KATA SENDI NAMA

1. Kata sendi nama merupakan kata depan kepada kata nama. 2. Kata sendi nama bertugas sebagai kata yang merangkaikan frasa nama dengan kata-kata atau frasa-frasa yang lain. 3. Kata sendi memerlukan frasa nama untuk membantu frasa sendi supaya dapat bertugas sebagai predikat ayat.

4. Contoh frasa sendi yang lazim digunakan ialah dari, daripada, di ,ke, oleh, ,pada, kepada, hingga dan akan. Kata sendi tempat Penggunaan Ayatcontoh Pertandingan bola sepak itu diadakan di Sekolah Kebangsaan Toh Puan Sharifah Hanifah. Adib belajar di sekolah Kebangsaan Toh Puan Hanifah. Kami hendak pergi ke Jitra. Gela s itu terhempas ke lantai. Perompak itu berjaya ditangkap oleh polis. Kasut itu dibasuh oleh Izzati. Hadiah ini saya belikan khas untuk awak. Bagi peserta yang gagal hadir akan didenda. Saya sayang akan ibu. Kamu harus mengambil berat terhadap pelajaran. Saya datang dari Kedah. Bola itu ditendang dari tengah padang. Dari pukul 9.00 pagi menunggu awak di sini. Beg itu dibuat daripada kulit buaya. Surat ini diterima daripada abang. Jam itu digantung pada dinding.

1.

di

2. Untuk tempat dan benda konkrit 1. 2. 1. 2. 1. 2. 1. 2. 1. 2. 3.

Ke

Oleh

Menunjukkan maksud sebab Untuk/bagi Menunjukkan tujuan sesuatu itu dilakukan.

akan

Menunjukkan maksud “kepada“ atau “terhadap.” Untuk masa, arah dan tempat (MAT)

dari

Daripada

Untuk asal-usul, benda, orang, haiwan, institusi (ABOHI)

1. 2.

pada

Menunjukkan tempat

1.

kepada

Arah,tempat dan orang yang ditujui

1. Surat jemputan ini ditujukan kepada guru besar.

LATIHAN 1

Isi tempatkosongdengan kata sendi yang betul. dari pada daripada kepada oleh untuk di akan ke bagi

1. Adib menerima hadiah _________________ kakaknya. 2. Abu hendak ______________ kedai. 3. Kami akan bertolak _______________ pukul 10.00 malam nanti. 4. Jika awak tidak faham, tanyalah ____________ Ariff. 5. Kek ini dibuat _____________ Izzati. 6. Hadiah ini saya belikan khas ___________ awak. 7. PemilihanTokoh Nilam Peringkat Negeri Kedah akan ______ adakan di Pusat Sumber Negeri Kedah. 8. Ashraf amat merindui ____________ ibunya. 9. Derma ini dikhaskan ____________mangsa kebakaran. 10.Nenek berasal ___________ Kelantan.

LATIHAN 2 Isikantempatkosongdengan kata sendinama yang sesuai. pada sejak daripada hingga untuk di

1. __________ dari kecil Ariff telah menunjukkan bakat melukis. 2. Kuih ini dibuat _______________ tepung beras. 3. Udara ____________ waktu pagi sangat nyaman dan segar. 4. “Awak perlu belajar _________ berjaya”, kata Cikgu Fauziah kepada pelajar-pelajarnya. 5. Perajurit sanggup berkorban jiwa ________ negara. 6. “Letak kasut kamu _____atas rak itu, Amir,” kata Muaz

Latihan 3
Pilih kata sendi nama yang betul. 1. Anis membeli setem __________ (di , ke) pejabat pos. 2. Syaza berasal __________ (daripada, dari) Kedah. 3. Mereka berlatih dari pagi ________ (hingga, sejak) petang. 4. Kucing itu sayang ________ (kepada, akan ) anak-anaknya. 5. Nazri bermain badminton ___________(bagi, dengan ) Ridzuan. 6. Amirul akan ke rumah Muaz ___________(pada, di) petang nanti. 7. Pameran itu diadakan ____________(ke, hingga) bulan depan. 8. Buku cerita “Bangau Oh Bangau” ditulis ___________(oleh, dengan) Intan Suraya. 9. _________(Sejak, Dari) dia berpindah, saya tidak dengannya lagi. 10. Arifah membeli gula-gula ___________ (hingga, untuk) adik kesayangannya. pernah bertemu

Latihan 4

LATIHAN 5

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful