Strategia de piata a firmei Avon Cosmetics Romania

5 3.3 Obiectivele firmei ……………………………………………………………………………………………….2 Gama de produse …………………………………………………………………………………………………. 3 1. Srategia de piata …………………………………………………………………………………………………… 6 -2- .1 Concurenta …………………………………………………………………………………………………………….. 4 2. 3 1. Prezentarea firmei…………………………………………………………………………………………………… 3 1. 4 2. Evolutii si tendinte …………………………………………………………………….2 Cote de piata. Piata pe care actioneaza firma ………………………………………………………………………….1 Scurt istoric …………………………………………………………………………………………………………. 4 2..Cuprins 1.

Produse pentru îngrijirea tenului.2005. A ajuns un nume important pe piata produselor cosmetice in Romania.2004. ceasuri. Avon a stabilit record dupa record si a devenit un model pentru alte tari. 1.2005. ajungand in prezent la 96 de zone la nivelul intregii tari.2 Gama de produse Avon Cosmetics este o companie de produse cosmetice care oferă mai ales femeilor. Parfumuri. la Chiajna. poşete. Brosura Avon este cea mai citita publicatie de beauty din Romania. dar şi bărbaţilor. fapt dovedit si prin premiile castigate pe parcursul anilor: . in 2001 a castigat pozitia de LIDER PE PIATA. curele.Premiul pentru vanzarea de produse pentru ingrijirea tenului-2003. Produse pentru îngrijirea corpului. B.1 Scurt istoric Avon Cosmetics Romania este o societate cu raspundere limitata si a fost inregistrata in septembrie 1997.2002. cu un tiraj de peste 700. Bijuterii si accesorii cosmetice: portfarduri. Această gamă sortimentală se doreşte a fi una complexă şi completă. E. Avon Romania are un centru de distribuitie in Bucuresti.2006. In Romania activeaza peste 6000 de lideri si peste 125000 de Reprezentati. conţinând 5 linii principale: A.Premiul Deschizatorilor de drumuri-2004.Strategia de piata a firmei Avon Cosmetics Romania 1.Premiul pentru cresterea numarului de clienti-2001. . de unde se livreaza produse in Romania. Prezentarea firmei 1. Drept urmare.3 Obiectivele firmei -3- . Compania a pornit de la 6 zone care acopereau orasul Bucuresti. . Moldova. o gamă diversificată de produse care să acopere şi să satisfacă corespunzător nevoile de frumuseţe şi îngrijire a corpului. Bulgaria.Premiul David McConnell-2004. . Produse pentru machiaj. Astazi.Premiul pentru brancul Anew-2004. C. Albania si Macedonia.000 de exemplare. . D. iar apoi in competitie cu toate firmele de cosmetice. 1. .Premiul pentru vanzarea de parfumuri-2002. pozitie pe care a consolidate-o incepand de atunci. mai intai in vanzare directa.

euro). FABERLIC: A intrat pe piata din Romania in 2004 si a avut in 2006 vanzar ide circa 800. euro. 1.1 Concurenta Avon a intrat pe piata din Romania in 1997 si a devenit lider pe segmental vanzarilor directe in 2002. Amway. cunoscute mai ales dinainte de 1989. Tot in 2006. Oriflame a avut in 2006 o cifra de afaceri de 29 mil. ca cifra de afaceri. 3. cand realizase peste 1 milion de euro. Potrivit unei stiri Mediafax. ajungand pe pozitia a doua. tara in care piata cosmeticelor a cunoscut o adevarata explozie -4- . 2. Ulterior. de la firme a caror activitate este greu de controlat. ▪ Recunoaşterea importanţei angajaţilor şi a Reprezentanţilor în realizarea obiectivelor companiei şi în obţinerea succesului. Toate ambalajele produselor sunt confecţionate din materiale reciclabile. In Romania sunt inregistrate 22 de societati producatoare de cosmetice. restul este asigurat de import sau de multinationalele care activeaza pe piata romaneasca. ▪ Impărtăşirea cu cei din jur beneficiile prosperităţii şi succesului. pe primele sase luni ale lui 2007. insa a fost surclasata de Avon in 2001. 2.Piata pe care actioneaza firma 2. in crestere cu 15% fata de 2005. Principalii producatori interni sunt companiile Gerocossen. Elmiplant si Lotus. profitul Avon a fost de 15 milioane de dolari. Compania Avon este activ şi energic implicată în lupta împotriva cancerului la sân. in crestere cu 16% fata de 2005. dupa ce in 2001 a inregistrat o crestere de doua ori si jumatate a cifrei de afaceri.000 de euro. Gerovital. ▪ Servicii eficiente şi prietenoase. L’Oreal. In ceea ce priveste importurile. ORIFLAME: A fost prima firma de cosmetice cu vanzare directa care a intrat in Romania in 1995. ▪ Produse de cea mai bună calitate. Compania a realizat in 2007 o cifra de afaceri de 125 mil. distanta dintre cei doi competitori a crescut constant. Faberlic. Dar productia interna asigura doar 20% din totalul vanzarilor. in crestere cu circa 20% fata de 2006. in crestere cu 12% fata de 2005. dublată de garanţia satisfacţiei. Oriflame realizase vanzari de 48.▪ Oferirea tuturor persoanelor. AMWAY: Una dintre cele mai cunoscute companii de vanzari directe ale lumii.9 mil. Pe piata se vand insa si produse contrafacute. indiferent de vârstă şi categorie socială. posibilitatea unui câştig suplimentar. lei (37 mil. Farmec. in crestere usoara fata de 2006. Avon se preocupă de bunăstarea societăţii şi mediul înconjurător. dupa Avon. provenite si din tara. Piata romaneasca a produselor cosmetice atinge anual in jur de 200 de milioane de euro. lei. a intrat pe piata din Romania in 1997 si a luat avans in ultimii ani. in scadere fata de 2005. Originara din Rusia. concurenta este reprezentata de Oriflame. Avon a fost prima mare companie producătoare de cosmetice care a oprit definitiv testarea produselor pe animale. In 2006 Avon Cosmetics Romania a avut ocifra de afaceri de 126 de milioane de dolari (101 milioane de euro).

iar din punct de vedere al tipului de client. politica de promovare. politici şi culturali. compania îşi poate îndeplini -5- . dolari. AvonRomania a realizat o dublare a investiţiilor în publicitate în ultimii ani. cealaltă componentă a mediului de marketing extern. Mediul tehnologic trebuie analizat pentru a afla informaţii despre nivelul tehnic şi calitativ al echipamentelor necesare desfăşurării activităţii firmei. Evolutii si tendinte Macromediul. tehnologici. cosmeticele pentru femei ocupau primul loc. 4. În urma cercetărilor efectuate. Ca urmare a scăderii puterii de cumpărare a popu1aţiei. 2. putem spune că Avon are de a face cu o problemă destul de gravă. Alături de popuplaţie. În prezent putem spune că piaţa nu duce lipsă de cerere deoarece aria de acţiune a firmei este foarte largă. Astfel. P&G) care-si comercializeaza produsele prin retailerii traditionali sau prin farmacii. piaţa pe care acţionează fiind întinsă pe tot teritoriul Româiei. Mediul politic are o mare influenţă asupra deciziilor de marketing. naturali. mediul rural a generat 38% din vânzările Avon. restul fiind contribuţia produselor pentru bărbaţi. Acesta se compune din legi date de organismele guvemamentale şi care influenţează şi limitează acţiunile firmei. Adoptând variantele strategice cele firmei Avon Cosmetics România. Atenţia cade în special pe tendinţele mărimii veniturilor şi structurii cheltuielilor de consum ale populaţei. cu o pondere de 93%. un rol jurul căreia gravitează elementele mixului de preţ. euro este reprezentata insa de producatori de cosmetice (L’Oreal. Puterea de cumpărare depinde de veniturile curente. Germania si Romania. În anul 2006.dupa 2000. grupa de vârstă şi de sex. în de marketing. categoria profesională şi altele. ceea ce ar trebui să majoreze cota de piaţă a companiei. preţuri. Faberlic a fost infiintata in 1997 de un om de afaceri local si s-a extins ulterior in tarile Ungaria. deoarece oamenii sunt cei care formează pieţele. a datoriilor şi de posibilităţile de creditare în vederea cumpărări. mărimea economiilor.7 mil. trebuie analizată repartiţia populaţiei pe zona urbană sau rurală.2 Cote de piata. economici. pieţele au nevoie şi de puterea de cumpărare a acesteia. în 2006 valoarea acestora ridicându-se la 3. Strategia de piata In baza analizei politicii de marketing a important îl prezintă strategia de piaţă a firmei. Aceştia sunt demografici. 3. nivelul cheltuielilor de cercetare-dezvoltare şi altele. cu influenţe majore asupra activităţii firmei. respectiv politica de produs. Prima forţă care trebuie urmărită este populaţia. ALTE CANALE: Circa doua treimi din piata de cosmetice – adica peste 400mil. Ina Center). politica de distribuţie şi politica mai potrivite. este format din ansamblul factorilor sociali care acţionează asupra micromediului firmei. Beiersdorf) sau multinationale de bunuri de larg consum (Unilever. La acestea se adauga magazinele specializate (The Body Shop.

Naturals Tea Tree.Sensual ”. In plan practic. numărul produselor noi care au fost introduse în oferta firmei Avon Cosmetics România îl depăşeşte cu mult pe cel al produselor care au fost retrase din ofertă. Pentru fabricarea acestor produse sunt utilizate reţete cât mai moderne. Avon Cosmetics România a urmărit dobândirea unei poziţii mai bune. Anew. ci şi în vederea retragerii din vânzare a unor produse. au fost lansate patru game noi de parfumuri (apa de parfum „Crystal Aura”. Pentru exemplificare. inovaţii tehnologice etc. din acest motiv. realizânduse o evidentă extindere a liniilor de produse. Avon Care conţine produse pentru îngrijirea corpului care sunt destinate să acopere necesităţile minime ale tenului.). îşi poate realiza obiectivele şi îşi poate asigura o evoluţie ascendentă. AdvanceTechniques etc. Din punctul de vedere al nivelului calitativ al produselor. se acordă o foarte mare importanţă şi atenţie modului de prezentare. produsele din această gamă se adresează clienţilor care sunt interesaţi de un produs cu preţ acceptabil potrivit pentru întreaga familie. care pot satisface cele mai diferite exigenţe în legătură cu problemele tenului (în funcţie de vârstă.. Foot Works.misiunea.. factori de stres. fie cererea pentru aceste produse este foarte redusă. între 2006 şi 2007. ingrediente speciale. voi menţiona că. Avon Cosmetics România a elaborat şi a pus în practică strategia diferenţierii calitative a produselor. o diversificare pe orizontală. au fost adăugate produse noi la game deja existente (AvonCare. Avon Colour.). pentru a răspunde corespunzător la exigenţele specifice diferitelor segmente de cumpărători. Această gamă conţine produse de prestigiu. Totuşi. Aromatherapy. Naturals Vanilla. formule avansate. încununată de succese în domeniu. au fost introduse în ofertă noi game de produse pentru îngrijirea corpului (Naturals Coconut si Papaya.). produsele fiind comercializate în ambalaje moderne şi sofisticate. la nivel calitativ şi la gradul de înnoire a produselor. La capătul extrem opus se află gama de produse pentru îngrijirea tenului Anew. caracteristici diferite în funcţie de fiecare tip de ten etc. apa de toaletă „Be. -6- . ci a mai multora referitoare la modificări în dimensiunile gamei. Naturals Peach. efecte ale poluării mediului asupra tenului. fără diferenţiere în functie de vârstă sau tipul de ten. fie produsele sunt retrase cu scopul de a fi relansate într-o formulă îmbunătăţită. apa de parfum şi loţiunea după ras „Avon Essence”. Politica de produs a firmei Avon Cosmetics România presupune adoptarea şi punerea în practică nu doar a unei singure strategii. această strategie se materializează în conturarea unor game de produse destinate satisfacerii nevoilor şi exigenţelor doar anumitori categorii de consumatori. De asemenea. obţinerea unei cote de piaţă. din diferite motive: fie sunt produse „cu viaţă limitată” (ex. Naturals Milk şi Lemon. Gama Anew se adresează femeilor care acordă o îngrijire specială tenului lor şi sunt gata să aloce o sumă mai mare de bani în acest scop. apa de parfum şi loţiunea după ras „Blue Rash”). conducerea firmei a apelat la strategia de creştere a dimensiunilor gamei. De exemplu. Modificări în dimensiunile gamei au fost efectuate nu numai în vederea creşterii liniilor de produse. Women of Earth. Diferitele game Naturals ale căror viată durează aproximativ 5 campanii). Arabian Glow.

Exemplele prezentate mai sus nu sunt singurele acţiuni de acest gen pe care firma Avon Cosmetics România le-a realizat pentru satisfacerea cerinţelor mereu în schimbare ale clienţilor săi. nivelul preţurilor este justificat de calitatea produselor oferite spre consum. Avon Cosmetics România se află deasupra preţului mediu al produselor cosmetice fabricate şi/sau comercializate în România.Gradul de înnoire a produselor reprezintă un criteriu care nu a fost omis de firma Avon Cosmetics România atunci când au fost stabilite direcţiile strategice în anul 2007.Gama de produse de îngrijire a unghiilor Nail Care este înlocuită de produse noi. . fie integral. Pe întreg parcursul anului 2006. ce doreşte să ofere consumatorilor produse care să corespundă cerinţelor noi ale modei. care conţinea 19 nuanţe diferite de rujuri. au fost şi alte game supuse unor astfel de schimbări. care este o companie modernă. Acestea sunt caracteristicile noii game de lacuri de unghii.Lacurile de unghii Avon Color au fost retrase din oferta firmei. ale tehnologiei. rezistente. Din acest punct de vedere. mat şi sidefat) şi pune la dispoziţia clientelor nu mai puţin de 30 de nuanţe. un design nou şi o nouă denumrie: NailExperts. preţurile practicate de Avon Cosmetics România pentru produsele pe care le comercializează reflectă calitatea şi poziţionarea pe piaţă. fie parţial. Din punctul de vedere al preţurilor. tocmai pentru că are certitudinea că produce cosmetice superioare şi că are capacitatea de a satisface pe deplin chiar şi cele mai exigente cerinţe ale clienţilor.Gama Colour Rich Lipstick. original. -7- . Noua formulă este îmbunătăţită şi conţine două sisteme patentate de Avon: tehnologia specială cu polimeri şi complexul hrănitor „keravite”. noua gamă Ultra Colour Rich Renewable este structurată în trei finish-uri diferite (lucios. . astfel: . astfel încât destinatarii acestor produse să manifeste un nivel ridicat al fidelităţii faţă de marcă. În continuare. compania Avon Cosmetics România ar putea adopta pe viitor o strategie a preţurilor moderate. Strategia înnoirii sortimentale este benefică pentru Avon Cosmetics România. este supusă şi ea unei transformări de proporţii. Avon Cosmetics România a adoptat „garanţia 100%”. cu formule îmbunătăţite. Astfel. Insă. au fost „afectate” următoarele game. pentru ca în campania 9/2007 să fie lansate 10 nuanţe strălucitoare. denumită Avon Nailwear. într-un ambalaj nou. La nivel global.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful