You are on page 1of 2

uitgaan

door IrIs KraNeNburg fotografie allard de wItte

De Bring Your Own-stijl is in trek. De formule is simpel: je neemt gewoon je eigen eten en drinken mee als je uitgaat. Een crisisvariant of een hippe trend?

g
Hip en goedkoop stappen
38

Neem je eigen eten en drinken mee

ek? Nee, waarom? Vorige week zat ik hier nog met een zak patat op het terras, echt waar. Sharon (27) pakt haar broodje pat uit en bestelt een kop thee bij de ober. Kijk, ik ga heus niet thuis een boter hammetje smeren en dat hier opeten. Dat is triest. Sharon zit met een vriendin in het Utrechtse caf De Zaak. Een keuken is er niet, dus wie er wat wil eten, moet daar zelf voor zorgen. En het werkt: tijdens de lunch siert zelf meegenomen voer de tafeltjes in De Zaak. Eigenaar Rien van den Hoek: Twintig jaar geleden kwam er een Belgische man binnen. Of hij zijn broodje hier mocht opeten. Ik vond het prima. Toen kwamen zijn dertig collegas erbij, allemaal met een eigen lunch pakketje. Goh wat handig, dacht ik. Van den Hoek had daarmee een primeur te pakken. Ik was de eerste Nederlandse ondernemer die het concept Bring Your Own Food in de horeca introduceerde. Wij hebben geen keuken en zitten tijdens de lunch nu toch vol. Waarom moeilijk doen als dat niet hoeft? Wie pauze heeft, hoeft niet meer eindeloos te wachten op een bestelling. Je ziet grappige dingen voorbijkomen. De buren koken thuis, maar eten het hier op. En soms zie ik opeens twintig man met een stuk taart voor hun neus. Dan is er weer een stelletje getrouwd in het stadhuis, dat tegenover ons zit. Zolang ze de drank maar bij ons bestellen. We moeten wel ergens geld mee verdienen.

van Chinese restaurants, pizzerias en woktenten met een bezorgservice. Ik krijg trek. Maar ja, dat kan ik niet maken thuis. Mijn vrouw kookt en doet haar best. Doe nog maar een biertje dan. Net als in De Zaak is het ook in caf Basis Amsterdam volstrekt normaal om je eigen prak mee te nemen. David is in elk geval enthousiast. Eerst een dikke joint tegenover in de coffeeshop oproken, dan hier een biertje en een pizza bestellen. Volgende keer doe ik het gewoon. Jan Schaberg is medeinitiatiefnemer van het caf. Het was tijd voor iets anders in Amsterdam, vond hij. We wilden af van het vaste ritueel in restaurants. Een menukaart, zitten aan tafel, wachten, je kent het wel. Altijd in die volgorde. Je komt binnen met dezelfde mensen en gaat ermee weg. Zijn oplossing: een magnetron, waar gasten hun zelf meegebrachte diner kunnen opwarmen, en een telefoon naast de telefoonlijst, waarmee gratis gebeld kan worden naar iemands favoriete bezorgpunt. Deze initiatieven creren een informele band onderling, ook al ken je elkaar niet. Mensen stappen hier alleen naar binnen en vertrekken met tien nieuwe vrienden. Social dining, noemen ze dat. Volgens Schaberg is dan ook niet kosten besparing, maar het sociale aspect de succesfactor van zijn BYOconcept. Anno 2012 houden we van het huis kamergevoel. Het gevoel dat je thuis bent, maar toch ook weer niet. Er is meer ruimte voor interpretatie, zeg maar.

EigEn wijn
Expert op dit gebied is trendwatcher Vincent van Dijk. Ook hij denkt dat het sociale aspect het BYOfoodsucces verklaart. Zeker in tijden van recessie worden we erg sociaal, we kruipen naar elkaar toe. Bij dit concept neem je zelf je eten mee en zorgt het restaurant voor de beleving en de leuke mensen. In New York begon dit al een paar jaar geleden, varirend van een hippe picknickplek tot sportcaf waar je je meegebrachte eten nuttigt terwijl je naar een wedstrijd kijkt.

EErst joint, dan pizza


Het fenomeen duikt steeds vaker op. Onlangs opende er zelfs een heus Bring Your Owneetcaf (BYO) aan de Amsterdamse Vijzelstraat, genaamd Basis Amsterdam. Aan de muur hangt een vel papier met telefoonnummers. David (42) tuurt naar de lijst. Geweldig, dit zijn gewoon alle namen en nummers

39

Erbij eye aan het iJ


Ondanks dat de trend nu pas in Nederland goed zichtbaar wordt, bestaat deze trend in Engelstalige landen dus al veel langer. Van Dijk: In Australi is het al decennia de normaalste zaak van de wereld dat je je eigen wijn meeneemt. Ook in Amerika en Canada zijn er sinds jaar en een dag veel BYOrestaurants. In Europa begint het pas op te komen. Via Engeland en Ierland bereikt het nu ook Nederland. Onze horeca wilde hier tot nu toe nog nooit aan meedoen, omdat drank een belangrijk onderdeel van de omzet is. Inmiddels is duidelijk dat horecagelegenheden iets bijzonders moeten doen om gasten te trekken. Nu het slechter gaat met de economie, staat de horeca opeens open voor vernieuwing. Zo werken sommige Amsterdamse hotels bijvoorbeeld samen met afhaal bedrijven en buurtrestaurants. Het hotel zorgt voor een bord en bestek om zo toch de service van een restaurant te geven.

breng Je eigen apparaat of muziek mee


De term Bring Your Own (BYO) duikt steeds vaker op. zo is in het bedrijfsleven Bring Your Own Device in opmars, het concept waarbij een werknemer zijn eigen mobieltje, laptop of ander privtoestel gebruikt voor zijn werk. met andere woorden: mensen nemen hun eigen apparaat mee. Dit zien we ook in het onderwijs: wat vroeger in papieren studieboeken te vinden was, staat nu op internet zodat studenten met hun eigen computer of telefoon altijd en overal toegang hebben tot hun online boeken. Of wat dacht je van Bring Your Own music? iedere vrijdagmiddag kun je in de culturele werkplek huis aan de werf in utrecht je eigen ipod meenemen en plaatsnemen achter de draaitafels. En tijdens een BYOheadphoneparty, die vorig jaar in een rotterdamse club werd gehouden, neem je je eigen koptelefoon mee zodat je kunt kiezen naar welke muziek je die avond luistert.

laurEn vErstEr Kwam mEt haar vriEnD JOrt KElDEr DiE nEt is tEruggEKOmEn van EEn wEEKEnDJE JihaD in hEt pittOrEsKE uruzgan.

LuxE En duur
Tegen etenstijd wordt het in Basis Amsterdam wat drukker. Een pizza koerier stopt voor de deur en rekent af met Sam. De 32jarige salesmanager uit Seattle is voor zaken in onze hoofdstad. Hij slaapt in een hotel, maar hij past voor dineren op zijn kamer. Of ik moet daar in het restaurant gaan zitten. Maar ja, dan ben ik ook alleen maar aan het wachten totdat ik mijn eten krijg. Overdag heb ik meetings hier, dus s avonds wil ik natuurlijk wel wat anders dan mannen in pak om me heen. Mijn Nederlandse collega tipte me daarom deze tent. Hij had hier laatst een hele leuke vrouw ontmoet, gewoon aan tafel tijdens het avondeten. Maar Sam is tijdens zijn trip niet op zoek naar de liefde. Ik wil mensen ontmoeten, zien hoe de Nederlanders echt zijn. Met de pizzadoos onder zijn arm schuift hij aan bij twee toeristen. Hi, Im Sam, introduceert de zakenman zichzelf. Maar het succes van BYO heeft meerdere oorzaken, weet trendwatcher Van Dijk. Uit eten gaan wordt steeds vaker gezien als luxe en duur. Als je een deel van de rekening kunt weglaten, wordt dineren buiten de deur opeens een stuk aan trekkelijker. Dat geldt zeker als het om BYOwine gaat. Wijn beslaat meestal toch het grootste deel van de rekening. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je de juiste mensen binnenkrijgt. Want als je

JOB COhEn KriJgt instruCtiEs: Daar linKs van hEt miDDEn is hEt tafEltJE vOOr fatsOEnliJKE pOlitiCi DiE niEt wEtEn wat EEn halfJE CasinO wit KOst.

willEKE van ammElrOOY signEErt DE flEs DiE marCO BaKKEr DrinKt vOOrDat hiJ gaat CruisEn in EEn parKEErgaragE.

als toprestaurant opeens een gezin aan tafel hebt dat zelf Fristi voor de kinderen en een flesje Heineken voor papa mee neemt en vervolgens de goedkoopste salade bestelt, sla je de plank volledig mis.

KurKrEcht
s Avonds reizen we af naar restaurant Abel in Poortugaal, nabij Rotterdam. BYOwine is daar sinds vorig jaar normaal, dus nemen we onze eigen wijn mee. De sommelier komt naar onze tafel

40

en proeft het goedje. Enkele seconden cirkelt de slok rond in zijn mond. Ja. Dit is mmm, lekker. Goede wijn dit. Hij neemt de fles mee naar de bar en komt terug met een koeler. We zijn nagenoeg de enigen in het restaurant met een eigen fles wijn. Volgens eigenaar Remco Abel moeten Nederlanders nog even wennen aan het concept. Negen van de tien keer bestellen Nederlanders huiswijn. Een wijn van 80 euro zul je niet snel op tafel zien staan. Logisch, ik zou daaraan ook geen 80 euro uitgeven in een restaurant. Maar er zijn zat mensen die dat soort goede flessen wijn wel thuis hebben staan en daar eigenlijk niks mee doen. Dat is zonde. Met BYO wine gaan we uit van wederzijds respect. Wijnliefhebbers beseffen dat ze niet zo goed kunnen koken als chefs, en chefs beseffen dat ze niet zon goede wijn op de kaart kunnen hebben als een wijnlief hebber in zijn kelder. Het enige dat wij vragen is 12,50 euro kurkrecht per fles, een soort vergoeding voor de service. Zeker in veel Michelinrestaurants is het gebruikelijk dat er kurkengeld wordt gevraagd als je je eigen wijn meeneemt, weet Van Dijk. Als er in je eigen kelder een verstofte Margaux of Petrus ligt, dan

Handel. DE zaaK (OnDEr) hEEft gEEn KEuKEn, maar zit wEl vOl tiJDEns lunChtiJD. BOvEn Basis amstErDam.

vaak zie Je dat de chef graag zelf een glas meegebrachte wiJn meedrinkt in plaats van kurkengeld te rekenen

is het alleen maar een compliment dat je deze meeneemt naar een restaurant. Vaak zie je dat de chef dan graag zelf een glas meedrinkt in plaats van kurkengeld te rekenen. Maar dat is bij de reguliere restaurants niet het geval: Die gebruiken het vooral om de rekening te drukken. Zo heb je bijvoorbeeld restaurant Van de Kaart in Amsterdam, waar als voorwaarde wordt gesteld dat je een viergangenmenu bestelt. De chef past zijn gerechten wel op de meegebrachte wijn aan. In veel gevallen van BYOwine hangt er dus een voorwaarde aan, bijvoorbeeld dat je maximaal n fles per persoon of per tafel mag meenemen. Ondanks dat de BYOtrend steeds populairder wordt in Nederland, zijn sommige ondernemers wel huiverig. Het is de kunst om met originele concepten gasten binnen te lokken, ze in de watten te leggen en te verleiden om meer uit te geven. Je wilt dat ze vaker terugkomen en vooral zorgen dat ze over jouw zaak gaan praten. Alleen ondernemers die de BYOtrend slim inzetten, kunnen van de crisis profiteren. Want het laatste wat je wilt, is dat je zaak volzit met gierige Nederlanders.

JaspEr KraBB: papa, BEn iK JOuw BEstE vriEnD? JErOEn: pas als JE DOOD BEnt, JOngEn.

wat opening eye filminstituut. waar aan Het iJ in amsterdam. waaroM We ziJn nogal filmfan biJ nieuWe revu.
voor de opening van het EYE filminstituut waren kosten noch moeite gespaard. zo verwelkomde een heus fanfarekorps de gasten met de herkenningsmelodie van 20th Century fox. Dat is n keer leuk. twee keer ook wel. na 23 keer hadden we er echter wel genoeg van. hoogtepunt van de avond was de aankomst van hare majesteit. Koningsgezind amsterdam stond blauwbekkend (waar blijft die lente nou?) achter de dranghekken te wachten om een glimp van Bea op te vangen. Op het moment dat ze aankwam, riep een dolgelukkige man in een rolstoel: ik heb de koningin gezien! alleen al daarom moet de monarchie blijven.
gEErt OOstErwiJK

wil jij dat nieuwe revu ook op jouw feest komt? Mail naar geert@revu.nl.

41