LAPORAN PELAKSANAAN KAWAD KEBAKARAN SEKOLAH KEBANGSAAN TAMAN MEDAN 2011 KALI- PERTAMA. (SESI PAGI) 1.

0 PENDAHULUAN Perlaksanaan Kawad Kebakaran Sekolah Kebangsaan Taman Medan bertujuan : 1.1Memberi kefahaman kepada murid dan staf berkaitan kepentingan latihan kebakaran. 1.2 Mempersedia murid dengan pengetahuan dan maklumat tentang laluan dan tempat berkumpul apabila berlakunya kebakaran. 1.3 Melatih murid dan staf untuk berada di tempat yang telah ditetapkan pada masa yang diperuntukkan. 2.0 KOMPONEN PELAKSANAAN PROGRAM Program kawad kebakaran ini mempunyai komponen-komponen seperti berikut: Menyediakan kertas cadangan. Memilih Jawatan Kuasa Perlaksanaan. Menyerahkan kertas projek kepada Guru Besar. Mengadakan Mesyuarat. Melaksanakan Latihan Kawad kebakaran pertama. Menyediakan Laporan Kawad kebakaran pertama. Menghantar Laporan kepada Gpk. HEM untuk disemak. Menghantar Laporan kepada Guru Besar. 14 September 2011 16 September 2011 17 September 2011 26 September 2011 04 Oktober 2011 07 Oktober 2011 10 Oktober 2011 17 Oktober 2011

3.0PERLAKSANAAN PROGRAM KAWAD KEBAKARAN KALIPERTAMA 3.1 Tarikh : 04 Oktober 2011 ( Isnin) 3.2 Tempat : Telah ditetapkan mengikut laluan dan kawasan berkumpul(rujuk lampiran 1) 3.3 Masa : 10.00 pagi -11.00 Pagi

1

30 pagi : • Loceng kecemasan dibunyikan. b) Guru-guru dan staf perlu menunjukkan contoh yang baik kepada murid dan berada di lokasi berhimpun yang ditetapkan dengan pantas.Semua warga sekolah mengikut laluan dan berkumpul di tempat yang ditetapkan.3 Perkembangan: a) Segelintir murid masih keliru untuk mengikut laluan dan berkumpul di tempat yang tidak sepatutnya b) Murid mengambil masa yang terlalu lama untuk berkumpul di lokasi yang ditetapkan. 5.45-10. 9.0 Penilaian/Perkembangan.2 Pendokumentasian program 5. 8.0 Tentatif program: 7.45 :Murid masuk ke kelas seperti biasa.15 : Penerangan tentang perjalanan latihan kawad kebakaran oleh Encik Jeffry bin Brahim. 4. 2 . • Masa murid berkumpul di kawasan yang ditetapkan dicatatkan. Guru Penolong Kanan Hal Ehwal Murid semasa perhimpunan pagi.3.4 Impak dan cadangan penambahbaikkan a) Guru kelas perlu memberikan penerangan yang jelas agar murid faham akan laluan kebakaran yang telah ditetapkan. 5. 5. c) Masih terdapat staf dan pekerja kantin yang tidak berada di lokasi bersama murid walaupun loceng kecemasan telah dibunyikan. • Guru memastikan murid mengikut laluan yang betul serta memeriksa senarai kehadiran bagi memastikan semua murid berada di tempat berkumpul.30-8.1 Menyediakan laporan 5.4 Penglibatan: Seluruh warga Sekolah Kebangsaan Taman Medan.15-8.

..Taman Medan 3 ........... Disediakan oleh: ..........0 Penutup Diharap perlaksanaan latihan kawad kebakaran ini dapat memberikan kesedaran kepada murid..... Jeffry Bin Brahim) GPK................ (En....... (En.......k Fail HEM SK....5...Hal Ehwal Murid Sk.. Taman Medan s. Disemak oleh ..... (Yusrizal Bin Ahmad ) Setiausaha Kebersihan Dan keceriaan.................... staf akademik dan bukan akademik tentang kepentingan menjaga keselamatan dan pencegahan kebakaran.......... Disahkan oleh: ... Hasrul Hizam Bin Sidek) Pengerusi Jawatankuasa bertindak latihan Kawad kebakaran.....

3 Masa : 09.0PERLAKSANAAN PROGRAM KAWAD KEBAKARAN KALIKEDUA. Mengadakan Mesyuarat. Melaksanakan Latihan Kawad kebakaran kedua. 3. Menyerahkan kertas projek kepada Guru Besar.00 pagi -10. 14 September 2011 16 September 2011 17 September 2011 26 September 2011 05 Oktober 2011 08 Oktober 2011 10 Oktober 2011 17 Oktober 2011 3. HEM untuk semakan. 1.2 Tempat : Telah ditetapkan mengikut laluan dan kawasan berkumpul(rujuk lampiran 1) 3. Menyediakan Laporan Kawad kebakaran kedua.1Memberi kefahaman kepada murid dan staf berkaitan kepentingan latihan kebakaran.00 Pagi. 1.3 Melatih murid dan staf untuk berada di tempat yang telah ditetapkan pada masa yang diperuntukkan.0 KOMPONEN PELAKSANAAN PROGRAM Program kawad kebakaran ini mempunyai komponen-komponen seperti berikut: Menyediakan kertas cadangan.KEDUA. 4 .2 Mempersedia murid dengan pengetahuan dan maklumat tentang laluan dan tempat berkumpul apabila berlakunya kebakaran.LAPORAN PELAKSANAAN KAWAD KEBAKARAN SEKOLAH KEBANGSAAN TAMAN MEDAN 2011 KALI. (SESI PAGI) 1. Menghantar Laporan kepada Gpk. Menghantar Laporan kepada Guru Besar. 2. Memilih Jawatan Kuasa Perlaksanaan.0PENDAHULUAN Perlaksanaan Kawad Kebakaran Sekolah Kebangsaan Taman Medan bertujuan : 1.1 Tarikh : 05 Oktober 2011 ( Selasa) 3.

0 Tentatif program: 7.20 Pagi:Murid masuk ke kelas seperti biasa. 9.1 Menyediakan laporan 5. 5. lancar dan menepati arahan guru d) Semua pekerja kantin yang tidak berada di lokasi bersama murid semasa latihan pertama telah berada dilokasi tepat pada masanya.0 Penilaian/Perkembangan.30-8. • Masa murid berkumpul di kawasan yang ditetapkan dicatatkan.00-10. b) Murid hampir mematuhi masa yang ditetapkan untuk berkumpul di lokasi yang ditetapkan.15 : Penerangan tentang perjalanan latihan kawad kebakaran oleh Encik Jeffry bin Brahim.2 Pendokumentasian program 5. 4. c)Pergerakan murid-murid bertambah teratur.3 Perkembangan: a) Jumlah murid yang keliru dengan laluan semakin berkurangan. 5.3.30 pagi : • Loceng kecemasan dibunyikan. Guru Penolong Kanan Hal Ehwal Murid kepada guru agar lebih besedia dan peka kepada loceng kecemasan. 7. • Guru memastikan murid mengikut laluan yang betul serta memeriksa senarai kehadiran bagi memastikan semua murid berada di tempat berkumpul.4 Penglibatan: Seluruh warga Sekolah Kebangsaan Taman Medan.Semua warga sekolah mengikut laluan dan berkumpul di tempat yang ditetapkan. 5 .

........Taman Medan 6 ... staf akademik dan bukan akademik tentang kepentingan menjaga keselamatan dan pencegahan kebakaran......... Hasrul Hizam Bin Sidek) Pengerusi Jawatankuasa bertindak latihan Kawad kebakaran......Hal Ehwal Murid Sk...... Disahkan oleh: ..... Jeffry Bin Brahim) GPK..... Taman Medan s....0 Penutup Diharap perlaksanaan latihan kawad kebakaran kali kedua ini dapat memberikan kesedaran kepada murid.....................6..... (En.....k Fail HEM SK............... (En.... (Yusrizal Bin Ahmad ) Setiausaha Kebersihan Dan keceriaan.... Disemak oleh ........ Disediakan oleh: ...

00 pagi -10.3 Melatih murid dan staf untuk berada di tempat yang telah ditetapkan pada masa yang diperuntukkan. 7 . Melaksanakan Latihan Kawad kebakaran ketiga. 1. Menyerahkan kertas projek kepada Guru Besar.0PERLAKSANAAN PROGRAM KAWAD KEBAKARAN KALIKETIGA. 3.0PENDAHULUAN Perlaksanaan Kawad Kebakaran Sekolah Kebangsaan Taman Medan bertujuan : 1.0 KOMPONEN PELAKSANAAN PROGRAM Program kawad kebakaran ini mempunyai komponen-komponen seperti berikut: Menyediakan kertas cadangan. Menyediakan Laporan Kawad kebakaran pertama.1 Tarikh : 06 Oktober 2011 ( Rabu) 3.3 Masa : 10.30 Pagi. 2.LAPORAN PELAKSANAAN KAWAD KEBAKARAN SEKOLAH KEBANGSAAN TAMAN MEDAN 2011 KALI. 14 September 2011 16 September 2011 17 September 2011 26 September 2011 06 Oktober 2011 09 Oktober 2011 10 Oktober 2011 17 Oktober 2011 3.2 Mempersedia murid dengan pengetahuan dan maklumat tentang laluan dan tempat berkumpul apabila berlakunya kebakaran. Menghantar Laporan kepada Guru Besar.2 Tempat : Telah ditetapkan mengikut laluan dan kawasan berkumpul(rujuk lampiran 1) 3. Menghantar Laporan kepada GPK Hem untuk semakan. Mengadakan Mesyuarat. 1. Memilih Jawatan Kuasa Perlaksanaan.1Memberi kefahaman kepada murid dan staf berkaitan kepentingan latihan kebakaran. (SESI PAGI) 1.KETIGA.

d) Kelancaran. b) Murid. 5.3. e) Pihak kantin madih tidak memberi kerjasama sepenuhnya dalam program ini. • Guru memastikan murid mengikut laluan yang betul serta memeriksa senarai kehadiran bagi memastikan semua murid berada di tempat berkumpul. • Masa murid berkumpul di kawasan yang ditetapkan dicatatkan. 4. 10. c) Latihan kawad kebakaran tidak berpandu ini mencapai sasaran masa yang telah ditetapkan. 5. 8 . keprihatinan dan ketepatan masa adalah amat baik.0 Tentatif program: 7.30 pagi : • Loceng kecemasan dibunyikan.Semua warga sekolah mengikut laluan dan berkumpul di tempat yang ditetapkan.2 Pendokumentasian program 5.00-10.20 Pagi:Murid masuk ke kelas seperti biasa.4 Penglibatan: Seluruh warga Sekolah Kebangsaan Taman Medan.0 Penilaian /Perkembangan.1 Menyediakan laporan 5. staf akademik dan bukan akademik tiba di lokasi yang ditetapkan dengan pantas.3 Perkembangan: a) Semua murid turun ke lokasi yang ditetapkan.

. Disahkan oleh: .............6... (En........Taman Medan 9 ...... Semoga sasaran masa yang telah mencapai piawai ini dapat diteruskan sekiranya terjadinya kebakaran................. (En.. staf akademik dan bukan akademik tentang kepentingan menjaga keselamatan dan pencegahan kebakaran........ Taman Medan s......0 Penutup Diharap perlaksanaan latihan kawad kebakaran kali ketiga ini dapat memberikan kesedaran kepada murid.... Disediakan oleh: .k Fail HEM SK......................... Jeffry Bin Brahim) GPK.....Hal Ehwal Murid Sk... Disemak oleh ..... Hasrul Hizam Bin Sidek) Pengerusi Jawatankuasa bertindak latihan kawad kebakaran.... (Yusrizal Bin Ahmad ) Setiausaha Kebersihan Dan keceriaan.

10 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful