Nama : Kelas : B3D2E1 - Bermain perkusi mengikut detik

Arahan: 1. Carta ikon detik

.

2. Guru memperdengarkan lagu pilihan iaitu “Tidurlah Adik”. 3. Alat perkusi terpilih kastanet dan kerincing. 4.Bahagikan murid kepada 2 kumpulan iaitu kumpulan A dan B.

Aktiviti: 1. Murid diperdengarkan dengan lagu “ Tidurlah Adik”. 2. Mainkan alat perkusi mengiringi lagu “Tidurlah Adik” mengikut ikon detik berikut: Kumpulan A Memainkan kastanet pada gambar

Kumpulan B

Memainkan kerincing pada gambar

Kumpulan A

REHAT

REHAT

Kumpulan B

REHAT

Mainkan bes dram boom boom boom Main kerincing ting ting ting Main kastanet tap tap tap . Guru memperdengarkan bunyi kuat dan lembut. kastanet dan loceng.Nama : Kelas : B3D2E2 – Bermain alat perkusi dengan dinamik Arahan: 1. Alat perkusi bes dram. 2. 2. Murid diperdengarkan dengan lagu “Main Muzik”. Lagu pilihan “Main Muzik”. Aktiviti: 1. Carta ikon dinamik lembut dan kuat . . kerincing. 3. 4.Mainkan alat perkusi mengiringi lagu “Main Muzik” mengikut ikon dinamik yang betul.

. BBM : Drum bes.Main loceng ring ring ring Nama : Kelas : B3D1E5 – Mengenalpasti warna ton suara dan perkusi Arahan : Guru menyediakan bunyi audio haiwan dan alat perkusi berdasarkan gambar yang ditunjukkan. Guru memperdengarkan kesan audio bunyi haiwan dan alat perkusi 2. Murid membuat lembaran kerja berdasarkan gambar dan audio yang diperdengarkan Soalan : Nomborkan haiwan dan alat perkusi berdasarkan audio bunyi yang diperdengarkan. kerincing dan audio bunyi ayam dan kucing Aktiviti : 1.

3. BBM : CD 1 Track 1. Guru menerangkan maksud lakaran grafik kepada murid yang terdapat pada contoh lakaran grafik (tempo cepat. 2. CD 1 Track 9/Keyboard Aktiviti : 1. Tempo Cepat Tempo Lambat Soalan : Lakarkan grafik tempo cepat atau tempo lambat berdasarkan lagu yang diperdengarkan .lambat ) 2. Guru memperdengarkan lagu yang mempunyai tempo cepat dan tempo lambat 3. 1. Murid membuat lakaran kerja berdasarkan lagu yang diperdengarkan Contoh lakaran grafik tempo cepat atau tempo lambat berdasarkan lagu yang didengar. .B3D1E6 – Grafik tempo cepat dan lambat Arahan : Guru memberi contoh lakaran yang melambangkan tempo cepat atau tempo lambat.

Pentaksiran Dunia Muzik Tahun 2 Nama:__________________ B1D1E8 – Membezakan ton suara Persiapan: 1. 4. Kelas:_____________ Arahan: 1. 3. Guru menyediakan lembaran kerja yang secukupnya untuk semua murid. Murid diminta membanding bezakan ton suara yang diperdengarkan. Guru memainkan suara rakaman haiwan. 3. kemudian melekatkan gambar mengikut rakaman yang dibunyikan.4. 2. 2. Rakaman 1 Rakaman 2 Rakaman 3 . Murid membunyikan suara haiwan. Guru menunjukkan gambar haiwan. Guru menyediakan gambar haiwan. Guru menyediakan audio/rakaman suara lelaki dan perempuan.

2. Bintang Kecil Bintang kecil di langit yang biru Sungguh indah menghias angkasa Aku ingin terbang dan melayang Jauh tinggi di tempat kau berada . 2. Guru menunjukkan seni kata lagu. 3. Murid menyebut seni kata lagu dengan jelas. Guru menyediakan CD 1 track 19 dan 20.Menyebut lirik lagu dengan jelas. Guru menyediakan lembaran kerja yang secukupnya untuk semua murid. 3. Kelas:_____________ Arahan: 1. 4. Guru memainkan CD 1 track 19. Guru menyediakan seni kata lagu “Bintang Kecil”.Pentaksiran Dunia Muzik Tahun 2 Nama:__________________ B3D2E4. Murid diminta menyanyikan lagu Bintang Kecil dengan sebutan yang jelas. Persiapan: 1.

” Mud riang =”Lagu Mari Berrgerak” Mud takut =”Lagu Gergasi” Kelas:_____________ 2. . Murid diberi lembaran kerja dan di arah untuk tik (/) di dalam kotak ikon yang menunjukkan mud berkenaan. Guru dan murid memperdengarkan satu persatu 3 jenis lagu tersebut. 3. riang dan takut. Guru menyediakan lembaran kerja yang secukupnya untuk semua murid. Arahan: 1. Guru dan murid boleh menyanyi 3 lagu tersebut jika lagu-lagu itu telah dipelajari.Pentaksiran Dunia Muzik Tahun 2 Nama:__________________ B3D1E1 – Mengenalpasti mud sedih. (i) (ii) (iii) Mud sedih =”Lagu Anak Ayam. Guru memilih dan sediakan 3 buah lagu yang berlainan mud. 2. Persiapan: 1.

Lembaran kerja murid (B3D1E1) Arahan: Tik (/) dalam petak ikon yang menunjukkan mud lagu berkenaan. Mud : Mud riang Mud takut Mud sedih .

Tajuk lagu Tik (/) padda petak ikon Anak Ayam Mari Bergerak Gergasi Pentaksiran Dunia Muzik Tahun 2 Nama:__________________ B3D1E2 – Mengenal pasti tekstur nipis dan tebal. lagu Anuar Zain Kelas:_____________ . Arahan:. BBM – lagu koir.Tandakan (/) pada petak yang menunjukkan suara ramai (tebal) atau suara solo (nipis) berdasarkan muzik yang diperdengarkan.

Tengah . Guru memperdengarkan lagu. Murid menandakan pada petak yang menunjukkan suara ramai (tebal ) atau suara solo (nipis ). tengah dan rendah. Arahan: Guru memperdengarkan audio bunyi haiwan. 2. a) Anjing . 3. 4.Tinggi b) Ayam jantan .Aktiviti :- 1. 2. 1. Nama : Kelas : B3D1E4 – Mengecam bunyi pic tinggi.

c) Katak . Tandakan dan rendah. 2. Nama : Kelas : B3D1E7: Mengenalpasti detik panjang dan detik pendek Arahan: Murid memainkan perkusi yang menunjukkan detik panjang dan pendek Aktiviti: . Pic Tinggi Pic Tengah Pic Rendah Pic Tinggi Pic Tengah Pic Rendah 3. tengah 1. Pic Tinggi Pic Tengah Pic Rendah X pada gambar yang menunjukkan pic tinggi.Rendah Aktiviti: 1. Murid mengangkat kad ikon berdasarkan bunyi audio yang diperdengarkan guru. 2.

1. Arahan : Murid menyanyi sambil menggerakkan kaki dari kiri ke kanan/kanan ke . Murid menyanyikan lagu Bunyi Perkusi sambil menepuk detik 2. Murid mengenalpasti perkusi yang menghasilkan detik panjang dan detik pendek 3. Murid memainkan kerincing untuk detik panjang dan kastenet untuk detik pendek Nama : Kelas : B3D2E5 : Bernafas dengan betul pada frasa lagu yang ditetapkan.

( CD Lagu KSSR Tahun 2) Pemerhatian: Murid menyanyikan lagu ‘Ayam Didik’ frasa demi frasa sambil menggerakkan kaki dari kiri ke kanan/kanan ke kiri.kiri pada frasa lagu ‘Ayam Didik’ dengan pernafasan yang betul. Nama : Kelas : B3D2E6 : Menyanyikan pic tinggi. rendah dan pic pertengahan. Arahan: Guru memperdengarkan bunyi pic : .

- Tinggi (burung) Rendah (katak) Tengah (itik) Pemerhatian : Murid menyanyikan pic yang diperdengarkan dengan bunyi pic yang betul. B3D1E3 = Mengenal pasti dinamik kuat dan lembut. Nama : Kelas : Dinamik lembut dan kuat. .

1. Arahan Penerangan dan pemahaman tentang dinamik. Berteriak (bunyi kuat) Bes dram (bunyi kuat) Harimau (bunyi kuat) Guruh/petir (bunyi kuat) berbisik (bunyi lembut) kerincing (bunyi lembut) kucing (bunyi lembut) air (bunyi lembut) Murid menunjukkan kad ikon dan membunyikan jenis suara berpandukan gambar ikon dengan dinamik yang betul. 2. Aktiviti Mewarnakan gambar ikon mengikut dinamik yang betul . bunyi kuat dan bunyi lembut Tunjuk kad ikon dinamik.

Aktiviti Murid-murid menyanyikan lagu Main Muzik sambil bermain alat perkusi bes dram dan kastanet (bunyi kuat).Nama : Kelas : B3D2E3 = Bermain perkusi atau menyanyi dinamik kuat dan lembut. 2. dan beri penerangan/pemahaman serta kaitan lagu dengan elemen muzik. dinamik lembut dan kuat. . kerincing dan loceng (bunyi lembut). Arahan Guru memainkan dan memperdengarkan lagu bertajuk Main Muzik. 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful