You are on page 1of 244

S H A K T I G AWA I N BREDS

N A P I T M U TAT A T U D AT O S L E T H E Z

(utoljra mdostva: 2004.09.03, 20:11) (forrs: Jefferson Alexander's scan; Sliders Sci-Fi Olvasterem, olvasoterem.uw.hu) (DOC/RTF verzi: MS Word 2000; bettpus: Palatino Linotype)

AJNLS
Manuela-nak szeretettel s tisztelettel

ELSZ
Mindentt a vilgon sokan jrjk kzlnk a tudatosods tjt. Arra treksznk, hogy egyni s kzs letnket jobban sszhangba hozzuk a termszet trvnyeivel s az egyetemes elvekkel, hiszen csak gy lhetnk egyenslyban s harmniban nmagunkkal, egymssal s a Flddel. Ma, amikor sajt szemlyes gondjainkon tl nap mint nap szembeslnk az kolgiai, trsadalmi s politikai problmkkal, nagyon fontos, hogy megtanuljunk tudatosabban lni. Ha Te mint egyn vllalod a felelssget s tudatosan led az leted, ezzel pldt mutatsz msoknak. gy k is ert reznek ahhoz, hogy csatlakozzanak az utazshoz. A mindennapok tudatos meglsnek megtanulsa soha vget nem r, egyre mlyl s egy leten t tart folyamat. Azt kveteli tlnk, hogy lpjnk rintkezsbe lelki blcsessgnk lnyegvel, egyestsk azt lnynk sszes tbbi szintjvel - a mentlis, az
-1-

emocionlis s a fizikai szinttel. A tudatosods folyamata arra ksztet bennnket, hogy felismerjk s elengedjk rgi beidegzdseinket s meggyzdseinket, s nyljunk meg letnk minden egyes terletnek j tjai eltt. Remlem, knyvem segtsget nyjt Neked a mindennapi letedben. Minden napra tallsz egy fcmet, amelyet egy rvid zenet kvet, s az egszet egy megersts vagy krds zrja. Egyes oldalakat inspirlnak, ms oldalakat gondolatbresztnek tallsz majd, de olyanok is akadnak kzttk, amelyek kihvst jelentenek s szembeslst nmagaddal. Ezek az zenetek arra ksztetnek, hogy mlyebben elgondolkozz a meggyzdseidrl, rzseidrl, vagy az leteden. Lehet, hogy egyetrtesz azzal, amit mondok, lehet, hogy nem. A clom az, hogy sajt igazsgod mlyebb s tudatosabb megrtsre sztkljelek. A knyv klnbz tmakrkre oszlik, amelyek egy vagy tbb napot, hetet vagy egy egsz hnapot lelnek fel. Az anyag legnagyobb rszt eladsaimbl s szemlyes beszlgetseimbl vettem. Nhny nap zenett a Return to the Garden (Visszatrs az rmk Kertjbe) s a Meditations (Meditcik) cm knyveimbl idztem. A napi tmutatkat vilgosan s egyrtelmen igyekeztem lerni, m ha mgis olyan szra vagy fogalomra akadsz, amelynek jelentst nem igazn rted, lapozz a ktet vgre, ahol a Szjegyzkben megtallsz minden lnyeges magyarzatot. Segtsget jelenthetnek ms knyveim is - az lj a fnyben! s a Teremt kpzelet. Vgl tancsot szeretnk adni Neked, miknt hasznld a knyvet. Legjobb, ha mr reggel elolvasod az aznapra szl tmutatt. Ha gy rzed, hogy az zenet vgn szerepl megersts hasznos a szmodra, a nap folyamn tbbszr mondd el vagy rd le. Ha egy megersts nem tetszik igazn, tallj ki helyette msikat, amelyet igazn magadnak rezhetsz. Ha az zenetet krds kveti, tedd fel magadnak ezt a krdst, s gondolkozz el rajta egy ideig. Az is hasznos lehet, ha a felmerl gondolataidat lerod. Remlem, knyvem rmt okoz Neked s hasznosnak bizonyul.

Szeretettel: Shakti Gawain

-2-

* * *

T L
* * *

JANUR 1 breds
Minden reggel, amikor felbrednk, lehetsgnk van arra, hogy jrakezdjk az letnket. Minden indul nap j perspektvval kecsegtet, amelyet megalapoztak az elz nap szerzett ismeretek s az jszakai pihens nyjtotta feldls. Minden j v kezdete rendkvli alkalmat ad arra, hogy felsznre hozzunk egy eddig ismeretlen tudati szintet, felhasznlva mindazt a blcsessget, amellyel az elmlt esztend tapasztalatai gazdagtottak bennnket. Naprl napra s vrl vre tovbb haladunk a tudatra breds tjn.

* Mindennap s minden vben nagyobb tudatossggal bredek.

-3-

JANUR 2 A tudat utazsa


A tudatoss vls azt jelenti, hogy egyre nvekv tudatossggal szemlljk azt, ami bennnk s krlttnk trtnik. Bizonyos mrtkig mindnyjan a tagads szintjn ltnk, m most kezdnk felbredni ebbl a tudattalan llapotbl. A tudat utazsa vgigksri egsz letnket. Attl, hogy tudatoss vltunk, nem kell lpten-nyomon rncba szedni vagy jobbtani magunkat. Ismerjk meg inkbb lnynk sszes apr rezdlst s ljnk teljes letet. Ha jl meggondoljuk: mi ms dolgunk van?

* A tudatra breds egsz leten t tart tjt jrom.

JANUR 3 Tiszteld nmagad


Rendkvli lny vagy: a vilgmindensg rtkes s klnleges rsze. Fontos vagy. Azrt jttl a vilgra, hogy teremts - gy, ahogy senki ms nem tud, a magad egyedlll mdjn. Lgy tisztban ezzel, rezd lnyed legmlyn is.

* Rendkvli vagyok. A magam egyedlll mdjn hozzjrulok a vilgmindensg egszhez, itt s most.

-4-

JANUR 4 Mit akarsz?


Mindnyjan akarunk bizonyos dolgokat, br lehet, hogy nem mindig tudjuk, mik azok. Megteremthetjk azt, amit akarunk, ha kapcsolatot tudunk ltesteni vele. Ugyanis elg, ha tudatostjuk magunkban a vgyainkat - gy azok valsgos testet ltenek s megjelennek az letnkben.

* Tudatostom magamban a legmlyebb vgyaimat s szksgleteimet.

JANUR 5 Tzz ki clokat


Amint tudatostottad magadban, hogy mit akarsz, megteheted a kvetkez lpst: kitzheted a clokat. Hogy elrd vgyaidat, nmi cselekvsre van szksg. Amit tenned kell, nem bonyolult. rd le cljaid erre az vre s a kvetkez t vre. Most lertad a clokat, de ne gondold felttlenl azt, hogy grcssen ragaszkodnod kell hozzjuk. Cljaid folyton vltoznak s tovbbfejldnek. Most azonban ismerd fel s erstsd meg a jelenlegi cljaidat. Ezutn tovbblphetsz.

* Mik a cljaim erre az vre? s a kvetkez t vre?

-5-

JANUR 6 Megkapjuk azt, amire vgyunk


A vilgegyetem gy terveztetett, hogy odaadja neknk mindazt, amire szksgnk van s amire vgyunk. Semmi ms nem akadlyozhatja meg, hogy befogadjuk az let hihetetlen bsgt, teljessgt s jsgt, csak a flelmeink, az rtktelensgnk rzse, a szgyen s a ktelkeds.

* Amint megtanulok bzni a vilgegyetemben, megkapok mindent, amire vgyom.

JANUR 7 Mi teremtjk meg magunkat


Minden pillanatban nmagunkat teremtjk meg, akr tudatban vagyunk ennek, akr nem. Ha nem vagyunk tudatosak, akkor szoksbl vagy rgi beidegzdsek alapjn tesszk. Ahogy egyre tudatosabb vlunk, mindjobban ltre tudjuk hozni azt, amire igazbl vgyunk.

* Mindennap megteremtem nmagam.

-6-

JANUR 8 Az letnk nmagunk teremtmnye


Nagyon fontos, hogy felismerjk, milyen csodlatos az letnk mr most, s ennlfogva mennyire ersek vagyunk. letnkben ezidig mindnyjan szmtalan klnleges, rdekes, st megdbbent lmnyt hvtunk el. Szmos lenygz szereplt vontunk letnk sznjtkba. Mindezek az emberek s lmnyek hen tkrzik a kreativitsunkat. Br mindnyjan kpesek vagyunk ltrehozni mg jobb s mg kielgtbb valsgokat, mindaz, amit mris tanstottunk, ktsgtelenl bizonytja, mennyire ers valjban a lnynk.

* Az letem a kreativitsom kifejezsre juttatsa.

JANUR 9 Az let egyszer


Az let sokkal egyszerbb, mint ahogy a legtbben gondolnnk. Kemnyen kzdnk azrt, hogy jobb vljunk, fejldjnk, tudatra bredjnk, hogy rvnyesljnk a vilgban. Szksgnk van arra, hogy laztsunk, megnyljunk s tadjuk magunkat a bennnk s krlttnk lv leternek. Az let llandan igyekszik eljuttatni hozznk mindazt, amit akarunk s amire szksgnk van, m legtbbszr olyan gyorsan haladunk s olyan komoly erfesztseket tesznk, hogy szre sem vesszk!

* Nyitott vagyok elfogadni mindazt, ami ma rkezik hozzm.

-7-

JANUR 10 Az igazsghoz egyenes t vezet mindannyiunk szmra


Az let blcsessge mindegyiknkben l, s az t, amely ennek igazsghoz vezet, minden pillanatban elttnk ll. Az intucink vezrel majd bennnket, ha figyelnk r s bzunk benne. Ha hagyjuk, lpsrl lpsre megmutatja neknk, mit kell tennnk s mit kell tudnunk letnk minden pillanatban.

* Az intucim vezrel az letemben.

JANUR 11 Az let felfedezs


Az let - felfedezs. Szabadtsuk fel magunkat s gondoljunk az letre gy, mint egy felfedeztra. Hajlamosak vagyunk tl komolyan venni mindent, amit tesznk, s gy rezzk, hogy minden lpsnkkel kzelebb kell kerlnnk az htott clokhoz. Ha ehelyett gy gondolunk az letre, mint egy felfedeztra, nyitottak lesznk arra, hogy mst is kiprbljunk. Felfedezhetjk az elttnk ll lehetsgeket, feltrhatjuk lnynk soksok klnbz rtegt. Ez a hozzlls tbb lehetsget teremt a szmunkra. Ha a kiprblt dolgok kztt akadnak olyanok, amelyek nem okoznak neked rmt s nem szolgljk a javadat, egyszeren lpj tl rajtuk. Nem kell felttlenl befejezni, amit elkezdtl. A felfedezs is elg, amely kzben tapasztalatokra teszel szert.

* Hajland vagyok felfedezni valami jat.

-8-

JANUR 12 lj szenvedlyesen
Van-e, amit bntudatbl vagy muszjbl teszel? Mi lenne, ha megkrdeznd magadtl, mi az, amit igazn szeretnl megtenni, amire vgysz? Tedd, amit helyesnek rzel, s elgedett leszel. lj szenvedlyesen s odaadssal, gy, hogy tartalmas s lvezetes legyen. Ha nem gy lnk meg minden pillanatot, miknt teremthetnk egy olyan vilgot, ahol beteljesls s rm uralkodik?

* Nincs tbb muszj s bntudat, azt csinlom, ami rmmel tlt el.

JANUR 13 Spontaneits
A spontaneits az a kpessg, amelynek segtsgvel meg tudjuk lni a pillanatot, engedjk, hogy energiink irnytsanak, s teljes odaadssal s szabadon haladjunk egytt az letervel. Csodlatos rzs teljesen tadni magunkat a spontaneitsnak. Civilizcink ltalban tbbre becsli a spontaneitsnl a rendszert, a tervezst s a fegyelmet. A spontaneitst a gyerekkornak tulajdontjk. Sokunkat mr gyerekkorban a spontaneitsunk megfkezsre knyszertettek. Felnttkorban pedig vgkpp elvrjk tlnk, hogy tudatosan, fegyelmezetten viselkedjnk. gy legtbben elvesztettk a kapcsolatot az igazi spontaneitsunkkal. A gygyuls folyamatban nagyon fontos, hogy kpes legyl jraegyeslni a termszetes spontaneitsoddal.

* Mindennap egyre szabadabban s egyre tbb odaadssal tanulok meg haladni az letervel.
-9-

JANUR 14 A spontaneits elvesztse hozzjrul a szenvedlybetegsgek kialakulshoz


Az emberek tbbek kztt azzal szabadtjk fel elfojtott spontaneitsukat, hogy lvezeti szerekhez s gygyszerekhez meneklnek. Az alkohol s ms lvezeti szerek tmenetileg lebntjk a pszich "brl" rszt, amely arra hivatott, hogy kordban tartsa a trsadalmilag taln elfogadhatatlan megnyilvnulsokat. gy ideiglenesen kitrhet a spontn energia. Sajnos, ez a kitrs torz, termszetellenes s rombol formban megy vgbe, s a vgeredmny - tovbbi elfojts. A gygyuls folyamatban elengedhetetlen, hogy megismerjk a pszichnket s hogy ne engedjk becsapni magunkat a mestersges anyagokkal. Talljuk meg a tmaszt, amelynek segtsgvel megtanulunk bzni termszetes, rz nnkben, hogy szabadon s egszsgesen kifejezsre juttathassuk az letnkben.

* Termszetesen, kreatvan, egszsgesen s spontn fejezem ki magam.

- 10 -

JANUR 15 gy rezhetjk, hogy a spontaneitssal elvesztjk az nuralmunkat


Knnyen megriadhatunk a spontaneitstl, mert gy rezzk, hogy eltvolodunk elre megtervezett eszminktl, amikor a pillanatban bzva, tadjuk magunkat a szellem that erejnek. A spontaneits azzal jr, hogy kockzatot vllalunk s megfeledkeznk az nuralomrl. Elszr nehz feladat ez, klnskppen ha arra tantottak bennnket, hogy ne bzzunk a spontaneitsban. m akkor rezzk a beteljeslst, amikor kapcsolatba lpnk a pillanattal. Ha tadjuk magunkat spontn rzseinknek, megnylunk az univerzum eltt s tbb lehetsget s nagyobb kreativitst engednk az letnkbe. Kezdetben kisebb dolgokban s akkor engedd szabadjra a spontaneitsodat, amikor viszonylag biztonsgban rzed magad. Spontaneitsod, amint megtanulsz bzni benne, magtl nvekedni fog.

* Bzom az univerzumban s hagyom, hogy tjrjon.

- 11 -

JANUR 16 A fegyelem segti az rm megszletst


Vannak, akikben rengeteg spontaneits lakozik. Tlsgosan az rzelmek fell reaglnak az letre, s nagyon gyakran hajlamosak az lvezetek, az rmk hajszolsra. Ezek az emberek ltalban kreatvak, mvszi belltottsgak, lnykkel lenygzik a krnyezetket. Idnknt nehezen viselik a sikertelensget s a vilgtl rkez elismers hinyt, flnek a fegyelemtl s a rendtl, st ezek a tulajdonsgok nincsenek is meg bennk. Meg kell tanulniuk, hogy a fegyelem elsegti az rm megszletst, serkenti a kreativitst, s fokozza az let lvezst. A fegyelem nem azt jelenti, hogy ezeknek az embereknek satuba kell zrniuk szellemket. Inkbb azt jelenti, hogy az egyenslyt meg kell teremtenik az letkben.

* Megtanulom egyenslyba hozni a fegyelmet s a spontaneitst.

- 12 -

JANUR 17 Egyensly a fegyelem s a spontaneits kztt


Az letedben egytt van jelen a spontaneits s a fegyelem. J, ha fegyelmezetten s rendszerbe foglalva prblsz ki valami jat. Ez biztonsggal tlt el s megmutatja a helyes irnyt. A fegyelem segti a tanulsi folyamatot. rtelmet ad annak, amit csinlsz, s nbizalommal tlt el. Ksbb, amikor mr biztosan kezeled a gyakorlati rszleteket, elveheted a spontaneitsodat. A fegyelem bizonyos technikai eszkzket adhat a keznkbe, s egyfajta rendszert, amelyek a tovbbiakban segtik az alkot szellemet. Amikor jtszani tanulsz valamely hangszeren, elszr sklznod kell. Amikor az mr tkletesen megy, tadhatod magad a spontaneitsnak, hogy kifejezhesd az rzseidet s improvizlhass, gy engedve keresztlramolni magadon a szellemet.

* A fegyelem s a spontaneits segtsgvel kreatvan fejezhetem ki magam.

- 13 -

JANUR 18 Teremts pozitv rendszert az letedben


Akr tbb spontaneitsra, akr tbb fegyelemre van szksged az letedben, gy tallod meg kzttk az egyenslyt, ha rendszert lltasz fel. Mindegyiknknek szksge van arra, hogy mindennap valamennyi idt munkval, valamennyit szrakozssal tltsnk, s hogy idt szaktsunk az ellazulsra. Idre van szksgnk feladataink elvgzsre s arra is, hogy meghitt rkat tltsnk el a szeretteinkkel. Legtbbnknek kiss nehezen sikerl fellltania a helyes egyenslyt. Ksztsnk egy napra s egy htre szl idbeosztst, amely lehetv teszi valamennyi alapvet szksgletnk kielgtst.

* Kiegyenslyozott idbeosztst ksztek magamnak.

- 14 -

JANUR 19 Talld meg sajt ritmusodat


Nagyon fontos, hogy olyan idbeosztst kszts magadnak, amely valban azt nyjtja neked, amit akarsz. gy eszedbe sem jut fellzadni ellene. Ha a napi- vagy hetirended csak a ktelessgeidet tartalmazza, s kimarad belle, amit Te akarsz csinlni, dobhatod sutba az egszet gy, ahogy van. pts be "res" vagy "nyitott" idszakokat, s hagyj teret a spontaneitsnak is. Arra trekszel, hogy szabadjra engedd a kreativitsodat, ht ne igyekezz elfojtani. Kszts listt mindazokrl a dolgokrl, amelyek kivtelesen fontosak a szmodra, s jelld meg azt is, hogy mennyi idre van szksged az elvgzskre. Vedd figyelembe a ktelezettsgeidet s a krltted lv emberek szksgleteit is. Majd az egszet szerkeszd ssze hetirendd. Talld meg sajt ritmusodat. Tedd azt, ami a hasznodra vlik, ami kiegyenslyozott tesz s hozzjrul ahhoz, hogy j kzrzeted legyen.

* Egyenslyt teremtek a munkm s a kikapcsolds kztt, msokkal s nmagammal szembeni ktelezettsgeimben.

- 15 -

JANUR 20 A tkly a folyamatban van


Az emberi lt termszetnl fogva tele van sebezhet fellettel, megprbltatssal s tvedssel, s ezenkvl tanulssal. Ha elvrjuk magunktl, hogy tkletesen viselkedjnk vagy tkletes eredmnyeket rjnk el, messze kerlnk a valsgtl. Ne arra sszpontostsuk a figyelmnket, hogy megprblunk tkletes eredmnyeket elrni vagy tkletes mrcknek megfelelni. Ismerjk fel, hogy a tkly eleve a folyamatban vagy az utazsban van. Az leter hihetetlen teljessggel br. Amint megtanultuk felismerni s kvetni az letert, ltni fogjuk a folyamat tkletessgt: azt, hogy minden, amit meg kell tanulnunk, csodlatos mdon eljut hozznk meglepetsszeren s vratlanul.

* Elfogadom a folyamat tkletessgt.

JANUR 21 Bzz a felsbb erdben


Mindnyjunkban mkdik egyfajta szletett felsbb intelligencia. Tudja, mi a dolga, s pillanatrl pillanatra arra trekszik, hogy mutasson neknk valamit, irnytson, tantson s szeressen bennnket. Igyekszik segteni neknk, hogy vlhassunk azz, amire hivatva vagyunk. Ennek rdekben keresztlvezet bennnket a gygyt folyamatunkon. Lehet, hogy idnknt zavarnak rezzk e folyamatot, m vgl ltni fogjuk, hogy az utazsunk sorn megtett valamennyi lps szksges s tkletes volt.

* Felismerem s elfogadom a felsbb ermet. Bzom benne s tmaszkodom r.

- 16 -

JANUR 22 Mris ott vagyunk, ahol lennnk kell


Emberi lnyek lvn llandan igyeksznk valahova. Sokan kzlnk egyfajta sikerre vgynak, ami - gy gondoljk - meghozza nekik a boldogsgot s a vilg elismerst. Mg a szemlyes fejlds s tudatosods folyamatban rszt vevk kzl is sokunkra vonatkozik, hogy nem ott akarunk lenni, ahol vagyunk - valami jobb fel igyeksznk. Azt hisszk, hogy ha elrkeznk arra a bizonyos helyre, valahogy minden rendben lesz. A tudatossgot mgsem lehet valahol msutt meglelni - akkor jn ltre, ha tisztn ltjuk, hogy hol tartunk pp most. Ha mshov igyeksznk, a folyamat rtkei knnyen elkerlhetik a figyelmnket. Amikor magt a folyamatot kezdjk lvezni, felhagyunk az aggdssal s teljesen elmerlnk az elttnk nap mint nap, pillanatrl pillanatra kibontakoz lenygz utazsban.

* Ma nem igyekszem mshov. Arra sszpontostok, hol vagyok most s azt tudatostom magamban.

- 17 -

JANUR 23 Dikok vagyunk


Mindnyjan hajlamosak vagyunk arra, hogy kritizljuk nmagunkat. Remekl felismerjk a bennnk lv rosszat vagy a hinyossgainkat. Folyton ostorozzuk magunkat azrt, hogy nem csinlunk mindent helyesen s azrt, mert mg mindig nem vagyunk tkletesek. Elgg fjdalmas gy lni. Ha llandan ostorozod magad, semmit sem fogsz megtanulni. Pedig azrt vagyunk itt, hogy tanuljunk. Benn lnk az iskolapadban, gyerekek vagyunk. Mr most vilgosan gondolkod emberek vagyunk, klnben nem volnnk itt.

Az let az iskolm, s azrt vagyok itt, hogy tanuljak.

JANUR 24 l benned egy blcs


l benned egy blcs. a magasabb N-ed. Mindig veled van, minden pillanatban, mg ha nem is rzed llandan a jelenltt. Merljnk nmagunkba s krjnk irnytst, igazsgot, tmogatst, szeretetet s btortst - mindazt, amire szksgnk van. Ha irnytsra van szksgnk, nyomban megkapjuk. Br nem mindig gy rkezik hozznk, ahogy kpzeljk, de mindig elr bennnket.

Intuitv blcsessgem vezrel lpsrl lpsre egyedlll utamon.

- 18 -

JANUR 25 Az zenetek mind itt vannak krlttnk


A vilgegyetembl rkez zenetek rendkvli utakon rkeznek hozznk. Egszen htkznapi s nagyon klnleges dolgok is trtnhetnek, hogy megmutassk neked azt, amit a lelked prbl kzvetteni neked. Taln el kellene engedned valamit a racionlis belltottsgodbl, mert akkor megszlethet benned az a gondolat, hogy ltezik egy felsbb er, amely jl tudja, mit mirt csinl s prbl rintkezsbe lpni veled. Azonban, ha megnylsz s elfogadod annak gondolatt, hogy egy felsbb er prbl vezetni tged, zenetek fognak rkezni intucidon, lmaidon keresztl pusztn onnan, hogy figyeled leted esemnyeit.

* Tudatosan befogadom a vilgegyetembl rkez valamennyi zenetet.

JANUR 26 Az let sohasem sugallja azt, hogy valami baj van velnk
A vilgegyetem mindig igyekszik megmutatni neknk, hogy miknt lehetnk tbbek annl, mint amik vagyunk. A fjdalmas leckk, amelyeket meglnk, elkerlhetetlenl azt bizonytjk, hogy nem bzunk nmagunkban, vagy azt, hogy nem szeretjk magunkat, vagy azt, hogy nem fejezzk ki szintn magunkat s nem bnunk nmagunkkal mlt mdon. Valamirt nem becsljk elgg az nmagunkkal meglv kapcsolat rtkt. A vilgegyetem megmutatja neknk, miknt juttathatjuk kifejezsre az ernket, az igazsgunkat, a kreativitsunkat, hogyan szerethetjk nmagunkat s hogyan bzhatunk nmagunkban mg jobban.

Becslm magamat azrt, ami vagyok. Nap mint nap egyre inkbb nmagam leszek.

- 19 -

JANUR 27 Fogadd magadhoz a nehz idket is


Fogadd el azt, ami ma rkezik hozzd. Mindenben risi gazdagsgra lelhetsz, mg azokban az idszakokban is, amelyek kellemetlennek ltszanak a szmodra. Persze szeretnnk mielbb tllenni ezeken az idszakokon, m valahnyszor fjdalmas, zavarbaejt, komor vagy nehz lmnyekben van rsznk, egy kicsit knnyebben tudunk bzni abban, hogy vgl pozitv eredmnyre jutunk. Amikor mr gy rzed, hogy maga a folyamat lebilincsel, mindent tanulsi lmnyknt hasznlhatsz majd. Nem kell sok id, s gy nzhetsz egy bizonyos helyzetet, hogy felfedezed: mirt kell meglned, s mit nyersz belle.

* Befogadom az lmnyt most, mint a tanulsi folyamat rszt.

JANUR 28 Minden nap tele van ajndkkal


Minden egyes nap teli van szmtalan leckvel s tantssal, m ezek igazbl ajndkok, csak lruhba bjtatva. Eleinte gyakran ellenllunk ezeknek az lmnyeknek, s azt kvnjuk, brcsak valami ms trtnne helyettk! Tanuljuk meg azt mondani magunknak, hogy "Az lettl most ajndkot kapsz" s a tanulsi folyamat mris knnyebb vlik. Folytassuk gy: "Az let olyasmit tant meg neked nmagadrl, amit igazn meg akarsz tanulni. Ltod, milyen messzire jutottl! Milyen sokat tanultl mris! Most pedig itt van eltted a kvetkez, amit meg kell tanulnod." Nha fjdalmasnak rezzk ezeket az lmnyeket, m ha gygyulst hoznak szmunkra, felismerjk bennk az ajndkot s hlsak vagyunk rte.

* Milyen ajndkokat kapok a vilgegyetemtl ma? Mit kell megtanulnom?


- 20 -

JANUR 29 Keresd meg a humort az letben


A vilgegyetemnek igen j humorrzke van, ha hajland vagy azt szrevenni. Amint gy tekintesz az letedre mint utazsra, amely egy klnleges rendeltets rendszert bontakoztat ki eltted, megltod benne a vilgmindensg kezt, ahogy trflkozva, jtkosan, st csnyteven irnytja azt. Az esemnyek egybeesnek, vagy egyms mell sorakoznak, vagy ironikus fordulatot vesznek, csak nyitottnak kell lenned, hogy ezt szrevedd.

* Amint megnylok a vilgegyetemben meglv jtkossg eltt, sok mindenben megltom a humort.

JANUR 30 Krdezz a felsbb erdtl


Amikor bizonytalannak rzed magad s nem ltsz tisztn, amikor nem tudod, merre indulj, vagy mire van szksged, vagy mit kellene megtanulnod, egyszeren csak krdezz. Ez legtbbszr nem jut esznkbe, holott nagyon fontos. Naponta rendszeresen krdezd meg, hogy merre kell indulnod, vagy mit lenne fontos tudnod, vagy mit tanulsz ebbl a tapasztalatbl. Csak krdezz s lgy nyitott a vlaszokra. Ha tovbbra is bizonytalan vagy, krj egy jelet. Lgy nyitott brmire, ami rkezik hozzd.

* Amikor a felsbb ermet krdezem, a vlasz elrkezik hozzm.

- 21 -

JANUR 31 Szeresd magadat


Szeresd magadat, amirt volt btorsgod elrkezni a fizikai skra s nekivgni ennek az igen nehz utazsnak. Szeresd magadat azrt a kapcsolatrt, amely a vilgegyetem erejhez kt. Szeresd magadat a sebezhetsgedrt, a ttovasgodrt, st a tudatlansgodrt, hiszen mindez csodlatosan emberi. Szeresd magadat azrt a gyermekrt, aki vagy. Itt llsz rtatlanul, hogy tanulhass s fejldhess.

* Szeretem s tisztelem magamat.

- 22 -

FEBRUR 1 Flelem az ressgtl


Amilyen mrtkben elvesztettk a kapcsolatot lelknk bels lnyegvel s a vilgegyetem leterejvel, olyan mlyen rznk magunkban ressget, szomorsgot s hinyrzetet. Mindez rettenetesen ijeszt, ezrt klnbz tevkenysgeket tallunk ki, hogy elfoglaljuk magunkat s httrbe szortsuk ezeket az rzseket. Ha abbahagynnk lzas tnykedsnket, treznnk elemi ressgnket s hibavalsgunkat. Pedig pontosan ez az, amit tennnk kell. Igen, brmilyen furcsa s paradox, de amikor tadjuk magunkat az ressgnek, kpesek lesznk megnylni s jra kapcsolatba kerlni a llekkel s feltltdni a spiritulis forrsunkbl.

* Kapcsolatot teremtek mly, bels rzseimmel.

- 23 -

FEBRUR 2 Mozdulatlansg
A mozdulatlansg olyasvalami, amit kultrnk nem rtkel s valamelyest fl is tle. Nem gyakoroljuk a mozdulatlansg mvszett, amely alapjban vve nem ms, mint a meditci, azaz a fizikai, emocionlis s rtelmi skok lecsendestse oly mrtkben, hogy megtapasztalhassuk a spiritulis skot. A mozdulatlansgban abbahagyjuk a lzas tevkenysget s szembeslnk az ressg vagy az egyedllt bels szntervel. Ha olyan sokig maradunk egytt a fjdalmas rzsekkel, amg t nem tudunk lpni rajtuk, kapcsolatba kerlnk nnk legmlyebb lnyegvel s jra egyeslnk a mindennel azonosuls egyetemes rzetvel. A mozdulatlansg ldsos llapot lehet, ha fizikailag, rtelmileg s rzelmileg kellen nyugodtak vagyunk ahhoz, hogy valban kapcsolatba kerljnk a llekkel.

* Gyakorlom a mozdulatlansg mvszett.

- 24 -

FEBRUR 3 Mindennap hagyjunk idt a mozdulatlansgra


Dnt fontossg, hogy mindennap tallj magadnak egy rvid, nyugodt pillanatot. A legtbb ember szmra egy napnak kt idszaka van, amikor nyugalomra lelhet vagy meditlhat - korn reggel, mieltt teljesen elmerlne a napi teendkben, vagy ks este, amikor a nap fbb esemnyei mr lezajlottak. A nyugalom meglse rendkvl erteljes lehet mg akkor is, ha csak nagyon rvid ideig tart. Ne gondold, hogy egy rig vagy egy flrig kell meditlnod. t-tz perc is nagyon hasznos lehet, ha tudod, miknt lehet annyira ellazulni s almerlni a legmlyebbre, amennyire ez a rvid id lehetsget ad. Rugaszkodj el az elmdtl s merlj le a lnyedbe. gy fogod rezni, mintha nagyon puhn, lgyan esnl le valahov. Ha az elmd tlsgosan aktv s tl sok minden trtnik benne, az ess nem biztos, hogy sikerl. Azonban gyakorlssal megtanulhatsz meglehetsen gyorsan almerlni.

* Ma s mindennap idt hagyok arra, hogy megleljem a mozdulatlansgot.

- 25 -

FEBRUR 4 Teljess vls


A vilgegyetem vgtelen szm alapvet minsgbl, energibl, vagyis archetpusbl ll. Mindezek az energik lteznek bennnk is. Hogy teljes, eszmletre bredt emberi lnyekk vljunk, ezekbl a minsgekbl a lehet legtbbet kell kifejlesztennk s kifejezsre juttatnunk az letnkben (s a lehet legteljesebben). Az let mindig megmutatja neknk a helyes irnyt, gy segt bennnket, hogy knnyebben kifejlesszk a szksges tulajdonsgainkat.

* Az utazsom sorn szerzett minden egyes tapasztalat segt teljess vlnom.

FEBRUR 5 Ltszlagos ellentmonds


A fizikai skra termszetnl fogva jellemz a kettssg. Ez azt jelenti, hogy minden egyes igazsgnak van egy ugyanolyan s egy ellenttes igazsga. Ez az elkpzels ellentmondsosnak ltszhat, s gy nehezen fogadjuk be, mert gondolkodsunk ltalban linerisan mkdik. A bal agyflteke ltal irnytott logikus lnynk csak nehezen kpes felfogni ezt a ltszlagos ellentmondst. Mertsnk a jobb agyfltekvel vezrelt, intuitvabb, holisztikus nnkbl, hogy megrtsk a vilg teljessgt s szrevegyk az ellenttprokbl rad igazsgot. Fedezzk fel s fejtsk meg mindezeket az ellenttprokat.

* Elfogadom letem ltszlagos ellentmondsait, s nyitott vagyok arra, hogy tanuljak bellk.

- 26 -

FEBRUR 6 Az let tele van polaritssal


Az let tele van ellentttel s polaritssal. Ha tnyleg kpesek vagyunk magunkba foglalni s magunkhoz lelni az let valamennyi ellenttt, ha igazbl kifejezsre tudjuk juttatni mindezeket az ellentteket, akkor tudatos s felvilgosult, teljes emberi lnyekk vlunk. s addig, amg magunkba fojtjuk ezeket az ellentteket, nem vagyunk teljesek.

* Az let valamennyi polaritsa ltezik bennem.

FEBRUR 7 Az ember tulajdonsgaihoz az ellentteken t vezet az t


Ahhoz, hogy az ember teljes mrtkben kiadhassa az energijt, egysgestenie kell annak ellenttes plust. Azt is mondhatjuk, hogy az t az ember tulajdonsgaihoz az ellentteken keresztl vezet. Pldul, csak olyan mrtkben lehetsz igazbl ers, amennyire elfogadtad s magadhoz lelted a gyengesgeidet s a sebezhetsgedet. Ha mesterr szeretnl vlni, legyl hajland tanulni. S az igazn blcs elfogadja nnn butasgt.

* Megnylok j energik megtapasztalsa eltt, amelyek ellenttesek a mr elfogadott energikkal.

- 27 -

FEBRUR 8 Az let elvezet bennnket az ellenttnkhz


Legtbbszr nagyon knnyen elfogadjuk s kifejezsre juttatjuk valamelyik polaritsunk egyik oldalt, m a msik oldalval mr nehezebben boldogulunk. Az is elfordul, hogy megllunk a biztonsgos kzpton, mert nem merjk kifejezni egyik vgletet sem. Ha azonosultunk az egyik oldallal, az let mindig az ellentte fel taszt bennnket. Ha kzpen rezzk magunkat jl, az let mindkt irnyba taszthat bennnket, vagy egyszer az egyik, aztn a msik irnyba. Ezt sok esetben a kapcsolatainkon keresztl teszi. Azok az emberek, akikkel kapcsolatban llunk, leginkbb arra ksztetnek bennnket, hogy kifejezhessk az addig szmunkra ismeretlen rsznket.

* Mely tulajdonsgaimat ismerem jl? Melyeket tudom kifejezsre juttatni? Melyek az ezekkel ellenttes tulajdonsgaim? Mennyire tudom kezelni ezeket?

FEBRUR 9 Az ellenttek befogadsa


Hogy megrtsk a polaritsokat, nem kell felttlenl elutastanunk azon rszeinket, amelyeket nem tudunk kezelni. Terjeszkedjnk ki s fogadjuk be ezeket is. Kpzeljk el, hogy olyanok vagyunk, mint egy kr, amelyben a polaritsok egymssal szemkzt helyezkednek el. Ha szknek rezzk a krt, ne tvoltsunk el belle rszeket, inkbb szlestsk ki.

* Kiterjeszkedem, hogy befogadjam az letemben meglv polaritsokat.

- 28 -

FEBRUR 10 Egyetlen rsznk sem negatv


Egyes rzseinket, gondolatainkat s energiinkat negatvnak rtkeljk, mg nmagunk s az let ms aspektusait pozitv jelzvel illetjk. Megprblunk megszabadulni a negatvumoktl, s igyeksznk csak a pozitvumokat megtapasztalni. Azonban amit negatvnak neveznk, az csupn az, amitl flnk, vagy amit nem rtnk. Nem akarjuk megtapasztalni. Ezrt nevezzk negatvnak. Rossz sznben tntetjk fel s igyeksznk megszabadulni tle, de ez nem sikerlhet, hiszen rszt kpezi lnynknek s letnknek. A negatv velnk marad.

* Hajland vagyok tudomsul venni nem "negatv" oldalait.

- 29 -

FEBRUR 11 Mely rszed el lltasz gtakat?


Ha eltorlaszoljuk a "negatv" oldalunkon sszegyjttt energit, s tovbbi energit hasznlunk el arra, hogy meggtoljuk kiradst, korltok kz szortjuk az ernket. Ha egyre tbb energit hasznlunk el "negatv" oldalunk legtolsra, s nem vagyunk hajlandk megtapasztalni a negatvnak s ijesztnek vlt tulajdonsgainkat, elapasztjuk az leternket. Valjban belepusztulunk abba, hogy az energinkat energink elzrsra hasznljuk! Az let igyekszik megtantani bennnket arra, hogy nyissunk ajtt s pillantsuk meg azokat az oldalainkat, amelyektl flnk, amelyeket gyllnk, mert rosszaknak, csnyknak, irtzatosaknak vagy ijeszteknek tartjuk ket. Az let segt felfedeznnk lnynknek azokat a rejtett aspektusait, amelyekre szksgnk van, amelyeket akarunk s amelyek hinyban valjban nem is tudnnk lni.

* Megtanulom elfogadni lnyem valamennyi aspektust.

- 30 -

FEBRUR 12 A vilgegyetemben minden szeretetre vgyik


Brmi, amit nem szeretsz, visszautastasz, s ezrt megprblsz elmeneklni elle vagy megszabadulni tle, makacsul melletted marad. Akadlyoz s nem hagy bkn. Egyenesen az arcodba repl. Ez azrt van, mert a vilgegyetemben minden szeretetre vgyik. Az ok ennyire egyszer! Minden teremtmny arra vgyik, hogy szeressk, megbecsljk s az let rsznek tekintsk. Brmilyen tulajdonsg vagy energia, amelyet nem tapasztalsz meg s nem juttatsz kifejezsre az letben, addig lesz a nyomodban, amg el nem fogadod s szerves rszedd nem teszed.

* Van-e valaki vagy valami, aki vagy ami nem hagy nyugton? Lehetsges-e, hogy azt a rszemet testesti meg, amely szeretetre vgyik?

FEBRUR 13 Ezerarc lny vagy


Nagyon fontos elfogadnunk azt, hogy szemlyisgnknek rengeteg ellentmondsos oldala van. Nem vrhatjuk el magunktl, hogy mentesek legynk az ellentmondsoktl. Trekedjnk inkbb arra, hogy befogadjuk lnynk valamennyi ellentmondsos s klnbz jellegt, s ezerarc lnyknt szemlljk nmagunkat. Miknt tudunk kiterjedni annyira, hogy a sok-sok aspektusunk mind megcsillanhasson s kifejezsre juthasson az letnkben?

* rlk lnyem sszes aspektusnak, s kifejezsre juttatom ket.

- 31 -

FEBRUR 14 A vilgegyetem "szerelmi kapcsolata"


A keleti filozfia szerint az letben kt alapprincpium van: a jin, azaz a ni-elv s a jang, azaz a frfi-elv. E kt polarits kztti energiaramls teremti meg az let koreogrfijt. A bennnk rejl ni-elv jelenti lnynk befogad, intuitv, rz jellegt. A frfi-elv ernkben, sszpontost- s cselekvkpessgnkben jut kifejezsre. Amint megteremtjk a harmnit, az egyenslyt s az egysget lnynknek e kt oldala kztt, a vilgegyetem "szerelmi kapcsolatt" idzzk el sajt ltnkben.

* A vilgegyetem "szerelmi kapcsolata" kifejezsre jut az letemben.

- 32 -

FEBRUR 15 A bennnk lv polaritsok, azaz kettssgek


me, nhny ellenttes tulajdonsgpr, vagy polarits:

maszkulin - feminin cselekvs - ltezs aktv - passzv racionlis - intuitv ers - sebezhet szervezett - spontn anyagi - spiritulis komoly - jtkos felelssgteljes - gondtalan ads - elfogads intellektulis - emocionlis

Melyeket rzed kzel magadhoz, s/vagy melyek fejezdnek ki a szemlyisgedben? Melyeket kellene elfogadnod vagy fejlesztened?

* Megtanulom elfogadni s fejleszteni a bennem lv polaritsokat.

- 33 -

FEBRUR 16 Egyenslyba kell hoznunk a ltezst s a cselekvst


A legalapvetbb s legfontosabb polarits, amelyet egyenslyba kell hoznunk - a ltezs s a cselekvs. A ltezs kpezi a feminin energia esszencijt: az a kpessgnk, hogy nyitottan, befogadan s tudatosan jelen tudunk lenni a pillanatban. Ez az egyszer tapasztals. A cselekvs alkotja a maszkulin energia esszencijt: az a kpessgnk, hogy sszpontostott figyelemmel keresztl tudunk haladni az idn egy meghatrozott feladat teljestse rdekben. Mindkt energia megvan benned, akr frfi vagy, akr n. Legtbbnk otthonosabban rzi magt az egyik plussal, mint a msikkal. Ezrt az ehhez trsul kpessget jobban kifejlesztettk a msiknl. Azonban hogy kiegyenslyozott letet ljnk, teljesen ki kell bontakoztatnunk magunkban mind a ltezs, mind a cselekvs kpessgt.

* Ma idt hagyok magamnak arra is, hogy csak legyek s arra is, hogy cselekedjek.

- 34 -

FEBRUR 17 Becsljk meg a puszta ltezs rtkt


Trsadalmunkban jobban megrtik s megbecslik a frfi energit, mint a nit. Ennlfogva a cselekvst tbbre rtkelik s szorgosabban gyakoroljk, mint a puszta ltezst. A passzv, puszta ltezst nem tekintik helynval vagy fontos idtltsnek. Ha nem cseleksznk, ha nem vagyunk aktvak, vagy semmit sem visznk vgbe, gy gondoljuk, csak elfecsreljk az idnket. E trsadalmi eltlet miatt gyakorta arra knyszertjk magunkat, hogy tbbet csinljunk, mint amennyit termszetes energink lehetv tesz. Kiszipolyozzuk s kimertjk, majd kvval s klnbz szerekkel prbljuk serkenteni magunkat. Mg azok a frfiak s nk is, akik kpesek megvalstani a puszta ltezst s tbb idt tltenek a ltezs llapotban, gyakran nem becslik ezrt nmagukat s nem kapnak elismerst a klvilgtl, amirt kpesek erre. rtkeljk a ltezs llapott.

* rtkesnek tartom azt az idt, amelyet a ltezs llapotban tltk.

- 35 -

FEBRUR 18 Gyakoroljuk a puszta ltezs mvszett


Ideje, hogy gyakoroljuk s rtkeljk a puszta ltezs mvszett. A ltezs mly beteljeslst s kielglst eredmnyez, amely lehetv teszi egyeslsnket lnynk legbensbb lnyegvel, a termszettel s a tbbi emberrel. A puszta ltezsben eltlttt id alatt feltltdnk s megjtjuk energiinkat. Ilyenkor testnk, szellemnk s lelknk gygyul. Ihletnk tmad s gy rezzk, hogy rdemes lni.

* Tanulom a puszta ltezs mvszett.

- 36 -

FEBRUR 19 A passzv ltezs szokatlan llapot


A ltezs llapota sokunk szmra annyira szokatlan, hogy mg ijeszt is lehet. Trsadalmunk a cselekvs szenvedlybetegv vlt. Arra lltunk be, hogy folyton csinlnunk kell valamit, mert ha nem mutatunk fel eredmnyt, csak az idnket fecsreljk. Nha taln megprblunk idt hagyni magunknak arra, hogy csak gy legynk, m hamar trelmetlenekk vlunk, s arra gondolunk, hogy semmi rdemleges nem trtnik velnk. Mindazonltal, nagyon fontos, hogy hagyjunk magunknak idt arra, hogy csak gy legynk. Nemcsak azrt, mert gy felfrisslnk s feltltdnk energival, s folytathatjuk az adst s a cselekvst, hanem azrt is, mert ezalatt az id alatt sszekapcsoldhatunk bels vezetnkkel s sugalmaznkkal.

* Ma s mindennap idt hagyok magamnak arra, hogy csak gy legyek, anlkl, hogy brmit is csinlnk.

- 37 -

FEBRUR 20 Ktflekppen kaphatod meg azt, amit szeretnl


A bennnk lv maszkulin s feminin energia klnbzkppen tudja megteremteni azt, amit szeretnnk az letben. A frfi energia a cselekvssel: elindul s megteszi. A ni energia a ltezsen keresztl kapja meg azt, amire vgyik - maghoz vonzza s megnylik eltte, hogy befogadhassa. Fejlesszk magunkban mind a kettt. Induljunk el s tegyk megtrtntt, amit akarunk, amikor erre van szksg. Laztsunk s hagyjuk, hogy amit szeretnnk, megtalljon bennnket, amikor ez ltszik helynvalnak.

* Fejlesztem mind a maszkulin, mind a feminin energimat, hogy ltrehozzam, amit akarok az letben.

FEBRUR 21 Trd fel elsdleges ltformdat


Amikor sor kerl arra, hogy kielgtsk szksgleteinket az letben, az egyik mkdsi formra nagyobb mrtkben tmaszkodunk, mint a msikra. Vagy az aktv, maszkulin ltformnkat rszestjk elnyben cljaink elrshez s nem bzunk a ltezs befogadbb tjaiban, vagy a ni energinkra tmaszkodunk vgyaink megvalstsban s elutastjuk a kzvetlenebb frfi megkzeltst. Brhogyan is van, tartsuk tiszteletben elsdleges ltformnkat, de fordtsunk figyelmet az ellenttnek fejlesztsre is.

* Melyik az elsdleges ltformm, amelyet ha feltrok, megkapom, amire vgyom?

- 38 -

FEBRUR 22 Fejleszd az ellenttes ltformdat


Ha inkbb arra hajlasz, hogy cselekvssel rd el cljaidat, taln arra lenne szksged, hogy fejleszd kpessgedet a laztsra, az emberek s dolgok magadhoz vonzsra. Ha szvesebben maradsz a httrben arra vrva, hogy amit akarsz, eljjjn hozzd, taln meg kellene kockztatnod aktvabban kvetni a cljaidat. Terjeszkedj ki, hogy felfedezd a msik oldaladat is. Az albb kvetkez kt megersts kzl vlaszd ki azt, amelyik segt fejlesztened a szmodra kevsb ismert ltformdat, de hasznlhatod mindkettt is.

*
Megtanulom elrni, amit akarok: a) kzvetlen, sszpontostott cselekvssel b) ellazult, befogad ltezssel.

FEBRUR 23 A vlasztsi lehetsgek bsgzavara


Korunk egyik get problmja a vlasztsi lehetsgek bsgzavara. Sokszor nehz meghozni a dntst, amely egyszerv tenn letnket, mert attl rettegnk, ha nemet mondunk, kimaradunk valamibl. Mindenhova el akarunk menni s mindent meg akarunk csinlni. A bennnk lv frfi energia a klvilg megismersben s felfedezsben keres kielglst. Ez az energia csodlatos lehet, ha egyenslyunkat nem bortja fel.

*
Elengedem magam mellett a szksgtelen lehetsgeket.

- 39 -

FEBRUR 24 Az egyszersg meglelse


Hogy megtalljuk az egyenslyt, induljunk el bensnk fel s kapcsoldjunk ni energinkhoz. A feminin energia sztnsen, bellrl megtallja a pillanatban a beteljesedst s megelgedettsget. sszekapcsol bennnket bels forrsunkkal, s akkor megkrdezhetjk: "Mire van igazbl szksgem, s mi az, amit tiszta szvbl akarok? Milyen irnyban kell haladnom?" gy meg tudjuk hatrozni az rtelmes s szksges tevkenysget. A tbbit hagyjuk elmenni magunk mellett. Az letnk gy egyszerbb s teljesebb lesz.

* Melyek a legfontosabb tevkenysgeim ma? Elhanyagolhatok-e nhny kevsb fontos dolgot?

FEBRUR 25 Az let nem felttlenl kzdelem


Szleinktl s kultrnktl mly gyker hiedelmeket rkltnk, miszerint az let nem ms, mint kzdelem, s risi erfesztseket kell tenni ahhoz, hogy kielgtsk ignyeinket s elrjk cljainkat. Azonban ez nem trvnyszer. Sokan kzlnk nehezen tudjk elfogadni ezt a nzetet, mert brmi, ami nem kzdelem, szokatlannak s idegennek tnik. Enyhtsnk a kzdelmen s hagyjuk, hogy az letnk egyszerbb vljon. Termszetesen mindenki letben vannak kihvsok s nehz idszakok. Alapjban vve azonban, az let halads egy egyszer, termszetes mederben.

* Ma megengedem magamnak, hogy nem kzdk. Hagyom, hogy az letem knnyebb vljon.

- 40 -

FEBRUR 26 A kzdelem rabjai vagyunk


A kzdelem szmunkra ismers dolog. Taln mg jl is rezzk magunkat benne. rtnk a kzdelemhez. Elfogadni a kihvsokat, megdolgozni az eredmnyekrt - mindez knny. m amikor megkapjuk, amikre egsz letnkben vgytunk, zavarba jvnk. Egyik felnk azt mondja: "Vrjunk csak! s hol a kzdelem? Rendben van gy? Nem baj, hogy minden simn megy?" Amit ilyenkor rznk, ijeszt vagy zavar lehet. Megszoktuk, hogy az letnk tele van erfesztssel, s amikor a dolgok kezdenek knnyebben menni, a nehzsgek helyn tmadt ressg rossz kzrzetet okozhat. Azzal is szembe kell tudni nznnk, hogy bekvetkezik, amit mindig akartunk. Ez is kihvs!

* Rendben van, ha az letem knny.

FEBRUR 27 A betegsg jelzs lehet: szksged van arra, hogy csak legyl
Ha nem hagysz magadnak idt a szksges laztsra, tested biztosan jelez. Emocionlis sszeomlst vagy testi betegsget idz el, esetleg egyszeren fradtnak s ertlennek fogja rezni magt. Azok, akiknek szksgk van nyugalomra s puszta ltezsre, de megvonjk ezt maguktl - mert taln nem is tudjk, hogyan tegyk -, knnyen azon kaphatjk magukat, hogy testk megtagadja a rendes mkdst. Rendszerint a test megbetegszik, amikor szksgnk van arra, hogy egy kicsit laztsunk s adjunk magunknak idt a nyugalomra, vagy arra, hogy magunkba szlljunk s keresztlmenjnk egy bels vltozson, vagy csupn arra, hogy visszanyerjk a kiadott energia mennyisgt.

* Odafigyelek arra, mit mond a testem. Megadom magamnak a szksges pihenst.


- 41 -

FEBRUR 28 Unalom
Akkor tapasztalunk unalmat, amikor valamilyen mdon gtoljuk az leternket. Rendszerint ennek az az oka, hogy flnk meglni valamilyen emcinkat vagy rzsnket, ezrt inkbb az unalomba meneklnk. m az unalom felszne alatt szomorsg, fjdalom, harag vagy flelem bjik meg, amit nem akarunk rezni. Elzrjuk magunkat ettl az rzstl. Ilyenkor meglltjuk az letert, aminek eredmnyekppen megszletik az unalom. Az let sohasem unalmas. Ha unalmat rznk, az azrt van, mert megrekedtnk energink megakadt vagy valamilyen akadly kerlt el. Vizsgljuk meg azt az rzst s krdezzk meg: "Hol akadtam el? Hogyan s mirt gtolom magamat? Milyen rzs lapul meg a felszn alatt?"

* Valahnyszor unalmat rzek, a felszn al nzek, hogy feltrjam igazi rzseimet.

FEBRUR 29 A feleslegesen eltlttt id


Sokunk szemben az idpazarls fbenjr bn! Ha ez rd is vonatkozik, tancsos, ha kiterjeszted a tudatodat, hogy minden hten idt hagysz magadnak valamilyen teljesen rtelmetlen tevkenysgre. Tallj ki valamit, aminek rlsz s lvezettel csinlsz, mg ha nincs is semmilyen megvlt rtke: olvass ki egy pletykalapot, jtssz valamit, heverssz. rezd jl magad s felejtsd el a bntudatot. Megrdemled a pihenst.

* Nhanapjn res szrakozssal tltm az idmet.


- 42 -

MRCIUS 1 Engedd kiradni az rzseidet


Nagyon kevesen kpesek termszetesen s egszsgesen bnni az rzseikkel. Olyan trsadalomban lnk, amely retteg az rzsektl. Mindannyian megtanultuk, hogyan kell tagadni, elfojtani, manipullni vagy megvltoztatni az rzseinket. Megrekednk abban, hogy makacsul ragaszkodunk bizonyos emocionlis beidegzdseinkhez, mert ismerjk ket s velk biztonsgban rezzk magunkat. Viszont nem tudjuk, hogyan kell elfogadni s tiszteletben tartani az rzseinket. Nem engedjk, hogy keresztlradjanak rajtunk a maguk termszetes ritmusban.

* Megtanulok bzni rzseim ritmusban.

MRCIUS 2 Az rzsek szeszlyesek, akr az idjrs


Az rzsek szeszlyesek, akr az idjrs - folyton vltoznak s talakulnak: nha komorak, nha vidmak, idnknt zaboltlanok s feszltek, mskor nyugodtak s csendesek. Ha megprblunk ellenllni az rzsek meglsnek, az olyan, mintha az idjrst akarnnk befolysolni. Nincs rtelme, a vgn csaldni fogunk! Klnben is, ha letnk csupa verfnyes napsts, s a hmrsklet llandan huszont fok krl van, egy id utn szrny unalmass vlik. Ha nemcsak a napstst tudjuk rtkelni, hanem az es, a szl s a h szpsgt is, megtapasztaljuk az let teljessgt.

* Elfogadom s megbecslm bels "idjrsom" minden vltozst.

- 43 -

MRCIUS 3 Az emciidat nem vltoztathatod meg akarattal


A mentlis s az emocionlis szintek mkdse kztt risi klnbsg van. Mentlis szinten bizonyos mrtkig kpes vagy uralkodni magadon. Elhatrozhatod, hogy gondolataidat valamilyen mederbe tereled egy szmodra fontos idszakban. Azonban az emciidat nem tudod megvltoztatni akarattal. Az rzelmekkel nem lehet mst tenni, mint elfogadni, meglni s kifejezni ket. Ez a kulcsa annak, hogyan bnjunk az emciinkkal. Az nem baj, ha megvltoztatjuk a gondolatainkat, de az baj, ha az rzelmeinket prbljuk megvltoztatni.

* Megtanulom megrezni s kifejezni az emciimat.

MRCIUS 4 Nem knyszerthetsz magadra bizonyos rzelmeket


Az rm, a szeretet s az gynevezett "pozitv" rzelmek krli legnagyobb flrerts abbl fakad, hogy azt kpzeljk, lehetnk boldogok vagy szerethetnk azltal, hogy megprbljuk vagy akarjuk. Az emberek kzvetlenl prblnak eljutni ezekhez a tapasztalatokhoz. Nem akarnak rezni szomorsgot vagy flelmet, csak rmt s szeretetet. Sajnos, akaratbl egyetlen igazi rzelem sem fakad. Elidzni sem tudod. A szeretet, az rm termszetesen szletik abbl, hogy teljes mlysgig megled az sszes emcidat, begygytod rzelmi srlseidet, valamint elfogadod s kifejezed minden tulajdonsgodat.

* A szeretet s az rm termszetesen szletik meg abbl, hogy elfogadom az sszes tbbi rzsemet.
- 44 -

MRCIUS 5 Nincsenek negatv rzelmek


Nincs negatv rzs. Azokat az rzseket nevezzk negatvnak, amelyeket flnk szabadon megtapasztalni. Valamennyi rzs az let termszetes rszt kpezi, amelyeknek termszetes szerepk van az letnkben. Ha elfogadjuk ket annak, amik valjban, viszonylag gyorsan thaladnak rajtunk, s tanulunk valamit ebbl a tapasztalatbl. Ha egy rzst megprblunk kikerlni, elfojtani vagy elpalstolni, az bennnk reked. Hatalmas erre tesz szert s gtat emel a tbbi rzsnk el. Valahnyszor megksrlnk kikerlni egy gynevezett negatv emcit, mindig egyre jobban lezrjuk magunkat. gy megtagadjuk magunktl a pozitv rzelmeket is.

* Megengedem magamnak, hogy megljem az sszes rzelmemet.

MRCIUS 6 Hogy megrezd az rmt, rezd t a szomorsgod


Ha szeretnd, hogy tbb rm rjen az letben, felttlenl meg kell tapasztalnod a szomorsgodat is. Ha magadba fojtod a szomorsgod, akkor nehz rzst cipelsz a szvedben, s ksrletedet, hogy boldog lgy s lvezd az letet, komolytalannak rzed majd. Ha egy rgi szomorsgot hordozol bell, amelyet sohasem engedtl magadnak megtapasztalni, merlj el benne. A knnyek az let folyi, amelyek megfrdetik a sebeinket s elmossk a fjdalmunkat. Ha trezzk a szomorsgunkat, szvnk megnylik a szeretet eltt, s magunk is szeretetet tudunk adni. letnkbe biztosan elrkezik az rm, ha engedjk, hogy az let folyja hmplygjn keresztl rajtunk.

* Hajland vagyok trezni a szomorsgomat s az rmmet.


- 45 -

MRCIUS 7 Engedd t magad a fjdalomnak


A fjdalom az az emci, amelyet akkor rznk, ha elvesztnk valakit vagy valamit, akit vagy amit szerettnk. Ha kisebb vagy slyosabb vesztesg rt, letbevgan fontos, hogy tengedd magad a fjdalomnak. Ha az adott pillanatban teljesen meglted s kifejezted a fjdalmat, megtapasztalod a bels bke rzst. A fjdalom hullmokban rkezik, gy lehet, hogy vgig kell menned ezen a folyamaton. Slyosabb vesztesgeknl - egy szeretett szemly halla vagy egy fontos kapcsolat vge - az vek mlsval a hullmok egyre ritkbb idszakokban rkeznek. Ha megled a fjdalom teljes folyamatt, fokozatosan elengeded a mltat s megnylsz az letedbe rkez j csodk eltt.

* tengedem magam a vesztesgek okozta fjdalomnak. Ha eljn az ideje, fokozatosan elengedem a mltat s rmmel nzek a jv el.

- 46 -

MRCIUS 8 Ha utat engedsz a haragodnak, jobban tudsz szeretni is


Ha jobban akarsz szeretni, engedd magad haragudni is. Ha flsz a haragtl, keress magadnak egy j terapeutt - aki nem fl a haragodtl! -, hogy segtsen neked biztonsgosan, konstruktvan megtapasztalni s kifejezni a haragodat. A harag felszne alatt mindig valamilyen rossz lmny rejlik: megbntottak vagy elvesztetted az erdet. Amikor feltrod s kifejezed a srelmet, elkezddik a gygyuls. Amikor megtanulod egyenesen kinyilvntani az ignyeidet s rzseidet, a harag cskken benned. A vgn mr szeretetet s odaadst rzel az irnt, akire haragudtl. Termszetes llapotunk a szeretet, amelyet ne gtoljunk elfojtott rzelmekkel. Lelknkben eredenden szeretet van. Ha megbklnk az rzseinkkel s megszeretjk ket, felismerjk msok lnyt is, s szeretetet fogunk rezni irntuk.

* Megtanulom helyesen s konstruktvan trezni s kifejezni a haragomat.

MRCIUS 9 Az rzsek fizikai jellegek is


Valahnyszor nem engeded meg magadnak, vagy valaki/valami meggtol abban, hogy teljesen megtapasztalj, trezz egy emcit, s megld azt, az emci energija megbnul s mintegy "vesztegzr" al kerl a testedben. Ott marad, amg vissza nem trsz hozz s jra meg nem tapasztalod. Ilyenkor az energiazr megnylik, s a test szabadd vlik s megtisztul. Tulajdonkppen az sszes testi betegsg a szervezetnkben kialakul energiazrlatokbl ered, olyan energiarendszerekbl, amelyek kapcsoldnak emocionlis rendszereinkhez.

* trzem s felszabadtom a testemben felgylemlett sszes energit.


- 47 -

MRCIUS 10 Tiszteld a flelmed


Sokan nem akarnak tudomst venni a flelmkrl, vagy szeretnnek megszabadulni tle, mert gy vlik, a flelem akadlyt grdt a bizalom, a kitrulkozs s a szabadsg el, amelyeket igazn szeretnnek. m mint ahogy minden, ami rsze a tapasztalsunknak, a flelem is tiszteletet s megbecslst rdemel. Okkal van jelen, s letnk nlklzhetetlen rsze. Ne akarjunk megszabadulni tle, inkbb fogadjuk el s ljnk egytt vele! Csupn egyetlen dologtl kell flnnk: a flelemtl val flelemtl.

* Megtanulom elfogadni s tiszteletben tartani a flelmeimet.

MRCIUS 11 A flelemre kell idben s helyen szksg lehet


A flelemnek s a szeretetnek kt megfelelje van metafizikai rtelemben: az sszehzds s a kiterjeszkeds. A flelem alapjban vve sszehzds. Htrls s elhzds valamitl. A flelem lehet nagyon szksges rzs. Ha megrintnk valami forrt, testnk sszerndul, gy vdekezik a srls ellen. A flelem termszetes s helynval szerepe az, hogy visszafogjon bennnket valamitl. Azrt van r szksg, hogy vatosan kzelts egy helyzethez, amg meg nem rted a lnyegt s t nem ltod, miknt kezeld helyesen s biztonsgosan.

* Milyen flelmeim vannak? Lehet, hogy valamelyikkben helynval figyelmeztets rejlik?

- 48 -

MRCIUS 12 Rengeteg bels nnk van


Legtbben azt hisszk, hogy szemlyisgnk egysges, szilrd s sszefogott, ezrt csodlkozunk azon, hogy mirt rezzk magunkat idnknt sztesettnek. Egyik nap gy rznk, a msik nap amgy. Nha egyik percrl a msikra rzseink homlokegyeneset megvltoznak. Valjban nagyon sok ember lakozik bennnk, rengeteg klnbz szerepl. Ezeket tekinthetjk alszemlyisgeknek, vagy neknek, vagy a szemlyisgnkben lv klnbz hangoknak. Hogy megrtsk bels konfliktusainkat s ingatagsgainkat, meg kell ismernnk ezeket a bels neket.

* Felfedezem sok-sok bels nemet.

MRCIUS 13 A legfontosabb lps - a tudatossg


A tudatpts folyamata magban foglalja a sok bels nnk megismerst s egyenslyba hozst, valamint beillesztsket szemlyisgnkbe s letnkbe. A legfontosabb s legnehezebb lps, hogy tudatostsuk ket s elismerjk mint egyni hangokat. Amint kifejlesztettk ezt a tudatossgot, tbb mr nem kerlhet eltrbe valamelyik nnk, s nem irnythat ntudatlanul bennnket. Ennlfogva valsgos, tudatos dntseket tudunk hozni az letnkben.

* Tudatostom magamban bels hangjaimat.

- 49 -

MRCIUS 14 Minden nnek nll clja van


Minden egyes alszemlyisgnknek nll igny- s vgyrendszere van, sajt szempontja s vlemnye. Ezek gyakran szges ellenttben vannak egymssal. Pldul egyik nnk azt hiszi, hogy a legfontosabb a kemny munka s a siker. Ha ez az nnk nem tudatosan irnytja a lnynket, llandan dolgozunk. Az ezzel ellenttes nnk viszont nem kvn mst, mint pihenni, kikapcsoldni, ellgni az idt s lvezni az letet. Mindkt hangunk fontos, mindkettnek megvan az rtke az letnkben. Az a feladatunk, hogy megtalljuk a kett kztti helyes egyenslyt.

* Egyenslyt teremtek ellenttes neim kztt.

MRCIUS 15 Elemi neink s megtagadott neink


Eddigi letnk sorn elvlaszthatatlanul azonosultunk bizonyos alszemlyisgeinkkel. ntudatlanul hagyjuk, hogy irnytsk letnket s dntsenek helyettnk. Ezeket nevezzk elemi neknek. A velk ellenttes alszemlyisgek gyakran elfojtottak vagy fejletlenek. Ezeket nevezzk megtagadott neknek. Pldul lehetsges, hogy elemi neid szervezettek, rendszeretk s elreltak. Megtagadott neid ezzel szemben lehetnek kreatvak, kaotikusak s spontnak. (Vagy pont fordtva). Lehet, hogy elemi neid httrben vannak s pihennek, mg megtagadott neid elretrek s cltudatosak. (Vagy ppen fordtva). Elemi neid lehetnek komolyak s felelssgteljesek, mg megtagadott neid jtkosak s gondtalanok.

* Melyek az elemi neim? Melyek a megtagadott neim?

- 50 -

MRCIUS 16 Egyensly
Amint egyre inkbb tudatban leszel elemi neidnek, mr nem azonosulsz velk gondolkozs nlkl. szreveszed, hogy egyre jobban kezdesz megnylni megtagadott neid eltt. A tbbi ned is eljn, hogy nagyobb teret kapjon az letedben. Egyszer csak szreveszed, hogy leted minden aspektusa fokozatosan egyenslyba kerl, amint hagyod, hogy a folyamat a maga termszetes tjn menjen vgbe.

* letem minden terletn egyre nagyobb egyensly van.

MRCIUS 17 Tiszteld az sszes nedet


A bennnk lakoz valamennyi ember, a klnfle neink mind lnyeges rsznket kpezik. Nagyon fontos, hogy mindegyiket megismerjk s tiszteljk. Ezek alkotjk szemlyisgnknek egy-egy aspektust, meg kell tanulnunk felfedezni, megismerni, tisztelni s megbecslni ket. Ha megismerjk s teret engednk a bennnk lv sszes alszemlyisgnek, kiegyenslyozott vlunk. Egy polaritsnak nem csupn az egyik oldalval kell azonosulnunk. Az a legidelisabb, ha igyeksznk feltrni polaritsaink mindkt oldalt, hogy kpesek legynk ppen a megfelel pillanatban eltrbe hozni a klnbz neinket.

* Megtanulom tisztelni s becslni az sszes nemet, amint felfedezem s megismerem ket.

- 51 -

MRCIUS 18 Mindegyik hangod fontos


Lehet, hogy eleinte nehezen fogadjuk el egyik vagy msik bels nnket. Pldul kiderlhet, hogy van bennnk egy dhs hang is, s ettl zavarba jvnk. A hang pedig egyre dhsebb vlik, mert vek ta elnyomtuk, s megprbltunk gy tenni, mintha nem is ltezne. Sohasem hallgattuk meg, gy eslye sem volt, hogy tudomsunkra hozza az rzelmeit. Itt az ideje, hogy keresni kezdjk azokat a biztonsgos, megnyugtat s helyes eszkzket, amelyek segtsgvel megtapasztalhatjuk s kilhetjk a haragunkat. A harag felszne alatt egy ntudatos nt tallunk, amely igyekszik gondoskodni rlunk. Kill rtnk, hatrokat szab s kveteli, amire szksgnk van. Fontos hang ez, felttlenl letnk rszt kell kpeznie.

* Elfogadom az sszes bels hangomat.

- 52 -

MRCIUS 19 Mindegyik nem ajndkot tartogat szmomra


Minden egyes bels jellemvonsnak helye van az letnkben s mindegyik valamilyen ajndkot tartogat szmunkra. Nincs olyan rsznk, amely alapveten rossz. Ha azzal az alszemlyisggel azonosulsz, amely adni szeret msoknak, knnyen megtagadhatod nz nedet, mert rossznak hiszed. Viszont az nz ned nlkl knnyen vlhatsz nfelldoz mrtrr, vagy olyasvalakiv, aki csak msokkal trdik, de nmagval nem. Ha teret engedsz annak az nednek, amely odafigyel bels szksgleteidre, attl mg nem vlsz nz emberr. Ez az ned segt neked cljaid megvalstsnak a felelssgt vllalni, s gy megteremteni szmodra az egyenslyt. Ismerjk meg, fogadjuk el s szeressk valamennyi aspektusunkat, hogy rtkelni s hasznlni tudjuk minden egyes ajndkukat.

* Megtanulom szrevenni az ajndkokat, amelyeket az neim felajnlanak nekem.

MRCIUS 20 Tekintsd neidet gy, mint egy csaldot


Bels neid megismersnek egyik mdja, hogy egyfajta bels csaldodnak tekinted ket. Mint a legtbb csaldban, itt is vannak nzeteltrsek, de van rengeteg szeretet is. Engedd, hogy bels csaldod minden egyes tagja eljtssza a szerept, megnyilvnuljon s megbecslst kapjon azrt a szereprt, amelyet a csaldban jtszik. Ennek eredmnyekppen a csaldban bels harmnia alakul ki.

* Megbecslm s tiszteletben tartom bels csaldom minden tagjt.


- 53 -

MRCIUS 21 Tekintsd neidet gy, mint egy testletet


Hogy jobban el tudd kpzelni bels neidet, fordulhatsz egy msik rdekes metaforhoz is - tekintsd ket egy testletnek. Ha egy testletnek kpzeled magad, magyarzatot kaphatsz arra, mirt olyan nehz idnknt dntened vagy befejezned egy munkt. Tudjuk, mivel jr az, ha egy dntst testletileg hoznak meg. A testlet tagjai mind-mind mst akarnak, gy gyakran nehezen vagy egyltaln nem szletik eredmny. Ha megismered bels testleted tagjait s hagyod ket vilgosan kifejezni magukat, akkor te mint tudatos ember kpes leszel magad dnteni, s nem engeded meg egyik nednek sem, hogy egy adott pillanatban tvegye az irnytst.

* Hagyom felszlalni bels testletem valamennyi tagjt, ezutn n dntk.

MRCIUS 22 A vdelmez ellenr


Alszemlyisgeink nagy rsze vdekezrendszer. Azrt fejlesztettk ki ket, hogy ltezni tudjunk a vilgban. Pldul a vdelmez ellenrnk egy konzervatv hang, amely igyekszik megvdeni bennnket. Biztonsgunk megvsnak rdekben a helyes szablyok kvetsre s a megfelel viselkedsre ksztet bennnket. Ez az nnk nem hajland sem fejldni, sem megvltozni, mert akkor rzi magt biztonsgban, ha a megszokott mdon cselekszik. Gyengden nyugtassuk meg, hogy a vltozsok, amelyeket tesznk, se nem ostobk, se nem veszlyesek.

* A fejlds s vltozs nem jr szmomra veszllyel.

- 54 -

MRCIUS 23 A kedvesked
A kedvesked kpviseli bels vilgunknak azt a rszt, amely olyan viselkedsre prbl ksztetni bennnket, hogy mindenki kedveljen, becsljn minket, s soha ne okozzunk senkinek szomorsgot. A kedvesked nnk mesteri fokon tudja kitallni, mire van szksgk msoknak, s igyekszik meg is adni azt nekik. A kedvesked mindent a szeretetrt s az elismersrt csinl. De sajnos, visszatart bennnket attl, hogy az igazi rzseinket s gondolatainkat fejezzk ki, ha arra gyanakszik, hogy valaki, aki fontos szmunkra, esetleg nem rt egyet velnk vagy szomor lesz miattunk. Minl jobban megtanuljuk szeretni s becslni magunkat, annl kevsb fog aggodalmaskodni a kedvesked amiatt, hogy mit gondolnak rlunk a tbbiek.

* Szeretem s becslm magamat.

MRCIUS 24 A maximalista
Sokan gy vljk, hogy tklyre kell trekednnk. Ezt egy ers bels hang sugallja neknk, amelyet gy neveznk: maximalista, azaz a tkletesre tr. A maximalistnak az a dolga, hogy hihetetlenl magas mrct lltson fel mindenre, ami rnk vonatkozik: klsnkre, viselkedsnkre, munknkra s minden egybre, ami az letnkhz kapcsoldik. Maximalista hangunk pozitv irnyba vezethet minket, m olyan magas mrct is felllthat, amelyet lehetetlen elrni.

* Nem kell tkletesnek lennem. Meg sem prblom, mert nincs szksgem r. Elfogadom magamat olyannak, amilyen vagyok.

- 55 -

MRCIUS 25 A maximalista szeretetre vgyik


A bels maximalista gyerekkorunk ta ott l bennnk. Abban bzunk, hogy ha el tudunk rni valamilyen magas szintre, szeretetet s megbecslst kapunk - mindazt, amit nem kaptunk meg gyerekkorunkban. Fogalmazzuk meg magunkban a maximalista cljait, amelyeket nem kevs erfesztssel szeretne megvalstani. Ezutn vlasszunk a valsghoz kzelebbi, megvalsthatbb s helynvalbb clokat s mrcket, s tanuljuk meg olyannak szeretni magunkat, amilyenek vagyunk.

* Szeretem magamat olyannak, amilyen vagyok. Valsgos s elrhet clokat vlasztok.

MRCIUS 26 A noszogat
Bels "noszogatnk" arra ksztet bennnket, hogy a lehet legtbbet vigyk vghez. Imd feladatlistkat kszteni s gy rzi, hogy az legfontosabb feladata az, hogy mindezt el is vgeztesse. Akrcsak a maximalista, nincs tisztban azzal, hogy amit kvetel, lehetetlen. Nem ltja meg az let ms, nem kevsb fontos rszeit, mint amilyen a kikapcsolds vagy a meghittsg. A noszogat megerstst kap a trsadalmunktl, ahol a termelkenysgre s a teljestmnyre helyezik a hangslyt. Ha tudunk bels noszogatnkrl s nmileg elklnlnk tle, letnk gykeresen megvltozhat.

* Nem hagyom noszogatni magam. Cljaimat az letben nyugodt tempban is elrhetem.

- 56 -

MRCIUS 27 A bels kritikus


A bels kritikus az a hang, amely llandan a tudomsunkra hozza, mit csinlunk rosszul, milyen elvrsoknak nem feleltnk meg, milyen hibkat kvettnk el idig s valsznleg miket fogunk elkvetni a jvben, milyen szrnyen nznk ki, s egszben vve, mennyire nem vagyunk jk semmire! Sok ember ntudatlanul hagyja, hogy lett a kritikus irnytsa (vagy a maximalista-noszogat-kritikus elegye). Nagy megknnyebblst rznk majd, amikor szert tve nmi tudatossgra, klnvlunk a kritikustl s rjvnk, hogy amit mond, nem felttlenl igaz.

* Nincs velem semmi baj!

- 57 -

MRCIUS 28 A bels kritikus vdelmezni prbl tged


A bels kritikusnak az a dolga, hogy megvdje a gyermeket egy olyan viselkedstl, amely a klvilg brlatt, tmadst, bntetst, visszautastst vagy elzrkzst vltja ki. Ez a kritikus a gyerekkorban elszenvedett brlatok eredmnyekppen szletett meg bennnk. Bels kritikusunkban egyeslt mindaz, amit a szleink, rokonaink, ms tekintllyel br emberek vagy az elljrink kifogsoltak bennnk. Most, hogy felntt vltunk, tbb nem felttlenl szksges vagy helynval, hogy a bels kritikusunk irnytson bennnket. Egy nagyhang bels kritikus, aki sznet nlkl mondogatja, mik a hibink s mennyire alkalmatlanok vagyunk, llandstja bennnk az alacsony nbecslst s az nbizalom hinyt. Ideje, hogy megismerjk bels kritikusunkat s ne engedjk, hogy irnytsa automatikusan az letnket. Idbe telik, amg sikerl elcsittani a bels kritikust, de nem lehetetlen s mindenkppen megri, hiszen letnk ekkor csodlatos fordulatot vesz.

* Tudatostom magamban a bels kritikust.

- 58 -

MRCIUS 29 A bels kritikus megnyugtatsa


A bels kritikus megnyugtatsa - risi kihvs. Semmi rtelme, hogy megprbld elhallgattatni - csak mg hangosabb vlik. A megolds kulcsa - a tudatosts. Els lpsknt ismerd fel hangjt, halld meg, amit kzl veled, s prblj meg eljutni ahhoz az llapotodhoz, amelyben akkor voltl, amikor gyermekkorodban megszletett benned. Amikor eljutsz oda, hogy csak mint hangrl veszel tudomst rla, s nem kezeled abszolt igazsgknt, tudatoss kezdesz vlni. Ezutn megkrdezheted magadtl: "Igazat mond? Muszj elhinnem? Engedjem, hogy akadlyozzon vagy hogy irnytsa az letemet?" A negativits felszne alatt a kritikban gyakran van igazsg, mg ha mkszemnyi is, vagy egy rvnyes pont. Tudasd a kritikussal, hogy ugyan tiszteletben tartod a nzpontjt, mgsem hagyod, hogy a brlat vezreljen.

* Megnyugtatom bels kritikusomat.

- 59 -

MRCIUS 30 Az egszsges bels kritikus


A bels kritikus alapvet feladata, hogy klnbsget tegyen helyes s helytelen, j s rossz kztt. Szksgnk van erre az rtktletre. Csak gy tudunk lni a trsadalomban, ha vilgosan ltjuk, viselkedsnk milyen kvetkezmnyeket von maga utn, s ennek megfelelen cseleksznk. Egy egszsges, jl mkd, bels kritikus rszlegnk valami ilyesmit mondhat: "Jobban nzel ki ebben a ruhban, mint a msikban", vagy "Sokat javtana azon a beszden, amelyet tegnap tartottl, ha a kvetkezket mondand". Ms szval, az egszsges kritikus alkotja agyunknak azt a rszt, amely kpes felismerni a jobb minsg lehetsgeit s mdjait, de nem rendelkezik tlzott brskod tulajdonsgokkal. Ezzel a kpessgnkkel tanulni tudunk a tetteinkbl s klnbsget tudunk tenni a viselkedsi formink kztt, s ez a javunkat szolglja.

* Megtanulom szrevenni a klnbsgeket ahelyett, hogy kritizlnk.

MRCIUS 31 Fejleszd a pozitv hangot


Ha mr tudatban vagy bels kritikusodnak, kezdd el fejleszteni az ellenttes hangjt. Ennek a hangnak nem kell elpuszttania a kritikust. Segthet kiegyenslyozni azt gy, hogy tmogatja s btortja. Ez lehet egy pozitv szli hang, amely azt mondja: "Fantasztikus vagy! Nzd csak, mris mekkort fejldtl. rtkes, szeretetre mlt ember vagy." Megerstsekkel is lehet fejleszteni a pozitv bels hangot, ami elhrtja a kritikusodtl rkez negatv zeneteket. A megerstsek hatkonyak tudnak lenni, fkpp, ha rendszeresen hasznlod ket.

* Megtanulom tmogatni s btortani magamat.


- 60 -

* * *

T A V A S Z
* * *

PRILIS 1 Vedd komolyan a szrakozst!


Ha teljes mrtkben hedonista alkat vagy, aki csak az lvezetet s az rmket keresi, hamar rtelmetlennek fogod rezni az letet. Msfell, ha tlsgosan komolyan veszed az letet s megvonod magadtl a szrakozst s a vidmsgot, ugyanolyan ressget fogsz rezni. A megolds kulcsa a komolysg s a vidmsg kztti egyensly megteremtsben van. Ha komoly elszntsggal a tudatossg svnyre lptl, knnyen megfeledkezhetsz a szrakozsrl. Akkor ht a trft s a szrakozst vedd komolyan, tedd ktelezv! Tekintsd azon fontos dolgok egyiknek, amelyeket rendszeresen leted rszv kell tenned. Gondolj azokra a dolgokra, amelyek rmet okoznak. Mit csinlsz szvesen? Mitl rzed jl magad? Minden napra iktass be legalbb egy olyan dolgot, aminek rlni fogsz.

* Ma s mindennap legalbb egy dolgot pusztn szrakozsbl csinlok.

- 61 -

PRILIS 2 A bels gyermek


Az nmegismers folyamatban nagyon fontos, hogy megismerjk a bennnk l gyermeket. Ez a gyermek ott l mindnyjunkban - mindig. Valjban sok-sok klnbz gyermek bels energii rejlenek bennnk. Valamennyi korszakunknak megvan a maga bels gyermeke - a csecsemkortl a kamaszkorig s azon tl. Bels gyermeknk igen sokoldal. az, aki magban hordozza rzkenysgnket, rzelmeinket, kreativitsunkat s sok ms fontos tulajdonsgunkat.

* Megismerem bels gyermekem sszes oldalt.

PRILIS 3 Az eltemetett bels gyermek


A felsbbrend llek gy lt emberi alakot, hogy gyermekknt megszletik. Ez a gyermek roppant rzkeny s sebezhet, a vilg pedig nem a legbiztonsgosabb krnyezet a szmra, amelyben otthon rezhetn magt. Ezrt a gyermek azonnal vdekezsi s tllsi mechanizmusokat kezd kifejleszteni magban - olyan viselkedsformkat, amelyekkel megvdheti magt s kielgtheti szksgleteit. Ezekbl a viselkedsformkbl alakulnak ki a klnbz nek vagy alszemlyisgek, s egytt ltrehozzk a szemlyisg egsz rendszert. Vgl a bels gyermek s a benne rejl felsbbrend llek eltemetkezik a teljes s merev szemlyisgrendszer felszne alatt, amely prblja megvdeni t. Teht anlkl, hogy tudnnk, vdekezsi s tllsi mechanizmusainknak megfelelen lnk s elfelejtkeznk arrl, hogy eredetileg mirt jttek ltre: hogy a gyermekrl gondoskodjanak s szksgleteit kielgtsk.

* Felismerem a bennem mlyen eltemetett gyermeket.


- 62 -

PRILIS 4 A sebezhet gyermek


A sebezhet gyermek lnynk emocionlis magja. Legmlyebb rzseinket hordozza magban. Ez a gyermek rendkvl rzkeny, nagyon szeretetteljes, knnyen sebezhet s megflemlthet. Ott l lnynk legmlyn, s akr szleljk, akr nem, szntelenl reagl mindenre, ami velnk trtnik, aszerint, hogy ppen mit rznk: biztonsgot, szeretetet vagy flelmet, visszautastst vagy magunkra maradst. Ennek a gyermeknek sok-sok szeretetre, gondoskodsra s biztatsra van szksge. A sebezhet gyermeket mr sokszor megsebeztk a klnbz lettapasztalatok, ezrt klnleges figyelemre s megnyugtatsra van szksge.

* Szeretem s megnyugtatom a sebezhet gyermeket.

PRILIS 5 A jtkos gyermek


A jtkos gyermek kpviseli azt a rsznket, amely tudja a mdjt, hogyan rezzk jl magunkat. Szeret jtszani s nevetni, s folyton lesi az alkalmat, mikor rezheti kellemesen magt. Vannak felnttek, akiknek sikerlt megriznik kapcsolatukat a jtkos gyermekkel. k azok, akik jl tudjk rezni magukat. m amint elrjk a felnttkort, legtbbszr megtagadjuk a jtkos gyermeknket. Holott nlkle letnk unalmass, szrkv s rmtelenn vlik. Nagyon fontos, hogy jra felvegyk a kapcsolatot a termszetes, jtkos gyermekkel, aki fnyt hoz az letnkbe.

* Szeretek jtszani s szeretem jl rezni magam.

- 63 -

PRILIS 6 A bvs gyermek


Egy bvs gyermek is l bennnk. Azt az nnket kpviseli, amely termszetes mdon rkapcsoldott a vilgegyetem lthatatlan energiira. A bvs gyermek szeret elidzni a termszetben, ahol kzel kerlhet a nvnyek s llatok lelkhez, s mg taln a tndrekhez s a mankhoz is. A bvs gyermek szeret lmodozni, fantzilni s szvesen engedi szabadjra kpzelett. Kedveli a klnleges, mgikus eszkzket, mint amilyen a varzsvessz s amilyenek a kristlyok. Felnttknt megtagadtuk ezt a bels gyermeket, mert flnk attl, hogy ostobnak, vagy ne adj Isten, rltnek tartanak bennnket. Ha visszafogadjuk ezt a gyermeket, hihetetlen lmnyben lesz rsznk. A bvs gyermek visszahozza letnkbe a csodkat s a kprzatokat, hiszen az let mr nmagban varzslat.

* rzem az let csodit s varzslatait.

PRILIS 7 A blcs gyermek


Bels gyermeknk egy msik arca a blcs gyermek. Ez a megbzhat nnk, szinte s szavahihet, amely ltja s tudja, mit rznk s mit reznek msok. Elg ers ahhoz, hogy fellkerekedjen a felnttvilg felletessgein s tisztessgtelensgein, s mindig a helyzetek legmlyebb igazsgt clozza meg. Zmmel eltemettk ezt a gyermeket, mert arra tantottak bennnket, hogy elhiggyk a krlttnk lv tagadst s palstolst. Ha kpesek vagyunk visszanyerni ezt az nnket, hatalmas blcsessgforrshoz tallunk utat.

* Megtanulok bzni blcs bels gyermekemben.

- 64 -

PRILIS 8 Teremts olyan feltteleket, hogy bels gyermeked flelem nlkl eljhessen
Ha ki akarod engedni a bels gyermeked, elszr figyelj oda azokra a bels hangokra, amelyek igazbl nem szeretik bels gyermeked vagy tartanak tle. Ezek azok az neid, amelyek nem akarjk, hogy a bels gyermek eljjjn. Tiszteld ket. Elemi neid kzl valk. k irnytottk eddigi letedet. Tiszteletet s megbecslst rdemelnek, hiszen nlklk nem tartanl itt. k tettek sikeress. Biztonsgot adtak neked s segtettek boldogulni az letben. Prbld meg megfejteni ltezsk okt. Ezek az neid azrt nincsenek kibklve a bels gyermekkel, mert tudjk, hogy ebben a vilgban a sebezhetsg veszlyes dolog. Ahelyett, hogy harcolnl ellenk s eltlnd ket, adj nekik megbecslst s tiszteletet.

* Tisztelem azokat az neimet, amelyek elrejtettk bels gyermekemet.

- 65 -

PRILIS 9 Vdekez neink flnek az emciktl


Elsdleges, szli, sszer neink az idk sorn megtanultk, hogy azzal tudjk megvni bels gyermeknket, ha igyekeznek tvol tartani t brmitl, ami egy emocionlis trauma lehetsgt hordozza magban. Ezek gy tudnak gondoskodni a bels gyermekrl, hogy az sszes rzst mlyre eltemetik s elnyomjk. Az rzsek feltrsa nyugtalann teszi ket. Az emcik ugyanis kiveszik kezkbl az irnytst. Szemlletk szerint menjen minden gy, ahogy idig. Ha eddig mkdtt, mirt kellene vltoztatni rajta, amikor az valsznleg kockzattal jr? Jobb, ha semmit sem mozdtunk el a helyrl, mert a vltoztatsban ott rejlik a baj lehetsge. Tagadhatatlan, hogy ezek a rszeink segtettek bennnket a tllsben. Ugyanakkor el is vgtak bennnket legmlyebb emberi szksgleteinktl s emciinktl. Ismerjk el flelmeinket s aggodalmainkat, s gyengden nyugtassuk meg elsdleges neinket: most nem szrmazik baj abbl, ha lassan feltrjuk s kifejezzk az rzseinket.

* Nem flek attl, hogy trezzem s kifejezzem az emciimat.

- 66 -

PRILIS 10 Fejleszd magadban a tudatos felnttet


Amint fejleszted magadban a tudatos felnttet, fokozatosan t tudod venni az elsdleges neidtl azokat a feladatokat, amelyeket eddig k vgeztek. Az elsdleges neid gy vdelmeztk a bels gyermeket s gymkodtak fltte, ahogy k tudtak: nem sszeren. Ha megrtjk a folyamatot s megfontoltan gondoskodunk a bels gyermekrl s trdnk vele, ezzel nagy tehertl szabadtjuk meg az elsdleges neinket is. Most elvonulhatnak pihenni egy kicsit.

* Tudatos felntt vlok, aki gondoskodik bels gyermekemrl.

PRILIS 11 Nyugtasd meg a bels vdelmezdet


Tudatos felnttknt most mr vlaszolhatsz annak az nednek, amely azt mondja: "Sohase legyl sebezhet!" Felelhetsz neki gy: "Most mr rtem, idig mirt volt rossz rzs sebezhetnek lenni - veszlyes volt s flelmetes. De ne aggdj, most mr nem leszek sebezhet. Nem teszem ki olyasminek magam, ami butasg, ostobasg, vagy amitl srlhetek. Ezentl megfontoltan dntk. Idnknt nem baj, ha sebezhet vagyok, de csak akkor, amikor valaki igazn vigyz rm. Alaposan megvizsglom a helyzetet s megbizonyosodom, hogy tnyleg nem fenyeget-e veszly. Igyekszem elhvni magambl a sebezhetsget, de kiteregetni s az utca kzepre kirakni azrt nem fogom!" Folyamatosan nyugtatgasd vdelmez nedet: ne aggdjon amiatt, hogy kezdesz megnylni.

* Biztonsgban vagyok, mert a megfelel helyzetben s jkor vagyok sebezhet.


- 67 -

PRILIS 12 Elgtsk ki a bels gyermek szksgleteit gy, ahogy a legjobb neki


A bels gyermek sohasem hagy el bennnket. Sohasem n fel. Sohasem hal meg. Egsz letnkben velnk marad. Ha nem vagyunk tisztban bels gyermeknk szksgleteivel, llandan sszertlenl prbljuk kielgteni ezeket. A bennnk l gyermek sztnsen motivlja egsz viselkedsnket. Pldul, kifejleszthetnk magunkban egy olyan alszemlyisget, amely a munka megszllottja, s csak az rdekli, hogy minl tbb pnzt keressen, mert akkor rzi a bels gyermeket biztonsgban. Azonban a vgn knnyen megfeledkezhetnk a bels gyermekrl s egsz letnket kemny munkval tltjk. Lehet, hogy sok pnzt keresnk s sikeresek vagyunk, de ez nem elgt ki bennnket, hiszen megfeledkeztnk az eredeti sztkl errl - a bels gyermekrl.

* Megtanulom felismerni s kielgteni bels gyermekem szksgleteit.

PRILIS 13 A bels gyermeknek nincs szksge anyagi gazdagsgra


Sokan azrt akarnak meggazdagodni, mert tudat alatt gy akarnak biztonsgot nyjtani bels gyermekknek. A bennnk lv gyermeknek valban szksge van anyagi biztonsgra, de csak alapszinten. A gyermeknek fontos az a tudat, hogy biztonsgos, knyelmes otthona van, elegend ennivalja, kellemes, szp ruhi, valamint hogy lehetsge nylik tanulni, fejldni s alkotni. Ez minden, amire a gyermeknek szksge van az anyagi biztonsgot illeten. Ezenfell a gyermeknek szeretetre, trsra, sszer korltozsokra, rzelmi httrre, kifejezsi szabadsgra s az let lvezsre van szksge.

* Megadom bels gyermekemnek azt, amire igazbl szksge van.


- 68 -

PRILIS 14 A pnz nem jelent biztonsgot


Sokan sszetvesztik a biztonsgot a pnzzel. Ha pnzrl van sz, sokunkat bizonyos fokig a flelem hajt. Valahogy gy rezzk, a pnz biztonsgot nyjt neknk. Nem szmt, sok pnznk van-e vagy kevs. gy rezzk, brcsak mg tbb volna, mert akkor semmitl sem kellene flnnk. m a felszn alatt igazbl az rejlik, hogy gondoskodni igyeksznk bels gyermeknkrl. A pnz az, amivel biztonsgot akarunk nyjtani neki, ha nem ismerjk igazi szksgleteit. De nem biztos, hogy bels gyermeknk felttlenl pnzt akar. Teremtsnk kapcsolatot a bels gyermekkel, lssuk meg azt, amit igazbl szeretne, s adjuk meg neki.

* Mit akar igazbl bels gyermekem?

PRILIS 15 A bels gyermek akadlyozhatja a sikernket


Nha a bels gyermek a sz szoros rtelmben szabotlja a sikerhez vezethet lpseinket vagy megmozdulsainkat, vagy tnylegesen megakadlyozza, hogy azt tegyk, amit szerintnk kellene. Ennek oka, hogy a bels gyermek titokban tudja, hogy az szksgletei nem egyeznek a mi trekvseinkkel. Gyakran az embereket valamifle vratlan akadly gtolja meg abban, hogy sikeresek legyenek az letben. Nos, ez az akadly a bels gyermektl ered, akinek nem elgtettk ki a szksgleteit. A gyermek akadlyozhatja, hogy sikereket rj el a plydon, amg nem nyjtasz neki elegend gondoskodst, tbb szeretetet, tbb idt a szrakozsra, vagy brmit, amire szksge van.

* Bels gyermekemnek annyi szeretetet nyjtok s annyi figyelmet fordtok r, amennyi szksges.
- 69 -

PRILIS 16 Tanulj meg trdni bels gyermekeddel


Feladatunk, hogy kapcsolatba kerljnk bels gyermeknkkel, kitalljuk a szksgleteit, s elkezdjnk tudatosan trdni vele. A bels gyermeknek szeretetre, biztonsgra, fizikai s emocionlis kapcsolatra, szrakozsra van szksge, valamint arra, hogy szintn s kreatvan fejezhesse ki magt. Amint kezdnk rjnni ezen szksgletek kielgtsnek mdjra, szrevesszk, hogy egsz szemlyisgnk sszehangolt lesz, s egszsgesekk s kiegyenslyozottakk vlunk.

* Megtanulok kapcsolatot teremteni bels gyermekemmel s megkrdezem: mire van szksge.

PRILIS 17 Tanuljunk meg gondoskodni nmagunkrl


Sokan kzlnk nem kaptak kell szli gondoskodst, ezrt k sem tanultk meg, hogyan gondoskodjanak hatkonyan bels gyermekkrl. A bennnk lv gyermek gy rzi, nem kap szeretetet s tmogatst, ezrt fl s hinyrzete tmad. Tudat alatt gy prblunk gondoskodni a bels gyermekrl, hogy tl sokat esznk, fogyasztjuk mrtktelenl az alkoholt s a klnbz drogokat, esetleg tl sok munkval vagy ms kros szenvedlyektl terhes hibs viselkedssel ptoljuk az igazi trdst. Az nmagunkrl val helyes gondoskodsnak fontos felttele, hogy tudatosan s blcsen cselekedjnk. Ehhez fel kell ismernnk bels gyermeknk igazi szksgleteit s meg kell tanulnunk hatkonyan kielgteni ezeket.

* Megtanulok helyesen gondoskodni nmagamrl.


- 70 -

PRILIS 18 A bels anya s apa felbresztse


Hogy hatkonyan tudjunk gondoskodni a bels gyermekrl, kt kpessget kell kifejlesztennk: az nmagunk fltti "anyskods" s "apskods" kpessgt. A bels "anya" kpviseli a gondoskodst - azt a kpessget, hogy szeretetet, trdst, odaadst s megrtst nyjtunk nmagunknak. gy "anyskodunk" nmagunkkal, hogy rzkenyek vagyunk legmlyebb szksgleteinkre s megtanuljuk kielgteni ezeket. A bels "apa" kpviseli a tmogatst s vdelmezst - azt a kpessget, hogy a klvilg viszonylatban trdjnk nmagunkkal. gy "apskodunk" nmagunkkal, hogy vilgos kommunikcira treksznk, hogy korltokat szabunk nmagunknak s cselekvssel tmasztjuk al mlyebb rzseinket.

* J apja s anyja vagyok nmagamnak.

- 71 -

PRILIS 19 Teremts kapcsolatot bels gyermekeddel


Hogy kapcsolatba kerlhess bels gyermekeddel, fontos, hogy megteremtsd szmra a lehet legkedvezbb feltteleket, ahol biztonsgban s knyelemben rezheti magt. Keress egy bartsgos, meghitt helyet. Mondjuk, egy meleg takar alatt vagy egy puha plss llathoz hozzsimulva, de lehet ez brmilyen ms hely, ahol bels gyermeked gy rezheti, szvesen ltott vendg. Csukd be a szemed, lazulj el s kpzeld el, hogy egy gynyr biztonsgos, termszetes krnyezetben vagy. Kpzelj oda egy kisgyereket is - azt, aki egykor voltl. Lehet, hogy tisztn megltod lelki szemeid eltt ezt a kisgyereket, lehet, hogy csak rzed jelenltt. Tudasd vele, hogy gondoskodsz rla. Krdezd meg tle, mire van szksge, s mit vr tled mint felntt embertl. A gyermekkel val kommunikci lehet szbeli, de lehet szavak nlkli is. Mondd el a gyermeknek, hogy ezentl rendszeresen szeretnl rintkezni vele, ami egy tudatos kapcsolat kezdett jelenten.

* Rendszeres kapcsolatot teremtek bels gyermekemmel.

- 72 -

PRILIS 20 Fogadd el bels gyermeked rzelmeit


Amikor elszr kapcsolatba kerlsz sebezhet bels gyermekeddel, egy igen rzkeny teremtssel tallhatod szemben magad. Lehet, hogy srtdtt, szomor, st, taln dhs s szenvedlyes. Nha nehz elfogadni, hogy bels gyermeked nyugtalan vagy ideges. De gondolj arra, hogy bels gyermeked fjdalmat rez, mert sokszor megsebeztk. Az is lehet, hogy megbntottad azzal, hogy elhanyagoltad s nem trdtl vele egsz letedben! Fogadd el az rzseit s nyjts neki sok-sok szeretetet s megrtst. Ez minden, amire mindig is vgyott.

* Elfogadom bels gyermekem rzelmeit.

PRILIS 21 Lgy trelmes s kvetkezetes


Amikor elszr prblsz rintkezsbe lpni bels gyermekeddel, elfordulhat, hogy ltszlag nem trtnik semmi. Lgy trelmes. Lehet, hogy a bels gyermek mg nem bzik benned. Lehet, hogy visszahzdik, amg meg nem bizonyosodik arrl, hogy valban akarod ezt a kapcsolatot s kpes vagy kvetkezetesen vllalni rte a felelssget. Ha meditci segtsgvel nehezen tudsz rintkezni bels gyermekeddel, ne erltesd. Tallj ms utakat, hogy befogadhasd az letedbe.

* Trelmes s kvetkezetes vagyok bels gyermekemmel.

- 73 -

PRILIS 22 Sokflekppen rintkezhetsz bels gyermekeddel


Bels gyermeknkkel sokflekppen lphetnk kapcsolatba. Pldul jtkkal, tnccal, neklssel, rajzolssal vagy festssel. A gynyr termszetes krnyezetben eltlttt id szintn elsegtheti a bels gyermek elbjst. Gyakorta a bels gyermek akkor jn el, ha llatok kzelben vagyunk, hiszen a gyerekek termszetknl fogva szeretik az llatokat s kzssget reznek velk. Prblkozz meg ezek kzl nhnnyal, s tapasztald ki, melyekre "vev" a te bels gyermeked.

* Megtallom a mdjait annak, hogy egytt lehessek bels gyermekemmel.

PRILIS 23 Figyeld az igazi gyerekeket - segt a bels gyermekeddel val jraegyeslsben


Hogy tudatatban lgy bels gyermekednek s kapcsolatot ltesthess vele, segtsg lehet, ha figyeled az igazi gyerekeket. Visszatkrzik a bennnk l gyermeket. Egy kisgyerek szembe nzve gyakran rznk mly kapcsolatot vele. Amikor egy nfeledten jtsz gyereket ltunk, elbjik a mi jtkos nnk is. Hihetetlenl meghatdunk attl, ha egy kisgyerek mond neknk valamit s felfedezzk blcsessgt. Ez a kisgyerek sokkal tbbet tud nlunk! Ez bels gyermeknk rtelmessgnek visszatkrzdse.

* Az igazi gyerekekkel rintkezve jra egyeslk bels gyermekemmel.

- 74 -

PRILIS 24 Mit szeret csinlni bels gyermeked?


Mit szerettl igazn csinlni, amikor kisgyerek voltl? Kint lenni a szabadban? Egytt lenni msokkal? Egyedl lenni? Jtszani valamivel? Hintzni? Prnacsatzni? Olvasni? Moziba jrni? Engedd rvnyeslni a bels gyermeked s hagyd t jtszani. Nyugodtan csinlj olyasmit, amit gyerekkorodban lveztl, de rgta nem volt r mdod. Vgj bele olyasmibe, amire mindig vgytl, de eltiltottak tle vagy nem is volt lehetsged r.

* Mindennap legalbb egy olyan dolgot csinlok, amit szerettem vagy csak szerettem volna gyerekkoromban.

PRILIS 25 Fordts idt bels gyermekedre


Gondolkodj el azon, mi okoz rmt bels gyermekednek, mitl rzi gy, hogy trdsz vele. Rendszeresen szakts idt ezekre a dolgokra. Mindennap, de legalbb kt-hrom naponta fordts egy kis idt arra - akr csak nhny percet reggel vagy este - hogy kitalld, mit szeret csinlni bels gyermeked. Termszetesen legfontosabb szmra a szeretet s a benssges viszony, ezrt maga megmutatja neked, hogyan teremts tbb kapcsolatot, kzelsget, bartsgot s szeretetet msokkal. Szintn fontos, hogy olyasmi is helyet kapjon az letedben, ami rmet okoz bels gyermekednek - mondjuk, egy j habfrd vagy egy kiads biciklizs - s ami igazn tpllja s ersti t.

* Mindennap idt hagyok magamnak arra, hogy gondolkozzam azon, mit szeret bels gyermekem.

- 75 -

PRILIS 26 A bels gyermek megmondja neked, mit szeretne


Ha nem tudod biztosan, melyek bels gyermeked szksgletei vagy hogyan tudsz a legjobban trdni vele, egyszeren csak krdezd meg tle. Bels gyermeked ismeri szksgleteit, rzseit s vgyait. Aztn tegyl meg minden tled telhett, hogy bels gyermeked szksgleteit kielgtsd. Nem tudsz mindig s azonnal eleget tenni kvnsgainak, de tartsd szmon ket s adj nekik helyet az letedben, mintha igazi gyermekedrl volna sz. Lehetsg szerint rszestsd elnyben bels gyermeked szksgleteit. Megltod, a jutalom nem marad el.

* Odafigyelek bels gyermekem szksgleteire, s minden tlem telhett megteszek, hogy kielgtsem ket.

PRILIS 27 Vegyl egy jtkot bels gyermekednek


Vidd el bels gyermekedet egy jtkboltba s hagyd, hogy kivlasszon magnak egy jtkot. Felntt ned hatrozza meg, mennyit klthetsz (nem kell, hogy nagy sszeg legyen), aztn engedd meg, hogy bels gyermeked kedvre valt vlasszon az sszeg hatrain bell. Elkpzelhet, hogy azt a jtkot, amelyet szeretne megkapni, felntt ned butnak, haszontalannak vagy zlstelennek ltja. Azonban ne engedd, hogy tleted befolysolja a gyermek vlasztst. Ha megkapja, amit szeretne, gy rzi, fontos a szmodra s trdsz vele. Elszr teremts olyan krlmnyeket, hogy bels gyermeked ne fljen eljnni. Ezutn kezdheted el megismerni t.

* Ma vsrolok bels gyermekemnek egy jtkot, vagy olyasmit, amit igazn szeretne.

- 76 -

PRILIS 28 Vdd meg bels gyermeked, amikor szksg van r


Fontos, hogy megtanuld szrevenni, mikor nem kedvez az id arra, hogy bels gyermeked elbjjon. Pldul, egy zleti megbeszls kells kzepn nem valszn, hogy helyes, ha eljn. Nyugodtan otthon maradhat jtszani. Mondd azt neki, hogy most dolgozni kell menned, de nemsokra hazajssz. grd meg neki, hogy amikor itthon leszel, lesz idtk egytt jtszani. Lehet, hogy kezdetben ezt egy kicsit sutnak fogod rezni, de ha tudatosan trdsz bels gyermeked szksgleteivel, idvel sokkal kiegyenslyozottabb, elgedettebb, harmonikusabb s boldogabb lesz az leted.

* Megvdem bels gyermekemet, s csak akkor engedem eljnni, amikor tudom, hogy biztonsgban van.

PRILIS 29 Lelknk lnyeghez bels gyermeknk ll a legkzelebb


A bennnk lv gyermek az az nnk, amellyel kapcsolatunk ltfontossg, mert ll a legkzelebb lelknk bels lnyeghez. Spiritulis lnyknt rkeznk erre a vilgra, amely csecsemknt lt testet. Egy gyermek a megszletsekor szinte tisztn lelki lny, mivel ekkor mg nincs kapcsolatban a vilggal, nincsenek tapasztalatai. Ezrt rznk meghatdottsgot kisgyermekek lttn. Bennk ltjuk visszatkrzdni lelknk bels lnyegnek mly, gynyr s rtatlan voltt, amely mg nincs eltemetve vagy elrejtve.

* Amint kapcsolatot teremtek bels gyermekemmel, megnylok lelkem bels lnyege eltt.

- 77 -

PRILIS 30 A bels gyermek sszekapcsol bennnket a lelknkkel


Rendkvl fontos, hogy jra felfedezzk nmagunkban a bels gyermeket s engedjk, hogy kifejezhesse nmagt. Amint felfedezzk bels gyermeknk igazi rzseit s szksgleteit, s tudatosan s hatkonyan trdni kezdnk velk, szrevesszk, hogy rgi merev vdekezsi rendszereinkre mr nincs tbb szksgnk. Ekkor megnyugszunk s elengedjk magunkat. A bels gyermek letre kel s felsznre hozza emciinkat, igazi termszetnket, spontaneitsunkat, rtatlansgunkat s rmnket. A gyermek segtsgvel jra kapcsolatot teremtnk a lelknkkel, amely lnynk lnyege. Ismt kapcsolatba kerlnk az egyetemes llekkel, az egsz let egysgvel.

* Bels gyermekem kzvettsvel kapcsolatban vagyok a lelkemmel.

MJUS 1 A Fld a mi anynk


A Fld az anynk, s ezrt a legjobb tantnk. Ha odafigyelnk r, megtanulhatunk tle mindent, amire szksgnk van - azt, hogyan ljnk a fizikai skon. A Fld mindennap, minden pillanatban bemutatja neknk termszetes ritmusait s krforgsait: az let sszes termszeti trvnyt.

*
Tudatban vagyok az let ritmusnak nmagamban s mindentt a krlttem lv vilgban.

- 78 -

MJUS 2 lj a Fld ritmusai szerint


A mai modern letformval jr feszltsgek tvol tartanak bennnket a Fld termszetes ciklusaitl s ritmusaitl. bresztrra kelnk fel s a tizenegyrs hrad utn feksznk le. letrendnk annak alapjn ll ssze, hogy mit hisznk helyes letrendnek, s nem a termszetes ritmus szerint. Mindazonltal, a Fld rszt alkotjuk mi is. Fontos, hogy tisztban legynk ezzel, hogy elfogadjuk s tiszteletben tartsuk a Fld ritmusait, s azok szerint ljnk.

*
Rsze vagyok a Fldnek, s a Fld az n rszem.

MJUS 3 A Fld ritmusai hatnak rm


Nem vagyunk gpek, ezrt kptelenek vagyunk ugyanazt az eredmnyt felmutatni nap mint nap. Szellemi emocionlis llapotunk klnbzik a napos nyri, s a bors tli napokon. Mindennap apr vltozsok tmkelege r bennnket. Ha kpesek vagyunk elismerni s elfogadni ezeket a klnbsgeket, jobban elmerlhetnk az let folyjban.

* Figyelem, miknt hat rm a Fld llapota.

- 79 -

MJUS 4 Legynk kinn a szabadban


Ahhoz, hogy minl kzelebbi kapcsolatban lehessnk a Flddel, nagyon fontos, hogy mindennap, akr csak nhny percre is, legynk kinn a szabadban. Csak ezzel a mindennapos kzvetlen kapcsolattal vehetjk szre azokat az apr, finom vltozsokat, amelyek az vszakok sorn trtnnek. Persze, ha vrosban lnk, ez egy kicsit nehezebb, m brki kistlhat az utcra, felnzhet az gre, s rezheti a levegt s a napot.

* Mindennap kinn vagyok a szabadban s kapcsolatot teremtek a Flddel s nmagammal.

MJUS 5 Keress magadnak egy helyet, amely csak a tied


Valahol kinn a termszetben keress egy helyet, ahol szeretsz elidzni s amely segt neked abban, hogy kapcsolatban lgy a Flddel. Olyat vlassz magadnak, ahov egyszer elmenned. Ha vrosban laksz, s nem jutsz ki knnyen a szabadba, tallj egy olyan terletet, ahonnan legalbb lthatod az eget s rezheted a napstst. Amilyen gyakran csak teheted, ha lehet, mindennap tlts el valamennyi idt a te helyeden. Fedezd fel, ismerd meg. Keress ott magadnak egy knyelmes helyet, ahol pihenhetsz s meditlhatsz. Kpzeleted segtsgvel hangoldj ennek a helynek a szellemre. Krdezd meg, van-e kzlnivalja a szmodra. Krj valamit, amit szeretnl megkapni - nyugalmat, gondoskodst, gygyulst vagy szemlyes ert.

* Szeretek elidzni az n helyemen a Fldn.

- 80 -

MJUS 6 Keress egy ert ad trgyat


Menj ki a szabadba s keress egy szp helyet, ahol knyelmesen lelhetsz egy rvid meditcira. Llegezz mlyeket, laztsd el a tested s az elmd s hagyd, hogy tudatod mlyre ereszkedjen benned, ahol csend van. Krd meg bels intuitv nedet, hogy vezessen el az ert ad trgyadhoz. Ezutn kelj fel s lazn stlj egyet. Kzben nzz krl s figyelj meg mindent, amit a fldn s a krnyezetedben ltsz. Emelj fel olyan trgyakat, amelyek gy rzed, vonzanak. Egyszer csak megtallod kztk azt, amelyet jelentsgteljesnek s erteljesnek fogsz rezni. Ez lehet brmi - kavics, madrtoll, tengeri kagyl vagy fenytoboz. lj le s fogd a kezedbe az ert ad trgyat. Krdezd meg tle, mi a jelentse vagy jelentsge szmodra. Ezutn vidd haza s tedd egy meghatrozott helyre, lehetleg oda, ahol mindennap lthatod.

* Ert ad trgyam emlkeztet arra, amire gondolnom kell.

- 81 -

MJUS 7 Figyeld meg a lakhelyed


rdekes megfigyelni, miknt viszonyul az a fldrajzi hely, ahol lnk, ahhoz a folyamathoz, amely sorn maszkulin s feminin polaritsunkat egyenslyba hozzuk. A csendes, nyugodt termszetes krnyezet ersteni ltszik lnynk feminin oldalt. Az lettel teli, mozgalmas krnyezet a frfi energinkat stimullja. A melegebb hmrsklet segt ellazulnunk s megnylnunk a befogad, feminin energik eltt. A hidegebb ghajlat fizikai erbevetst ignyel, kemny munkra s nagyobb sszpontostsra ksztet, ami maszkulin oldalunkat ersti. gy New York, pldul, sok szempontbl a frfi energia tkletes kifejezje, mg Hawaii egy roppant ers feminin krnyezetet kpvisel. A fldrajzi helyek tbbsge azonban e kt szlssges pont kztti fokozatok szles skljt tartalmazza.

* Megfigyelem, milyen hatssal van krnyezetem a fejldsemre.

MJUS 8 Szemlld tudatosan a krnyezeted


Gondolkozz el azon, lakhelyed fldrajzi elhelyezkedse miknt befolysolja az leted mind kls, mind bels szinten. Vajon segti vagy htrltatja fejldsedet? Hogy mi a j neked, az sok szemlyes tnyeztl fgg - az eddigi lettapasztalataidtl, mostani lethelyzetedtl, cljaidtl, s attl is, szemlyisged mely tulajdonsgait kell ppen fejlesztened s erstened. Amikor mr tudatban vagy annak, hogyan hat szemlyes fejldsi folyamatodra a lakhelyed fldrajzi elhelyezkedse, lpseket tudsz tenni a nagyobb egyensly megteremtse rdekben.

* Miknt segti fizikai krnyezetem a fejldsemet? s miknt htrltatja azt?


- 82 -

MJUS 9 Lpsek az egyensly megteremtshez


Ha vrosban lsz, taln szksged van arra, hogy mindennap elmenj stlni egy parkba, a htvgket vidken tltsd s/vagy rendszeres idkznknt elutazz nyugodtabb, pihentet krnyezetbe. Ha vidken lsz, lehet, hogy sztnzen hatna rd, ha alkalmanknt beruccannl a vrosba. Ha l letmdot s zmmel szellemi tevkenysget folytatsz, rendszeresen el kellene utaznod olyan krnyezetbe, amely fizikai kihvst jelent, s ahol lehetsged van arra, hogy rendezd a gondolataidat. Ilyen pldul a sels vagy a folyami tutajozs. Taln fontolra kellene venned mostani lakhelyed megvltoztatst, s hogy kltzz-e olyan helyre, amely jobban segti letutad mostani szakaszt.

* Pozitv vltozst s egyenslyt teremtek fizikai krnyezetemben.

MJUS 10 Mi is az llatvilghoz tartozunk


Emberi lnyek vagyunk, s mint ilyenek, hajlamosak arra, hogy azonosnak tekintsk nmagunkat szellemi ernkkel, racionlis intelligencinkkal, amelyek megklnbztetnek bennnket az llatoktl. Mgis, fizikai rtelemben az llatvilghoz tartozunk. Megtagadjuk llati nnket, m ez elvlaszt bennnket a krnyezetnktl s megakadlyoz abban, hogy j rzssel s termszetesen tudjunk lni testnkben. Fontos, hogy jra felfedezzk lnynk llati oldalt. Szellemnk attl mg semmivel sem lesz alacsonyabbrend, ha az azt tpll fizikai testnknek megadjuk a kell tiszteletet.

* Becslm s tisztelem llati oldalamat.

- 83 -

MJUS 11 Az llatoktl sokat tanulhatunk


Rengeteget tanulhatunk llat testvreinktl. Ha kapcsolatot teremtnk hzillatainkkal, vagy figyeljk s tanulmnyozzuk a vadon l llatokat, sok olyasmit tanulhatunk meg nmagunkrl, amit az idk sorn elfelejtettnk. Az llatokat mly kapcsolat fzi elemi lnykhz. Testkkel szabadon s termszetesen fejezik ki magukat. sztnsen kvetik az let ritmusait. Segthetnek neknk knyelmesen s termszetesen lni ezen a Fldn.

* Az llatokat figyelve sokat tudhatok meg nmagamrl.

MJUS 12 Fedezd fel az ert ad llatodat


Kpzeld el, hogy ppen keresztlhaladsz egy erdn vagy egy dzsungelen. Sok llatot ltsz magad krl s rzed a jelenltket. Egyszer csak tallkozol egy llattal, amelynek klnleges jelentsge van szmodra. Krdezd meg tle, milyen zenete van a szmodra, s fogadd azt nyitottan. Ez az llat szlhat hozzd szavakkal, de beszlhet veled teleptia tjn is. Lehet, hogy tetteivel kzli veled, amit mondani szeretne. Bzd magad arra, amit sztnsen rzel, s ennek megfelelen viselkedj vele. Ez az llat egyfajta ert s blcsessget kpvisel. Fogadd el az rendkvli ajndkt. a te bartod s szvetsgesed. Szmthatsz r, valahnyszor energira van szksged.

* Az n ert ad llatom rendkvli ert ad nekem.

- 84 -

MJUS 13 Kincsknt rizd a tested


A mai vilgban hajlamosak vagyunk arra, hogy elhanyagoljuk testnket. Magtl rtetdnek vesszk, hogy van, mkdik, s esznkbe sem jut, hogy cserben hagyhat bennnket. Pedig fontos, hogy megtanuljuk becslni a testnket s elismerssel fogadni mindazt, amit rtnk tesz. Mindennap lgy egytt a testeddel gy, ahogy a legjobban esik. Nem arrl van sz, hogy olyasmire knyszertsd a tested, amirl azt hiszed, j neki. Engedd meg a testednek, hogy azt csinlja, amit lvez, amit szrakoztatnak s dtnek rez, s amitl elgedettsg tlti el. Menj ki a szabadba, stlj, llegezz mlyeket, tncolj, ssz, pihenj, hallgass szp zenket, masszroztasd meg magad, egyl valami finom, tpll telt. Engedd meg a testednek, hogy jl rezze magt!

* Mindennap csinlok valamit, ami jlesik a testemnek.

MJUS 14 Talld meg sajt ritmusodat


Testnknek alapvet szksgletei vannak: az alvs, a tpllkozs, a mozgs, a friss leveg. Fontos, hogy rendszeresen kielgtsk ezeket. Mlyebben alszunk, ha minden este azonos idben feksznk le s ugyanakkor brednk minden reggel. J kzrzetnket fokozza, ha rendszeresen tpllkozunk s sportolunk. Fedezzk fel s tartsuk tiszteletben termszetes fizikai ritmusainkat.

* Tiszteletben tartom a testemet s odafigyelek a ritmusaira.


- 85 -

MJUS 15 Napi szoksok


Kezdd el rzkelni s megrteni tested fizikai ignyeit. Figyeld meg, melyik idpont a legjobb szmodra a felkelsre s a lefekvsre. Mikor kell enned ahhoz, hogy a legtbb energihoz juss? Mikor esik legjobban a mozgs? Fontos, hogy belltsd a szmodra legkedvezbb ritmust, amelyet mindennap kvethetsz. Ha gy tallod, kptelen vagy betartani ugyanazt a ritmust, valsznleg mg nem talltad meg az igazit. Keresd tovbb a napi ritmusod, amg meg nem tallod azt, amelyik szmodra a legkedvezbb.

* Mindennap gy bredek, eszem, sportolok s alszom, ahogy jlesik s amitl gy rzem, feltltdm energival.

MJUS 16 Tested felbresztse


Amikor reggel felbredsz, maradj mg nhny percig gyban s hangold magad a testedre. Kzld vele, milyen nagyra rtkeled, hogy itt van veled s neked. Nyjtzkodj s mozgasd t gy, ahogy jlesik neki. Ezutn lassan kelj fel. Igyl meg egy nagy pohr vizet, s gondolj arra, hogy a vz tiszttja s feltlti a tested. Most nhny percig ne egyl s ne igyl semmit. Mieltt hozzfognl a napi teendkhz, engedd t magad tested termszetes energiinak.

* Minden reggel hagyok egy kis idt arra, hogy tudatosan rzkeljem a testem.

- 86 -

MJUS 17 Llegezz
Mindennap, s legjobb, ha rgtn felkels utn, lassan vegyl nhny mly llegzetet. Szvd be teljesen a levegt, kzben rezd, hogy mellkasod s hasad kitgul. Amikor killegzel, gondolj arra, hogy most eltvoznak belled mindazok a rgi beidegzdsek s korltok, amelyekre tbb mr nincs szksged. Amikor beszvod a levegt, gondolj arra, hogy most j letet, egszsget s energit llegzel be.

* Killegzem mindazt, amire tbb mr nincs szksgem. Bellegzem mindazt, amire most szksgem van, s amit akarok.

MJUS 18 Tplld a tested


Fontos, hogy megtalld a helyes napi ritmust annak, hogyan tplld tellel a tested. Minden egyes emberi testnek kiss klnbzek az ignyei. Hangoldj r arra, amit a tested jelez neked. Lehet, hogy a szoksos napi hromszori tkezs nem neked val. Van, akit az elgt ki, ha egyszer reggel s egyszer a dleltt folyamn eszik valami knnyt, majd napkzben ktszer valami tartalmasabb telt. Msoknak az a j, ha dlben kiadsan megebdelnek, s este csak egy knny vacsort fogyasztanak. Megint msoknak dlutn ngy ra fel, ebd s vacsora kztt van szksgk energia-utnptlsra. Figyeld meg, hogyan reagl tested arra a tpllkra, amelyet adsz neki, s ennek megfelelen vltoztass tkezsi szoksaidon.

* Testemet gy tpllom, hogy feltltdjn energival.

- 87 -

MJUS 19 Sportols
Mindennap legyen idd mozgsra, amely stimullja a tested s feltlti energival, neked pedig rmt okoz. Hogy kielgtsd tested napi szksgleteit, nem kell felttlenl a vgkimerlsig edzened. A legtbb embernek elg a napi sta. Az szs is nagyon j, a jgzs, a stretching, azaz nyjts, az aerobic, a biciklizs, vagy az olyan trsasjtkok, mint a tenisz vagy a kosrlabda. gyelj arra, hogy ne hajszold tl a tested. Az intenzvebb erkifejtst ellenslyozd mrskeltebb mozgssal, mint amilyen a stretching vagy a sta.

* Mindennap mozgok vagy sportolok valamit, ami serkenten hat a testemre s rmt okoz.

MJUS 20 Alvs
Mennyit alszol naponta? Szksged van-e napkzben kvra vagy ms serkentszerekre?

A bal oldali agyflteke nagyobb arny kihasznlsra berendezkedett trsadalmunkban rksen hajszoljuk magunkat s nem hagyunk elegend idt a pihensre. Az emberi testnek pihensre s alvsra van szksge, hogy mkdni tudjon. Hagyj magadnak elegend idt az alvsra.

* Nem sajnlom magamtl a szksges alvsi idt.

- 88 -

MJUS 21 Hallgass a testedre


Valahnyszor a tested gyenglkedik, a lelked prbl kzlni veled valamit. Azt mondja neked, hogy valaminek a tudatban kell lenned. Krdezd meg a tested, mit szeretne kzlni veled. A test nagyon rtheten s egyszeren fejezi ki magt. A lehet legegyrtelmbben hvja fel a figyelmed arra, aminek a tudatban kell lenned - arra, hogy trdj tbbet magaddal s szeresd jobban magadat.

* Odafigyelek arra, amit a testem mond nekem.

MJUS 22 Az emocionlis s a fizikai szintek egyttmkdnek


Az emocionlis szint gygyts szorosan sszefgg a fizikai szint egysgbe rendezssel s gygytssal. Az emocionlis gygyts folyamn rendszerint testi gygytssal is foglalkoznunk kell. Ide tartoznak a masszzs s az alternatv gygyts klnbz vlfajai, mint a kiropraktika s az akupunktra, valamint a tpllkozs. Hatsosan gygythatjuk magunkat a mozgs, a tnc, a sport segtsgvel - ilyenkor az letenergit hagyjuk keresztlramlani a testnkn. Fizikai rtelemben meg kell tiszttanunk azokat a helyeket, ahol testnkben megrekedt az energia, ami ltalban sszefgg emocionlis lmnyeinkkel. Ez egyidejleg meggyorstja a gygyuls folyamatt mind fizikai, mind emocionlis szinten.

* A fizikai s emocionlis gygyulsi folyamatok egyttmkdnek s segtik egymst.


- 89 -

MJUS 23 A testi rints ltfontossg


Gondolj arra, ahogyan a kismacskk vagy a klykkutyk sszegylnek egy kupacba s egymshoz simulnak. Mi, emberek, ugyangy vgyunk a testi kzelsgre. A legtbb trsadalomban, egszen a modern idkig, a csaldtagok sokkal kzelebbi fizikai kapcsolatban ltek egymssal. A mi trsadalmunk azonban elzrkzik a testi rintkezstl.

Az rints s a testi kzelsg az let ltfontossg elemt kpezi, s melenget, megnyugtat s vigasztal rzst nyjt a bennnk lv gyermek szmra. Megfosztottuk magunkat a testi kzelsgtl. Nemcsak hogy nem rintjk meg egymst, de elklntett szobkban s hzakban lnk, ami vgeredmnyben a ltezs egy nagyon magnyos formjhoz vezethet.

* Mindennap fizikailag megrintek valakit, ami mindkettnk szmra gymlcsz.

- 90 -

MJUS 24 Kzssgre van szksgnk


Mai trsadalmunk berendezkedse olyan, hogy legtbbnket eltvolt attl az emocionlis s szocilis kapcsolattl, amelyre pedig szksgnk van. Ha lehetsges, tegynk tudatos lpseket afel, hogy megvltoztassuk letkrlmnyeinket olyan irnyban, hogy azok alapul szolglhassanak a kzssghez, a csaldhoz vagy msokhoz val tartozshoz. S ha tnylegesen nem is tudjuk megvltoztatni letkrlmnyeinket, akkor nyjtsuk ki a keznket s teremtsnk kzelsget s ktelket azokkal, akikkel kzssgben lnk.

* Kzssget teremtek az letemben.

MJUS 25 Minden mindennel sszefgg


Brmi, ami a Flddel trtnik, mindannyiunkkal trtnik. Ugyanazt a levegt szvjuk mindannyian, ugyanazon a fldn jrunk. Ha a fldre kpnk, mintha nmagunkat kpnnk le. A vizek a tengerbe igyekeznek, aztn visszakerlnek a levegbe, ahonnan esknt visszahullnak rnk. A Fld a mi anynk. Az llatok a testvreink. Kapcsolatban vagyunk egymssal, fggnk egymstl. A Fld nagy csaldjba tartozunk.

* rzem a kapcsolatot mindennel s mindenkivel a Fldn.

- 91 -

MJUS 26 rezd meg magadban az letert


Valamikor a termszetnkben volt, hogy mly egysget reztnk az lettel. Azonban a civilizci fejldsvel s az iparosods nvekedsvel elvesztettk ennek a kapcsolatnak az rzett. Most vilgszerte jra e kapcsolat fel kezdnk fordulni, gy is mint egynek, mint trsadalom, s a tmegtudat is. jra felismerjk, hogy rszei vagyunk a vilgegyetemnek, s hogy a bennnk lv leter egymshoz s minden l teremtmnyhez kt bennnket.

* A bennem lv leter hozzkapcsol mindenhez s mindenkihez.

MJUS 27 Ngy elembl llunk


Minden l teremtmny, s gy a testnk is, ngy elembl tevdik ssze: fldbl, levegbl, tzbl s vzbl. Tudatostsd magadban, hogy mindezek az elemek megvannak benned s a krnyezetedben. A fld ers, szilrd, nyugalmat raszt s segt. A vz rad s hmplyg. A leveg tltsz s szabad, szinte alak nlkli. A tz forr, fnyes s energival teli. Klnbz idszakokban thaladunk ezen elemek ms-ms fzisain. Egyik nap knnynek s levegsnek rezhetjk magunkat, mskor mintha tz izzana bennnk. rtsk meg, hogy mindezek a fzisok szksgesek, s az egyikbl mindig tmegynk a msikba.

* Fld, leveg, tz s vz vagyok.

- 92 -

MJUS 28 Fa-meditci
Keress magadnak egy olyan ft, amelyet klnlegesnek tallsz. lj le a tvben, mssz fel r s ldglj el az gain, vagy llj kzel hozz, leld t - teht keresd meg azt a mozdulatot vagy azt a mdot, melynek segtsgvel testileg kzel kerlhetsz hozz. Csukd be a szemed, lazulj el, hogy tudatod meditatv llapotba kerljn. Kpzeld azt, hogy ez a fa az anyd, az apd vagy a testvred. Ezutn csendestsd le az elmd s engedd t magad annak az energinak, amely a fbl feld rad. Lehet, hogy gondoskodnak, lehet, hogy ersnek s blcsnek, de az is lehet, hogy szvdertnek fogod tallni a ft. Bzz abban a kapcsolatban, amelyet fval rzel, brmi legyen is az. Ha a kzelben laksz, ltogasd meg minl gyakrabban a fdat. Lehet, hogy nagyon szeretetteljes, egyttrz bartra lelsz benne.

* Sokfle bartom van ebben a vilgban.

- 93 -

MJUS 29 Szikla-meditci
Keress egy nagy sziklt, amely elg sima ahhoz, hogy knyelmesen rlhess, rfekhess vagy nekitmaszkodhass. Lazulj el, amennyire csak tudsz, rezd, ahogy a tested rintkezik a sziklval. rezd meg a szikla erejt s szilrdsgt. llaptsd meg, hogy hvs-e vagy meleg. Gondolj arra, milyen srgi ez a szikla s milyen rgta ll ezen a helyen. Kpzeld azt, hogy te magad vagy a szikla, s prbld meg tlni, milyen rzs lehet ilyen nyugodtan s mozdulatlanul lenni egy helyben vszzadok, vezredek vagy taln tbb milli v ta. Szvd fel magadba ennek a sziklnak a higgadt, erteljes energijt.

* Az si szikln keresztl rzem a fld energijt.

MJUS 30 Krj ldst


Brmit csinlsz a szabadban, ami kapcsoldik a termszethez vagy a fldhz, llj meg egy pillanatra s krd a fld, a nvnyek, az llatok s a hely termszet-szellemeinek ldst. Gondolj arra, hogy igazbl sohasem birtokolhatjuk a Fld egyik rszt sem. Mi csak rizi s gondnokai vagyunk a Fldnek, s a hely, ahol ppen vagyunk, mindig tudatja velnk, mik a szksgletei s vgyai.

* A Fld rizje s gondnoka vagyok.

- 94 -

MJUS 31 Mondj ksznetet a Fldnek


Minden reggel, amikor felkelsz, szakts egy pillanatnyi idt arra, hogy kinzhess az ablakon vagy kistlhass az udvarra, s megfigyeld a termszet aznapi szpsgt. Ha vrosi laksban laksz, nzd meg a szobanvnyeidet vagy hajolj ki az ablakon s nzz fel az gre. Mondj ksznetet a Fld-anynak s az sszes elemnek, amirt jabb napot tlthetsz el ebben a vilgban. rtkes ajndk ez, amelyet tlk kapsz.

* Ksznetet mondok, hogy jabb napot tlthetek a Fldn.

- 95 -

JNIUS 1 Tekints letedre gy, mintha tkrkp volna


Mi hozzuk ltre mindazt, ami trtnik velnk. Magunkhoz vonzzuk a fejldsnkhz nlklzhetetlen embereket, esemnyeket s tapasztalatokat, vagy pedig mi magunk talljuk meg ket. Figyelj meg jl mindent s mindenkit, amivel s akivel tallkozol, s minden lmnyt vagy tapasztalatot, amelyben rszed van - mert k visszatkrzik azt, ami benned lejtszdik. Ezutn elkezdheted keresni a megoldst azokra a problmkra, amelyek az nmagaddal val kapcsolatban felmerlnek. Elkezdhetsz vltozni. Elkezdheted gygytani azokat a testrszeket, amelyek rosszul mkdnek. s mostantl kezdve elkezdheted fejleszteni s kifejezni s megengedni magadnak azokat a dolgokat, amelyek a legjobb hatssal vannak rd.

* gy tekintek letemre, mint bels fejldsem tkrkpre.

- 96 -

JNIUS 2 Legfontosabb kapcsolatunk


letnkben van egy kapcsolat, amely a legfontosabb s az sszes tbbi kapcsolatunk alapjt kpezi. Amikor ez a kapcsolat jl mkdik, akkor az sszes tbbi kapcsolatunkban sincsenek nagy zkkenk. Ha ebben a kapcsolatban problmk vannak, akkor problmk vannak az sszes tbbiben is. Ez a kapcsolat nem ms, mint viszonyunk nmagunkhoz. Ha erre a bels kapcsolatra sszpontostjuk a figyelmnket, szrevesszk, hogy minden egyb az letnkben visszatkrzi azt, ahogyan rznk nmagunk fell, vagy ahogyan bnunk nmagunkkal. Ha ezt tudatostjuk nmagunkban, sokkal igazibb, teljesebb, kielgtbb s ersebb kapcsolatot ltesthetnk msokkal.

* szinte, szeretetteljes kapcsolatot ptek ki nmagammal s msokkal.

JNIUS 3 A teljessg bennnk van


Sokan vagyunk, akik elvesztettk kapcsolatunkat nmagunkkal. Az az ressg, magnyossg s ktsgbeess, amit azrt rznk, mert elvesztettk a bels kontaktust, abbl fakad, hogy nmagunkon kvl akarjuk meglelni a beteljeslst. Ms partnerkapcsolatok utn nznk annak remnyben, hogy majd csak tallunk valakit, aki segt abban, hogy teljesnek rezzk magunkat. m mindez mgsem kvetkezik be. Senki sem tud segteni az nmegvalstsodban, ha nem fejleszted ki a kapcsolatot nmagaddal. Az elsdleges kontaktus bell van. A teljessget akkor tapasztalod, amikor valamennyi oldalad egysgbe rendezed s kifejezed.

* nmagamban tallom meg a teljessget.


- 97 -

JNIUS 4 Hozz lelket a vilgba


Azok, akik a spiritulis utat kvnjk kvetni, mind a nyugati, mind a keleti hagyomnyokban elvonulnak a vilgtl, clibtust fogadnak s elkerlik az intim kapcsolatokat. gy tekintenek a partnerkapcsolatokra, mint ami elvonja a figyelmket a lelki fejldstl. Az igazsg az, hogy tnyleg nehz tudatos kapcsolatban maradni lelknk bels lnyegvel, ha kzben a htkznapok problmival is foglalkozni kell, klns tekintettel a partnerkapcsolatainkban felmerl nehzsgekre. Mindazonltal eljtt az id, hogy a lelki gyakorlat j szintjre lpjnk. Most szembeslnnk kell azzal a feladattal, hogy lelknket teljesen bevonjuk a fizikai vilgba, napi letnk minden mozzanatba s pillanatba. Ehhez hajlandnak kell lennnk szembenzni mindazokkal a problmkkal, amelyeket esetleg azzal igyekeztnk elkerlni, hogy elvonultunk a vilgtl.

* Lelkem bels lnyegt belevonom a napi letembe.

- 98 -

JNIUS 5 Nem tudjuk kikerlni az emberi kapcsolatokat


letnkben vannak olyan idszakok, amikor az tesz jt, ha visszavonulunk a vilgtl s csak az nmagunkkal val kapcsolatra sszpontostunk. Azonban, ha igazn tudatos lnyekk akarunk vlni, nem kerlhetjk el az rintkezst msokkal. Vgl mindenkppen vissza kell trnnk a vilgba. Kapcsolatainkat mindenkivel s mindennel krlttnk tkrknt hasznljuk, hogy bennk lssuk a lelknkben vgbemen folyamatot. gy lthatjuk legvilgosabban nmagunkat. Tulajdonkppen nincs is olyan, amit meg kell tanulnunk, s az ne jelentkezne a kapcsolatainkban. A kapcsolataink megtantanak bennnket mindenre, amit tudnunk kell.

* A kapcsolataim rvn megtanulok mindent, amit tudnom kell.

JNIUS 6 A kapcsolatainkban nmagunkat ltjuk


Sokkal knnyebb a krlttnk lev vilgot figyelni, mint nmagunkba nzni. Ezrt fontos, hogy gy tekintsnk kapcsolatainkra, mint a bennnk lejtszd folyamatok tkreire. nmagunkba igazbl nehz beleltni. Nem vesszk szre azt, aminek nem vagyunk tudatban. m ha figyeljk a kapcsolatainkat s megrtjk, mi az, amit bellnk visszatkrznek, akkor nmagunkat is kezdjk tisztn ltni.

* Kapcsolataimban nmagam tkrkpt ltom.

- 99 -

JNIUS 7 Kapcsolataink a leghatkonyabb eszkzeink


A mai vilgban valsznleg a kapcsolatok jelentik a legbiztonsgosabb lelki svnyt, a leghatsosabb eszkzt. Kapcsolatainkon keresztl juthatunk el a leggyorsabban s a legeredmnyesebben a legmlyebb igazsgokig, ha megfelelen hasznljuk azokat. Ez nem csupn a szerelmi kapcsolatainkra vonatkozik, hanem az sszes tbbire is. Ha ezt megrtjk s ennek megfelelen cseleksznk, letnk minden egyes pillanata meditciv, kreatv lehetsg, nmagunkkal val foglalkozss vlik.

* Tanulok minden kapcsolatombl.

- 100 -

JNIUS 8 Minden energinak kifejezsre kell jutnia


A vilgegyetemben jelen vannak bizonyos alaparchetpusok vagy energiarendszerek. Mint egynek, mi is potencilisan magunkban hordozzuk mindezeket az archetpusokat. ltalban csak nhnyat fejlesztnk ki bellk. Ezekkel azonosulunk s ezeket juttatjuk kifejezsre az letnkben. A tbbi energia fejletlen vagy elsorvasztott, de llandan keresi a megnyilvnuls lehetsgt. Ahhoz, hogy kiegyenslyozottak s teljesek legynk, fokozatosan meg kell tanulnunk kifejezni mindezeket az energikat - mind a szemlyisgnkben, mind az letnkben. Egy kzeli kapcsolatban a msik ember rendszerint elkezdi felsznre hozni magban azokat az energikat, amelyekrl nem akarunk tudomst venni. Pldul egy csaldban, brmi, amit valamelyik szl nem fejez ki, a gyermekben nyilvnul meg. Ha tudatban vagy ennek a folyamatnak, valamennyi kapcsolatod tkrknt hasznlhatod, amelyben megltod, mely energiidnak van szksge ersebb kifejezsre.

* Mely energiimat nem juttatom teljes kifejezsre? Hogyan tkrzdik ez vissza a kapcsolataimban?

- 101 -

JNIUS 9 Az energik szles sklja van meg bennnk


Mindegyiknkben az energik sokkal szlesebb sklja van jelen, mint amennyivel tisztban vagyunk. Figyeld meg, hogy van ez a Te esetedben: mi az, amit visszautastasz vagy nem juttatsz kifejezsre. Az let igyekszik megmutatni neked, miknt lphetsz rintkezsbe szemlyisged e rszeivel. Ennek egyik mdja a visszatkrzs. Azok az emberek, akiket szeretsz s akikkel harmonikus kapcsolatod van, visszatkrzik lnyednek azt az oldalt, amelyet szeretsz s amelyet szerves rszedd tettl. Azok az emberek, akiket nem kedvelsz, akikkel problmid vannak, akik idegestenek, akikrl rossz vlemnnyel vagy, akiket nem brsz elviselni, azokat a tulajdonsgaidat tkrzik vissza, amelyeket nem tanultl meg szeretni, egysgbe rendezni s kifejezni.

* Kivel vannak problmim? Ltok-e bennk olyasmit, amit nem fogadok el nmagamban?

JNIUS 10 Az ellenttek vonzzk egymst


Igen gyakran felismerjk, hogy az ellentteinkhez vonzdunk, vagy az ellentteinket vonzzuk magunkhoz. Olyan emberekrl van sz, akikben a rnk leginkbb jellemz tulajdonsgokkal ellenttes vonsok vannak eltrben. Tudat alatt arra vgyunk, hogy teljess vljunk, ezrt vonzdunk olyan emberekhez, akik magukban hordozzk s kifejezsre juttatjk azokat a tulajdonsgokat, amelyek a mi szemlyisgnkben nincsenek kifejldve. Bizonyos mrtkben rzkeljk, hogy ezek az emberek magukban hordozzk annak lehetsgt, hogy segtsenek kiegyenslyozottabbakk vlnunk.

* Ki az az letemben, akiben velem ellenttes energik rejlenek?


- 102 -

JNIUS 11 k a tantink
Azok az emberek az letnkben, akik velnk ellenttes energikat hordoznak magukban, a legnagyobb tantinkk vlhatnak, ha engedjk. Fel kell ismernnk, hogy k juttatjk kifejezsre azokat az ellenttes polaritsokat, amelyekre vgyunk s amelyekre szksgnk van. Egy kapcsolat kezdetn gyakran gy rezzk, hogy a msik ember ppen azt nyjtja neknk, amire szksgnk van. Egy id mlva azonban, rossz nven vesszk tle, amirt klnbzik tlnk, s megprbljuk megvltoztatni t, hogy hozznk hasonlv vljon. Ne feledjk, hogy azrt vonzottuk t az letnkbe, hogy tantson s inspirljon bennnket. Az a feladatunk, hogy legynk nyitottak s fedezzk fel azon tulajdonsgainkat, amelyeket a msik visszatkrz.

* Az emberek, akikkel kapcsolatom van, a tantim.

- 103 -

JNIUS 12 A rendetlen-rendes polaritsa


A kapcsolatokban az egyik legnagyobb problma - a rend s a spontaneits kztti ellentt. Ebbe a konfliktusba belekerl csaknem az sszes egytt l ember. Az egyik fl ltalban rendszeret, mg a msik rendetlen. Ez az ellentt valjban a nagyon rendszerezett, szervezett, lineris, azaz az egyenes trl le nem tr oldalunk s a spontnabb, intuitvabb s kreatvabb oldalunk kztti konfliktust tkrzi. Mindkt fl a msikat jtssza ki. Soha nem szn konfliktusban lesznek ezek a benned lv tulajdonsgok, amg fel nem ismered, hogy ez a konfliktus arra hvja fel a figyelmed, hogy mindkt oldalra szksged van. Mindkt ellenttes nednek meg kell tallnia az egyenslyt e kt vglet kztt s meg kell tanulnia harmniban lni velk.

* Egyenslyt keresek az letemben jelenlv rend s spontaneits kztt.

JNIUS 13 Az elktelezettsg-szabadsg polaritsa


Nagyon gyakori egy kapcsolatban, hogy az egyik ember szorosabb ktelkre, nagyobb kzelsgre s mlyebb benssgessgre vgyik, mg a msik nagyobb szabadsgot s tbb teret kvn megtartani magnak. Ez a kls konfliktus tkrzi a mindnyjunkban meglv s egymssal szembenll polaritsokat. Mindannyian kzelsgre, s benssges, szoros kapcsolatra vgyunk. Ugyanakkor flnk attl, hogy elvesztjk a szabadsgunkat s az egynisgnket. Ha ilyen jelleg konfliktus van a kapcsolatodban, prbld meg kiderteni, mi lehet az, amit az ellenttes rszeidrl mond neked.

* Megtallom annak mdjt, hogyan lehetek szabad egy szoros kzeli kapcsolatban.
- 104 -

JNIUS 14 Az emocionlis-racionlis polaritsa


Sok kapcsolatban gyakran lp fel olyan konfliktus, amelyben az egyik ember sszeren s rzelemmentesen viszonyul az lethez, mg a msik emocionlisan kzelt hozz. Sokszor ilyenkor a frfi-n polarits jelenltrl van sz. Tradicionlisan a trsadalom arra kondicionlta a frfiakat, hogy racionlisabbak, a nket pedig arra, hogy emocionlisabbak legyenek. gy pldul, ha egy nagyon emocionlis n tlsgosan racionlis frfival van kapcsolatban, ez figyelmeztets a frfi szmra, hogy prbljon meg kzelebbi kapcsolatba kerlni az emciival s az rzelmeivel. A n pedig valsznleg azrt kerlt kzeli viszonyba pont ilyen frfival, mert arra van szksge, hogy fejlessze magban az rzelemmentesebb s szemlytelenebb energikat, amelyek egyfajta ert s egyenslyt hoznak az letbe.

* Megtallom az egyenslyt a rci s az emci kztt.

- 105 -

JNIUS 15 Tegyk rsznkk az ellenttnket


Amikor egy kapcsolat valamelyik terletn konfliktus van, ez rendszerint annak a jele, hogy mindkt fl visszatkrzi a msiknak azt az energijt, amelyet annak az embernek fejlesztenie kell. Ha a kt ember nem hajland befogadni ezeket az ellenttes energikat s tovbbra is a szmukra megszokott irnyt kvetik, mg tvolabb kerlnek egymstl. Pldul, az emocionlis-sszer polaritsban, a n hordozni kezdi a frfi helyett a frfi emocionlis energijt, s gy ktszer olyan emocionliss vlik. A frfi pedig a felelssg ktszeres terht cipeli mindannak, ami a vilghoz val racionlisabb hozzlls miatt nlklzhetetlen. gy rzelmileg mg visszafogottabb vlik. Mindketten gy juthatnak keresztl ezen a holtponton, ha lassan elkezdik fejleszteni ellenttes oldalaikat.

* Fejlesztem s szerves rszeimm teszem polaritsom elnyomott plusait.

- 106 -

JNIUS 16 Kapcsolataimban kifejezsre jutnak a tulajdonsgaim


Gondolj valakire az ismerseid vagy hozztartozid kzl, akivel problmid vannak. Ez lehet a frjed vagy a felesged, valamelyik munkatrsad, egyik gyereked vagy vagy egy rokonod, de lehet valamelyik bartod is. Tedd fel magadnak a krdst, vajon milyen tulajdonsgai vannak ennek az embernek, amelyek homlokegyenest klnbzek a tieidtl. Miknt fejez ki ez az ember valamit, amit te teljesen mskppen fejeznl ki? Lehet, hogy ez az ember ppen azt a tulajdonsgodat tkrzi vissza, amelyikrl nem tudsz vagy amelyiket nem engeded megnyilvnulni. Ha negatvnak tallod ezt a tulajdonsgodat, keresd meg a mgtte meghzd pozitv lnyeget. Pldul, ha ez az ember rmens vagy aggresszv, elkpzelhet, hogy azt a rszedet tkrzi vissza, amelyiknek ntudatosabbnak s magabiztosabbnak kellene lennie. Vagy, ha ezt az embert lustnak tartod, taln azt az nedet mutatja meg neked, amelynek tbb lazasgra volna szksge.

* Valamennyi kapcsolatomban megltom nmagam tkrkpt.

- 107 -

JNIUS 17 Mi az, amit eltlsz? Mivel szemben vagy kritikus?


Sokszor nehz felismerni vagy elfogadni, hogy azok az emberek, akikkel nehezen jvnk ki, tulajdonkppen nmagunk megtagadott rszeit tkrzik vissza. Legknnyebben ezt abbl tudod megllaptani, hogy azt rzkeled, tlsgosan kritikus vagy egy ilyen emberrel szemben. Lehet, hogy a felszn alatt fltkeny vagy r, de az is elkpzelhet, hogy ez az ember olyanfajta energit raszt magbl, amelyet visszafogsz vagy nem engedsz kifejezsre jutni. Lehet, hogy ezek az emberek szintn kizkkentek egyenslyukbl, csak veled ellenttes irnyban. Nem kell felttlenl hozzjuk hasonlv vlnod vagy tlzsokba esned. Csupn ismerd fel azt, hogy egy kicsivel tbbet kellene kifejlesztened magadban ezekbl az energikbl. Pldul, ha csendes, visszafogott ember vagy, taln kritikusan szemlled azokat, akik igyekeznek maguk fel fordtani a klvilg figyelmt. Lehet, hogy k azt a rszedet tkrzik vissza, amelyik tbb odafigyelst ignyelne.

* Mikor vagyok kritikus msokkal vagy nmagammal szemben? Miknt mutatja ez azt a rszemet, amelyet nem fogadok el?

- 108 -

JNIUS 18 Elkerls s elfogads


Kerlni igyeksznk azt, amitl flnk, mert gy vljk, hogy a szembesls szrny kvetkezmnyekkel fog jrni. Azonban az igazn szrny kvetkezmnyek az letnkben abbl szrmaznak, ha elkerljk azt, amirl tudnunk kellene vagy amit fel kellene fedeznnk. Meg kellene tanulnunk elfogadni azt, amitl flnk - akr rzelmeink feltrsrl van sz, akr a pnzbeoszts elsajttsrl! Az elfogads nem ms, mint hajlandnak lenni arra, hogy meglssuk s megrtsk a dolgokat, szembesljnk velk, s ne tasztsuk el magunktl. Az elfogads nem jelenti azt, hogy olyasmit is be kell engednnk az letnkbe, ami nem j neknk. Hatrokat kell szabnunk s kpesnek kell lennnk klnbsget tenni a szmunkra hasznos s kros dolgok kztt.

* Hajland vagyok szembeslni nmagammal s az let minden oldalval, s megrteni azokat.

- 109 -

JNIUS 19 Elszr kls tetteket hajts vgre


Az, hogy hajlandak vagyunk tanulni a kapcsolatainkbl, nem jelenti felttlenl azt, hogy azokat is megtartsuk, amelyek nem jk a szmunkra. Ha egy kapcsolatban testileg vagy emocionlisan bntalmaznak bennnket, azt kell megtanulnunk, miknt llthatunk fel korltokat nmagunk megvdsre. Ne fljnk elszaktani a ktelket, ha ez az egyetlen mdja az nmagunkkal val hatkony trdsnek. Az emberek csak olyan mrtkben tudnak kritizlni vagy bntalmazni bennnket, amilyen mrtkben elfogadjuk tlk vagy megengedjk nekik. Ha gondoskodni akarunk magunkrl, elszr tegynk kls lpseket. Ezutn nzznk bellre, s hagyjunk fel nmagunk kritizlsval s bntsval. Ehelyett inkbb kezdjk szeretni s segteni magunkat.

* Megfelel hatrokat szabok, hogy megvdjem magamat s gondoskodjam magamrl.

- 110 -

JNIUS 20 Ismerd fel a pozitv tkrket


Kezdetben, amikor gy tekintnk a kapcsolatainkra, mintha tkrbe nznnk, igen hajlamosak vagyunk arra, hogy csak a negatvumokat vegyk szre. Fontos, hogy szrevedd a kapcsolataidbl jv pozitv visszajelzst csakgy, mint a negatvot. Gondolkozz el azon, mi pozitvat s szpet teremtettl az letedben, hiszen ez is visszatkrzdse annak, aki vagy. A negatvumokra ne gy tekints, mint olyasmire, ami miatt ostoroznod kellene magad, hanem mint olyasmire, amit mg meg kell tanulnod tkletesteni, hogy megszlessen a remekm, amelyen munklkodsz. letedet folyamatos, soha vget nem r, elremutat feladatnak tekintsd, mindig tkletestened s csiszolnod kell.

* A pozitv visszajelzsekbl ltom, mennyi szpsg van bennem.

- 111 -

JNIUS 21 A pldakpek visszatkrzik bels tulajdonsgaimat


Gondolj valakire, akinek tulajdonsgait szintn csodlod. Mi az, amit nagyra tartasz ebben az emberben? Szerinted benned is megvannak ugyanezek a tulajdonsgok? Igen, megvannak, br lehet, hogy mg nem fedezted fel ket magadban, vagy mg nem fejlesztetted ket olyan fokra, mint az az ember. Most pedig tgy gy, mintha valamelyik rszed nagyon hasonltana arra, akire felnzel, s gondolkozz azon, miknt tudnd ezt a rszedet aktivizlni s kifejezsre juttatni az letedben. Kpzeld el, hogyan viselkedne ez az ember egy bizonyos szituciban, s engedd, hogy az energija keresztlramoljon rajtad. Vgl krd meg a bels vezetdet, adjon tancsot, miknt tudod felsznre hozni magadban ezeket az energikat.

* A pldakpemben csodlt tulajdonsgok bennem is megvannak. Megtanulom kifejezni ezt a rszemet.

- 112 -

JNIUS 22 Mindig szksgnk lesz kapcsolatokra


Nha eltndnk, vajon szksgnk lesz-e egyltaln kapcsolatokra, ha majd egyszer teljes s harmonikus szemlyisgekk vltunk. A kapcsolatok megmutatjk neknk, mit kell tennnk ahhoz, hogy teljesek legynk, s ha egyszer megtanultuk a leckt, a kapcsolatok akr feleslegess is vlhatnak. Csakhogy vgs eredmny termszetesen nincs. Nincs olyan pont, amikor azt mondhatnnk: "Na, most mr tkletes vagyok." Az nmagunk felfedezsnek folyamata llandan elrevisz s egyre mlyebb vlik. Emberek vagyunk, ezrt szksgnk van szeretetre, valamint kontaktusra s ms emberek kzelsgre. Ahogy egyre tudatosabb vlunk, kapcsolataink rvn egyre tbb oldalunkat tapasztalhatjuk meg. Kapcsolatainkat csak ersti, ha tbbet mutatunk meg abbl, akik valjban vagyunk.

* Kapcsolataim letem fontos rszt alkotjk.

JNIUS 23 Kapcsolatainkat meg lehet "gygytani"


Sokan vagyunk, akiknek a kzeli kapcsolataik olyan fjdalmas kzdelmet jelentettek, amitl nehz bzni abban, hogy az letnkben az sszes kapcsolatunk elssorban segt s lvezetes lesz. Mindazonltal, ha hajlandak vagyunk vllalni egy mlyebb emocionlis munkt, a kapcsolatainkban tkrzdni fog az nmagunkkal val kapcsolat felptsnek minden lpse. Ahogy egyre harmonikusabb vlunk, kapcsolatainkban hihetetlenl tisztn visszatkrzdik letkedvnk, nmagunk szeretete s nkifejezse.

* Amint gygytom magam, kapcsolataim egyre jobb vlnak.


- 113 -

JNIUS 24 A visszatkrzds koreogrfija


A tudatos kapcsolat olyan, mint egy tnc koreogrfija, amelynek f motvuma az, hogy a msikban llandan ltod nmagad tkrkpt. Szntelenl visszatkrzitek egyms fejldsi folyamatait. Amint elmozdulsz egy polarits egyik sarka fel, ltod, hogy a msik az ellenttes pont fel igyekszik. Egytt jrjtok a tncot, gy erstve egymst. Olykor rvid idre megrekedtek. Mskor igazi netek mlyebb kifejezsre ksztetitek egymst. Ez a folyamat soha nem sznik meg - egyre mlyl s egyre nyitottabb vlik. E tnc koreogrfija egymsrl s az letrl szl.

* Egy leten t jrom a tncot azokkal, akiket szeretek.

JNIUS 25 A szex energija


Szexualitsunk kapcsolatba hozhat az energiaramlssal, a bennnk szunnyad letervel. A szexualits nem vlaszthat el attl, ami az energik szintjn trtnik egy kapcsolatban. Mlyen s kzvetlenl sszefgg azzal, hogyan tudjuk kezelni az emciinkat s mennyire letisztultak az rzseink. Minl mlyebben tapasztaljuk meg az rzseinket, s minl jobban tudjuk kifejezni ket, annl tisztbb vlnak a csatornink, amelyeken szabadon s gynyrt hozan tud ramolni a szexulis energia.

* Szexulis energim szabadon s tisztn ramlik.

- 114 -

JNIUS 26 A szexualits szintesget kvetel


A szexulis kapcsolat egyik kulcsfontossg felttele - az szintesg. Mennyire vagy igazi s hamistatlan? Mennyire szintn fejezed ki azt, amit rzel? Visszafogsz-e magadban valamit? Ezekre a krdsekre nehezebb vlaszolni, mint gondolnnk, ugyanis az nmagunkkal s msokkal val szintesgnek igen sok rtege ltezik. Egyfell tudatosan gy dntnk, hogy nem beszlnk azokrl a dolgokrl, amelyeket rznk vagy gondolunk, mert gy vljk, a msik nem rti meg s nem fogadja el. Msfell, legszvesebben tudomst sem vennnk arrl, amit igazbl rznk, mert attl flnk, a msik nem fogadn el, vagy hogy rzseink s gondolataink sszezavarnnak mindent s megharagtank a msikat. Anlkl, hogy tudatban lennnk, finoman visszatartjuk az informcit vagy az rzseinket. Mindez vgl is azrt van, mert rettegnk a visszautaststl, a meg nem rtstl s attl, hogy a partnernk elhagy bennnket.

* szintn fejezem ki az rzseimet.

- 115 -

JNIUS 27 Az szintesg hinya gyengti a kapcsolatokat


Valahnyszor magunkban tartjuk azt, amit valamilyen szinten kzlni szeretnnk legyen az egy aprsg, egy finom rnyalat -, gtat emelnk a rajtunk keresztlraml leter el. Ezzel gyengtjk nmagunkat s a kapcsolatunkat. Sok minden egyb mellett cskken a szexulis energia is. Ez jtszdik le sok hosszan tart kapcsolatban. Nagyon nehz minden pillanatban szintnek lenni nmagunkhoz s mindenkihez. Az emberi termszet sajtsga, hogy igyekszik msok kedvben jrni, ami azt jelenti, hogy nem akarjuk a msiknak megmutatni kevsb elnys oldalunkat. Biztonsgra is vgyunk, ezrt flnk feltrni olyasmit, ami veszlyeztetheti a kapcsolatot. Az igazsg elpalstolsnak van egy alig szrevehet szintje. Amilyen mrtkben elrejtjk az igazsgot, olyannyira gyengl egy kapcsolat energija.

* Minl szintbb vagyok, annl letersebbnek rzem magam.

- 116 -

JNIUS 28 Ne flj az szintesgtl


Nem lehetetlen olyan kapcsolatot teremteni, amely lettel teli, szenvedlyes, nmagt megjt, s soha nem veszti el szexulis izgalmt. Furcsn hangzik, de ppen azzal tudjuk letben tartani a kapcsolatunkat, hogy nem flnk kockra tenni. Annak rdekben, hogy hiteles szemlyisg, nmagad maradhass, s hogy meglhesd az igazsgodat, szembeslnd kell azzal a veszllyel, hogy elvesztheted a partnered. Ne flj kimutatni azon tulajdonsgaidat, amelyeket szeretnl elpalstolni, mert elnytelennek hiszed azokat s attl rettegsz, hogy veszlyeztetik a kapcsolatodat. Lehet, hogy elveszted a partnered, de sokkal valsznbb, hogy l s ers kapcsolatot hozol ltre.

* Vllalom a kockzatot, hogy nmagam legyek.

JNIUS 29 A szexualits ciklusonknt visszatr energia


letnknek vannak idszakai, amikor rezzk magunkban a szexulis energit, s vannak idszakai, amikor nem. gy van ez a kapcsolatainkban is: a szexulis vonzds bizonyos idszakonknt ismtldik. Ismerjk fel ezt, s ne tegynk ellene semmit. Nha, amikor nem rznk magunkban szexulis vgyat, megijednk, hogy taln mr kiveszett bellnk! m, mint mindennek a termszetben, szexulis ciklusainknak is meghatrozott ritmusa van. Bizonyos idszakonknt arra van szksgnk, hogy befel forduljunk, mert a magnyosan eltlttt id feltlt bennnket. Energiink regenerldnak, s jra vgyat rznk arra, hogy egybeolvadjunk a msikkal.

* Tiszteletben tartom termszetes energiaciklusaimat.


- 117 -

JNIUS 30 A szex sok szinten ltezik


A szex jelen van mind a ngy szinten: a lelki, a mentlis, az emocionlis s a fizikai szinten. Lelki skon a szex azt a mly kapcsoldst jelenti, amely a msikhoz kt bennnket: a msik llekkel val egybeolvads tantrikus kapcsolatt. Mentlis skon a szexualits a fantzink, kapcsolds az elmnkben ltez valamennyi lehetsghez. A szexualits emocionlis szintjn a szerelmi kzelsgtl rzett kielglst kapjuk. Fizikai skon a szexualits felolddst s beteljeslst nyjt a testnknek. Ezen szintek brmelyike hozhat kielglst, m ha teljessgre vgyunk, meg kell tapasztalnunk mind a ngyet.

* Szabad teret engedek szexualitsom mindegyik szintjnek.

- 118 -

* * *

N Y R
* * *

JLIUS 1 A drog-krzis
A trsadalmunkban jelenlv kbtszer-jrvny a maszkulin s a feminin polarits kulturlis egyenslynak hinyval hozhat sszefggsbe. Frfias jelleg energiink tlhangslyozsa arra ksztet bennnket, hogy llandan produkljunk valamit s hajszoljuk magunkat. Ez elnyomja a nies energinkat, amely inkbb kreativitsunkat, az intucit s a lelkisget helyezi eltrbe. Vannak olyan drogok, amelyek erstik ezt a tendencit; azt az illzit keltik bennnk, hogy hatalommal rendelkeznk s irnytunk. Ms kbtszerek kikapcsoljk a lineris bal agyfltekre jellemz energikat, s helyettk a kpi, spiritulis, intuitv jobb agyflteke energijt hozzk mkdsbe. Termszetesen mindezt flttbb destruktv mdon teszik. Mindenesetre lehetv teszik szmunkra, hogy idrl idre tltogassunk pszichnk msik oldalra. Ha clunk az, hogy legyzzk a drog-krzist, akkor meg kell tallnunk azokat a kreatv s egszsges mdszereket, amelyek segtsgvel tmogatni tudjuk embertrsainkat sajt polaritsaik felfedezsben s balanszrozsban.

* Megtallom a frfias s a nies energiim kifejezsnek egszsges mdjait.

- 119 -

JLIUS 2 Mindannyiunknak vannak kros szenvedlyei


Olyan trsadalomban lnk, amely tele van kros szenvedllyel, s szinte mindannyian hajlamosak vagyunk ilyen vagy olyan kros magatartsminta kvetsre. Lehet, hogy kros szenvedlynk az evssel vagy a drogfogyasztssal kapcsolatos (ide rtjk a cigarettt, a kvt s az dessgeket is), de lehetnek a pnzkltssel vagy a partnerkapcsolatokkal sszefgg kros magatartsformink, vagy esetleg munkamnisok vagyunk. Mg a meditci is kros szenvedlynek tekintend sok ember esetben. Minden magatartsminta, amelyet azrt erltetnk magunkra, mert meneklni akarunk rzelmeink ell, s minden igazi rzelmet helyettest ptcselekvs knnyen kros szenvedlly vlhat. A trsadalom, amelyben lnk, nem tantott meg minket szksgleteink kielgtsnek hatsos mdjaira, sem a harmonikus letvitelre, ezrt sajt magunknak kell megbirkznunk ezzel a feladattal.

* Megtanulom kielgteni szksgleteimet termszetes s harmonikus mdon.

- 120 -

JLIUS 3 A drogok meggtoljk elemi neink mkdst


Az alkohol s nhny ms drog meggtolja elemi neink rendes mkdst. tmenetileg visszatartjk bels kritikusunkat is. Kitik a nyeregbl a noszogatt, a vdelmezt, a vdelmez-irnytt, s lehetv teszik, hogy szemlyisgnk megtagadott oldalai kerljenek eltrbe, azaz szemlyisgnk emocionlisabb nei, a spontnabb, kifejezbb, szexulisabb s rzkibb energiink - mindazokon a terleteken, amelyeket az elemi n egyb krlmnyek kztt httrbe knyszert. s persze, amikor a kbtszer hatsa elmlik, amikor az alkohol mmora elszll a fejnkbl, akkor visszatrnek elemi neink, len a bels kritikussal, s slyosabban nehezednek rnk, mint valaha. rdgi krbe kerlsz, mert msnap, amikor felbredsz, bels kritikusod hallra marcangol, s amilyen gyorsan csak lehet, megint harckptelenn akarod tenni. Ha megszaktod az rdgi krt, megrtheted a benned lejtszd folyamatot s tudatosan dolgozhatsz sajt bels egyenslyod visszalltsn.

* Megtanulom a httrbe szortott neim egszsges kifejezst.

- 121 -

JLIUS 4 A zsarnok s a lzad


Sok kros szenvedlynek hdol ember tlzottan azonosul szemlyisgnek lzad oldalval. k a bennk lakoz zsarnok s lzad kzti konfliktus ldozatai. Mg a bels zsarnok llandan elrja, hogy mit szabad s mit nem szabad csinlnunk, addig a bels lzad azon van, hogy a szablyokkal homlokegyenest ellenkez dolgokat hajtson vgre. Ha a bels lzad uralkodik benned, nem vagy igazn szabad. Ez egy tudattalan "csakazrtis" reakci, amely lehet kifejezetten rombol hats is. A szabadsgot tudatossggal tudjuk elrni - tudatostsuk magunkban a bels zsarnok s a bels lzad megltt, s ne hagyjuk, hogy brmelyikk is hatalmba kertsen. Mindketten jt akarnak a maguk mdjn, de egyikjk sem tesz igazn jt veled. Itt az ideje, hogy vget vessnk hatalmaskodsaiknak s kikerljnk karmaik kzl.

* Vannak szemlyisgemnek zsarnok s lzad aspektusai?

- 122 -

JLIUS 5 A kros szenvedly nem ms, mint szeretethiny


A bennnk lv gyermeknek vannak bizonyos alapvet szksgletei. Ilyen a szeretetigny, az rzelmi s a testi kontaktus s az nkifejezs. Ha ezeket a szksgleteket nem elgtettk ki teljes mrtkben a gyermekkorban (mint ahogy erre a legritkbb esetben van plda), klnfle magatartsmintkat alaktunk ki, amelyekkel a bennnk lv gyermeket knyeztetjk. Valjban ezek a rossz beidegzdsek tudat alatti, tves ksrletek: a bennnk lv gyermekrl prblunk gondoskodni a segtsgkkel. A gyermeket szeretnnk tpllni azzal, hogy alkoholt fogyasztunk, dohnyzunk, gygyszereket szednk vagy tl sokat esznk. gy prbljuk tomptani fjdalmait. Vagy gy akarjuk msok elismerst kivvni s ezltal biztonsgrzetre lelni, hogy agyondolgozzuk magunkat, vagy hogy msokrl gondoskodunk. Persze eredmnyre ez a mdszer sem vezet, mert nem elgti ki a bels gyermek igazi szksgleteit, radsul hihetetlenl rombol hats a testnkre s a lelknkre nzve egyarnt. Eredmnyre az vezet, ha szaktunk kros magatartsmintinkkal, szembenznk bels gyermeknk tnyleges ignyeivel, s lpseket tesznk ezek kielgtsre.

* lek-e valamilyen kros szenvedllyel vagy magatartsmintval, hogy knyeztethessem a bennem lv gyermeket?

- 123 -

JLIUS 6 Nyjtsd ki a kezed s krj segtsget


A kros szenvedlyek lekzdsben az egyik legfontosabb lps, hogy tmogatst s segtsget krjnk olyan emberektl, akik tnyleg megrtik problmnkat. Ezzel tulajdonkppen magunkat gyzzk meg, hogy megrdemeljk a segtsget s a szeretetet. Sok, kros szenvedlyekkel kzd ember hatkony tmogatst kapott a Nvtelen Alkoholista seglyszolglattl, s ms tizenkt lpcss programoktl. Ezek a programok csoportokat szerveznek, s az emberek itt megkapjk azt a tmogatst, megrtst, trdst, amelyet nem kaptak meg csaldjuktl, vagy amely valami miatt hinyzik letkbl. Itt megteremtik a felttel nlkli elfogads atmoszfrjt, amely teljesen ellenttes a bels kritikus hangjval. Mivel a legtbb kros szenvedllyel rendelkez emberben a bels kritikus nagyon ers, a csoportfoglalkozsok segtsgvel elkezdik ellenslyozni a bels kritikus hatst, s megtanuljk nmaguk felttel nlkli elfogadst s szeretett.

* Megtallom azt a szeretetet s tmogatst, amelyre szksgem van letemben.

- 124 -

JLIUS 7 Szksgnk van lelki kapcsolatra


Az egyik ok, amirt a tizenkt lpcss csoportfoglalkozsok oly hatkonyak, az, hogy hozzsegtik a rsztvevket a kzvetlen lelki kapcsolatok kialaktshoz, s gy nem lesz szksgk arra, hogy kbtszert fogyasszanak s azzal rjk el ugyanazt a hatst, amelyet a lelki kapcsolat adhatna. Ezek a programok lehetsget adnak az emberek szmra, hogy megtapasztaljk sajt felsbb eriket. Vgl is ezrt nylnak kbtszerhez is. Mihelyt rzelmi tmogatst kapunk ms emberektl, s elkezdnk sszekapcsoldni lelknk bels lnyegvel, megteremtjk pszicholgiai gygyt munknk alapjt.

* Kapcsolatban vagyok sajt felsbb ermmel.

JLIUS 8 Hogyan viszonyulsz az evshez?


Az tel az egyik leggyakrabban hasznlt szer a szeretet, az er s a biztonsgrzet ptlsra. Tbb funkcit is betlt. Ha a benned lv gyermek nem kap elg szeretetet s knyeztetst, a krptls egyik mdja az, hogy etetjk. Pedig a legfontosabb, amire szksgnk van, a szeretet, az rzelmi kapcsolat s/vagy az, hogy megengedjk magunknak tlni s kifejezsre juttatni rzelmeinket.

* Szeretettel tpllom a bennem lv gyermeket, nem ptszerekkel.

- 125 -

JLIUS 9 Az dessg a szeretetet ptolja


Nagyon sok ember mindenfle des finomsggal prblja helyettesteni a szeretetet. Ha dessget esznk, ugyanazt az rzst ljk t, mint amikor szeretetet kapunk. A csokold klnsen hatsos. Az dessg olyan kbtszer, amely a bennnk lv gyermekben ideiglenes boldogsgot idz el. Alkalmanknt megrdemeljk, hogy egy kis csokoldval knyeztessk magunkat, de ez nem helyettestheti azt a szeretetet, amelyre bels gyermeknknek igazbl szksge van. Miknt tudod mskpp, egszsgesebben knyeztetni bels gyermekedet, hogy rezze a szeretetedet s boldog legyen?

* Megtallom a bennem lv gyermek knyeztetsnek egszsgesebb mdjait.

JLIUS 10 A koffein kbtszer


A koffein olyan kbtszer, amely hatsra mg jobban eltrbe kerlnek a maszkulin rtkek, pldul a termelkenysg s a racionlis letszemllet. A legtbb ember reggel rgtn egy kvval kezdi a napot, hogy ettl "beinduljon". Sz szerint ugrsra ksz llapotba hozza a testt, hogy dolgozni, termelni tudjon. De azltal, hogy mestersges mdon stimulljuk magunkat, elvesztjk kapcsolatunkat testnk termszetes letritmusval. Elvesztjk kapcsolatunkat testnkkel, s gy elvesztjk kapcsolatunkat rzelmeinkkel is. Ha le akarsz mondani a koffeinrl, prblj meg visszatallni tested termszetes ritmushoz s tempjhoz. Bzzl bennk.

* Megtanulok bzni testem ritmusban.

- 126 -

JLIUS 11 Az evs helyettestheti maszkulin energiinkat


Az evssel s a slyflsleggel kapcsolatos problma ni s frfi energiink egyenslynak hinyra vezethet vissza. Ha tlslyban vannak a ni energiid, kicsit vdtelennek s talajtalannak rzed magad. Hzssal helyettestjk a frfias energikat, teltebb testtel prbljuk a sebezhet kisgyermeket vdelmezni, s biztos talajra tallni a vilgban. Vagy azltal, hogy megtagadod magadtl az lelmet, ersnek s parancsolnak kpzeled magad. Ezeknek a problmknak az egyik megoldsa az, hogy elkezded kifejleszteni konstruktv maszkulin energiidat, amelyekkel tmogathatod magad, s amelyek segtsgvel biztos talajt rezhetsz a lbad alatt.

* Engedem, hogy a maszkulin energiim segtsenek engem az letben.

- 127 -

JLIUS 12 Tanulj meg hatrokat szabni


Az evssel s a testsllyal kapcsolatos problmk nagyon sokszor a korltokkal hozhatk sszefggsbe. Ha nem tudod, hogyan kell pontos hatrokat szabni, azltal, hogy nemet tudsz mondani msoknak, vagy ha nem tudod, hogyan vdd meg magad, hogyan tartsd tvol magadtl az embereket, amikor erre van ignyed, akkor a sz szoros rtelmben a slyfeleslegeddel mintegy kertst emelsz magad kr. A slyfelesleg az er, a szilrdsg s a biztos talaj rzett kelti, a br alatti fls hs- s zsrrteg pedig tnylegesen megvd attl, hogy felvedd a kvlrl jv energikat. A test gy prblja vdelmezni a kisgyermeket, hiszen nagyon rzkeny - rhangoldik mindenkinek az rzseire, rzelmeire, s felveszi msok energiit. Amikor nem igazn tudod, hogyan vdd meg nmagad, akkor egyrszt azrt nylsz tel utn, hogy tplld a benned lv gyermeket, msrszt, hogy egy vdelmi rteget teremts magad kr, hiszen gy nagyobb biztonsgban rezheted magad, s ltezni tudsz a vilgban.

* Hatrokat szabok, hogy vdelmezzem a sebezhet kisgyermeket.

- 128 -

JLIUS 13 Az tel nem azonos az anyval


A tpllkozssal kapcsolatos problmk gyakran az anya vagy a gondoskod, anyskod energia krl forognak. Meg kell tanulnunk anyskodnunk nmagunk felett, ahelyett, hogy arra vrjunk, hogy mg mindig megkapjuk azt, amit rgebben megkaptunk vagy szerettnk volna megkapni az anynktl. J anyja lehetsz a benned lv gyermeknek, ha szeretettel, megrtssel s tmogatssal veszed krl. J apja is lehetsz, ha vdelmezed, bizonyos szablyokkal rendet viszel az letbe s tmogatod. Fggetlenl attl, hogy frfi vagy-e vagy n, ki kell fejlesztened magadban a pozitv anyai s apai energikat a benned lv gyermek tmogatsra.

* J apja s j anyja vagyok a bennem lv gyermeknek.

JLIUS 14 Teremts egyenslyt a tpllk s az lvezet kztt


Rengeteg szablyt s fogadalmat tallunk ki magunknak arra vonatkozan, hogy mit ehetnk s mit nem. Klnbz fogykrkat tartunk, mindenfle tkezsi alapelveket kvetnk, aztn fellzadunk ellenk. Ha tnyleg j szlje akarsz lenni a benned lv gyermeknek, akkor olyan teleket adjl neki, amelyek egyarnt tpllak s lvezetesek. Talld meg az egyenslyt a tpllk s az lvezet kztt: az telek legyenek egyszerre egszsgesek, laktatak, de finomak is, s a bels gyermek szeresse ket.

* zletes s tpll teleket eszem.

- 129 -

JLIUS 15 Fedezd fel, hogy a tested mit szeret enni


A tested megmondja neked, mit kell enned, ha az tel mr nem valamit helyettest ptszerknt szerepel az letedben. Ekkor mr tnyleg elkezdhetsz odafigyelni a testedre, hogy megtudd, mit szeret s mit nem. A tested zenetei teljesen egyrtelmek. Ha az esetek nagy rszben olyan teleket eszel, amelyeket a tested szeret, s nem olyanokat, amelyekrl te azt hiszed, hogy enned kellene, a tested viszonzskppen egszsges, boldog s leters lesz. R fogsz jnni, hogy a tested azt akarja, ami valban j neki.

* Ma idt fordtok arra, hogy megfigyeljem, hogyan reagl a testem arra, amit eszem.

JLIUS 16 A tudatos evs a gyakorlatban


A tudatos evs a gyakorlatban hrom tudatossgi szintet foglal magban. Elszr az rzelmi problmkkal foglalkozz: mirt eszel, mirt ppen azt, s az evssel igazbl mit akarsz elrni. Fedezd fel bels gyermeked szksgleteinek mlyebb szintjeit, s tanulj meg az etetsnl hatkonyabb mdon gondoskodni rla s vdelmezni t. Msodsorban tanulj meg kommuniklni a testeddel, hogy megtudd, mit akar, mikor akarja, amit akar, s mi okoz neki lvezetet. s ne felejtsd el, hogy mindez idrl idre vltozhat annak fggvnyben, hogy hol lsz, milyen az id, mennyi energid van, milyen munkt vgzel, s hogy milyen az letstlusod. A harmadik lpsben gondold vgig, valjban hogyan tkezel. Hol eszel, hogyan kszted el az telt, mennyi idt adsz magadnak az evsre?

* Egyre tudatosabban figyelem, hogyan eszem.

- 130 -

JLIUS 17 Ne siess az evssel


Mennyi idt hagysz magadnak az evsre? Lelsz, ha eszel? Megengeded magadnak, hogy lvezd a pillanatot? Odafigyelsz minden falat zre? Vagy munka kzben gyorsan bekapsz egy szendvicset, mikzben fl sem llsz az rasztalodtl? Mindennap elegend idt kell fordtanunk az tkezsre. Tplljuk s szeressk a bennnk lv gyermeket, s gondoskodjunk rla.

* Ma nem sajnlom magamtl az idt az evsre.

JLIUS 18 Teremts kellemes krnyezetet az tkezshez


Hol eszel? Milyen krnyezetet teremtesz magadnak az tkezshez? Van elg helyed? Lelsz egyltaln? Fontos, hogy elg helynk legyen az tel lvezsre. Csak gy tpll bennnket. Szeressk magunkat annyira, hogy az telt s a krnyezetet is szpp varzsoljuk.

* Ma kellemes krnyezetet teremtek tkezseimhez.

- 131 -

JLIUS 19 Szeretettel ksztsd el teledet


Fggetlenl attl, hogy ma mit fogsz enni, fontos, hogy szeretettel ksztsd el. Ne csapd csak gy ssze. Ennl jobbat rdemelsz. Gondolj az telre, mikzben kszted, gondolj arra, milyen szp ltvnyt nyjt majd, milyen j illata lesz, s milyen zletes lesz. Hatrozd el, hogy szeretettel tpllod magad ezzel az tellel. Fordts egy-kt percet arra is, hogy gusztusosan elrendezd egy szp tnyrra, s terts meg magadnak akkor is, ha egyedl eszel.

* Ma szeretettel ksztem el az telemet.

JLIUS 20 Tbb szinten is tplld magad


Az tel sszetett energiaforma, tpll minket energetikai szinten s fizikai szinten is. De amikor esznk, nem csak a testnket tplljuk, hanem az emocionlis szintet is. Gondoljunk csak arra, hogy az tellel a bennnk lv gyermeknek is kedveskednk, hiszen olyasmit adunk magunknak, ami szp, finom s illatos. Legyen az evs lvezetes, rmteli lmny a szmodra. A spiritulis s az teri szinten is tpllod magad. Gondolj arra, hogy az telt a fld adta, tpll tged. Minden szinten energihoz jutsz, ha evs kzben rjuk hangoldsz.

* Tbb szinten tpllom magam.

- 132 -

JLIUS 21 Izgalom
Az izgalmat termszetes formjban akkor rezzk, ha az letenergia tramlik rajtunk. Az izgalom felfokozott llapot, ilyenkor nagy mennyisg letenergia ramlik t a testnkn. Mgis az, amit legtbbnk izgalomknt tapasztal meg, nem ms, mint adrenalin-tladagols. Hozzszoktunk, hogy rengeteg feszltsget, kzdelmet, valsgos drmt teremtsnk letnkben, ami megemeli szervezetnkben az adrenalinszintet. A kros szenvedlynek tekinthet izgalom s az egszsges izgalom kztt az a klnbsg, hogy az elbbi hossz tvon nem eredmnyez megelgedettsget, kielglst, kiszvja az ernket s kimert bennnket. Az egszsges izgalom fellnkt minket, mert az energink termszetes ramlsbl ered.

* rzem a ltezs termszetes izgalmt.

JLIUS 22 Az izgalom s a flelem kztti sszefggs


Az izgalom s a flelem kztt szoros kapcsolat van. Mieltt tadnnk magunkat az izgalomnak, elz llapotunkat gyakran flelemknt ljk meg. Ennek klasszikus pldja a lmpalz. Az risi mennyisg letenergia, amely elads kzben tramlik rajtunk, felvillanyoz minket. Mintha a testnk megijedne ettl az energiamennyisgtl, ezrt az els reakci az, hogy megfeszl s ellenll. Ezt hisszk flelemnek. Pedig az rzs mgtt igazbl lnksg, izgalom van.

* Amikor flek, nha lehet, hogy csak izgalmat rzek.

- 133 -

JLIUS 23 A szexualits ni s frfi oldala


Ahhoz, hogy a szexualitst teljessgben megljk, meg kell ismernnk a frfi s a ni oldalt is. A hagyomnyos szerep szerint a frfiak szexualitsuk maszkulin oldalt lik meg, s megtagadjk annak ni oldalt. Ennek megfelelen a frfiak jl rzik magukat, ha agresszvek, ha hdthatnak. vk a szexualits testi rsze. A nk a szex rzkibb, rzelmibb jellegt hordozzk magukban, gy k szexualitsuk rzkenyebb, sebezhetbb oldalait lik meg. Termszetesen ezek az ltalnostsok gyakran ppen ellenkezleg jutnak kifejezsre. Vannak frfiak, akik kifejlesztettk rzkenysgket, rzkisgket, viszont szexualitsuk agresszivitsa mr knyelmetlen szmukra. s sok n lvezi a szexualits fizikai oldalt, de fl az igazi rzelmi sebezhetsgtl. Ugyangy, mint minden msban, ha csak az egyik vgt fejezzk ki egy polaritsnak, megfosztjuk magunkat letnk egyik feltl. Ha kifejlesztjk szexualitsunk mindkt oldalt, szabadon lvezhetjk ezeket, s gy kiadhatjuk magunkbl a bennnk szunnyad energikat.

* lvezem, hogy kifejezhetem szexualitsom ni s frfi oldalt.

- 134 -

JLIUS 24 A polaritsok teremtik a szexualitst


A szexualits lnyege az a vonzds, amely a vilgegyetem kt szembenll energija kztt ltezik. A legnagyobb tlts, lnksg s energia a frfi s a ni energik kzti polarisban van. Fggetlenl attl, hogy heteroszexulis vagy homoszexulis viszonyrl van sz, olyan dolgok vonzanak minket a msikban, amelyek ellenttesek sajt alapvet tulajdonsgainkkal. Ha magunkba fogadjuk a trsunk ltal tkrztt ellenttes tulajdonsgokat is, megteremthetjk nkifejezsnk teljes skljt.

* Milyen energik vonzanak a legersebben?

JLIUS 25 Fedezd fel llati nedet


Mi, civilizlt emberi lnyek, megtagadtuk lnynk egyik fontos rszt - az llati nt. Ez az sztns, fizikai oldalunk, amely segt letben maradnunk s jl lnnk az anyagi vilgban. Ide tartozik testnk, sztneink, szexualitsunk, termszetes agresszink, amelyek segtsgvel vigyzunk magunkra, megvdjk magunkat. Flnk s nagyon bizalmatlanok vagyunk lnynk e rszvel szemben, mert szemben ll mentlis s spiritulis energiinkkal. Mgis nagy szksgnk van erre az nnkre is. Ha megtagadjuk llati nnket, megfosztjuk magunkat ernktl, s elvesztjk azt a kpessgnket, hogy jl ljnk az anyagi vilgban. Teremtsnk kapcsolatot llati nnkkel, s hasznljuk ki hatalmas energijt.

* Megtanulom felismerni nem llati rszt.

- 135 -

JLIUS 26 Megtagadtuk termszetes szexualitsunkat


Azltal, hogy megtagadtuk elemi llati nnket, elvesztettk termszetes kapcsolatunkat a szexualits fizikai oldalval. Valjban sok ember nagyon szgyelli szexulis rzelmeit s a testt, amibl rengeteg bels konfliktusa tmad. Sajnos, ha valamit elutastunk vagy megtagadunk, gyakran elfordul, hogy pont annak a dolognak lesznk rabjai, amelyre mg csak gondolni sem akartunk! Ezrt trsadalmunk elgg a fizikai szex megszllottja lett - ez tkrzdik az jsgokban, a filmekben, a zenben, s ltalban a populris kultra sok ms terletn. Ez azrt van gy, mert a szexualits nnk egyik nagyon fontos rszt kpezi, s vgyunk arra, hogy jra kapcsolatot teremtsnk vele. Ha el tudjuk fogadni, birtokba tudjuk venni ezt az energit, letnk termszetes s szerves rszv fog vlni.

* Szexualitsom letem termszetes rsze.

- 136 -

JLIUS 27 Birtokold sajt agresszid


Ha megtagadod ned valamelyik rszt, egyik reakcid erre az lehet, hogy kivetted ezt ms emberekre. Ilyenkor az rnykodd vlik, s msokat fogsz vdolni miatta. Mgis azltal, hogy megtagadod s kivetted msokra, ert adsz neki. Napjainkban sok ember azonosul a bkvel, a szeretettel, a spiritualitssal. Megtagadjk agresszijukat, kivettik ms emberekre, akik valahol hborznak. Aztn meg meditlnak s a bkrt imdkoznak. Nem fogjk fel, hogy agresszijuk megtagadsval mintegy ksrtetet hoznak ltre, s ez eredmnyezi a hbort. Ha tnyleg bkt akarunk teremteni az egsz vilgban, akkor sajt agresszinkat kell elfogadnunk, s meg kell tanulnunk megfelel mdon hasznlni azt.

* Megtanulom felismerni s elfogadni sajt agresszv energimat.

JLIUS 28 A bels harcos


Hogy ura lehess sajt agresszidnak, fel kell ismerned s tisztelned kell a benned lv harcost. A harcos mind a frfiak, mind a nk njnek nagyon fontos rsze. Ez az ers, vdelmez, agresszv nnk. Hatrokat szab s intzkedik, ha a hatrokat megsrtik. Az a szerepe, hogy biztostsa a jltedet, a biztonsgodat, s hogy a jt s az igazsgot szolglja.

* Tisztelem a bennem lv harcost.

- 137 -

JLIUS 29 A harcos vdelmez bennnket


Ha nem tallod meg az utat a benned lv harcoshoz, ahhoz a rszedhez, amely az energiidra s a testi psgedre vigyz s megvd a vilgban, akkor ldozat leszel, bnthatnak s kihasznlhatnak. Ha megtagadod a benned lv harcost, vdtelen maradsz. Olyan ez, mintha energiamezd lyukas lenne, s e rsen keresztl kegyetlensg s bntalmaz energia szivrogna be. Ezrt klnsen fontos sajt vdelmnk szempontjbl, hogy talljuk meg az utat a harcoshoz s teremtsnk kapcsolatot vele. A keleti harcmvszetek olyan magas szintre emelik a kapcsolatot a harcos energival, hogy tbbet soha nem is kell hasznlni azt. Energiamezd olyan hatalmas mennyisg energit tartalmaz, hogy az nmagban megvd tged.

* A bennem lv harcos risi er, amely mindig riz s vd engem.

- 138 -

JLIUS 30 Irnytsd a benned lv harcost


Trsadalmunkban nincs megfelel helye harcos energink kifejezsnek, nincs lehetsg megbecslsre. A harcos si szerepe az, hogy az lett ldozza. Legtbbnk szmra ma mr nem az a megfelel viselkedsi forma, hogy killjunk s tnylegesen harcoljunk s megljnk msokat. A harcos energik rgi kifejezsmdja mra eltnt, mgis a bennnk lv harcos egyik alapvet archetpusunk. Fontos megtallnunk ennek az energinak a helyes kifejezsi mdjt, hogy hasznostani tudjuk letnkben. Msklnben negatv mdon fog megnyilvnulni, vagy befel fordul. Minden frfinak s nnek kapcsolatot kell teremtenie sajt bels harcosval, s irnytania kell t valamilyen mdon. A bennnk lv harcos energia vdelmez minket, s gondoskodik arrl, hogy killjon rtnk, ha veszlyes helyzetbe kerlnk. A bennnk lv harcos segt kitartanunk akaratunk, meggyzdsnk, ignyeink mellett. Az igazsg harcosv kell vlnunk, vllalnunk kell a szembeslst az lettel, s az ellentmondsok feloldst. Igazsgban s sszerendezettsgben kell lnnk.

* Az igazsgrt s az letrt harcolok.

- 139 -

JLIUS 31 Hogyan kerljk el a hbort


Ktflekppen idzhetnk el hbort. Az egyik, ha nem tudatostjuk magunkban a bennnk lv harcost, s azt gondoljuk, hogy az agresszi az egyetlen mdja a keletkezett problma megoldsnak. Ez ltalban hborhoz vezet. A msik - ami sszefgg az elsvel -, ha megtagadjuk magunkban az agresszit, kivettjk ms emberekre. Ez vgl megint hbort eredmnyez. Csak gy teremthetnk igazi bkt a vilgban, ha nem azonosulunk egyik oldallal sem, de uraljuk s felismerjk magunkban a bkeszeret lnyt s a harcost is.

* Tisztelem a bkeszeret lnyt s a harcost is.

- 140 -

AUGUSZTUS 1 Kreativitsunk forrsa a bennnk lv gyermek


Fontos kapcsolatot teremtennk a bels gyermekkel, mert kreativitsunk kulcsa. A kisgyerekek vgtelenl kreatvak, mert mg nem alakultak ki bennk gtlsok. Knnyen eljtszadoznak kpzeletkkel. Imdnak festeni s rajzolni. Dalocskkat nekelnek. Tncolnak. Varzslatosan kreatv lnyek. Mi is ilyenek vagyunk. Gyerekkorunkban bennnk is megvolt ez a varzslatos alkoter, amelyet felnttknt elfojtottunk. Ha kapcsolatba kerlnk a bennnk lv gyermekkel, felszabadtjuk sajt kreativitsunkat.

* A bennem lv gyermek elbjik, hogy jtsszon.

AUGUSZTUS 2 A kreativits kulcsa a kockzat vllalsa


A kreativits kulcsa az, hogy merjnk kiprblni valami jat, aztn megltjuk, mi sl ki belle. A bennnk lv alkot gyermek lnynknek az a rsze, amely nem fl az j dolgoktl. Mikor a gyerekek rajzolnak, nem izgatja ket, hogy a kp gy sikerl-e majd, ahogy valamilyen kritikus elvrn. Pusztn a rajzols rmrt rajzolnak. gy tpllhatjuk alkotenergiinkat, hogy odafigyelnk erre a gyermeki oldalunkra s kiprblunk olyasmit, ami rmet okoz, izgalmas, lvezetes, j, ms. Ahogy kapcsolatba kerlnk a bennnk lv gyermekkel, a kreativits teljesen j terleteit fedezzk fel nmagunkban, ami rengeteg rm s boldogsg forrsa lehet.

* Hajland vagyok vllalni az j dolgok kiprblsval jr kockzatot. Megtallom sajt kreativitsom kulcst.
- 141 -

AUGUSZTUS 3 Mindenki kreatv


Sok ember azt hiszi, hogy belle hinyzik a kreativits. Ez ltalban fiatalkori beidegzds eredmnye. Valaki akkor elhitette velnk, hogy nem vagyunk kreatvak. Vagy annyi kritikt, brlatot kaptunk, hogy nem mertnk jbl prblkozni. Mindenesetre nem kaptunk elg btortst s tmogatst termszetes alkotkpessgnk kifejezsre, s ebbl arra kvetkeztettnk, hogy nem vagyunk kreatvak. De ha megszabadulunk gtlsainktl, flelmeinktl, megltjuk, mennyi alkotenergia rejlik bennnk.

* Kreatv lny vagyok.

AUGUSZTUS 4 Sokflekppen lehetnk kreatvak


Hajlamosak vagyunk a kreativitst csak bizonyos tpus tevkenysgekre korltozni. Mindenki tudja, hogy pldul a kpzmvszet, a tnc vagy a zene alkot tevkenysg, de nem biztos, hogy szrevesszk, mennyi kreativits szksges egy zleti vllalkozs irnytshoz vagy a gyermeknevelshez. Pedig ezek nagyon is alkot tevkenysgek. Pldul egy gyerek felnevelse roppant kreatv hozzjruls lehet a vilg egsznek fejldshez. Ha rzkelni akarod a kreativitsodat, gondolkozz el azon, mit szeretsz csinlni; mi "fakad belled" knnyen s termszetesen. Kpes vagy megltni az alkotst ezekben a dolgokban? Fel tudod becslni, hogyan jut ltaluk kifejezsre lnyed egyik fontos aspektusa?

* Felismerem a kreativitst mindenben, amit csak csinlok.


- 142 -

AUGUSZTUS 5 Ha kreatv akarsz lenni, ne riadj vissza semmitl


Ha kreatv akarsz lenni, fontos, hogy ne flj a kudarctl. Segt, ha kisebb dolgokkal kezded. Egyszerre csak egy j dolgot prblj ki. Gondolkozz azon, mi az az alkot tevkenysg, amihez kedvet rzel. Milyen apr lpseket tehetnl, hogy megvalstsd az lmod? Sok ember tl regnek tartja magt ahhoz, hogy kiprbljon valami jat. Azt hiszik, ha gyerekkorukban nem kezdtek el valamit, akkor most mr ks. Soha nem ks. Ne feledd, sohasem ktelez megmutatnod msnak, amit csinlsz. Magadnak csinlod, sajt rmdre.

* Nem flek a kudarctl, s mg ma kiprblok egy j, kreatv tevkenysget.

AUGUSZTUS 6 Testnk a kreatv kifejezs egyik formja


Tudjuk, hogy alapveten mindenki kreatv lny, egy szellemisg, aki anyagi testet lttt. Els alkotsunk e fizikai test ltrehozsa. Ahogy bell vltozunk, testnk, amely szellemnk kifejezdse, szintn vltozik. Minl jobban megismerjk, elismerjk, kifejezzk alkoternket, annl inkbb lthatv vlik szellemnk elsdleges alkotsunkban, a testnkben. Vizsgld meg, miknt akadlyozod alkoterd kifejezdst, s ezt a tested mikppen tkrzi. Ha eltvoltod ezeket a gtakat a kreatv kifejezs tjbl, tested is tkrzni fogja ezt az talakulst.

* Testem alkot szellemem kifejezdse.


- 143 -

AUGUSZTUS 7 A bels kritikus akadlyozhatja kreativitsunkat


A felnttek kreativitst legjobban a bels kritikus akadlyozza: lnynknek az a rsze, amely kritizl mindent, amit csak csinlunk. Bels kritikusunk normkat lltott fel a tkletessgrl, arrl, hogy mit hogyan kell csinlni. Ezeket a normkat a vilgtl leste el. A kritikus feladata az, hogy kifogsolja, ha valamit nem gy csinlunk, ahogy elkpzeli. Legtbbnket ez a kritikus akadlyoz meg abban, hogy kifejezsre merjk juttatni kreativitsunkat. Azoknak, akik beengedtk letkbe a kreativitsukat, sikerlt valamilyen mdon hosszabb idre elhallgattatni kritikusukat, gy az alkotenergia spontn felsznre trhetett.

* Beengedem letembe a kreatv energimat.

AUGUSZTUS 8 A perfekcionista gtolja a kreativitst


Ha ers benned a perfekcionista - aki a tkletessgre val trekvst kpviseli -, nehz alkotnod, mert t semmi sem fogja maradktalanul kielgteni. Ki kell fejlesztened magadban egy felesel hangot, amely j dolgok kiprblsra btort tged, s azt mondja: "Nem rdekel, milyen lesz az eredmny!" Sokat segthet egy "alkotst tmogat rendszer". Ez a rendszer llhat egy emberbl, vagy egy kis csoportbl, akik btortanak kreatv tleteid kiprblsra s megvalstsra, nem csak brlnak llandan. Ahogy Maxwell Perkins mondta: "Ne trdj semmivel, csak rd le egy paprra, majd megltjuk, mit lehet vele kezdeni."

* Kreativitsod megnyilvnulsainak nem kell tkleteseknek lennik.


- 144 -

AUGUSZTUS 9 Tallj egy j terletet


Sok ember egyvalamiben kreatv, de ms terleten nem az. Ha valamiben kreatv vagy, elnyt lvezel, mert tudod, hogyan kell engedni az alkotenergia ramlst. Gondolkodj el azon, mi mindent csinlsz letednek e vonatkozsban. Ha zenlsz, vagy ha az zleti letben vagy kreatv, mi teszi szmodra lehetv ezt? Hogyan hallgattatod el a benned lv kritikust? Hogyan bzol magadban? Hogyan fejezed ki magad? Gondolkozz azon is, miknt hasznlhatnd ugyanezt a mdszert leted egyb terletein is, hogyan alkalmazhatnd valami j dologgal kapcsolatban, hogy kreatv energid ramlsa elindulhasson egy j irnyba.

* letem j terletein is kifejezem kreatv energimat.

AUGUSZTUS 10 A kreativitssal egytt jr a ksrletezs


A kreativits alapelve az, hogy kifejezel valamit. Engedd szabadjra azt, amit kifejezni szeretnl. Fejezz ki btran olyan dolgokat is, amelyek nem tkletesek, nem csodlatra mltk. A kreatv emberek nem flnek a hibktl. Majdnem minden sikeres ember lltja, hogy tbb kudarc volt letben, mint siker. Sok mindennel prblkoztak, s nem mind jtt be. Nhny kzlk nagyon elkesert csalds volt, mgis folytattk, s jra kockztattak.

* Hajland vagyok hibzni s tanulni a hibimbl.

- 145 -

AUGUSZTUS 11 Lgy knnyed!


A kreativitshoz jtkossgra van szksg, vidmsgra. A kreativits kalandvgyat is kvn. Prbld meg egy kicsit knnyedebben venni a dolgokat, ne legyl olyan szigor magadhoz. Ha mindent tlsgosan komolyan vesznk, akkor megfosztjuk magunkat az j dolgok felfedezshez nlklzhetetlen kalandvgytl.

* A mai napot izgalmas kalandnak veszem.

AUGUSZTUS 12 Az alkot erk elcsalogatsa


Adok nhny tletet a kreatv energia ramlst akadlyoz gtak eltvoltsra s az ramls beindtsra. Vegyl nhny nagyobb paprlapot, s egypr szp szn tollat. Keress egy csendes helyet, ahol senki sem fog zavarni. Hangoldj r azokra az rzelmeidre, amelyek azt sgjk bellrl, hogy nem vagy kreatv. Az egyik sznes tollal rd le sszes ktelyedet, sajt brl gondolataidat s rzeteidet. Aztn hangoldj r a benned lv alkoterre. Egy msszn tollal, egy msik paprra rd le a kreatv hang sszes rzelmt, tleteit, gondolatait, fantziit. A harmadik paprra rajzold le magadat, ahogy kifejezed kreativitsodat a vilgban: olyan sznnel, amilyennel akarod, a kp lehet leth vagy absztrakt. Ne rdekeljen, hogy kped mvszi-e vagy sem. Csak engedd, hogy elbjjon belled a kreatv kisgyerek s elkezdjen jtszani.

* A bennem lv kreatv kisgyerek jl szrakozik.


- 146 -

AUGUSZTUS 13 A kreativits boldogg s spontnn tesz


Kreativitsunk fejlesztsnek clja sajt rmnk. Az, hogy rezd, csatorna vagy, rezd s engedd a kreatv energia keresztlramlst. Ha minden tevkenysgnket ezzel a tudattal vgezzk, akkor nem azon lesz a hangsly, hogy tkletesen akarunk mindent csinlni, vagy egy meghatrozott eredmnyt akarunk elrni. Az letet ugyanolyan rmmel fogjuk lni, mint a kisgyerekek, akik hagyjk, hogy spontn energiik irnytsk ket, s azt teszik, amire kedvk van.

* Engedem, hogy kreatv energim keresztlramoljon rajtam.

AUGUSZTUS 14 Fantzilj
Mindenki szeret brndozni arrl, hogy mit csinlna, ha lehetsgei engednk. Engedd meg magadnak, hogy szabadon kpzeldj. lvezd! Krdezd meg magadtl: "Mit szeretsz csinlni? Mi megy knnyen neked? Mi okoz rmet? Mi az, amit magadtl csinlsz, anlkl, hogy tudatosan kigondolnd? Hogyan fejleszthetnd ezt tovbb? Meg tudnl-e lni abbl a tevkenysgbl, amit a legjobban lvezel, ami a legtbb rmet okozza?" Mg vletlenl se szabj magadnak korltokat. Lgy nyitott minden lehetsgre, azokra is, amelyektl rgen eltiltottad magad. Mg ma dertsd fel s fejezd ki fantziidat: rsban, vagy rajzban, vagy beszld meg valakivel.

* lvezem alkot fantzimat.

- 147 -

AUGUSZTUS 15 Prblj ki valami jat


Prblj meg apr dolgokban kreatvabb lenni, fejezd ki magad msknt, mint eddig tetted. Ne tedd tl magasra a mrct, mert ha kudarc r, elkedvetlenedsz. Kis dolgokkal kezdd. Elszr olyasmit csinlj, ami viszonylag knny, mgis lvezetes. Aztn dicsrd meg magad azrt, amit tettl. Ha apr lptekkel haladsz, vgl elrkezel ticlodhoz. lvezd az utat. A kplet vgl is egyszer: csinlhatod a dolgokat ugyangy, ahogy rgebben szoktad; ez biztonsgos, de ugyanakkor kicsit unalmas is, rdektelen, vagy kiprblhatsz valami mst. ltalban azrt nem ksrleteznk j dolgokkal, mert a bels vdelmeznk attl tart, hogy azzal veszlybe sodornnk magunkat. De ha meggyzzk t, hogy nem ksrleteznk tl sok mindennel egyszerre, s tnyleg vatosak lesznk, akkor letnkbe tbb izgalmat s lvezetet vihetnk.

* Ma kiprblok valami jat.

- 148 -

AUGUSZTUS 16 A kreativits kiegyenlti frfi s ni energiinkat


A kreativitsban tvzdnek a frfi s a ni energik. A kreativits az alkoter befogadsbl (feminin) s kifejezsbl (maszkulin) tevdik ssze. ltalban a kreatv sz kapcsn a kreatv ember jut esznkbe, aki femininebb, spontnabb, kevsb ragaszkodik a szablyokhoz, teht "mvszibb" tpus. Pedig valjban a kreativits az a kpessg, amellyel az alkot szellemet manifesztljuk az anyagi vilgban. Tulajdonkppen a ni s a frfi princpium egyestse. Ha megvan az alkotkpessgnk, de nem vltjuk valra tleteinket, akkor nem vagyunk kreatvak. De az sem kreativits, hogy ellltunk valamit anlkl, hogy kapcsolatba kerlnnk az alkots forrsval. Az igazi kreativits mindkettt ignyli - a szabadon raml inspircit s az sszpontostott fegyelmet is.

* Inspircim s fegyelmem segtsgvel kinyilvntom kreativitsomat.

AUGUSZTUS 17 Teremts kapcsolatot ni energiddal


Keress egy bks helyet, akr a szabadban, akr benn a laksban, ahol senki sem akadlyozza szabad mozgsodat s senki sem zavar. llj egy knyelmes testhelyzetben, trdeidet enyhn hajltsd be. Llegezz lassan, mlyeket. Kpzeld el, ahogy a fld gondoskod ni energija talpadon keresztl beld ramlik, s egsz testedet betlti. Kezdj el jrklni vagy mozogni, rezd testedben a ni energit. Engedd, hogy nyitottnak, rzkinek, befogadnak rezd magad. rzkeld, hogy mindennel kapcsolatban llsz. Ha n vagy, kpzeld, hogy istenn vagy, ha frfi vagy, kpzeld, hogy van benned egy istenn. Engedd, hogy testedet az istenn energija mozgassa.

* Engedem, hogy a ni energia tjrja testemet.


- 149 -

AUGUSZTUS 18 Teremts kapcsolatot frfi energiddal


Keress egy bks helyet, akr a szabadban, akr benn a laksban, ahol senki sem akadlyoz a szabad mozgsban s senki sem zavar. llj egy knyelmes testhelyzetben, trdeidet enyhn hajltsd be. Llegezz lassan, mlyeket. Kpzeld el, ahogy tested minden sejtje befogadja a frfi energit. Kezdj el jrklni vagy mozogni ezt az energit hasznlva. Engedd, hogy ersnek, tisztnak, sszpontostottnak s hatalmasnak rezd magad. rezd, hogy egynisg vagy, aki klnbzik mindentl s mindenkitl. Ha frfi vagy, kpzeld azt, hogy egy isten vagy. Ha n vagy, kpzeld azt, hogy van benned egy isten. Engedd, hogy testedet az isten energija mozgassa.

* Engedem, hogy a frfi energia tjrja testemet.

AUGUSZTUS 19 Teremts egyenslyt frfi s ni energiid kztt


Figyeld meg, milyen klnbsget rez a tested, amikor frfi energia ramlik t rajta, s amikor ni energia jrja t. Prbld meg szrevenni, mennyire msknt viszonyulsz krnyezetedhez mindkt esetben. Mindkt energia fontos, mindkettnek megvan a maga hatalma. Hasznld letedben ezeket az energikat, engedd rvnyeslni ket, amikor szksged van rjuk. Ksrletezz! Prbld meg felsznre hozni egyszerre mindkettt, htha sikerl kiegyenslyoznod ket.

* letemben megtallom az egyenslyt a frfi s a ni energiim kztt.

- 150 -

AUGUSZTUS 20 Az alkots folyamata vltakoz


Az alkots folyamata vltakoz. Elre-htra mozogsz a frfi s a ni energik kztt s nem kell arra trekedned, hogy minden pillanatban tkletes egyenslyban legyl. ltalban egy kicsit elidzl az egyik helyen, aztn tovbbmsz a msikra. Az egyensly azonban fontos. Ha jobban tudatosodik benned, hogy klnbz energiid milyen rzst vltanak ki belled, kpes leszel megllaptani, hogy ppen melyik energia dolgozik benned. A lnyeg az, hogy megtanuljuk szrevenni, ha mr tl sok idt tltttnk el az egyik energia hatalmban, s ha ezt szrevesszk, tudjunk vltani.

* Tudatostom magamban a ni s a frfi energik uralmnak vltakozst.

AUGUSZTUS 21 A frfi energia tlslya


A frfi energia, ha egyszer elindul, csak megy s megy elre meglls nlkl. Egy bizonyos id utn mr szreveszed, hogy "resjratban" msz tovbb. Ha azt rzed, hogy tbbet adsz, mint amennyit kapsz, hogy erltetsz dolgokat, s kezdesz elfradni, kigni, akkor valsznleg tlmentl azon a ponton, ahol t kellett volna vltanod a ni "zemmdra". Gyakran ez gy tkzik ki, hogy tancstalan vagy, nem tudod, mit tgy. A frfi energia dhdt erv vlik, mert nem tud mst, mint cselekedni. Folytatni akarja a cselekvst mindenron, akkor is, ha mr nem kellene. Ha tlmsz ezen a ponton, depressziba eshetsz, vagy megbetegedhetsz. Tested valamilyen mdon knyszerteni fog arra, hogy kiegyenslyozottabban lj.

* Megtanulom felismerni frfi energiimat.

- 151 -

AUGUSZTUS 22 A ni energia tlslya


Ha tl sok ideig vagyunk ni "zemmdban", szinte kptelenekk vlunk ltrehozni valamit. Lehet rengeteg kreatv tletnk, de ezek megmaradnak terveknek, nem vlnak valra. A ni energia flhet az tleteink megvalstshoz szksges kompromisszumoktl. Kpzeletnkben gondolataink, tleteink mindig tkletesek. De ha paprra vetjk ket, szembe kell nznnk az esetleges kudarccal. Ha gy dntnk, hogy megmaradunk a kpzelet vilgnak tkletessge mellett, azt jelenti, hogy a ni energink van tlslyban.

* Megtanulom felismerni ni energiimat.

AUGUSZTUS 23 A felderts korban lnk


A hagyomnyos ni s frfi szerepekben a nk teljesen azonosultak ni energiikkal, a frfiak pedig frfi energiikkal. Mindenki merev szerepekbe knyszerlt, lehetsgeinknek csak felt hasznltuk ki, az ellenttes polaritst megtagadtuk. A frfiak ugyanannyira szenvedtek ettl, mint a nk, hiszen meg kellett vlniuk lelkk egyik feltl. A nk gy reztk, hogy nincs hatalmuk a vilgban, a frfiak pedig elvesztettk kapcsolatukat rzelmeikkel, letkbl kiveszett az intimits, s mindez roppant fjdalmas rzs. Szerencsre olyan korban lnk, amikor vgre szabadon kifejezhetjk szemlyisgnk minden oldalt.

* Feldertem s kifejezem lnyem minden tulajdonsgt.

- 152 -

AUGUSZTUS 24 Korunk kihvsa


A frfi s a ni szerepek szempontjbl zavaros korban lnk most, de amely ugyanakkor kihvst is jelent. Szabadon kiprblhatjuk ellenttes oldalainkat, mgis nehezen tallunk r az egyenslyra. Sok n kifejlesztette frfi energiit, s sok frfi polja feminin tulajdonsgait. Aztn sokan bent ragadtunk az ellenttes plusban. Sok n nem tudja, miknt legyen ers s sikeres a vilgban gy, hogy ne kelljen feladnia az rzelmi s szexulis intimitst, az otthont, a csaldjt. A frfiak meg arra prblnak rjnni, hogyan lehetnek rzkenyek, sebezhetk, miknt fejezhetik ki rzelmeiket, anlkl, hogy elvesztenk erejket s rmens fellpsket.

* Megtallom ni s frfi energiim egyenslyt.

AUGUSZTUS 25 A ni s a frfi energik egysgestse: nk


A nk tlsgosan hossz idn keresztl jtszottk a hagyomnyos ni szerepet, otthon ltek, gondoskodtak csaldjukrl. Ezrt most sok n tesett a l msik oldalra. Kimentek a frfivilgba, zletasszonyok lettek, cltudatoss, munkaorientltakk vltak. Csekly figyelmet fordtanak otthonukra, csaldjukra, kapcsolataikra, teht a hagyomnyos szerepre. De ez is egy vglet, gy mostanban sok n rjtt, hogy egyenslyra vgyik. Egyformn fontos a szmukra, hogy mind munkjukban, mind magnletkben sikeresek, boldogok legyenek. Szp feladat ez. Nem csak lehetsges, de szksges is megvalstani.

* Munkmban s kapcsolataimban is megelgedettsgre tallok.


- 153 -

AUGUSZTUS 26 A ni s a frfi energik egysgestse: frfiak


Sok frfi teljesen elveszettnek rzi magt a szerepek megvltozsa miatt. Nem kis dilemmval kell szembeslnik: hogyan legyenek rzkenyek, hogyan fejlesszk feminin oldalukat anlkl, hogy kivesszen bellk a frfi. Mostanban ez rendkvl nehz. Nem tudjk, mivel tmaszthatnk al az rzelmi szksgleteiket, s szerintem a legtbb n sem igazn kpes megadni nekik ehhez a tmogatst. Napjainkban nagyon sok frfi kifejezetten rzelmes, sebezhet, rzkeny, intuitv lett. Nincs a frfiak eltt olyan pldakp, amely megmutatn nekik, hogyan tarthatjk meg ezeket a tulajdonsgaikat, maszkulin oldaluk elvesztse nlkl. risi kihvsrl van sz.

* rzkeny vagyok s ers.

AUGUSZTUS 27 Az j frfi modell


Mi a frfiassg? Mit jelent frfinak, azaz egy egysgbe rendezett frfi s ni oldallal rendelkez lnynek lenni frfi testben? A frfiak eltt kevs pldakp van, amely megtestesten az j frfi modellt. Azok a frfiak az igazi pldakpek, akik ezen dolgoznak, s kzben szembeslnek igazi nmagukkal. Bels intuitv tudsuk megmondja nekik, hogyan kell viselkednik. Nem vrjk, hogy a nk tantsk ket. Fontos, hogy a frfiak rzelmi tmogatst nyjtsanak egymsnak. A nknek mindig azon jr az eszk, hogy kitalljk, hogyan segthetnnek a frfiakon. Pedig nem ez a nk dolga, hanem az, hogy teremtsenek egysget a sajt frfi s ni oldalaik kztt.

* Frfiak: teljes frfiv vlok. Nk: Tisztelem s rtkelem az letemben jelenlv frfiakat.
- 154 -

AUGUSZTUS 28 Az j ni modell
Mi a niessg? Mit jelent nnek - azaz egy egysgbe rendezett ni s frfi oldallal rendelkez lnynek lenni ni testben? A nk feladata bcst mondani annak a felsznes megkzeltsnek, amely szerint a frfiakat jobb akarjk tenni s tkletesteni akarjk ket. Mg a felvilgosult, st a New Age-mozgalomban rszt vev nk kztt is sokan hajlanak erre a gondolkodsra. Fontos, hogy egyenesen s szintn beszljnk a frfiakkal, mondjuk ki kereken, mit akarunk s mit nem akarunk, mit szeretnk s mit nem, milyen rzseink vannak. Nzznk magunkba, figyeljk a frfi s ni lnynk egysgbe rendezdst. Ez nem knny feladat, mert elszeretettel sszpontostjuk figyelmnket a frfiakra.

* Nk: Sajt fejldsemre sszpontostok. Frfiak: Tisztelem s rtkelem az letemben jelenlv nket.

AUGUSZTUS 29 Lelkeseds
A lelkeseds termszetes velejrja a bennnk raml letenerginak, j felfedezsek s lmnyek fel visz bennnket. Sok ember lelkesedst mg gyermekkorban elnyomtk, nem hagytk, hogy kvesse spontn, kreatv lendlett, vagy nem kapott elg btortst. Nvelhetjk a bennnk lv lelkesedst, ha bzunk intuitv rzelmeinkben, ha kvetjk ket, ha j lmnyekre tesznk szert, s olyasmit csinlunk, ami tnyleg rmet okoz.

* Szvvel-llekkel tadom magam az letnek.

- 155 -

AUGUSZTUS 30 Az let megmutatja, amit tudnunk kell


Kvesd kreatv tleteidet s kreatv impulzusaidat. Csinld azt, amit szved diktl. Amg gy lsz, az let mindig elvezet a kvetkez feladathoz, tevkenysghez. Ha ezt az irnytst kvetve led az leted, mg nem biztos, hogy nem kvetsz el hibkat, nem r kudarc, s hogy mostantl leted sokkal jobban fog alakulni. Ne flj szaktani azzal, ami nem megy, s azzal foglalkozni, ami "olajozottan" mkdik.

* Btran s bizalommal kvetem kreativitsomat.

- 156 -

AUGUSZTUS 31 Az let tanuls


Ha azt akarod, hogy leted jl mkdjn, tudatostanod kell magadban, mi az, ami akadozik benne. Ha hajland vagy rszt venni a szellemi s lelki fejldsedben, tapasztalataidbl egyre tbbet tanulsz s gyarapodsz. Figyelj oda azokra a visszajelzsekre, amelyek felhvjk a figyelmedet arra, hogy valami nincs rendjn, hasznld fel ket a fejldsedhez, ne tekintsd magad puszta ldozatnak. Vedd szre, ha krltted nem jl mkdik valami. Ez mindig azt jelenti, hogy valami benned nem mkdik gy, ahogy kell. Valami aprsg hinyzik, vagy valamire r kell jnnd. n mr rgta gy lem az letemet. Ez lehetv teszi, hogy a fennakadsokat szrevegyem, s tanuljak bellk. Ha fejldsi folyamatomban egy j lpst teszek, a fizikai skon is rendezdnek a dolgok. Dolgozz magadon s megltod, hogy a vltozs hamarosan bekvetkezik.

* Az let visszajelzseit felhasznlom arra, hogy vltozzak s fejldjek.

- 157 -

SZEPTEMBER 1 Az igazi gazdagsg - egyszersg s kiegyenslyozottsg


Sok ember kros szenvedlyv vlt a gazdagods, az anyagi javak megszerzse. Trgyakkal krptoljuk magunkat, mert nem kapjuk meg azt, amire igazn vgyunk: elg szeretetet, benssges kapcsolatokat, nincs lehetsgnk kreatv nkifejezsre. Minl tudatosabb s teljesebb vlunk, letnkben annl tbb intimits, szeretet, kreatv nkifejezs s megelgedettsg lesz, s egyre kevesebb ksztetst fogunk rezni a pnz s egyb anyagi javak megszerzsre. Ha hagyjuk, hogy a termszetes energik irnytsanak bennnket, letnk tisztv, egyszerv s kiegyenslyozott vlik. Bsggel megvan mindennk, amire csak szvnk vgyik, de feleslegesen ne halmozzunk fel semmit. Nem pazarlunk, nem hasznlunk olyan erforrsokat, amelyekre igazbl nincs szksgnk.

* Megadom magamnak mindazt, amire tnyleg szksgem van, egyszeren s bsgben lek.

- 158 -

SZEPTEMBER 2 A pnzhez fzd kapcsolatod - tkr


A pnzhez fzd kapcsolatod ugyanolyan tkr, mint az sszes tbbi kapcsolatod kivlan mutatja, hogy mennyire sikerlt egysgestened a benned lv energikat. A pnz azt fejezi ki, hogy milyen viszonyban llsz alkotenergiiddal. Tulajdonkppen a pnz nmagban nem jelent semmit. Csak szimbolikus rtelme van. Az alkotenergit kpviseli. letedben a pnz ramlsa s az letenergia ramlsa kztt nmi sszefggs van. Kapcsolatod a pnzzel tkrzi, hogy miknt bnsz ezzel az energival.

* Milyen kapcsolatban llok a pnzzel? Mit tkrzhet ez a kapcsolat a bennem raml energirl?

SZEPTEMBER 3 A pnz frfias megkzeltse


A frfias megkzelts mindig az anyagra, egy bizonyos feladat vgrehajtsra koncentrl. ltalban ezzel a hozzllssal lehet pnzt keresni. Az ers maszkulin energikkal rendelkez frfiak s nk rendszerint meg is keresik a pnzket s kpesek sszeren felhasznlni azt. De mindig van egy olyan rzsk, hogy mindez risi erfesztskbe kerl. Gyakran rzik, hogy nincsenek kapcsolatban az egyetemes energival, gy rengeteget dolgoznak, kszkdnek, aminek eredmnyekppen gyakran kignek, kimerlnek. letkbl elvsz a meghittsg, az rm s a jtkossg. Ha tlzottan azonosulsz frfi energiiddal, akkor mr nem tudsz igazn rlni a pnznek. A pnz eszkz a meglhetshez. Kemny munkt s felelssget jelent a szmodra.

* Tl komolyan veszem a pnzt? A pnz irnytja az letemet?


- 159 -

SZEPTEMBER 4 A pnz nies megkzeltse


Azok a frfiak s nk, akik inkbb ni energiikkal azonosulnak, az esetek tbbsgben spontnok, kreatvak, mvszi kpessgekkel rendelkeznek. Hajlamosak arra, hogy gyetlenl s hanyagul bnjanak a pnzzel, s nem rdeklik ket a rszletek. Nem hajlandak odafigyelni bettszmljuk egyenlegre, eszk gban sincs kltsgvetseket kszteni, mert gy rzik, hogy az ilyen przai rszletek korltozzk ket, megakadlyozzk szellemk szrnyalst. Gyakran szrjk a pnzt, aztn anyagi nehzsgekkel kzdenek. Lehet, hogy gy gondoljk, a vilg majd gyis gondoskodik rluk, ami spiritulis szinten igaz is, de ha tlkltekeztl, akkor egy ilyen filozfia nem hz ki a bajbl. Sokszor ezek a tpus emberek nehezen tudjk hatkonyan s eredmnyesen hasznostani a vilgban kreatv energiikat - erre klasszikus plda az anyagi gondokkal kzd mvsz.

* Hajlamos vagyok arra, hogy gyetlenl bnjak a pnzzel?

SZEPTEMBER 5 A pnzbl add konfliktus


A frfi-n polarits ellentte gyakran tkrzdik kapcsolatainkban is, amikor a pnzrl van sz. Az egyik fl ltalban tl vatos, gyakorlatias s nagyon felelssgteljesen bnik a pnzzel. A msik sokkal jtkosabb, kltekezbb. Ez a konfliktus komoly problmkhoz vezethet, kivve, ha mindketten felismerjk, hogy a msik pontosan azokat a tulajdonsgainkat tkrzi, melyeket tkletestennk kell, s elkezdjk polaritsunk ellenttes plusnak fejlesztst.

* Volt mr konfliktusom pnz miatt valakivel? Mit tkrz ez szmomra?

- 160 -

SZEPTEMBER 6 Mi ksztet arra, hogy tlzott jelentsget tulajdonts a pnznek?


Ha hajlamos vagy arra, hogy a pnz megszllottja lgy, gondolj arra, hogy mi trtnne akkor, ha laztanl? Mi lenne, ha hagynd szabadon ramlani? Azok, akik frfiasabban viszonyulnak a pnzhez, attl flnek, hogy ellenkez esetben sebezhetek lesznek. Nekik a teremts, az alkots nem okoz gondot, de azt, amihez "ingyen" juthatnak, flnek elfogadni. Amikor elfogadsz, kimutatod, hogy sebezhet vagy, de egyttal kapcsolatba kerlsz egy knnyebb megkzeltssel is, kicsit felengedsz, nem veszel mindent tlsgosan komolyan. Nem kell egy ilyen slyos felelssg terht a vlladra venned. Ha megtanulsz bzni s laztani, a vilgegyetem gondoskodni fog rlad.

* Megtanulok laztani, s bzni abban, hogy gondoskodnak rlam.

- 161 -

SZEPTEMBER 7 Mirt flsz a pnztl?


Ha problmt okoz, hogy felelssggel kezeld anyagi gyeid, krdezd meg magadtl, mirt flsz attl, hogy pnzzel kell bnnod? Lnyed melyik rsze ijedt meg? Melyik nedet tagadtad meg? A gyermekibb, spontnabb, alkotbb emberek flnek a felntt vlstl, mert azt hiszik, ha felnnek, elvesztik varzserejket. gy rzik, hogy az let mindennapi rszletei, belertve az anyagi gyek felelssgteljes intzst, kilnk bellk az alkot szellemet. De a megjelensi formnak (pnz) s a szellemnek (kreativits) nem kell ellensgeknek lennik. rtsd meg, a forma funkcija az, hogy a szellemet tmogassa az anyagi vilgban s lehetv tegye szmra, hogy knyelmes letet lhessen itt. Ha megtanulunk blcsen, sszeren bnni a pnzzel, knnyebben s hatkonyabban tmogathatjuk alkot szellemnket a vilgban.

* Felelsen bnok pnzemmel, gy tmogatom kreativitsomat s szabadsgomat.

- 162 -

SZEPTEMBER 8 Vllalj felelssget a pnzrt


Ha pnzrl van sz, ne viselkedj gy, mint egy kisgyerek, aki arra vr, hogy majd valaki ms vllalja helyette a felelssget. Ha nincs benned energia ahhoz, hogy felelssget vllalj a pnzedrt, akkor nem szmt, hogy mennyi pnzed van, vagy mennyi pnzt tudsz elteremteni. Valaki majd kihasznl, s elveszted a pnzed, vagy valamilyen szerencstlensgbe sodrod magad. Felelssget kell vllalnod sajt pnzedrt, s meg kell tanulnod mindazt, ami az okos dntsekhez szksges. Aktivizld a benned lv "pnzgyminisztert" s lgy nyitott arra, amit megtanulhatsz azoktl, akik jl tudnak bnni a pnzzel.

* Megtanulok okosan bnni a pnzemmel.

SZEPTEMBER 9 A pnzszke lehet olyan er, amely vezrel bennnket


Nha csak azrt csinlunk valamit, mert szksgnk van a pnzre. Ez negatv motivcinak ltszik, pedig lehet, hogy a vilgegyetem gy prbl hatni rnk. gy knyszert bennnket arra, hogy megtanuljunk valamit a vilgbl, vagy valami alkotmunkt vgezznk, amit egybknt nem csinlnnk. Ha pnzre van szksged, lehet, hogy ez egy jelzs a vilgegyetem rszrl, hogy valami olyasmit csinlj, ami hozzjrul szemlyisged fejldshez. Az univerzum gy fejezi ki, hogy a j ton jrsz, hogy pnzt kapsz rte. Amg kveted a vilgegyetem irnymutatsait, s azt teszed, amit mond neked, hasznodra fog vlni a szerzett tapasztalat.

* Elfordult, hogy a pnzszknek ksznheten valami fontosat tanultam?

- 163 -

SZEPTEMBER 10 Munknkban sikerlmnyre treksznk


Nha nem baj, ha csak azrt dolgozunk, hogy megljnk. Ez megadhatja neked a biztonsgrzetet, amelyre akkor ppen szksged van, s megtanulhatsz olyan dolgokat, amelyek ksbb hasznodra vlnak. Ha azt ltod, hogy olyan munkra knyszerltl, amelyet mint letre szl tevkenysget nem tudsz elkpzelni magadnak, lehet, hogy azrt van szksged r, mert amit kzben tanulsz vagy tapasztalsz, hozzsegt ksbb egy valban rtelmes munkhoz.

* Minden, amit csinlok, egy lps letem clja, az igazn rtelmes munka fel.

SZEPTEMBER 11 A pnz igazbl nem a mink


A pnz a vgtelen forrsbl ered let energiaramlsnak szimbluma. Minl jobban bzol sajt energidban, s minl inkbb kveted t, annl jobban mkdik leted anyagi oldala. Bell a megfelel egyensly. n megtanultam hallgatni felsbb erm irnymutatsra, s azt tenni, amit mond nekem. Ezutn biztostani is fogja szmomra a pnzt, amely ehhez szksges.

* Hallgatok a felsbb irnymutatsra, s a pnz rad hozzm.

- 164 -

SZEPTEMBER 12 Az igazi siker


Mi az igazi siker? Az, hogy egy fantasztikusan sikeres vllalkozsunk van, s rengeteg pnzt keresnk? Vagy az, hogy kiegyenslyozott, teljes letet lnk, amelyben megelgedettsgre s rmre lelnk? A siker egyik rsze az, hogy elrnk valamit, adunk valamit a vilgnak, amirt elismerst kapunk, s aminek eredmnye a pnz. De trsadalmunk frfi modelljnek az zleti elfoglaltsgok mellett nem marad ideje mssal trdni, mint amilyen a boldog csaldi let, vagy az egszsge.

* A sikert a magam szempontjai szerint rtelmezem: ami beteljeslst eredmnyez s boldogsgot.

SZEPTEMBER 13 Minden munka hozzjrul az Egszhez


Alapvet emberi szksglet az az rzs, hogy amit csinlunk, valamilyen mdon a vilg hasznra van. Ahogy trsadalmunk egyre bonyolultabb vlt, sokunk eltt elhomlyosodott, hogy munknk miknt szolglja a vilgot, hogyan kapcsoldik hozz. Ez ressghez, elgedetlensghez - rzelmi csdhz vezet. Mindegy, hogy mit csinlsz, letfontossg szolglatot teljestesz. Nzd meg jobban munkdat, s prblj meg rjnni, mirt vagy hasznos. Figyeld meg, milyen kapcsolat van munkd s a tbbi ember kztt. Csak gy rezheted az elgedettsg s az elvgzett munka rmt.

* Munkmmal hasznra vagyok a vilgnak.

- 165 -

SZEPTEMBER 14 A munka ne legyen knlds


Knnyen esnk abba a tvedsbe, hogy a munka ldozattal jr, s hogy ltala megfosztjuk magunkat valamitl. Azt hisszk, hogy kemnyen kell kzdennk az letben maradsrt, el sem tudjuk kpzelni, hogy munknk megelgedettsggel tlthet el bennnket. Fontos, hogy elengedjk ezt a rgi gondolatot. Jogunk van az rtelmes munkhoz. j gondolatrendszert kell kiptennk magunkban, amely azt mondja, hogy az let eredenden j, s a munknk olyan izgalmas rsze letnknek, amelyet szvvel-llekkel csinlunk. Ezt elvrhatjuk magunktl s kpesek is vagyunk megvalstani.

* Munkm megelgedettsget hoz rsze letemnek. Szvvel-llekkel csinlom.

SZEPTEMBER 15 Szolgld a vilgegyetemet


Ha a legeslegjobbat akarod, gy lj, hogy azt csinld, amit a legjobban szeretsz. Lelkedet gy fejezheted ki az anyagi vilgban, ha megosztod vele szenvedlyedet, s azt csinlod, amit valban izgalmasnak tallsz. Ennl nagyobb szolglatot nem is tehetsz a vilgnak. Az let csodlatoss vlik krltted, s te azt csinlod, amit szeretsz, amivel msoknak is j szolglatot teszel. A legnagyobb jutalmad az elgedettsg, amit attl rzel, hogy az univerzumot szolglhatod.

* Felsbb ermet szolglom. Azt teszem, amit mond nekem.

- 166 -

SZEPTEMBER 16 Felsbb erd mindent megad neked


Ha egyszer elhatroztad, hogy felsbb erdet szolglod, majd gondoskodik rlad s megad neked mindent, amire szksged van a munkdhoz, amelyet csinltat veled. Az n felsbb erm mindig elkldi hozzm azt az embert, aki segteni tud valamiben, vagy j tancsot tud adni. Pnzrl is gondoskodik, hogy tudjam folytatni a munkmat. Amg krem, hogy irnytson tevkenysgemben, mindent megkapok, amire ehhez szksgem van.

* Megtanulok bzni abban, hogy a felsbb erm megadja nekem azt, amire szksgem van.

SZEPTEMBER 17 Fordts idt a fontos dolgokra


A munknk csak olyan mrtkben adhatja a megelgedettsg rzst, amennyire vannak mellette letnkben ms rmet okoz dolgok is. A munknkban val sikerek elrsnek rsze az is, hogy ms jelleg dolgokat is tekintsnk fontosnak, mint pldul az egyedlltet, a szeretteinkkel meghitt hangulatban eltlttt idt, a testedzst, a jtkot vagy a szrakozst. Ha napi, heti vagy havi idbeosztst ksztesz, amely mindezt tartalmazza, knnyebben tudsz idt szaktani a szmodra fontos dolgokra. Az nbecsls egyik jele, hogy megadod magadnak a szksges idt mindarra, amire vgysz.

* Hagyok-e idt mindenre, ami valban fontos szmomra?

- 167 -

SZEPTEMBER 18 Szervezd meg az letedet


Ha sorsunkra hagyjuk magunkat, a modern trsadalomban legtbbnknl nem alakul ki csak gy, termszetesen egy olyan letforma, amely tartalmazza mindazt, amire szksgnk van. Tudatosan kell szerveznnk az id s a pnz beosztst, amely elsegti kiegyenslyozottsgunkat s teljess vlsunkat. Ez azt jelenti, hogy tudatosan fontolra kell vennnk, hogy mire van szksgnk. Ezutn ksztsnk valamilyen idbeosztst s egy kltsgvetst is, amelyek segtenek bennnket. Mindezt neknk kell megcsinlnunk, magtl nem trtnik meg.

* Hogyan kezdhetek egy sszer, minden, szmomra szksges tevkenysget tartalmaz idbeoszts s kltsgvets elksztshez?

SZEPTEMBER 19 Az idbeoszts
Munkaidnket is be kell osztanunk nap mint nap, hiszen munknk is klnbz rszekbl ll. Pldul, munkd tartalmazhatja azt az idt, amikor zleti gyekre kell koncentrlnod, bizonyos ideig emberekkel kell foglalkoznod, kell id az alkotsra, s kell a paprmunkk elintzsre. Sokat segt, ha kidolgozol egy idbeosztst, amely szerint napod egy rszben egyedl dolgozol rasztalod mellett, msik rszben msokkal kommuniklsz, vagy gy, ahogy neked a legjobb.

* Megszervezem a munkanapomat, hogy teendim egyenslyban legyenek.

- 168 -

SZEPTEMBER 20 A kreatv motivci kvlrl s bellrl is szrmazhat


Brmi ltrehozsa, legyen az zene, festmny, egy j termk vagy egy ves jelents, lnyegben kt forrsbl tplkozik: bels sztnzsbl s kls knyszerbl. Nha a motivci bellrl jn, nha viszont a kls nyoms knyszert olyan alkotsra, amelyet bels sztnzs nem indthatott volna el. A kreatv folyamat egy sszjtk a bels alkot impulzus s a kintrl rkez gyakorlati realitsok kztt. Ha csak a kls motivci alapjn cseleksznk, kiveszik bellnk a bels sztnzs, s seklyes vagy rtktelen dolgokat fogunk ltrehozni. Ha tl messzire haladunk ebben az irnyban, elvesztjk kreatv forrsunkat. Msrszt nem alkothatunk gy, mintha valami lgres trben lennnk, anlkl, hogy kvlrl brmi motivcit kapnnk. Egyenslyba kell hoznunk a kettt. Gyakran a kls ksztets serkenti a megrekedt bels alkotfolyamatot.

* Kreativitsomat bels s kls tnyezk sztnzik.

- 169 -

SZEPTEMBER 21 A bels konfliktus


letnk egyes szakaszaiban mindnyjan rengeteg bels konfliktust lnk meg. Bels konfliktusaink szemlyisgnk klnbz rszeibl bukkannak fel, amelyeknek ellenttes szksgleteik s vgyaik lehetnek. Ne gy akarjuk feloldani a konfliktust, hogy az egyik nnk problmjt megoldjuk, mikzben az sszes tbbit elnyomjuk, inkbb arra trekedjnk, hogy tgtsuk s j lehetsgekkel bvtsk tudatossgunkat. A megolds nyitja az, hogy felismerjk ellentmondsos szksgleteinket, rzelmeinket, energiinkat, s mindegyiket magunkba fogadjuk, anlkl, hogy tudnnk, hogyan lehet a konfliktust feloldani. Lgy hajland magadban hordani bels konfliktusod valamennyi polaritst, s ne akard azonnal feloldani azt. Ksbb a tudatodban megszletik egy megolds, s az sszerendezettsg igazbl lnyednek magasabb szintjbl jn ltre.

* Tudatban vagyok bels konfliktusom minden oldalnak.

SZEPTEMBER 22 "Vagy" helyett inkbb "s"


A konfliktusok azrt okoznak gytrdst, mert azt hisszk, hogy vgyaink vagy szksgleteink egyik rszt fel kell ldoznunk, hogy a msikat megkapjuk. A bal fltekre jellemz logikus gondolkodsunkkal nehz elkpzelni, hogy ms megolds is ltezik. Annyira hozzszoktunk az egy skon val gondolkodshoz, hogy azt kpzeljk, ha egyvalamit akarunk, akkor elesnk ms lehetsgektl. Pedig brmit megkaphatunk. Ez nem trtnik egyik pillanatrl a msikra, de ha trelmesek vagyunk s vgigjrjuk a fejldsnk tjt, a vilgegyetem mindent megad majd neknk, amire szksgnk van.

* Megkaphatok mindent, amire tnyleg szksgem van, s amit igazbl akarok az letben.
- 170 -

SZEPTEMBER 23 Tudatosan ne kerld a konfliktusokat


Ha egy konfliktust lsz meg, tudatosan engedd meg magadnak, hogy egy darabig maradj ebben az llapotban. Lgy tudatban, amennyire csak lehet, lnyed klnbz s egymssal szemben ll rszeinek, ellentmondsos rzelmeidnek. leld magadhoz mindet. Aztn krd a benned lv magasabb teremt intelligencit, hogy segtsen megtallni az utat az ellentmondsok feloldshoz, lnyed fontos oldalainak egysgbe rendezshez. Minden tulajdonsgod fontos s szksges, ne akarj megszabadulni egyiktl sem. Ne remlj azonnali eredmnyt. Hagyj idt arra, hogy a benned lejtszd folyamat nmagtl mindent megoldjon. A bels irnymutatd segt tudatosan megtenned a kvetkez lpst.

* Tudatosan idt hagyok arra, hogy bels konfliktusaim nmaguktl felolddjanak.

SZEPTEMBER 24 Amikor vgletekbe esel


A fejldsi folyamatban vannak olyan idszakok, amikor helyes kiprblni a vgleteket, fknt akkor, ha egy bizonyos vglet ellentte annak, amit eddig felfedeztl s kifejlesztettl magadban. Nincs ebben semmi rossz, ha a bels irnymutatd szerint ppen erre van szksged. Elbb-utbb az let gyis tvol visz a szlssgektl, s a plusok kzti kiegyenslyozottsg medrbe terel. Ha egy adott spektrumon bell talltl egy pontot, ahol jl rzed magad, nyugodtan meglheted azokat az lmnyeket, amelyekre lehetsged van.

* Btran kiprblom az lettapasztalatok teljes spektrumt.

- 171 -

SZEPTEMBER 25 Tudatostsd magadban a polaritsaidat


Minl inkbb kapcsolatban vagy szemlyisged polaritsainak ellenttes pontjaival, annl tudatosabb vagy. Amikor tl messzire kezdesz jutni az egyik irnyban, rezni fogod, hogy lnyed msik rsze visszahz, hogy helyrelljon az egyensly. Ha pedig ebben az irnyban msz tl messze, az elz plus hz majd vissza megint. rezni fogod az egyensly, a knnyedsg nvekedst magadban, s ez leted minden vonatkozsban tkrzdik majd.

* Tudatostom magamban az ellenttes energiimat.

- 172 -

SZEPTEMBER 26 Keresd a tantst!


Az univerzum megmondja neked, mire kell leginkbb odafigyelned. Kicsit oldalba lk mintegy figyelmeztetskppen. Ha megtanulod felismerni ezeket az apr jelzseket, akkor mindig hamar rjssz, leted hol billent ki az egyenslybl. A legtbb ember azonban kptelen szrevenni ezt a figyelmeztetst, nagyobb lksekre van szksgk. Vgl risi pofont kapnak, ami leterti ket. Vannak emberek, akiknek tnyleg mlyre kell sllyednik ahhoz, hogy hajlandak legyenek szembeslni a vltozs szksgessgvel, s a fejlds lehetsgvel. Prblj meg gy llni a problmidhoz, hogy ajndkknt tekinted ket. Lelked rajtuk keresztl igyekszik felhvni figyelmedet azokra a dolgokra, amelyek nincsenek egyenslyban az letedben. gy kevesebb megrzkdtats fog rni. Minden problmdra rgtn ennek fnyben tekints s krdezd meg magadtl: "Most mit kell megtanulnom?"

* Mit prbl az univerzum megtantani nekem? Ma nyitott leszek arra, hogy fogadjam az zenett.

- 173 -

SZEPTEMBER 27 A kls konfliktus egy bels konfliktus visszatkrzdse


A klnbz lethelyzetekben vagy kapcsolatainkban elfordul konfliktusaink tbbsge a bels konfliktusaink kivetlse. Azok az emberek, akikkel konfliktusba kerlnk, ltalban lnynk egyik olyan rszt tkrzik, amellyel nem vagyunk kibklve, vagy amely feloldatlan feszltsget rejt magban. Pldul azok az emberek, akik mindig diktatorikus szemlyisgekkel kerlnek sszetkzsbe, nem fogadtk el s nem azonosultak sajt lnyk diktatorikus hajlamval. Azok az emberek pedig, akik tlsgosan azonosulnak a szablyt kvet diktatorikus hangjukkal, minden valsznsg szerint lzad szemlyisgekkel fogjk szembetallni magukat - legfkppen a gyerekeikkel. Addig nem vltozik meg a helyzet, amg nem fogadjuk el azt a tnyt, hogy kls konfliktusaink bels konfliktusainkat tkrzik. Ha tudatostjuk lnynk minden oldalt, a kls konfliktusok szertefoszlanak.

* Megtanulom kls konfliktusaimat bels konfliktusaim tkrzdseknt ltni.

- 174 -

SZEPTEMBER 28 A vilg konfliktusai bels konfliktusokat takarnak


A nemzeti s a nemzetkzi konfliktusok az egyes emberek bels konfliktusainak tmeges kivetlsei, vagy az adott trsadalomban jelen lv problmk tkrzdsei. Ezeket a konfliktusokat ms emberekre, ms fajokra, ms kultrkra vettjk ki. Aztn sszetkzsbe kerlnk velk, vagy hbort indtunk ellenk. Pedig mindez a bennnk lv konfliktusokat tkrzi. Ha egy nemzetkzi konfliktusban megnzzk a szembenll oldalakat, lthatjuk, hogy az egyes orszgok vagy kultrk mit utastanak el sajt trsadalmukban. A vilgban nem fognak megsznni a konfliktusok, amg minden trsadalom el nem fogadja s ki nem fejezi az sszes archetipikus energit.

* Vajon hogyan tkrzik a vilg mostani konfliktusai sajt bels konfliktusaimat?

SZEPTEMBER 29 A fejld s a fejlett orszgok kzti ellentt


A harmadik vilg orszgaiban a npek kultrja sokkal inkbb a ni princpiumban gykerezik, mint a fejlett orszgokban. Szorosabb kapcsolatuk van a flddel, az intucijukkal, a llekkel. Azonban iparilag s technikailag sokkal fejletlenebbek. Hinyzik bellk a frfi oldal, amelynek segtsgvel elrhetnk cljaikat a vilgban. Emiatt htrnyt szenvednek. Azok az orszgok, ahol a frfi energia dominl, leigzzk s kihasznljk ezeket az orszgokat, de az iparosodott orszgok is szenvednek, mert nincs kapcsolatuk a flddel. Mindkt oldalnak tanulni kell a msiktl. Mindannyian egyenslyra vgyunk. A vilgnak is egyenslyra van szksge.

* Ha megtallom nmagamban az egyenslyt, hozzjrulok ahhoz, hogy a vilgban nagyobb egyensly legyen.

- 175 -

SZEPTEMBER 30 Kpzeld el az egyenslyt s a harmnit


Helyezkedj el knyelmesen. Laztsd el magad, hunyd le a szemedet s vegyl nhny mly llegzetet. Tudatod merljn le egy csendes nyugodt helyre. Kpzeld el, milyen lenne leted, ha igazi egyensly s harmnia uralkodna benne. Ha trzed ezt, kezdd el tgtani a kpt. Kpzeld el a krletted lv embereket, a kzssget, az orszgot, amelyben lsz, s hogy mindezek egyenslyba kerlnek egymssal. Vgl kpzeld el, hogy az egsz vilg egyenslyban s harmniban l.

* A vilg egyenslyba s a harmniba kerl.

- 176 -

* * *

S Z
* * *

OKTBER 1 Szksgnk van kapcsolatokra


Legfontosabb kapcsolatunk mindig az nmagunkkal val kapcsolat, mert vgs soron ez az egyetlen kapcsolat, amely megalapozhatja a teljessghez vezet utat. Ezen a ponton kell egysget s egyenslyt tallnunk. Ugyanakkor szksgnk van kapcsolatokra ms emberekkel is ahhoz, hogy letnket teljesnek s boldognak rezzk. Ha mindig csak magunkban keressk a teljessget s tkletessget, akkor megtagadjuk nmagunknak azt a rszt, amely ms embereket is ignyel. Trsas lnyek vagyunk. Igenis szksgnk van szoros rzelmi, intellektulis, lelki s fizikai kapcsolatokra ms emberekkel. Ignyeljk a szeretetet, a tmogatst, a megrtst, az elismerst s a biztatst, amelyet a tbbiektl kaphatunk.

* Fordtok idt arra, hogy poljam kapcsolatomat nmagammal, s arra is, hogy elfogadjam azt, amire szksgem van a tbbi embertl.

- 177 -

OKTBER 2 Intimitsunk kulcsa a bennnk lv gyermek


A bennnk lv gyermek az a rsznk, amely tli a legmlyebb rzelmeinket, kpes az igazi szeretetre. Ezen a ponton vagyunk sebezhetek, itt lehet megbntani, s megsrteni minket. Ha igazi intimitsra vgyunk egy msik emberrel, akkor felsznre kell hoznunk sebezhetsgnket, szeretetnket, st azt is vllalnunk kell, hogy esetleg megbnthatnak. Ha nem vagyunk kapcsolatban a bennnk lv gyermekkel, nem is tudunk igazi intimitst tlni. Akkor tapasztalhatjuk meg az egszsges s megelgedettsget nyjt intimitst, ha megtanulunk kapcsolatot teremteni a bennnk lv gyermekkel, gondoskodunk rla s vigyzunk r, s ki is tudjuk engedni t a megfelel mdon s idben.

* Amint megtanulom tmogatni a bels gyermekemet, mlyebb intimitst lek meg.

OKTBER 3 Mindenkinek vannak rzelmi szksgletei


Neknk, embereknek, rengeteg mindenre van szksgnk, amit csak msoktl kaphatunk meg. Szksgnk van szeretetre, tmogatsra, kapcsolatra s kzelsgre. Trsadalmunkban a fggsget valami negatv dolognak tekintik. Azt kvnjk tlnk, hogy szinte teljesen nllan lljunk meg a lbunkon. A legtbb ember szgyelli bevallani, mennyi mindenre lenne ignye, klnsen, ha rzelmekrl van sz. Pedig ezek az ignyek nem vlaszthatk el tlnk, ppen emiatt vagyunk emberek. Meg kell tanulnunk tiszteletben tartani szksgleteinket, nem pedig megtagadni ket. Ez az els lps ahhoz, hogy ki tudjuk elgteni ket.

* Teljesen termszetes, hogy vannak rzelmi szksgleteim.


- 178 -

OKTBER 4 Fejezd ki nyltan rzelmi szksgleteidet


Ha felismered, bevallod, becsben tartod szksgleteidet, akkor kpes leszel nyltan ki is fejezni ket. Csak ekkor tudod majd elfogadni azt, amit a tbbi embertl kaphatsz. Ha ki merem mondani azt, hogy tnyleg szksgem van a szeretetedre, a bartsgodra, vagy hogy most ppen nagyon szeretnm, ha meglelnl, vagy nagyon szeretnk megbeszlni veled valamit, akkor a msiknak ltalban nem tl nehz megadni ezt. De ha azt mondom magamban: "Nem szabad, hogy szksgem legyen brkire is", akkor a szksgleteim kzvetve fognak megnyilatkozni, s gy tbb energit szvnak fel, mivel tagadom azt, ami tny s val. Ilyenkor az emberek nem nagyon tudnak gy reaglni erre, hogy ne rezzk magukat manipullva s irnytva.

* Megtanulom vilgosan s nyltan krni mindazt, amire szksgem van.

- 179 -

OKTBER 5 Mindannyian sebezhetek vagyunk


Legtbbnk kicsit fl sajt sebezhetsgtl. Tbbflekppen tudjuk lczni, elrejteni ezt a flelmet. Viszont a benssgessg kulcsa az, hogy msok el trjuk sebezhet mivoltunkat is. De ehhez elszr is nmagunknak kell szintn bevallanunk legmlyebb s legsebezhetbb rzelmeinket. Azt is meg kell tanulnunk, hogy rzelmeinket csak gy tudjuk megvni, ha szintn kimondjuk, mit rznk, mire van szksgnk, nem pedig gy, hogy elzrjuk, krlbstyzzuk ket. Ha megtanuljuk a bels ernket felhasznlni arra, hogy kifejezzk s tmogassuk sebezhetsgnket, ahelyett, hogy elnyomnnk azt, egyre nagyobb biztonsgban fogjuk rezni magunkat, egyre magtl rtetdbb lesz, hogy megnyljunk egy msik ember eltt.

* Megtanulom termszetesen kezelni a sebezhetsgemet.

- 180 -

OKTBER 6 Ellenrzs a kapcsolatok irnt


Sok ember - fknt n - llandan azt hajtogatja, hogy minden vgyuk egy szoros kapcsolat, s fogalmuk sincs, nekik pont mirt nincs. Sokunk szmra nehz felismerni, mennyi vegyes rzst, bels konfliktust hordozunk magunkban a kapcsolatok tekintetben. Lehet bennnk egy ers hang, amely intimitst s kzelsget akar, de van egy msik rejtett rsznk, amely igazbl mr magtl az "intimits" sztl is megijed. Ennek az az oka, hogy a legtbbnknl a szoros kapcsolatok bizonyos mrtk nfeladssal jrtak egytt. Lehet, hogy nincs is tudomsunk azokrl a rszeinkrl, amelyek kifejezetten a szoros kapcsolatok megteremtse ellen dolgoznak. Tulajdonkppen a legtbb esetben ezeket az rzseinket vettjk ki, s gy csak olyan embereket vesznk szre, akik elrhetetlenek a szmunkra. Ha szoros s benssges kapcsolatot akarunk teremteni, elszr is fel kell ismernnk s tisztelnnk kell azt a rsznket, amely tiltakozik ellene, majd r kell jnnnk, mirt vannak benne ellenrzsek.

* nem mely rsze tiltakozik a szoros kapcsolat ellen, s mirt?

- 181 -

OKTBER 7 Polarits a kapcsolatokban


Lnynk feminin oldala az egybeolvadst s a kzelsget keresi. A frfi oldal viszont egyni jellegre, fggetlensgre, szabadsgra s nkifejezsre trekszik, mert fl attl, hogy lektik, korltozzk, vagy gymond egy az egyben "lenyelik". A ni oldal pedig attl retteg, hogy elhagyjk, megvlnak tle. Ha kapcsolatainkban inkbb a maszkulin energinkkal azonosulunk, akkor fggetlennek fogjuk rezni magunkat, csakhogy olyan partnereket vonzunk majd magunkhoz, akik megtagadott kzelsgvgyunkat tkrzik. Ha szorosabb kapcsolatban vagyunk feminin energinkkal, akkor valsznleg ers vgy l bennnk a mlyebb intimitsra, viszont olyan partnereket vonzunk magunkhoz, akik tbb letteret ignyelnek.

* Mostanban melyik energival azonosulok inkbb? Kapcsolatban vagyok rzelmeim msik oldalval is?

- 182 -

OKTBER 8 Tvolsg a kapcsolatokban


Intim kapcsolatainkban egyarnt van szksgnk kzelsgre s tvolsgra. Szksgnk van arra, hogy egymsba olvadjunk, de azt is ignyeljk, hogy klnvljunk s ismt rtkeljk sajt egynisgnket. Nem knny kielgteni vgyainkat, s ugyanakkor megtartani a tvolsgot, amikor arra van szksgnk. Gyakran elvesztjk ezt a kpessgnket, ha nagyon kzeli kapcsolatba kerlnk valakivel. De ha nem tartjuk meg a szksges tvolsgot, akkor ntudatlanul ltrehozunk egy olyan konfliktust, vagy problmt, amely gyis elszakt bennnket a msiktl. Nem knny feladat, de alapveten fontos, hogy megtanuljunk minl tudatosabban tvolsgot tartani. Ha mr egy darabig tltk a kzelsget, akkor szksgnk van arra, hogy klnvljunk s magunkban legynk. Ez lehet pr perc, vagy akr nhny nap. Intim kapcsolatainkban llandan a kzelsg s a tvolsg polaritsnak kt plusa kztt tncolunk.

* Kpes vagyok tudatosan eltvolodni, ha ppen arra van szksgem.

- 183 -

OKTBER 9 Lehet, hogy bels gyermeknk fl a kapcsolatoktl


A bennnk lv gyermek olykor annyira fl, hogy megakadlyozza szmunkra az intim kapcsolatok megteremtst. Pedig a szve mlyn semmire sem vgyik jobban, mint kzelsgre s intimitsra. m, ha korbbi kapcsolatai sorn sebeket szerzett, most taln teljesen meg van rmlve, hogy t ismt bntalmazni fogjk, visszautastjk, vagy elhagyjk. Ha tudatostjuk magunkban bels gyermeknk flelmeit, kpesek lesznk megadni neki azt a szeretetet s tmogatst, amelyre vgyik, hogy biztonsgban rezze magt, s ne fljen a kapcsolatteremtstl.

* Ha tudatosabban tlem a bennem lv gyermek flelmeit, kpes leszek megadni neki mindazt, amire vgyik.

OKTBER 10 Legyl szinte kapcsolataidban


letnkben s kapcsolatainkban akkor tallkozunk nehzsgekkel, ha nem mondjuk ki gondolatainkat, mert attl flnk, hogy valakinek ez nem fog tetszeni, vagy hogy slyos kvetkezmnyei lehetnek. Attl a pillanattl kezdve, hogy eltitkolod az igazsgot, kapcsolatodban problmk jelentkeznek. Alig szreveheten elkezded kivonni magad a kapcsolatbl, s a kapcsolat veszt leterejbl. Egy intim kapcsolatnak - de brmilyen ms fontos kapcsolatnak is - igazsgon s szintesgen kell alapulnia, klnben meghal. Olyan mrtkben fog cskkenni kapcsolataid dinamikja, amennyire nem vagy szinte bennk.

* Tudatban vagyok-e annak, miknt titkolom el az igazsgot kapcsolataimban?

- 184 -

OKTBER 11 Tvolsgot hozunk ltre kapcsolatainkban


Hihetetlen, olykor mennyire flnk teljes szintesggel viszonyulni partnernkhz egy kzeli kapcsolatban. Azrt flnk, mert ha tnyleg kzel engednk magunkhoz valakit, megengedjk neki, hogy meglssa, kik is vagyunk valjban, pedig elhagy minket, akkor teljesen sszeroppanunk. Ha viszont nem engedjk magunkhoz elg kzel, akkor nem kapjuk meg azt, amire vgyunk. Ezrt tartjuk az embereket karnyjtsnyira magunktl, elg kzel ahhoz, hogy ltrejhessen a kontaktus, de mgsem annyira kzel, hogy meglssk igazi arcunkat. Mert attl flnk, hogy ha rjnnek, kik vagyunk valjban, nem akarnak majd velnk maradni. Ezrt kapcsolatainkba csak eddig a szintig engedjk be az intimitst, s nem mlyebbre. Sajnos, ilyen tvolsg mellett nem rezhetnk teljes megelgedettsget. Ha tnyleg ki akarjuk elgteni a kzelsg utni vgyunkat, fel kell vllalnunk azt a kockzatot, hogy megmutassuk nmagunkat msoknak.

* Hajland vagyok megmutatni valdi lnyemet.

- 185 -

OKTBER 12 Az szintesg btorsgot kvetel


Nem kevs btorsg kell ahhoz, hogy szintk legynk kapcsolatainkban. Egyfell szksgnk van arra, hogy szintk legynk a msikkal s nmagunkat adjuk, msfell viszont attl tartunk, hogy pont emiatt hagynak el bennnket. Fontos, hogy felismerjk ezt a bennnk lv konfliktust s odafigyeljnk mindkt rzsre. Nem vrhat el senkitl, hogy mindig, minden pillanatban a teljes igazsgot mondja embertrsainak. Ez elg ijeszt is lenne. De meg kell prblni elindulni ebbe az irnyba, elfogadva flelmnket, de ugyanakkor felismerve azt, hogy ha nem vagyunk szintk, akkor nmagunkbl ldozunk fel egy rszt a kapcsolatban. Fokozatosan megtanulunk egyre szintbben viselkedni. Lpsrl lpsre egyre tbbet mutatunk meg valdi lnynkbl.

* Lnyem mely rsze fl attl, hogy szinte legyek, s mirt? Kpes vagyok megrteni s tisztelni ezt az rzst, mialatt megtanulok nyltan viselkedni?

- 186 -

OKTBER 13 Maradj h magadhoz


Ha nem mondjuk ki szintn a vlemnynket, az olyan, mintha mindannyiszor becsapnnk nmagunkat, hiszen megfosztjuk magunkat az rzelmeinktl. Ilyenkor azt mondjuk a bennnk lv gyermeknek: "Most nem engedhetlek ki, most nem mutathatom meg, hogy ki vagy." - Lnyegben becsapjuk magunkat azrt, hogy a msik emberrel lehessnk, ami, persze, borzaszt rzs. Amikor eldnttted mr, hogy megprblsz egyre inkbb h lenni nmagadhoz, mg ha ezltal kockztatod is a kapcsolatot, a ktelk nmagaddal ersdik. Hihetetlenl hangzik, de igaz: minl tbbre becsld kapcsolatodat nmagaddal, annl jobb lesz a tbbi kapcsolatod.

* Megtanulok nmagam maradni, akkor is, amikor ez ijesztnek tnik.

OKTBER 14 Legyl szinte magadhoz


Az szintesg nem azt jelenti, hogy minden pillanatban ki kell mondanod, mit rzel, vagy be kell szmolnod az agyadban tfut gondolatokrl. Nem is lenne helynval brki eltt felfedned magad. Az szintesg mindenekeltt azt jelenti, hogy nmagaddal vagy szinte. Ha ezt elrted, akkor tudatosan eldntheted, hogy a gondolataidat s az rzseidet meg kvnod-e osztani valaki mssal is. Minl tbb intimitsra s mlysgre vgysz kapcsolatodban, annl tbb rzst, gondolatot fogsz megosztani partnereddel. Ha idnknt nem vagy biztos abban, mit rzel az adott pillanatban, akkor mondd el a ktsgeidet, s a kp lassan magtl kitisztul.

* szinte vagyok magammal s msokkal.


- 187 -

OKTBER 15 Az igazsgnak megfelelen cselekedj


Akkor tudunk csak az igazsgnak megfelelen viselkedni s lni, ha mr szoksunkk vlt, hogy a bels hangra hallgassunk nap mint nap. Ekkor mr kpesek vagyunk arra, hogy kimondjuk az igazsgot, gy, ahogy legbell rezzk. Kpesek lesznk a gondolatainknak megfelelen viselkedni is. Sajt igazsgunknak megfelelen lhetnk.

* Ma a sajt igazsgomnak megfelelen cselekszem.

OKTBER 16 szinte kommunikci


Ha jobban meg akarod magad rtetni valakivel, prblj meg nyltan beszlni az rzelmeidrl is, s ne csak azt mondd el, hogy szerinted a msik ilyen vagy olyan. Ha nem kritizlsz, sokkal valsznbb, hogy a msik meg fog hallgatni. Pldul, ha azt mondod: "Tnyleg megbntottl, amikor n mondani akartam valamit, s te flbeszaktottl. Nha gy rzem, hogy igazbl oda sem figyelsz, s tudod, ez nekem fj. Azt rzem, hogy nem is vagyok fontos." Ez teljesen ms, mintha azt mondand, hogy: "Tudod, ki vagy te? Egy egoista. Soha senkire nem figyelsz, szerintem legfbb ideje, hogy vltoztass ezen." Ha kpes vagy sajt tapasztalatodbl reaglni msok viselkedsre, s sebezhet vagy annyira, hogy kifejezd rzelmeidet, akkor a msik embernek knnyebb lesz meghallgatni tged, anlkl, hogy vdekezni knyszerljn.

* Megtanulom szintn kifejezni rzelmeimet.


- 188 -

OKTBER 17 A sebezhetsg vonzza az egyttrzst


A sikeres kapcsolatok egyik kulcsa az, hogy rzelmeinket ne tmadan vagy vdekezen fejezzk ki, hanem megtanuljuk sebezhet llspontbl megmutatni ket. Ez nem knny feladat, mert ha sebezhetnek rezzk magunkat, akkor sztnsen teljes ervel vdekezni vagy tmadni prblunk. Ilyenkor mg azok az emberek is, akiket a legjobban szeretsz, hirtelen lehetsges ellensgekknt tnnek fel, s mindenron meg akarod vdeni magad tlk. De minl kevsb trod fel sebezhetsgedet, annl kevesebb megrtssel fog a msik kzeledni feld. s minl inkbb kpes vagy megosztani legmlyebb rzelmeidet az emberekkel, annl valsznbb, hogy egyttrzsre s megrtsre tallsz. Meghallgatnak tged, mert nincsenek eltleteid s nem tmasztasz velk szemben elvrsokat. A sebezhetsg vonzza az embereket, egyttrzst s tmogatst vlt ki bellk.

* Kpes vagyok kimutatni sebezhetsgemet azoknak, akiket szeretek.

- 189 -

OKTBER 18 Kommunikci vagy kritika


Hol hzzuk meg a hatrt az szinte visszajelzs s a rombol kritika kztt? Hacsak nem kr valaki, ne mondd el automatikusan a vlemnyedet. Ha gy rzed, hogy gondolataidat nagyon szeretnd megosztani valakivel, j, ha eltte megkrdezed, hogy a msik kvncsie r. s tnyleg add meg neki a lehetsget, hogy akr nemet is mondjon. Msfell, ha valaki el akarja mondani neked a vlemnyt rlad, s olyan rzsed van, hogy tmadni akar, ne hallgasd meg.

* Nem vagyok hajland meghallgatni a rombol hats kritikt. Jogom van nemet mondani vagy tvozni.

- 190 -

OKTBER 19 Hogyan lehet felismerni a bnt szndkot


Kzlnk sokan annyira hozzszoktak a msoktl s nmaguktl kapott szidalmakhoz, hogy szinte mr szre sem veszik ezeket. Mivel ismersen hangzanak, gy gondoljk, hogy r is szolgltak. Ne engedd, hogy a benned lv gyermeket bntalmazzk. Figyelj oda, hogy benned a szidalmak milyen rzelmeket vltanak ki. Ha azt veszed szre, hogy bntudat bred benned, s rosszul rzed magad, mikzben valaki beszl hozzd, akkor prbld megfigyelni, hogy az a msik ember hogyan szl hozzd. Egyttrez veled, vagy csak rmutat arra, ami rossz benned? Ha valaki csak azt mondja neked, hogy benned mi s mirt rossz, csak a sajt sebezhetsgt prblja eltakarni a tmadssal. Ez mindannyiunkkal elfordul. De megtanulhatunk tudatosan odafigyelni egymsra, megtanulhatunk egy mlyebb szintre szllni s elmondani azt, amit tnyleg rznk.

* Megtanulom felismerni a bnt szndkot.

- 191 -

OKTBER 20 A megfelel nvdelem megtanulsa


Ha alkatodnl fogva ismtelten kritiknak s szidalmazsnak vagy kitve, fontos megtanulnod a megfelel nvdelmet. Nem szabad hagyni, hogy brki tmadjon vagy bntalmazzon, sem testileg, sem rzelmileg. Ha valaki lesen kritizl, mondd azt: "Olyan rosszul esik, krlek, ne beszlj velem gy." Ha nem hagyja abba, menj ki a szobbl, hagyd fakpnl. Azrt tudasd vele, hogy szvesen meghallgatod, ha az rzseirl akar veled beszlni, arrl, hogy mi bntja, mitl mrges, feltve, ha ezt nem bntan teszi. De azt is mondd meg, hogy nem vagy hajland vgighallgatni, ahogy kritizl vagy bnt. Meg kell tanulnunk vdelmezni a bennnk lv gyermeket ilyen tekintetben is.

* Megvdem magam a bntalmazssal szemben.

OKTBER 21 pt jelleg kritika


Hajlamosak vagyunk mindent s mindenkit kritikusan szemllni, s mindenben a hinyossgot szrevenni, akr rlunk van sz, akr brki vagy brmi msrl. A legfontosabb az, hogy vilgosan s hatrozottan klnbsget tudjunk tenni. De amikor azt nzzk, mi az, ami nem j, ne feledkezznk meg arrl, ami j. Tudatosan emlkeztesd magad a j dolgok felismersre, s dicsrd meg nmagadat s a tbbi embert is, ha valamit jl csinl.

* Felismerem s rtkelem minden helyzet pozitv oldalt.

- 192 -

OKTBER 22 A kritikba bele lehet rokkanni


Sok pedaggus alkalmazza a kritikt a tantsban. Azt hiszik, hogy a gyerekeket azzal sztnzik a tanulsra, ha nagyon szigorak s kritikusak velk. Pedig ltalban ettl a dikokban is meglv bels gyermek nagyon rosszul rzi magt. Elmegy a kedvk a tanulstl, s attl, hogy megmutassk magukat. Ha tanulni akarunk, be kell ismerni, hogy nem tudunk valamit, amitl alapveten nagyon sebezhet helyzetbe kerlnk. Ha ezzel a sebezhetsggel visszalnek, a bels gyermek bezrkzik. Nagyon sok emberben a kreativitst s a fogkonysgot a tanrok fojtottk el, mert nem tudtk, hogyan lehet ismereteket tadni kritizls nlkl. Pedig a tanulshoz ez nem felttlenl szksges. Most mr, mint felnttek, ismt kapcsolatot teremthetnk a bennnk lv gyermekkel, akit valaha elbtortalantottak, s szeretettel, trdssel, pozitv hozzllssal segthetjk a tanulsban.

* Tmogatom s btortom a bennem lv kisgyermeket.

- 193 -

OKTBER 23 Figyelj oda vgyaidra


nmagunk felldozsa msokrt, ami elssorban a nkre jellemz, mr-mr trsadalmi tendenciv vlik. Ahelyett, hogy arra figyelnnk, mire vgyunk, csak adunk, adunk s adunk ms embereknek, elssorban a gyerekeinknek. Ilyen esetekben a tudat alatt ltalban megjelenik egy szmla, amelyen ez ll: "Eddig n vigyztam rd, most te tartozol nekem. Most te vigyzz rm." Gyerekeink pedig egy leten keresztl cipelhetik a bntudat terht. Ezrt fontos - klnsen a szlknek - odafigyelni sajt vgyaikra. Ha kpes vagy trdni magaddal leted sorn, akkor nem csngsz majd msokon, s hagyod, hogy ljk az letket. Nem vrod el, hogy tegyenek rted valamit. Azltal, hogy megtanulsz odafigyelni vgyaidra, mr most felszabadthatod gyermekeidet.

* Ma tudatosan odafigyelek vgyaimra, s lpseket teszek e vgyak kielgtsre.

- 194 -

OKTBER 24 Mindenkinek szksge van egyedlltre s trsasgra


Mindnyjan ignyeljk, hogy mindennap legalbb egy rvidke idt tltsnk el nmagunkkal. Fontos, hogy ezt megadjuk magunknak, s nem szmt, hogy kzben hny embernek van szksge rnk. (Valjban, ha sok ember tart ignyt rd, valsznleg semmire sincs nagyobb szksged, mint az egyedlltre). Amikor egyedl vagyunk, kapcsolatba kerlnk igazi lnynkkel, tnyleges vgyainkkal. Ilyenkor vehetjk fel a kapcsolatot a bels tudsunkkal. Ugyanakkor szksgnk van emberi kapcsolatokra s kzelsgre. Ignyeljk az egyttltet trsunkkal. Szksgnk van a bartainkra is. Szksgnk van arra, hogy egytt legynk a gyerekeinkkel.

* Felismerem magamban a vgyat az egyedlltre s a trsasgra. Mindkettt megadom magamnak mindennap.

OKTBER 25 Engedd meg magadnak, hogy elfogadj


Lnynknek egy rsze knyelmetlenl rzi magt, ha valamit el kell fogadnia mstl, mert ezzel mintegy beismerjk, hogy hinyt szenvednk valamiben. Ilyenkor gy rezzk, vdtelenekk vlunk a lehet legrosszabbal szemben - azzal, hogy visszautastanak. Ha hagyod, hogy ez a flelem irnytson, s radsul nem is vagy tudatban ennek, akkor tudat alatt llandan krsz valamit, s mgsem vagy kpes elfogadni, ha valaki adni akar neked.

* Flek-e attl, hogy elfogadjak?


- 195 -

OKTBER 26 Az elfogads nem knny


A mi trsadalmunkban a legtbb ember szmra nagyobb erprbt jelent j rzssel elfogadni valamit, mint adni. Elfogadni azrt nehz valamit, mert ilyenkor az ember sebezhet. Az ads azrt kzkedveltebb, mert amikor adunk, ersnek rezzk magunkat. El kell fogadnod sajt sebezhetsgedet, s tiszteletben kell tartanod lnyednek azt a rszt, amelynek vgyai vannak, csak gy leszel kpes arra, hogy elfogadj. Nyugodtan btortsd a msik embert arra, hogy ersnek, hatalmasnak rezze magt jelenltedben. rdekes mdon az elfogad helyzet egyltaln nem utal gyengesgre, st - hiszen lehetsget nyjt az adknak, hogy ersnek rezzk magukat. Ha azt akarod, hogy krltted az emberek jl rezzk magukat, engedd meg nekik, hogy adjanak neked s rtkeld azt, amit tlk kaptl.

* Ma az elfogadst gyakorlom.

- 196 -

OKTBER 27 Ne akarjunk tkletes szlknek ltszani


Mint szlk, gy rezzk, hogy llandan keznkben kell tartani a dolgokat. Azt hisszk, hogy mindig tudatosnak, szeretetteljesnek s "felnttnek" kell lennnk. Nincs ember, aki erre kpes lenne. De nincs is r szksg. A legnagyobb ajndk, amelyet a gyerekeidnek adhatsz, hogy valsgos, hiteles szemly vagy. Ne titkold elttk, hogy te is kzdesz az lettel, neked is vannak rzelmeid, te is sebezhet vagy. Ez nem azt jelenti, hogy problmiddal terheld a gyerekeidet, csak oszd meg velk sajt lettapasztalataidat. Mondd el nekik, ha nehz napod van, vagy bnatos vagy, esetleg dhs, magyarzd el, hogy nem k tehetnek rla. Boldog pillanataidat is oszd meg velk. Ne flj szintnek lenni a gyerekeiddel.

* Ma megengedem magamnak, hogy ne legyek tkletes. Elfogadom s megosztom a csaldommal igazi rzelmeimet.

- 197 -

OKTBER 28 Kevs a pldakp


Kevs j pldakp van azok eltt, akik elindultak a tudatosods tjn. Lehet nhny ember, akik tkrzik az ltalunk elkpzelt cl nhny aspektust, de nagyon kevs az olyan szemly, akik igazi teljessget tkrznnek. Taln egyetlen olyan pldakpet sem tallunk, aki rendelkezik az sszes olyan tulajdonsggal, amelyet mi kvnatosnak tartunk. Tbb embert is kell keresnnk, akik kpviselik azokat a jellemvonsokat, amelyeket mi is ki akarunk fejleszteni, s tlk kell elfogadni az sztnzst. Fel kell ismernnk, hogy pldakpek lehetnk egyms szmra is, vagy azok szmra, akik elindultak az ton, de mg egy-kt lpcsfokkal lejjebb jrnak.

* Sok embertl kapok sztnzst, s trekszem arra, hogy magam is sok embert inspirljak.

- 198 -

OKTBER 29 Keresd a pldakpet


Ha ismersz embereket, akiknek partnerkapcsolatai olyanok, amilyenekre te vgysz, vagy akik csodlatra mltan viszonyulnak egymshoz, vlaszd ket pldakpeidd. Erstsk benned azt a hitet, hogy megkaphatod azt, amire szved vgyik. Azonban vigyzz, hogy a ltszat meg ne tvesszen, mert a kapcsolatok ritkn olyan jk, amilyennek a felsznen ltszanak. De, ha ismersz olyan embereket, akik szintn szeretik egymst, s a kapcsolatukban igazi elktelezettsg s egyms irnti megrts van, akkor figyeld ket s tanulj tlk. Vizualizcival s megerstsekkel tudatostsd magadban, hogy ilyen kapcsolat ltezik a vilgon, teht szmodra sem lehetetlen. Lgy nyitott arra, hogy megtanuld, miknt javthatod sajt kapcsolataidat, vagy teremthetsz olyan kapcsolatokat, amilyenekre vgysz.

* Lehetnek olyan kapcsolataim, amilyenekre vgyom.

OKTBER 30 Vigyl fnyt a sttsgbe


Sok ember, fknt azok, akik a spiritulis utat jrjk, kt rszre vlasztja a vilgot: a sttre s a vilgosra. A fnyben akarunk lni, s tvol akarjuk tartani magunkat a sttsgtl. Mindig megprblunk kijutni a sttsgbl a fnybe. Pedig a fnyben lni annyit jelent, hogy letnk minden mozzanatba, mg az eddig sttben maradt, nem tudatosodott helyekre is elhozzuk a fnyt.

* A tudatossg fnyt elhozom letem s lnyem minden apr zugba.

- 199 -

OKTBER 31 Fedezd fel bels palotdat


Kpzeld azt, hogy van egy palotd. Tbb termet laksz, az ablakok trva vannak, mindent tjr a fny, m van nhny stt szoba, ahova sose lpsz be. Azrt vannak bezrva s azrt sttek, mert azt hiszed, valami ijeszt vagy rossz van bennk. A tudatosods folyamatban egyre tbb ert s btorsgot gyjtesz, majd egyenknt belpsz ezekbe a szobkba s fnyt hozol mindegyikbe. s akkor felfedezed a szmtalan csodlatos helyet nmagadban, amelyekrl azt sem tudtad, hogy lteznek. Vgl birtokodba veszed az egsz palott. Minden szobt kiprblhatsz, mindegyiknek megvan a maga rendeltetse. Egy szobt se hagyjl ki, mert akkor nem tudod meg, hogy ki vagy, s hogy az let mirl szl.

* Bels palotm mely szobit nem ltogattam mg meg? Vannak olyanok, amelyeket akr most felderthetnk?

- 200 -

NOVEMBER 1 Becsld az utazst


A tudatosods folyamata vgtelen: egy leten keresztl tart utazs. Nem csupn annyirl van sz, hogy elolvasunk egy knyvet, elmondunk nhny megerstst, vagy alkalmazunk egy mdszert, s ezzel megolddik az letnk. Br sok tant ezt gri. Ebbl addnak az irrelis elvrsok. Elssorban rzelmi skon a teljes gygyuls gyakran tbbves sszpontostott munkt is ignyel. mulatba ejten gyors gygyuls mgis bekvetkezhet, a kvetkez mdszerek hasznlatval: kreatv vizualizci, intucink kifejlesztse s kvetse, bels hangjaink prbeszdnek alkalmazsa. Ugyanakkor a tudatoss vls mlyrehat folyamat. Egyre mlyebb s mlyebb rtegekhez jutunk el, egyre tbbet tanulunk, tudsunkat egysgbe rendezzk, jabb s jabb kapukat nyitunk meg. Nincs olyan pont, ahol a folyamatnak vge szakadna. Sohasem mondhatjuk azt, hogy "befejeztem".

* Tisztelem azt az svnyt, amelyen elindultam. Becslm a tudatossg fel vezet s egy leten t tart utazst.

- 201 -

NOVEMBER 2 A megvilgosods folyamatnak ngy llomsa van


A legtbb embernl a megvilgosods folyamata valamilyen spiritulis lmnnyel kezddik. Nha ez az lmny tudatosul, nha nem. Megnylunk a llek eltt, s valamilyen szinten ezt szleljk vagy rezzk. Aztn kvncsiak lesznk lmnynk jelentsre, s a mentlis szintet kezdjk felderteni. Valamilyen ponton aztn az emocionlis skkal is szembe kerlnk, ami rzelmi gtjaink eltvoltsval s sebeink begygytsval jr. Erre azrt van szksg, mert srlseink akadlyozzk bennnk az leter szabad ramlst. Ezutn tudja a lelknk teljesen betlteni testnket.

* Feltrom s egysgbe rendezem mind a ngy szintet - a lelki, a mentlis, az rzelmi s a fizikai szintet is.

NOVEMBER 3 A megrts mlysge


A megrts klnbz szintjeit jrjuk meg a tudatosods folyamatban. Elszr elsajttunk egy elvet vagy koncepcit. Akkor egy ideig ezt kell meglnnk. A megrts mlyebb szintjt akkor red el, ha lpsrl lpsre teszed ezt. Ekkor tudatosodik benned, hogy klnbz szintek vannak. Hagyjuk, hogy ez a folyamat mintegy magtl trtnjen: ez nagyon fontos. Ne lgy trelmetlen, ne akarj mindent egyszerre megtanulni. s ne haragudj magadra, ha rjssz, mi mindent nem rtettl rgebben. Dicsrd meg magad azrt, amit nap mint nap tanulsz.

* Megrtsem naprl napra mlyl.

- 202 -

NOVEMBER 4 Engedd, hogy rezz


Trsadalmunk rettenetes ervel tiltakozik a tl sok rzelem ellen. Flnk trezni a nyomaszt flelmet, a srtettsget, a haragot vagy a bnatot. De ez megfordtva is igaz: az igazi szeretettl, szenvedlytl s rmtl is flnk. Vgl mr ott tartunk, hogy igyeksznk szk hatrok kztt tartani rzelmeinket, s a vgleteket minl messzebb elkerlni. Ez meggtol bennnket abban, hogy az letet a maga teljessgben megljk.

* Megtanulom trezni az sszes rzelmemet.

- 203 -

NOVEMBER 5 Emocionlis gygyts


Sok ember fl szembeslni lnye emocionlis gygytsval. Az emberekben ltalban az emocionlis szinttel kapcsolatban van a legtbb ellenlls. A mentlis szinten jelentkez j gondolatok feldertse knny, hiszen, gymond, mentlis trsadalomban lnk. Ezt mg biztonsgosnak rezzk, nem rz meg minket tlzottan. Mostanban sokan elindultak a spiritulis svnyen, abban a remnyben, hogy megvilgosodnak, anlkl, hogy az rnykukkal szembeslnnek. Elg kevs ember tudja, hogyan kezdje el az igazi emocionlis gygytst. Mg a terapeutk, a gygytk s a csoportvezetk kztt is meglepen kevesen akadnak, akik tnyleg tudjk, hogyan kell msokat irnytani az emocionlis gygyulsi folyamat sorn. Hiszen ahhoz, hogy segteni tudjanak, nekik is keresztl kell mennik sajt gygytsi folyamatukon. Teht a teljes emocionlis gygyuls elengedhetetlen felttele annak, hogy tudatos szemlyisgg vljunk.

* Hajland vagyok emocionlis szinten is gygyulni.

- 204 -

NOVEMBER 6 Hogyan fogjunk hozz az emocionlis szint gygytshoz


Ha el akarjuk kezdeni az emocionlis szint gygytst, fel kell vllalnunk azt a kockzatot, amely egytt jr az letnk problms terleteivel val szembeslssel. Vannak az letnkben terletek, amelyek llandan gondot jelentenek. A vilgegyetem gy hvja fel a figyelmnket arra, amin dolgoznunk kell. A gondok a legklnbzbbek lehetnek: egszsgi problmk, elhzs, rosszul mkd kapcsolatok, anyagi nehzsgek, szenvedlybetegsgek vagy egy nehezen kezelhet gyerek. Hajlandnak kell lennnk lesni egszen a dolgok legmlyig, hogy kapcsolatba kerlhessnk a gondokhoz kapcsold rzelmeinkkel. Nem kerlhetjk ki ezeket az rzelmeket: ha hajlandk vagyunk elfogadni zenetket s tantsukat brmilyen lethelyzetben, a gygyulsi folyamat is beindul.

* Milyen gondok vannak az letemben? Min kell dolgoznom, hogy elinduljon a gygyulsi folyamat? Btran szembenzek a problmkkal.

- 205 -

NOVEMBER 7 Szembesls a vltozssal s a fejldssel


Mindannyiunk lnynek van egy fejldsre s vltozsra vgy rsze. Ez a rsznk mindent megtesz azrt, hogy tudatoss vlhasson. Viszont mindnyjunkban ott rejlik a vltozstl val flelem is. Pszichnk konzervatv oldala arra trekszik, hogy megvdjen minket az ismeretlen veszlyektl. gy okoskodik, hogy ha eddig megvoltunk, akkor ezutn is ellesznk valahogy, nincs szksg semmi lnyegi vltozsra. Biztonsgosabb, ha mindent a rgi, megszokott rendben folytatunk. Lnynk mindkt rsznek meg kell adni a kell tiszteletet. Az egyik vltozsra sztnz s elrevisz bennnket, a msik viszont nem engedi, hogy tl gyorsan haladjunk elre, vagy letrjnk a helyes trl, s tl sok feladatot vllaljunk magunkra. Gyakran gy rezzk, hogy ez a kzdelem szinte kettszakt bennnket. A megolds az, hogy megrtjk s tiszteljk mindkt oldalunkat, s megtalljuk a fejldsnek azt a tempjt, amely mindkt rsznk szmra kvethet.

* Fejldsem s vltozsom irama knyelmes, m ugyanakkor izgalmas is.

- 206 -

NOVEMBER 8 Flelem az nismerettl


Sok ember gy l, hogy tudat alatt bizonyos fokig megtagadja sajt gondolatait s rzelmeit. nmagunkba nzni s megismerkedni sajt magunkkal, ijeszt lehet. Attl flnk, hogy egy rtktelen emberrel talljuk szemben magunkat, vagy valami stt titokra bukkanunk a felszn alatti mlysgben. Egy dolgot biztosan llthatok - nem vagy rossz ember. Szp vagy s ers, csak lehet, hogy nem kaptl elg szeretetet s trdst ahhoz, hogy megtanuld szeretni magad. Sajt fejldsi folyamatom sorn s tbb ezer embernl, akikkel egytt dolgoztam, mindig azt tapasztaltam, hogy az igazsggal val szembeslsnek felszabadt s gygyt hatsa van. A titok, amely lnyed legmlyn rejlik, nem ms, mint hogy rendkvli vagy s tkletes.

* Hajland vagyok megismerni nmagam minden szinten.

- 207 -

NOVEMBER 9 Minden seb gygythat


Ha le akarjuk kzdeni flelmnket az nismerettl, fontos tudnunk, hogy minden seb gygythat. Ha mlyen magunkba nznk, kpesek lesznk elengedni a magunkban hordozott emocionlis fjdalmainkat, kpesek lesznk felismerni s mltnyolni gondolatainkat, rzseinket, lmnyeinket, s megengedjk magunknak eltemetett rzelmeink trzst s kifejezst. Hrom fontos sszetevje van az ilyen mlyrehat gygytsnak. Hajlandnak kell lenned elvgezni az ezzel jr munkt, brmilyen nehz is legyen az. Fontos, hogy megkapd az ehhez szksges segtsget egy olyan krnyezettl vagy olyan emberektl, akik melletted vannak a gygyulsnl. Vgl nagyon fontos, hogy sznj elegend idt ahhoz, hogy a lelked klnbz rtegein thatolhass: ez ltalban nhny v. Mindenkppen megri, mert cserbe megtapasztalod az igazi szabadsgot.

* Megadom magamnak azt az idt, tmogatst s elktelezettsget, amely szksges, hogy teljess s szabadd vljak.

- 208 -

NOVEMBER 10 rnykszemlyisgnk
rnykunk lehet lnynk brmely rsze, brmilyen bels energink, szemlyisgnk brmely aspektusa, amelyet mg nem ismertnk fel s nem leltnk magunkhoz, s amelynek mg nem adtuk meg a lehetsget a termszetes kifejezdsre. Brmerre megynk, kvet bennnket, akr az rnykunk egy napos dlutn. Nem szabadulhatunk meg tle gy, hogy nem vesznk rla tudomst, vagy azt kvnjuk, brcsak tnne el. rnykunk ltalban lnynknek olyan rsze, amely szintn szeretetre s elfogadsra vgyik, s addig kvet bennnket, amg tudomst nem vesznk rla s el nem kezdnk foglalkozni vele.

* Lnyem mely rsze ignyelhet tbb szeretetet s kifejezst az letemben?

NOVEMBER 11 Ismerkedj meg rnykoddal


rnykszemlyisged azokbl a termszetes energikbl tevdik ssze, amelyeket elnyomtl, megtagadtl. A hossz idn keresztl mellztt energik rengeteg ki nem fejezett ert gyjtenek ssze, ezrt ijeszt lehet szembenzni velk. Lnyegben ezek mind szksges s termszetes energik, amelyek nlklzhetetlenek a sikeres lethez. Ha meg akarjuk tallni az utat ezekhez az energikhoz, valamilyen mdon kapcsolatba kell lpnnk rnykszemlyisgnkkel.

* Hajland vagyok szembeslni rnykszemlyisgemmel.

- 209 -

NOVEMBER 12 Fogadd el rnykszemlyisgedet


Az rnykod gy jtt ltre, hogy csaldod, krnyezeted, a trsadalom erteljesen helytelentett valamit. Nhny ember rnykszemlyisge agresszv. Ez olyankor fordul el, ha gyermekkorukban elnyomtk bennk a termszetes, egszsges agresszit. Az ilyen embereknek meg kell tanulniuk ismt magukhoz lelni agresszijukat s szemlyisgk rszv tenni - ez fontos cljaik elrshez az letben. Msoknl az rnyk a sebezhetsget leplezi. Ez akkor alakul ki, ha csaldjuk helytelentette a sebezhetsgk kifejezst. Nekik termszetes emberi vgyaikat s fggsgeiket kell sszerendezni. Kultrnk sok esetben elnyomja a termszetes rzkisget s nemisget, amelyek aztn rnykszemlyisgnk rszeiv vlnak, az egyes emberekben s az egsz trsadalomban egyarnt. Ha magunkhoz leljk lnynk sszes aspektust, egszsges, boldog, teljes emberekk vlhatunk.

* Megtanulom elfogadni s magamhoz lelni szemlyisgem minden aspektust.

- 210 -

NOVEMBER 13 A csaldi rnyk


Gyakran megfigyelhetjk, hogy az rnyk miknt vetl ki csaldokra. Valamelyik gyerekbl lzad lesz - vagy fekete brny -, s viselkedsben felsznre hozza azokat a tulajdonsgokat, amelyeket a csald tbbi tagja megtagad. testesti meg a csald rnykszemlyisgt. Ez a gyerek elkezdi gyllni s hibztatni nmagt, a csald tbbi tagja is vagy kritizlja t, vagy mindenron segteni akar. gy nem kell szembeslnik sajt megoldatlan problmikkal. Ha a "fekete brnyban" kezdett veszi a gygyulsi folyamat, s mr nem jtssza tovbb a rosztott szerepet, akkor a csald tbbi tagja szembesl azzal, hogy magba fogadja s szerves rszv tegye sajt rnykszemlyisgt.

* Van-e a csaldomban valaki, aki megtestesti a tbbiek rnykszemlyisgt? Taln n vagyok az?

- 211 -

NOVEMBER 14 A kollektv rnykszemlyisg


A kollektv rnykszemlyisg megfigyelhet olyan esetekben, ha egy trsadalmi csoport vagy egy nemzet kivetti megtagadott tulajdonsgait egy msik fajra, etnikumra vagy orszgra, s flelmetes ellensgknt tnteti fel. Ha nincs ellensged, nem tudod kire kivetteni sajt stt oldalad s knytelen vagy szembeslni vele. Ez ltalban nehz s gytrelmes. Mennyivel knnyebb faji ellentteket sztani, hideghbort indtani, vagy tnyleg megtmadni valakit. Szemlyes s kollektv problmink megoldshoz magunkba kell nznnk, s fel kell vllalnunk azt, amit a msikra vettnk ki.

* Elfogadom s egysgbe rendezem lnyem minden rszt, gy megtiszttom a kollektv rnykszemlyisget is.

- 212 -

NOVEMBER 15 A vizualizci nem hasznlhat tagadsra


A vizualizci, ha helyesen hasznljk, nagyon j eszkz a pozitv vltozsok elrsre. De arra nem hasznlhat, hogy segtsgvel tovbbra is megtagadd lnyed bizonyos oldalait. Egsz egyszeren nem fog mkdni. Nem szhatod meg annyival, hogy csak a pozitvumokra sszpontostasz - arra, amit szeretsz vagy kellemesnek tallsz az letben, amit mr jl ismersz, otthonosan mozogsz benne s elfogadsz, de megtagadod azokat a dolgokat, amelyeket nem szeretsz, nincs rjuk szksged, s megprblsz megszabadulni tlk. A vilgegyetem mkdse nem ennyire egyszer. Az let jra s jra szembest azzal, amitl legszvesebben elmeneklnl, mg vgl megtanulod elfogadni s magadhoz lelni. A vizualizcinak az a clja, hogy segtsen neked jobban megnylni az let eltt, nem pedig elzrkzni elle.

* A vizualizci segt feltrnom nmagam s az let valamennyi oldalt.

- 213 -

NOVEMBER 16 tlkezs
A spiritulis tra lpk tbbsge trekszik az tlkezs kerlsre. Felismertk, hogy az tlkezs elvlaszt bennnket egymstl, s ez fj neknk. Azonban azzal, hogy igyeksznk megszabadulni az tlkezstl, kiiktatjuk szemlyisgnk kritikus rszt. Hiba prblkozunk, bels kritikusunk nem fog eltnni. Ez csak vdekez reakci. Olyankor vdekeznk, ha valamit nem rtnk, flnk valamitl, vagy valami miatt nem tudjuk kifejezni nmagunkat. Ha le akarsz szokni az tlkezsrl, azzal csak elnyomod lnyed egy rszt. Gyakorlatilag eltled bels kritikusodat. Ehelyett inkbb ismerd fel s fogadd el t, s nzz mg, prbld megrteni, mi mozgatja t.

* Elfogadom, hogy lnyem egyik rsze hajlamos az tlkezsre.

NOVEMBER 17 Minden tettnk valamilyen clt szolgl


Brmit tesznk, annak egyetlen mozgatrugja van, legjobban gy tudjuk kielgteni vgyainkat, biztostani letben maradsunkat, megteremteni a sikert, s trezni, hogy tnyleg rdemes lni. Sajnos a vgyaink kielgtsre s az nmagunkrl val gondoskodsra kialaktott mechanizmusok kztt nem egynek visszs hatsai vannak. Ezrt kell ntudatlan gondoskodsi s tllsi mechanizmusainkat felcserlnnk tudatosakra; ezek pozitvabbak, s a vgeredmnyt tekintve sokkal hatkonyabbak.

* Megtanulok tudatosan gondoskodni nmagamrl.

- 214 -

NOVEMBER 18 rtkeljk rgi viselkedsmintinkat


Becsld meg az sszes rgi viselkedsmintdat mindazrt, amit segtsgkkel eddig elrtl. Eddigi lettapasztalatod, s krlmnyeid olyanok voltak, hogy csak gy tudtl gondoskodni nmagadrl, s egyltaln letben maradni. Fggetlenl attl, hogy most milyen negatv sznben tnnek fel ezek a szoksok, fontos mltnyolni ket mindazrt, amit rted tettek. Gondolkozz el azon, miben segtettek tged, mit adtak neked, mitl vdtek meg. Most, hogy mr kezded kinni ket, s egyre jobban tudatostod ket magadban, knyelmetlen korltnak rzed mindet, s szeretnl megszabadulni tlk. De ahogy elkezded elengedni ket, s hagyod, hogy helyesebb viselkedsmintkk vltozzanak t, ne felejts el ksznetet mondani nekik, mint rgi bartaidnak, akiknek segtsgvel eljutottl leted mostani szakaszig.

* Mltnyolom a rgi viselkedsmintimat, hiszen segtsgkkel jutottam el idig. Ksz vagyok elengedni s tvltoztatni azokat, amelyekre tbb mr nincs szksgem.

- 215 -

NOVEMBER 19 Szksged van az ignyeidre


Nem knny beismerni, hogy rgi viselkedsmintinkra tnyleg szksg volt. Gyakran eltljk magunkat rgebbi szoksaink miatt. Pedig ha egy gyereknek szksge van telre, hogy tovbb ljen, semmi rtelme azt mondani neki, hogy "Nincs is szksged erre az telre, tanulj meg meglenni nlkle." A gyerek vagy megtallja a mdjt, hogy megkapja az telt, vagy meghal. Bels gyermeknknek igenis vannak bizonyos szksgletei - ignyli a biztonsgot, a trdst, a figyelmet s gy tovbb. Ezeket az ignyeket ki kell elgteni. Ktsgeink, a dolgok letagadsa, kros szenvedlyeink s minden rgi viselkedsmintnk csupn egy ntudatlan eszkz a bennnk lv gyermek ignyeinek kielgtsre. Ideje megbocstani magunknak, amirt ignyeinket nem a megfelel mdon elgtettk ki a mltban, s megltni a tnyleges beteljesedshez vezet j utakat.

* Megbocstom magamnak rgi szoksaimat s viselkedsmintimat. Megtanulom hatkonyan s pozitvan kielgteni ignyeimet.

- 216 -

NOVEMBER 20 Mindig vannak nehz idszakok


A tudatosods tjn elkerlhetetlenek a nehz, zavaros peridusok. Ilyenkor gyakran teljesen helytelenl viselkednk. Szapuljuk magunkat, mert azt hisszk, hogy mr mindent rtennk s tudnunk kellene. Csakhogy megfeledkeznk arrl, hogy ahnyszor elrkeznk a megrts egy mlyebb rteghez, minden kicsit zavaross vlik krttnk. Gyakran rmiszt vagy fjdalmas rzsek is eljnnek bellnk ilyenkor. De minden ilyen zavaros idszak magval hozza ajndkt is - a tudatossg kitgulst s elmlylst. Ha megtanuljuk, hogy nem egy vges folyamatrl van sz, s tbb nem vrjuk el, hogy mindent teljessgben rtsnk, egyre knnyebb lesz majd tljutnunk a zavaros peridusokon.

* Trelmes vagyok magammal a nehezebb idszakokban is. Tudom, hogy ez is elmlik egyszer, s mlyebb megrts lesz a jutalmam.

NOVEMBER 21 Bnj magaddal gy, mint a bartoddal


Ha rzed, hogy megint kezded szidni magad valami miatt, egy nagyon egyszer mdszerrel kihzhatod magad a bajbl. Csinlj gy, mintha a legjobb bartoddal lenne dolgod. Hogyan beszlnl vele? Neki ugye sose mondanl olyan dolgokat, amilyeneket most a sajt fejedhez vgsz. Senkivel sem bnnl olyan rosszul, mint ahogy magaddal teszed. Csak nem beszlnl gy egy olyan emberrel, akit szeretsz? Lgy megrt magaddal szemben, mint egy barttal, s add meg magadnak azt a tmogatst, amit brkinek megadnl, akit szeretsz.

* nmagam legjobb bartja vagyok.


- 217 -

NOVEMBER 22 A fejlds ciklikus folyamat


A fejlds ciklikus folyamat. Ha egy nehz idszakon haladsz t, olyan, mintha stt jszakban botorklnl. Aztn eljn a reggel, s egy darabig mindent szpnek s knnynek ltsz. Tid a megrts fnye. Ekkor jabb kihvssal kerlsz szembe. Ez elfordulhat napi, heti, havi vagy vi gyakorisggal. Ezrt olyankor, amikor azt rzed, hogy azt sem tudod, mit csinlsz, megnyugtat az a tudat, hogy most keresztlmsz egy cikluson. Ez is rsze a teljes folyamatnak.

* Bzom a fejlds folyamatban.

NOVEMBER 23 Legyl bizonytalan


Ha egy zavaros periduson msz keresztl, idzz el egy kicsit benne. Engedd meg magadnak, hogy egy ideig gondolataid zavarosak, kuszk, bizonytalanok legyenek. Nha szksged van arra is, hogy egy darabig egytt lj az ilyen rzelmekkel. Nincs ebben semmi rossz. Lpj kapcsolatba nmagaddal, s bellrl krj tancsot. Krdezd meg, hogy mit kell megtanulnod. Hagyd, hogy a bels hang elvezessen azokhoz az emberekhez vagy helyzetekhez, akik vagy amelyek segthetnek. Szp lassan gyis a vgre rsz ennek az idszaknak. s mindig megri. Ha mr magad mgtt tudod ezt a peridust, s visszanzel r, megltod, hogy mit nyertl ltala.

* Nem baj, ha bizonytalannak rzem magam. Bels hangom megmutatja, amire szksgem van.
- 218 -

NOVEMBER 24 Tarts ki fejldsi folyamatod mellett


Amikor egy zavaros idszakban vagy, nem knny kitartani a fejldsi folyamat mellett. Lnyed klnbz rszei ellenttes irnyban hznak, te pedig dnteni akarsz egyszer s mindenkorra, s vgs megoldsra akarsz jutni. Ha tudatban vagy a benned lv rzseknek s nem bnod, hogy ellentmondsosak, zavarosak, bizonytalanok, akkor a bizonyossg lnyed mlyebb rtegbl fog felmerlni. Bels igazsgod vezrel majd. De ha le akarod rvidteni ezt a folyamatot, akkor magadat fosztod meg attl a lehetsgtl, hogy elrj a bels bizonyossgig.

* Hajland vagyok egyttlni az ellentmondsaimmal, zavarommal, mert csak gy jutok el a mlyebb igazsghoz.

NOVEMBER 25 Ne feledkezz meg a bizakodsrl


Valahnyszor keresztlhaladsz egy fejldsi cikluson, lelkedben mindig egy jabb remnysugr gylik. De amikor fejetlensg lesz rr rajtad, nem jut eszedbe az sem, hogy egyszer volt mr jobb is a helyzet, s hogy a zrzavar nem llandsul. Egy mlyebb szinten bizakodsz, de egy msik hang azt mondja benned: "risten! Mitl van bennem ez az rzs? Fogalmam sincs, mi jtszdik le bennem." Tudatosan emlkeztesd magad arra, hogy a bizonytalansg brmikor elfordul. A vgn minden kitisztul. A megrts eljn, s a zrzavarrt cserbe szp ajndkokat fog hozni.

* Bzom benne, hogy amit most tlek, azrt cserbe ajndkot kapok. Vilgossgot s megrtst nyerek ebbl a tapasztalatbl.

- 219 -

NOVEMBER 26 Szksgnk van tmeneti idszakokra


Amikor letnk legnagyobb vltozsait ljk meg, gyakran szksgnk van egy kevsb tevkeny idszakra. Ez lehet nhny perc, ra, nap vagy hnap, de lehet akr nhny v is. Ez a bels vltozs s fejlds ideje, ilyenkor nem a kls dolgokra koncentrlunk. Amikor egy ilyen fzisban vagyunk, gyakran azt hisszk, valami nincs rendben. "Mi lehet velem? Semmi rtelmeset nem csinlok. Legszvesebben fl se kelnk reggel az gybl." Ha olyan tpus ember vagy, aki rendkvl tevkeny, s egsz letben rengeteget dolgozott, lehet, hogy szksged van erre a kikapcsoldsra, pihensre. Ilyenkor csak engedd, hogy minden menjen krltted a magad menetben, te csak a bels vltozsokra figyelj. Mondd magadnak: "Eleget dolgoztam mr az letben, s sok mindent elrtem. Most itt az ideje, hogy pihenjek, s jra feltltdjek."

* Megadom magamnak a bels talakulsomhoz szksges idt.

NOVEMBER 27 A spirlis utazs


A tudatosods fel vezet utazs olyan, mint egy spirl. llandan ugyanazokon a krkn haladunk, de minden alkalommal egy mlyebb szintre rkeznk. Viselkedsmintink lnyegben nem vltoznak, csak mindig jabb s jabb szinteken gygytjuk ket. Ha azt ltod, ugyanazt a leckt kaptad megint, ne gondold, hogy elsre nem sikerlt elsajttanod a "tananyagot". Tudd, hogy egy spirlis utazson veszel rszt, amelynek vgllomsa igazi otthonod lesz.

* Utazsom spirlis. Egyre mlyebben rtkelek minden leckt, ahogy keresztlhatolok az jabb s jabb szinteken.
- 220 -

NOVEMBER 28 Hromfle flelem van


A flelemnek hrom klnbz fajtja van. Az egyik az, amikor tnyleges veszly fenyeget, s az intucid figyelmeztet: "Ne menj oda. Ne tedd azt. Ez nem helyes." Tiszteld ezt az rzst, s mindig hallgass a szavra. A flelem msodik tpust akkor led t, ha valami igazbl nem veszlyes, mgis rzelmi szinten kihvst jelent. A benned lv gyermek megszeppent a feladattl. Idzz el addig, mg megnyugszik, gondold t, mire van szksged, s gyelj arra, hogy brmi trtnjk, semmi bajod se eshessen. s ha mr a benned lv gyermek is kszen ll, akkor nekivghatsz. A harmadik tpus flelem az, mikor ksz vagy valaminek a megttelre, ami immr hatrozottan kihvst jelent. Tested s pszichd tmenetileg flelemmel reagl arra az izgalomra, melyet egy j szintre lpskor rzel. Ilyenkor a flelmet tekintsd az izgalom msik oldalnak, s igyekezz mielbb tjutni rajta.

Megtanulom megbecslni s tiszteletben tartani flelmemet. Ezutn eldntm, mit tegyek.

- 221 -

NOVEMBER 29 Felttel nlkli szeretet


A vilgegyetemben jelenlv magasabb intelligencia mindnyjunkat elraszt felttel nlkli szeretetvel, s ha kapcsolatba kerlnk vele, egy-egy percre megtapasztalhatjuk a felttlen szeretet llapott. m az emberi szeretet felttelekhez kttt. A bennnk lv gyermek vgyaitl s akarattl fgg. Ha megprblunk felttel nlkl szeretni, akkor elnyomjuk s megtagadjuk magunkban az emberi lnyt s csak a spiritulis lnynkkel azonosulunk. Engedjk meg spiritulis lnynknek, hogy felttel nlkl szeresse az emberi lnynket, aki viszont kptelen a felttel nlkli szeretetre. Elszr s mindenekeltt fontos, hogy megtanuljuk szeretni a tapasztalatainkat s fejldsi folyamatunkat. Tanuld meg elfogadni szemlyisgedet, fggetlenl attl, milyen rzelmeket tpll: haragot, gylletet, nzst, eltleteket, s az sszes tbbit - ezek mind az emberi tapasztalat rszei. Csak annyira tudsz msokat szeretni, amennyire kpes vagy nmagadat elfogadni s szeretni. Ez csakis gy mkdik.

* Megtanulom felttel nlkl szeretni nmagamat.

- 222 -

NOVEMBER 30 A megvilgosods
A megvilgosods hagyomnyos koncepcija magban foglalja sszekapcsoldsunkat a szellemmel, s az emberi forma, a test hatrainak tllpst. n nem gy kpzelem el a megvilgosodst. A kapcsolatfelvtel a szellem fnyvel csak az els lps. Az igazi, komoly feladat az, hogy spiritulis energinkat maradktalanul egysgbe rendezzk emberi formnkban, azaz a testnkben, s gy a fldi skon lhetnk megvilgosodott letet.

* A megvilgosods fel vezet svnyen jrok.

DECEMBER 1 Milyennek ltom a jvmet?


Amikor jvnkre gondolunk, egyfell bizakodak s izgatottak vagyunk, ugyanakkor flnk is, bizonytalanok vagyunk s ktsgekkel kzdnk. Egy mlyebb szinten mg akr ktsgbeesst is rezhetnk. Fantasztikus idket lnk. Az emberi trtnelemben mg nem volt ennl fenyegetbb, de ugyanakkor szp feladatokban gazdagabb kor. Taln sosem ltezett ennl izgalmasabb s remnytelibb idszak. Nem vletlen, hogy mindnyjan azt vlasztottuk, hogy ppen ebben az idszakban ezen a bolygn ljnk. Csak gy tudjuk megvalstani azokat a vltozsokat, amelyeket szeretnnk, ha tudatosan figyelnk a jvnkkel kapcsolatos pozitv s negatv rzelmeinkre egyarnt.

* Milyennek ltom a jvmet?

- 223 -

DECEMBER 2 A vilg gygyulst l t


Csak akkor kezdjk el keresni az igazsgot, ha letnkben vlsg kvetkezik be. Bolygnk szintjn is hasonl vlsgot lnk meg jelenleg. Tudatunk tgul, s a rgi formk, amelyek valaha mg jk voltak, mr szknek bizonyulnak. Tulajdonkppen szthullban vannak. Most minden, amivel a mltban nem sikerlt megbirkznunk, felsznre kerl s pillanatnyilag ijesztnek tnhet, mert kpesek lettnk arra, hogy egyszerre lssuk meg azokat a dolgokat, amelyeket eddig soha nem vettnk szre. Elszr azt kell tudatostani, mi az, ami nem mkdik, s csak ezutn, hogy mit lehetne tenni ellene.

* Ltom, hogy letemben s a vilgban gygyulsi folyamat kezddtt el.

DECEMBER 3 A vltozst gyakran vlsg vltja ki


ltalban csupn akkor jvnk r, hogy a dolgokat lehet mskpp is csinlni, amikor letnk kezd szthullani. Szksgnk van arra, hogy felrzzanak. Eleinte ez rendkvl ijesztnek tnik, mintegy katasztrfnak, pedig ilyenkor kinylik egy ajt, amelyen keresztl a megrts, a tudatossg, a fejlds mlyebb szintjeire juthatunk. Mindannyian jra s jra tljk ezt a folyamatot. Mihelyt meggygytottuk magunkat az egyik szinten, kisvrtatva trtnik valami ms, ami elvezet majd bennnket a kvetkez szintre.

* Hajland vagyok tanulni letem minden esemnybl.

- 224 -

DECEMBER 4 A helyzet akkor ltszik a legrosszabbnak, mieltt elkezdene jra fordulni


Amikor mindent a legelkesertbb sznben ltunk, vigasztal arra gondolni, hogy mindez azrt van, hogy legyen sszehasonltsi alapunk. Vgre megrted vagy megtapasztalod, hogy a ktsgbeejt helyzet azt az zenetet hozza, hogy az let lehet szebb ennl, s hogy van kit. s akkor a kvetkez lps az, hogy krlnzznk s szembesljnk mindazzal, amit meg kell gygytani, ami mg nincs harmniban, nincs beptve az letnkbe s nem mkdik.

* Mlyebb s mlyebb szinten gygytom magam.

DECEMBER 5 Az igazi gygyuls


Az igazi gygyuls a bennnk lv letenergia maradktalan birtoklsbl s elfogadsbl ered. Ha megengedjk magunknak, hogy szembenzznk lnynk megtagadott rszeivel, rjvnk, hogy nem is olyan ijesztek, mint kpzeltk. Ha kifejezsre juthatnak, a helykre kerlnek, mint termszetnk fontos sszetevi. Nincs hatrvonal a "j" s "rossz" kztt. Az let minden aspektusa az leter egy-egy eleme, az istensg megnyilvnulsa.

* Lnyem valamennyi oldalt elfogadom.

- 225 -

DECEMBER 6 Ktelezd el magad a gygyuls mellett


A vilgban egyszerre ngy tartomnyban lnk: a lelki, a mentlis, az emocionlis s a fizikai valsgban. Ahhoz, hogy teljesen meggygytsuk magunkat, a vilgot mind a ngy szinten meg kell gygytanunk, egysgbe rendeznnk s egyenslyba hoznunk. Itt az ideje, hogy mindnyjan elktelezzk magunkat nmagunk s egsz bolygnk gygyulsa mellett.

* tadom magam a gygyts svnynek.

DECEMBER 7 A spiritulis szint gygytsa


A modern vilgban szinte teljesen eltvolodtunk spiritulis nnktl s az egyetemes forrstl. Ez azt eredmnyezi, hogy legbell letnket resnek s cltalannak rezzk. Ezt az rt sok-sok hibaval prblkozssal akarjuk kitlteni. A spiritulis gygyulst gy idzhetjk el, hogy megprbljuk ismt felvenni a kapcsolatot a felsbbrend llekkel, s megtapasztaljuk, ahogy bellrl megtelnk llekkel.

* Gygytom lnyem spiritulis szintjt.

- 226 -

DECEMBER 8 A mentlis szint gygytsa


Mindnyjunknak vannak olyan gondolatai, elkpzelsei s meggyzdsei, amelyek most mr gtoljk tudatunk kibontakozst, jllehet a mltban javunkat szolgltk. A mentlis gygyuls akkor kvetkezik be, ha a bennnket tmogat j gondolatokkal azonosulunk, s fokozatosan elengedjk a szmunkra tbb mr nem hasznos meggyzdseinket. j gondolataink lehetv teszik nmagunk teljesebb kifejezst. Aztn vannak emberek, akik gyermekkori lmnyeik miatt, bnt kritika vagy egyb rzelmi trauma hatsra megtagadjk sajt intellektusukat. Az ilyen embereknl a mentlis gygyuls eredeti intelligencijuk visszanyerst is magban foglalja.

* Meggygytom lnyem mentlis szintjt.

DECEMBER 9 Az emocionlis szint gygytsa


Ha emocionlis szintnket akarjuk gygytani, hagynunk kell, hogy a mltban elfojtott rzelmeinket jra tljk, aztn elengedjk ket. Kpesek vagyunk rzelmeink spontn, szabad s maradktalan elfogadsra s meglsre. Az emocionlis gygyuls egytt jr azzal, hogy kapcsolatba kerlnk sajt sebezhetsgnkkel, megtanulunk a megfelel mdon, tudatosan vigyzni magunkra kapcsolatainkban s a vilgban.

* Meggygytom lnyem emocionlis szintjt.

- 227 -

DECEMBER 10 A fizikai szint gygytsa


ltalban a modern civilizlt let nem btort minket arra, hogy tiszteletben tartsuk testnket, s odafigyeljnk r. Valjban sokunkban alig tudatosulnak tnyleges fizikai szksgleteink. Fizikai szinten gygyuls csak akkor kvetkezik be, ha ismt megtanuljuk rezni testnket, ha jra kpesek lesznk odafigyelni r. Testnk a maga sajtos eszkzeivel vilgos zeneteket kld neknk. Ha megtanulunk vlaszolni testnk szksgleteire, lassan rhangoldunk sajt termszetes ritmusunkra, s a Fld ritmusaira is.

* Meggygytom lnyem fizikai szintjt.

DECEMBER 11 Valamennyi szint klcsnsen hat egymsra


Lnynk ngy szintje szoros kapcsolatban ll egymssal s kihatnak egymsra. Mr egy szint meggygytsval is tmogatjuk a tbbi szint gygyulst. Pldul a spiritulis kapcsolat erstse sztnzst s ert adhat a mly emocionlis gygyuls felvllalshoz. Azltal, hogy behatan foglalkozunk rzelmeinkkel, felszabadtjuk a mentlis s fizikai szinten legtolt energikat is. s minl jobban sikerl rhangoldnunk testnkre, annl tbb energit fogunk rezni az sszes tbbi szinten is. Brmely szinten el lehet kezdeni a gygytst, s a tbbi tartomny feldertst meghagyhatjuk letnk ksbbi szakaszaira. A vgs cl az sszes szint egysgbe rendezse.

* Lnyem minden szintjt egysgbe rendezem.

- 228 -

DECEMBER 12 A fejlds egy leten t tart folyamat


A szemlyisgfejlesztssel foglalkozk krben van egy olyan elterjedt nzet, hogy a fejlds egyltaln nem bonyolult dolog - nem kell semmit tenned, csak vltoztasd meg a gondolataidat, hasznlj erre valamilyen jl bevlt mdszert, s minden rendbe jn. Vannak, akik tnyleg abban a meggyzdsben lnek, hogy ha sikerl kvetnik egy adott svnyt, vagy alkalmazniuk egy bizonyos mdszert, minden jra fordul. Aztn, ha ez nem sikerl, mindig magukat okoljk. Ez az elkpzels egyszeren borzasztan naiv. Egy bmulatos talakulsi folyamaton megynk keresztl. Szmtalan rtegen hatolunk t, azt az letformt vltoztatjuk meg, amelyet eldeink vszzadokon keresztl kvettek. Nem lehet nhny megerstssel, vagy egy egyszer mdszer alkalmazsval befejezettnek tekinteni a dolgot. A fejlds egy leten t tart folyamat.

* rmmel fogadok egy leten t tart fejldst s felfedezst.

- 229 -

DECEMBER 13 Egy letre szl elktelezettsg


A vltozs nem kvetkezik be egyik naprl a msikra. A tudatosods tjn tett egyes lpsek lehetnek bmulatosan knnyek, nhny lps szinte csodnak tnik, de az utazs sok-sok szakaszbl ll, s egszt tekintve nem mondhat akadlymentesnek. Nem jn el az a pont, amikor azt mondhatjuk, "megrkeztnk". Fontos felismernnk, hogy egy letre elkteleztk magunkat a gygyuls s a tudatosods mellett.

* Egy letre elktelezem magam a gygyuls s a tudatosods mellett.

DECEMBER 14 Sajt ritmusod van


A tudatosods egyre mlyl, egyre tgul folyamat, amely sosem r vget. Szerencsre azonban egyre grdlkenyebb, egyre gymlcszbb vlik. De elfordul, hogy nehznek rezzk, pedig nemsokra knnyv vlik. Nha azonban az rzelmi gygyuls mlyebb szintjeit kell meglnnk, mieltt jobban kezdennk rezni magunkat. Ha mr elkezdted az utad, ne btortalanodj el. Mindenki a sajt ritmusa szerint halad. Ne rezd, hogy tlsgosan lassan haladsz, vagy mr rg clba kellett volna rned. A ritmusod fleg eddigi tapasztalataidtl fgg. Vannak emberek, akik letk korbbi szakaszban rengeteg traumt s fjdalmat ltek t, gy az gygyulsi folyamatuk tovbb tarthat. Ne feledjk, hogy ugyanannyi segtsget tudunk adni msoknak, mint amilyen hatkonyan tudjuk magunkat is gygytani.

* Odafigyelek gygyulsi folyamatom ritmusra. Nem srgetem magam.


- 230 -

DECEMBER 15 Szksgnk van ms emberekre


Trsadalmunkban ersen l az a hiedelem, hogy mindenkinek kpesnek kell lennie az nllsgra. Szinte elvrjk tlnk, hogy legynk teljesen nelltk. Legtbbnk ezt el is hitte, s bntudatot rznk, hogy szksgnk van msokra, mert szeretetet, tmogatst, sszetartozst ignyelnk. Elnyomjuk magunkban az ignyt, hogy msokra is tmaszkodhassunk, s mindent megtesznk, hogy btornak s ersnek ltsszunk. Mg nmagunknak sem valljuk be szksgleteinket. Pedig a legtbb ember szmra a teljes, rtelmes let elkpzelhetetlen anlkl, hogy mly, egymsrautaltsgon nyugv kapcsolatai legyenek msokkal. Igenis szksgnk van ms emberek tmogatsra, visszajelzseikre a gygyuls s a tudatosods fel vezet utunkon.

* Szksgem van msok szeretetre s tmogatsra.

- 231 -

DECEMBER 16 Az egymsrautaltsg s a trs-fggsg


A trs-fggsg a fggsg ntudatlan formja, amely akkor alakul ki, ha nem ismerjk fel, vagy nem fogadjuk el, hogy msokra is szksgnk van. Az egymsrautaltsg az, mikor tudatosan beismerjk nmagunknak, hogy szksgnk van msokra s nekik is rnk. Nagyon fontos felismerni, hogy az embereknek igenis szksgk van kapcsolatokra s sszetartozsra. Nemcsak intim kapcsolatokra van szksgnk, trsunkkal, szk csaldunkkal s legkzelebbi bartainkkal, hanem arra az rzsre is, hogy egy nagyobb csaldhoz is tartozunk, egy nphez, vagy egy kzssghez. Szksgnk van arra az rzsre, hogy egy nagyobb csoporthoz tartozunk. Vgl arra is szksgnk van, hogy rezzk, rszei vagyunk az egsz emberisgnek, s a Fldn l sszes llnnyel kapcsolatban llunk.

* Hogyan tudatosthatom magamban jobban azt, hogy kapcsolatban llok a tbbi lnnyel?

- 232 -

DECEMBER 17 Gygyt nemzedk vagyunk


A tudatosods tjt jrk kzl sokan letnk nagy rszt gygytssal tltjk. Most jtt el az a pillanat a trtnelemben, amikor az vszzadokon keresztl gyakorolt egszsgtelen viselkedsmintk megvltoznak. Azrt ktelezzk el magunkat a gygyts mellett, hogy gyermekeinknek ezzel mr ne kelljen foglalkozniuk, legyen idejk a rjuk vr feladatok megoldsra. Ezzel jrulunk hozz az evolcis folyamathoz. Legynk bszkk r.

* Felismerem s bszkn vllalom rszemet a kvetkez nemzedkrt vgzett gygyt munkban.

- 233 -

DECEMBER 18 Gygyulsod msokon is segt


Nem kell felttlenl gygytssal vagy msokon segt munkval foglalkoznod. nmagad gygyulsi folyamata inspirl s segtsget jelent mindazoknak, akik a tieidhez hasonl problmkkal kzdenek. A gygyulsi folyamatnak elkerlhetetlen rsze az, hogy segtnk msokon, ezrt nem kell kln megprblnod segteni. gy vagy gy, de automatikusan t fogod adni msoknak, amit te mr tudsz, s gy sajt gygyulsi folyamatod is teljesebb vlik. R fogsz jnni, hogy krnyezetedben vannak emberek, akiket ugyanilyen krdsek foglalkoztatnak, vagy hogy vonzod a hasonl problmkkal kzd embereket. Lehet, hogy megosztod msokkal lmnyeidet, tapasztalataidat, de az is lehet, hogy egy szt sem ejtesz rluk. Az a lnyeg, hogy az lettapasztalatod jelen van az energiamezdben. A tbbiek megrzik ezt, s javukra vlik. Azltal, hogy a kzeledben vannak, vagy kapcsolatba kerlsz velk, letk megvltozik.

* Magamat gygytva, msokat is segtek gygyulsukban.

- 234 -

DECEMBER 19 Gygyulsi folyamatod segti csaldodat is


Ha bels gygyulsodon dolgozol, inspirl pldakpp fogsz vlni, s leveszed a terhet krnyezeted vllrl, elssorban a csaldtagjaidrl. Fleg a gyerekek hajlamosak energetikai szinten tvenni a szlk problmit, megoldatlan krdseit, viselkedsmintit, s tovbbviszik ezeket sajt letkbe. Ha egy szlben rzelmi gygyuls megy vgbe, akkor ezt, mint rksget, gyermekeire tudja hagyni, akiknek nem kell mr ugyanazzal a problmval megkzdenik letkben. Ez mindenkor igaz, akr kicsik a gyerekeid, akr felnttek. Ha te, mint szl, elkezdesz foglalkozni sajt problmiddal, megtanulsz jobban odafigyelni magadra, jobban szereted s gygytod magad, akkor ezt mg felntt gyermekeid is szre fogjk venni, akkor is, ha az orszg msik vgben lnek, vagy messze a vilgban. Valamilyen szinten megrzik, hogy mi trtnt benned, s javukra vlik gygyulsod.

* Ahogy gygyulok, egsz csaldom gygyulni kezd.

- 235 -

DECEMBER 20 Nehz igazsgunkhoz hen lni


Mindannyian hajlamosak vagyunk arra, hogy gondolkods nlkl kvessk azt, amit mindenki ms csinl, vagy azt, amit mindig is csinltunk, mert ez ltszik a legbiztosabb, netn a legknyelmesebb megoldsnak. Ilyenkor gyakran nem mondjuk ki az igazsgot, nem cseleksznk annak megfelelen, mert attl flnk, hogy valakinek nem fog tetszeni, esetleg kockzathoz, vagy knyelmetlensghez vezet. Most hogyan tudnnk hek maradni sajt igazsgunkhoz s teljessgnkhz mlyebben, mint ahogy eddig tettk? Hogyan tudnnk a szoksosnl btrabban kimondani vagy meglni az igazsgot?

* Ma sajt igazsgrzetemet kvetem.

DECEMBER 21 Kis lpsekben haladj


Megtanulni bels irnymutatsod szerint lni, nha olyan rzst vlt ki belled, mintha a szakadk szlrl kellene lelpned. Csak akkor tudunk odafigyelni bels vezetnkre letnk fontos dolgaiban, ha aprbb lpsekben haladunk. Ez azt jelenti, hogy rhangoldsz arra, ami j neked, s kpes vagy nemet mondani olyankor, amikor tudod, hogy valami nem j neked. A kis lpsek ltalban sikerlnek, s ez nbizalmat breszt benned. A sok apr lps megttele s elsajttsa utn ers kapcsolatunk alakul ki sajt bels forrsunkkal, s ez a kapcsolat majd vgigvisz bennnket a tudatosods fel vezet utunkon.

* Kapcsolatom bels vezetmmel mindennap egyre mlyebb vlik.


- 236 -

DECEMBER 22 Oszd meg tapasztalataidat


Gygyulsodat, tapasztalataidat oszd meg azokkal az emberekkel, akik fontosak szmodra. Mesld el szintn az lmnyeidet. Az emberek ebbl tanulnak a legtbbet. Mindig nmagadrl beszlj, pldul gy: "Nemrg megvilgosodott bennem valami. Egyszer csak megrtettem, hogy valamelyik viselkedsmintm miknt hatott ki az letemre. Elkezdtem a dolgokat mskpp csinlni, s igazi vltozst rzek magamban." Ez fl fogja kelteni az emberek rdekldst, m ha azt mondod nekik, hogy ezt meg ezt mskpp kellene csinlniuk, akkor az els reakcijuk a tiltakozs lesz: "Ne akard megmondani nekem, hogy mit csinljak" vagy "Mirt, azt hiszed, problmim vannak?" Ne hozd ket olyan helyzetbe, hogy vdekezni knyszerljenek.

* Hogyan osztom meg lmnyeimet azokkal, akiket szeretek?

DECEMBER 23 Elg, ha te megvltozol


Nem kell llandan csaldod s bartaid fejre zdtani azt, amit te mr megtanultl. Tkletesen elg, ha sajt letedet igyekszel megvltoztatni. A krnyezeted rezni fogja akkor is, ha soha egy szt sem ejt rla, hiszen energinkon keresztl kzvetlenl rintkeznk azokkal az emberekkel, akiket szeretnk. Mondd el nekik, mit rzel, mit lsz t. Oszd meg velk azt, amit megtudtl magadrl. Ne unszold ket vltozsra, ne akard, hogy elinduljanak ugyanazon az ton, amelyen te jrsz. Koncentrlj sajt fejldsedre. Szinte biztos lehetsz benne, hogy egy id utn rajtuk is meglep vltozsokat veszel majd szre.

* Vltozsaimat megosztom krnyezetemmel, de nmagamra sszpontostok.


- 237 -

DECEMBER 24 Ismerd fel magadban s msokban az rtatlan gyermeket


A szve legmlyn mindenki rtatlan gyermek, aki letben maradsa s biztonsga rdekben azt teszi, amit a krnyezettl tanult. Ha felismered szemlyisged sszes mechanizmust s rjssz, milyen clt szolglnak - vdik vagy oltalmazzk a benned lv gyermeket -, akkor lnyed minden rszt rtkelni tudod majd. Kpes leszel felismerni az rtatlan gyermeket, s a benned lv felsbbrend lelket. s ha ezt elrted, a tbbi emberre is csak ugyangy tudsz tekinteni, mint nmagadra. Szemlyisgk vdbstyi mgtt meg fogod ltni az rtatlan kisgyermeket, akiben felismered a spiritulis lnyt. Ez a kisgyermek s a spiritulis lny mindig szeretetet fog kivltani belled.

* Bennem s mindenki msban egy rtatlan kisgyermek s egy isteni lny is lakozik.

- 238 -

DECEMBER 25 Nem ldsosabb adni, mint kapni


Tves nzeteink vannak az adsrl s az elfogadsrl. Az emberek valsgos erfesztst tesznek azrt, hogy tbbet adjanak, mint amennyit kapnak, mert gy tartjuk, hogy adni nemes, elfogadni pedig nz dolog. Ez a nzet nem veszi figyelembe a vilgegyetem energetikai alaptrvnyt, amely azt mondja, hogy mindennek egyenslyba kell kerlnie. Ha mindig csak adsz, s nem fogadsz el ugyanannyit, ki fogsz apadni. Lassan teljesen kirlsz, s akkor is adni prblsz, amikor bell mr semmi sincs. Csodlatos rzs, amikor az letenergia trad rajtad, s adhatsz belle a tbbi embernek is. De az letenergit mindig ptolni kell, s ez csak gy megy, ha te is kapsz. Teht nem ldsosabb adni, mint kapni. Ugyanolyan rm adni s kapni, mert ez hozza meg az egyenslyt, a teljessget s a harmnit letedbe.

* Megtanulok egyforma arnyban adni s elfogadni.

DECEMBER 26 Mvsz vagy


Kpzeld el letedet festmnyknt, s prbld gy megalkotni, mintha festmvsz lennl. Hallgass a benned lv leterre. Bzz benne s hagyd, hogy magval ragadjon. Prblj ki btran j szneket. Aztn llj egy kicsit tvolabb s nzz a kpre. Mit mond neked magadrl? Festmnyed csodlatos visszajelzst ad arrl, ami benned lejtszdik.

* letem alkotja vagyok.

- 239 -

DECEMBER 27 leted a te malkotsod


Az letet a kvetkezkppen is lehet szemllni: mindennap malkotst hozol ltre. Az alkots sorn visszajelzst kapsz, gy tudni fogod, mit kell vltoztatni rajta holnap. Ehhez az kell, hogy kpes legyl szintn lnyed mlyre hatolni. Igazbl szembe kell nzned az alkotssal, s szre kell venned, mi a tanulsga. Miknt tudod kifejezni magad gy, hogy ne maradjon benned hinyrzet? Miben van valami zavar s hogyan tudnl javtani rajta? Hol hinyzik az alkotsbl az igazsg, s mit tehetnl azrt, hogy ez az igazsg eljjjn?

* Nap mint nap tanulok sajt alkotsombl.

DECEMBER 28 Azrt vagyunk itt, hogy megtanuljunk testet adni a lleknek


A llek - az egyetemes intelligencia vagy az egylnyegsg - azrt lttt testet a fldn, hogy megtapasztalja a ktlnyegsget. A vilgegyetem szerelmeskedni akart nmagval. Kapcsolatot akart teremteni nmagval. Ezrt ltrehozott egy olyan birodalmat, ahol megtapasztalhatjuk a klnllst, az egyedisget s a mssgot is, de ugyanakkor mindezek mgtt ott rezzk az egylnyegsget. Azrt vagyunk itt, hogy megtanuljuk, mi az egylnyegsg s a dualits, mi az sszeolvads s a klnvls. Azrt vagyunk itt, hogy megtanuljuk magunkhoz lelni mindkt princpiumot, hogy rezzk, egyek vagyunk a vilgegyetemmel, ugyanakkor az egyetemes forrs egyedi s megismtelhetetlen megnyilvnulsai vagyunk.

* Klnll vagyok s egyedi, mgis egy a mindensggel.

- 240 -

DECEMBER 29 rtkeld magadban a frfit s a nt


Itt az ideje, hogy a felfedezs, versengs, klnlls frfi princpiuma s a kapcsolds, a lelkisg, az egysg ni princpiuma kiegyenltdjn s egyenslyba kerljn. Ezt gy rhetjk el, hogy megtanulunk bzni a mindnyjunkban jelen lv ni intuciban, s ezt tmogatjuk frfi energiinkkal, amikor tnylegesen tennnk kell valamit az anyagi vilgban. Ahogy tudatosan odafigyelnk az intucinkra, s letnk minden tern, minden pillanatban ennek megfelelen cseleksznk, termszetnk ni s frfi oldala egysgbe rendezdik s egyenslyba kerl.

* Egyenslyba hozom magamban a frfi s a ni erket, gy egyenslyt teremtek a vilgban is.

DECEMBER 30 Mindannyian a Fld gondnokai s rizi vagyunk


Elvesztettk a kapcsolatot a termszettel, mivel sajt lelknkkel sem volt kapcsolatunk. Konfliktusban voltunk a termszettel, s nem harmniban ltnk vele. Valjban magunkat a termszet leigzinak tekintettk. Most be kell ltnunk, hogy visszaltnk bolygnk vendgszeretetvel. Ne feledjk, mi csupn a Fld gondnokai s rizi vagyunk.

* Tiszta szvbl s teljes odaadssal gondoskodom a bolygnkrl.

- 241 -

DECEMBER 31 Kpzeld el az rmk Kertjt


Kpzeld el, hogy a Fld visszanyeri eredeti egyenslyt. Szebb, vltozatosabb, termkenyebb s varzslatosabb lesz, mint valaha, igazi mess hely. Kpzeld el, hogy azokat az ptmnyeket s intzmnyeket, amelyek tbb nem szolgljk a Fld szksgleteit, lebontottk vagy talaktottk. Az emberisg blcs lett s kifejlesztette a tudatt, s ezrt visszatrhetett az rmk Kertjbe.

* Mindennap egy lpssel kzelebb kerlnk az rmk Kertjhez.

- 242 -

SZJEGYZK
ARCHETPUS: Specilis, egyetemes energiaminta vagy alszemlyisg. Potencilisan magunkban hordozzuk az univerzum sszes archetpust. Nhny kzismert archetpus: a gyermek, az anya, az apa, a kritikus, a harcos. RNYK: Lnynknek azon rszei - rzelmek vagy energik -, amelyeket megtagadtunk, elfojtottunk vagy elnyomtunk. Ha nem kapnak lehetsget a termszetes kifejezsre, "fedezkbe vonulnak" s torz mdon prblnak kiszivrogni. ltalban ezeket a tulajdonsgokat kivettjk msokra, akiket nem szeretnk vagy eltlnk, vagy ellenkezleg: csodlunk s imdunk. BELS FORRS, EGYETEMES FORRS: Lsd: Magasabb er EGYSGBE RENDEZS: Teljessg; lnynk sszes oldalnak elfogadsa s kifejezse, illetve ennek megtapasztalsa. LETER: A vilgegyetem energija, amely keresztlramlik mindenen. N-EK: Klnbz, jl elhatrolhat energik vagy alszemlyisgek, amelyek mindnyjunkban jelen vannak. A legtbb embernl van egy bizonyos csoport (az elsdleges nek), melyet ltalban mkdtetnek, s az ellenttes oldalt (a megtagadott nek) elnyomjk. Gyakran az elnyomott nek mindent megtesznek, hogy eljhessenek, mg a dominl nek ktsgbeesetten kzdenek, hogy uralmon maradhassanak. Sok nnk kztt szerepelhetnek a kvetkezk: a bels gyermek, a vdelmez/irnyt, a bels kritikus, a hzelg, a tkletessgre tr. FEMININ: A frfiakban s a nkben egyarnt meglv bels intuitv energia; lnynk befogad, rz rsze. Ez adja meg neknk a lehetsget arra, hogy "csak gy legynk". FOLYAMAT: Folyamatos, llandan vltoz utazs. Keresztlmenni a folyamaton azt jelenti, hogy megtanulni azt a leckt, amirt idejttnk. IRNYTANI: Kapcsolatban lenni s mkdtetni a legmlyebb forrsunkbl ered blcsessget s kreativitst. KIVETTS: Az a folyamat, amelynek sorn nmagunkban elutastunk egy energit - egy rzst vagy egy alszemlyisget -, s rajtunk kvl ll szemlyekre vettjk ki. Ezltal tbb hatalmat adunk ennek az energinak, mint amennyivel egybknt rendelkezik. MAGASABB ER: Egy magasabb intelligencia, egy alapvet alkoter, illetve minden lteznek a forrst, lnyegt s velejt ad energia. Megszoktuk, hogy ezt az energit gy kpzeljk el, mint egy rajtunk kvl ll dolgot. Pedig bennnk van. Lehet nevezni
- 243 -

Magasabb nnek, Bels Igazsgnak, Bels Forrsnak, Egyetemes Forrsnak vagy Univerzumnak. MAGASABB N: Lsd: Magasabb er MASZKULIN: A frfiakban s a nkben egyarnt meglv aktv energia; lnynk ers, kifel irnyul, sszpontostott s cselekv rsze. MEGERSTS: Ers kijelent llts arrl, hogy valami mr megvalsult. Md arra, hogy szilrd valsgg tegyk azt, amit elkpzeltnk. MEGTAGADNI: Visszautastani s megtagadni azt, hogy nnknek egy rszt egy specifikus energia kpezi. Ez egytt jr a kivettssel. Ha gy dntnk, hogy egy bizonyos energia nincs meg bennnk, akkor csak msban lesznk kpesek megltni azt. POLARITSOK: Az azonos energia spektrumnak ellenttes plusai. Az anyagi valsg termszete a kettssg. Az igazsg az ellenttprokban van. Minden igazsgnak van egy egyenl s egy ellenttes igazsg prja. (Februr 15-nl tallhat nhny alapvet polarits.) UNIVERZUM: Lsd: Magasabb Er TUDAT: Kpessg lnynk valamennyi rsznek egysgbe rendezsre. Mint emberi lnyek, rszt vesznk egy folyamatos, egyre mlyl, s egy leten t tart folyamatban, amelynek sorn tudatoss vlunk. VISSZATKRZS: A klvilg felhasznlsa arra, hogy benne mint tkrben rismerjnk bels folyamatainkra. Mivel mindenki maga teremti meg sajt valsgt, letnk a klvilgban tisztn visszatkrzi azt, ami bennnk lejtszdik. VIZUALIZCI: Mly relaxcival egytt jr folyamat, amely sorn elkpzelnk elmnkben egy kvnt clt, s azt ksbb megvalstjuk a klvilgban is.

- 244 -