CLIMATELE GLOBALE

ZONA CALDA In zona calda, clima este caracterizata prin temperaturi ridicate, iar regimul precipitatiilor determina individualizarea unor tipuri distincte de clima. Clima ecuatoriala - se manifesta intre 50 lat. N si 50 lat. S - este caracterizata prin temperaturi ridicate tot timpul anului. - temperatura medie anuala este de 270C. - amplitudinea anuala este foarte mica, dar amplitudiniile diurne mult mai mari (80 C – 110 C). - precipitatiile sub forma de ploi torentiale cad tot timpul anului, aproape zilnic inregistrand canitati maxime in perioada echioctiilor. - cantitatea anuala de precipitatii este de peste 1.500 – 2.000 mm. - vantul este inexistent, existand doar calmele ecuaoriale. Clima subecuatoriala - se extinde in doua fasii situate de o parte si de alta a climei ecuatoriale, intre 50 si 120 lat. N si S - este caracterizata prin existenta a doua sezoane distincte: unul ploios, in timpul verii emisferei respective cand cad in jur de 1.500 mm precipitatii si un sezon secetos, cu temperaturi ridicate de 280 C, in timpul iernii din emisfera respectiva. - in sezonul ploios se instaleaza masele de aer ecuatorial, cu fluxul dinspre vest - in sezonul secetos se prelungesc alizeele care aduc mase de aer cald si uscat Clima tropicala uscata - apare intre 120 lat. pana la 350 lat. N si S. - este o clima foarte calduroasa. - in cadrul ei s-a inregistrat cea mai ridicata temperatura pe suprafata terestra de 580 C la umbra, la Aziziyah in Libia. - variatiile termice de la zi la noapte sunt mari, incat se produce o dezagregare intensa a rocilor. - temperatura medie anuala este de 17-220 C. - amplitudinile termice zilnice sunt foarte mari de cca 170 C. - precipitatiile anuale sunt ff mici de 100 mm. - vanturile ce se manifesta tot timpul sun alizeele Clima tropicala umeda - apare in regiunile tropicale in care specificul circulatiei atmosferice aduce mase de aer maritime. - cantitatea de precipitatii creste pana la 1.500 – 2.000 mm anual, cima fiind umeda si calda (20250 C). - este prezenta in partea estica a insulei Madagascar si a Africii de Sud si pe coasta estica a Australiei.

ZONA TEMPERATA 1

. . intre 350 si 500 lat N si S. intre 250 si 350 lat. N si S. . .valoarea precipitatiilor anuale pot ajunge pana la 1. este caracaterizata prin temperaturi simtitor mai scazute decat in zona calda. .In zona temperata clima este la fel de variata.precipitatiile sunt reduse la 200-300 mm si se produc mult in stare solida.totusi exista si o scurta vara. dar cu ierni aspre (t.este o clima excesiva.este prezenta in general de la 500 la 700 lat. Clima subtropicala (mediteraneana) .se manifesta dincolo de 700 lat N si S. Clima polara .20 C la statia Vostok). . CLIMELE AZONALE 2 . . in general. cantitatea anuala de precipitatii este redusa 250-500 mm.este caracteristica indeosebi vestului Europei unde predomina masele de aer maritim venite dinspre Oceanul Atlantic . iar iernile sunt blande cu putina zapada. a lunii celei mai calde fiind sub 220 C).m.amplitudinile termice anuale sunt cele mai mari in comparatie cu toate celelalte tipuri de clima. cu zapezi putine. in prima parte a verii. insa temperaturiile raman scazute tot timpul anului ( acolo s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe suprafata terestra. iar temperaturiile medii anuale sunt de 10-150 C. iar verile sunt scurte si reci.maximul precipitatiilor se produce. care reusesc totusi sa formeze un strat de zapada ce se mentine timp indelungat.se mainifesta la contactul dintre zona cu clima calda si zona cu clima temperata. iar temperaturiile medii anuale sunt de 5 – 100 C. .temperaturile oscileaza in jur de 00 C.apare in interiorul continentelor.se individualizeaza 4 anotimpuri . cu veri calduroase (t. de -89.000 mm) si cad tot timpul anului.predomina vanturile ce bat dinspre nord. .este caracterizata de temperaturi foarte scazute tot timpul anului (de la -300 C la -500 C).l peste 200 C) si secetoase.precipitatiile sunt abundente (750 – 1. iar temperaturile medii anuale ating 15-170 C.m. de obicei.m.m. .veriile sunt racoroase ( t.ierniile sunt lungi.l de la -100 C pana la -400 C).sunt specifice vanturile de vest Clima temperata continentala . fiind caracterizata peste tot prin temperaturile scazute si precipitatii reduse. . in care temperaturile urca peste 00 C. dar. Clima subpolara .in Atarctida.000 mm. ZONA RECE In zona rece clima este mai putin variata.l de 10-110 C) si umede. iernile sunt blande (t. dar in Antarctida apare si la latitudini mai mici. . Clima temperata oceanica .este caracterizata prin veri calduroase (cu temperatura medie lunara de 20-250 C) si secetoase. S si N. geroase. . . uneori ajungand pana la 450 lat.

iar cel ploios cald.este caracterizata prin doua sezoane: unul ploios (vara) si unui secetos (iarna). sezonul secetos este friguros. Clima montana .000 mm anual la Cherapundji) . deosebite de cele caracteristice zonei respective.Musonul de vara aduce precipitatii extrem de bogate (< 12. Clima musonica .000m. . . In zona temperata insa.800m si 3.este produsul unei circulatii atmosferice specifice unei regiuni si anume circulatia musonica . .Cantitatea de precipitatii insa nu creste cu altitudinea ci doar se poate distinge o zona cu precipitatii mai mari intre 1. astfel se ajunge la o clima ce permite formarea zapezilor vesnice si a ghetarilor. provocand aparitia unor noi tipuri de clima azonala.In zona musonica cuprinsa in zona calda. 3 . sezonul secetos este foarte calduros. pe suprafata muntilor se succed etaje de clima din ce in ce mai rece si umeda. . care duce la o etajare climatica.Factorii climatogeni geografici tulbura zonalitatea climatica.Pe masura ce creste altitudinea.aceasta se datoreaza deplasarii maselor de aer dinspre ocean spre uscat vara si dinspre uscat spre ocean iarna.Este determinata de prezenta reliefului inalt.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful