A GITÁR EGYETEM INGYENES KIADVÁNYA.

WWW.GITAREGYETEM.HU

GITÁROS KIFEJEZÉSEK SZÓTÁRA
© Minden jog fenntartva.

GITÁR EGYETEM

www.GitarEgyetem.hu
OLDAL 1 - 4.

© 2005 - 2011

MINDEN JOG FENNTARTVA.

Fél hang Módosított hangok. vagy a hangnem vagy skála alaphangja. . WWW. D. OLDAL 2 . A zenében a mély hangokat és általában az alapritmust követi. Fogólap A gitár nyakára erősített falemez. mely elé teszik. Bund A gitár nyakán lévő szakaszok.GITAREGYETEM. Cisz. H. Bé. Disz. melyet a gitár nyakára szerelnek egy adott bund fölé. Bé (b) Hangmódosító jel. Fisz.4. G. Barre Akkordfogás. Általában ébenfából készítik. A zongorán a fehér billentyűk. akár az összeset. F. mikor egy ujjal több húrt fogunk le egyszerre. Pl: C-dúr akkord 3 hangból áll: C. Gisz. C. míg az elektromosoknak 22 bundja van. E és G-ből. Capo (eszköz) Eszköz. mély hangokat ad ki erősítővel. melybe a hangszóró is bele van szerelve. A legtöbb akusztikus gitárnak 19 bundja. Bar (angol) Ütem. melyhez hozzányomod a húrokat. Alaphang Az a legmélyebb hang. Egész hang Törzshangok. A zongorán a fekete billentyűk. © 2005 . melyre az akkord épül.2011 MINDEN JOG FENNTARTVA. ütemvonal. E. melyekhez ha a fölötte lévő húrt hozzányomod különböző hangokat kapsz.HU Akkord Hangzat vagy harmónia. hol így az az összes húrt lefogja. A. átalában 4 db nagyon vastag húrja van. Combo erősítő Olyan erősítő gitárhoz. C. Különböző hangok egyidejű játszása és megszólalása. Basszus gitár Gitárfajta. Fél hanggal lejjebb viszi a hangot.A GITÁR EGYETEM INGYENES KIADVÁNYA.

GITAREGYETEM. melyben az összes hangot megtaláljuk.2011 MINDEN JOG FENNTARTVA.“h”) Kalapács gitártechnika. hangsor vagy skála is) Minor (angol) Moll. mely A hangot ad ki koppintásra. WWW. . (ez lehet akkord.4. Hangnem Olyan alaphangsor. Kereszt (#) Hangmódosító jel. (ez lehet akkord. Hangvilla Két ágú fém villa. Kétoktávos gitár 24 bundos gitár. Fél hanggal feljebb emeli a hangot. Hangköz Két hang egymás viszonyított hangmagasságbeli különbsége. Improvizáció Rögtönzés. Pl: C-D OLDAL 3 . Pl: egy dalt egy adott hangnem játszák. melyre két oktáv kifér egy húron. Pl: C-Cisz. ujjgyakorlat Olyan hangsor. mely elé teszik. (egész és félhangokat is) Major (angol) Dúr. © 2005 . Kromatikus hangsor.A GITÁR EGYETEM INGYENES KIADVÁNYA. hangsor vagy skála is) Nagy szekund Egész hang távolság. Hangoláshoz szokták használni.HU Hammer (angol . a megpengetett első hangot egy vagy több megütött pengetés nélkül hang követi emelkedő irányban. mely szabályok szerint épül fel. Kis szekund Fél hang távolság. A szólózás alapja.

Taktus Ütem. Tab. Dal részlet. Riff A dal fő témája. Üveghang Harmonikus felhang.GITAREGYETEM. Tabulatúrán nullával jelölik. ahol a 6 vonal a 6 húrt. Skála Valamilyen zene elv szerint rendezett hangsor. . WWW.A GITÁR EGYETEM INGYENES KIADVÁNYA. mely általában ismétlődik.2011 MINDEN JOG FENNTARTVA. tabulatúra Speciális. Nagyon sok gitárszólónak az alapja. Üres húrláb Mikor a húrt úgy pengeted meg. hogy nem fogod le sehol sem. táblázatos gitárkotta. © 2005 . Tremoló (tremoló-kar) A gitáron lévő húrláb. a gitár hangoláshoz is szokták használni pontossága miatt. Balról jobbra kell olvasni. OLDAL 4 . 5 féle (fekvésű) pentaton hangsor létezik. a számok pedig a bundokat jelölik.HU Pentaton 5 hangból álló hangsor.4. melyet elektromos gitárokon mozgatva vibráló hangokat lehet kiadni.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful