You are on page 1of 26

Distilarea etanolului

C1.1 Descrierea procesului…. C1.2 Configurare…………………. C1.3 Simularea starii de echilibru………… C1.3.1 Adaugarea fluxurilor……………. C1.3.2 Instalarea echipamentelor………….. C1.3.3 Alegerea locatiei fluxului………. C1.4 Rezultate…………

C 1.1 Descrierea procesului

In principiu, un proces de fermentare alcoolica produce in mare parte etanol plus mici cantitati de produsi secundari: metanol, 1-propanol, 2-propanol, 1-butanol, 3-metil-1-butanol, 2-pentanol, acid acetic, si dioxid de carbon.

Fig. C 1.1 Etanol si apa formeaza amestec azeotrop la 1 atm. Din acest motiv, cu o simpla distilare, amestecul de apa-etanol poate fi concentrat pana la concentratia azeotropa. Dioxidul de carbon produs in vasul de fermentare, transporta o parte din etanol. Acest flux de CO2 este spalat cu apa intr-un vas (CO2 wash) pentru a recupera etanolul, care este recirculat in fermentator.

Figura C 1.2

. Un absorber cu extragerea laterala a vaporilor poate fi folosit pentru a reprezenta acest turn.3. Rectificatorul opereaza ca o coloana conventionala de distilare. un ventilator mic pentru CO2 este folosit la condensator.a Figura C 1. Figura C 1. Metanolul se concentreaza pe primul taler.Fluxul bogat in etnol din fermentator este trimis intr-un turn de concentrare (Conc). De asemenea. deci o cantitate mica de distilat este trimisa la condensator.3.b Vaporii extrasi lateral din Concentrator reprezinta alimentarea principala a Rectificatorului(coloana de rectificare). Alcoolii grei din acest turn sunt trimisi intr-un rectificator. Produsul acestei coloane este luat de pe talerul 2 pentru a avea un amestec azeotrop de etanol contaminat cu o cantitate mai mica de metanol. Vaporii iesiti pe deasupra sunt trimisi intr-un turn de purificare a materialelor usor volatile (Lights) unde majoritatea CO2 si niste alcooli usori sunt ventilati.

Aici se va folosi un separator. 2. CO2. 2. 2 absorbere. apa. 3-M-1-C4ol. 1-butanol. Methanol. 2-pentanol. se apasa Add pentru a adauga componentele. Pachetul de proprietati NRTL si estimarile UNIFSC VLE vor fi folosite. Starea de simulare. dupa fiecare component identificat se apasa <--Add Pure. 2-Propanol. . metanol. C. 1Propanol. 1-propanol. Lista de componente include etanol. H2O. Coloana de rectificare e prevazuta cu o iesire pentru acesti alcooli care in cazul in care nu sunt eliminati. Configurarea. dioxid de carbon. 3-metil-1butanol. acid acetic. 1-Butanol. se deschide o pagina noua: File->New->Case(Ctrl+N). AceticAcid. si Glycerol dupa care se inchide fereastra. Componentele sunt: Ethanole. 2-propanol. pot forma inca o faza lichida care va deteriora performanta talerelor. un absorber cu reflux si o coloana de distilare.4 Un alt factor de interes este concentratia alcoolilor grei in interiorul rectificatorului. glicerol.2 Configurarea 1. 2-Pentanol. Sunt 2 pasi de baza in acest proces: 1. se alege sistemul international de masura a unitatilor din Tools>Preferences->Variables click pe SI dupa care se poate inchide fereastra.Figura C 1.1.

4.Figura 1. Figura 2. In continuare se adauga pachetul de proprietati apasandu-se Fluid Pkgs>Add->NRTL. Pe fereastra Fluid Packge se apasa pe Binary Coeffs->UNIFAC VLE>Unknowns Only . 3.

acest lucru se face apasand pe Workbook si introducand valorile urmatoare: .1 Adaugarea fluxurilor Se introduce 3 fluxuri: Wash H2O. Steam A.Figura 3. dupa care se inchide fereastra si se intra in mediul de simulare apasand pe : Enter Simulation Enviroment.3.3 Simularea starii de echilibru C1. C1. FromFerm.

325 kPa. . Se inchide fereastra Steam A. se selecteaza Mole Fractions si se introduc urmatoarele valori dupa care se apasa butonu OK. dublu click Mass Flow[kg/h].Figura 4. Figura 5. Se inchide fereastra si se introduce valorile individuale pentru fiecare flux: Dublu click Steam A. Presiunea este 101.

se procedeaza la fel ca si in cazul Steam A. .Urmeaza FromFerm. dar se introduc urmatoarele valori: Se apasa Normalize->OK->Close Ultimul flux este cel al apei care va avea urmatoarele valori: Figura 6.

este trimis in partea de distilare a instalatiei (Concentrator tower). Lichidul din partea de jos a separatorului. C1.3. Se instaleaza un separator si se aleg conexiunile urmatoare: Figura 7. separa produsele din fermentator.2 instalarea echipamentelor Separatorul CO2 Vent Acest separator. in timp ce vaporii de deasupra vor fi trimisi la CO2WashTower. La parametrii se pune valoarea 2m3 la volum: .OK->Close.

deci producand o cantitate esentiala de CO2 pura. Se poate inchide fereastra. . Inainte de a instala coloana se selecteaza Preferences din meniul Tools. Urmeaza CO2 Wash Tower Apa e folosita pentru a separa tot etanolul intrat in gezele de amestec. desi reciclarea nu ne preocupa in acest exemplu.Figura 8. Pe pagina cu Options a tab-ului de Simulare (Simulation tab) se asigura ca se urmatoarea casuta este bifata (Ue Imput Experts) apoi se inchide fereastra. Produsele de la baza turnului sunt recirculate in fermantator.

Figura 9. Se mai adauga temperature pe primul si ultimul taler de 20 respectiv 30 ᴼC: . se introduce urmatoarele valori: Figura 10. Se instaleaza un absorber drept CO2 Wash Tower.

Se instaleaza Concentratorul drepu un absorber cu extragerea vaporilor lateral. Se apasa pe butonul Run al coloanei pentru a calcula fluxul in coloana Concentratorul 1.Figura 11. si se introduce urmatoarele valori: .

S-ar putea sa fie nevoie ca Rect Feed Rate sa fie dezactivate pentru a putea functiona coloana.Se creaza si se definesc urmatoarele specificatii pentru a defini corecta coloana: Figura 13.Se apasa pe Run pentru a calcula fluxurile Concentratorului: . 3.Figura 12. 2.

Lights 1. modelat ca si un Absorber cu Reflux. se introduc urmatorele date: Figura 15. .Se adauga turnul de purificare Lights.Fugura 14.

Figura 17. .Se fac urmatorele modificari in specificatiile coloanei.Figura 16. 2. se sterg Btms Prod Rate si Reflux Rate.

3. Figura 19.Se adauga urmatorele specificatii in DesignSpecs: Figura 18. .

1. Contine un condensator partial precum si un refierbator. apoi se defineste coloana cu urmatoarele informatii: . modelata ca un turn de distilare. Rectificatorul are rolul de a concentra amestecul de apa/etanol pana la o compozitie aproape azeotropa.Se apasa pe Run pentru a calcula fluxurile in coloana: Figura 20.4. Rectificatorul functioneaza ca o coloana de distilare conventionala.Se adauga coloana de rectificare. cum este in acest caz amestecul azeotrop de etanol si apa. Rectificator Produsul principal al instalatiei.

inainte de a adauga noile specificatii. De asemenea se activeaza factorul de umezeala pentru a accelera coloana. Se sterg toate specificatiile care nu apar un urmatorul tabel: 3.Se definesc urmatoarele specificatii in DesignSpecs. .Figura 21.Se intra in DesignSpecs si se sterg specificatiile Btms Prod Rate si Reflux Rate. 2.

.Figura 22.

Figura 23. . Figura 24.

Figura 26.Figura 25. .

Figura 27. C1.Se selecteaza pagina Estimates. 2. . Fusel. Pe aceasta pagina se poate vedea estimarea compozitiei pe fiecare taler. 1. se face click pe Parameters in coloana.3 Alegerea locatiei fluxului Lichidul extras lateral. Pentru a determina daca este talerul adecvat pentru a recupera alcooli grei. se va observa profilul compozitiei pas cu pas. este adaugat pe talera 20.3.Se apasa Run pentru a calcula coloana.Pentru a examina aceasta informatie. 4.

Pentru a vedea compozitia 1-Propanolului pe talerul 20. .Figura 28. In cazul de fata talerul 22 are cea mai mare concentratie de 1-propanol. se apasa sageata spre dreapta. 3. pana se vede 1-Propanol si sageata in jos pana la taler 20. Din acest motiv se va selecta acest taler pentru extractia alcoolilor grei (Fusel Draw) Figura 29.

4 Rezultate Workbook Case Pagina cu fluxul de materiale: Figura 30. Figura 31. .C1.

.Pagina compozitiilor: Figura 32. Fluxul de energie: Figura 33.