UNIVERSITATEA DIN BUCUREŞTI FACULTATEA DE JURNALISM ŞI ŞTIINŢELE COMUNICĂRII RELAŢII PUBLICE ŞI PUBLICITATE – ID MASTER

Copywriting
Titular: conf. univ.dr.Costin Popescu

Bucureşti

. Variaţiuni stilistice Descrierea unui obiect Texte argumentative Texte narative Texte descriptive Titluri (aspecte stilistice) Titluri (aspecte pragmatice) Imagini publicitare (stabilirea unei corespondenţe între o imagine specifică mai multe categorii de produse) Imagini publicitare (selectarea unei imagini pentru un titlu publicitar) Logotipuri. 4.Etape de parcurs / Teme de realizat: 1. cu flori – imaginea D. 11. sloganuri Reclame pentru campanii publicitare (turism) Reclame pentru campanii publicitare (o categorie de produse la alegere) 9. 6. titlul şi textul reclamelor. Tema de faţă urmăreşte ca. 10. 9. narative şi argumentative – după exerciţii preliminare care urmăreau să dezvolte capacitatea studenţilor de a modela stilistic un text. 2. 3. Se pleacă de la fotografia unei piese de mobilier (canapea de lemn) – imaginea C – şi fotografia unui balcon la etaj. 7. dincolo de stabilirea unei corespondenţe între imagini şi categoriile de produse. Imagini publicitare Următoarea temă încearcă să mute elaborarea mesajelor publicitare pe o treaptă mai înaltă. Trebuie depuse deci două texte şi două titluri. fotografiei i se vor adăuga un titlu şi un text. au fost abordate posibilele relaţii între semnificaţiile fotografiilor şi valorile transmise de diverse categorii de produse. să semnaleze problemele de coerenţă între imaginea. 8. 12. Pentru fiecare fotografie vor fi alese trei categorii de produse (ca la exerciţiul precedent). Până acum au fost redactate texte descriptive. Pentru una dintre categoriile de produse. 5. au fost scrise titluri în conformitate cu principii ale stilisticii şi pragmaticii. cât mai specifice –. de a exploata valoarea expresivă a cuvintelor şi să le cultive capacitatea de a crea cu ajutorul cuvintelor „imagini” cât mai concrete.

Lancia. se „adună” în jurul sloganului. ilustraţii şi texte. Destule nume de marcă sunt alcătuite din sigle – LAR (Liniile Aeriene Române) – sau din acronime – ALCAN (Aluminium du Canada) etc. trebuie să le cuprindă ideile specifice. Guy Laroche. mărcile au alături sloganuri. De asemenea. Iuliana. cu diferite titluri. Din secretele tradiţiei pentru Scandia Sibiu etc. în orice condiţii. sloganuri Logotipul este forma grafică în care se prezintă numele de marcă. Sloganul este un factor de mare importanţă în poziţionare: contribuie în mod esenţial la cristalizarea imaginii produselor sau serviciilor. Luminiţa etc.). două săbii încrucişate – Wilkinson etc.. un simbol plastic (geometric. de mare generalitate. Adesea. printre asemenea mărci se întâlnesc şi veritabile sintagme: La-vache-qui-rit. Toponimele transmit semnificaţii: Córdoba sau Sevilla evocă o Spanie medievală plină de pasiune şi rafinament. Simplul fapt de a da unui produs un nume dintr-o limbă străină celei vorbite în ţara unde se lansează . De asemenea. cu fildeşi sănătoşi) (Silvia Stan) tatuaje: Second skin (Silvia Stan) bomboane pentru copii: Iam-Iam (Dan Dragomirescu) ketch-up: Vendetta (Florin Coman) Evident. Thor (nume de zeităţi nordice) (Valeria Constantin) pastă de dinţi pentru copii: Fildent (aspectul plastic al logotipului: capul unui elefant. de aceleaşi caractere.). Iată câteva exemple de logotipuri (aspectul lingvistic) din anii precedenţi: deodorant bărbătesc: Hedonic (Oana Stoica) ciocolată cu caramel: Cara mia (Ortansa Voicu) parfum bărbătesc: Rappelle-toi! (Adina Toma) anticoncepţionale: Vestale (Adina Toma) dulciuri: Delicii (Andra Ailincăi) club de noapte: Plasma (Radu Voinescu) motociclete: Odin. Simbolul plastic este fie geometric (patru cercuri de raze egale. din nume de familie – nu putem vorbi de existenţa unor semnificaţii care să contribuie la mesajul genei reclamei. Este alcătuit dintr-o secvenţă de grafeme (caractere specifice) şi. Mărie Brizard etc. Aspectul lingvistic al mărcii cuprinde mai multe tipuri: cel mai frecvent este ilustrat de substantivele proprii (Siemens. în special cele inspirate din substantive comune: Doina. diferitele reclame ale acesteia. în condiţii normale. eventual. de exemplu. a cărui idee. etc. Secvenţa specifică de grafeme este caracterizată întotdeauna. unele antroponime. Logotipuri. unele inventate: Kodak etc. figurativ).) sau comune (Canon. fie figurativ (crocodil – Lacoste.10. cu aceeaşi suprafaţă de intersecţie – Audi). Am văzut că în cazul în care latura lingvistică a logotipului este alcătuită din nume proprii – mai precis. enunţuri foarte concentrate care exprimă crezul firmelor: Connecting people (Apropiind oamenii) pentru Nokia. cu centrul pe aceeaşi dreaptă. aceste logotipuri transmit o semnificaţie. nume ca Durand sau Wilson sau Popescu nu au altă funcţie decât să asigure recunoaşterea producătorului ofertei sau ofertei înseşi. este un element de coeziune în campanie.

Vendetta anunţă condimente foat puternice.produsul creează o întreagă serie de conotaţii: în suita de exemple de mai sus. în schimb. în Roma antică.”. Hedonic promite plăceri. greu de crezut că aici veneau să repare pantofii non români vorbitori de limbă engleză!). de potenţial germinativ. Vestale forţează analogia între absenţa sarcinii / zămislirii şi absenţa păcatului cărnii. glucide. Ca nume de anticoncepţionale. încăpăţânarea cu care românii dau produselor nume englezeşti dovedeşte voinţa de „a înălţa” produsele. gata să ardă papilele şi palatul celor care le folosesc (în imaginarul colectiv vendetta e o răzbunare violentă). săruri. anticorpi etc. factor de stabilitate pentru viitor. Reclame pentru campanii publicitare . de a le ameliora statutul (în cartierul Militari exista la un moment dat o prăvălie de reparat pantofi pe a cărei firmă scria Shoe repair. A cincea notă: de scris şase logotipuri (e preferabil să se schiţeze / să se propună şi forma plastică a logotipului). Paradoxal este Vestale. protide. Termenul are astăzi sensul de femeie virtuoasă. Ideea transmisă este de vitalitate. 11. De altfel. Second skin sporeşte misterul pe care cuprinde deja sintagma A doua piele (jocul dintre aparenţă şi esenţă). plasma este fie „parte lichidă a sângelui sau a limfei formată din apă. fie „substanţă gazoasă puternic ionizată. Un frumos nume pentru un parfum bărbătesc este Rappelle-toi! El insistă asupra importanţei trecutului într-o relaţie afectivă: acumularea de momente plăcute creează cuplului o istorie. continue şi mari. În fine. nume pentru preotesele fecioare ale Vestei. ale cărei proprietăţi fizice sunt determinate de existenţa ionilor şi a electronilor în stare liberă” (vezi plasma coroanei solare) (DEX). lipide.

Nu visam în vară că o să ajung în delta Dunării. Era liniştea aceea divină la care contribuia fiecare sunet al deltei! Pacea unui univers împăcat cu sine. Cutreieră apele prin arşiţă. Aşa că mi-am luat câinele şi cortul şi am plecat. mi-a răspuns că trebuie să totul singur. Delta Dunării. cunoscându-le ponderea şi interdependenţele. Delta Dunării Descoperă-te! (Florin Coman) Poveste pescărească Să vă povestesc cum am devenit eu pescar. Bucovina. bucură-te s-o descoperi. Delta Dunării. cum visează nufărul sau cum cântă stuful trebuie să aparţii deltei. de asemenea. Consultările cu studenţii din anii anteriori au stabilit câteva zone socotite cele mai atractive: Maramureş. mi-au prietenii râzând de poveştile mele profane. Când l-am întrebat mai multe. text. Pentru a simţi cum plânge salcia. Mulţumeşte-te cu o bucată de pâine şi un peşte. sunt sensibili la reprezentările despre Românu ale străinilor şi doritori să le îmbunătăţească). După zile de pândă în care mi se părea că avea să mi se arate cine ştie ce lostriţă. ştiu cum să le propună turiştilor potenţiali. Dacă ai ajuns până acolo. Înţelepciunea naturii (Laura Andronache) .. Iată şi un text pentru Maramureş: . ploaie şi vânt pentru a descoperi ce nu se mai află decât în poveşti. Reclamele campaniei trebuie să cuprindă titlu. O campanie publicitară invită la turism în România (am ales o zonă de turism din România pentru că studenţii – români – sunt familiarizaţi cu valorile care circulă îi societatea românească şi. din care nu lipseşte nimic.. „Un pescar adevărat trebuie să meargă în deltă”. Un pescar de-ai locului mi-a spus că trebuie să conving delta să mi se arate cum e cu adevărat. Iată câteva texte: Descoperă delta! Mulţumeşte-te cu o barcă! E de ajuns pentru a deveni parte a deltei Dunării.Această temă urmăreşte să pună împreună toate tipurile de exerciţii realizate. logotip şi slogan. imagine. uimit. înţelepciunea din care. gustasem. am înţeles în sfârşit ce îmi spusese.

În lipsa acestor imagini. Atracţia: viaţă aproape de natură. nemeşul poa să se aşăze pe şatră. cioplesc porţi de lemn. bărbătească. obiceiuri populare. Maramureş. care la tânja. Reclama face parte dintr-o campanie a unei asociaţii de sate care invită la agroturism. E vremea amprorului. În acelaşi loc. Început de veacuri (Florin Coman) A şasea notă: de scris o reclamă (titlu. se roagă într-un cimitir vesel şi sunt bucuroşi de oaspeţi. nemeşul mere cu bărbânţa şi găvanul la comarnic. langă cotaibă. Mulgaşii trebe rânduiţi. E clar? Undeva în România se vorbeşte în acest fel. care la hrebăn. Zona nu este acoperită de reţelele de telefonie celulară. Cu guba-n spinare. frustă. Pot fi folosite imagini care să se potrivească cu beneficiile şi poziţionarea. oamenii aprind focuri vii. 12. slogan) pentru turism în Munţii Apuseni. studenţii pot descrie imagini sau le pot schiţa pe o coală de hârtie A4. care la văncău. text. care răsiocire. sprijinit de brâncă. Reclame pentru campanii publicitare . După ce marhălele e aranjate cu stroh. la o horincă.Focuri vii. Este vorba de sate fără lumină electrică şi fără apă curentă. a ruptului sterpelor. un balmoş şi nişte haluşte. frumuseţi naturale.

Studenţii au de scris un titlu. .). în plus. un text şi un slogan. de conceput / descris o imagine (cu atât mai bine dacă pot anexa una: fotografie decupată dintr-o revistă – NU fotografie publicitară –.(o categorie de produse la alegere) Ultimul exerciţiu se referă la o reclamă pentru un produs dintr-o categorie aflată la alegerea studenţilor. căci sprijină judecarea temelor notate. de creat un logotip. ele trebuie făcute şi predate. fotografie realizată de ei înşişi etc. dovedesc interesul pentru activităţile propuse. Deşi unele teme nu sunt notate.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful