Bidang Kuasa Kerajaan Negeri  Kerajaan Negeri berkuasa mentadbir perkara-perkara dalam Senarai Negeri  Kerajaan Persekutuan

/Pusat dan kerajaan Negeri berkuasa mentadbir bersama dalam perkara-perkara yang terdapat dalam Senarai Bersama Senarai Negeri dan Senarai Bersama Senarai Negeri Senarai Bersama Hukum syarak Undang-undang diri dan keluarga Isalam Tanah pertanian dan perhutanan Kerajaan tempatan di luar wilayah Persekutuan Kerja air Hari pelepasan negeri Penyu dan penangkapan ikan Undang-undang dan adat istiadat bumiputera Perbadanan dan pihak berkuasa negeri Ukuran tanah Perpustakaan Muzium Kebajikan masyarakat Biasiswa Perlindungan binatang dan hidupan liar Taman negara Penternakan Perancangn bandar dan kampung Kutu rayau dan penjaja beredar Kesihatan awam Kebersihan dan pencegahan penyakit Perparitan dan pengairan Pemulihan tanah lombong Perkahwinan Penjagaan anak Pemberian nafkah* Pengambilan anak angkat* Wasiat* Pencemaran makanan* Perkapalan* Perikanan*

*Sabah dan Sarawak sahaja Sistem Kerajaan Negeri  Terdiri daripada  Sultan/Raja/YDP  Dewan Undangan Negeri  Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri  Jabatan-jabatan  Agensi Awam  Perbadanan Awam  Suruhanjaya *Struktur penuh kerajaan Negeri – Rujuk buku rujukan 1. Sultan/Raja/YDP  Ketua Negeri mengikut perkara 70 Perlembagaan Persekutuan  Antara kuasa yang terkandung dalam perlembagaan;  1. Kuasa eksekutif  2. Kuasa perundangan

(selepas 1993) YDN Pelantikan Ketua Kerajaan Negeri Boleh didakwa di mahkamah awam Hanya boleh dipecat oleh YDPA dengan persetujuan tidak kuran 2/3 ahli DUN Melantik Menteri Besar yang Melantik Ketua Menteri beragama Islam untuk iaitu tidak semestinya mengetuai MMK beragama Islam untuk mengetuai MMK Bukan ketua agama YDPA berperanan sebagai ketua agama Islam di negeri berkenaan YDN Peranan sebagai Ketua agama Islam dalam Ketua Agama Islam negeri masing-masing Peringkat Negeri Bidang Kuasa Raja/Sultan/YDN Bidang/Kriteria Raja/Sultan/YDB . Kuasa budi bicara Bidang Kuasa Raja/Sultan/YDN Bidang/Kriteria Raja/Sultan/YDB Cara Pelantikan YDN Keahlian Majlis Raja-raja Dipilih berdasarkan pewarisan Kerajaan Negeri takhta kerajaan Negeri mengemukakan calon Pertabalan dilaksanakan YDN kepada PM sebelum menjadi Ketua Negeri (tertakluk pada persetujuan 2/3 ahli DUN) PM akan persembahkan kepada YDPA YDPA melantik untuk tempoh 4 tahun. Kuasa kehakiman  4. Ahli MRR Ahli MRR Terlibat dalam pelantikan Tidak terlibat dalam YDPA pelantikan YDPA Bidang Kuasa Raja/Sultan/YDN Bidang/Kriteria Raja/Sultan/YDB Hak didakwa Hanya boleh didakwa di Mahkamah Khas Raja-raja berkenaan kesalahan sivil dan jenayah melibatkan sifat peribadinya. 3. tetapi boleh dilantik semula untuk penggal seterusnya.

permaisuri dan anak. Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMK)  Menyerupai kabinet di peringkat Persekutuan  Keahlian:  4 hingga 12 orang dari DUN dan diketuai oleh MB atau KM  Majlis dibantu oleh 3 orang pegawai kerajaan (ex-officio) iaitu .dalam MRR anak Boleh di dakwa di Boleh didakwa di Mahkamah Mahkamah Awam atas Khas Raja-raja sifat peribadi dan rasmi Boleh diturunkan takhta dari Mesti seorang w/negara kerajaan ketika perbicaraan Boleh dipecat oleh berlangsung/dijatuhkan YDPA (majoriti 2/3) hukuman Jika disabitkan kesalahan.Had kuasa Tidak boleh terlibat secara Tidak boleh terlibat aktif dalam perniagaan dan secara aktif dalam politik perniagaan dan politik Tidak boleh memegang Tidak boleh memegang jawatan berpendapatan jawatan berpendapatan Tidak boleh mengampuni diri Tidak boleh mengundi sendir. menggubal dan meminda undang-undang dalam Senarai Negeri dan Senarai Bersama  Sekiranya bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan yang digubal di Parlimen (Dewan Rakyat). undang-undang tersebut akan terbatal. hanya boleh diampuni oleh MRR Menteri Besar/Ketua Menteri  Ketua eksekutif dalam kerajaan negeri  Mendapat sokongan majoriti DUN dan dilantik oleh raja/sultan/YDN  Tugas:  Mengetuai jentera pentadbiran  Mengetuai MMK  Mengiring raja/sultan/YDN ke MRR  Memberi maklumat kepada Ketua Negeri ttg dasar dan hal-ehwal dalam negeri  Pengerusi Majlis Tindakan Negeri  Pengerusi Jawatankuasa Keselamatan Negeri Dewan Undangan Negeri  Berfungsi sebagai Parlimen di peringkat Negeri  Badan tertinggi peringkat negeri  Tempoh DUN ialah 5 tahun  Keahlian:  Wakil rakyat di peringkat negeri yang dipilih melalui pilihan raya  Fungsi:  Membuat. 3.

a) Jabatan Negeri  Fungsi: Agensi pelaksana dan berkait rapat dengan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri  Jabatan di peringkat Negeri dibahagikan kepada. Setiausaha Kerajaan Negeri  Pegawai Kewangan Negeri  Penasihat Undang-undang Negeri  Fungsi:  Bertanggungjawab kepada DUN  Membuat dasar-dasar kerajaan  Mentadbir kerajaan negeri  Mengurus hal-hal seperti tanah rezab Melayu.  Jabatan negeri  Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri . Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMK) Kriteria Semenanjung Sabah Sistem Ahli Exco Menteri (Kabinet) Tempoh Selama mana Selama mana Keahlian diperkenankan oleh diperkenankan raja/sultan/YDN oleh raja/sultan/YDN Pembabitan Bagi negeri-negeri beraja. perumahan dan pindah milik tanah  Menggubal undang-undang 3. Penasihat Undang-undang Negeri dibenarkan mengikuti prosiding tetapi tidak boleh mengundi Had kuasa Tidak boleh terbabit dalam Tidak boleh perniagaan atau pekerjaan terbabit dalam yang berhubung kait perniagaan atau dengan jawatan mereka pekerjaan yang berhubung kait dengan jawatan mereka Sarawak Menteri (Majlis Tertinggi) Selama mana diperkenankan oleh raja/sultan/YDN Ex-officio tidak boleh menghadiri persidangan DUN Tidak boleh terbabit dalam perniagaan atau pekerjaan yang berhubung kait dengan jawatan mereka 4. permit dan lesen perlombongan. Ex-officio tidak Pegawai Ex-officio boleh boleh menghadiri Kerajaan menghadiri prosiding persidangan DUN DUN tetapi tidak boleh mengundi Di Pulau Pinang dan Melaka.

Selangor. N. Sabah. Sarawak  Setiausaha Kerajaan Negeri di bawah Jabatan Perkhidmatan Awam Negeri  Negeri2 selain di atas Pejabat Kewangan Negeri  Diketuai oleh Pegawai Kewangan Negeri  Berfungsi sebagai Perbendaharaan iaitu merancang dan menguruskan kewangan negeri  Melaksanakan dasar kewangan negeri  Menyediakan belanjawan kewangan negeri  Memeriksa belanjawan tahunan negeri  Mengagihkan sumber kewangan negeri kepada agensi negeri  Merancang penggunaan wang dan aliran kewangan negeri melalui cukai dan pinjaman negeri Unit Perancangan Ekonomi Negeri  Diketuai oleh Ketua Pengarah Perancangan Ekonomi Negeri  Fungsi Utama  Merancang pembangunan ekonomi 5 tahun  Menyelaras dan melaksanakan program-program pembangunan  Membuat pelaburan dalam negeri  Memberi nasihat kepada kerajaan negeri berkaitan hal pembangunan negeri  Mengkaji dan menganalisis kedudukan ekonomi negara . Pejabat Kewangan Negeri  Pejabat Penasihat Undang-undang Negeri  Unit Perancangan Ekonomi Negeri  Cawangan jabatan persekutuan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri  Jabatan negeri yang utama  Dikenali sebagai Pejabat Ketua Menteri  Diketuai oleh Setiausaha Kerajaan Negeri  Bertindak sebagai Ketua Perkhidmatan Awam Negeri. Pahang. Perak. penasihat kepada menteri dan MMK  Fungsinya sama seperti Jabatan Perdana Menteri di peringkat Persekutuan  Merancang dan menyelaras dasar-dasar kerajaan negeri  Memastikan agensi kerajaan Negeri melaksanakan dasar yang ditetapkan oleh kerajaan  Mempengerusikan jawatankuasa peringkat negeri untuk menyelaras agensiagensi negeri  Menyelaras perhubungan antara kerajaan Negeri dengan kerajaan Persekutuan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri  Setiausaha Kerajaan Negeri di bawah Jabatan Perkhidmatan Awam Persekutuan  Pulau Pinang. Melaka.9.

Jabatan negeri.Pejabat Penasihat Undang-undang Negeri  Diketui oleh Penasihat Undang-undang Negeri  Fungsi  Bertanggungjawab memberi nasihat berkaitan undang-undang kepada kerajaan negeri terutamanya kepada  Raja/sultan/YDN. Malaysia (jawatan ini bukan  Terbahagi kepada dua peringkat  Bahagian  Daerah  Daerah Kecil  Kampung  Peringkat Bahagian  Sarawak dibahagikan kepada 7 bahagian  Diketuai oleh Residen (ketua pentadbir bahagian)  Residen dibantu oleh Temenggung (ketua masyarakat peribumi)  Peringkat Daerah  Diketuai oleh Pegawai Daerah  Pegawai Daerah dibantu oleh Pemanca (Ketua suku kaum)  Daerah Kecil  Diketuai oleh Pegawai Perkhidmatan Tadbir Sarawak  Kampung  Diketuai oleh Penghulu (dilantik oleh kerajaan Negeri) . MMk. KM/MB Peringkat Pentadbiran Negeri Sabah  Terbahagi kepada dua peringkat  Daerah  Kampung  Pegawai Daerah dibantu oleh  Penolong Pegawai Daerah  Ketua Daerah: mentadbir hal suku-suku di daerah tersebut  Setiap suku diketuai oleh Ketua Anak Negeri/Ketua Bumiputera (Kakitangan Kerajaan)  Peringkat Kampung  Ketua Kampung: Mengetuai pentadbiran peringkat kampung dan menjalankan tugas seperti ketua kampung di Sem.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful