CONTOH PANDUAN KERJA KURSUS GEOGRAFI PMR 2012 Oleh : Mohd Khamsuldin Bin Abdul Wahab

SMKPS – Salam 1 Malaysia. Disini saya sertakan contoh panduan menulis kerja kursus Geografi PMR 2012 untuk Tajuk Kedua iaitu “Perniagaan Runcit Pasar Minggu di Pekan Parit Sulong Batu Pahat Johor”. Semoga dapat dimanfaatkan oleh pelajar untuk menghasilkan satu kajian yang lebih lengkap dan sempurna.

(Nombor 1) TAJUK :

PERNIAGAAN RUNCIT PASAR MINGGU

DI PEKAN PT SULONG, BATU PAHAT JOHOR

NAMA

: _________________________________

KELAS

: _________________________________

SEKOLAH

: _________________________________

NAMA GURU

: _________________________________

TARIKH HANTAR : _________________________________

(Nombor 2) SENARAI KANDUNGAN

TAJUK

HALAMAN

1)

Penghargaan

2) 3) 4) 5) 6) 7) 8) 9) Pendahuluan Objektif Kajian Kawasan Kajian Kaedah Kajian Dapatan Kajian Rumusan Lampiran Rujukan 10) Bukti ( borang soal selidik. 2) En. ____________________ iaitu guru Geografi saya yang telah banyak memberikan tunjuk ajar dan nasihat sepanjang kajian ini dijalankan. 2) Saya pilih tajuk ini kerana ________________________________ 3) Masa yang diberikan untuk menjalankan kerja kursus ini ialah bermula bulan ________________________________ . 3) Kepada kedua ibu bapa saya iaitu (nama bapa dan nama ibu) yang memberikan sokongan dan dorongan kepada saya untuk menyiapkan kerja kursus ini. (Nombor 4) PENDAHULUAN 1) Saya telah memilih untuk membuat tajuk kajian tentang perniagaan runcit iaitu pasar minggu yang diadakan pada setiap hari sabtu di Pekan Parit Sulong Batu Pahat Johor. tembu bual dan surat-surat yang berkaitan ) (Nombor 3) PENGHARGAAN 1) Kepada Pengetua SMK Penghulu Saat kerana telah memberikan kebenaran kepada saya untuk menjalankan kerja kursus ini.

00 petang. 5) Mencadangkan langkah untuk mengurangkan kesan kesan negatif perniagaan runcit di pekan Parit Sulong. Pelbagai barangan dijual seperti ________________________________ 3) Lokasi pasar minggu ini ialah di pekan Parit Sulong Batu Pahat Johor 4) Pekan Parit Sulong ini mempunyai bentuk muka bumi _____________. Menghuraikan dan menjelaskan kepentingan perniagaan runcit di pekan Parit Sulong.00 pagi hingga 1. 6) Memupuk nilai mencintai alam sekitar dan meningkatkan semangat bekerjasama untuk mengatasi masalah kesan negatif perniagaan runcit di pekan Parit Sulong. 2) Pasar minggu ini diadakan pada setiap hari sabtu bermula 7. (Nombor 6) KAWASAN KAJIAN 1) Kajian ini telah dijalankan di pekan Parit Sulong Batu Pahat Johor. Pekerjaan utama penduduk ialah dalam sektor _________ dan sesetengahnya _____________ 5) Lokasi kawasan kajian ini terletak kira-kira ____ kilometer dari Bandar Batu Pahat dan kira-kira ______ km dari tempat tinggal saya. PETA KAJIAN 1) Lukis Peta Daerah / Zon Batu Pahat i) Tajuk dan Bingkai [1 m ] ii) Nama kawasan kajian dan arah mata angin [ 1 m] . 3) Menghuraikan dan menjelaskan faktor yang mempengaruhi perniagaan runcit di pekan Parit Sulong.(Nombor 5) OBJEKTIF KAJIAN Objektif Kajian yang dijalankan ialah supaya pelajar dapat :- 1) 2) Mendefinisikan konsep dan jenis perniagaan runcit di pasar minggu pekan Parit Sulong. 4) Menghuraikan kesan negatif perniagaan runcit di pekan Parit Sulong.

Sebagai . saya juga membuat rujukan di perpustakaan dan melayari internet untuk mendapatkan maklumat tambahan _____________________ (Nombor 8) DAPATAN KAJIAN 8. 2) Temu Bual = seterusnya saya telah menemubual beberapa orang penduduk kampung untuk _________ 3) Soal Selidik = menyediakan 20 borang soal selidik yang perlu diisi _____________ 4) Rujukan = selain itu.1 Konsep dan jenis perniagaan runcit di kawasan kajian Menurut buku teks perdagangan tingkatan empat.nota : tandakan kawasan kajian 2) Peta Pekan Parit Sulong ( pelajar diminta melukis peta kawasan kajian tempat mereka menjalankan kajian) = kena lukis sendiri dan lengkapkan dengan i) Tajuk dan Bingkai [1 m] ii) Arah mata angin dan petunjuk [ 1 m] iii) Simbol Piawai [ 1 m ] iv) Kekemasan dan kesempurnaan peta [ 1 m ] (Nombor 7) KAEDAH KAJIAN 1) Pemerhatian = saya telah membuat pemerhatian di pasar minggu ini untuk mendapatkan maklumat tentang kajian yang dijalankan. perniagaan runcit ialah perniagaan yang menjalankan urusniaga menjual kepada pengguna terakhir dalam kuantiti yang sedikit untuk kegunaan __________________________________________________________________________________ _______ Jenis perniagaan runcit yang terdapat di kawasan kajian ini ialah perniagaan runcit kecil-kecilan sahaja.

.pasar minggu ini menjual barangan yang segar seperti ikan.dapat menjimatkan masa dan kos penduduk. .pasar minggu ini memberi peluang kepada penduduk tempatan untuk memasarkan ________________________________________________________________________ 5) menyediakan barangan segar .pasar minggu ini menyediakan pelbagai barangan dan pembeli tidak perlu ke bandar Batu Pahat. sayur-sayuran dan buah-buahan dengan harga yang berpatutan.2 Kepentingan perniagaan runcit di kawasan kajian 1) menyediakan peluang pekerjaan . 8. 4) membolehkan penduduk tempatan memasarkan barangan jualan .3 Faktor yang mempengaruhi perniagaan runcit di kawasan kajian 1) Governan .perniagaan pasar minggu ini dapat menyediakan peluang pekerjaan kepada peniaga-peniaga kecil.Kerajaan telah menyediakan tapak-tapak perniagaan kepada peniaga yang ingin menjalankan perniagaan. _______________________________________2) meningkatkan taraf hidup/pendapatan penduduk .perniagaan pasar minggu ini dapat memberi peluang kepada peniaga untuk _______________________________ 3) memudahkan penduduk tempatan membeli barangan . Unsur patriotisme _____________________________________________________ 8. Sebagai contohnya.contohnya_________________________________________________________________________ ________.

Ini disebabkan oleh bilangan penduduk di kawasan ini yang semakin bertambah. 4) Pertambahan penduduk . 1.pasar minggu ini menjalankan perniagaan pada hari sabtu (hari cuti) iaitu bermula pada pukul 7.00 petang. Kebanyakan peniaga mengeluarkan modal yang kecil antara RM 200 – RM 300 untuk berniaga di pasar minggu ini.kebiasaannya pasar minggu ini menjadi tumpuan penduduk untuk membeli belah.Keadaan ini boleh menyebabkan rasa tidak puashati kerana pelanggan kedai runcit tempatan akan kehilangan pelanggan dan akibatnya mereka akan mengalami kerugian. 2. 5) Darjah ketersampaian .pasar minggu ini tidak memerlukan modal yang besar.4 Kesan negatif perniagaan runcit di kawasan kajian Ketika melaksanakan kerja kursus ini. Masalah sosial . .pasar minggu ini menjadi tempat pelajar sekolah berpeleseran dan melakukan perbuatan yang menjolok mata seperti berpegangan tangan dan memakai pakaian yang kurang sopan.lokasi pasar minggu ini sangat strategik kerana terletak di tengah-tengah pekan Parit Sulong dan mempunyai kemudahan jalan raya yang selesa. Persaingan dengan kedai runcit tempatan . terdapat beberapa kesan negatif yang telah dikenalpasti. 6) Kesesuaian waktu berniaga . Unsur patriotisme __________________________________________ 8. tempat meletakkan kenderaan yang luas dan tempat pembuangan sampah yang sistematik.2) Modal .30 pagi dan berakhir pada 1.Antaranya tapak perniagaan yang selesa dan strategik. 3) Infrastruktur .

kebiasaannya selepas habis berniaga. Harga tanpa kawalan . 6.terdapat peniaga yang menjual barangan yang tidak berkualiti dan mudah rosak. Pencemaran .kerajaan perlu sentiasa memantau dan mengawal harga barangan yang dijual. 4.masalah kesesakan lalu lintas sering berlaku kerana pengunjung suka meletakkan kenderaan mereka sesuka hati.boleh gunakan risalah – tampal poster dan banner bagi memberi kesedaran kepada pengunjung dan peniaga. Kuat kuasa undang-undang . Barangan tidak berkualiti . 3. Pengawalan harga . Kesesakan lalu lintas . Kempen kesedaran .3.5 Cadangan Untuk Mengurangkan Kesan Negatif Perniagaan Runcit di Kawasan Kajian 1.Pihak berkuasa hendaklah mengenakan denda dan hukuman yang berat kepada peniaga.kebanyakan harga barang di pasar minggu ini tidak dipantau oleh pihak kerajaan. 5. 2. Unsur patriotisme __________________________________ 8. Menyediakan kemudahan asas . 4. Unsur patriotisme . persekitaran kawasan pasar minggu ini akan dipenuhi dengan sampah sarap.pihak berkuasa perlu menyediakan lebih banyak tong sampah di kawasan perniagaan.

.Pelajar boleh memilih untuk menggunakan dua bahan grafik :- i) Jadual ii) Carta Pai iii) Peta Minda . (Nombor 10).Bahan grafik boleh diletakkan di mana-mana aspek dapatan kajian yang sesuai. RUJUKAN .dapat menambah pendapatan mereka manakala pembeli dapat membeli barangan keperluan harian dengan mudah dan dapat menjimatkan masa. surat khabar dan internet (Nombor 11).perniagaan runcit pasar malam ini banyak memberi manfaat kepada peniaga dan pengunjung. LAMPIRAN Surat pengenalan diri calon Surat kebenaran membuat kajian Surat makluman kepada ibu bapa/penjaga Surat kebenaran ibu/bapa penjaga Borang soal selidik Gambar / foto yang berkaitan Bahan daripada pelbagai sumber seperti majalah.___________________________________ Bahan Grafik . (Nombor 9) RUMUSAN .

Kesan Negatif Perniagaan Runcit Pasar Minggu di Pekan Parit Sulong Batu Pahat Johor (Tandakan 4 kesan utama) . PENILAIAN UMUM Susunan mengikut format. Jenis Barangan Yang Diperniagakan Jenis Barangan Jumlah Gerai Makanan Minuman Buah-buahan Kasut/pakaian/kain Ayam/daging/ikan Sayur-sayuran Catatan : Daripada jadual di atas pelajar boleh membina graf bar untuk menunjukkan jenis barangan yang diperniagakan di pasar minggu pekan Parit Sulong. teliti dan menepati jadual pelaksanaan JADUAL : Jenis Barangan Yang Dijual di Pasar Minggu Pekan Parit Sulong Batu Pahat Johor 1.1) 2) 3) 4) Buku Teks Buku Rujukan Internet Orang Sumber (Nombor 11). kemas.

Kesan Tandakan (x) Masalah sosial Persaingan dengan kedai runcit tempatan Pencemaran Kesesakan lalu lintas Wabak penyakit Harga tanpa kawalan Barangan tidak berkualiti Pembaziran (masa/wang) Catatan : Daripada jadual di atas pelajar boleh membina peta minda untuk menunjukkan jenis barangan yang diperniagakan di Pasar Minggu pekan Parit Sulong. 83500 Batu Pahat Johor. . Smk Penghulu Saat. Sumbangan ikhlas berbentuk wang tunai(tidak dimestikan) boleh dimasukkan ke akaun penama berikut: Cikgu Mustaffa Siraj/Blogger SMKPS. Juga dalam bentuk cek/wang pos/kiriman wang ke alamat : Cikgu Mustaffa Siraj. Atas sumbangan itu didahului dengan ucapan ribuan terima kasih. nombor akaun CIMB 01030004687202. MAKLUMAN KEPADA YANG MENGGUNAKAN CONTOH KERJA KURSUS INI Pihak kami ingin memohon sumbangan ikhlas daripada anda semua bagi kegunaan tabung kebajikan dan keceriaan sekolah kami. Sila tuliskan butir diri anda untuk rekod. Semoga subjek Geografi terus diminati dan tidak dipinggirkan.

-SMKPS .Sumbangan itu sebagai tanda terima kasih menggunakan bahan kami dan kami telah berusaha menyediakan contoh kerja kursus ini. Semoga sumbangan anda dibalas dengan kebaikan oleh Tuhan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful