You are on page 1of 8

CAPITOLULV SISTEMUL TRANSPORTURILOR PE CALEA FERA TA

5.1 Repere istorice
Prima locomotiva a fost construita, in anul 1769, de catre francezul Cugnot. in anul 1802, Richard Stephenson a construit, in Anglia, prima locomotiva in masura sa remorcheze tonaje mari. Prima cale ferata a fost construita in Anglia, in 1825, pe ruta StoktonDarlington, careia i s-a adaugat in anul1830 linia Liverpool-Manchester. Caile Ferate din Romania au 0 istorie de mai bine de 125 de ani. De-a lungul acestora, calea ferata a fost un motor al progresului tehnic si uneori, chiar economic a1 societatii. De asemenea, a fost un factor de stabi1itate care, in mare masura, nu a putut fi influentat de curentele politice. La 20 august 1854 s-a inaugurat linia Oravita-Bazias, in lungime de 62,5 km, numai pentru transportul carbunelui, aceasta fiind prima cale ferata construita pe teritoriul de astazi al Romaniei. Preluata la 12 ianuarie 1855 de catre "Societatea Cezaro-Craiasca Privilegiata a Cailor Ferate Austriece" (St.E.G.), dupa unele imbunatatiri, la 1 noiembrie 1856 a fost deschisa si pentru transportul calatorilor. Acesteia i-au urmat liniile Cernavoda - Constanta (1860) si Bucuresti - Giurgiu (1869). Marea majoritate a cailor ferate au fost construite de catre unele societati concesionare straine in perioada 1870 - 1920. In 1882 StatuI Roman devine proprietarul tuturor liniilor de cale ferata de pe teritoriul sau, in lungime totala de 1377 km, pe care Ie exploateaza de acum inainte in regie, cu personalul si controlul sau.
v

5.2 Infrastructura publica
Elementele concrete ale infrastructurii feroviare pub lice sunt liniile ferate curente dintre statii, linii1e ferate de primire-expediere din statii, liniile ferate de evitare, aparatele de cale, poduri, tuneluri, viaducte, alte lucrari de arta, lucrari geotehnice de protectie si consolidare , plantatiile de protectie de-a lungul liniilor ferate pre cum si instalatiile fixe de siguranta si conducere operativa a circulatiei trenurilor si liniile electrice de contact cu substatiile de tractiune electrica. Caracteristici generale Infrastructura feroviara publica prezinta urmatoarele caracteristici generale:
68

c
f(

n
II

c F

d d

11.. transformatoare si redresoare 1. hoteluri si restaurante ~i altele..48..585.2 ...24.. statii de cale ferata (numar) . CFR SA presteaza servicii de productie industriala dintre care: instalatii sonorizare.000.( bretele (numar) . ri ~i baze sportive. iri etc.( .( . in conformitate cu domeniul specific de tate. tuneluri (numar/km) . Agentia de telecomunicatii.633.( traversari (numar) .. ateliere de proiectare...510 volum total de transport (miliarde tone km conventionale.. linii duble (%) .( . grupuri scolare si gradinite. triaje de cale ferata (numar) .( .( .105. indicatoare de circulatie feroviara.( .( .( . aparate de cale (numar) .( linii electrice de joasa tensiune (numar) .OR catre francezu I Anglia.45...( calatori expediati (milioane calatori) . confectii metalice. Centrul de informatica si oficiile de I teritoriale. . prima pe ruta Stoktonanchester.0 . . impregnare iblice sunt linil] e din statii.1. linii electrificate (%) .42.76... in lungime de prima cale feratn ianuarie 1855 de 'erate Austricce" fost deschisa ~\ 860) si Bucure~ti onstruite de caIre ilor de cale fcraln le exploateaza . instalatii de telecornunicatii.( lungimea liniilor echipate cu bloc de linie automat (km) .229. De-a tehnic si uneori..te.( .419. instalatii centralizare electrodinamica in statii (numar) ..380. :tabilitate care.21.380. patrimoniului SNCFR.Ss l .( .979 cale simpla..3.( .22. dispecer energetic feroviar (numar) . densitate retea (km/l000 km") .835 .23.( marfuri transportate (milioane tone) .34. precum ~i proprietati care nu sunt legate direct de circulatia iara. .( lungime retea (km) .4. CFR SA detine in proprietate privata cladiri si constructii.( retea telecomunicatii (km) .. Tipografia Filaret. toate tipurile.591 .( .1..( schimbatori simpli (numar) .216.. podete mumarj l-i.. .. exploatarea acestora fiind 0 sursa importanta de venit. lungimea liniilor de exploatare electrificate (km) .247.( traversari duble jonctiuni (numar) . CFR SA detine si 0 infrastructura feroviara privata compusa din linii Itltre sunt destinate strict exploatarii necomerciale. li . bloc linie automat (km linie curenta/krn lungime desfasurata) v 422617423.401 cale dubla si 1......8. poduri (numar) . lungime totala a liniilor de cale ferata (km) .971.18.( . din care 2.170 . Editura centrele de instruire si de perfectionare. terenuri. in s. lungime totala a liniilor electrificate (km) .22.) . Uili de productie.. alte lucrari e de protectie anta si :t ~u substatii1e 69 .236.( ..( . 125 de ani.11. Ca urmare a .211/63.4.. substatii de tractiune electrica (numar) . prelucrari prin aschiere.( .247.6.

S. care are un impact negativ redus asupra mediului inc onjurator.are ca obiect de activitate efectuarea transportului feroviar public de calatori. tariful de utilizare pe baza contractului de acces. Pentru accesulla infrastructura. plateste Companiei Nationale de Cai Ferate "C.A.A. Ea detine in proprietate terenurile pe care se afla infrastructura concesionata si este scutita de plata impozitelor si a taxelor asupra elementelor de infrastructura sau terenurilor publice. un atu constituindu-l.F. penitenciare si cu alte vagoane speciale.A.R. dar si linii secundare pe care vitezele de circulatie sunt mai mici. Oradea. Marfa" S. militare. Craiova. Unitatile de productie sunt situate in Bucuresti. in trafic intern si international.R.A. tariful de utilizare pe baza contractului de acces. in actual a conjunctura. efectuarea transporturilor de posta. reprezentate prin Ministerul Transporturilor. exploatarea vagoanelor de dormit. transportul de marfa in trafic combinat. Compania Nationalii de Cai Ferate "C.are ca obiect de activitate administrarea excedentului de active. utilaje mecanizate etc. .traverse lemn. corporale si ~ p a tJ r 70 . Calatori" .S. Societatea Nationals de Transport Feroviar de marfa "C. Arad. Galati.S. in mod nediscriminatoriu.A." . avand linii magistrale pe care se circula cu viteze de 140 km/h.3 Structura organizatoridi Ordonanta de urgenta nr. pe baza contractului de acces.F. Ploiesti. containere si vagoane complete. lucrari de intretinere si rep arati i locomotive.S.F." .R. Infrastructura feroviara din Romania este de calitate medie.A. 12 din iulie 1998. privind transporturi1e pe caile ferate si reorganizarea Societatii Nationale a Cailor Ferate Romane. gradul mare de electrificare. bar si restaurant. Ea are ca obiect de activitate facilitarea realizarii transportu1ui public intern si international In conditii de siguranta. plateste Companiei Nationale de Cai Ferate "C. vagoane.are ca obiect de activitate efectuarea transporturilor de marfa in trafic intern si international cu expeditii de mesagerie.F." . operatorii trebuind sa plateasca un tarif de utilizare a infrastructurii. . Pentru accesulla infrastructura.A. cuseta.F. care a avut statut de regie autonoma. Gradul de automatizare si telemecanizare este destul de ridicat. nc F( I'll el 111 5. fara plata redeventelor catre proprietar. s-au format mai multe entitati distincte. Brasov. precum si prin a1te hotarari ale Guvernului Romaniei. . coletarie.R.S.F. gestionarea. a transportului de bagaje si mesagerii. .R" . Societatea NationaIa de Transport Feroviar de CaIatori "C. Suceava.A.detine in concesiune infrastructura feroviara publica pe 0 durata de 49 ani de 1a data infiintarii. dezvoltarea si modernizarea infrastructurii si alte activitati conexe. Societatea de Administrare Active Feroviare "S. Ea este obligata sa puna la dispozitia operatorilor de transport infrastructura. care este statul roman.

ucuresti.A. 5. Marra" de marfa in trafic 'ie. • largi (peste 1435 mm). avand linii linii secundare pe automatizare si rdu-l.R..S. in actual a act negativ redus 'I transporturile pe te Romane. care divizeaza reteaua national a de cale ferata in opt regionale.S. prietate terenurile lata impozitelor si pub lice. sportului feroviar ~erii.A. Societatea de Servicii de Management Feroviar "S.A. pe fiecare se circula intr-un singur sens). cu alte vagoane N ationale de Cai de acces. exploatarea n si international.F. Clasificare [J dupa ecartament: • normale (1435 mm). Compania Nationala de Cai Ferate "C. corporale si necorporale. pe baza arif de utilizare a "C.4. • duble (cu doua fire de circulatie. cladiri ~i instalatii. cele patru societati au infiintat la nivelul regionalelor agentii care se ocupa cu activitatile specifice fiecarei dintre ele. r-"] dupa numarul liniilor intre doua puncte de sectionare: • simple (cu un singur fir de circulatie pentru ambele sensuri). • secundare. lucrari de iizate etc.F.S.A. I-~Jdupa importanta traficului: • magistrale sau principale. managementul proiectelor. . care gestioneaza infrastructura feroviara are in subordine subunitati teritoriale." .1 Calea ferata Calea ferata reprezinta un ansamblu de constructii ~i instalatii care fac posibila circulatia trenurilor pe un anumit traseu. schimbatori de cale (macazuri). servicii juridice. instalatiile de telecomanda.are ive. ~. mijloacele de tractiune (locomotivele). • uzinale.R. cladirile de serviciu. • inguste (sub 1435 mm). de reanalizare a contractelor. iar suprastructura din traverse.R. Liniile magistrale san principale. medie. care a ri ale Guvernului .4 Baza tehnico-materiala o o o o o calea ferata propriu-zisa. intocmeste analize. numite regionale. Pentru ii Ferate "C. Elementele constitutive ale unei cai ferate sunt infrastructura si suprastructura. containere si binat. ziduri de sprijin etc.M. viaducte. leaga capitala si principalele orase ale tarii intre ele si pc acestea cu punctele 71 . La randul lor. 5." . furnizeaza to ate serviciile de contabilitate. de prima importanta economic a. cfectuarea platilor. electrificare si semnalizare. • multiple (cu mai multe fire de circulatie).F. organizeaza licitatii etc.).F." Calatori "C. Ploiesti.R." . mijloacele de transport (vagoanele). preluate prin reorganizarea fostei Societati Nationale a Cailor Ferate Romane. Ea are ca public intern si a si modernizarea ouna la dispozitia inatoriu. sine. tuneluri. Infrastructura caii ferate este alcatuita din terasamente si lucrari de arta (poduri.F. de tine in 49 ani de la data ste statul roman.F.

s 72 . In traficul de calatori ponderea cea mai mare 0 au liniile secundare pe care se asigura deplasarea fortei de munca sprc locurile de munca si retur spre locurile de domiciliu. care datorita volumului mare de marfuri transportate inregistreaza cheltuieli mai mici fata de varianta incarcarii-descarcarii lor in statii la linia publica. Dupa activitatea desfasurata si dotarea lor tehnica. punctele de stationare se impart in: o statii de cale ferata. de nevoile de servire a localitatilor. Ele servesc ca ax al unei retele de cale ferara si au 0 zona proprie de influenta economica. iiHPO urbat If 'Ill! Impl f. urmarirea tren dupa debarcarea calatorilor. • linii cu destinatie speciala.~l'al cun: 'uk de I dc ope Sill (at do unde instalatiile feroviare permit (depasirea). pentru imbarcarea si vagoanelor pentru incarcare-descarcare. gararea descompunerea si compunerea (p In til Portiunile de cale ferata separate prin puncte de sectionare se numesc distante de circulatie sau sectoare de bloc de linie automata. de calatori: . stationare.de trecere a frontierei inclusiv cu cele din porturi. Punctele de sectionare se stabilesc in functie de volumul traficului de marfuri ~i calatori. o semnale de bloc de linie semiautomate. • linii din statiile de cale ferata:. Liniile secundare asigura circulatia trenurilor In anumite zone ~j legatura cu liniile magistrale. de ~umarul trenurilor. Liniile uzinale pot fi cu sau rara statie uzinala si asigura legatura intre 0 statie de cale ferata si depozitele agentilor economici. .4. 5. o dupa destina!ie sunt: • linii de cale ferata curente (asigura circulatia intre punctele sectionare ). trenurilor etc. politica si strategica. Reteaua feroviara a tarii noastre a fost impartita conventional in opt magistrale care pleaca din Bucuresti spre granita. feluri: In raport de natura traficului servit statiile de cale ferata sunt de trei de rnarfuri: .2 Punctele de sectionare Punctele de sectionar~ sunt locurile incrucisarea trenurilor. o semnale de bloc de linie automate.. trecerea lor inainte tren. o posturi de miscare (de reavizare). Liniile uzinale sunt proprietate a agentilor economici. o halte de miscare. a agentilor economici etc.

Statiile tehnice se amplaseaza in punctele unde se concentreaza mari curenti de marfa si vagoane precum si in punctele de intretaiere a liniilor de cale ferata magistrale. Liniile uzinale tatie de cale ferata mixte. sunt: ferata sunt de trei 73 . care sunt in majoritate pe reteaua de cai ferate.vesc ca ax al unei romica.12 km. punctele de Sectia de remorcare este acea portiune dintr-o linie magistrala (principala) sau secundara pe care se asigura tractiunea diferitelor categorii de trenuri cu aceleasi locomotive care apartin unui depou. Nodul de cale ferata este 0 statie de dispozitie. sunt amplasate in asa fel incat permit sosirea ambelor forme de trafic. politica si ta conventional In anumite zone $1 ea cea mat mare 0 ~i de munca sprc nici. in principal de compunere-descompunere a trenurilor. aceleasi caracteristici de trafic (acelasi numar de trenuri si aceeasi structura de trafic). Statiile de marfuri sunt amplasate in apropierea unor localitati cu importante activitati economice. punctele e feroviare permit marirea tren dupa . dar si pentru celelalte categorii de operatii tehnice specifice.latorilor. in raport cu pozitia lor in reteaua feroviara si cu modul cum circula trenurile de calatori prin ele. El este amplasat intr-un loc de ramificatie a caii ferate (unde ramificatia are eel putin trei directii de mers). unde 0 parte din curentii de vagoane i$i schimba directia de mers. Ea este cuprinsa intre doua statii de dispozitie. In functie de natura si volumul operatiilor efectuate. in scopul realizarii nevoilor de transport ale unor localitati mai mario Complexul de cale ferata cuprinde statii de triaj. Distanta medie intre doua statii intermediare este cuprinsa intre 8 . care datorita uieli mai mici fata ca. in general. in general. Statiile de calatori ~i mixte. numit depou de domiciliu. de marfuri si de calatori. gararea l $1 compunerea tionare se numesc umul traficului de vire a localitatilor. permanente $i intense. In aceste statii operatiile tehnice au volumul eel mai mare. pe liniile principale. Statiile intermediare se amplaseaza. Ele se construiesc intre statiile tehnice. in acele locuri in care se asigura servirea comoda a clientilor cailor ferate. iar statiile mixte. Complexul de cale ferata este format dintr-un ansamblu de statii intre care exista relatii functionale. Sectia de circulatie este acea portiune de linie magistrala (principala) sau secundara pe care se pastreaza. lica. statiile de calatori sunt amplasate in centrele urbane care se constituie in locurile de incepere sau terminare a parcursului trenurilor. statiile de cale terata sunt de doua tipuri: tehnice si intermediare.

atunci cand trenurile strabat statia dintr-o parte cealalta (de exemplu. 74 . In uncle cazuri au loc operatii de servire a traficului local de calatori. • acoperite.dupa felul suprastructurii. pot fi: • cu osii atasate la sasiu. cu peretii scunzi.8 sau mai multe osii. rara a mai fi dublate de catre un agent.dupa felul aparatului de rulare. -. -. contribuind la cresterea .3 Mijloacele de transport feroviar (vagoanele) Prezinta unele caracteristici constructiv-functionale adaptate la natura marfurilor. si ies doar printr-o singura cealalta fiind inaccesibila constructiv (de exemplu. 4. Titan etc. iar in cazul haltelor comerciale se desfasoara operatii de servire a traficului de marfuri. 6. Brasov calatori).dupa numarul de osii.o o o de trecere. Posturile blocului de linie semiautomat sl semnalele luminoase de trecere a blocului de linie automat servesc ca posturi de urmarire a trenurilor. Posturile de miscare sau reavizare in linie curenta sunt servite de catre un agent si nu dispun de linii de garare. terminus. iar diversitatea cerintelor in transportul de marfuri a determinat aparitia mai multor tipuri de vagoane. vagoane dormitor si restaurant. pot fi: • descoperite: platforma. unde locul locomotivei se schimba de la un capat at trenului la celalalt (care anterior a fost finele trenului) pentru 11 continua parcursul (de exemplu. cu peretii inalti. 5. pot fi cu 2. Nord).4. de turnus. realizand aceleasi scopuri ca in cazul posturilor de reavizare in linie curenta.). in care trenurile intra. capacitatii de circulatie a liniilor. pentru marfuri perisabile si vietati. fara compartimente. Vagoanele se pot c1asifica dupa mai multe criterii: -. Haltele de miscare sunt puncte de sectionare care dispun de lini] pentru efectuarea operatiilor de incrucisare si depasire a trenurilor. • pe boghiuri. vagoane pentru marfuri grele sau. • cisterna. vagoane de posta si de bagaje. Suceava Nord. fiind amp lasate intre statiile . si agabaritice • de calatori: vagoane de clasa cu compartimente. pentru cereale in vrac. • speciale: vagoane pentru transportul cimentului. feroviare asigura urmarirea circulatiei trenurilor.

Totalitatea locomotive lor din evidenta caii ferate reprezinta pareul inventar. de rezerva si de depozit.itan etc. Pareul utilizabil euprinde: pareul aetiv. locomotive inchiriate altor agenti economici ~i locomotive detasate la alte depouri. iagaje. Din punet de vedere al posibilitatilor tehniee de functionare. pastrare pentru anumite situatii.). Ita sunt servite de lasate intre statiilc mind la cresterea Parcul inventar llele luminoase de marire a trenurilor. In unelc latori. de la un capat a I trenului) pentru a . Bucuresti Totalitatea vagoanelor din evidenta caii ferate constitute pareul illventar. 75 . 5. iar in eazul lui de marfuri. pare utilizabil pare neutilizabil ) adaptate la natura irfuri a determinat clasifiea dupa mai LIteosii. dar care sunt tinute in .4. locomotivele defecte.4 Mijloacele de tractiune feroviara (locomotivele) Au rolul de a asigura tractiunea trenurilor pe sectiile de remoreare. xemplu. l inalti. re in linie curenta. pentru eereale in ntru marfuri grele ira eompartimente. ue dispun de lin ii renurilor.a dintr-o parte in itr-o singura parte. Pareul inventar se imparte in pare aetiv si pare inaetiv. in asteptare pentru a intra in reparatii sau in asteptare pentru a fi casate. Aeesta este format din pare utilizabil si pare neutilizabil. pareul de vagoane se imparte in pare utilizabil ~i pare neutilizabil. parcul activ locomotivele repartizate pentru remorcarea trenurilor de marfa sl de calatori ~i locomotivele de manevra parcul de rezerva locomotivele apte pentru remorcarea trenurilor. precum si de a efeetua operatiile de manevra in statii.