De wereldgodsdiensten

GODSDIENST = RELIGIE

Welke godsdienst heb jij?
…………………………………………………………

Welke godsdiensten ken je nog?

……………………………………………………..

…………………………………………….

…………………………………………….

…………………………………………….

…………………………………………….
1

Hoe heten de gelovigen? (gelovigen = mensen die erin geloven) Verbind de juiste woorden met elkaar. Christendom Islam Joden Hindoes Jodendom Hindoeisme Boeddhisme Moslims Boeddhisten Christenen Waar bidden ze? Verbind met het juiste prentje. Joden Moslims Christenen Boeddhisten Boeddhistische tempel Synagoge Moskee Kerk Hindoes Hindoeïstische tempel 2 .

Boeddhisme godsdienst met 1 god Naam? 3 . Christendom. christenen en moslims hebben een heilig boek.Het heilig boek Joden. Jodendom. Islam. Welk boek hoort bij welke godsdienst? Christendom Koran Islam Jodendom Bijbel Thora 1 god of vele goden? Welke godsdienst gelooft in 1 god en welke in meerdere goden? Vul in: Hindoeïsme.

godsdienst met meerdere goden Namen? Wie is de profeet? Weet jij welke profeet bij welke godsdienst hoort? Christendom Islam Jodendom Boeddhisme Abraham = stamvader Jezus Christus Mohammed Boeddha = Siddharta Kan je deze profeten herkennen? …………………………………………………….. 4 .

Het feest heet in ons land ‘Suikerfeest’ omdat er dan veel gesnoept wordt! De mensen eten op deze dag ook veel fruit en dadels. Een deel is voor de familie en een deel is voor de armen. Het Suikerfeest (Id al-Fitr): Met dit feest vieren de moslims het einde van de vastenmaand of ramadam.. 5 . Op deze dag slachten de mensen een schaap en verdelen het vlees.…………………………………………… ……………………………………………………………… Welke feesten vieren de Moslims? Het Offerfeest (Id al-Adha): Met dit feest vieren de Moslims het einde van de bedevaart naar Mekka (hadj). Ken je nog andere feesten van de Moslims? Schrijf ze hier maar op: ……………………………………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………………………………………………. Het is ook het feest van het offer van Abraham.

6 . Overal in de synagogen en in de huizen worden kaarsen aangestoken op een speciale kandelaar met 9 kaarsen! Ken je nog andere feesten van de Joden? Schrijf ze hier maar op: ……………………………………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………………………………………………. Dit is het einde van het feest. Het Loofhuttenfeest (Soekot): Het feest duurt 7 dagen. De mensen gaan naar de synagoge. Het Lichtfeest (Chanoeka): Op deze dag wordt de terugkeer van het licht in de tempel van Jeruzalem gevierd. Ze denken aan vroeger: toen moesten de Joden 40 jaar lang in hutten leven in de woestijn. Het feest duurt 7 dagen! De mensen mogen alleen platte broden eten (matze). De mensen eten dan in hutten. maar ook het begin van een nieuwe start. Het is een dag van vasten en bezinning. nadat ze gevlucht waren uit Egypte. Veel mensen zijn in het wit gekleed. Op het einde van de dag blazen ze op een grote hoorn (sjofar).Welke feesten vieren de Joden? Het Lentefeest (Pesach): De Joden vieren het einde van de slavernij onder de Egyptenaren. De Grote Verzoendag (Jom Kippoer): Op deze dag gaan de Joden niet werken..

verlichting en dood van Boeddha. Welke feesten vieren de Boeddhisten? Het Boeddha-feest (Wesak): Op deze dag herdenken de Boeddhisten de geboorte. De huizen worden mooi versierd met bloemen en overal hangen lichtjes.. Overal steken mensen kleine olielampjes aan. Het is een feest voor Lakshmi. De volgende dag wordt er veel plezier gemaakt! De mensen gooien poeder in alle kleuren over elkaar heen. Ken je nog andere feesten van de Hindoes? Schrijf ze hier maar op: ……………………………………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………………………………………………. Hierop verbranden ze een pop van de stoute heks Holika. Het lichtfeest (Divali): Dit is het feest van de 1000 lichtjes. de godin van het licht en van het geluk. De avond ervoor steken de mensen grote vuren aan.Welke feesten vieren de Hindoes? Het Lentefeest (Holi): Op deze dag vieren de Hindoes het begin van de lente. Ken je nog andere feesten van de Boeddhisten? Schrijf ze hier maar op: ……………………………………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………………………………………………. Het feest wordt altijd gevierd tijdens de volle maan van de maand mei.. 7 .

. Onder de boom staat vaak een klein stalletje. Kerstmis: Op deze dag vieren de Christenen de geboorte van Jezus. ballen en slingers. De mensen verstoppen gekleurde of chocolade eieren in de tuin en de kinderen mogen die dan zoeken. (De kerstman heeft niets te maken met Jezus of met de godsdienst.Welke feesten vieren de Christenen? Pasen: Op deze dag vieren de Christenen dat Jezus uit de doden is opgestaan: de verrijzenis van Jezus Christus. dan gaan de mensen ’s nachts naar de kerk! De mensen zetten een dennenboom in hun huis die ze versieren met lichtjes. Op kerstavond is er in de kerk een middernachtsviering. Dit doet de mensen eraan denken dat Jezus is geboren in een stal. Het is ook het einde van de vastentijd. Afbeeldingen komen van Wikipedia 8 . De kerstman is eigenlijk een uitvinding van de Amerikanen!) Ken je nog andere feesten van de Christenen? Schrijf ze hier maar op: ……………………………………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………………………………….