You are on page 1of 11

IIT JEE 2012 PAPER 1

PAPER-1
Maximum Marks: 70
Question paper format and Marking scheme:
1. In Section I ( Total Marks: 30), for each question you will be awarded 3 marks if you darken ONLY the
bubble corresponding to the correct answer and zero marks if no bubble is darkened. In all other cases,
minus one (1) mark will be awarded.
2. In Section II (Total Marks: 20), for each question you will be awarded 4 marks if you darken ALL the
bubble(s) corresponding to the correct answer(s) ONLY and zero marks other wise. There are no negative
marks in this section.
3. In Section III (Total Marks: 20), for each question you will be awarded 4 marks if you darken ONLY the
bubble corresponding to the correct answer and zero marks if no bubble is darkened. There are no negative
marks in this section.
http://www.chemistrycrest.com/ Page 1

IIT JEE 2012 PAPER 1
Section I
(Single Correct Answer Type)
This section contains 10 multiple choice questions. Each question has four choices (A), (B), (C) and (D) out
of which OLY ONE is correct.
21. Which ordering of compounds is according to the decreasing order of the oxidation state of
nitrogen?
(A)
HNO , NO, NH Cl, N
3 4 2
(B)
HNO , NO, N , NH Cl
3 2 4
(C)
HNO , NH Cl, NO, N
3 4 2
(D)
NO, HNO , NH Cl, N
3 4 2
Sol. (B)
Oxidation states of nitrogen are as follows:
The correct order is HNO
3
( +5), NO(-2), N
2
(0), NH
4
Cl(-3)
22. The kinetic energy of an electron in the second Bohr orbit of a hydrogen atoms is
[
0
a
is Bohr radius]
(A)
2
2 2
4
0
h
ma
(B)
2
2 2
16
0
h
ma
(C)
2
2 2
32
0
h
ma
(D)
2
2 2
64
0
h
ma
Sol. (C)
2
nh
mvr

2
1
2
KE mv
0
2
2 2 (4 )
nh h
v
mr m a


2 2
2
2 2 2 2
0 0
1 1
2 2 16 32
h h
mv m
m a ma

http://www.chemistrycrest.com/ Page 2

IIT JEE 2012 PAPER 1
23. The number of aldol reaction(s) that occurs in the given transformation is
conc.aq. NaOH
CH CHO+4HCHO
3

OH
OH
OH
OH
(A) 1 (B) 2 (C) 3 (D) 4
Sol. (C)
Since it has 3 a hydrogens, it undergoes 3 aldol reactions
HCHO
CH C H HOCH CH C H
2 2 2

Total No. of aldol
reaction = 3
O O
2HCHO
( ) ( )
Cannizzaro
C CH OH HOCH C CHO
2 2
4 3

24. For one mole of a van der Waals gas when b = 0 and T = 300 K, the PV vs. I/V plot is shown below.
The value of the van der Waals constant a (atm. Litre
2
mol
-2
)
(A) 1.0 (B) 4.5 (C) 1.5 (D) 3.0
http://www.chemistrycrest.com/ Page 3

IIT JEE 2012 PAPER 1
Sol. (C)
( )
2
a
P V b RT
v
_
+

,
a
PV RT
V
+
a
PV RT
V
+
( ) 21.6 2 ......... a RT i +
( ) 20.1 3 ......... a RT ii +
Solving the equations , a = 1.5
25. In allene
( )
C H
3 4
, the type(s) of hybridization of the carbon atoms is (are)
(A)
3
spandsp (B)
2
spandsp (C) only sp
2
(D)
2 3
sp andsp
Sol. (B)
Allene is propadiene
CH =C=CH
2 2
sp 2 sp
26. A compound
M X
P q
has cubic close packing (ccp) arrangement of X. Its unit cell structure us shown
below. The empirical formula of the compound is
http://www.chemistrycrest.com/ Page 4

IIT JEE 2012 PAPER 1
(A) MX (B) MX
2
(C) M
2
X (D) M
5
X
14
Sol. (B)
Number of ( ) M 4 1/ 4 1 2 +
Number of ( ) ( ) X 8 1/ 8 6 1/ 2 4 +
Therefore , MX
2
27. The number of optically active products obtained from the complete ozonolysis of the given
compound is
CH CH CH C CH C CH CH CH
3 3
CH
CH
3
CH
3
H
H
(A) 0 (B) 1 (C) 2 (D) 4
Sol. (A)
The products of oxidative ozonolysis are:
CH COOH HOC C C OH HOC C COH CH C OH
3 3
+ + +
O O O O O CH
3
CH
3
H
H
None of the above is optically active since none of them have chiral carbon.
http://www.chemistrycrest.com/ Page 5

IIT JEE 2012 PAPER 1
28. As per IUPAC nomenclature, the name of the complex
( ) ( )
Co H O NH Cl
2 3 3
4 2
1
1
]
is
(A) Tetraaquadiaminecobalt (III) chloride
(B) Tetraaquadiamminecobalit (III) chloride
(C) Diaminetetraaquacobalt (III) chloride
(D) Diamminetetraaquacobalt (III) chloride
Sol. (D)
Diamminetetraaquacobalt (III) chloride
29. The carboxyl functional group (-COOH) is present in
(A) Picric acid (B) barbituric acid (C) Ascorbic acid (D) aspirin
Sol. (D)
Aspirin
COOH
O C CH
3

O
30. The colour of light absorbed by an aqueous solution of
CuSO
4
is
(A) orange-red (B) blue-green (C) yellow (D) violet
Sol. (A)
Orange-red is the complimentary colour of blue in which CuSO
4
appears.
Section II
(Multiple Correct Answer(s) Type
This section contains 5 multiple choice questions. Each question has four choices (A), (B), (C) and (D) out of
which ONE or MORE are correct.
31. For an ideal gas, consider only P-V work in going from an initial state X to the final state Z. The
final state Z can be reached by either of the two paths shown in the figure. Which of the following
choice(s) is (are) correct? [Take S as change in entropy and w as work done]
http://www.chemistrycrest.com/ Page 6

IIT JEE 2012 PAPER 1
(A)
S S S
x z x z y y
+

(B)
W W W
x z x z y y
+

(C)
W W
x z x y y


(D)
S S
x z x y y


Sol. (A, C)
Entropy is a state function. Area under the curve is identical for both
W
x z y
and
W
x y
as
W
y z
is isochoric.
32. Which of the following molecules, in pure form, is(are) unstable at room temperature?
(A) (B) (C)
O
(D)
Sol. (B, C)
B is antiaromatic. C is antiaromatic in polar form.
33. Identify the binary mixture(s) that can be separated into individual compounds, by differential
extraction, as shown in the given scheme.
Binary mixture containing
Compound 1 and compound 2
NaOH (aq)
( )
3
NaHCO aq
Compound 1
Compound 1
Compound 2
Compound 2
(A)
6 5 6 5
C H OH and C H COOH
(B)
6 5 6 5 2
C H COOH and C H CH OH
(C)
6 5 2 6 5
C H CH OH and C H OH
(D)
6 5 2 6 5 2
C H CH OH and C H CH OH
Sol. (B, D)
Acid reacts with NaOH & NaHCO
3
, phenol reacts with NaOH but not NaHCO
3
and alcohol reacts with
none of them.
http://www.chemistrycrest.com/ Page 7

IIT JEE 2012 PAPER 1
34. Choose the correct reason(s) for the stability of the lyophobic colloidal particles.
(A) Preferential adsorption ions on their surface from the solution
(B) Preferential adsorption of solvent on their surface from the solution
(C) Attraction between different particles having opposite charges on their surface
(D) Potential difference between the fixed layer and the diffused layer of opposite charges around the
colloidal particles
Sol. (A, D)
Facts about colloidal solutions.
35. Which of the following hydrogen halides react(s) with
( ) AgNO aq
3
to give a precipitate that
dissolves in
( ) Na S O aq
2 2 3
?
(A) HCl (B) HF (C) HBr (D) HI
Sol. (A, C, D)
AgNO HBr HNO
3 3
AgBr + +
( )
AgBr 2Na S O Na Ag S O +NaBr
2 2 3 3 2 3
2
1
+
1
]
Similar reactions occur with HCl & HI
Section III
(Integer Answer Type)
This section contains 5 questions. The answer to each question is a single digit integer, ranging from 0 to
9 (both inclusive)
36. An organic compound undergoes first-order decomposition. The time taken for its decomposition to
1/8 and 1/10 of its initial concentration are
1/8
t
and
1/10
t
respectively. What is the value of
[ ]
[ ]
1/8
1/10
t
10?
t

(take
10
log 2 0.3
)
Sol. (9)
http://www.chemistrycrest.com/ Page 8

IIT JEE 2012 PAPER 1
1/8
1/10
1/8
1/10
1
log
1
. log8 3log 2
8
0.9
1
. log10 1
log
1
10
10
9
k t
k t
t
t


37. When the following aldohexose exists in its D-configuration, the total number of stereoisomers in its
pyranose form is
CHO
|
CH
2
|
CHOH
|
CHOH
|
CHOH
|
CH
2
OH
Sol. (8)
2
CH OH
H
OH
H
H
H
H
CHO
OH
1
2
3
4
5
6
This can exist in two forms

and

.
Arrangement at position 5 remains same, therefore eight stereoisomers are possible
4 each for

and

-form.
38. The substituents R
1
and R
2
for nine peptides are listed in the table given below. How many of these
peptides are positively charged at pH = 7.0?
H N CH CO NH CH CO NH CH CO NH CH COO
3

H
1
R
2
R H
Peptide R
1
R
2
http://www.chemistrycrest.com/ Page 9

IIT JEE 2012 PAPER 1
I H H
II H
3
CH
III
2
CH COOH H
IV
2 2
CH CONH
( )
2 2
4
CH NH
V
2 2
CH CONH
2 2
CH CONH
VI
( )
2 2
4
CH NH ( )
2 2
4
CH NH
VII
2
CH COOH
2 2
CH CONH
VIII
2
CH OH
( )
2 2
4
CH NH
IX
( )
2 2
4
CH NH
3
CH
Sol. (4)
The peptide must be basic in nature.
IV, VI, VIII, IX
39. The periodic table consists of 18 groups. An isotope of copper, on bombardment with protons,
undergoes a nuclear reaction yielding element X as shown below. To which group element X belongs
in the periodic table?
63 1 1 1
29 1 0 1
Cu+ H 6 n +2 H+X +
Sol. (8)
63 1 1 4 1 52
29 1 0 2 1 26
Cu + H 6 n + He +2 H + Fe ,
So, X = Fe
group number of Fe is 8.
40. 29.2% (w/w) HCl stock solution has a density of 1.25 g mL
-1
. The molecular weight of HCl in 36.5
g mol
-1
. The volume (mL) of stock solution required to prepare a 200 mL solution of 0.4M HCl is
Sol. (8)
M
1
V
1
=M
2
V
2
29.2 1.25
200 0.4
3.65
V


200 0.4 3.65
8
29.2 1.25
V

http://www.chemistrycrest.com/ Page 10

IIT JEE 2012 PAPER 1
http://www.chemistrycrest.com/ Page 11