You are on page 1of 3

05.09.2011 - Mami, prej nga vijnë bebet?

Si zbulojnë fëmijët trupin e tyre. Prindërit duhet që të sillen natyrshëm ndaj kureshtjeve dhe pyetjeve të fëmijëve të tyre rreth seksit…

Pavarësisht nga ajo se edhe Sigmund Frojdi një herë tha se fëmijët, madje edhe foshnjat, qeniet seksuale (për të cilat ai u përjashtua nga komuniteti akademik), shumica e njerëzve edhe sot, kur flitet hapur për seks dhe ngjarjet mbështetjet me shembuj, nuk e mbështesin këtë mendim.

Megjithatë, psikologjia moderne në një pjesë pajtohet me Frojdin, por jo edhe prindërit. Ata habiten nëse ndeshin në fëmijën e tyre të vogël të zhveshur duke lozur mjekun me moshatarët e tyre. Nuk mund të pranojnë se fëmijët janë kureshtarë dhe eksplorues për të zbuluar dallimin në mes trupit e tyre dhe kolegëve të gjinisë së kundërt. Lojërat seksuale "pacientët dhe mjekët" dhe "mami dhe babi", të ndjekura me prekje, nuk duhet ndërprerë, për shkak se ato janë të parrezikshme.

Në vend të zemërimit dhe thënieve: "çka je duke bërë," “ajo nuk lejohet", “mos e bëj më këtë", ekspertët këshillojnë që, në kohën kur fëmijën tuaj të moshës shkollore e gjeni duke lozur lojën e mjekut, bëni sikur asgjë nuk po ndodh. Në të kundërtën, do ti hidhni ndjenjën e fajit, më vonë do të ndjehet i pasigurtë, ndërsa ai nuk e konsideron se po bën diç të keqe. Por edhe vetes nuk po i bëni ndonjë të mirë.

Më vonë, kur të jetë rritur, do të dëshirojë që t`ju rrëfehet, por nuk do ta bëjë nga turpi dhe frika. Për këtë, nëse e gjeni fëmijën tuaj duke lozur në këtë mënyrë, pyeteni se çfarë dëshiron ai të di për trupin e njeriut dhe përgjigjjuni në mënyrën e përshtatshme për moshën e tij. Sigurisht që do të ju pyes se përse dallon trupi i vajzave nga ai i djemve. Pas kësaj mund të bisedoni për prekjen. Pyeteni nëse ai ndjehet mirë apo keq kur një moshatarë e prek.

Në këtë mënyrë do të fillojë të mësojë që vetëm ai/ajo kanë të drejtë të vendosin për trupin e tyre. Spjegojini që njerëzit tjerë guxojnë ti prekin vetëm duart apo shpinën, dhe egzistojnë pjesë të tjera të trupit të cilat askush nuk guxon t`ia prek.

Prindërit duhet të sillen natyrshëm ndaj lojërave të ndryshme seksuale parashkollore,

1/3

të ndëgjojnë. Fëmija eksploron gjenitalet e tija. 2/3 . Keni kujdes për shembull. Bën pyetje për gjinjtë e nënës. E di që djali është si babai dhe që dallon nga nëna dhe vajzat. sepse fëmijët kanë dëshirë të imitojnë ato çfarë shohin. * Viti i parë: Para përfundimit të vitit të parë paraqiten erekcionet spontane të penisit. * 2.2011 . Poashtu. Iu intereson martesa dhe mendojnë që mund të martohen me persona të së njejtës gjini. Lozin me gjenitale. Djemtë shpesh i duan më shumë lodrat për vajza. e cila mund ti ndihmojë prindërve. E dallojnë gjininë e fëmijëve të tjerë me shenjë “vajzash” dhe “djemsh”. I shikojnë apo i prekin të rriturit me dëshirë. I dallon djemtë dhe vajzat sipas mënyrës së veshjes dhe krehjes. të sqarohen…Por duhet gjetur mënyrën e përshtatshme për t`ju përgjegjur atyre sipas moshës adekuate. Ky është fillimi i interesimit për dallimet fiziologjike në mes të gjinive. sepse egzistojnë edhe disa rreziqe tek lojërat. Duhet të pajtohen me faktin që fëmijët janë kureshtarë. pa marrë parasysh nëse bëhet fjalë për fëmijën e tyre apo për fëmijët tjerë të së njejtës gjini apo të gjinisë së kundërt. mos lejoni që fëmijën të shikojë përmbajtje erotike në TV. që duan të eksplorojnë. Mjeku Arnold Gesel. kur njëri fëmijë është më i madh se tjetri. prandaj edhe e bëri skemën e atij zhvillimi. ndërsa i vogli nuk dëshiron të jetë “pacient” apo “mjek”. të dijnë. është marrë me zhvillimin psikoseksual të fëmijës. sidomos gjinjtë e nënës. E di që djemtë dhe baballarët kanë organe të tjera gjenitale dhe urinojnë në këmbë përderisa vajzat dhe nënat nuk e bëjnë në atë mënyrë.Mami. dhe kur kjo lojë përsëritet shpesh.05. Në ato raste ka mundësi që fëmija më i madh insiston. në gjumë apo në gjendje të zgjuar. Përgjigjet direkte rreth marrëdhënieve seksuale duhet ti marrin tek në moshën shkollore. Organet gjenitale fillon ti quajë me emra të cilët përdoren për organe urinimi. Interesohen për njerëzit pa rrobe. * 21 muajsh: Fëmija zhvishet me dëshirë ndërsa prindërit i thonë intenzivisht që nuk duhet ta bëjë këtë. prej nga vijnë bebet? kureshtjeve dhe pyetjeve rreth seksit. dhe e kundërta. psikolog dhe pediatër i njohur amerikan. Vajzat mundohen të urinojnë duke qëndruar në këmbë.09. që nga lindja gjer në moshën 7 vjeç. Ndërsa…deri atëherë relaksohuni por hapni sytë.5 vjeç: Paraqitet vetëdija për egzistencën e organeve gjenitale vetanake. * 3 vjeç: I shpreh interesimet e tij me fjalë për dallimet seksuale fiziologjike në mes të gjinive dhe dallimet në pozicione gjatë urinimit.

Shfaqin interesim edhe për shtatzëninë dhe lindjen. si do të dalë foshnja dhe të ngjashme.2011 . Pranon shpjegimin se foshnja rritet nga pasardhësit në barkun e nënës. Fillojnë interesimet se përse babai nuk ka gjinj ndërsa motra penis.09. * 5 vjeç: Fëmija është i njohur tanimë me dallimet anatomike në mes të gjinive. Bën pyetje në lidhje me detajet e lindjes: ku do të lind nëna. 3/3 . Lojërat seksuale dhe shfaqja e gjenitaleve bëhen më të rralla nga turpi. Ky vit mund të jetë i fundit për vajzat dhe djemtë të luajnë së bashku pa pengesa. Gjatë kryerjes së nevojës dëshirojnë të qëndrojnë vetëm por iu intereson se si e bëjnë të tjerët. Bëjnë pyetje se nga vijnë bebet. prej nga vijnë bebet? * 4 vjeç: I do lojërat me shfaqjen e gjenitaleve dhe urinimin në prani të fëmijëve të tjerë. Ai interesohet për rolet e gjinisë dhe karakteristikat e djemve dhe vajzave. Shfaqin interesim për martesën me persona të së njejtës gjini. ndërsa bien në konkludim që ato vijnë përmes barkut të nënës.05. Edhe lojërat në banjo rrallohen.Mami. * 6 vjeç: Paraqesin interesim të madh për dallimet seksuale në mes të gjinive dhe paraqesin shumë pyetje rreth kësaj teme. Iu interesojnë banjot e të tjerëve. Veshin rrobe të gjinisë së kundërt. * 7 vjeç: Fëmija është i ngopur me kureshtje për dallimet anatomike midis gjinive dhe është me pak i interesuar per seksualitetin. Përsëri pyeten shpesh nga vijnë bebet. Djemve më të rritur iu interesojnë vajzat më të vogla.