2012

SAINS TAHUN 4

YEARLY PLAN SCIENCE YEAR 4 MINGGU TEMA / TOPIK Menyiasat Benda Hidup 1 Keperluan Asas Benda Hidup 1.1 Memahami keperluan asas manusia. 1.2 Memahami keperluan asas haiwan. 1.3 Memahami keperluan asas tumbuhan. HASIL PEMBELAJARAN KEMAHIRAN PROSES SAINS KBSK

 

1–3

   

Mengenalpasti keperluan asas manusia. Memberikan sebab kenapa manusia memerlukan udara, air, makanan dan tempat perlindungan. Mengenalpasti keperluan asas haiwan. Memberikan sebab kenapa haiwan memerlukan udara, air, makanan dan tempat perlindungan. Menggambarkan jenis-jenis tempat perlindungan haiwan. Mengenalpasti keperluan asas tumbuhan.

  

Berkomunikasi Memerhati Membuat inferens

 

Membuat kesimpulan Membandingkan dan membezakan

4–5

2

Proses kehidupan benda hidup 2.1 Menganalisa proses hidup manusia.

    

 

  

Menerangkan bahawa manusia bernafas. Menerangkan proses menarik nafas. Menerangkan proses menghembus nafas. Membezakan gas yang disedut dan gas yang dihembus semasa bernafas. Menyatakan manusia menggunakan peparu untuk bernafas. Mengenalpasti laluan udara semasa bernafas. Menyimpulkan bahawa manusia mempunyai kadar pernafasan yang berbez-beza. Menyatakan bahawa manusia berkumuh dan menyahtinja. Menyatakan hasil daripada perkumuhan. Menyatakan hasil daripada penyahtinjaan Memberikan sebab kenapa manusia berkumuh dan menyahtinja. Menyatakan manusia bertindakbalas terhadap rangsangan. Memberikan sebab manusia bertindakbalas terhadap rangsangan.

    

Membuat inferens Meramal Berkomunikasi Memerhati Mentafsirkan maklumat

  

 

Membuat kesimpulan Mengelas Menghubungkait Membandingkan dan membezakan Membuat urutan

© 2012 SK MUDING SEBUYAU | PANITIA SAINS

Menyatakan kesan-kesan merokok ke atas paru-paru. HASIL PEMBELAJARAN KEMAHIRAN PROSES SAINS KBSK     6 Memberikan contoh-contoh tabiat yang mendatangkan mudarat kepada proses kehidupan manusia. Mengambil bahagian dalam kempen untuk tidak menggalakkan merokok. Menerangkan bahawa mengambil dadah dan alkohol dapat melambatkan tindak balas seseorang terhadap rangsangan.      7–8      Menyatakan bahawa haiwan berkumuh.      Membuat inferens Meramal Berkomunikasi Memerhati Mentafsirkan maklumat      Membuat kesimpulan Mengelas Menghubungkait Membandingkan dan membezakan Membuat urutan © 2012 SK MUDING SEBUYAU | PANITIA SAINS . Menyatakan bahawa haiwan bernafas. Menyatakan bahawa haiwan membiak. Mengenal pasti organ-organ pernafasan untuk haiwan tertentu. Menyatakan bahawa manusia membiak. Menghuraikan kitaran hidup haiwan yang berbeza. Meramal apa yang berlaku jika manusia tidak membiak. Menyatakan bahawa haiwan menyahtinja. Menyimpulkan bahawa haiwan mungkin mempunyai kitaran hidup yang berlainan. 2. Menyatakan bahawa struktur pernafasan untuk jenis haiwan yang berbeza mungkin berlainan. Memberi sebab kenapa haiwan berkumuh dan menyahtinja.2012 SAINS TAHUN 4   MINGGU 2.3 Menganalisa proses hidup haiwan.2 TEMA / TOPIK Menyedari bahawa tingkah laku tertentu boleh mengganggu proses hidup. pengambilan dadah dan meminum arak di kalangan rakan-rakan. Menyatakan bahawa ada haiwan yang melahirkan anak dan yang bertelur.

     Membuat inferens Meramal Berkomunikasi Memerhati Mentafsirkan maklumat      Membuat kesimpulan Mengelas Menghubungkait Membandingkan dan membezakan Membuat urutan © 2012 SK MUDING SEBUYAU | PANITIA SAINS . Menyatakan bahawa tumbuhan membiak. Menerangkan kenapa tumbuhan membiak.4 Memahami proses hidup tumbuhan. Meramal apa yang akan berlaku jika tumbuhan tidak membiak Menerangkan pelbagai cara tumbuhan membiak.2012 SAINS TAHUN 4 2.   9 – 10     Menyatakan bahawa tumbuhan bergerakbalas terhadap rangsangan. dan sentuhan. graviti. Mengenal pasti bahagian tumbuhan yang bergerakbalas terhadap air. cahaya matahari.

Memberi contoh tumbuhan yang ditemui di kawasan angin kencang.3 Memahami bahawa haiwan mempunyai ciri-ciri dan tingkah laku tertentu untuk membolehkan mereka terus hidup. 3.     Memerhati Berkomunikasi Meramal Membuat kesimpulan     Mencirikan Menghubungkait Menjanakan idea Membandingkan dan membezakan   15        Memerhati Berkomunikasi Meramal Membuat kesimpulan Memerhati Berkomunikasi Meramal Membuat inferens       Mencirikan Mengaitkan Menjanakan idea Membandingkan dan membeza Mencirikan Mengaitkan Menjanakan idea Membandingkan dan membeza 3.     Mengenal pasti ciri-ciri khas dan tingkah laku haiwan yang melindungi mereka daripada bahaya.4 Memahami bahawa tumbuhan mempunyai ciri-ciri khusus untuk melindungi diri mereka dari musuh. Mengenal pasti dan menghuraikan bagaimana ciri-    © 2012 SK MUDING SEBUYAU | PANITIA SAINS . Mengenal pasti ciri-ciri khusus tumbuhan yang melindungi mereka dari musuh. Menhuraikan bagaimana ciri-ciri khas dan tingkah laku haiwan membantu untuk melindungi mereka daripada bahaya.1 Memahami bahawa haiwan mempunyai ciri-ciri dan tingkah laku khusus untuk melindungi diri mereka daripada bahaya. Menghuraikan bagaimana ciri-ciri khusus tumbuhan membantu untuk melindungi mereka dari musuh. Mengenal pasti dan menghuraikan bagaimana ciriciri tertentu tumbuhan melindungi mereka daripada kehilangan air berlebihan. Menguraikan bagaimana ciri-ciri tertentu tumbuhan yang membantu mereka untuk terus hidup di kawasan kering. 3.2012 SAINS TAHUN 4 MINGGU 11 3 TEMA / TOPIK HASIL PEMBELAJARAN MID – SEMESTER BREAK KEMAHIRAN PROSES SAINS KBSK 12 – 14 Haiwan dan tumbuhan melindungi diri mereka. 3.5 Memahami bahawa tumbuhan mempunyai ciri-ciri khusus untuk melindungi diri mereka dari kawasan kering dan angin kencang      16 – 17 Memberi contoh tumbuh-tumbuhan yang ditemui di kawasan kering. 3. Mengenalpasti betapa perlunya bagi haiwan untuk melindungi diri mereka daripada musuh dan keadaan cuaca yang ekstrem.2 Memahami bahawa haiwan mempunyai ciri-ciri dan tingkah laku tertentu untuk melindungi diri mereka dari cuaca yang melampau. Mengenal pasti dan menghuraikan ciri-ciri khusus dan tingkah laku haiwan yang melindungi mereka dari cuaca yang sangat panas dan sejuk.

Memilih alat-alat pengukur yang sesuai untuk mengukur panjang. MINGGU TEMA / TOPIK Menyiasat Daya dan Tenaga 1 Pengukuran 1. Merekod ukuran panjang dalam sistem metrik. Mengira luas bentuk yang diberikan dalam sistem metrik.         19     Memerhatikan Mendefinisi secara operasi Membuat kesimpulan Mengukur dan menggunakan nombor Meramalkan Mentafsir maklumat Berkomunikasi        Menilai Menjana idea Menganalisa Mengawal pembolehubah Membuat kesimpulan Menghubungkait Membandingkan dan membeza © 2012 SK MUDING SEBUYAU | PANITIA SAINS .2012 SAINS TAHUN 4 ciri tertentu tumbuhan yang melindungi mereka dari angin kencang. Mengukur panjang menggunakan teknik yang betul.2 Memahami bagaimana untuk mengira luas. Membandingkan segi empat sama dan segi empat tepat dan meneka objek yang mempunyai kawasan yang lebih besar. HASIL PEMBELAJARAN KEMAHIRAN PROSES SAINS KBSK       18 Menyatakan pelbagai cara untuk mengukur panjang. Melaksanakan ujian untuk mengesahkan tekaan mereka.1 Memahami pengukuran panjang. Menyatakan unit piawai bagi luas dalam sistem metrik.       Memerhatikan Mendefinisi secara operasi Membuat kesimpulan Mengukur dan menggunakan nombor Meramalkan Mentafsir maklumat Berkomunikasi       Menilai Menjana idea Menganalisa Mengawal pembolehubah Membuat kesimpulan Menghubungkait Membandingkan dan membeza 1. Menyatakan unit piawai bagi panjang dalam sistem metrik. Menyatakan bahawa luas = panjang × lebar.

Menyatakan unit piawai untuk isipadu cecair dalam sistem metrik. Menyatakan bahawa isi padu = panjang x lebar × tinggi. Mengukur isi padu cecair dengan menggunakan teknik yang betul. MID YEAR BREAK HASIL PEMBELAJARAN        Memerhatikan Mendefinisi secara operasi Membuat kesimpulan Mengukur dan menggunakan nombor Meramalkan Mentafsir maklumat Berkomunikasi        Menilai Menjana idea Menganalisa Mengawal pembolehubah Membuat kesimpulan Menghubungkait Membandingkan dan membeza 21 – 22 MINGGU 1.3 Memahami bagaimana untuk mengukur isi padu pepejal.   20    Membandingkan kiub dan kuboid dan meneka yang mana satu mempunyai isipadu yang lebih besar. Mengukur jisim objek dengan menggunakan teknik yang betul. Memilih alat-alat pengukur yang sesuai untuk mengukur isi padu cecair. Menjalankan ujian untuk mengesahkan tekaan mereka. Merekod ukuran menggunakan sistem metrik. KEMAHIRAN PROSES SAINS  Memerhatikan Mendefinisi secara operasi Membuat kesimpulan Mengukur dan menggunakan nombor Meramalkan Mentafsir maklumat Berkomunikasi    KBSK   23    Menyatakan pelbagai cara untuk mengukur isi padu cecair. Menyatakan unit piawai untuk jisim dalam sistem metrik.4 TEMA / TOPIK Memahami bagaimana untuk mengukur isi padu cecair.2012 SAINS TAHUN 4 1. Menyatakan unit piawai bagi isi padu pepejal dalam sistem metrik Mengira isipadu kiub dan kuboid berdasarkan ukuran yang diambil dalam sistem metrik.5 Memahami bagaimana untuk mengukur jisim.           Menilai Menjana idea Menganalisa Mengawal pembolehubah Membuat kesimpulan Menghubungkait Membandingkan dan membeza 24 1.           Memerhatikan Mendefinisi secara operasi Membuat kesimpulan Mengukur dan menggunakan nombor Meramalkan Mentafsir maklumat        Menilai Menjana idea Menganalisa Mengawal pembolehubah Membuat kesimpulan Menghubungkait Membandingkan dan © 2012 SK MUDING SEBUYAU | PANITIA SAINS . Merekod isipadu cecair yang diukur dalam sistem metrik. Menyatakan alat untuk mengukur jisim.

7 Menyedari kepentingan penggunaan unit piawai.2012 SAINS TAHUN 4  Berkomunikasi membeza 1.       Memerhati Membuat kesimpulan Mengawal pembolehubah Berkomunikasi Membuat hipotesis Meramalkan       Mencirikan Membuat kesimpulan Mengelas dan mengklasifikasikan Menyusun mengikut keutamaan Menilai Menjana idea-idea © 2012 SK MUDING SEBUYAU | PANITIA SAINS . HASIL PEMBELAJARAN KEMAHIRAN PROSES SAINS KBSK      Mengelaskan objek ke dalam kumpulan mengikut bahan-bahan buatannya. Memilih dan menggunakan alat-alat yang sesuai untuk mengukur isi padu cecair dan jisim objek.    25 1.1 Memahami sifat bahan.      Mengenal pasti pelbagai cara untuk mengukur masa. Menyatakan unit piawai untuk masa dalam sistem metrik. Merekod masa yang diukur dalam sistem metrik. Mengenal pasti alat untuk mengukur masa.        Memerhatikan Mendefinisi secara operasi Membuat kesimpulan Mengukur dan menggunakan nombor Meramalkan Mentafsir maklumat Berkomunikasi        Menilai Menjana idea Menganalisa Mengawal pembolehubah Membuat kesimpulan Menghubungkait Membandingkan dan membeza MINGGU 26 – 28 1 TEMA / TOPIK Menyiasat Bahan Sifa-sifat bahan 1.6 Memahami bagaimana untuk mengukur masa. Mengukur masa menggunakan alat yang sesuai. Menyimpulkan keperluan untuk menggunakan unit piawai. Mengenal pasti bahan-bahan yang menjalankan haba. Mengenal pasti bahan-bahan yang terapung di atas air. Menyatakan proses yang berulang secara seragam boleh digunakan untuk mengukur masa. Mengenal pasti bahan-bahan yang mengalirkan elektrik. Mengenal pasti bahan-bahan yang menyerap air.

Menyatakan apa itu bahan lutcahaya. Mengenal pasti bahan-bahan yang membenarkan cahaya melaluinya. © 2012 SK MUDING SEBUYAU | PANITIA SAINS . Menyatakan apa itu penebat. Menyimpulkan bahawa pengalir haba yang baik juga merupakan pengalir elektrik yang baik. lut cahaya dan legap. Mengelaskan bahan-bahan yang berasaskan kepada keupayaan mereka untuk membenarkan cahaya melaluinya. Menyatakan apa itu bahan lutsinar. Menyatakan apa itu konduktor. Menyatakan apa itu bahan legap.2012 SAINS TAHUN 4           Mengenal pasti bahan-bahan yang boleh diregang. Menyenaraikan kegunaan bahan-bahan lutsinar.

Memberikan satu contoh bahan-bahan semula jadi. Mengamalkan penggunaan semula.2 TEMA / TOPIK Menggunakan pengetahuan tentang sifat-sifat bahan-bahan dalam kehidupan seharian. Menyenarai objek dan bahan-bahan buatannya.         Berkomunikasi Mendefinisi secara operasi Memerhati       31 Mencirikan Membuat kesimpulan Mengelas dan mengklasifikasikan Membandingkan dan membeza Menghubungkait Menganalisis © 2012 SK MUDING SEBUYAU | PANITIA SAINS . mengurangkan dan kitar semula bahan. Memberikan sebab-sebab mengapa bahanbahan tertentu digunakan untuk membuat objek. HASIL PEMBELAJARAN KEMAHIRAN PROSES SAINS KBSK    1.3 29 – 30 Mensintesis pengetahuan tentang penggunaan bahan berdasarkan sifat-sifat mereka.     Mencadangkan cara-cara untuk menyimpan benda-benda yang sejuk. Mencadangkan cara-cara untuk menyimpan benda-benda panas. Menyatakan bahawa bahan-bahan buatan manusia datang dari bahan-bahan semula jadi.       Memerhati Membuat kesimpulan Mengawal pembolehubah Berkomunikasi Membuat hipotesis Meramalkan       Mencirikan Membuat kesimpulan Mengelas dan mengklasifikasikan Menyusun mengikut keutamaan Menilai Menjana idea-idea 1.2012 SAINS TAHUN 4 MINGGU 1. Mereka bentuk objek untuk tujuan tertentu dan memberikan sebab-sebab mengapa bahanbahan tertentu digunakan untuk membuatnya. Memberikan sebab-sebab mengapa bahanbahan semulajadi perlu dipelihara. mengurangkan dan kitar semula untuk memelihara bahan-bahan. Merekabentuk satu cara yang berkesan untuk mengekalkan kepanasan dan kesejukan. Menyatakan bahawa bahan-bahan yang dipilih untuk membuat objek berdasarkan sifat-sifat mereka. Memberikan satu contoh bahan-bahan buatan manusia.4 Mengetahui kepentingan penggunaan semula.

2 Memahami saiz dan jarak relatif di antara Bumi. MID-SEMESTER II BREAK       Mencirikan Menganalisis Menilai Menjana idea-idea Membuat kesimpulan   33 Menyiasat Bumi dan Alam Semesta 1 Sistem Suria 1. HASIL PEMBELAJARAN KEMAHIRAN PROSES SAINS    Mentafsir maklumat Berkomunikasi Membuat hipotesis Mengklasifikasikan Meramalkan Mengawal pembolehubah Membuat kesimpulan  KBSK     32 1.2012 SAINS TAHUN 4 MINGGU 1. Menyimpulkan bahawa objek yang diperbuat daripada besi boleh berkarat. Menyatakan saiz Bumi berbanding dengan saiz Bulan. Menyatakan pelbagai cara untuk mengelakkan objek daripada berkarat. Menyenaraikan planet-planet di dalam Sistem Suria dalam urutan. Menyatakan bahawa planet bergerak mengelilingi matahari. Menyatakan jarak relatif dari Bumi dengan Matahari berbanding dengan jarak relatif dari Bumi ke Bulan. Mereka bentuk ujian yang adil untuk mengetahui apakah faktor-faktor yang menyebabkan berkarat dengan memutuskan apa yang diubah.6 Memahami bahawa pengaratan boleh dielakkan. Menyatakan saiz Matahari berbanding dengan saiz Bumi.     Membezakan objek yang berkarat dan objek yang tidak berkarat Mengenal pasti objek yang boleh berkarat. 34    Menyenaraikan sebahagian daripada Sistem Suria. Menerangkan bagaimana cara ini boleh menghalang pengaratan.1 Memahami Sistem Suria. Bulan dan Matahari. Merangkan mengapa ianya perlu untuk mengelakkan pengaratan.5 TEMA / TOPIK Memahami bahawa sesetengah bahan-bahan boleh karat. diperhatikan dan dimalarkan.    Memerhati Berkomunikasi Membuat inferens Mentafsir maklumat Mendefinisi secara operasi Memerhati Berkomunikasi Meramal Mengukur dan mengguna nombor           Membuat urutan Membanding dan membeza Menghubungkait Menjana idea Menggambarkan Mencirikan Menilai Membuat analogi Menjana idea Menghubungkait © 2012 SK MUDING SEBUYAU | PANITIA SAINS .          35 1. Menjalankan ujian dan merekod pemerhatian.

Mereka bentuk peranti untuk menyelesaikan masalah yang dikenal pasti. Mensintesis bagaimana teknologi boleh digunakan untuk menyelesaikan masalah. Mengenalpasti masalah-masalah yang mereka hadapi dalam kehidupan seharian mereka.       Menyatakan bahawa terdapat batasan kepada kebolehan manusia untuk melakukan perkara-perkara.      Memerhati Berkomunikasi Membuat inferens Mentafsir maklumat Mendefinisi secara operasi     Membanding dan membeza Menghubungkait Menjana idea Menggambarkan Menyiasat Teknologi 1 Teknologi 1. Menyimpulkan bahawa Bumi adalah satu-satunya planet di dalam Sistem Suria yang mempunyai hidupan.2 Memahami perkembangan teknologi. Memberi contoh pembangunan teknologi. Mengenal pasti peranti yang digunakan untuk mengatasi batasan manusia. Menjana idea untuk menyelesaikan masalah-masalah yang dikenal pasti. Mengenalpasti keperluan untuk inovasi atau mencipta alat-alat untuk kebaikan manusia. Meramalkan apa yang akan berlaku jika Bumi diletakkan lebih dekat atau jauh dari Matahari.      Memerhati Berkomunikasi Membuat inferens Mendefinisi secara operasi Meramal     Mengelas dan mengklasifikasi Menilai Membanding dan membeza Menghubungkait 1. Menunjukkan bagaimana peranti yang dicipta boleh digunakan untuk menyelesaikan masalah yang dikenal pasti.3 36 Menghargai penempatan yang sempurna Bumi di dalam Sistem Suria.2012 SAINS TAHUN 4   TEMA / TOPIK 1. HASIL PEMBELAJARAN Membuat inferens Mentafsir maklumat KEMAHIRAN PROSES SAINS   Membuat kesimpulan Menganalisa KBSK MINGGU    Menyatakan mengapa planet tertentu tidak sesuai untuk hidupan.1 Memahami kepentingan teknologi dalam kehidupan seharian. 37    1. Menerangkan bagaimana alat-alat tertentu digunakan untuk mengatasi batasan manusia.3 38      Memerhati Berkomunikasi Membuat inferens Mendefinisi secara operasi Meramal     Menilai Membanding dan membeza Menghubungkait Menjana idea © 2012 SK MUDING SEBUYAU | PANITIA SAINS .

  Menyatakan bahawa teknologi mempunyai kelebihan dan kekurangan. Menyimpulkan bahawa teknologi boleh memberi manfaat kepada manusia jika digunakan secara bijak.4 39 Menganalisis teknologi yang boleh memberi manfaat kepada manusia jika digunakan dengan bijak.      Memerhati Berkomunikasi Membuat inferens Mendefinisi secara operasi Meramal     Menilai Membanding dan membeza Menghubungkait Menjana idea © 2012 SK MUDING SEBUYAU | PANITIA SAINS .2012 SAINS TAHUN 4 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful