Ciuperci Agaricus Bisporus (champignon

)

SPATIUL DE CULTURA Pentru infiintarea unei ciupercarii se pot folosii spatii deja existente, cum sunt: cladiri nefolosite, magazii, soproane, grajduri, beciuri, depozite, etc. PREGATIREA COMPOSTULUI (date generale) Unul dintre cei mai importanti pasi pentru evaluarea optiunilor de compostare este acela de a deveni familiar cu modul in care functioneaza procesul de compostare. Inainte de a incepe un proces de compostare, mai intai trebuie sa intelegeti cateva variabile ce vor trebui controlate in timpul compostarii. 1. Echilibru de nutrienti. Compostul necesita un echilibru intre materialele organice, care contin mari cantitati de azot, si alte

dar umiditatea poate veni prin udare intentionata sau sub forma de precipitatii. 3. dar mai putin azot. Microorganismele care traiesc in compost au nevoie de o cantitate adecvata de umiditate pentru a supravietui.materii organice ce contin cantitati mai mari de carbon. Cresterea temperaturii in compost pentru pasteurizare. Dimensiunea materialelor. este de dorit ca rata de crestere a temperaturii sa nu depaseasca 1. Apa este elementul cheie care ajuta la transportul de substante in cadrul gramezii de compost. Materialele organice contin unele cantitati variabile de umiditate. Maruntirea materialelor creste suprafata pe care microorganismele se pot hrani. un amestec de compost mai omogen si pentru a imbunatatii izolarea gramezii ce ajuta la mentinerea temperaturii optime. In aceasta etapa temperatura se ridica la 58-60o C. Acest lucru trebuie in asa fel incat microorganismele care traiesc in conditii de temperatura ar putea . de asemenea. Temperatura. Particulele mai mici produc. In cazul in care materiile prime sunt taiate prea mici. Continutul de umiditate.5 grade pe ora. 2. 4. pot impiedica fluxul de aer prin compost.

iar in timpul pasteurizarii temperatura maxima a compostului depaseste 620C. 5. Pasteurizarea. Temperatura in compost. . Trebuie amintit ca amoniacul liber este toxic pentru miceliul ciupercii si permite dezvoltarea unor ciuperci daunatoare cum este mucegaiul verde. Scopul acestei etape este acela de a distruge daunatorii din compost. concentratia acestuia in compost trebuie sa fie mai mica de 0. de obicei.60C.1‰. Compostul nu trebuie sa aiba miros de amoniac. Pasteurizarea incepe atunci cand temperatura in compost ajunge la 56. creste datorita scaderii de alimentare cu aer. Un factor suplimentar care defineste durata procesului de pasteurizare este concentratia de amoniac gazos.sa se pregateasca pentru temperatura de pasteurizare.

asezandu-se pe o noua platforma. gunoi de grajd de la pasarile de curte sau de cal. Avand in vedere procesul de cultivare a ciupercilor. fan. se taseaza. paie. superfosfat 6-7 kg. Acest ciclu de udare dureaza 5 zile. Gunoiul de cal se asaza pe acea suprafata in forma de gramada si se uda cu furtunul. Aceasta operatie se executa in ziua a 6-a. si sa se foloseasca la udare in celelalte zile. care rezulta din inmuierea gunoiului. turba. De exemplu se pot adauga materiale suplimentare.Compostul se face de catre producatorii de ciuperci prin utilizarea materiei organice. retetele de compost variaza intre ele. Compostul se taseaza din nou si se uda cu mustul rezidual colectat. Faza a 2-a sau omogenizarea consta in amestecarea gunoiului cu furca. Trebuie sa se aiba in vedere ca surplusul de apa. si anume: Reteta 1. faina de soia. Compostul pentru cultivarea ciupercilor poate fi realizat prin mai multe retete. cum ar fi. se uda treptat pana ce apa incepe sa se curga de sub gramada. coceni de porumb si pleava. sulfat de amoniu 7-8 kg. Faza 1 de efectuare a compostului Aceasta faza de pregatire are loc de obicei in aer liber pe o suprafata betonata sau poate fi folosita si o structura cu acoperis. avand aceleasi dimensiuni. Pentru o tona de compost vor fi necesare: gunoi de cal 500 kg pe suport de paie (din care paie 70-75% si dejectii 25-30%). gips. iar daca nu ajunge se completeaza . ipsos 25 kg. cum ar fi varul. sa se colecteze intr-un bazin. avand grija sa nu se spele gunoiul. Se recomanda ca suprafata betonata sa aiba o inclinatie de cateva grade sau sa fie prevazuta cu un sistem de colectare a surplusului de apa.

Pasteurizarea naturala. Culoarea caracteristica a compostului in momentul finalizarii trebuie sa fie de un cafeniu inchis. cu distante de 1 m intre ele.cu apa. superfosfat si sulfat de amoniu se vor folosi uniform pe stratul de compost la primele 3 intoarceri. In ziua a 26-a. completand cu apa daca este nevoie. Adaugarile de ipsos.8m. apoi platforma se va acoperi cu o folie de polietilena si se va mentine astfel 48 de ore. pentru o tona de compost) se vor folosi: 25 kg ipsos. se va lasa sa se raceasca si se va introduce in ciupercarie. Compostul se vantura (in aceasta faza nu se mai taseaza) si se va aseza pe o platforma de dimensiuni mai reduse cu latimea de 2m si inaltimea de 1. la un interval de 2-3 zile. Verificarea compostului se face in felul urmator: se ia o mana de compost. Aceasta faza consta in 4-5 intoarceri ale compostului cu furca.5 – 1. Compostarea aeroba. se va strange si daca nu va curge apa. In cazul acesta. compostul are umiditatea buna. dupa care se va descoperi. . In cazul nostru. Umiditatea optima a compostului trebuie sa fie intre 60-65%. iar ipsosul se va folosi in cantitatea mentionata mai jos. se va mai efectua o intoarcere a compostului si se va mai adauga 2-3 kg de ipsos la tona. in compost se vor introduce burlane. Nu se mai adauga nimic la intorcerile 4 si 5. toate acestea se imparti pentru cele 3 intoarceri amintite mai sus. 6 kg de ipsos si 8 kg de sulfat de amoniu. (rezulta un total de 15 zile de intoarceri). Acum compostul se lasa la incalzit 4 zile. ce vor fi prevazute cu orificii de diametrul de 15-20 cm. La asezare se vor imprastia 3 kg de uree tehnica la o tona de compost. iar daca apa curge printre degete atunci apa este in exces.

aceste tampoane schimbandu-se o data la luna. Atunci cand se doreste o productie de 3 cicluri pe an. un grajd. din lemn sau din metal vopsit cu vopsea de ulei sau din alt material rezistent.6. Spatiul destinat ciupercariei ar trebui sa aiba o izolare termica ridicata. In . iar in cazul in care este acid se mai adauga 4-5 kg de ipsos la tona de compost. rumegus etc. un PH usor alcalin. pentru a se putea face dezinfectia dupa fiecare cultura. pluta. Amenajarea spatiului pentru ciupercarie Spatiul optim pentru o ciupercarie poate fi un subsol. interiorul ciupercariei se va etanseiza cu clor cauciuc. pivnita etc. trebuie sa aveti ventilatoare cu aer cald. sau sopron.2 – 7. Ciupercaria trebuie sa aiba o izolatie hidrotermica buna.60m. pentru ca variatiile de temperatura sa nu fie mari. Rafturile trebuie sa fie de latime optima astfel incat sa permita executarea lucrarilor. maxim 2-30C. Asezarea in ciupercarie si insamantarea Rafturile pe care se va aseza compostul pot fi facute din beton. Igienizarea se va realiza prin spalarea (varuire) cu adaos de sulfat de cupru 5% sau cu Formaldehida cu concentratia de 2%. In apropierea ciupercariei trebuie sa aveti o sursa de apa.40 – 1. aceasta izolare putandu-se realiza prin folosirea de polistiren sau vata minerala. In aceasta faza compostul ar trebui sa aiba un PH de 7. si in nici un caz sa nu miroasa a amoniac. latimea optima a rafturilor este de 1. PH-ul se poate verifica intr-un laborator de chimie. Se vor realiza niste filtre din tifon cu un strat de 1 cm de vata inauntru si se vor plasa pe fata ventilatorului pentru a retine sporii de miceliu.iar mirosul sa fie placut.

Compostul se va introduce in ciupercarie dupa pasteurizare.cazul in care aveti o incapere mai mica si se doreste o productie mai mare. Temperatura in interiorul compostului la insamantare nu trebuie sa depaseasca 27-280C. Jumatate din cantitatea miceliului se va imprastia uniform deasupra stratului de compost. In ciupercarie compostul se va lasa 3-5 zile pentru activarea actinomicetelor. in lazi. Pe stelaje va fi o cantitate de compost de 80-100 kg iar in saci 15-20 kg. Se taseaza apoi se .7 – 1 kg de miceliu la 100 kg de compost. Inaltimea rafturilor trebuie sa fie de 25-30 cm. apoi faceti cu mana mici intoarceri pentru a cadea miceliul in interior. Stelaje din lemn Pentru insamantarea compostului este nevoie de 0. pentru ca pe un metru patrat sa se aloce 80-100 kg de compost. saci sau pe stelaje. dupa care se va trece la insamantare. se pot realiza rafturi suprapuse pe mai multe nivele (2-3 nivele). grosimea stratului de compost 25-30 cm dupa tasare.

Dupa insamantare. Ventilatia in ciupercarie va fi de 1-3 m3 aer/h/mp de cultura. Dupa aceasta lucrare stratul se va acoperi cu o hartie absorbanta. Deoarece compostul a fost prelucrat in mod normal.6. la 7-8 zile. Pentru a fi utilizata turba se cerne.2 – 7. din cauza pasteurizarii naturale pot aparea musculite negre (Phorideae). apoi se taseaza si se imprastie miceliul de control. dar de data aceasta mai adanc pana la fundul recipientului. Microclimat in ciupercarie In interiorul ciupercariei temperatura va fi 21-230C. care se va mentine mereu umeda. . Stratul de compost se niveleaza. In compost temperatura va fi de 26-280C. Dupa insamantarea compostului se va face curatenie in ciupercarie folosindu-se Formaldehida cu o concentratie de 0. pana ajunge la un PH de 7.15 – 0. se umezeste pana ajunge la 67 – 70% umiditate si se dezinfecteaza termic la o temperatura de 600C timp de 5-6 ore de abur. timp de 7-8 zile. prin stropiri zilnice.imprastie alt strat de miceliu si se mai sapa o data. Umiditatea aerului va fi de 95%.2%. Nivelel de dioxid de carbon CO2 va fi de 2200 – 12000 (parti pe million). umiditatea putand fi adusa la acest nivel prin udarea pardoselii. se va aplica pe straturi un amestec cu turba eliminandu-se hartia. ce se vor combate cu Dimilin 0.2% concentratie sau cu Karate de 0.5% apoi se vor introduce termometre in ciupercarie pentru a creea conditiile optime de incubare.

Productii: Primul val: 8-9 kg/mp Al 2-lea val: 8-9 kg/mp Al 3-lea val: 4-6 kg/mp Al 4-lea val: 2-4 kg/mp Al 5-lea val 1-2 kg/mp Echipamente ciupercarii: Timisoara. Tel: 0735845292 . Tel: 0356. Dupa aceasta lucrare temperatura in ciupercarie trebuie sa fie mentinuta intre 20-240C. Se va incepe reudarea cand ciupercile sunt cat un bob de mazare. Tel: 0731309588 Arges. Tel: 0742025746 Ilfov. cu 2 l/apa/mp in reprize.411. cu apa la temperatura ciupercariei. Dupa 20 de zile de la acoperire se va incepe recoltarea. In urmatoarea zi dupa aplicarea turbei se va realiza un tratament cu formaldehida cu concentratie de 1% utilizanduse 1 litru de solutie pentru un mp de cultura.995 Mures.Se va indeparta hartia si se va intinde turba pe stratul de compost in strat de 5-6 cm netasat.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful