Anestezia dentara

Anestezia reprezinta introducerea in organism a unor substante care au proprietatea de a provoca disparitia sensibilitatii. Cuvantul “anestezie” provine din limba greaca si semnifica absenta sau pierderea senzatiei. Anestezicul este substanta care atenueaza sau inlatura temporar durerea. Exemple: xilina, mepivacaina, prilocaina, hostacaina, bupivacaina, articaina, procaina, tetracaina, cocaina. Anestezia in stomatologie se indica atunci cand actele terapeutice efectuate de catre medicul stomatolog pot fi dureroase. Ea este folosita pentru a face sedinta si tratamentul cat mai confortabile, pentru a elimina sau reduce durerea si anxietatea pacientului. Doar cateva din procedurile stomatologice necesita anestezie. Dintre acestea cele mai frecvente sunt extractiile dentare si tratarea infectiilor dentare si ale gingiilor. Exista practicieni care folosesc hipnoza sau acupunctura ca metoda de anesteziere a pacientilor. Este greu de precizat care sunt originele temporale ale anesteziei fara a lua in considerare primele mentiuni cu privire la calmarea durerii. Egiptenii antici utilizau semintele de mac (din care deriva opiumul) in timpul asa-zisele operatii. Romanii foloseau matraguna pentru a alina durerea, grecii – canepa, iar chinezii canabisul. Anestezia prin refrigerare presupunea utilizarea apei foarte reci, ghetii, zapezii pentru a amorti zona ce va supusa unei interventii (extractia dentara, drenarea unui abces, etc) . Rolul anesteziei Anestezia asigura analgezia (lipsa durerii), imobilizarea pacientului si controlul asupra reactiilor naturale ale corpului la durere si trauma. Desi mental, dumneavoastra constientizati diferenta dintre o interventie medicala, o rana accidentala sau intentionata, corpul constata vatamarea si reactioneaza imediat pentru a repara dauna provocata, a opri sangerarea si a vindeca zona afectata. O serie de reactii normale ale organismului, atunci cand acesta a suferit o lovitura traumatica sunt tahicardia, o rata a respiratiei mica, acumularea de lichid in tesuturi (edem), concentrarea leucocitelor in zona afectata pentru a repra tesuturile etc. *** Anestezicul (local sau regional) suprima aceste reactii ale organsimului pana cand medicul dentist finalizeaza procedura. Acesta elimina durerea pana la terminarea tratamentului si ajuta la relaxarea pacientului. *** Proprietatile amnezice ale sedarii (constiente si inconstiente) asigura lipsa memoriei asupra interventiei medicului astfel incat corpul dumneavostra sa se concentreze asupra vindecarii. Cum actioneaza anestezia? Principiul de functionare *** Anestezicele actioneaza local prin blocarea conductibilitatii nervoase, prin reducerea influxului ionilor de sodiu in citoplasma neuronala. Daca sodiul nu intra in neuron, ionul de potasiu nu poate iesi, inhibandu-se astfel depolarizarea nervului, aparand astfel anestezia.

etc) . hipotensiune. Tipuri de anestezii Exista 4 mari categorii de anestezie: 1. persoanele cu nevoi speciale si dizabilitati mentale. ANESTEZIE LOCALA. Dumneavoastra impreuna cu medicul dentist veti decide care este nivelul dorit de anestezie. Cele mai frecvente efecte toxic al anesteziei locale este anxietatea (nervozitatea) si cresterea ritmului cardiac. comvulsii. Insa copii. SEDARE. REGIONALA. Incidenta toxicitatii in administrarea anesteziilor locale in stomatologie este extrem de rara si de obicei apare la pacientii cu stari fiziologice anormale si nu se datoreaza manoperei incorecte de administrare a anesteziei efectuate de medicul stomatolog. cei care sufera de fobie dentara. imobilizarea pacientului. reflexe. fara adrenalina (mepivacaina) Efecte toxice Doza maxima de anestezic ce se poate administra este intre 70 mg si 500 mg dar trebuie sa se tina cont de varsta. starea de sanatate. Doza maxima nu inseamna doza letala. ca un analgezic (elimina durerea) . exista anestezice injectabile.Studiile de specialitate garanteaza eficienta anestezicului si factorii de care depind durata si efectul acestuia : grasimile din corp. vorbire incoerenta. daca urmeaza sau nu vreun tratament medicamentos. necesita oconcentratie mai mare de anestezic. Pentru pacientii cu probleme cardiace sau care iau antidepresive sau hormoni tiroidieni sintetici. Eficacitatea anesteziei este asigurata de obstructia functiilor senzoriale. 1. eliminarea sau reducerea raspunsurilor autonome de conservare a organsimului (tahicardia. ANESTEZIE GENERALA. 2. starea generala de sanatate. Atunci cand intra in circulatia generala. 3. Anestezia actioneaza in 5 directii: 1. 5... ci reprezinta doza la care pacientii resimt efectele toxice sistemice asupra sistemului nervos central: sedare. 4. dureri de cap. produce pierderea cunostintei. tremur. 3. concentratia anestezicului. mentale si motorii. creste ritmul cardiac iar pacientul devine usor agitat. greutate. Adrenalina din anestezic Adrenalina este un hormon secretat de oraganism. De asemenea medicul trebuie sa cunoasca reactiile alergice ale pacientului. cu efect vasoconstrictor. ANESTEZIE LOCALA Anestezia locala se realizeaza cu substante anestezice locale care suprima temporar durerea. 2. tipul de anestezic si prezenta vasoconstrictorului. diferenta dintr PH-ul anestezicului si al zonei anesteziate. si actioneaza doar intr-o zona specifica a . care nu sunt cauzate de anestezic. ca un amnezic (pierderea memoriei) . 4. prin actiunea directa asupra receptorilor senzitivi periferici. ci de efectele sistemice ale vasoconstrictorului.

cavitatii bucale. ** ANESTEZIE PRIN INJECTARE (sau prin infiltratie locala) . * intrapulpara. 3. profunda) * difuza * intragingivala. Reprezinta tipul de anestezie cel mai des utilizat in cabinetele stomatologice. Acestea pot fi : * directa intramucoasa * punctiforma * liniara (superficial. gel. * plexala. in concentratii adecvate in tesutul nervos. aerosoli. blocheaza reversibil conducerea influxului.se realizeaza cu substante anestezice care se aplica direct pe mucoasa.injectarea anestezicului in dreptul dintelui * “ in baraj” . * intrapapilara. 2.se foloseste rar. ANESTEZIA REGIONALA Anestezia regionala (bloc nervos) este numita astfel pentru ca o regiune a corpului este amortita fara a fi pacientul inconstient. orala sau intravenoasa. * intraosoasa. acestea sunt sub forma de lichide. Medicul dentist poate folosi acest tip de anestezie pentru a amorti zona in vederea pregatirii pentru administrare a unui anestezic injectabil. Cel mai frecvent se administreaza si sedarea odata cu anestezia locala pentru a facilita actiunea proprietatilor anestezice.la nivelul pulpei dentare Acestea pot fi folosite in proceduri stomatologice ca : obturatii.relaxarea si pierderea memoriei in legatura cu cele intamplate in timpul interventiei.se realizeaza prin injectarea solutiei de anestezic local in tesuturile pe care se intervine chirurgical sau in jurul acestora. pulberi. * intraseptala. SEDARE (constienta si profunda) Poate fi cu gaz. curatarea cariilor.afectiuni superficiale situate la nivel tegumentar (abces tegumentar) * tronculara. unguente.anestezia unuia sau mai multor dinti deodata . .indicata pentru anestezia unui dinte . Anestezicul local reprezinta un grup de compusi care. atmosfera si lipsa durerii la trezire. pregatirea dintilor pentru coronare sau alte proceduri chirurgicale. pregatire dintilor pentru coronare sau boli parodontale. Acest tip de anestezie reduce incidentele legate de anestezie. spray.introducerea anstezicului in vecinatatea unui nerv dentar * intraligamentara – anestezicul locala se depune in tesutul periodontal. Medicul dentist utilizeaza acest tip de anestezie in situatii ca: obturatiile dentare. paste.la nivelul papilei dentare.se foloseste foarte rar. si/sau prin injectarea anestezicului local la distanta (anestezie in baraj) de locul unde se intervine chirurgical. Ea mai poate fi utilizata si pentru a calma senzatiile produse de sindromul gurii uscate. Exista doua tipuri de anestezie locala: ** ANESTEZIE TOPICA (sau de suprafata) .

Ipotezele privind modul de actiune al anesteziei generale asupra organismului se refera la : . Sedarea lichida. In timpul desfasurarii procedurii. rational si raspunde la stimuli (vorbire si tactil) . insa este constient. Riscurile anesteziei dentare: ** Zona anesteziata nu amorteste. Sedarea constienta ajuta la relaxarea pacientului in timpul unei proceduri stomatologice. fara dureri.Anestezia “ nu se prinde” . . Anestezicul este introdus pe cale intravenoasa sau prin inhalatie de gaz anestezic. absenta constientei. . un . . Anestezia generala este administrata atunci cand se efectueaza o procedura chirurgicala extensiva. Cauza : anomalia anatomica a zonei anesteziate .atunci cand in zona anesteziata este o infectie.In cazul sedarii cu gaz se foloseste un gaz inhalator (acelasi ca si in anestezia generala) dar in doze mai mici. Copiilor li se administreaza sedare orala sau sub forma de supozitoare intrarectale.exista sedative orale si lichide. . daca se asociaza si anestezic local. . ** Dureri foarte mari in timpul injectiei.agenti inhalatori pentru a controla raspunsul autonom si a produce analgezia si amnezia.benzodiazepine pentru efectul antianxios si amnezic. pe suprafata unde va intra acul. pacientul ramane calm. . se poate aplica. In aceasta stare el poate simti stimuli ai durerii. Sub efectul acesteia. Se utilizeaza foarte rar in stomatologie (exemplu: pacienti ce sufera de fobie dentara) si este indicata atunci cand anestezia locala nu este eficienta sau nu se poate efectua. Medicul dentist poate administra un agent anti-anxietate sau sedativ in combinatie cu un anestezic local pentru durere. functiile vitale ale pacientului sunt monitorizate in mod constant. Cauza: injectarea direct in nerv sau in artera. . iar pacientii nu isi pot mentine controlul asupra reactiilor sau necesita un nivel mai ridicat de anestezic in timpul desfasurarii procedurii. ce incorporeaza lipsa durerii si proprietatile amnezice. 4. pacientul revine la normal in citeva minute.pierderea cunostintei .cortexul cerebral. de aceea este necesara si o anestezie locala.intreruperea transmiterii sinaptice.Pentru a scadea durerea la efectuarea anesteziei. Avantajul acestei metode este ca in momentul in care se indeparteaza masca de pe fata. ANESTEZIE GENERALA Anestezia generala provoaca pierderea sensibilitatii prin care se obtine narcoza.agenti blocanti neuromusculari. Sedarea profunda (sau inconstienta) si anestezia generala sunt utilizate pentru proceduri stomatologice complexe. 4) . Acest tip de anestezie scade abilitatea corpului de a respira singur de aceea se face si intubatia endotraheala.obtructionarea conducerii nervoase. Sedarea profunda nu permite pacientului sa raspunda adecvat comenzilor verbale sau de a respira independent. iar PH-ul organismului este in scadere (5-6) fata de valoarea normala (7. deoarece el se afla intr-o stare de constienta depresiva.

anestezic. ** Fracturi ale acului. ** Hematomul obrazului . ** Trimusul . Avantajul folosirii acestui dispozitiv este faptul ca nu are efecte adverse. ** Dureri prelungite. ** Leziuni nervoase. . odata cu avansul tehnologic anesteziile cu seringi vor face parte din domeniul trecutului. Odata ce electrozii au . .Este bine ca. care provoaca ischemie (lipsa fluxului sangvin) .limitarea temporara a amplitudinii deschiderii gurii cu dificultati in masticatie.) Aceasta forma de anestezie permite pacientilor sa controleze nivelul de durere. parestezie.romedic. Cea mai des intalnita anestezie electronica este cea prin stimularea electrica transcutanata a nervului (TENS. probabilitatea de a nimeri o structura nervoasa sau o artera este mai mare. ** Pareza tranzitorie de nerv facial (efectele dispar in aproximativ o ora) in cursul anesteziei pentru dintii inferiori. pentru ca reduce durerea din timpul plombarii unui dinte sau a curatarii acestuia. ** Necroza mucoasei.ro/anestezia-dentara-0P12837 Suntem terorizati cand auzim sunetul frezei dentare sau cand simtim mirosul manusilor sterile. inghitirea sau aspirarea acului. sa vi se faca in cabinet un test alergologic (prin test cutanat) .Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation. La pacientii mai slabi.apar datorita inteparii fibrelor nervoase sau iritatiei acestora de catre substanta anestezica. ** Intoxicatii sistemice. Insa. ** Riscul de infarct miocardic. Tot din cauza anatomiei locale.Apare ca urmare a lezarii vaselor de sange din tesuturile pe care le strabate acul seringii. http://www. ** Leziuni vasculare. daca nu ati mai facut nici o anestezie locala in scop stomatologic.Hematoamele care apar in urma injectarii anestezicului in artera apar din cauza vasoconstrictorului. ** Reactii de hipersensibilitate sau alergice. amorteala. ** Nevritele postanestezice . conectat la padelele de stimulare a nervului.Se manifesta prin aparitia imediata a unei umflaturi in grosimea obrazului se aplica pentru 24 h un pansament compresiv apoi tratament cu antibiotice) . Anestezia electronica Anestestezia electronica este o alternativa buna pentru cea cu ace. benzocaina. . primind un dispozitiv care se tine in mana. Frica de dentist apare si cand vine vorba de o anestezie dentara. acul poate nimeri o structura nervoasa. ** Reactii adverse date de vasoconstrictor.

chiar dacă nu au loc. Avand in vedere ca toate aceste proceduri sunt noi pe piata stomatologiei.Cum functioneaza? Anestezia este aplicata direct in "buzunarul" gingiei cu un aplicator special. vei putea sa pleci de la cabinetul medicului stomatolog fara sa iti faci griji de faptul ca ai putea avea fata umflata sau ca abia poti vorbi. anestezia locala cu injectie poate sa faca parte din trecut. coroane dentare. curatarea dintilor sau ajustarea aparatului dentar.fost inlaturati. Cu toate inventiile. adică erupţi parţial. evitând . dar atata vreme cat anestezia nu se foloseste. nu veti simti limba sau buzele umfate. Aceasta metoda este eficienta in plombarea dintilor. Un dinte erupt parţial permite patrunderea bacteriilor şi producerea infecţiei. Anestezia prin criogenare Un alt produs care ar putea revolutiona vizitele la dentist este anestezia prin criogenare. care se poate extinde la osul maxilar. Astfel. Daca procedura are nevoie de mai mult timp. n-ai de ce sa iti faci griji! Anestezia subgingivala Anestezia subgingivala fara ace se foloseste destul de des pentru confortul pacientului. Un alt avantaj ar fi de eliminare a reactiilor alergice. cu efecte grave. actioneaza rapid si poate fi folosit pentru mai multe proceduri dentare. in extractia dintilor. Dureaza aproximativ 30 de secunde ca anestezia sa isi faca efectul si persista timp de 15-30 de secunde. asa cum se intampla cu anestezi traditionala.dentist. se pot realiza aplicari aditionale de anestezic. Dinţii în incluzie pot continua să erupă prin ţesutul gingival. care în cele din urmă distruge rădăcinile dinţilor învecinaţi. care se muleaza pe dinti. Acest dispozitiv are in compozitie un lichid rezistent la inghet. Aceasta se realizeaza cu ajutorul unui dispozitiv care este lasat in congelator pentru 30 de minute inainte de a fi plasat in cavitatea bucala.ro/gata-cu-acele-anestezia-dentara-evolueaza Extracţia dentară De ce se extrag dinţii? Dinţii pot fi extraşi din diferite cauze:   Caria dentară a afectat dintele în totalitate O mare parte a dintelui şi a osului maxilar a fost distrusă de infecţie  Înghesuirea dentară Mulţi medici dentişti recomandă extracţia dinţilor în incluzie. Extracţia dintelui în incluzie poate preveni infecţia. motiv pentru care medicul dentist prefera traditionala anestezie. http://www. s-ar putea ca unele cabinete stomatologice sa nu dispuna de ele. distrugerea osoasă şi a dinţilor învecinaţi. Unul dintre cele mai mari avantaje ale anesteziei subgingivale este faptul ca din momentul in care anestezicul este in tesutul gingiei. erupţia dentară exercită o presiune continuă. Unele persoane au reactii alergice la anumite tipuri de anestezie.

Uneori ajută aplicarea unei pungi cu gheaţă pe faţă. dentistul poate recomanda o clătire uşoară a gurii cu soluţie salină caldă (nu o înghiţiţi) sau cu o apa de gură cu ingrediente antibcteriene. Slăbirea dintelui în alveolă cu elevatorul. În următoarele 24 de ore. Se recomandă să beţi doar cu paiul.ro/app/Colgate/RO/OC/Information/OralHealthBasics/CheckupsDentProc/ToothRe movalExtraction/ToothRemovalExtractions. poate închide incizia prin sutură. medicale şi dentare şi va efectua o radiografie. 2.cvsp . trebuie să vă aşteptaţi la o senzaţie de durere şi disconfort. Cum se extrag dinţii? Înainte de extracţie. Extracţia dintelui cu cleştele dentar. Medicul dentist poate şlefui şi recontura apoi osul subiacent. în reprize de 15 minute.astfel apariţia unor efecte dureroase în anii ce vor urma. În unele cazuri.colgate. Anestezia locală înainte de extracţie. Medicul dentist va folosi un anestezic cu efect local pentru a amorţi zona extracţiei. După aceasta. se efectuează o anestezie locală. 3. disconfortul se va atenua în 3 zile până la 2 săptămâni. La o extracţie simplă. nu aveţi voie să fumaţi. După extracţie. să vă clătiţi gura insistent sau să periaţi dinţii învecinaţi. steril. Înainte de extracţie. hemoragia sau febra. Extracţia dentară 1. http://www. Ce se întâmplă după extracţie? Este esenţial să menţineţi zona curată şi să preveniţi infecţia imediat după extracţia dentară. apoi extras cu cleştele dentar. dentistul recomandă administrarea unui calmant. să renunţaţi la activităţile foarte solicitante şi să evitaţi să beţi lichide calde. Pe baza acestor informaţii. În mod normal. medicul poate estima gradul de dificultate a procedurii şi poate decide dacă este nevoie de intervenţia unui specialist în chirurgia orală. medicul dentist va analiza atent antecedentele dvs. Dacă durerea persistă sau devine severă. forma şi poziţia dintelui la nivelul osului maxilar. dacă apare inflamaţia. dintele este slăbit în alveolă cu un instrument numit elevator. pe care trebuie să îl ţineţi timp de 30-45 de minute pentru a reduce hemoragia până la oprirea completă. În ziua următoare extracţiei. mergeţi imediat la dentist. La radiografie se vede lungimea. după anestezie. Medicul dentist vă va da să muşcaţi uşor pe o bucată de tifon uscat.

locala.de contact . III.pulverizare IV.Anatomia nervului trigemen .intra . Anestezia locala prin injectie (2 ore) .Anestezia topica.Atitudinea în cazul accidentalor anesteziei locoregionale.examen practic .examen scris Obiective specifice: .submucos . Examinarea bolnavului în vederea administrarii anesteziei loco-regionale (2 ore) Prezentarea instrumentarului de anestezie (1 ora) Anestezia topica (1 ora) .Examinarea pacientului . tronculara bazala si ganglionara .plexala .Programa ANUL III Discplina: ANESTEZIE STOMATOLOGICA Discipline cu a caror programa analitica se coreleaza : Anatomia si Chirurgia oro-maxilofaciala Continut de baza: .initierea si deprinderea tehnicilor anesteziei în stomatologie CURS I.inbibitie .dobândirea cunostintelor în vederea pregatirii anesteziei loco.baraj .Prezentare instrumentar . tronculara periferica.regionale . II.subcutan . Forma de evaluare: .intraligamentara .intra .

