PROIECT DE LECTIE

AFECTIVITATEA

pe baza informatiilor oferite de profesor. elevul va fi capabil”: a) Obiective cognitive: O1 sa defineasca procesele afective. expunerea. O5 sa diferentieze formele afectivitatii in functie de principalele criterii. pe baza informatiilor oferite in clasa. Obiectivul va fi atins daca elevul va explica adecvat fiecare trasatura. pe baza experientei personale. pe informatiilor oferite in clasa. Obiectivul va fi atins daca elevul va defini corect conceptul. pe baza informatiilor oferite de profesor. Metode si procedee:. pe baza informatiilor oferite in clasa. Obiective fundamentale: a) Dobandirea cunostintelor referitoare la afectivitate.conversatia. explicatia. O4 sa identifice posibilele modificari de comportament in functie de dispozitia in care se afla o anumita persoana. O3 sa explice cu propriile cuvinte trasaturile proceselor afective. b) Obiective afective: O7 sa-si controleze propriile emotii. Obiectivul va fi atins daca elevul va evidentia importanta emotiilor in viata de zi cu zi.Data: Clasa: a X-a Obiectul: Psihologie Subiectul: Afectivitatea. Obiectivul va fi atins daca elevul va diferentia corect in functie de intensitate. Obiective operationale: “La sfarsitul lectiei. durata si stabilitate. O2 sa defineasca formele afectivitatii. . Obiectivul va fi atins daca elevul va defini corect formele starilor afective. O6 sa elaboreze un scurt eseu cu titlul “Viata fara emotii”. pe baza informatiilor dobandite. Tipul de lectie: Predare – invatare. problematizarea. Obiectivul va fi atins daca elevul ca identifica principalele modificari comportamentale determinate de dispozitie. b) Imbunatatirea relatiilor interpersonale in urma insusirii informatiilor despre emotii.

.

Captarea atentiei Durata Obiective Activitatea profesorului operat.” “scopul este prefigurarea mentala a rezultatului. . .” “Impulsul. .este expresia psihica a strucurale ale motivatiei si sa le explicati necesitatilor innascute sau in cateva cuvinte.” .elevii vor da urmatoarele personalitatii este extrem de divers.se naste o data cu trebuinta si consta in aparitia unei excitabilitati accentuate a centrilor nervosi corespunzatori. 3-4 min.” dobandite ale omului. o orienteaza.” “Intentia. pe care le vor explica: vrea sa imi enumerati componentele “Trebuinta. Ea se refera la ceea ce individul incearca sa faca. as vrea ca cineva sa-mi dea defineasca motivatia.conversatia .nu pot fi separate. Reactualizarea cunostintelor anterioare 6 min.solicitarea scrierii numelui elevilor pe foi.orala .” Activitatea elevului Strategii didactice Evaluare 2.elevii vor da urmatoarea definitie: “Motivatia reprezinta ansamblul factorilor care declanseaza activitatea individului.reprezinta orientarea motivului spre scopuri sau proiecte.“Stim ca repertoriul motivational al . a efectului dorit. In .frontala . As componente.le solicitam elevilor sa dea definitia motivatiei: “Data trecuta ati vorbit despre Motivatie. catre anumite scopuri si o sustine energetic. .” “Aceste doua componentetrebuinta si impulsul.Secventele lectiei 1.citirea catalogului.

reprezinta orientarea relativ stabila a personalitatii spre anumite domenii de activitate. Cele extrinseci isi au originea in afara activitatii.elevii vor raspunde: “Exista trebuinte primare si trebuinte secundare. Cele intrinseci isi au originea in activitatea propriu-zisa.timp ce motivul este factorul declansator a actiunii.“Sunt mai multe tipuri de motive si trebuinte. scopul este anticiparea rezultatului.” apartenenta” . de exemplu cand un elev invata pentru ca ii place foarte mult materia. Imi puteti spune care sunt acestea?” .elevii vor raspunde: . pentru nota. plecand de la baza ierarhiei.” .” “Interesul. de exemplu un elev care invata pentru recompensa. sub influenta experientei.” . Cele primare sunt innascute si trebuie satisfacute pentru a se mentine echilibrul organismului. Enumerati categoriile propuse de  “trebuinte de iubire si Maslow.” “Se poate vorbi si despre motive extrinseci si motive intrinseci.“Abraham Maslow a facut o clasificare  “trebuinte fiziologice” a trebuintelor care stau la baza activitatii  “trebuinte de securitate” umane. Iar cele secundare sunt dobandite pe parcursul vietii.

nivelul de aspiratie trebuie sa fie in concordanta cu posibilitatile individului. deoarece un nivel inalt de aspiratie in raport cu anumite posibilitati mai reduse poate fi daunator.” .   -“Ce reprezinta nivelul de aspiratie a unei persoane?” “trebuinte de stima” “trebuinte de estetice” “trebuinte de autorealizare” -elevii vor raspunde: “Nivelul de aspiratie reprezinta standardul pe care o persoana se asteapta si spera sa-l atinga intr-o sarcina data.” -“Explicati rolul si importanta nivelului de aspiratie.” -“Nivelul de aspiratie este important deoarece eforturile pe care o persoana le depune pentru indeplinirea unei anumite sarcini sunt in functie de acest nivel de aspiratie. De asemenea.

surprins. fericit. bucuros. bucuros.se anunta titlul si se scrie pe tabla: “Astazi vom vorbi despre o tema noua. Ce credeti ca a simtit elevul A? Dar elevul B?” -“Astfel. Unul dintre ei..” . iar celalalt elev. fericit.. are note de 5 si 6 si nu prea a invatat pentru acest test. . Toate acestea sunt trairi pe care le avem fiecare dintre noi. dezamagit. furios.etc. nota 7.” . Elevul B s-a simtit multumit.3. -definim conceptul de Afectivitate prin intermediul unui demers inductiv: “Sa presupunem ca la un test la psihologie doi elevi obtin aceeasi nota. surprins. multumit. Vom afla ce reprezinta afectivitatea si care sunt particularitatile si formele vietii afective. are numai note de 9 si 10 si a invatat mult pentru acest test. sa-i zicem elevul A. elevul B. trist.elevii vor raspunde oarecum asemanator: “Elevul A s-a simtit suparat. Prezentarea materialului stimul si dirijarea invatarii 5 min. să luam separat ceea ce ati spus: suparat.. furios..elevii noteaza titlul pe caiete. dezamagit. iar impreuna toate acestea formeaza Afectivitatea. si anume despre Afectivitate. Aceste trairi sunt numite procese afective. Putem spune deci ca aceste trairi . trist. Comunicarea obiectivelor lectiei 1 min. 4.conversatia . Ce altceva am mai observat din exemplu? Ca fiecare din cei doi au reactionat diferit desi aveau aceeasi nota.etc.

-expunerea .  Mobilitatea. Astfel.  Intensitatea si durata.  Implica o apreciere.  Polaritatea. si care.O1 sunt subiective si sunt in functie de ce ne dorim fiecare dintre noi.” -“Sa vedem care este definitia completa a afectivitatii: <Procesele afective sunt stari sau trairi subiective care reflecta relatiile omului cu lumea inconjuratoare. Imi puteti da acum o definitie a -elevii vor da o definitie proceselor afective pe baza a ceea ce aemanatoare cu aceasta: tocmai am aflat impreuna?” “Procesele afective sunt trairi afective pe care le avem si care sunt in functie de ceea ce vrem. -10 min. Acestea sunt:  Subiectivitatea. al a surprins o serie de caracteristici ale proceselor afective. -“Vasile Pavelcu a acordat o atentie deosebita studiului afectivitatii. -explicatia . pasiuni) constituie afectivitatea. Ansamblul proceselor afective (emotii. sentimente.” -“Le vom explica pe fiecare in parte: -elevii le vor nota pe caiete. impreuna. dispozitii.>” -elevii noteaza definitia pe caiete. formeaza ceea ce numim afectivitate. masura in care necesitătile lui interne sunt sau nu satisfacute.  Au valoare motivationala. evaluare.

Procesele afective implica o evaluare. O5 Mobilitatea se refera la trecerea de la o traire afectiva la alta . in timp ce neplacerea. Ii sunt proprii si sunt distincte de ale celorlalti. Placerea ne indica ca o situatie ne convine. profunzime – si o anumita durata – persistenta in timp. insatisfactia sunt semne pentru situatii care nu ne convin. ceea ce denota importanta situatiei sau obiectului pentru individ. ele apartin fiecarui individ in parte si depind de trebuintele lui actuale. trairea afectiva nu doar insoteste motivul actiunii.Procesele afective sunt subiective. . tarie. Ele au o valoare motivationala in sensul ca poseda o tensiune care se poate transforma in forta declansatoare a actiunii. Procesele afective sunt caracterizate de o anumita intensitate – forta. ci poate reprezenta chiar motivul declansarii actiunii. dar si de la o faza la alta in interiorul aceleiasi trairi. Polaritatea proceselor afective se refera la faptul ca acestea formeaza cupluri contrare. Astfel.

ei trebuie sa spuna care sunt emotiile care rezulta din combinarea celor de baza. Ele au un caracter bine situational si o orientare bine determinata. de intensitate redusa si care pot da o intreaga tonalitate vietii noastre psihice. dar nu numai. tristetea. Psihologul american Pluthik a evidentiat opt emotii de baza: teama. evenimentele cu care ne confruntam. -le aratam elevilor figura pe tabla si. Dispozitiile par sa nu fie legate de o anumita situatie. O2 -“In functie de aceste doua ultime trasaturi.” -“Cum se va comporta o persoana care are o dispozitie buna si cum se va comporta o persoana care se afla intr-o dispozitie mai putin buna?” -expunerea -5 min.-3 min.” -“Emotiile sunt trairi afective de scurta durata. dezgustul. furia. anticiparea. -exercitiul -10 min. se evidentiaza mai multe forme ale vietii afective: emotii. iar celelalte ar rezulta din combinarea acestor opt. -elevii vor spune cate o emotie. surpriza. cu manualul inchis. -“Dispozitiile reprezinta trairi afective difuze si generalizate. care exprima reactiile noastre la situatiile. O3 -explicatia O4 -problema . sentimente si pasiuni. dispozitii. de intensitate variabila. bucuria si acceptul.

” -“Pasiunile sunt trairi afective foarte intense. O6 -le anuntam elevilor tema pentru acasa: “Pentru ora viitoare alcatuiti un scurt eseu cu titlul “Viata fara emotii”. insa. de lunga durata. Pasiunile pot fi pozitive. in care sa evidentiati importanta emotiilor in viata de zi cu zi” -elevii vor nota cerinta pe caiete. care antreneaza intraga personalitate. de lunga durata. stabile.tizarea -“Sentimentele. Ele nu trebuie confundate cu emotiile. daca sunt patimi sau vicii. . Asigurarea retentiei si a transferului 1 min. daca sunt constructive.” 5. sentimentele sunt de lunga durata. Spre deosebire de acestea. nobile si negative. stabile si de intensitate moderata. sunt trairi afective complexe.

Evaluarea performantei 4 min.se va face o evaluare globala a implicarii elevilor pe parcursul activitatii. . . Elevii care s-au implicat mai mult sau care au avut performate deosebite vor fi notati.6.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful