.• hajlékonyabb lesz. a mozgást iktassuk be napirendünkbe! Milyen testmozgást végezzünk? Olyan edzésformát. és ha már elhatároztuk magunkat. vagy erdõben végzett séta. tánc stb. labdajátékok. kivéve ha a könnyû súlyzókat (1/2-1kg) a len5 Hogyan kezdjünk el mozogni? • Óvatosan. A legelsõ teendõ: gondolkozzunk el azon. Hogy ne érezzük kötelezõ megterhelésnek a sportolást.) és nem a teljesítményorientált tréning. . Az egészség fenntartása érdekében végzett mozgásfajták legfontosabb jellemzõje az élethosszig tartó.a lehetõleg parkban. akiknél már kialakult valamilyen koszorúér betegség. fittséget eredményezõ. A legegyszerûbb talán . evezés. erõnléte javul • kedélyállapotát javítja. mert nem kerül semmibe. magabiztosabb lesz. a nordic walking vagy a lépcsõzés. kezdjük el a tervezést. vagy este egy kis séta a környéken. testépítés. oldja a stresszt • elõsegíti az egyenletes. egy kis idõ. például hazafelé a munkahelyrõl. sõt a természetjárás is.különösen idõsebb korban . A legfontosabb. különösen 40 év felett. • Fokozatosan szoktassuk hozzá szervezetünket a megterheléshez. hogy kezdjük el és ne hagyjuk abba. állóképességi mozgás (aerob tornák. állóképességi sportot kell választanunk melyet szívesen végzünk. viszont szeretünk például kerékpározni! Ha nem tudunk úszni ne az úszást válasszuk az edzéshez! Megfelelõ tréning az egyszerû gimnasztika. egyéb betegségek esetén is jótékonyan befolyásolja egészségi állapotát. séta. természetjárás. ha években gondolkodunk. súlyemelés. kerékpározás. nagyban hozzájárul egészségünk megtartásához. A séta mindenki számára elérhetõ tevékenység. ha a gondolata is fárasztó. vagy az erõgyakorlatok. dinamikus. pihentetõ alvást • jó hatással van a szexuális életre • elõnyös hatása olyanoknál is kimutatható. s ha részévé válik mindennapjainknak. Ne akarjunk futni. tûzzünk ki elérhetõ célokat magunk elé. korcsolyázás. sífutás. gyaloglás. nem kell hozzá más csak egy kis elhatározás. mértékkel! • Érdemes orvosunkkal konzultálni. Egy hatásos edzésprogram esetében nem árt.

de ez nem váltható ki kutya sétáltatással. vagy célzónáját. hogyan számolja ki az Ön számára ideális edzési. Van aki korán kel. megfázás. ha 220-ból kivonja az életkorát. Ehhez szükséges ismernünk az edzési zóna. az idõjárásnak megfelelõen • órára – lehetõleg másodperc mutatóval –. annak nincs oxigénhiánya. piaci bevásárlással. könnyed gimnasztikai gyakorlatok nehezítésére használjuk. hiszen a nagy hõséget egységesen mindenkinek kerülnie kell. de befolyásolja az is. Minimum 20 perc folyamatos mozgás szükséges. Mire van szükség a rendszeres testmozgáshoz? • egy kényelmes cipõre és pamut alapanyagú ruhára (pólóra. Aki partnerével edzés közben beszélgetni tud. hiszen mindenki eltérõ napszakokban a legaktívabb. ha hasmenése van. 6 Mikor végezzük a testmozgást? Teljesen egyéni és napirend kérdése.dületes. Az étkezés és az edzés között legalább 1.5 . valamelyik ajánlott mozgásformára biztosan képes. rendkívül egyszerûen használhatja a beszédtesztet. Bármilyen egészségi állapotban van. és vannak akik késõ délután érnek a csúcsra. Talán a nyári kánikula az egyetlen kivétel. ki nem hagyható kellék azonban az AKARAT Milyen intenzív legyen a testmozgás? A mozgás intenzitása a pulzusszámmal jellemezhetõ. melegítõre). tehát a terhelés feltehetõen aerob körülmények között zajlik. mely egyénenként változik. A maximális pulzusát mindenki megkaphatja. nátha idején. takarítással.2 óra teljen el! Milyen gyakorisággal és alkalmanként mennyi ideig végezzük a tesmozgást? Próbáljon meg a hét legalább 3-4 napján edzést beiktatni napirendjébe. Az idõtartamot hetek során fokozatosan 50-60 percre emelheti. hogy az edzéssel mi a célunk. amivel mérhetõ a mozgással töltött idõ és szükség esetén szívverésének számát ellenõrizheti • legfontosabb. Nem kell hozzá más csak elhatározás és egy kis idõ. A testmozgást végezheti egyedül elvonultan. más néven célzóna fogalmát. A langyos reggelek illetve esték azonban kiválóan alkalmasak az edzésre! Ne végezzen testmozgást közvetlenül lázas állapot után. vagy csoportosan közösségi élménnyel kombináltan. Az ennél nagyobb intenzitás fokozottabb szív-érrendszeri kockázattal és fokozottabb sérülésveszéllyel jár. vagy alkoholos állapotban van. . Annak megállapítására hogy ne terhelje túl magát sportolás közben. A táblázat segít Önnek abban.

jó közérzet biztosítása. testsúly csökkentés. vagy nem teljesen egészséges.enyhén magas mozgás 3. de kihagyhatatlan a levezetõ gyakorlatsor is minden egyes edzés alkalmával. ha egészségesnek érzik magukat. Ha 7 A pulzusszám alakulása az edzés alatt Legideálisabb.A CÉLZÓNA NEVE AZ EDZÉS INTENZITÁSA A MAXIMÁLIS PULZUS AZ EDZÉS CÉLJA kezdõk alapozó edzései. hogy az Ön esetében szükséges e ez a vizsgálat. rendszerint terheléses vizsgálat eredménye alapján. a nagyobb terhelés elõtt fontos a bemelegítés. majd a következõ 10 percben fokozatosan térjen vissza a kiindulási értékhez. Kezelõorvosa eldönti. szint 50 – 60% zsírégetõ zóna jobb kapacitást kifejlesztõ zóna 60 – 70% 70 – 80% A minimális kockázat . Fokozatosan. az edzési zónában. hogy az aktív életmódot ne kezdje el hirtelen. stressz levezetése testsúly karbantartás. mely meghatározza az aktivitási szintjét. Lépésrõl lépésre növelje a terhelést. zsírégetés szív és keringési rendszer kapacitásának növelése. 2 hét alatt érje el az átlag edzési pulzusát. szint könnyû közepes mozgás 2. 10 perc alatt emelkedik az edzési pulzusértékig. akkor is. szint közepes . Nagyon fontos. Ha Ön betöltötte a 40 évet. Ez edzésének igazi terheléses szakasza. kb. esetén az orvos vagy gyógytornász által javasolt – értékek között.maximális haszon elve! A 35 éven felüliek kezdjék a sportos életmódot egy orvosi vizsgálattal. az azt megelõzõ bemelegítés és az azt követõ levezetés között. Mint látja. ha kezelõorvosa és gyógytornásza határozza meg. rendszeresen sportolók számára SZÁZALÉKA regeneráló zóna nagyon könnyû könnyû mozgás 1. és ezt 20-30 percig próbálja tartani az edzési zónában (célzónában). edzésprogramjának intenzitását biztonságosabb. (célzónában) mozog legalább 2030 percig. A terheléses EKG alapján nagy biztonsággal lehet kiszámolni az edzési zónáját. A nyugalomban mért pulzus a bemelegítés során kb. ha pulzusszáma az Ön által életkora alapján kiszámolt – szükség .

tehát az ideális „szárazon” végzett edzési zónájából kb. Ennek elvégzéséhez tartsuk bal kezünket tenyérrel felfelé. 15-20%-ot le kell vonnia. hogy célzónáját elérje.egy meghatározott szintû mozgást már kevésnek érez. hogy pulzusa egy idõ után azonos intenzitás mellett nem fog már a korábbi szintig emelkedni. hogy vízben a pulzus nehezebben emelkedik. a pulzálást pedig jobb kezünk középsõ három ujjával. és az itt érezhetõ pulzálást (lüktetést) számoljuk 10 másodpercig. A kapott érték jelenti azt. annak tudnia kell. A fej kissé oldalra fordítása után három ujjunkat a gége és a fejbiccentõ izom közti árokra helyezzük – ügyeljünk arra. elõbb mindig az edzésre szánt idõt növelje. Aki az úszást választja egészség megõrzésre. Tapasztalni fogja. ARTERIA RADIALISON ARTERIA CAROTISON 8 . tehát intenzívebben kell dolgozzon ahhoz. hogy ne gyakoroljunk nyomást az ütõérre –. s csak azután az intenzitást. mennyi a percenkénti pulzusszámunk. Így fog szép lassan javulni az állóképessége. sebességet. Mielõtt elkezdené az aktív életmódot KÉRJE KI SZAKEMBER VÉLEMÉNYÉT! Hogyan mérjük a pulzusunkat? Szívverésünk számolása legegyszerûbben valamelyik nyaki ütõerünkön végezhetõ el. A másik számlálási mód a csuklónál érezhetõ pulzáláson alapul. hogy 1 perc alatt hányszor húzódik össze a szívünk. majd hattal szorozzuk meg. hogy ne terhelje túl szervezetét. a bal hüvelykujj alatti csukló részen tapintsuk ki.

felegyenesedésnél belégzés. 1. felegyenesedünk – belégzésre. majd szájon át lélegzünk ki. gyakorlat Végezzünk törzshajlítást jobbra. miközben ráhangolódunk a fizikai terhelésre. majd felegyenesedve vállainkat hátrahúzva. a karokat test elõtt keresztezve. nem szükséges minden mozdulatot légzéssel követni. 3. gyakorlat Testünk elõtt keresztezve a karokat szájon át kifújjuk a levegõt. miközben a hajlás oldali tenyerünket csúsztatjuk lefelé a combunk külsõ oldalán – kilégzés. valamint a törzs izmainak és izületeinek átmozgatása. akkor a fent megadott mozdulatok esetén legyen ki-. Végezzük el a gyakorlatot a másik oldalra is. gyakorlat Törzshajlás három ütemre fokozatosan elõre. Ha nem esik jól. Ismétlés gyakorlatonként 2-3-szor. nyújtása az esetleges sérülések kivédésére: 9 . 2. oldalsó középtartáson át két karral felnyújtózunk magasra. pl: elõrehajlásnál kilégzés. de lágy belégzéssel. Ezt követi a lábak és karok. lapockákat összezárva – belégzés. de ha igen. karok lazán lógnak – kilégzés –. majd orron keresztül vett mély.TORNA A mozgást mindig légzõ gyakorlatokkal kezdjük. illetve belégzés. Ez lakásban vagy szabadban is végrehajtható.

csak ameddig jól esik. gyakorlat Mindkét kar magastartásban. miközben az ellenoldali lábunk kissé elemelkedik a talajtól. nyújtás nem kell teljesen leguggolni. 8. 10 . Szabadban végezve a gyakorlatot. (szükség esetén megtámaszkodva azon) lábujjhegyre. (lábujjhegyre emelkedéskor fejünk tetejével felfelé nyújtózzunk). s így a derekunk is kissé megnyúlik. és ismételjük felváltva. s ott váltott karokkal nyújtózzunk felfelé. könynyedén. majd elõre. majd sarokra emelkedünk. gyakorlat Szék mellett állva. gyakorlat Szék mellett állva térdhajlítás. 7. törzsünk maradjon egyenes. kezeinkkel megtámaszkodhatunk a térdeinken is. végezzük el ezt a bal lábbal is. gyakorlat Lendítsük a jobb lábat enyhén hajlított térddel nagy körívben elöl föl és oldalt vissza test mellé. 6. gyakorlat Körözzünk vállainkkal hátra. 5.4.

11. Végezzük el ezt a másik lábbal is. 13. gyakorlat Egyik kezünket csípõre tesszük. majd lépjünk vissza kiinduló helyzetbe. majd vissza középre. Megcserélve a kezeket tegyük meg ezt a másik oldalra is. Kilépésnél megtámaszkodhatunk a kilépõ lábunk térdén. miközben jobb lábunkkal elõre kilépünk támadó állásba. majd hátra. míg a vádli és a comb kellemesen feszül. gyakorlat Járjunk helyben 4x magas térd. majd 4x magas sarok emeléssel. gyakorlat Lépjünk ki elõre támadó állásba a jobb lábbal. s a csípõre tett kezünk felöli oldalra hajlunk átnyújtózva. a másikat felnyújtjuk magasra. Végezzük el néhányszor.9. 11 . gyakorlat Váltott karkörzés elõre. Bal sarkat érintsük le a földre lassan óvatosan. gyakorlat Támaszkodjunk a falnak mindkét karral elöl váll magasságban. 12. majd emeljük el a földtõl. majd ismételjük meg a másik lábbal is ezt a gyakorlatot. 10.

ezt újabb 2 perces lassú tempójú járás követi. Bemelegítés a szabadban: A fenti gyakorlatokat szabadban is elvégezheti. Ha szükségét érzi. könnyebb gyakorlatok esetén 5-ször is lehet. Így mindig elérjük a célzónát. Ha már megfelelõen bemelegített és pulzusa elérte az edzési zóna alsó határát. • LEVEZETÉS: az edzés utolsó fázisa mindig lassú. csak a lassú sétát a gyaloglás. és a 12 hét könnyen kivitelezett edzés után újra a táblázat elejétõl indul a program. A táblázat értelmezése 2 percig lassú séta. Ebben a tájékoztató füzetben egy séta programot talál részletezve. 15. • Ismétlés gyakorlatonként 3-4-szer. .14. vállkörzéseket. gyakorlatot többször is elvégezheti. s közben visszatérünk a lassú nyújtó mozgásokhoz illetve a légzõgyakorlatokhoz. sarkon járást végezhet. Lendítés közben térdünkkel enyhén rugózhatunk is. majd újra gyors sétával folytatjuk. vagy séta közben karkörzéseket. hosszú elnyújtott lépése12 A 6. magas térdemeléssel járást. gyakorlat Lendítsük a karjainkat lent jobbra. akkor kezdheti az intenzívebb mozgást. miközben törzsünkkel a karjaink után fordulunk. gyakorlat Lazítsuk végtagjainkat. Ezek ismétlõdésével teljen el az edzési idõ. 4 perc közepes tempójú járás. gyakorlatok közben a 13. Végül egy hosszabb levezetõ sétával fejezzük be a napi mozgásprogramot. illetve futás váltja fel. de az elv minden mozgásformánál ugyanaz. a gyors gyaloglást a kocogás. majd balra. lábujjhegyen. Természetesen hetente változik az edzés nehézségi foka (lásd táblázat). ket. héttõl a járás tempóján gyorsítunk. hogy végtag izmait kissé kilazítsa.

J .gyors gyaloglás. kocogás .lassú séta.hetek percek  2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 22 24 26 28 30 32 34 36 38 40 42 44 46 48 50 52 54 56 58 60 13 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 K K J J J J J J J J J J J K J J J J J J J K J J J J J J J J K J J J J J J J K J J J J J J J J K J J J J J J J J K J J J J J J J J J K J J J J J J J K J J K K K K K K K K J J K K K K K K K K J J J J J J J J J K J J J J J J J K J K J J J J J J J J K J K J J J J J J J J K K K K K K K K K K K K K K K K K K K J J J J J J J J J J J J J J J J J J J J J J J J K J J J J J J J J J J J J K J J J J J J J J J J J J K J J J J J J J J J K J K K J J J J J J J J J J J K K J J J J J J J J K J J K K K K K K K K K J J J J K K K K K K K K J J J J J J J J J J J K J K J J J J J J J J J K K K K K K K K K K K K K K Jelmagyarázat: K .

hogy ma is sokat tettünk egészségünkért! A testedzés hatása. Lazítsuk végtagjainkat. 2. s a felhasznált energia függ az edzések idõtartamától. heti gyakoriságától. intenzitásától. A másik lábbal is ismételjük meg. 4. s a jobb kezünkkel bal csuklónkat megfogva nyújtózzunk át kissé jobbra. Hajlítsuk a törzsünket elõre most már bátran. Nyújtsuk fel magasra mindkét karunkat. A jobb sarkunkat hátul magasra emeljük fogjuk meg jobb kézzel a bokát és lassan nyomjuk a farizmok felé. 14 . ismétlésszámától. a gyakorlatok típusától. kilégzéskor közelítsünk törzsünkkel a combunk felé.Levezetésre szolgáló minta gyakorlatok: 3. 1. A jólesõ nyújtózás és légzõgyakorlatok után azzal a tudattal hagyjuk abba a napi tréninget. Végezzük el ezt a másik oldalra is. majd belégzésre fölnyújtjuk a karokat magasra.

tehát valószínû panaszai voltak. a teniszezés. Ha az edzés végére nagyon kimerült. ha az erre vonatkozó útmutatókat a kórházi tartózkodás utáni intéze- . Ilyen mozgás pl. valamint egyéb edzéseinkre vonatkozó információkról. 15 N Ezt a tájékoztató füzetet feltehetõen háziorvosától kapta. illetve az edzési idõk alakulásáról. és az érték 9-10 között van. s emellet sokaknál stresszel is jár. és nem elsõsorban pl. s az aktív életre vonatkozó tanácsokat ennek tükrében kapja meg kardiológusától és a gyógytornásztól. Hipertóniásoknál jól egészíti ki a fizikai aktivitást valamilyen relaxációs módszer alkalmazása is. Ha kipihent 0 és 5 közötti helyet jelöl meg egy képzeletbeli skálán. feltétlenül kérje ki orvosa tanácsát. a nagyon nagy fáradtságot a 9-10-es érték fejezi ki. A pulzus mérését ma már bizonyos órák is el tudják végezni. kerékpározás. a következõ napi edzése gyengébb legyen. robbanásszerû az elmozdulás. N Ha Önnek például hipertónia betegsége van. N Végül még egy jó tanács: a napi mozgásprogram megkezdése elõtt állapítsa meg a napi fáradtsági szintjét! A fáradtsági szintjének meghatározásához egy 0-10-ig terjedõ skálát vegyen alapul. és a kimerülést. N Ha ez így van. s nem biztos. Ez a füzet csak érintõlegesen. esetleg 8-as szint elérése. hanem látványossá is tehetjük a változásokat. különösen ha az gyógyszerekkel nehezen beállítható. edzés végén ideális a 6-7. N Edzés elõtt jó a 0-5-ig tartó érték. Így nem csak érezzük. akkor elsõsorban a ciklikus mozgásformák javasoltak. Ezek az egész edzési folyamat alatt mutatják a pontos pulzusértéket. hogy a mozgásprogram megkezdése elõtt terheléses EKG vizsgálatot végezzenek Önnél. N Célszerû naplót vezetni a pulzus. mely során ugyanazon mozdulatok ismétlõdnek folyamatosan. N Még jobb. a séta. közepesen fáradté 7-8 között mozog. mielõtt bármilyen rendszeres mozgásba kezdene. N Ha Önnek már volt szívizom infarktusa – vagy szívkoszorúér mûtéte. és a kezelõ orvos is könnyen lemérheti a javulást. s általánosan ismerteti egy aktív életmód elkezdésének szabályait. úszás. Ha van rá lehetõsége érdemes beszerezni. N Saját érzésére figyeljen! N Gondolja végig hová tenné a skálán az aktuális fáradtságának érzését.Mikor válunk edzetté? N Ha szervezete azonos körülmények között az átlagosnál nagyobb teljesítményre képes. gyaloglás. hogy ezek a tanácsok Önnél is alkalmazhatók. a kicsit fáradt érzés helye 5-6. s ezért kereste fel orvosát. vagy ingadozó a vérnyomása a gyógyszeres kezelés mellet is. különösen ha az nemrégiben volt – nagyon lényeges. fallabdázás melynél hirtelen.

még akkor sem. hogy idõszakos ellenõrzéssel élete végéig folytassa a mozgásprogramot. A rendszeres mozgás hatékonyabb és természetesebb módszer.ti rehabilitáció. A késõbbiek során. vagy ambuláns rehabilitáció során kapja meg. rendszertelen szívmûködést észlel. a további aktivitására vonatkozó tanácsokat kardiológusától. ahol ellenõrzött körülmények között ismerheti meg teljesítõképességét. mint a már kialakult problémára beszedett maroknyi gyógyszer! JÓ EGÉSZSÉGET KÍVÁNUNK! 16 . Ezen tapasztalatok alapján lehetõsége van. a biztonságos és hatékony mozgás szabályait. N Az Ön esetében az ilyen típusú aktív életmód ebben a klinikai állapotban nem javasolt. nehezebben kap levegõt. gyógytornászától kaphatja meg. ha szívizom infarktusa ugyan nem volt. bokája körül idõnként megdagad a lába. Ebben az esetben sürgõsen jelentkezzen kezelõorvosánál. kis terhelésre is kifejezet- ten fáradékony. különösen fekvõ helyzetben. ha kezelés hatására állapota stabilizálódik. de az itt említett tünetei jelentkeznek. N Ha Önnek volt már szívizom infarktusa és olykor mellkasi fájdalmai vannak. ezt a tájékoztató füzetet ne használja.