Bestanden kopiëren van Humax 5050C naar een PC

(25-3-2011)

1 - Voorwoord -........................................................................................................2 2 - Benodigdheden - ................................................................................................3 3 - Opmerking -: ......................................................................................................3 4 - Te doorlopen stappen - ......................................................................................4 4.1 - Een kabelverbinding aanleggen - .......................................................................4 4.2 - Een netwerkverbinding instellen (eenmalig) -.....................................................4 4.3 - De Humax instellen - ..........................................................................................4 4.4 - FileZillaClient instellen - .....................................................................................4 4.5 - Verbinding maken met de Humax - ....................................................................5 4.5.1 - Problemen...................................................................................................6 4.6 - Uploaden of downloaden - .................................................................................6 4.6.1 - FileZillaClient gebruiken om video’s te downloaden ...................................6 4.6.2 - FileZillaClient gebruiken om foto’s te uploaden - ........................................6 5 - Verbinding maken met de Humax m.b.v. Internet Explorer -..............................7 6 - Bestanden afspelen - .........................................................................................9 7 - Bestanden converteren - ....................................................................................9 8 - Reclames e.d. verwijderen -.............................................................................10 9 - Geluid synchroniseren - ...................................................................................10 10 - Foto’s naar de Humax kopiëren - .....................................................................11 11 - Herpartitioneren van de Humax-HDD - ............................................................11 12 - Opmerking bij andere merken: .........................................................................12

al of niet draadloos. Uiteraard zou je dan ook HD-video kunnen branden met een Bluray-brander als je daar de juiste apparatuur en software voor hebt. Een betere mogelijkheid is om de Humax via een thuisnetwerk met router. Dit heeft de beperking dat die stick of harde schijf moeten zijn geformatteerd vlgs. Sinds ik een Humax 5050 ontvanger/recorder gebruik ben ik aan het zoeken geweest om opgenomen videobestanden vanaf de Humax harde schijf te kopiëren naar mijn PC om ze daar te bewerken en een video-DVD te branden. kunnen dan ook meer items (b. Een router is dan niet nodig.v. Daar 1 uur opname altijd groter is dan 4 GB is dit niet praktisch voor het overzetten van video-opnames. De consequentie is dat de bestanden maar maximaal 4GB mogen zijn. printer of nog een andere PC) in het netwerk worden opgenomen. te verbinden met de PC. Ik heb de drie volgende mogelijkheden gevonden Via de Humax-USB-poort kopiëren naar een geheugenstick of losse harde schijf. internet. Ook wilde ik foto’s en muziek over kunnen zetten vanaf mijn PC naar de Humax. Uit reacties op dit artikel bleek dat dat ook zeer goed ging.v. FAT32.Bestanden van HUMAX 5050 naar PC v. Evt. Voor het overzetten van foto’s of muziek is de USB-stick echter wel goed bruikbaar. . Hieronder ga ik stap voor stap uitleggen hoe dat gaat. Let op! Het moet dan wel een USB 2-stick zijn. 1 . Ikzelf heb daar nog geen ervaring mee maar het is wel handig als je al een thuisnetwerk hebt liggen. Deze laatste methode heb ik toegepast en werkt prima. Heb je nog geen netwerk dan is een eenvoudige manier de Humax en de PC rechtstreeks met een crosslinked UTP-kabel (LAN-kabel) met elkaar te verbinden. De ouderen worden niet geaccepteerd.Voorwoord De intentie van dit artikel is om een methode aan te geven waarmee je opgenomen videobestanden vanaf de harde schijf van de Humax 5050 naar je PC kunt kopiëren.

aan elkaar gekoppeld met een verbindingsstukje.kabeltje.Opmerking -: Eigengemaakte films overzetten naar de Humax harde schijf lijkt niet mogelijk.org/ Een conversieprogramma om de . Humax herkent alleen maar . Ik leg hem dan ook alleen maar uit als ik bestanden wil overzetten. Kosten incl.2 .ts-bestanden om te zetten in . Die zou je dan zelf moeten maken. De lange UTP-kabel heb ik genomen om de wat grote afstand te overbruggen tussen Humax en de PC. verlengd met een korte crosslinked UTP-kabel Ik gebruik hiervoor een 20m lange straight (=normale) UTP-kabel samen met een crosslinked UTP-kabel van 1m. Deze ruimte wordt als buffer gebruikt om het gekopieerde bestand eerst op te slaan. Hoe. Dit alles besteld bij www.Benodigdheden Uiteraard een Humax 5050 ontvanger/recorder Een normale UTP-kabel.com . Daarna wordt het opgeslagen in aangewezen directory en de buffer weer leeggemaakt. Ik gebruik hiervoor Magix Video de Luxe 2006. Dit is bij de meeste harde schijven al het geval. Ik gebruik hiervoor het conversie programma Quick Media Converter Een Nederlandstalige. Een PC met interne of externe harde schijf die NTFS-geformatteerd is.com/ Wenselijk is ook om over een goed videobewerkingsprogramma te beschikken. is mij niet bekend.htm. Het gratis Nederlandstalig FTP-server programma FTP-server FileZillaClient Het is te downloaden op http://filezilla-project.en .cocoonsoftware. verzenden ± € 20. Dat is nagenoeg ook altijd het geval.. Internet is dan op dat moment uiteraard niet aangesloten op de PC.mpgbestanden. http://www. Op de C:/-schijf moet een vrije ruimte aanwezig zijn van ongeveer 5 á 10 GB. . 3 .ts-bestanden die dan voorzien moeten zijn van de bijbehorende . gratis versie is te downloaden en te installeren op onderstaande site.nts-bestanden. De PC moet ook voorzien zijn van een ethernetkaart. Kost ongeveer €45.

Een kabelverbinding aanleggen Sluit de bovengenoemde LAN-kabels aan op de LAN-poorten van de Humax en de computer. 9 Omdat de Humax nog geen verbinding heeft met de PC verschijnt de mededeling Verbinding verbroken.2 .FileZillaClient instellen Deze verbinding is sneller en stabieler dan via IE.K.2 (Let op ! Bij de Humax was dat 192.Een netwerkverbinding instellen (eenmalig) 1 Klik op START 2 Klik op CONFIGURATIESCHERM 3 Klik op Netwerkverbindingen 4 Rechtsklik op LAN-verbinding 5 Klik op Eigenschappen 6 Selecteer Internetprotocol(TCP/IP) 7 Klik op Eigenschappen 8 Klik op Geavanceerd 9 Klik op het tabblad WINS 10 Selecteer NETBIOS via TCP/IP inschakelen 11 Klik op O. 3 Stel de FTP-server in op ingeschakeld 4 Klik op Ethernet configuratie en stel dat in op Handmatig 5 Vul voor het IP-adres in : 192. 1 Open FileZillaClient 2 Vul bij Host in : 192.168.168.255. .1 6 Vul voor het subnetmasker in: 255.0.3 4.255.0 15 Klik op O. . De instellingen blijven bewaard.0. 8 Klik op O.0 7 De twee overgebleven velden vul je niet in.K.Te doorlopen stappen .De Humax instellen Ga als volgt te werk: 1 Zet de TV en de Humax aan en druk op de HUMAX-afstandbediening op MENU 2 Klik op de bovenste knop Systeeminstellingen en vervolgens op Netwerk.1 3 Vul bij gebruikersnaam in: HumaxFTP 4 Vul bij wachtwoord in: 0000 5 Vul bij poort in: 21 6 Klik op Snelverbinden 7 Sla deze instelling op in Bestand / Sitebeheer 4. . 10 Om het menu te verlaten druk je een aantal malen op EXIT.168. 16 Klik op Sluiten. 12 Selecteer het tabblad Alternatieve configuratie 13 Selecteer De gebruiker geeft de configuratie op Vul het IP-adres in: 192.255. Komt later wel goed.1) 14 Vul het subnetmasker in: 255.255.K.0.168.4 .1 4. Nu is de Humax ingesteld.4 4.0.

0. Scherm van FileZillaClient 192.Als je volgende keer weer opent kun je in Sitebeheer je verbinding direct openen. .1 Instellingen bewaren in Sitebeheer HumaxFTP 0000 21 UPLOADEN Inhoud van PC Inhoud van Humax HDD 4.7) opgeslagen verbinding.168.Verbinding maken met de Humax Open FileZillaClient en open vanuit Sitebeheer de (in .5 .

schakel deze dan eerst uit voor je de Firewall uitschakelt. Heb je ook een draadloze internetverbinding actief.FileZillaClient gebruiken om video’s te downloaden 1 Op de linkerhelft van het scherm staat de inhoud van je PC. Vergeet niet om de Firewall weer in te schakelen voor je later de draadloze internetverbinding weer activeert. in FileZilla ook goed.Windows Firewall .5.1 .nts-bestanden moet je niet downloaden.Uploaden of downloaden 4. 4. 3 Open in de browser op de rechterhelft de map Video. Het bestand 0. Op mijn Netbook (besturingssysteem Windows7 Starter) bleek het uitschakelen van de Firewall niet voldoende te zijn.htm en . 2 Open in de browser op de rechterhelft de map Photo en daar evt. Opmerking 2: De .Schakel deze dan tijdelijk uit.Bij FileZilla FTP Client alles aanvinken via instellingen wijzigen. maar via FileZilla werd de verbinding verbroken.Een programma of onderdeel toegang geven via Windows Firewall . 4. op de rechterhelft de inhoud van de Humax harde schijf. op de rechterhelft de inhoud van de Humax harde schijf.Problemen Lukt het niet om verbinding te krijgen met de Humax. Ga daarvoor als volgt te werk.6. Contact maken met de Humax via IExplorer ging goed.4.Starten . 2 Ga in de browser op de linkerhelft naar de PC-map waarnaar je de video’s wilt overzetten.6.2 .ts-bestand dat je wilt kopiëren en klik op DOWNLOADEN. . de map waarnaar gekopieerd moet worden 3 Ga in de browser op de linkerhelft naar de map of bestanden die je wilt overzetten . dan is hoogstwaarschijnlijk de Firewall de oorzaak.Systeem en beveiliging .ts is het Humax-bestand dat continu wordt aangemaakt en het mogelijk maakt om je live-uitzending stop te zetten of zelfs terug te kijken.FileZillaClient gebruiken om foto’s te uploaden 1 Op de linkerhelft van het scherm staat de inhoud van je PC.6 . 4 Klik in het rechterscherm met de rechtermuisknop op het ****. Klik achtereenvolgens op: .1 . bij ingeschakelde Firewall. 5 Nu wordt het videobestand naar je PC gekopieerd Opmerking1: Je kunt het bestand ook met ingedrukte linkermuisknop naar je PC-map slepen. Daarna werkte het.Configuratiescherm . Dit heb ik opgelost door FileZilla toegang te geven via Firewall. Daar moet je dus ook afblijven.

0.1 en klik daarna op het groene openingspijltje. Bestanden kopiëren. Dit beveel ik niet aan. Daar moet je dus afblijven. Deze hoef je alleen maar te kopiëren. Nu worden de bestanden naar de Humax gekopieerd Opmerking: Je kunt het bestand ook met ingedrukte linkermuisknop vanaf je PC-map naar de Humaxmap Photo slepen.b. Nu volgt een venstertje.4 Klik daar met de rechtermuisknop op de map of bestand dat je wilt kopiëren en klik op UPLOAD. Open de Internet Explorer Vul in de adresbalk als Url in: ftp://192. Klik daar dan op OPNIEUW . Als je FileZillaClient gebruikt kun je dit overslaan.evt.Verbinding maken met de Humax m. Het bestand wordt nu gekopieerd. Dus niet in Stand-by Verwijder de Internet-LAN-kabel bij de PC Je PC geeft nu aan dat de verbinding verbroken is Steek een zijde van de UTP-kabel in de vrijgekomen LAN-poort Steek het andere eind in de LAN-poort van de Humax. Mogelijk verschijnt er eerst een schermpje waarin staat dat er geen verbinding kan worden gemaakt. Internet Explorer Als extra geef ik hier toch even aan hoe contact kunt maken met de Humax via de Internet Explorer. Ben je daar klik dan op O. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Zet de Humax aan. De .htm. reken op een half uurtje per film. eerst naar een buffer en vandaar naar de aangewezen directory. Het bestand 0. Als het goed is verschijnt er nu een schermpje waar je een gebruikersnaam en wachtwoord moet opgeven. Nu opent een browser waarmee je naar de gewenste opslagdirectorie op je PC kunt bladeren. Het gaat nu om de .TS-bestanden.ts is het Humax-bestand dat continu wordt aangemaakt en het mogelijk maakt om je live-uitzending stop te zetten of zelfs terug te kijken.en . 5 .168. -Vul als gebruikersnaam in: HumaxFTP -Vul als wachtwoord in: 0000 Nu verschijnt de harde schijf inhoud van de Humax op je scherm. Kan wel even duren. De IE-server is langzaam en niet helemaal stabiel.nts-bestanden zijn hulpbestanden voor de Humax en voor ons niet belangrijk.K. Beter is dus om de FTPserver FileZillaClient te gebruiken zoals hierboven aangegeven. Zowel op de PC als de Humax kun je nu zien dat de verbinding gemaakt is. Klik op OPSLAAN. herhalen. Dubbelklik op het gewenste .v.ts-bestand. Klik op de VIDEO-tab en daar staan de films. Opmerking: 10 11 12 13 .

Dan opent een Verkennerscherm waar je ook de bestanden kunt overzetten.Als je de Humax-lijst op het scherm hebt. kun je in de Explorer-balk ook op PAGINA klikken en vervolgens op FTP-site in Windows Verkenner openen. .

Voordeel hiervan is dat de bestandsgrootte dan wordt gereduceerd tot minder dan 50% van het tsbestand en dat het MPG-bestand universeler toepasbaar is.v.0.a. Voor een HD-video van een uur b.ts bestanden laten zich goed afspelen op de VLC-player (gratis te downloaden) en de Windows Media-Player.ts-bestanden zullen meestal nog nabewerkt moeten worden.0. Om de video daarna te schonen van reclames e.ts-bestand om te zetten naar een xxxx.com/tools/Quick_Media_Converter 7 Bestand openen Klik op DVD Info Als je het QMC-programma geopend hebt.0. en het geluid na te synchroniseren gebruik ik het Magixprogramma Video de Luxe.6 .0. De . Magix Video de Luxe.videohelp. open dan het te converteren bestand en kies een conversieoptie onder de knop DVD.v.0) is te downloaden en te installeren op onderstaande site. Mogelijk is het geluid na het converteren niet meer lipsynchroon. wel 3 uur.0. Ik heb gemerkt dat nieuwere versies problemen geven bij het installeren en converteren. Daar veel van deze programma’s problemen hebben met . b. De HD-bestanden kunnen bij het afspelen problemen geven (stotteren) als je processor.ts-bestanden kun je het bestand beter eerst omzetten naar een MPG-bestand. http://www. QMC (ook versie 4. Meestal zal Pal DVD-formaat goede kwaliteit 16:9 prima zijn Het converteren kan wel een poosje duren.0. Om het xxxx.mpg-bestand gebruik ik het gratis o. . Nederlandstalige conversieprogramma Quick Media Converter versie 4.Bestanden converteren De gekopieerde . videokaart en/of geheugen onvoldoende is.d.0 uit 2008 doet het prima. .Bestanden afspelen Na het kopiëren kun je de bestanden afspelen.0 Let op ! : Versie 4. Hiervoor zijn video-bewerkingsprogrammas nodig.

Meestal zal het geluid nog moeten worden nagesynchroniseerd. . Dit doen we door met de rode markeringslijn op een scheidingspunt te gaan staan.5 en 4 sec. dat werkt zeer comfortabel. liggen.(zie .8 . verwijderen Om overbodige begin. Het gaat als volgt: 1 Open Video de Luxe in de EDIT-mode 2 Open daar het gemaakte MPG-bestand 3 Open de TIME-line 4 Klik op het bestand of evt alle bestandsfragmenten (worden dan geel) en klik in het menu op BEWERKEN/DEGROEPEREN. Dit vraagt wel wat tijd.v. herhalen tot het resultaat goed is. Afhankelijk van lengte. Doe dit op alle plaatsen waar gesplitst moet worden Verwijder vervolgens alle te verwijderen fragmenten door op zo’n fragment te klikken en te deleten. 5 6 7 8 9 9 . dus zal meestal al wel op je computer aanwezig zijn. Hiervoor is Magix Video de Luxe ook zeer goed geschikt.d. Dit vraagt wel enige oefening en geduld. Controleer het resultaat door de film af te spelen en op de spraak te letten. Dat is voor dat doel ook zeer goed bruikbaar. Maak vervolgens een Video-MPG-bestand via BESTANDEXPORTEREN.9) Ik gebruik daarom het programma Magix Video de Luxe 2006. Bij WP en Vista (niet in Windows7) wordt ook het programma Windows Movie Maker geïnstalleerd. kwaliteit en PC kan het enige uren duren. Evt.b. De verschuiving zal in het algemeen tussen 0. Selecteer alle geluidstroken en verschuif ze zover. gebruiken om een DVD-Video te maken m. Om dat te corrigeren bewerk ik het gemaakte MPG-bestand in Magix Video de Luxe 2006. een brandprogramma zoals b. Nu wordt de geluidstrook afgescheiden van de beeldstrook.en eindstukken en reclames te verwijderen is een videobewerkingsprogramma nodig.mpg-bestand Open de TIME-LINE Nu gaan we de film splitsen in de delen die verwijderd moeten worden en die moeten blijven.v. 1 2 3 4 Open Magix Video de Luxe 2006 in de EDIT-mode Open het geconverteerde xxxx. Het gemaakte MPG-bestand kan men al afspelen op de PC en evt.mpeg-bestand daar dikwijls problemen en kun je daar het geluid niet ontkoppelen van het beeld zodat je in dat programma het geluid niet kunt nasynchroniseren.Geluid synchroniseren Hoogstwaarschijnlijk loopt het geluid niet goed synchroon met het beeld. Klik in het menu op BEWERKEN/OBJECTEN SPLITSEN of op het schaartje.Reclames e. Nero. Jammer genoeg geeft het afspelen van een . tot het geluid synchroon loopt. Schuif de overgebleven fragmenten weer tegen elkaar.

Magix Video de Luxe kent ook een Video/Audio-offset-optie om het geluid te synchroniseren. Ik heb hem een grootte van 80GB gegeven.v.Herpartitioneren van de Humax-HDD De Humaxs HDD heeft een grootte van 320 GB.5 Als dit klaar is kan men via het Magix-programma een video-DVD maken of via BESTAND-EXPORTEREN weer een nieuw DVD-Video MPG-bestand aanmaken. De tweede partitie voor Foto/Muziek heeft standaard een grootte van ongeveer 30 GB. Gebruik dus bij voorkeur de methode zoals hierboven beschreven. 10 . b.ts-bestand naar een . Het formatteren doe je door via het menu naar bestandsbeheer te gaan en daar de totale schijf opnieuw te formatteren. Het gaat echter ook zeer goed met een USB-stick van b.76 frames.v. Je kunt dan altijd je foto’s direct op je TV bekijken. Dat is niet al te veel.04 sec) dan vind je het aantal frames waarover je het geluid moet verschuiven. Je kunt de foto’s kopiëren via de kabelverbinding. Als je in QMC je . Voorbeeld: Een Video-Delay van 0. .mpg-bestand gaat converteren kun je de geluidsverschuiving (Video-Delay) al aflezen onder de Info-knop links.b. die is verdeeld in 2 partities.04 = 7. Dit bestand kan men weer gebruiken om m. Als je dat getal deelt door de frametijd (0. Gebruikt men dat dan blijkt het geluid na het converteren en/of branden weer niet synchroon te lopen.306 : 0. Je Humax-HDD is dan een goede back-up van je foto’s. Dan krijg je ook de gelegenheid om met een schuifregelaar de partities opnieuw in te delen. Let op ! Alle bestanden die dan al evt. zoals hierboven omschreven. op de HDD aanwezig zijn worden dan gewist. Nero een DVDVideo te maken.v. 11 . De eerste partitie voor Video heeft standaard een grootte van ongeveer 290 GB. Dit heeft twee grote voordelen. 4 of meer GB. Opmerkingen bij geluid synchroniseren. Daarom verdient het aanbeveling om je Foto-partitie groter te maken.Foto’s naar de Humax kopiëren Een leuke mogelijkheid is om alle foto’s die op je computer staan naar de harde schijf van de Humax te kopiëren. Dit moet dan wel een USB-2-stick zijn en moet dan wel FAT (16) of FAT32 geformatteerd zijn.306 sec vraagt een verschuiving over 0.

Dit om het kopiëren van videobestanden onmogelijk te maken. kent geen belemmeringen. Succes . mits ze voorzien zijn van de benodigde opties. verzeker je er dan bij de verkoper van dat alle mogelijkheden van het apparaat volledig in takt zijn en er dus geen opties geblokkeerd zijn. Zo kun je een behoorlijke teleurstelling voorkomen. Uit reacties op dit artikel blijkt dat bij sommige merken PVR’s. die wel de exportmogelijkheden via LAN of USB aan boord hebben. Als je dus nog een PVR aan wilt schaffen. Mijn eigen Humax 5050. in een vakwinkel gekocht.12 . deze mogelijkheden door provider of importeur zijn geblokkeerd.Opmerking bij andere merken: Het bovenstaande zou ook bij andere merken PVR’s mogelijk moeten zijn. Al bij al is dit een leuke methode om de mogelijkheden van je Humax 5050 uitgebreider te benutten.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful