You are on page 1of 23

Sociologie.

Politici Sociale si de Sanatate

SOCIOLOGIE.POLITICI SOCIALE SI DE SANATATE.
CURS 1 – 28.02.2011 OBIECTUL SOCIOLOGIEI. SOCIOLOGIA – este stiinta care studiaza societatea, modul de organizare si functionare al ei, institutiile sociale fundamentale (familia, rudenia, institutiile economice, politice, legislative, religioase, educationale) si procese sociale fundamentale (diferentierea sociala, stratificare, cooperare, adaptare, comunicare). SOCIETATEA - este un sistem (macrosistem) care include mai multe subsisteme (economic, social, juridic, educational, cultural,de sanatate, politic). SOCIETATEA – este un ansamblu de institutii care cuprinde institutiile, legile, normele pe care le respecta fiecare individ (functie = contributie). SOCIOLOGIA – a aparut ca stiinta in sec. XIX-lea,ca urmare a necesitatii de a satisface nevoile oamenilor. Aceasta necesitate trebuie sa se bazeze pe niste date obiective care sa inlature cunoasterea empirica (a fiecarui om) care este subiectiva. ROLUL SOCIOLOGIEI – este dat de FUNCTIILE ei: 1. Functia expozitiva – consta in descrierea,prezentarea faptelor sociale. 2. Functia explicativa – consta in explicarea faptelor sociale. 3. Functia ameliorativa – urmareste ameliorarea vietii sociale si propune solutii. 4. Functia aplicativa – solutiile sunt aduse la cunostinta factorilor politici care decide in ce masura tin sau nu cont de ele.

– IGB -

pag.

1

Sociologie. Politici Sociale si de Sanatate CURS 2 – 07.03.2011 RAMURILE SOCIOLOGIEI Complexitatea vietii sociale a determinat aprofundarea cunoasterii anumitor domenii ceea ce a condos la aparitia mai multor ramuri ale sociologiei: - Sociologia colectivitatilor umane, a opiniei, a valorilor, a populatiei, a comunicarii, a religiei, a artei si culturii… - Exista si o sociologie economica si o psihosociologie, sociologia medicinei. ISTORICUL SOCIOLOGIEI CA STIINTA Sociologia s-a dezvoltata in prima parte a sec. XIX, ca raspuns la schimbarea conditiilor sociale. Intemeietorii ei au fost: 1. Auguste Comte – (1798 – 1857) – filozof francez, considerat parintele sociologiei, pentru ca inventeaza termenul de sociologie pentru a definii o metoda speciala de studio a societatii cu scopul de a vindeca relele sociale. De asemenea, studiaza: - Ordinea si stabilitatea sociala numite STATICA SOCIALA - Schimbarea sociala numita DINAMICA SOCIALA Stabilitatea – este favorizata, spune el, de totalitatea parerilor commune ale membrilor societatii. Schimbarea - este un process evolutiv care duce societatea spre stari din ce in ce mai bune. Statistica = ordine si stabilitate sociala. 2. Herbert Spencer – (1820 – 1903) – filozof englez, el explica ordinea si schimbarea sociala, comparand societatea cu un organism viu, sugerand astfel ca societatea este un sistem compus din parti interdependente. Analogia cu organismul biologic il determina pe Spencer sa considere ca si Darvin, ca si in societate cel mai puternic supravietuieste (fie ca ne referim la oameni, fie ca ne referim la state). De aceea, teoria lui se mai numeste si DARVINISM SOCIAL. 3. Emilo Durkheim – (1858 – 1917) – francez, studiaza sinuciderile pe parcursul mai multor ani si zone ale Frantei, ordinea sociala precum si functiile indeplinite de diverse elemente sociale in mentinerea coeziunii unitatii sociale. Legat de coeziune, Durkheim spune ca in evul mediu intre oameni exista o solidaritate mecanica, in sensul ca oamenii erau legati intre ei datorita asemanarilor. In societatea actuala, ca urmare a cresterii complexitatii si a diviziunii muncii, intre oameni exista o solidaritate organica, fiecare depinde de munca celorlalti. 4. Max Weber – (1864 – 1920) – sociolog german, studiaza organizatiile si biocratia, formuland chiar o teorie a biocratiei cu scopul de a organiza aparatul administrativ german. Este primul care se ocupa de asa ceva. Teoria se numeste a BIOCRATIEI si functionarul trebuie sa aiba diplome care sa ii arate competenta, despre relatiile ierarhice. El leaga nasterea capitalismului si dezvoltarea lui de religia protestanta.

– IGB -

pag.

2

3 .Sociologie. Politici Sociale si de Sanatate ORDINEA – este implementata de legi STABILITATEA – opiniile commune asupra unor puncte commune DINAMICA – schimbarea legilor prin modificarea lor si prin opinii diferite cu privire la ceva (la un lucru) din partea oamenilor REVOLUTIE – schimbarea regimurilor politice – IGB - pag.

inseamna ca indeplineste o functie (rol). Exista si echivalente functionale – adica mai multe fenomene sau institutii diferite. Conflictualistii se concentreaza asupra aspectelor contradictorii ignorand procesele consensuale appreciate de functionalisti. care adauga la conceptia lui Parsons: 1. Alt reprezentant al acestei teorii este Robert Merton. Exista functii evidente si functii latente (functiile latente sunt ascunse si se manifesta in mod neasteptat ex.2011 Exista 2 TIPURI DE TEORII care explica fenomenele sociale: 1.: medicina traditionala si medicina hemeopata – fiecare dintre ele au rolul de a vindeca. nu au aceeasi intensitate. Societatea este un sistem bine integrat si relativ stabil. biserica – are si ea anumite mijloace folositoare. Unul dintre principalii reprezentanti a fost Talcott Parsons. conflicturi intre genuri (barbat si femeie)] 2. grupuri entice. Aceste presiuni. dar conflictualistii o privesc cu simpatie 2. ponderea lor fiind diferita intr-o perioada data de timp (uneori predomina presiunile disociative care aduc dezechilibru). Societatea tinde sa fie un sistem in echilibru. ai carui membrii sunt in general de acord in privinta valorilor fundamentale.03.2011 – IGB pag. O comparatie intre cele 2 teorii arata ca: 1. Societatea exercita atat presiuni associative care leaga oamenii intre ei cat si presiuni disociative care dezintegreaza aceste legaturi. 2. 3. EVALUARE – 28. Teorii ale macronivelurilor – explica societatea ca intreg 2. care au aceeasi functie sau functii commune cel putin (ex.03. Functionalistii critica schimbarea. TEORIA CONFLICTULUI spune ca: 1. el sustine ca: 1. daca un fenomen sau institutie exista in societate sau apare. dar in moduri diferite) b).: infiintare de scoli. functii). La baza societatii stau competitia si conflictul dintre elementele sociale [clase sociale. Schimbarea este dezechilibranta si are tendinta de a provoca nemultumiri daca nu se produce destul de incet. Teorii ale micronivelurilor – explica procesele care au loc in grupuri sociale 1. Politici Sociale si de Sanatate CURS 3 – 14. dar pentru a folosii institutia in scopuri personale – functia. 2. grupari religioase. Structurile pot avea si functii negative (de obicei aceste functii sunt latente) 3. rasiale. Cu alte cuvinte.Sociologie. 4 . TEORIILE MACRONIVELURILOR a) TEORIA STRUCTURAL – FUNCTIONALISTA – aceasta teorie se bazeaza pe ideea ca orice fenomen social poate fi explicat prin prisma consecintelor sau functiilor sale.

a) GRUPURI FORMALE SAU OFICIALE – (ex. rezultate din relatiile si procesele psiho-sociale dezvoltate in cadrul sau.Sociologie.: partidele politice). a) GRUPURI MICI – (ex.: familia si natiunea) – este primul grup din care face parte cineva atunci cand se naste b) GRUPURI SECUNDARE – (ex.neortodoxe” pentru a fi acceptat sau un om de rand doreste sa faca anumite studii pentru a ajunge la o clasa medie) – grupul de referinta este foarte important.03.: grup de prieteni) 3.: grup de prieteni) – aici nu avem de a face cu legi.: comunitate.(de aici rezulta ca nu orice grup de persone este grup social). clasa sociala sau categoria profesionala) b) GRUPURI DE REFERINTA – grup din care persoana doreste. nu sunt votete in Parlament.: grup de munca sau clasa de elevi) – sunt acele grupuri care exista in baza unor norme juridice. Politici Sociale si de Sanatate CURS 4 – 21.. – IGB - pag. ex. caracterizat de o anumita structura si cu o cultura specifica.: familia.grup care are pana-n 40 de persoane b) GRUPURI MARI – (ex. Guvern c) GRUPURI NONFORMALE – (sunt grupuri oficiale organizate pentru rezolvarea unei sarcini dupa care se dizolva (ex. Mai exista grupuri inchise (ex. grupul de munca. a) GRUPURI DE APARTENENTA – este grupul din care persoanele fac parte (ex.: la servici s-a format un grup pentru a rezolva o anumita sarcina) 4. o persoana detine un anumit statut social si indeplineste un rol. cu reguli juridice. a) GRUPURI PRIMARE – (ex. CLASIFICARE: 1.popor) 2.: grup de colegi de la scoala sau munca) .: grup de prieteni.: trebuie sa treci niste examene pentru a patrunde in grup) si grupuri deschise (ex. aspira sa faca parte (ex. un adolescent doreste sa faca parte dintr-un anumit grup si ajunge sa faca lucruri . legi b) GRUPURI INFORMALE – (ex. Ca membru unui grup social (mare sau mic). 5 .2011 GRUPURILE SOCIALE GRUPUL SOCIAL – este un ansamblu de personae. clasa sociala.

dar si prin comportamentele celorlalti. iubita(a) si indeplineste un rol. asistent medical. La un moment dat. functia. fiu. rege. conte – titlurile nobile.sotie. are un anumit statut (profesor. se explica existenta unui lider formal si al unui lider informal. In grupurile oficiale (formale). ansamblul de comportamente pe care o persoana le asteapta de la ceilalti in virtutea pozitiei sale in grup. statutul poate fi dobandit la angajare. mama. fiica) b) DOBANDIT – (rangul. pot aparea conflicte intre roluri (ex. statute profesionale. casatoria.Sociologie. un profesor are la clasa propriul copil sau esti si fiica si mama si ai obligatii de ambele parti). – IGB - pag.: un politist isi prinde la furat un prieten. In fiecare grup din care face parte o persoana. mama. Astfel. etnia. medic. tata. politist…) ROLUL – reprezinta ansamblul de comportamente asociate unui statut sau ansamblul de comportamente pe care ceilalti le asteapta de la o persoana in virtutea statutului sau. tata. STATUTUL POATE FI: a) INNASCUT – (print. Politici Sociale si de Sanatate STATUTUL – reprezinta pozitia ocupata de persoana in cadrul grupului sau. sot. fiu. prieten. 6 . fiica.

STRATIFICAREA Reprezinta diferentierea membrilor dupa anumite criterii (de obicei statusuri sau specializari).03.: norme scrise sunt cele juridice. – IGB - pag.Sociologie.intre membrii lui exista relatii directe. 3. contabil) b) orizontale – cuprinde specializari diferite care nu implica statusuri inegale (sef sectie ortopedie. 7 . dar daca cea de dimineata nu si-a facut datoria atunci cea de dupa-amiaza are mai mult de lucru). Stratificarea poate fi: a) verticala echivalenta cu ierarhia – cuprinde statusuri inegale (director. 5. sef sectie pediatrie…au acelasi nivel. fata in fata . 1.2011 GRUPUL SOCIAL MIC Este un ansamblu de personae caracterizat prin: .numarul membrilor este de maxim 40 de persoane .exista un scop comun al grupului . dir. Pe stratificarea orizontala se exercita mai mult reciprocitatea dependenta (oamenii depend unii de ceilalti – ex. Munca unuia depinde de munca celuilalt. adjunct. dar specializari diferite) Pe verticala se exercita presiuni mai mari spre conformism decat in stratificarea orizontala.: asistentele sunt plasate la acelasi nivel. Politici Sociale si de Sanatate CURS 5 – 28. de indeplinirea sarcinii). norme nescrise – fiecare om are normele lui nescrise) PROCESE SI STRUCTURI IN GRUP Procesele care se desfasoara intr-un grup sunt: 1. stratificare conducere comunicare competitie sau cooperare repartitia trairilor afective Fiecarui process dintr-un grup ii corespunde o structura (ierarhica. regulamente. 4. 2.exista norme scrise sau nescrise specifice grupului (ex. de comunicare.

In cooperare unii pot muncii mai mult decat altii.presupune atingerea scopului comun prin coordonarea eforturilor individuale. mai putin si sunt premiati toti la fel.creste eficienta grupului. 2. ei vor realiza sarcina respectiva. CONDUCEREA Este un proces de organizare si exercitare a influentei de catre persoana cu pozitie de lider in vederaea realizarii sarcinii si armonizarii relatiilor.cel care se consulta cu membrii grupului (ori i-a el decizia ori impreuna cu grupul) b) Autoritar – nu se consulta cu grupul c) Laissez faire – face cam ce ii spune grupul. Liderul poate fi: 1. este comod 3.Sociologie. nu este productive. Formal (oficial) sau informal (este persoana agreeata de grup si recunoscuta ca sef). insa poate duce la uniformizare si scaderea satisfactiei individuale. COOPERAREA . 4. Politici Sociale si de Sanatate 2. 8 . pentru ca grupul si-a atins scopul. COMPETITIA . – IGB - pag. dar este si sursa de frustrare si anxietate pentru membrii (competitia inseamna ca 2 sau mai multe persoane urmareste acelasi scop).COOPERAREA COMPETITIA . a) Centrat pe sarcina – liderul care urmareste rezolvarea sarcinii fara a tine cont de un anumit lider. a) Democratic . membru c) Centrat pe persoane – in idea ca daca oamenilor le este bine.

5% dintr-o societate. are functie de raspundere si venituri importante (lucreaza la patroni) 3.: gr. dividente. Au venituri din salarii. iar veniturile acestor persoane provin din rente. 2. CLASA MUNCITORILOR – include muncitori calificati si necalificati (care au cel mult liceul). avere si venit. STRATIFICAREA – inseamna plasarea oamenilor in diferite clase sociale. someri. resurse. dobanzi sau mai putem include si patronii marilor firme.Sociologie. 9 . b) In cerc – informatia pleaca de la toti membrii grupului c) Reciproce – care pot lua forma lineare sau in cerc. profesori. relatiile afective-in functie de oameni. Diferenta intre avere si venit este aceea ca venitul poate fii din: inchirieri. asistenti medicali. 5. arata ca exista o buna comunicare in grup Ca proces. avocati. dobanzi… Clasele sociale existente la acest moment in societate sunt: 1. la norme-de reglemantari. Se considera cam 0. CLASA CELOR SARACI – include persoanele ale caror venit provin din ajutorul de la stat. Retelele de comunicare pot fi: a) Lineare – se transmite de la unul la altul (ex.2011 3.04. (ex. simtiri…) STRATIFICAREA SI MOBILITATE SOCIALA (in grupurile mari) STRATIFICAREA SOCIALA – reprezinta procesul de ordonare a indivizilor dintr-o societate dupa anumite criterii: ocupatie. Angajarea in comunicare este in functie de statut. persoane cu handicap… – IGB - pag. patroni de firme mici (veniturile acestor oameni provin din salarii sau de pe urma afacerilor) 4. Politici Sociale si de Sanatate CURS 6 – 04. pamant… Este sinonim cu averea doar ca resursele pot fi si dobandite. CLASA CELOR DE SUS – a caror avere este mostenita. RESURSELE – se refera la bunurile materiale care pot adduce venit: tablouri. CLASA MANAGERIALA – care ii include pe cei care lucreaza in diverse firme foarte mari. doctori. de gradul de conformare la norme si de relatiile afective. membrii ei au ca studii cel putin liceul si pot fi functionari. comunicarea este implicata in realizarea tuturor proceselor din grup si are rol de mentinerea unitatii grupului si de asigurare a coordonarii actiunilor individuale.: functia de statut-director la subalterni. COMUNICAREA Este procesul prin care se transmit informatiile in cadrul grupului. CLASA DE MIJLOC – are cea mai mare pondere intr-o societate. Din armata – cineva da ordinul si acesta merge de sus in jos).

nu ca urmare a eforturilor proprii ci ca urmare a modificarii structurii societatii (ex. Politici Sociale si de Sanatate MOBILITATEA SOCIALA Reprezinta trecerea unei persoane dintr-o clasa sociala in alta. 2. copii si generatiile). Educatia conteaza in mobilitatea sociala.este familia intemeiata prin casatorie c) FAMILIE DE REZISTENTA . Un grup social al carui membrii sunt legati prin raporturi de casatorie sau adoptie si care traiesc impreuna.formata din sot.: industrializarea in anii comunismului la noi a determinat migratia in masa a persoanelor de la sat la oras astfel incat din agricultori oamenii au devenit muncitori ceea ce areun statut superior pentru ca avea un venit fix si locuinta mai confortabila). unchi…) 2. a) FAMILIE DE ORIGINE . tata. Familia este un grup social format dintr-un cuplu casatorit si copii acestuia (include mama. FAMILIA CA GRUP SOCIAL FAMILIA ESTE: 1.consta in trecerea intr-o clasa sociala superioara. CLASIFICARE: 1. a) ASCENDENTA . MOBILITATEA STRUCTURALA . Mobilitatea poate fi: 1.in care este o familie cu deficit de structura (sau monoparentale) f) FAMILIE MIGRANTA – IGB - pag.include si rudele de sange (bunici.are loc in cadrul aceleiasi generatii sau in viata unei persoane 3. 10 .care include persoanele care traiesc in aceeasi casa si desfasoara activitati in comun d) FAMILIE DE INTRETINERE .cand copilul involueaza (trece) intr-o clasa inferioara celei in care s-a nascut.Sociologie. 2. coopereaza sub raport economic si au grija de copii (include mama. tata si copii).este familia in care se naste si creste un individ b) FAMILIE CONJUGALA .: copilul isi depaseste conditia parintilor mai ales al tatalui) b) DESCENDENTA . a) MOBILITATE INTERGENERATIONALA .include persoanele care au sentimentul apartenentei la acelasi neam e) FAMILIE CU PROBLEME . DUPA NUMARUL DE MEMBRII AVEM: a) FAMILIE NUCLEARA . sotie si copii b) FAMILIE EXTINSA .cand persoana trece intr-o clasa superioara celei in care s-a nascut sau celei din care a facut parte la un moment dat (ex.intre generatii sau intre copil si parinti b) MOBILITATEA INTRAGENERATIONALA .

EDUCATIONALA – se ocupa de educatia copiilor care include si socializarea primara (cei 7 ani de acasa) ALTE FUNCTII: a) Asigurarea securitatii emotionale a membrilor (dezechilibre emotionale. barbatul nu mai detine in exclusivitate responsabilitatea procurarii resurselor materiale. FAMILIA NU ISI INDEPLINESTE INTOTDEAUNA FUNCTIILE. El intretinea familia.: s-au produs modificari in rolurile de familie: sotia munceste si a schimbat rolul de mama. 2. BIOLOGICA – prin care se asigura satisfacerea trebuintei sexuale 2. copil. iar femeia avea roluri casnico – menajere. familia este considerate o unitate de productie. ex. Rolurile in familie s-au modificat odata cu schimbarile societatii: 1. sotie. In societatea moderna. In societatea traditionala. ECONOMICA – prin care se asigura bunastarea materiala 4. ROLURILE FAMILIEI Sot.Sociologie. iar femeia nu se mai ocupa in intregime de treburi gospodaresti. – IGB - pag. REPRODUCTIVA – functia de perpetuare a speciei.04. de a lasa urmasi 3. mama. de treburi gospodaresti. nu mai sta cu un barbat care o bate…) Descoperirea anticonceptionalelor este un eveniment important pentru femeie intrucat ea poate controla nasterea copiilor.2011 FUNCTIILE FAMILIEI Exista 4 functii fundamentale: 1. iar sarcinile si responsabilitatile sunt riguros precizate si stribuite dupa sex. de sotie nu ca inainte cand muncea doar barbatul si sotia se ocupa de educatia copiilor. (Ex. A avut si efecte pozitive: sotia nu mai depinde de banii sotului. rangul nasterii. varsta. Barbatul avea rol economic privilegiat. tata.: un copil ajunge sa se drogheze) b) Satisface trebuinta de apartenenta la grup c) Asigurarea fortei de munca a societatii. 11 . sensibilitati. Politici Sociale si de Sanatate CURS 7 – 11.

cupluri fara descendenti (cupluri fara copii) .controlul nasterilor In present exista alternative la casatoria clasica: . Politici Sociale si de Sanatate Modificarile rolurilor au fost urmare a faptului ca femeia s-a putut angaja.mobilitatea teritoriala (posibilitatea de a te deplasa sau stabili cu locuinta dintrun loc in altul) .distributia rolurilor si autoritatii.cresterea factorului de scolarizare a populatiei care a dus la modificarea varstei la casatorie . – IGB - pag. insa au fost si alti factori: . o anumita atitudine .cuplurile de homosexuali.persoane celibatare (persoanele care nu au fost casatorite si aleg san u se casatoreasca) .urbanizarea si modernizarea . 12 .cupluri consensuale (concubinaj) .Sociologie.familiile monoparentale (familiile cu un singur parinte) .persoane vaduve .persoane divortate .

care are statut. 13 . pasiva si de aceea el este motivat de cistig si de dorinta de a evita sanctiunile.munca simplificata este mai eficienta decit munca complexa de aici rezulta diviziunea muncii de aici rezulta specializari inguste c) Principiul metodei celei mai bune: . ORGANIZATIE . TEORII REFERITOARE LA ORGANIZATII 1. 2. Ex: spitalul privit prin prisma rolului sau de a satisface nevoia de sanatate a oamenilor sau scoala nevoia de educatie. este organizatie daca este privit prin prisma modului de organizare si functionare si este institutie daca este privit prin prisma nevoilor pe care le satisface. d) Principiul homo oeconomicus . politic. – IGB - pag.un ansamblu de reguli de influentare si control social. Menegementul clasic impune principiile: a) Principiul muncii simplificate: . Organizatia este un grup social caracterizat din punct de vedere al structurii de conducere si al erarhiei.Sociologie.2011 INSTITUTII SI ORGANIZATII INSTITUTIA ESTE: 1. Un grup social constituit cu un anumit scop (economic. Ex: reglementarea relatiei dintre pacient si medic.fiecare munca poate fi facuta prin mai multe metode insa una este optima rezulta ca este necesar ca specialisti sa o gaseasca pe cea mai buna si sa-l instruiasca pe muncitor. reguli de functionare stabilite prin regulamente si legi avind rolul de a satisface nevoile oamenilor. un ansamblu de modele specifice si stabile de organizare si desfasurare a interactiunilor dintre indivizi. Politici Sociale si de Sanatate CURS 8 – 02. cultural). XX cu scopul de a creea cel mai bun mod de organizare care sa duca la eficienta. INSTITUTIE .05.omul este de la natura o fiinta lenesa. indivizi si grupuri. grupuri. Organizatia este un sistem structurat de interactiune umana realizat pentru atingerea unor scopuri. Menegementul stiintific clasic a aparut la inceputul sec.

c) Fiecare functionar are o sfera de competenta clar definita legal (exemlu fisa postului). – IGB - pag. Astfel. b) Exista o ierarhie clar definita.eficientizarea si rationalizarea muncii functionarilor (functionarii erau numiti cei cu “gulere albe” intrucit nu isi murdareau miinile ca muncitorii). h) Marimea salariului depinde de rang. Politici Sociale si de Sanatate 1. Exista doua principii care critica activitatea functionarilor: 1. i) Functia este singura sau principala ocupatie j) Functionarul poate fi promovat si poate avea o cariera k) Functionarul lucreaza fara sa fie proprietarul mijloacelor sau a functiilor sale l) Functionarul este supus unor discipline stricte. Scopul ei . e) Calificarile sunt testate prin examinare sau garantate prin diploma f) Functionarii sunt remunerati prin salarii fixe g) Autoritatea care i a angajat poate sa-i demita. Legea lui Parkinson – intr-o organizatie cantitatea umana creste astfel incit sa ocupe integral timpul acordat pentru realizarea obiectivului. Principiul lui Petter – spune ca o persoana tinde sa fie promovata pina isi atinge nivelul de incompetenta.Sociologie. b) Orientare defensiva – organizatia va deveni si mai preocupata de aplicare a regulamentelor pentru a se apara impotriva clientilor nemultumiti. sistematice si controlului comportamentului. 2. 14 . Teoria birocratiei A aparut la inceputul sec. Caracteristici: a) Functionarii dispun de libertate personala si se supun autoritatii numai in privinta obligatiilor de serviciu. Birocratia a fost criticata pentru ca s-a dovedit ca apar anumite comportamente: a) Ritualism – respectarea regulamentelor devine mai importanta decit problema de rezolvat pentru ca functionarii vor aplica si mai strict regulile pentru a se apara ceea ce duce la insatisfactia clientilor. d) Exista o selectie libera a candidatilor. dar si ei isi pot depune demisia. XX si a fost creata de Max Weber. functionarii isi vor umple timpul cu activitati inutile pe tot parcursul zilei d elucru parind foarte ocupati ceea ce il va determina pe sef sa faaca noi angajari. Odata ce atinge acest nivel ia nu poate fi nici promovata nici retrogradata asfel incit organizatia ca fi populata de incompetenti.

3. Politici Sociale si de Sanatate 2. Oameniui trebuie sa se simta impliniti prin munca pentru ca ei urmaresc sau sunt motivati de: a) recunoastere soociala b) implinire personala Acestea pot fi atinse printr-o munca complexa antrenanta. – IGB - pag. Teoria resurselor umane – relatiile placute nu sunt suficiente. Concluzie: relatiile interumane placute cresc randamentul oamenilor.Sociologie. deoarece munca simplificata devine plictisitoare si nu il pune pe om in valuare. Teoria relatiilor umane – a fost formulata de Mayo in anii 1920 – 1930 in urma cercetarii efectuate intr-o intreprindere de produse electrice. creatoare. 15 .

09.despre adevar sau fals.juridice. ideal este ca oamenii sa fie cinstiti d) Dupa domeniul reglementat . CIVILIZATIA Este un stadiu al culturii ale carei produse sunt preluate de la alta societate. Ex. legile.juridice) .totalitatea regulilor pe care oamenii le respecta intr-o societate.: frumosul (valoare estetica). (stiinta binelui si raului-etica).care include idei. Reglulile. IDEATICA .cuprinde toate produsele materiale create de om (de la uneltele de piatra pana la calculatoare) 3. – IGB - pag.2011 DEFINITIE CULTURA Cultura este un complex care include cunoasterea. Credintele sunt idei despre lume si viata. Structura culturii-include componentele: 1. credinte (idei despre lume si viata.credintele.05.nescrise (morale. tehnice.reale .Sociologie. OBIECTUALA . toate ideile pe care omul le pretuieste in societate sunt valori.normele pot fi: a) Dupa mod de transmitere . educationale Normele sociale asigura ordinea sociala si controlul social. despre adevar sau fals).: legea trebuie aplicata.morala.institutionale. de comportament si de productie transmisa de la o generatie la alta prin comunicare sau alte mijloace cu exceptia celui genetic. (cinstea. obiceiurile si orice fel de capacitati si deprinderi achizitionate de om ca membru al sociatatii.exprima comportamenul de zi cu zi Ex.arta.responsabilitatea). mituri vehiculate in societate. de organizare. 16 . Valorile sunt idei pretuite in societate. Politici Sociale si de Sanatate CURS 9 . 2.scrise (formale. valori (idei pretuite care ghideaza comportamentul oamenilor si stau la baza normelor morale si juridice. Mai poate fi definita si ca ansamblul modurilor de gandire. NORMATIVA . tinem si le respectam pentru ca sunt ale noastre.binele. prin educatie) b) Dupa gradul de aplicare in viata obisnuita .norme ideale .exprima un comportament de dorit . adevarul. sa ai bani pentru cineva este o valoare. transmise de la o generatie la alta.

este o subcultura in care unele valori. Politici Sociale si de Sanatate CULTURA.Sociologie.este o cultura proprie a unei comunitati Ex. classic d) Controcultura . credinte si norme sun in opozitie cu ale culturii dominante (ex. neonozistii-dupa al II-lea razboi) Contactul intre culturi Da nastere la 3 procese sociale: 1. ACOMODAREA Este procesul prin care 2 culturi diferite ajung sa-si defineasca granitele si sa convietuieasca fara sa se transforme in mod radical (Ex.e o baza pentru mai multe comunitati (populatia majoritata are o cultura care sa trsansmis) b) Subcultura . ACULTURATIA Consta in aparitia unor elemente culturale noi care in componenta au elemente din culturi diferite (Ex. Intr-o societate exista mai multe forme de cultura: a) Cultura dominanta . ASIMILATIA Este procesul prin care o cultura a unei comunitati si-a pierdut identitatea si a fost inglobata in cultura dominanta (Ex. sucultura muzicala . 17 .: nazistii. SUBCULTURA. CONTRACULTURA.: traista taraneasca cu fermoar – este in afara culturii romanesti) 2.: comunitati asiatice din America-fiecare il respect ape celalalt) 3.: cultura negrilor-elementele lor de cultura au fost preluate de oameni) – IGB - pag.: subcultura profesionala – cei care au acceasi profesie au in comun reguli si mod de interpretare.rock.

Sociologie. Boala .imbolnavirea devianta atrage dupa sine etichetari ale nespecialistilor care stigmatizeaza si marginalizeaza persoana de aceea mersul la medic si opinia unui specialist capata o mare importanta putand chiar inlatura eventuala eticheta. . OMS defineste sanatatea ca deplina posesiune a bunastarii sociale. Una dintre teoriile referitoare la sanatate si boala. – IGB - pag. are si drepturi si obligatii in acelasi timp.este o stare a celui care se simte puternic si asigurat . Aceasta teorie explica perceptia pe care bolnavii o au in societate. in caz contrar el deviaza de la obligatiile de rol. Politici Sociale si de Sanatate INSTITUTIA MEDICALA. Boala .boala este o stare care permite comportamentul deviant prin asumarea noului rol de bolnav.este o tulburare a sanatatii. Ce este sanatatea? Sanatatea . stresului. familiei si societatii.este absenta sanatatii. individul trebuie sa-si asume drepturile si indatoriririle impuse acestui rol (sa mearga la medic si sa se trateze). mentale si fizice si nu numai absenta bolilor si afectiunilor. Cel care nu reuseste se imbolnaveste. Implicit sanatatea reprezinta un echilibru intre organism si mediu. sa reziste frustrarilor. dar si consecintele pe care boala ca si comportament deviant le poate avea asupra persoanei. care permite individului sa se adapteze.defineste boala ca o devianta de la starea de sanatate pentru ca: .boala presupune si o deviere de la normele culturale stabilite cu privire la ceea ce se considera sanatate . 18 . BOALA CA FENOMEN SOCIAL.

2011 Avem de la d-na profesoara cursul xeroxat. Este atasat in mapa.Sociologie. – IGB - pag.05. Politici Sociale si de Sanatate CURS 10 – 23. 19 .

poti aplica interviul.05.2011 METODELE SOCIOLOGIEI Cel mai des in cercetarea sociologica se utilizeaza urmatoarele metode: 1.1) Da. 3) Nu stiu . B. 3. Chestionarul B. 4) Profesia – 8 . 20 . Intrebarile pot fi: a) deschise – cu raspuns subiectiv (personal) b) inchise – cu raspuns la alegere. Ancheta sociologica Observatia sociologica Experimentul Analiza documentelor 1.sau spune sa plasezi pe o scala de la 1 la…5 si sa incercuiesti raspunsul pe scala acolo unde crezi ca se incadreaza. 6) Timpul liber – 3…….Sociologie.: . Ghidul de interviu astfel incat ancheta poate fi pe baza de chestionar si pe baza de interviu. 2) Nu. dezavantajul este ca dureaza mai mult timp. 4. 2) Sanatatea – 9 .Ce este mai important pentru tine? 1) Familia – 10 . unde 1 este cel mai putin important si 10 cel mai important. 3) Bunastarea – 5 . avantajul este ca persoana interdievata daca are unele nelamuriri ti le poate adresa. Politici Sociale si de Sanatate CURS 11 – 30. 2. ANCHETA SOCIOLOGICA Urmareste cercetarea realitatii prin folosirea a doua instrumente: A. Chestionarul trebuie sa indeplineasca si el niste conditii. A. ANCHETA PE BAZA DE INTERVIU – foloseste un ghid de interviu care cuprinde un set de intrebari la care subiectul raspunde liber. iti pune tie aceste intrebari (nelamuriri). GHIDUL DE INTERVIU . CHESTIONARUL – cuprinde un ansamblu de intrebari legate de tema studiata. Credeti in politicieni? . – IGB - pag.sau acordarea unor note de la 1 la …10. dureaza mai putin Ex.

documente sociale (care atesta ceva. PERSONAJELE Care pot fi persoane sau pur si simplu personaje la modul general (ex. 3.: femeia de cate ori se vorbeste despre femeie). ANALIZA DOCUMENTELOR Pot fi studiate documente precum: ziare.: Conditiile din inchisoare in ce fel influenteaza societatea sau intr-o fabrica de a se stinge. ( Ex. b) Nonparticipativa – cand cercetatorul nu se integreaza in grup. b) Nestructurata – cand nu se cunoaste fenomenul. scrisori (ale unor persoane emigrate in America…). acte normative…) Analiza documentelor sociale este de fapt o analiza de continut – care reprezinta exprimarea cantitativa a ceea ce se numeste unitate de analiza. 21 . autobiografii. iar cercetatorul nu stie la ce sa se astepte. UNITATEA DE ANALIZA este: 1. 4. EXPERIMENTUL Consta in determinarea unor reactii ca urmare a modificarii unui factor de mediu. OBSERVATIA SOCIOLOGICA Consta in inregistrarea datelor comportamentelor interesante pentru teme studiata (in observatie este important sa se faca o ancheta) Ea poate fi: a) Structurata – atunci cand se cunoaste intr-o anumita masura fenomenul si se poate realiza o grila de observatie (este importanta aceasta grila de observatie pentru a bifa aspectele ce il intereseaza. un articol. ITEMUL Care poate fi o anumita emisiune. emisiuni radio sau tv. Experimentul il folosim strict pentru o anumita problema. memorii despre societate. Politici Sociale si de Sanatate 2. un editorial. Observatia mai poate fi: a) Participativa – cand cercetatorul se integreaza in grup si participa la activitatile lui. pentru a vedea ce efecte avem. emisiune sau post tv. carti.Sociologie. 5. 4. 3. – IGB - pag. TEMELE Adica anumite idei care sunt prezentate frecvent (de asemenea se numara). Anuntandu-I sau nu pe ceilalti ca ii cerceteaza. CUVINTELE Se numara de cate ori apar anumita cuvinte intr-un text. SPATIUL SAU TIMPUL Spatiul – se refera la lungimea textului unui articol (se masoara chiar si numarul de randuri) Timpul – se refera la timpul de emisie (daca vorbim de tv sau de radio) 2. pentru a pune calificative). sa vedem daca se face economie. c) Inregistrarea comportamentelor – poate fi afectata deoarece in observatia participativa cercetatorul nu consemneaza faptele atunci cand se produc. aprinde lumina.

Alegerea metodei si a instrumentului de cercetare 5. Grup de persoane – esantionare. atunci participa la multe actiuni extrascolare. Analizarea si interpretarea datelor 1. Formularea ipotezelor de cercetare Ipoteza – este o afirmatie care poate fi catalogata ca adevarata sau falsa. clasa. Exemplu: Daca x. Formularea problemei Situatia sociala poate fi o problema de cercetat daca: . X si y in aceasta ipoteza se numesc variabile pentru ca pot lua diverse valori. Stabilirea grupului ce urmeaza a fi studiat 4.reflecta o contradictie intre teorie si realitate . 3. x si y trebuie sa fie variabile care pot fi masurate in realitate. Se considera ca varsta. Formularea problemei 2. Esantionul trebuie sa fie reprezentativ. In cazul unei ipoteze pot pune numai o variabila. De asemenea. atunci y. Marja de eroare a raspunsurilor este in functie de marimea esantionului. Aplicarea instrumentelor si prelucrarea datelor 6. Etapa a 3-a ce urmeaza a fi studiat. Variabilile cuprinse in ipoteza trebuie sa fie masurabile pentru a fi testate si a se confirma sau infirma adevarul ipotezei. nu de marimea populatiei din care s-a extras. Formularea ipotezelor de cercetare 3.atunci cand situatia indica aparitia unui fenomen social nou ale carui cauze si urmari nu se cumosc Este important insa felul in care se formuleaza problema. In sociologie ea trebuie formulate in termeni adecvati astfel incat sa poata fi verificata in realitate.06.Sociologie. ocupatia. anul scolar este o variabila. este un proces ce se numeste esantionare. 22 . adica sa reproduca la scara mica caracteristicile intregii populatii importante pentru cercetare. sexul. Ipoteza – varianta . Aceasta extragere se face prin mai multe metode. Nu se poate formula ipoteza.2011 ETAPELE SOCIOLOGICE Aceste etape sunt: 1. Politici Sociale si de Sanatate CURS 12 . Grupul supus cercetarii se numeste ESANTION si este extras din populatia care trebuie cercetata. Nu putem masura sufletul. 4.afirmatie care poate fi catalogata ca adevarata sau falsa.06. Exemplu: Daca elevii au suflet mare. – IGB - pag.

Exemplu: Chestionar. 23 .2011).dezinteres . Metodele le avem din cursul trecut (CURS 11 – 30.distanta .05.serviciul .probleme personale .sanatate .Sociologie. Cauzele absenteismului la scoala: .altele – IGB - pag.familia . Politici Sociale si de Sanatate 5.