You are on page 1of 19

General Knowledge Question Paper

Rajasthan Gramin Bank had conducted written examination on 22 January 2012. Solve the General Knowledge Questions as asked in the paper and prepare for written test for recruitment to important posts in other Gramin & PSU banks. 1. India and Afghanistan recently signed a Strategic Partnership Agreement. Who among the following signed on it for Afghanistan during his visit to New Delhi ? (A) President of Afghanistan (B) Vice-President of Afghanistan (C) Foreign Minister of Afghanistan (D) Finance Minister of Afghanistan (E) None of these 2. Which of the following terms is used in the field of finance and banking? (A) Metabolism (B) Genetic process (C) Centrifugal force (D) Debt instrument (E) Experimental Error 3. Mr. Makhdoom Amin Fahim, who was on a state visit to India is the Commerce Minister of-

(A) Bangladesh (B) Pakistan (C) Afghanistan (D) Nepal (E) Myanmar 4. The National Social Security Fund (NSSF) launched with a corpus of Rs. 1000 crore will help which of the following groups of society ? (A) Bank Employees

(B) Central & State Government Employees (C) Workers of the unorganized sectors (D) War widows (E) Women employees engaged in textile industry 5. Who among the following Indian Leaders was in New York in September 2011 to address UN General Assembly? (A) Mrs. Sonia Gandhi (B) Dr. Manmohan Singh (C) Mr. Pranab Mukherjee (D) Ms. Meira Kumar (E) None of these PNB had conducted written examination on 28 August 2011. Solve the Professional Knowledge Questions as asked in the paper and prepare for written test for recruitment to important posts in PSU & other banks. 1. Customisation is useful for(A) Designing customer specific products (B) Advertisements (C) Publicity (D) Motivating the staff (E) Customer Survey 2. Marketing channels mean(A) Delivery period (B) Delivery time (C) Delivery person (D) Delivery place (E) Delivery outlets 3. 'Push' marketing style requires-

(A) Proper planning (B) Good pushing strength (C) Team work (D) Ability to identify the products (E) Aggressive marketing 4. Virtual styles of marketing include-Find the wrong answer. (A) Digital marketing (B) Tele-marketing (C) Sending bulk SMS (D) e-mail solicitation (E) Door to door marketing 5. Service Marketing is the same as(A) Internet marketing (B) Telemarketing (C) Internal Marketing (D) Relationship Marketing (E) Indirect Marketing

GENERAL KNOWLEDGEB Y 4/2012 TWO 1. Headquarters of the Reserve Bank of India are located in a) New Delhi b) Kolkata c) Mumbai d) Chennai e) Bangalore 2. The Income Tax Department gives a multi digit alpha code to all income tax assesses. This is called a) SAT b) PIN c) VAT d) ATM e) PAN 3. Which of the following organizations gives all major policy decisions/ directives to all the banks working in India? a) Insurance Regulatory & Development Authority b) Reserve Bank of India c) Ministry of Corporate Affairs, Govt of India d) Supreme Court of India e) Ministry of Home Affairs

4. The Head of which of the following agencies/ organizations in the banking industry or financial sector is designated as Governor? a) Securities and Exchange Board of India b) All Public Sector Banks c) Life Insurance Corporation of India d) All Stock Exchanges in India e) Reserve Bank of India 5. Which term is not used in Banking/ Financial Sector? a) Cash flow statement b) Law of Gravitation c) Credit e) Loans and Advances

d) Deposits

6. Which of the following letter of English alphabet also represents one of the Blood Groups found in human beings? a) P b) K c) C d) L e) A 7. Who among the following has written the book 'You Can Win'? a) Shiv Khera b) Baba Ramdev c) Deepak Chopra d) Mahatma Gandhi e) L K Advani 8. Which of the following is the capital of Sikkim? a) Gangtok b) Guwahati c) Itanagar d) Shimla e) Kohima 9. Which of the following is the capital of France? a) Washington DC b) London c) Perth d) Moscow e) Paris

10. Which of the following is a nationalized bank? a) Corporate Bank b) South Indian Bank c) HDFC Bank d) Catholic Syrian Bank e) Federal Bank 11. Who among the following is the Foreign Secretary (External Affairs) Govt. of India at present? a) Dr D Subbarao b) Sri Ajit Kumar Seth c) Sri Ranjan Mathai d) Sri Raj Kumar Singh e) None of these 12. Which of the following can be obtained only from a bank? a) Demand Draft b) Postal Stamps c) Judicial Stamp Papers d) Birth Certificates e) All of these

13. Which of the following is a foreign bank having branches in India? a) Yes Bank b) Kotak Mahindra c) ICICI Bank d) Standard Chartered Bank\ e) Syndicate Bank 14. Who among the following is a famous author and has written many books in English language? a) Saina Nehwal b) Anjali Bhagwat c) Kiran Desai d) V V S Laxman e) Kalpana Chawla 15. Olympic Games 2012 are being organized in which city? a) New Delhi b) Beijing c) Tokyo d) London e) Paris 16. Which of the following is NOT grown as oilseed? a) Garlic b) Mustard c) Castor d) Sunflower e) Groundnut 17. Which of the following is NOT a North-Eastern State? a) Arunachal Pradesh b) Manipur c) Meghalaya d) Jharkhand

e) Tripura

18. The price of which of the following is decided by the member countries of OPEC? a) Crude Oil b) Silver c) Gold d) Wheat e) All of these 19. Which of the following schemes is launched by the Govt of India to provide nutritious food to school children? a) Food for work b) Mid Day Meal c) Kutir Jyoti d) ASHA e) Jeevan Anand 20. Which of the following terms is NOT used in the game of Cricket? a) LBW b) Grand Slam c) Silly Point d) Googly e) Bouncer 21. Which of the following letters does not denote the name of a Vitamin? a) A b) B c)C d) D e) J 22. Who amongst the following is the Vice President of India at present? a) Mr Rahul Gandhi b) Sri Anand Sinha c) Mrs Sushma Swaraj d) Sri M Hamid Ansari e) None of these 23. Which of the following is a gas in its natural state at room temperature? a) Sulfur b) Alum c) Nitrogen d) Camphor e) Mercury 24. Who was a famous classic poet and had written many books/ plays in Sanskrit

language? a) Kalidas

b) Saint Kabir

c) Surdas

d) Mirabai

e) Saint Ravidas

25. Who among the following is the Governor of Karnataka at present? a) Gen. Jaswant Singh b) Mrs Sheila Dixit c) Sri Hansraj Bharadwaj d) Mrs Margaret Alwa e) None of these 26. Mahatma Gandhi's Birthday is celebrated every year on . a) 14th November b) 2nd October c) 2nd August d) 30th January e) 14th September 27. Which of the following equipments is NOT used in agricultural fields? a) Tractor b) Power tiller c) Plough d) Bean Harvester e) Radar 28. Which country is NOT a member of South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC)? a) Nepal b) Pakistan c) Bangladesh d) China e) Sri Lanka 29. Mr David Cameron is the . a) President of Britain b) Prime Minister of United Kingdom c) President of Russia d) Prime Minister of Brazil e) None of these 30. Which of the following is the name of the currency of a country? a) Georgia b) Denmark c) Belgium d) Euro e) Angola 31. Which of the following is grown as a horticultural product? a) Potato b) Apple c) Cotton d) Jute e) Paddy 32. Who among the following is a famous sportsman/ woman and has represented India in many International events? a) Leander Paes b) Barkha Dutt c) Chetan Bhagat d) Shahid Kapur\ e) Meira Kumar 33. Which of the following terms is NOT used in banking operations? a) Gross NPA b) Credit flow c) Check Out d) Swap e) RTGS 34. The headquarter of the NABARD is located in a) Jaipur b) Lucknow c) Mumbai d) New Delhi

e) None of these

35. 'Cairo' which was recently in news is the capital of a) Libya b) Egypt c) Sudan d) Russia e) Brazil 36. Who amongst the following is the Chief Justice of India at present? a) Justice S H Kapadia b) Justice B N Krishna c) Justice Subir Gokram d) Justice P J Nayak e) None of these 37. Which of the following is the Unit of work? a) Newton b) Volt c) Fahrenheit d) Joule

e) None of these

38. Which of the following is NOT a Union Territory? a) Lakshadweep b) Puducherry c) Dadra & Nagar Haveli d) Andaman & Nicobar Island e) Uttarakhand 39. Who amongst the following is a nominated member of the Rajya Sabha at present? a) Smt Jaya Bachchan b) Smt Sonia Gandhi c) Shri Rajiv Shukla d) Smt Meira Kumar e) Shri Javed Akhtar 40. Many times we read about 'NBFC' in financial newspapers. What does letter 'B' denotes in the same? a) Banking b) Business c) Board d) Bureau e) Beneficial 41. Which of the following is the name of India's surface-to-surface Missile tested a few months back? a) Kaveri b) Arjuna c) Dhanush d) Arihant e) None of these 42. Which of the following cups/trophies is associated with the game of Lawn Tennis? a) Ranji Trophy b) Wimbledon c) Subrato Cup d) Uber Cup e) FIFA Cup 43. Who amongst the following is recently appointed as the first Non American Director of the Bank of America? a) Chanda Kochhar b) Anil Ambani c) Mukesh Ambani d) D Subbarao e) K V Kamath 44. Who among the following is a famous politician? a) Azim H Premji b) Priyanka Chopra c) VVS Laxman e) Sonia Gandhi

d) Usha Thorat

45. Which of the following is the capital of South Sudan, which has become an independent

country? a) Wau b) Sudd

c) En Nahud

d) Juba e) None of these

46. As per Census 2011, what is the sex ratio in India? (Females per 1000 males) a) 927 b) 930 c) 920 d) 900 e) None of these 47. Which of the following nations is NOT a member of G-8? a) Canada b) Italy c) Oman d) Japan e) France 48. Who amongst the following is the author of the book 'Cricket My Style'? a) Kapil Dev b) Sachin Tendulkar c) Sunil Gavaskar d) Kapila Vatsyayan e) Chetan Chauhan 49. Which of the following is a major Sugar producing state in India? a) Haryana b) Manipur c) Kerala d) Maharashtra e) Punjab 50. Which of the following is the currency of USA? a) Taka b) Pound c) Dinar d) Dollar e) Euro

********************

ANSWER SHEET--GENERAL AWARENESS B Y 4/2012 TWO 1 6 11 16 21 26 31 36 41 46 c e c a e b e a c e 2 7 12 17 22 27 32 37 42 47 e a a d d e a d b c 3 8 13 18 23 28 33 38 43 48 b a d a c d c e c a 4 9 14 19 24 29 34 39 44 49 e e c b a b c e e d 5 10 15 20 25 30 35 40 45 50 b a d b c d b a d d

1. The Prime Minister Manmohan Singh and Hamid Karzai signed the Strategic Partnership Agreement (SPA) in New Delhi in October 2011. Hamid Karzai is the President of which of the following countries?

1) Syria 2) Oman 3) Pakistan 4) Afghanistan

Question was not answered 2. Bhagwat Jha Azad passed away recently. He was the former Chief Minister of which of the following states?

1) Uttar Pradesh 2) Madhya Pradesh 3) Bihar 4) Jammu & Kashmir

Question was not answered 3. Saul Perlmutter, Adam Reiss and Brian Schmidt have jointly won the 2011 Nobel Prize in which of the following subjects?

1) Physics 2) Chemistry 3) Medicine 4) Literature

Question was not answered 4. Global ratings firm Moody's Investors Service has downgraded which Indian bank's Bank Financial Strength Rating (BFSR), or Standalone rating, to 'D+' from 'C-' ?

1) SBI 2) IOB 3) OBC 4) Canara Bank

Question was not answered 5. A memorandum of understanding (MoU) was signed between the Indian Council for Cultural Relations and the University of Lausanne to establish Rabindranath Tagore Chair on Indian Studies in October 2011. In which country is this university situated?

1) Denmark 2) Switzerland 3) Sweden 4) Norway

Question was not answered 6. Who defended the double trap gold medal in the Shooting World Cup Finals in Al Ain, United Arab Emirates in October 2011?

1) Ronjan Sodhi 2) Hu Binyuan 3) Gagan Narang 4) Abhinav Bindra

Question was not answered 7. Which of the following international agencies granted full membership to Palestine recently?

1) UNO 2) UNESCO 3) WTO 4) IMF

Question was not answered 8. Renault will launch its compact car "Pulse" in India in 2012. To which country does this car maker belong?

1) USA 2) Germany 3) Italy 4) France

Question was not answered 9. President Pratibha Patil visited Switzerland recently. Who is the President of Switzerland?

1) Micheline Calmy-Ray 2) Cristina Fernandez 3) Mary McAleese 4) Rosa Otunbayeva

Question was not answered 10. Who became the first cricketers ever to be convicted for fixing a part of a match in November 2011?

1) Salman Butt & Salim Malik 2) Salman Butt & Mohammad Asif 3) Mohammad Asif & Salim Malik 4) Herschelle Gibbs & Salman Butt

1. Microbial fuel cells are considered a source of sustainable energy. Why ? 1. They use living organisms as catalysts to generate electricity from certain substrates. 2. They use a variety of inorganic materials as substrates. 3. They can be installed in waste water treatment plants to cleanse water and produce electricity. Which of the Statements given above is/are correct? A. B. C. D.
1 only 2 and 3 only 1 and 3 only (Your Answer) 1, 2 and 3

Question. 2) Correct

Three of the following criteria have contributed to the recognition of western Ghats-Sri Lanka and Indo-

Burma regions as hotspots of biodiversity: 1. Species richness 2. Vegetation density 3. Endemism. 4.Ethnobotanical importance 5. Threat perception 6. Adaptation of flora and fauna to warm arid humid conditions Which three of the above are correct criteria in this context? A. B. C. D.
1,2 and 6 2,4 and 6 1,3 and 5 (Your Answer) 3,4 and 6

Question. 3) Correct

India has experienced persistent,and high food inflation in the recent past,what could be the reasons? 1. Due to a gradual switchover to the cultivation of commercial crops, the area under the cultivation of food grains has steadily decreased in the last five years by about 30%. 2. As a consequnce of increasing incomes,the consumption patterns of the people have undergone a significant change. 3. The food supply chain has structural constraints, Which of the statements given above are correct ? A. B. C. D.
1 and 2 only 2 and 3 only (Your Answer) 1 and 3 only 1, 2 and 3

Question. 4) Incorrect

Former Libyan leader Muammar Gaddafi's second and highest-profile son was captured along with several bodyguards by fighters near the town of Obari in Libya's southern desert and taken to Zintan. Name the deceased leaders son who was captured? A. B. C. D.
Saif al-Islam Gaddafi (Correct Answer) Mo'tassim Gaddafi (Your Answer) Saif al-Arab Mohammed Gaddafi

Question. 5) Incorrect

When the bark of a tree is removed in a circular fashion all around near its base,it gradually dries up and dies because A. B. C. D.
Water from soil cannot rise to aerial parts (Correct Answer) Roots are starved of energy Tree is infected by soil microbes (Your Answer) Roots do not receive oxygen for respiration

Question. 6) Incorrect

Former India captain Ajit Wadekar was selected for the Col C.K. Nayudu Lifetime Achievement award. Which one of the following personalities have not received this award in the past? A. Mohinder Amarnath B. Mansoor Ali Khan Pataudi (Your Answer)

C. Salim Durrani D. Sachin Tendulkar (Correct Answer) Question. 7) Correct

Union Cabinet on 16 November 2011 agreed to partially allow foreign direct investment (FDI) to enter the pension sector. What percentage FDI has been permitted in the pension sector? A. B. C. D.
24% 26% 33% 49% (Your Answer)

Question. 8) Incorrect

At present, scientists can determine the arrangement or relative positions of genes or DNA sequences on a chromosome.How does this knowledge benefit us? 1. It is possible to know the pedigree of livestock.2. It is possible to understand the causes of all human diseases. 3. It is possible to develop disease-resistant animal breeds, Which of the statements given above is/are correct? A. B. C. D.
1 and 2 only 2 Only 1 and 3 only (Correct Answer) 1, 2 and 3 (Your Answer)

Question. 9) Incorrect

Which one of the following statements appropriately describes the "fiscal stimulus"?

A. B. C. D.

It is a massive investment by the Government in manufacturing sector to ensure the supply of goods to meet the demand surge caused by rapid economic growth. It is an intense affirmati ve action of the Government to boost economic activity in the country (Correct Answer) It is Government's intensive action on financial institutions to ensure disbursement of loans to agriculture and allied sectors to promote greater food production and contain food inflation It is an extreme affirmative action by the Government to pursue its policy of financial inclusion (Your Answer)

Question. 10) Incorrect

The "New START" treaty was In the news. What is this treaty? A. It is a bilateral strategic nuclear arms reduction treaty between the USA and' the Russian Federation (Correct
Answer)

B. It is a multilateral energy security cooperation treaty among the members of the East Asia Summit C. It is a treaty between the Russian Federation and the European Union for the energy security cooperation D. It is a multilateral cooperation treaty among the BRICS countries Species richness (Your Answer)

GENERAL KNOWLEDGE

(With Special Reference To Banking Industry) 1. Which of the following countries recently conferred its Highest State Honour on Late a) South Sudan d) Slovakia 2. b) Bangladesh e) Croatia c) Bhutan

Mrs.Indira Gandhi for her contribution in its Liberation war?

Which of the following statements is true? a) Banks cannot accept demand and time deposits from public b) Banks can accept only demand deposits from public c) Banks can accept only time deposits from public d) Banks can accept both demand and time deposits from public e) Banks can accept demand and time deposits only from Government.

3.

Interest payable on savings bank accounts is a) not regulated by RBI. e) regulated by Finance minister. b) regulated by State Governments. c) regulated by Central Government d) regulated by RBI

4.

Which of the following is the correct statement? a) State Bank of India is the sole authority to issue and manage currency in India. b) A nationalised bank is the sole authority to issue and manage currency in India. c) A cooperative bank is the sole authority to issue and manage currency in India. d) RBI is the sole authority to issue and manage currency in India. e) None of these

5.

The Home Minister of India was recently on a visit to Bangladesh where both the countries

signed a Coordinated Border Management Plan (CBMP). What are the major points of this agreement? A) The plan will help in resolving long pending border dispute between both the nations. B) The head count of the people living in enclaves on the border will be completed within next six months time. C) India assured that no BSF jawan will open fire on the people crossing the borders unless there is an attack on them. a) Only (A) 6. b) Only (B) c) Only (C) d) All (A), (B) & (C) e) Both (A) & (C) The Government of India recently decided to raise the price of oil products like diesel, petrol and cooking gas. However, some taxes on these products were reduced or scrapped all together. What were these taxes which were reduced or scrapped? A) Customs Duty a) Only (A) d) Both (B) & (C) B) VAT b) Both (A) & (B) e) All (A), (B) & (C) C) Excise Duty c) Both (A) & (C)

7.

The President of India was recently on a visit to South Korea and Mongolia. During her visit

some agreements were signed by both the countries. Which of the following was a common area on which India signed agreements with South Korea and Mongolia both? A) Peaceful use of nuclear energy. B) Export of edible oil to South Korea and Mongolia C) Providing technical help to become self sufficient in production of food grains. D) Willingness of both the countries to support Indias bid to have permanent seat in UN Security Council. E) To hold Olympic Games in 2022 in New Delhi jointly with South Korea and Mongolia. 8. Iran recently threatened that it will stop supply of oil to India if the payment issue is NOT A) The oil supplied by Iran is of substandard quality. Hence India suspended the supply and stopped the payment. B) Indian banks have stopped transfer of money to Iran as UN has imposed sanctions on Iran. C) India is bound to purchase oil only from OPEC members. Iran has abandoned the membership of OPEC, which was created a problem in payments. a) Only (A) 9. b) Only (C) c) Only (C) d) All (A), (B) & (C) e) None of these Accounts are allowed to be operated by cheques in respect of _____ a) Both Savings bank accounts and fixed deposit accounts b) Savings bank accounts and current accounts. c) Both Savings bank accounts and loan accounts d) Both Savings bank accounts and cash accounts only e) Both Current accounts and fixed deposit accounts 10. Yingluck Shinawatra has won recently held elections to become the first woman Prime a) Myanmar e) China 11. Which of the following is correct statement? a) Normally no interest is paid on current deposit accounts. b) Interest is paid on current accounts at the same rate as term deposit accounts. c) The rate of interest on current account and savings account are the same. d) No interest is paid on any deposit by the bank e) Savings deposits are the same as current deposits. 12. The Lokayukta of which of the following States had submitted a report on illegal mining of a) Andhra Pradesh d) Orissa b) Tamil Nadu e) None of these c) Karnataka iron ore in the State? b) South Korea c) North Korea d) Thailand Minister of sorted out quickly. What is the problem in payment to Iran?

13.

The usual deposit accounts of banks are a) Current accounts, electricity accounts and insurance premium accounts b) Current accounts, Post Office savings bank accounts and term deposit accounts. c) Loan accounts, savings bank accounts and term deposit accounts. d) Current accounts, savings bank accounts and term deposit accounts. e) Current bill accounts and term deposit accounts.

14.

Fixed deposit and recurring deposits are a) repayable after an agreed period c) not repayable b) repayable on demand d) repayable after death of depositors.

e) repayable on demand or after an agreed period as per banks choice. 15. Which country tops in the production of cotton during 2011? a) India d) Pakistan 16. b) China c) United States e) None of these.

Which of the following is not a Millennium Goal set by the UNO? a) Eradicate extreme poverty and hunger c) Ensure environmental sustainability. d) Combat terrorism and bring people in main stream of society. e) Achieve universal primary education. b) Reduce child mortality

17.

Financial inclusion means provision of _________ a) financial services namely, payments, remittances, savings, loans and insurance at

affordable cost to persons not yet given the same. b) ration at affordable cost to persons not yet given the same. c) house at affordable cost to persons not yet given the same. d) food at affordable cost to persons not yet given the same. e) education at affordable cost to persons not yet given the same. 18. Which of the following Statements containing results of Indias recent Census is not correct? a) Kerala has about 94% literacy, the highest in India. b) The Sex Ratio in India is 940. c) Male literacy is lower than female literacy in the seven most developed states. d) Uttar Pradesh is the most populous State in India. e) The population of India has increased by 181 million during the decade 2001-2011. 19. Which of the following is known as cross selling by Banks? A) Sale of a debit card to a credit card holder B) Sale of Insurance policy to a depositor C) Issuance of Cash against Cheque presented by a third party a) Only (A) e) All (A), (B) & (C) b) Only (B) c) Only (C) d) Both (A) & (C)

20.

Angela Merkel was recently in India to receive Jawaharlal Nehru Award for International

Understanding for the year 2009. What has been her contribution in the international politics which made her the Best Choice for the ward? A) She played a major role in restarting negotiations between Russia and USA on STAR. B) She initiated Health Care Reforms in Germany and solved problems related to future energy development. C) She played a crucial role in negotiation of the Treaty of Lisbon and Berlin declaration. a) Only (B) & (C) d) Only (A) & (C) 21. 22. a) England b) Only (A) & (B) e) None of these b) Germany c) Argentina d) USA e) China c) Only (C)

Japan won the womens Football World Cup 2011 by defeating Which of the following states became the first state in the country to launch RBIs e-payment a) Andhra Pradesh e) Karnataka b) Kerala c) Gujarat d) Maharashtra

system for commercial tax payers?

23.

When a bank returns a cheque unpaid, it is called a) payment of the cheque c) cancelling of the cheque b) drawing of the cheque d) dishonour of the cheque e) Mortgate is a

24.

Mortgage is a a) security on movable property for a loan given by a bank. b) security on immovable property for a loan given by a bank. c) concession on immovable property for a loan given by a bank. d) facility on immovable property for a loan given by a bank. e) security on immovable property for a deposit received by a bank.

25.

The words highest Rail Bridge is being constructed in the State of Jammu & Kashmir will be

on which of the following rivers?

a) Jhelum

b) Chenab

c) Indus

d) Ravi

e) None of these

ANSWERS 1.B 11.A 2.D 12.C 3.D 13.D 4.E 14.A 5.E 15.B 6.C 16.D 7.A 17.A 8.E 18.C 9.B 19.B 10.D 20.A

21.D 22.E

23.D 24.B 25.B

The man who reinvented The New York Times Lois Silverstrein BOI(Bank Of India) picks up 51% stake in Bharti Airtel UBI(Union Bank Of India) has hiked the benchmark prime lending rate to 15.5% State Bank of Travancore has announced a hike interest rates for NRE Deposits SBI has increased rates on FCNR (B) Deposite in all six currencies by 25 basis point. Finance ministry supported for 26% FDI in aviation industry. Indias export to cananda rose by 32 % The federation of India chamber of commerce and Industry(FICCI) has announced to open an office in which city of Pakistan? Lahore A recent study reveals, 40% of world uranium reserves is in Australia Naresh K Nayyar has been appointed Deputy chairman of Essar Oil

1. Which of the following terms is used in the game of hockey?


1) Deuce 2) Penalty Corner 3) LBW 4) No Ball

Question was not answered 2. Which city hosted the 5th IBSA Summit in October 2011?

1) Cape Town 2) Durban 3) Pretoria 4) Johannesburg

Question was not answered 3. Who among the following leaders did not attend the IBSA Summit in October 2011?

1) Dilma Rousseff 2) Jacob Zuma 3) Manmohan Singh 4) Dmitri Medvedev

Question was not answered 4. Who among as following has been elected the President of Kyrgyzstan? (He is the present Prime Minister)

1) Adakhan Madumarov

2) Kamchibek Tashiyev 3) Almazbek Atambayev 4) Nursultan Nazarbayev

Question was not answered 5. Who was presented the Indira Gandhi Award for National Integration 2010 for his yeoman service in promoting and preserving the spirit of national integration on October 31, 2011, the death anniversary of Indira Gandhi?

1) Vijay Darda 2) Mohan Dharia 3) Jaipal Reddy 4) Pranab Mukherjee

Question was not answered 6. Who headed the Committee on direct transfer of subsidies on Kerosene, LPG and Fertilizers to the beneficiaries?

1) Manmohan Singh 2) Pranab Mukherjee 3) C.Rangarajan 4) Nandan Nilekani

Question was not answered 7. Which of the following programmes launched by the Government of India aims at enhancing the Livelihood security of the people in rural areas by guaranteeing hundred days of employment in a financial year to a rural household?

1) JNNURM 2) ASHA 3) Kutir Jyoyhi 4) MGNREGS

Question was not answered 8. Which of the following is the period of the first Five Year Plan in India?

1) 1950-55 2) 1947-52 3) 1951-56 4) 1948-53

Question was not answered 9. What is the name of the scheme that was launched by the Government of India for adolescent girls in November 2010?

1) ASHA 2) Swabhiman 3) Swawalamban 4) SABALA

Question was not answered 10. PIIGS is an acronym for nations of which of the following continents?

1) Asia 2) Africa 3) Europe 4)South America