You are on page 1of 9

PERSONAJELE : PATRICK – bărbat de 40 de ani, soţul Samanthei şi tatăl lui Emily şi Matt.

Cea mai mare parte din timp şi-o petrece cu soţia lui. SAMANTHA – femeie de 40 de ani, soţia lui Patrick şi mama lui Emily şi Matt. Unul dintre defectele ei este acela că este uşor de manipulat de către copiii ei.Cea mai mare parte din timp şi-o petrece cu soţul ei. EMILY – fată de 12 ani, fiica Samanthei şi a lui Patrick şi sora lui Matt. Este o fată introvertită care are des tulburări de comportament. Una dintre pasiunile ei este să îşi şicaneze fratele. MATT – băiat de 10 ani, fiul Samanthei şi al lui Patrick şi fratele lui Emily. Este un băiat puţin ciudat, mereu pus pe glume pe seama servitoarei. SCARLETT – este mama lui Patrick. Este o bătrână care susţine că e clarvăzătoare şi practică spiritismul şi voodoo. Este paranoică şi mereu trage cu urechea la discuţiile celorlalţi. FRĂSINA – servitoarea familiei. Are originile în Rusia şi România, fapt care îi dă un accent mai special. Mereu critică pe ceilalţi şi este un pic cam leneşă. ANDRADA – tânără de 23 de ani, soţia lui Claudiu. Este o tânără frumoasă, stilată, care îşi iubeşte soţul şi viaţa. Este fricoasă. CLAUDIU – tânăr de 25 de ani, soţul Andradei. Este un tânăr care pretinde că este curajos, dar din fire e mai laş. Îşi iubeşte soţia şi încearcă mereu să o protejeze. (Acţiunea piesei se petrece într-o vilă unde trăiesc mai multe familii. Într-unul dintre apartamentele vilei trăiesc Patrick şi Samantha împreună cu cei doi copii ai lor şi cu mama lui Patrick, Scarlett. Pe scenă va apărea numai sufrageria apartamentului care este formată din : o canapea, două fotolii, o măsuţă, o bibliotecă, o fereastră, un televizor.)

Scena 1 (Scarlett şi Frăsina) SCARLETT: (Ascultând cu urechea la perete.) Da! Dă-i, mă! Dă-i că merită; dacă ai şti câţi vin la ea la uşă cât timp eşti tu plecat la muncă! (Pauză 3-5 secunde) Nu se mai aude nimic. Oare a păţit ceva? FRĂSINA: (Stă pe fotoliu cu picioarele pe măsuţă şi mănâncă alune.) Spuneţi-mi şi mie cucoană, mor de nerăbdare! Iar o bate ăla pe vecina de la 3? SCARLETT: Da! (Râde uşor.) Dacă ai şti ce bine se aude de aici! FRĂSINA: Da’ spuneţi-mi şi mie vă rog frumos! SCARLETT: Dar de ce nu vii să tragi şi tu cu urechea? Poţi auzi mai multe, să ştii! FRĂSINA: Trebuie să mă ridic? SCARLETT: Păi, cum vrei să auzi dacă stai aşa departe? Dacă ar fi după tine ţi-ai trage fotoliul lângă perete! FRĂSINA: Îmi dai voie, cucoană, să duc fotoliul lângă perete? (Ridicându-se în picioare şi începând să tragă uşor de fotoliu.) SCARLETT: Frăsino, eu nu vorbeam serios! Spuneam aşa, pentru mine, pentru că ştiam că tu nu te vei ridica în veci de pe fotoliul ăla. Poate să vină şi sfârşitul lumii că tu tot acolo stai! FRĂSINA: Atunci, o las pe altădată că oricum săraca ia bătaie de 4-5 ori pe săptămână.

la incendiu. FRĂSINA: Alte vremuri!Aveam şi eu o supărare. din nou! (Smiorcăie uşor) SCARLETT: Hai. iubitule? Aşa de bucuroasă era şi când i-am zis că e pe cale să facă puşcarie dacă nu încetează cu dansatul prin casă şi cu spiritismul! PATRICK: Da. ai uitat cum te-am învăţat? Dacă vrei să auzi discuţiile vecinilor.) Copii.SCARLETT: Tare leneşă mai eşti. Samantha. iar se bat. te-au scos pompierii pe geam. cum să nu-mi aduc aminte! Când era Michael Jackson la TV. să nu tragi cu urechea! SCARLETT: Nu trag. sărăcuţa! Şi cu spiritismul. Patrick şi Samantha) (În scenă intră şi Patrick împreună cu soţia sa. să ştiţi. parcă ai promis că nu mai tragi cu urechea la discuţiile altora! Ai uitat? FRĂSINA: Văleu conaşii! (Se ridică repede în picioare şi stă lângă fotoliu. eu mă duc până afară să văd cum este vremea! PATRICK: Mamă. nu-i frumos! Am crezut că te-am educat bine! Ne obligi să te ducem din nou la azil. de asta dormeam aşa de adânc! SCARLETT: Ce supărare? În ziua aia se terminase „Betty cea urâtă” şi boceai ca proasta că ai pierdut ultimul episod! FRĂSINA: Mă faceţi să plâng. dar ei nu vorbesc! SAMANTHA: Mamă?! SCARLETT: Bine. că nu mai aud ce zic ăştia! (Scarlett îşi lipeşte din nou urechea de perete) Ha! Iar o pocneşte! Scena 2 (Scarlett. eu mereu sunt harnică. cucoană. gata. nu a mai făcut demult! Poate îşi revine! . du-te pe scară. crezând că aşa se dansează. ieşind din scenă) SAMANTHA: Ce bucuroasă era săraca! Mai ştii. Patrick! (Fuge repede. FRĂSINA: Ce leneşă. muncesc ca o sclavă! SCARLETT: Sclavă?! FRĂSINA: Da! SCARLETT: S-o crezi tu! FRĂSINA: Cum. Şi eram şi eu curioasă să văd dacă îşi mai spun vreun secret şi … SAMANTHA: Mamă. dacă nu te astâmperi! Şi. chiar mă mir. cucoană? SCARLETT: Ai uitat? Stai că iţi reamintesc : acum doi ani.) SCARLETT: Patrick. se aude mai bine! SCARLETT: Ai dreptate. începea să fugă ca o nebună prin casă. şi o văd pe Scarlett trăgând cu urechea la vecini. Samantha! Cum de nu m-am gândit până acum la asta? Câte voi auzi de pe hol! (Foarte bucuroasă. Frăsina. când suna alarma şi tu dormeai.) PATRICK: Mamă. Frăsino! Nu ştiu de ce te mai ţine fiul meu aici.

Emily şi Matt) (În scenă intră cei doi copii. unde sunt copiii? PATRICK: Nu ştiu. Emily şi Matt. MATT: Tată. iar am … păduchi! Iar am mers afară. imediat! (Frăsina iese din scenă) SAMANTHA: Patrick. eu o iubesc aşa cum este! Îmi este sete! Frăsina. nu-i aşa? PATRICK: Sigur că nu am auzit nimic. Poate sunt pe afară şi se joacă! SAMANTHA: Sper să nu vină din nou cei de la Poliţie la uşa noastră din cauza lor! Ultima dată am stat în arest 48 de ore din cauza lor. va nega totul! Trebuie să o demascăm. cucoană! PATRICK: Să nu faci ca ultima dată când te-am trimis să pregăteşti masa şi tu te-ai dus să te culci! FRĂSINA: Da. în spatele blocului. am păduchi! SAMANTHA: Stai un pic. SAMANTHA: Păi. Trebuie să o supraveghem. tată. Emily intră în scenă scărpinându-se în cap. asta are păduchi! Nu vreau să îmi dea şi mie! Haideţi să o închidem din nou la subsol! . nu trebuie să îi zicem că ştim că ea s-a apucat din nou de prostii! Trebuie să o prindem în flagrant! Că altfel. EMILY: Mamă. vin repede. iubito. EMILY: Nu trebuia să zic asta! Sper că nu aţi auzit nimic. a căzut şi s-a lovit la cap! Cred că de asta se smiorcăie. draga mea! EMILY: Perfect! SAMANTHA: Deci. să nu o găsească! FRĂSINA: Da. cred că mama iar se apucă de spiritism.SAMANTHA: Oricum. conaşule. ce căutai tu la coteţul din spatele blocului? EMILY: Am mers acolo pentru că m-a rugat bunica să îi mai fur o găină! A zis că vrea să-l înveţe pe Matt artele spiritismului şi ale voodoo-ului. PATRICK: Poftim?! EMILY: Oups! SAMANTHA: Patrick. iar Matt smiorcăinduse) EMILY: (Plângând) Mamă. Samantha. adu-ne ceva de băut! Dar nu uita să ascunzi sticla de mama. la coteţul cu găini al vecinei de la etajul 1şi … PATRICK: Şi Matt ce are? EMILY: L-am împins de pe scara coteţului. PATRICK: Da! Cred că va trebui să-i ţinem mai mult timp în casă! SAMANTHA: Să ştii că ai dreptate! PATRICK: Emily! SAMANTHA: Matt! Scena 3 (Patrick. puiule.

cucoană?!! Nu vedeţi cum face: parcă ar fi de pe altă lume! Mie îmi e frică. Matt şi Frăsina) (Emily se scarpină în continuare în cap. Frăsino.) Bată-v-ar soarta să vă bată. trebuie concediată! PATRICK: Ai dreptate Samantha! Şi să ştii că … EMILY: Mamă. aşteaptă! Trebuie să mă gândesc la altceva dacă nu vrei gazul din nou.PATRICK: Matt aşteaptă! EMILY: Mamă. Frăsino. eu am păduchi! MATT: (Apropriindu-se de Frăsina) Îţi dau păduchi şi vei muri mâncată de vie. tu nu vezi că Matt glumeşte? FRĂSINA: Cum să glumească. . Muhahahaha! FRĂSINA: (Speriată ţipă şi scapă tava cu paharele din mână) Aaaaaa! Piei. dar de la gaz. tu. Emily. mă mănâncă tare! Poate îmi va cădea şi părul! Nu vreau să fiu cheală din nou! Măcar să mai treacă vreo 3-4 ani! SAMANTHA: Hai că nu putem discuta din cauza copiilor. unde umbli? Iar ai adormit? Scena 4 (Patrick. de când sunt aici! EMILY: Stai. păduchii! SAMANTHA: Mă exasperezi cu păduchii tăi cu tot! Hai să te spăl cu leşie! Vezi tu ce repede scapi de păduchi! EMILY: Da … Scap de păduchi şi de păr! Nu mai vreau! SAMANTHA: Atunci. iaca vin (Aceasta apare în scenă şi se freacă la ochi din cauza somnului. am păduchi! SAMANTHA: Ei şi? PATRICK: Nici nu mă pot concentra! Frăsina asta nu mai vine cu băuturile alea! Frăsino. ce vrei de la noi? EMILY: (Plângând) Mamă. să ştiţi. că m-aţi sperit! Ce ai. Samantha. nici aici în ţară. Satană. draga mea. iar Matt ţopăie. de te scarpini în halul ăsta? Iar copchilul ceala parcă-i o moară stricată! (Îşi face cruce) Aşa ceva nu am văzut nici în Rusia la tata când eram mititică. de lângă mine! MATT: Frăsinooooo! FRĂSINA: Vai. anul trecut am purtat perucă 6 luni până mi-a crescut părul înapoi! Nu mai vreau! PATRICK: Frăsino! FRĂSINA: Acum conaşule.) SAMANTHA: Frăsino! FRĂSINA: (I se aude numai vocea) Acum. numai adu! FRĂSINA: (I se aude numai vocea) Imediat conaşule! SAMANTHA: Tare leneşă mai este femeia asta! Patrick. Emily. cucoană! Vin imediat! Ce spuneaţi că vreţi să vă aduc? PATRICK: Este clar că iar adormise! Adu ceva. de 15 ani. ţinând o tavă în mână şi văzându-i pe Emily scărpinându-se iar pe Matt smiorcăind. unde ai găsit-o pe asta? Dacă iar uită şi se culcă. se opreşte şi se uită mirată la cei doi copii. Doamne! Nu mă lăsa cu nebunul ăsta! SAMANTHA: Doamne. EMILY: Mamă.

am păduchi … iar! SAMANTHA: Ce e cu aceste cărţi la tine în braţe? De unde le-ai adus şi mai ales. văd că iar ai uitat de mine! Mă mănâncă foarte tare! Cred că voi muri! Nici când aveam scarlatină nu mă scărpinam în halul ăsta! Ajută-mă. gata! Ştii ce pedeapsă poţi primi în cazul în care nu te opreşti! N-o mai necăji pe Frăsina! MATT: Bine. du-te şi adu alte pahare! FRĂSINA: Imediat conaşule! (Ieşind din scenă) EMILY: Mamă. ce vrei să faci cu ele? SCARLETT: Sunt cărţi cu reţete culinare! Vreau să devin o bucătăreasă expertă! PATRICK: Expertă în spiritism? SCARLETT: (Şocată) Ce ai spus. pentru ce ai trimis-o pe Emily la coteţul găinilor? SCARLETT: (Încercând să strângă cărţile de pe jos) Hopa! De unde aţi aflat? SAMANTHA: Nu mai contează de unde am aflat! Important e că ştim. Frăsino. coniţă?! PATRICK: Mai vedem. fiule? SAMANTHA: Sau în voodoo? SCARLETT: Aoleu! (Scapă cărţile din mână) Ce tot spuneţi voi acolo? Aţi înnebunit? Eu nu mai fac spiritism de mult! Şi cu atât mai puţin voodoo! PATRICK: Atunci. că nu e greu. mamă! Aceste lucruri îţi pot dăuna! PATRICK: Suntem foarte supăraţi pe tine! Trebuie să realizezi că ceea ce faci tu nu este normal! SCARLETT: Ei nu! PATRICK: Mamă. te rooog! SAMANTHA: Ce să îţi fac. mamă! PATRICK: Matt. Emily? Iar te-au legat ai tăi? (Scarlett apare în scenă cu o mulţime de cărţi pe care le ţine în braţe) PATRICK: Mamă?! SAMANTHA: Avem de discutat. încetează! Vrei să facă atac de cord? MATT: Dar mă jucam. mai vedem! Hai. tată… FRĂSINA: Doamne fereşte. Emily? E vina ta că te-ai dus în coteţul găinilor! Acum. numai bătaie de cap îmi daţi! SAMANTHA: Lasă. că nu sunteţi normali! Am scăpat şi tava pe jos din cauza voastră! Iar trebuie să mă duc să aduc alte pahare. numai dacă nu adormi din nou! FRĂSINA: Cum să adorm. Emily. Scarlett) SCARLETT: (Auzindu-i-se numai vocea) De ce plângi aşa. şi că trebuie să facem ceva să te îndepărtăm de aceste … plăceri ale tale. Patrick. Frăsino. mamă! EMILY: Bunico. ne obligi să îţi spunem lucruri care te vor răni! . nu ai decât să suporţi consecinţele! EMILY: (Plângând) Mamă!!! Scena 5 (Samantha.MATT: Frăsinoo! SAMANTHA: Matt. Matt. of.

noi te-am rugat să te laşi de spiritism. este mama mea! SAMANTHA: Totul va fi bine. dar mă simt nevoită să îţi spun că … SCARLETT: Spune odată! PATRICK: Samantha. anul trecut. SCARLETT: (Ţipând) Spune odată! SAMANTHA: Mamă. nu! PATRICK: Emily. m-am întâlnit cu Moş Crăciun pe stradă ieri şi mi-a spus că anul acesta nu va mai veni la tine! Cică ai fost foarte obraznică! SCARLETT: (Plângând puternic) Nuuuu! Nu se poate! Cum să nu mai vină Moş Crăciun la mine? Ce am făcut aşa de rău? Am fost aşa de obraznică? (Punându-se pe jos şi plângând în continuare. pentru că te-ai lăsat de fumat.) PATRICK: Mamă. adu peria de sârmă! MATT: Imediat! EMILY: Nu vreau peria de sârmă! Mă doare! (Începe uşor să plângă) MATT: Mamă. Moş Crăciun a venit la tine! SCARLETT: Dar nu e corect! SAMANTHA: Ştiu mamă. haideţi să o spălăm pe Emily în ploaie! Facem economie! SAMANTHA: Bună idee. şi pentru asta tu trebuie să te schimbi! SCARLETT: Şi dacă nu voi mai face spiritism. adu-o pentru orice eventualitate! MATT: Bineee! EMILY: (Plângând) Mamă. va veni Moş Crăciun? PATRICK: Şi nici voodoo! SAMANTHA: Da! Moş Crăciun va veni la tine dacă încetezi cu toate acestea! SCARLETT: Uraaaa! MATT: Mamă. taci! EMILY: Dar nu vreau funie şi peria de sârmă! SAMANTHA: Dar vrei să scapi de păduchi? EMILY: Da! . dragule. aduc şi o funie? SAMANTHA: Hmmm. plouă! (Începe să se facă linişte în scenă şi se aude numai sunetul ploii. al fulgerelor şi al tunetelor) MATT: Mamă. Matt! Şi poate în felul ăsta scapă şi de păduchi! Matt. crezi că e bine? Sper să nu o afecteze prea mult! Totuşi.SCARLETT: Şi ce? Cu ce m-aţi mai putea răni în afară de faptul că îmi interziceţi să practic spiritismul şi voodoo? SAMANTHA: Mamă? SCARLETT: Da! SAMANTHA: Îmi pare rău pentru ceea ce îţi voi zice. şi nu ne-ai ascultat! Ai văzut.

PATRICK: Atunci. că am sunat deja la un Service Auto şi mâine dimineaţă vor veni să ne repare maşina. un picior ceva … FRĂSINA: Nu. şi chiar nu avem unde merge. uiţi subit! FRĂSINA: Iertaţi-mă. să se înveţe minte! FRĂSINA: (Auzind cuvintele rostite de Patrick intră repede în scenă) Nu din salariu. du-te şi deschide uşa! … Frăsino. slujnica noastră! PATRICK: Face o mâncare foarte bună. este ultima dată. Noi suntem Claudiu şi Andrada! SAMANTHA: Bine aţi venit la noi! PATRICK: Să vă prezentăm familia noastră! Copiii. Frăsina. ANDRADA: (I se aude numai vocea) Vă rugăm să ne cazaţi la voi în seara asta! SAMANTHA: Frăsina. ce-i drept ne este şi un pic foame! SAMANTHA: Eu sunt Samantha! PATRICK: Şi eu sunt Patrick! . invită-i pe oaspeţii noştri în casă! ANDRADA: (Intrând în scenă) Mulţumim foarte mult că ne primiţi la dumneavoastră! Nu vom sta mult. promit! (Soneria se aude din nou . Claudiu) (Se aude soneria de la uşă) MATT: Se aude soneria? EMILY: Da (suspinând) SAMANTHA: Frăsino. Scarlett îşi adună cărţile de pe jos. Matt. conaşule! PATRICK: Eşti de groază.) SCARLETT: Gata. mă duc eu să văd cine este la uşă şi îi voi tăia din salariu Frăsinei. Patrick. când treaba ta ar fi să vii când te chemăm şi să faci ceea ce îţi spunem. nu auzi? PATRICK: Frăsino! Fiinţa asta cred că iar a dormit! Nu e întreagă la cap! Oare cine să fie la ora asta? Este ora 22. Emily. du-te odată şi deschide uşa aia! FRĂSINA: Imediat. veţi vedea! ANDRADA: Abia aşteptăm. coniţă! CLAUDIU: (I se aude numai vocea) Iertaţi-ne că vă deranjăm la ora asta aşa de târzie. dar maşina noastră s-a stricat şi nu avem unde merge… Nu am găsit niciun hotel. conaşule! PATRICK: Şi din ce ai vrea să îţi tăiem? FRĂSINA: Cum adică? PATRICK: Să îţi tăiem o mână. Emily şi Matt. dar. taci şi suportă! Scena 6 (Samantha. Andrada.. afară plouă puternic. Frăsino! Mereu te duci şi te culci.30! E destul de târziu! SAMANTHA: Frăsino! PATRICK: Lasă dragă. CLAUDIU: Ce copii drăguţi! SAMANTHA: Frăsina.

lasă oamenii în pace. îngerule? CLAUDIU: Doamnă. sunteţi bine? SCARLETT: Domnişoară. ai uitat despre ce am vorbit? Despre Moş Crăciun. şi cum trebuie să te comporţi? SCARLETT: Bine! Voi face cum spuneţi voi! PATRICK: Frăsino. stai aici şi ai grijă de copii! SCARLETT: Dar nu pot veni cu voi? Promit că nu fac nimic! SAMANTHA: Mamă. ANDRADA: Chiar foarte! Abia aştept să mă odihnesc! SAMANTHA: Atunci să mergem spre camera voastră! PATRICK: Mamă. te rog! … Tare frumos mai eşti! ANDRADA: Doamnă. vă rog frumos să … SCARLETT: Şşşş! Zi-mi simplu Scarlett! ANDRADA: Doamnă. SCARLETT: (Apropiindu-se de Claudiu) De unde ai venit. (Arătând sper Scarlett. aştepţi ziua de mâine sau m-apuc eu de stâns cărţile alea? . ai 65 de ani! La vârsta matale.SAMANTHA: Şi ea este bunica Scarlett. linişteşte-te! Ce e cu tine? SCARLETT: Nu am nimic! Ştiu doar un singur lucru! Cred că mă îndrăgostesc! EMILY: Dar bunico. el este soţul meu! MATT: Mamă.) CLAUDIU: (Intrând în scenă) Nu ştiu cum am putea să vă răsplătim pentru ceea ce faceţi pentru noi! (În momentul în care Claudiu intră în scenă. nu îi mai speria în halul ăsta! Mai bine îi conducem pe oaspeţii noştri în camera în care se vor putea odihni! CLAUDIU: Cred că ar fi o idee bună! PATRICK: Haideţi să vă ajut cu bagajele astea…presupun că sunteţi obosiţi. este soţul meu! SCARLETT: Şi ce? ANDRADA: Poftim?! PATRICK: Mamă?! SAMANTHA: Mamă. nu ţi se pare ciudat? SCARLETT: Iubirea nu are vârstă! PATRICK: Mamă?! CLAUDIU: Doamnă. mamaia e nebună! EMILY: Da. apucă-te şi strânge cărţile astea. se comportă ciudat! SCARLETT: Ahh. de când te-am aşteptat! Am ştiut că vei apărea! ANDRADA: Cum? SCARLETT: Am citit asta in cărţi! CLAUDIU: În cărţi? SCARLETT: Da. că şi-aşa n-ai făcut nimic azi. Scarlett scapă din nou toate cărţile din mână) PATRICK: Frăsino. sunt clarvăzătoare! SAMANTHA: Mamă.

vino repede să vezi ceva! FRĂSINA: Mai lăsaţi-mă odată în pace! Am ajuns de râsu’ lumii! Numa’ vă bateţi joc de biata de mine. (Matt şi Emily se pun de acord să o necăjescă pe Frăsina. Matt îi pune piedică.) FRĂSINA: Sclavă! (Copiii încep să râdă. Frăsino.) . hai! FRĂSINA: Conaşule!!! PATRICK: Treci şi adună cărţile! (Patrick o apucă de mânecă şi o duce spre cărţi. se ridică și se scutură.Ia uite-l: Jose Armando! (Se aude coloana sonoră a serialului. conaşule! Strânge-ţi-aş eu mâinile cioturoase în uşă….FRĂSINA: Dacă eşti amabil. Patrick o bate pe umăr şi o atenţionează. pe care Matt o pune la un casetofon.) PATRICK: Uită de salariu. Dreapta sau stânga? Alege tu.) (Cei patru ies din scenă) FRĂSINA: Vezi ce-ţi strânge Frăsina banii de prin portofel. iar servitoarea părăseşte scena necăjită. iar Frăsina se grăbeşte spre camera alăturată. pân’ la urmă tot îţi tai o mână azi. cu picioarele pe măsuţă şi mănâncă alune. că începe iar „Betty cea urâtă”! N-ai văzut reclama? EMILY: Acuma. care reuşise să adune aproape toate cărţile de pe jos. Frăsina cade. la 11 fără un sfert.) EMILY: Frăsino. Sclavă! Asta sunt aici!! Vai de mine… MATT: Hai. conaşule! (Frăsina se aşază imediat pe fotoliu.