You are on page 1of 4

Seventh Grade Standard 3, Objective 2

Multiple Choice

a1. Which answer correctly identifies the 5 levels of cell organization from simple
to most complex?

A. tissue, organs, organ systems, cell, organism


B. organism, organ system, organ, tissue, cell
C. organ system, cell, tissue, organ, organism
D. cell, tissue, organ, organ system, organism

a2. Which answer correctly identifies the 5 levels of cell organization from simple
to most complex?

A. bone cell, bone tissue, femur (thigh bone) skeleton, dog


B. dog, skeleton, femur, bone tissue, bone cell
C. skeleton, bone tissue, bone cell, dog, femur
D. bone tissue, bone cell, femur, skeleton, dog

Use this diagram to answer the next two questions.

a3. Overlapping circles can be used to show


relationships. In this diagram, levels of organization
within living things can be shown. If each circle is
made from the smaller circles inside it, what does
circle “W” stand for?

A. organs
B. cells
C. tissues
D. organ systems

a4. What would circle “Y” be?

A. organs
B. cells
C. tissues
D. organ systems
b5. The brain is an example of which level of organization in a body?

A. cell
B. tissue
C. organ
D. organ system
E. organism

b6. A nerve is an example of which level of organization in a body?

A. cell
B. tissue
C. organ
D. organ system
E. organism

b7. The lining of the stomach is an example of which level of organization in a


body?

A. cell
B. tissue
C. organ
D. organ system
E. organism

b8. A cow is an example of which level of organization in a body?

A. cell
B. tissue
C. organ
D. organ system
E. organism

c9. Why is the heart composed of two different pumping systems? One pump
sends blood

A. to the lungs, the other to the rest of the body


B. to the heart, the other to the rest of the body
C. to the liver, the other goes to the lungs
D. to the brain, the other goes to the rest of the body
c10. The lungs are composed of tiny sacs that fill with air during breathing. How
does this tissue help the lungs do their job?

A. it allows air to contact a large surface


B. it allows muscles to open and close them.
C. it allows the lung to pump the air.
D. it allows the lungs to produce more blood.

c11. Why does the stomach need to be made of muscle tissue?

A. So liquids do not pool in the intestine.


B. To give the body strength in the middle.
C. So it can churn the food and help break it down.
D. To help the heart pump blood containing food to the body.

d12. Which organ system transfers gasses into and out of the blood?

A. nervous system
B. respiratory system
C. skeletal system
D. lymphatic system

d13. Which organs collect and excrete cell wastes?

A. skin and heart


B. stomach and pancreas
C. bladder and kidneys
D. lungs and heart

d14. Which organs breakdown food for cells?

A. heart, arteries, blood


B. stomach, intestine, pancreas
C. nerve, brain, spinal cord
D. skin, pancreas, skeletal

Essay

1. What is the difference between tissue and organ?

2. Describe how the needs of cells are met by tissues and organs. Give an
example.
Correct Answers:
1. D
2. A
3. D
4. C
5. C
6. A
7. B
8. E
9. A
10. C
11. D
12. B
13. C
14. B

Essay Sample Answers:


1. Tissue is a group of cells that perform a common function. An organ is a
structure comprised of more than one kind of tissue and is specialized for
performing a function.
2. A cell needs gases to go in and out. The lungs and circulatory system help
get gases to the cells. A cell needs food and to get rid of wastes. The digestive
system provides food and the urinary system takes wastes away.