(2 ore) .umfcv. Anatomia nervului trigemen ( 2 ore) 4. Anestezia prin infiltratie (1 ora) 2.ro/medicina-dentara. tehnica. Anestezia de contact (1 ora) 2.(1 ora) .4.(1 ora) VII.anestezia "la tuberozitate" -(2 ore) . IX.(1 ora) .3.(1 ora) . Anatomia nervului trigemen (2 ore) Anesteziile tronculare periferice: . Anestezia tronculara bazala si ganglionara (2 ore) 5.(1 ora) . VI.anestezia simultana .blogspot.com/2008/11/anestezie-curs-5-6-nov.1. Anestezia loco-regionala (2 ore) 2.anestezia nervului palatin mare .(1 ora) .anestezia la gaura mandibulara . Accidentele si complicatiile anesteziei loco-regionale (4 ore) http://www.html .repere. VIII.programa-disciplina-anestezie-si-sedare-in-medicina-dentara -Curs medicina dentara despre anestezie: http://sebastianpopescumd.2.anestezia nervului suborbitar . Anestezia plexala (1 ora) 3.exo-endoorala . Anestezia generala (4 ore) 2. Substante anestezice (4 ore) 2.anestezia nervului lingual . accidente .(1 ora) . Anestezia tronculara bazala si ganglionara (2 ore) Atitudinea medicului în cazul accidentelor anesteziei loco-regionale (2 ore) Recapitulare LUCRARI PROTETICE 1.anestezia nervului mentonier .anestezia nervului bucal .(1 ora) .anestezia nervului incisiv . Anestezia prin refrigeratie (1 ora 2. Anestezia tronculara periferica (2 ore) 6.anestezia nervului maseterin .5.V.

tendinţa este extremă: ''De ce nu le-aţi scoate pe toate patru odată. În teorie. condamnate la extracţie. adesea. Atunci când sunt înghesuite în ''cuşca'' lor. greşit. Hansen.pe care persoanele cărora le-a fost de curând ''amputată înţelepciunea dentară'' îşi povestesc durerea . În realitate. rareori. măselele de minte nu ameninţă estetica. Barras le compară cu un vulcan: ''Adesea.de această problemă cu rădăcini adânci?''. Trebuie. trei sau patru rădăcini.20 Să ne scoatem sau nu toate cele patru măsele de minte odată? Pagina 1 din 2 Măselele de minte sunt. Aceasta este o ipoteză ce o lasă sceptică pe dr. Dr. în niciun caz. noi. adesea. într-adevăr. Mai degrabă . explică dr.zambet-sanatos. oare. Oare o măsea de minte poate împinge toţi ceilalţi dinţi? Nu sunt sigură de lucrul acesta şi nu cred că. între molar şi mandibulă. altul mai târziu. nimeni nu mai scapă de această şedinţă de extracţie. oare. măselele de minte nu au ieşit complet: despre aceste măsele.. caută ieşirea. Tendinţa este de masă.'' Această măsea care străpunge gingia constituie o sursă de infecţie: ''Bacterii se depun între dinte şi gingie. ziaristul din Ţara Cantoanelor le recomandă cititorilor să se ferească de aşa ceva.. Un mic tur pe forumurile de discuţii . patru molari gata să muşte. reveniţi peste un an. aceasta.ro/Ghidul-sanatatii-orale/Probleme-ale-cavitatii-bucale/article_id. vreun studiu a dovedit valabilitatea acestei teorii. într-o extracţie totală. două. răspunde dr. era perfect: după vreo 20 de ani de măcinat. Susanne Hansen. ar apărea cu întreaga forţă a emailului nefolosit. pentru a ''rezolva definitiv problema''. primii molari ar fi deterioraţi şi alţi patru. Intenţia a fost bună: strecurarea în joncţiunea maxilarelor a unei ''truse de ajutor''. medic stomatolog în oraşul Sion /din cantonul Valais/. Ele sunt aidoma unui vulcan în stare latentă: acesta nu cere decât să se trezească. După ce a cerut părerea specialiştilor şi a ascultat dureroasa mărturie a unei paciente. care se inflamează. dentistul ar viza stabilizarea frumoasei alinieri a dentiţiei.. Iar. Am întâlnit deja măsele de minte care aveau una. extracţia era făcută ''cu picătura'': un dinte acum. constată ea. iar această poziţie incorectă reprezintă o sursă de complicaţii. greşesc direcţia. Totul se petrece ca şi cum natura ar fi pierdut planul cel bun: măselele de minte ezită în gingie.. stomatolog în oraşul Lausanne /cantonul Vaud/: ''Numeroşi ortodontişti scot. iar eu cred că este preferabil să se procedeze în pereche . ''Dinţii de jos împing. numeroşi adolescenţi urmează un tratament ortodontic.-Articol si poze cu si despre masele de minte de sub gingie: http://www. Susanne Hansen. este mai dureros. să se vadă în ea o nouă conduită terapeutică? ''Nu. ci sănătatea.. Astăzi.arată bine cât de răspândită este această practică..'' Şi Etienne Barras este de aceeaşi părere: ''Medicii dentişti generalişti se lansează. adaugă dr. se spune că sunt 'în dezincluzie'. în momentul de faţă.'' Eliminând aceste măsele. cele patru măsele de minte sar dintr-un foc /după cum mărturiseşte o anume Magali/. măselele de minte. Barras. căci măselele de minte îşi fac loc cu greu. Procesul se va repeta''. spune Etienne Barras. ca să scăpaţi .'' Altădată.una de sus şi una de jos odată. Rezultatul va fi mai bun în cazul în care se vor scoate măselele de minte.. sub pretextul că ele vor buscula ordonarea celorlalţi dinţi. numeroşi stomatologi propunând extracţia lor odată.odată pentru totdeauna . nu de puţine ori. Patru dintr-un foc La adulţi. Confortul pacientului trebuie să fie privilegiat.. Ce trebuie să gândim despre această metodă radicală? Este.'' În numele ortodonţiei Când trebuie să se treacă la extracţie? ''La ora actuală. până acum. spart şi mestecat. dentistul dă verdictul fatal: ''Trebuie scoase''. o idee bună?. astăzi. se întreabă Jean Amman într-o ediţie recentă a cotidianului La Liberté. în care practicianul acţionează cu antebraţele lui de tenisman pentru a scoate un molar original: ''Măselele de minte sunt polimorfe.''. Se pare că.

.chirurgii maxilo-faciali sunt cei care scot toate cele patru măsele dintr-o dată: /aceasta. este utilizată o expresie nostimă: ''mint ca nişte spiţeri care scot dinţi''! /Sursa: La Liberté citat de Rompres/ http://www. eu sunt pentru extracţia a două măsele /de minte/. chirurg maxilofacial în oraşele Vevey /cantonul Vaud/ şi Fribourg /cantonul cu acelaşi nume/. Jean-Jacques Duvanel.'' Pe forumul ''vulgaris-médical''. mulţumesc pentru faptul că îmi limpeziţi lucrurile.'' Dragă Titelle. În ceea ce mă priveşte. apreciază că acest fel de a proceda este rar: ''Totul depinde de pragul sensibilităţii pacientului.dentistul. dr.. nu impun niciodată extracţia a patru dinţi în acelaşi timp. Uneori. Însă.net/actualitati/stiri-generale/sa-ne-scoatem-sau-nu-toate-cele-patru-masele-deminte-odata. în calitate de chirurgi. fără a mai pune la socoteală faptul că.'' ''Un gest traumatizant'' Numeroşi sunt pacienţii care îşi povestesc cvadrupla extirpare. Ar fi un gest exagerat de traumatizant. şi totuşi. în condiţiile în care mă doare doar într-un loc. această operaţie este atât de expeditivă încât pacientul insistă el însuşi pentru a-i fi scoase toate. în încheiere semnatarul articolului din ziarul editat la Fribourg.html . feriţi-vă de dentiştii care mint cu neruşinare /în limba franceză. El mă sfătuieşte să le scot pe toate patru odată! Aceasta. Mi-e puţin frică. rareori avem de-a face cu cazuri simple. declară el. deoarece/ mobilizează o singură dată sala de operaţii. căci cele patru măsele de minte ale mele /care nu au ieşit/ cresc oblic. scrie. în mod normal. Titelle scrie: ''Dentistul meu mi-a indicat o radiografie panoramică şi mi-a cerut să consult un stomatolog. Până la mai multe informaţii.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful