Bestanden kopiëren van Humax 5050C naar een PC

(25-3-2011)

1 - Voorwoord -........................................................................................................2 2 - Benodigdheden - ................................................................................................3 3 - Opmerking -: ......................................................................................................3 4 - Te doorlopen stappen - ......................................................................................4 4.1 - Een kabelverbinding aanleggen - .......................................................................4 4.2 - Een netwerkverbinding instellen (eenmalig) -.....................................................4 4.3 - De Humax instellen - ..........................................................................................4 4.4 - FileZillaClient instellen - .....................................................................................4 4.5 - Verbinding maken met de Humax - ....................................................................5 4.5.1 - Problemen...................................................................................................6 4.6 - Uploaden of downloaden - .................................................................................6 4.6.1 - FileZillaClient gebruiken om video’s te downloaden ...................................6 4.6.2 - FileZillaClient gebruiken om foto’s te uploaden - ........................................6 5 - Verbinding maken met de Humax m.b.v. Internet Explorer -..............................7 6 - Bestanden afspelen - .........................................................................................9 7 - Bestanden converteren - ....................................................................................9 8 - Reclames e.d. verwijderen -.............................................................................10 9 - Geluid synchroniseren - ...................................................................................10 10 - Foto’s naar de Humax kopiëren - .....................................................................11 11 - Herpartitioneren van de Humax-HDD - ............................................................11 12 - Opmerking bij andere merken: .........................................................................12

Uiteraard zou je dan ook HD-video kunnen branden met een Bluray-brander als je daar de juiste apparatuur en software voor hebt. kunnen dan ook meer items (b. te verbinden met de PC. Evt. al of niet draadloos.v. internet. De ouderen worden niet geaccepteerd. De consequentie is dat de bestanden maar maximaal 4GB mogen zijn. Ook wilde ik foto’s en muziek over kunnen zetten vanaf mijn PC naar de Humax.Voorwoord De intentie van dit artikel is om een methode aan te geven waarmee je opgenomen videobestanden vanaf de harde schijf van de Humax 5050 naar je PC kunt kopiëren. Hieronder ga ik stap voor stap uitleggen hoe dat gaat. 1 . Uit reacties op dit artikel bleek dat dat ook zeer goed ging.Bestanden van HUMAX 5050 naar PC v. printer of nog een andere PC) in het netwerk worden opgenomen. . Een betere mogelijkheid is om de Humax via een thuisnetwerk met router. Sinds ik een Humax 5050 ontvanger/recorder gebruik ben ik aan het zoeken geweest om opgenomen videobestanden vanaf de Humax harde schijf te kopiëren naar mijn PC om ze daar te bewerken en een video-DVD te branden. Daar 1 uur opname altijd groter is dan 4 GB is dit niet praktisch voor het overzetten van video-opnames. Deze laatste methode heb ik toegepast en werkt prima. Ik heb de drie volgende mogelijkheden gevonden Via de Humax-USB-poort kopiëren naar een geheugenstick of losse harde schijf. Let op! Het moet dan wel een USB 2-stick zijn. Heb je nog geen netwerk dan is een eenvoudige manier de Humax en de PC rechtstreeks met een crosslinked UTP-kabel (LAN-kabel) met elkaar te verbinden. Een router is dan niet nodig. Dit heeft de beperking dat die stick of harde schijf moeten zijn geformatteerd vlgs. Ikzelf heb daar nog geen ervaring mee maar het is wel handig als je al een thuisnetwerk hebt liggen. Voor het overzetten van foto’s of muziek is de USB-stick echter wel goed bruikbaar. FAT32.v.

htm.mpgbestanden. Kost ongeveer €45. Het gratis Nederlandstalig FTP-server programma FTP-server FileZillaClient Het is te downloaden op http://filezilla-project. Ik gebruik hiervoor het conversie programma Quick Media Converter Een Nederlandstalige. Deze ruimte wordt als buffer gebruikt om het gekopieerde bestand eerst op te slaan. Ik leg hem dan ook alleen maar uit als ik bestanden wil overzetten.com/ Wenselijk is ook om over een goed videobewerkingsprogramma te beschikken. Dit is bij de meeste harde schijven al het geval. 3 . De PC moet ook voorzien zijn van een ethernetkaart. Ik gebruik hiervoor Magix Video de Luxe 2006. Dat is nagenoeg ook altijd het geval. Daarna wordt het opgeslagen in aangewezen directory en de buffer weer leeggemaakt.ts-bestanden om te zetten in .nts-bestanden.ts-bestanden die dan voorzien moeten zijn van de bijbehorende .Opmerking -: Eigengemaakte films overzetten naar de Humax harde schijf lijkt niet mogelijk.kabeltje.. Op de C:/-schijf moet een vrije ruimte aanwezig zijn van ongeveer 5 á 10 GB. Kosten incl. Een PC met interne of externe harde schijf die NTFS-geformatteerd is. Humax herkent alleen maar . aan elkaar gekoppeld met een verbindingsstukje.com .cocoonsoftware. verlengd met een korte crosslinked UTP-kabel Ik gebruik hiervoor een 20m lange straight (=normale) UTP-kabel samen met een crosslinked UTP-kabel van 1m. De lange UTP-kabel heb ik genomen om de wat grote afstand te overbruggen tussen Humax en de PC. Hoe.Benodigdheden Uiteraard een Humax 5050 ontvanger/recorder Een normale UTP-kabel. Internet is dan op dat moment uiteraard niet aangesloten op de PC. is mij niet bekend. Die zou je dan zelf moeten maken. verzenden ± € 20.2 . gratis versie is te downloaden en te installeren op onderstaande site. Dit alles besteld bij www.org/ Een conversieprogramma om de . http://www.en . .

Een kabelverbinding aanleggen Sluit de bovengenoemde LAN-kabels aan op de LAN-poorten van de Humax en de computer.K.De Humax instellen Ga als volgt te werk: 1 Zet de TV en de Humax aan en druk op de HUMAX-afstandbediening op MENU 2 Klik op de bovenste knop Systeeminstellingen en vervolgens op Netwerk.0.K.255.1) 14 Vul het subnetmasker in: 255. 10 Om het menu te verlaten druk je een aantal malen op EXIT.168.168.168. 8 Klik op O.4 4.0.1 6 Vul voor het subnetmasker in: 255.0 7 De twee overgebleven velden vul je niet in. 1 Open FileZillaClient 2 Vul bij Host in : 192. .FileZillaClient instellen Deze verbinding is sneller en stabieler dan via IE.4 .1 3 Vul bij gebruikersnaam in: HumaxFTP 4 Vul bij wachtwoord in: 0000 5 Vul bij poort in: 21 6 Klik op Snelverbinden 7 Sla deze instelling op in Bestand / Sitebeheer 4.0 15 Klik op O. . .Een netwerkverbinding instellen (eenmalig) 1 Klik op START 2 Klik op CONFIGURATIESCHERM 3 Klik op Netwerkverbindingen 4 Rechtsklik op LAN-verbinding 5 Klik op Eigenschappen 6 Selecteer Internetprotocol(TCP/IP) 7 Klik op Eigenschappen 8 Klik op Geavanceerd 9 Klik op het tabblad WINS 10 Selecteer NETBIOS via TCP/IP inschakelen 11 Klik op O. 9 Omdat de Humax nog geen verbinding heeft met de PC verschijnt de mededeling Verbinding verbroken. Nu is de Humax ingesteld.255.K.1 4.3 4. 16 Klik op Sluiten.Te doorlopen stappen .255. 3 Stel de FTP-server in op ingeschakeld 4 Klik op Ethernet configuratie en stel dat in op Handmatig 5 Vul voor het IP-adres in : 192. De instellingen blijven bewaard.2 (Let op ! Bij de Humax was dat 192. Komt later wel goed.2 .0.0.168.255. 12 Selecteer het tabblad Alternatieve configuratie 13 Selecteer De gebruiker geeft de configuratie op Vul het IP-adres in: 192.

Verbinding maken met de Humax Open FileZillaClient en open vanuit Sitebeheer de (in .0. .7) opgeslagen verbinding.1 Instellingen bewaren in Sitebeheer HumaxFTP 0000 21 UPLOADEN Inhoud van PC Inhoud van Humax HDD 4.168. Scherm van FileZillaClient 192.5 .Als je volgende keer weer opent kun je in Sitebeheer je verbinding direct openen.

de map waarnaar gekopieerd moet worden 3 Ga in de browser op de linkerhelft naar de map of bestanden die je wilt overzetten . Vergeet niet om de Firewall weer in te schakelen voor je later de draadloze internetverbinding weer activeert.ts-bestand dat je wilt kopiëren en klik op DOWNLOADEN.FileZillaClient gebruiken om foto’s te uploaden 1 Op de linkerhelft van het scherm staat de inhoud van je PC.6 .Configuratiescherm . bij ingeschakelde Firewall. op de rechterhelft de inhoud van de Humax harde schijf. 2 Open in de browser op de rechterhelft de map Photo en daar evt.Een programma of onderdeel toegang geven via Windows Firewall . schakel deze dan eerst uit voor je de Firewall uitschakelt. 2 Ga in de browser op de linkerhelft naar de PC-map waarnaar je de video’s wilt overzetten.FileZillaClient gebruiken om video’s te downloaden 1 Op de linkerhelft van het scherm staat de inhoud van je PC.Starten . 3 Open in de browser op de rechterhelft de map Video. Heb je ook een draadloze internetverbinding actief.5. Daarna werkte het.Windows Firewall .Systeem en beveiliging .Problemen Lukt het niet om verbinding te krijgen met de Humax. 4. Contact maken met de Humax via IExplorer ging goed. Ga daarvoor als volgt te werk.nts-bestanden moet je niet downloaden. Klik achtereenvolgens op: .4. 5 Nu wordt het videobestand naar je PC gekopieerd Opmerking1: Je kunt het bestand ook met ingedrukte linkermuisknop naar je PC-map slepen. Opmerking 2: De .6. Op mijn Netbook (besturingssysteem Windows7 Starter) bleek het uitschakelen van de Firewall niet voldoende te zijn.ts is het Humax-bestand dat continu wordt aangemaakt en het mogelijk maakt om je live-uitzending stop te zetten of zelfs terug te kijken.6.1 . Dit heb ik opgelost door FileZilla toegang te geven via Firewall. 4.1 . dan is hoogstwaarschijnlijk de Firewall de oorzaak.Bij FileZilla FTP Client alles aanvinken via instellingen wijzigen. .Schakel deze dan tijdelijk uit. Daar moet je dus ook afblijven.htm en . op de rechterhelft de inhoud van de Humax harde schijf. in FileZilla ook goed. Het bestand 0.2 . 4 Klik in het rechterscherm met de rechtermuisknop op het ****. maar via FileZilla werd de verbinding verbroken.Uploaden of downloaden 4.

Als het goed is verschijnt er nu een schermpje waar je een gebruikersnaam en wachtwoord moet opgeven. Kan wel even duren.v.0. Beter is dus om de FTPserver FileZillaClient te gebruiken zoals hierboven aangegeven. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Zet de Humax aan. Nu volgt een venstertje. Als je FileZillaClient gebruikt kun je dit overslaan. De . Het bestand 0. De IE-server is langzaam en niet helemaal stabiel. Daar moet je dus afblijven.1 en klik daarna op het groene openingspijltje.ts is het Humax-bestand dat continu wordt aangemaakt en het mogelijk maakt om je live-uitzending stop te zetten of zelfs terug te kijken.TS-bestanden. Dus niet in Stand-by Verwijder de Internet-LAN-kabel bij de PC Je PC geeft nu aan dat de verbinding verbroken is Steek een zijde van de UTP-kabel in de vrijgekomen LAN-poort Steek het andere eind in de LAN-poort van de Humax. 5 . Nu worden de bestanden naar de Humax gekopieerd Opmerking: Je kunt het bestand ook met ingedrukte linkermuisknop vanaf je PC-map naar de Humaxmap Photo slepen.b.htm.en . Open de Internet Explorer Vul in de adresbalk als Url in: ftp://192.Verbinding maken met de Humax m. Klik op OPSLAAN. Het bestand wordt nu gekopieerd. Mogelijk verschijnt er eerst een schermpje waarin staat dat er geen verbinding kan worden gemaakt. Ben je daar klik dan op O. Dubbelklik op het gewenste . eerst naar een buffer en vandaar naar de aangewezen directory. Het gaat nu om de . Dit beveel ik niet aan.168. Zowel op de PC als de Humax kun je nu zien dat de verbinding gemaakt is. Nu opent een browser waarmee je naar de gewenste opslagdirectorie op je PC kunt bladeren. Deze hoef je alleen maar te kopiëren. Klik op de VIDEO-tab en daar staan de films.evt. Klik daar dan op OPNIEUW . herhalen. Opmerking: 10 11 12 13 .4 Klik daar met de rechtermuisknop op de map of bestand dat je wilt kopiëren en klik op UPLOAD. reken op een half uurtje per film. Internet Explorer Als extra geef ik hier toch even aan hoe contact kunt maken met de Humax via de Internet Explorer.ts-bestand.nts-bestanden zijn hulpbestanden voor de Humax en voor ons niet belangrijk. Bestanden kopiëren.K. -Vul als gebruikersnaam in: HumaxFTP -Vul als wachtwoord in: 0000 Nu verschijnt de harde schijf inhoud van de Humax op je scherm.

Dan opent een Verkennerscherm waar je ook de bestanden kunt overzetten. kun je in de Explorer-balk ook op PAGINA klikken en vervolgens op FTP-site in Windows Verkenner openen. .Als je de Humax-lijst op het scherm hebt.

Voor een HD-video van een uur b. De . Magix Video de Luxe.0) is te downloaden en te installeren op onderstaande site.0. open dan het te converteren bestand en kies een conversieoptie onder de knop DVD. Hiervoor zijn video-bewerkingsprogrammas nodig.videohelp.0.ts-bestanden zullen meestal nog nabewerkt moeten worden. en het geluid na te synchroniseren gebruik ik het Magixprogramma Video de Luxe.v. Nederlandstalige conversieprogramma Quick Media Converter versie 4.d.0 uit 2008 doet het prima. QMC (ook versie 4.v.0.6 . http://www. Om de video daarna te schonen van reclames e.0 Let op ! : Versie 4.mpg-bestand gebruik ik het gratis o. Voordeel hiervan is dat de bestandsgrootte dan wordt gereduceerd tot minder dan 50% van het tsbestand en dat het MPG-bestand universeler toepasbaar is.ts bestanden laten zich goed afspelen op de VLC-player (gratis te downloaden) en de Windows Media-Player. .0.ts-bestanden kun je het bestand beter eerst omzetten naar een MPG-bestand. . Om het xxxx.Bestanden converteren De gekopieerde . videokaart en/of geheugen onvoldoende is.0. b. Daar veel van deze programma’s problemen hebben met . Meestal zal Pal DVD-formaat goede kwaliteit 16:9 prima zijn Het converteren kan wel een poosje duren. wel 3 uur. De HD-bestanden kunnen bij het afspelen problemen geven (stotteren) als je processor.a. Mogelijk is het geluid na het converteren niet meer lipsynchroon.com/tools/Quick_Media_Converter 7 Bestand openen Klik op DVD Info Als je het QMC-programma geopend hebt.0.ts-bestand om te zetten naar een xxxx. Ik heb gemerkt dat nieuwere versies problemen geven bij het installeren en converteren.Bestanden afspelen Na het kopiëren kun je de bestanden afspelen.

liggen. De verschuiving zal in het algemeen tussen 0.5 en 4 sec.v.Geluid synchroniseren Hoogstwaarschijnlijk loopt het geluid niet goed synchroon met het beeld. dat werkt zeer comfortabel. Dat is voor dat doel ook zeer goed bruikbaar. Dit doen we door met de rode markeringslijn op een scheidingspunt te gaan staan.Reclames e. Hiervoor is Magix Video de Luxe ook zeer goed geschikt. Dit vraagt wel wat tijd. Klik in het menu op BEWERKEN/OBJECTEN SPLITSEN of op het schaartje. dus zal meestal al wel op je computer aanwezig zijn. Jammer genoeg geeft het afspelen van een . Bij WP en Vista (niet in Windows7) wordt ook het programma Windows Movie Maker geïnstalleerd. .mpeg-bestand daar dikwijls problemen en kun je daar het geluid niet ontkoppelen van het beeld zodat je in dat programma het geluid niet kunt nasynchroniseren.v. Om dat te corrigeren bewerk ik het gemaakte MPG-bestand in Magix Video de Luxe 2006. Schuif de overgebleven fragmenten weer tegen elkaar. Het gaat als volgt: 1 Open Video de Luxe in de EDIT-mode 2 Open daar het gemaakte MPG-bestand 3 Open de TIME-line 4 Klik op het bestand of evt alle bestandsfragmenten (worden dan geel) en klik in het menu op BEWERKEN/DEGROEPEREN. 1 2 3 4 Open Magix Video de Luxe 2006 in de EDIT-mode Open het geconverteerde xxxx. Nu wordt de geluidstrook afgescheiden van de beeldstrook.b.d.(zie . tot het geluid synchroon loopt. een brandprogramma zoals b. Dit vraagt wel enige oefening en geduld. Het gemaakte MPG-bestand kan men al afspelen op de PC en evt. Maak vervolgens een Video-MPG-bestand via BESTANDEXPORTEREN. Controleer het resultaat door de film af te spelen en op de spraak te letten.9) Ik gebruik daarom het programma Magix Video de Luxe 2006. Afhankelijk van lengte. Meestal zal het geluid nog moeten worden nagesynchroniseerd. gebruiken om een DVD-Video te maken m. Doe dit op alle plaatsen waar gesplitst moet worden Verwijder vervolgens alle te verwijderen fragmenten door op zo’n fragment te klikken en te deleten.8 . Nero. Selecteer alle geluidstroken en verschuif ze zover. herhalen tot het resultaat goed is. 5 6 7 8 9 9 . Evt. kwaliteit en PC kan het enige uren duren. verwijderen Om overbodige begin.en eindstukken en reclames te verwijderen is een videobewerkingsprogramma nodig.mpg-bestand Open de TIME-LINE Nu gaan we de film splitsen in de delen die verwijderd moeten worden en die moeten blijven.

Let op ! Alle bestanden die dan al evt. 4 of meer GB.v. Dit bestand kan men weer gebruiken om m. b. Je kunt dan altijd je foto’s direct op je TV bekijken. zoals hierboven omschreven. Je Humax-HDD is dan een goede back-up van je foto’s. op de HDD aanwezig zijn worden dan gewist. Magix Video de Luxe kent ook een Video/Audio-offset-optie om het geluid te synchroniseren. Dat is niet al te veel.306 : 0. 11 . Dit heeft twee grote voordelen. Nero een DVDVideo te maken.v. Dan krijg je ook de gelegenheid om met een schuifregelaar de partities opnieuw in te delen. Je kunt de foto’s kopiëren via de kabelverbinding. Het formatteren doe je door via het menu naar bestandsbeheer te gaan en daar de totale schijf opnieuw te formatteren. Gebruik dus bij voorkeur de methode zoals hierboven beschreven. Het gaat echter ook zeer goed met een USB-stick van b.ts-bestand naar een . die is verdeeld in 2 partities. De tweede partitie voor Foto/Muziek heeft standaard een grootte van ongeveer 30 GB. Als je dat getal deelt door de frametijd (0. Daarom verdient het aanbeveling om je Foto-partitie groter te maken. Voorbeeld: Een Video-Delay van 0.b.04 sec) dan vind je het aantal frames waarover je het geluid moet verschuiven.76 frames.v. 10 . .306 sec vraagt een verschuiving over 0.Foto’s naar de Humax kopiëren Een leuke mogelijkheid is om alle foto’s die op je computer staan naar de harde schijf van de Humax te kopiëren. Ik heb hem een grootte van 80GB gegeven.5 Als dit klaar is kan men via het Magix-programma een video-DVD maken of via BESTAND-EXPORTEREN weer een nieuw DVD-Video MPG-bestand aanmaken. Dit moet dan wel een USB-2-stick zijn en moet dan wel FAT (16) of FAT32 geformatteerd zijn.04 = 7. Als je in QMC je . De eerste partitie voor Video heeft standaard een grootte van ongeveer 290 GB.Herpartitioneren van de Humax-HDD De Humaxs HDD heeft een grootte van 320 GB. Opmerkingen bij geluid synchroniseren.mpg-bestand gaat converteren kun je de geluidsverschuiving (Video-Delay) al aflezen onder de Info-knop links. Gebruikt men dat dan blijkt het geluid na het converteren en/of branden weer niet synchroon te lopen.

12 . verzeker je er dan bij de verkoper van dat alle mogelijkheden van het apparaat volledig in takt zijn en er dus geen opties geblokkeerd zijn. Al bij al is dit een leuke methode om de mogelijkheden van je Humax 5050 uitgebreider te benutten. mits ze voorzien zijn van de benodigde opties. Succes . deze mogelijkheden door provider of importeur zijn geblokkeerd. Dit om het kopiëren van videobestanden onmogelijk te maken. Zo kun je een behoorlijke teleurstelling voorkomen. Mijn eigen Humax 5050. die wel de exportmogelijkheden via LAN of USB aan boord hebben. in een vakwinkel gekocht. Uit reacties op dit artikel blijkt dat bij sommige merken PVR’s.Opmerking bij andere merken: Het bovenstaande zou ook bij andere merken PVR’s mogelijk moeten zijn. kent geen belemmeringen. Als je dus nog een PVR aan wilt schaffen.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful