You are on page 1of 15

CAPITOLUL 4 CREDITE PENTRU CLIENTELA Creditele reprezinta creante detinute de banca asupra clientelei, creante ce au aparut din necesitatea

satisfacerii nevoilor de finantare ale persoanelor fizice si intreprinderilor. Originea cuvantului credit este latina. “Credere” tradus prin a crede inseamna mai repede a avea incredere in faptul ca in viitor se vor respecta toti termenii contractului de credit stabiliti in prezent de comun acord. Imprumutatul are incredere in faptul ca suma obtinuta va fi astfel utilizata incat sa-i dea posibilitatea rambursarii si platii unei dobanzi, iar imprumutatorul are incredere in faptul ca va recupera suma avansata la termenul stabilit si va obtine un castig conform intelegerii incheiate. 4.1. TIPURI DE CREDITE Putem clasifica creditele acordate dupa mai multe criterii:
1. dupa durata acordarii intalnim urmatoarele credite:

• credite pe termen scurt (pana la 1 an); • credite pe termen mediu (1 – 5 ani); • credite pe termen lung (peste 5 ani).
2. in functie de destinatie:

• credite comerciale; • credite de trezorerie; • credite pentru export; • credite pentru echipamente; • credite pentru bunuri imobiliare; • alte credite.
3. dupa modalitatea de rambursare:

• credite rambursabile la scadenta (in fine); • credite rambursabile prin rate fixe; • credite rambursabile prin anuitati constante.
4. dupa tipul clientilor beneficiari:

• credite acordate clientelei financiare; • credite acordate societatilor nefinanciare; • credite acordate populatiei.

1. Seful de fila este cel care gestioneaza creditul si are relatii directe cu clientul debitor si cu celelalte banci din consortiu. Spunem ca avem un astfel de credit atunci cand mai multe banci se asociaza pentru a finanta un client. • credite substandard. 6. • credite incerte. riscurile asumate si dobanzile incasate. Daca o banca participa cu o cota de risc asumat mai mare decat cota sa de finantare. O banca poate ocupa in cadrul consortiului o pozitie de sef de fila sau de participant. creditele consortiale reprezinta un caz aparte. factoring). • cesiune de creante (scontare. • credite in observatie. Exemplu de contabilizare: Exemplele vizeaza inregistrarea operatiunilor in paralel in contabilitatea sefului de fila si in contabilitatea unei banci participante. dupa forma: • avansul in cont curent. • credite cu risc major. Acordarea creditului (total) in contabilitatea sefului de fila: 59 .5. Fara sa dispuna de conturi specifice. • creditul pe semnatura sau angajamentul de garantie. dupa situatia economica si financiara a debitorului: • credite performante. Aceste banci isi vor imparti participarea la creditare. Daca prezinta un deficit de risc asumat in raport cu finantarea va iregistra un angajament de garantie primit ce trebuie platit. excedentul de risc se inregistreaza in afara bilantului ca un angajament de garantie dat si in mod normal va fi remunerat. • imprumut acordat.

Incasarea dobanzii la seful de fila si virarea cotei parti catre banca participanta: 60 .% 2091 Alte credite 1111 Cont curent la BNR = 2511 Conturi curente 2. Acordarea creditului (cota sa) in contabilitatea unei banci participante la consortiu: 2091 Alte credite = 1111 Cont curent la BNR 3. Inregistrarea periodica a dobanzii (toata) la seful de fila si la banca participanta (numai cota sa parte): 20971 Creante atasate = 70218 Dobanzi la alte credite 6. Banca participanta incaseaza comisionul de la seful de fila: 1111 Cont curent la BNR = 7029 Comisioane 5. Incasarea comisionului de la debitor de catre seful de fila si virarea (prin contul 111) cotei parti catre banca participanta: 2511 Conturi curente = % 7029 Comisioane 1111 Cont curent la BNR 4.

Incasarea dobanzii de la seful de fila la banca participanta: 1111 Cont curent la BNR = 20971 Creante atasate 8. Rambursarea creditului la banca participanta: 1111 Cont curent la BNR = 2091 Alte credite 61 . Rambursarea creditului la seful de fila si virarea cotei parti catre banca participanta: 2511 Conturi curente = % 2091 Alte credite 1111 Cont curent la BNR 9.2511 Conturi curente = % 20971 Creante atasate 1111 Cont curent la BNR 7.

Depozit la termen – reprezinta o suma depusa de titular si blocata la dispozitia bancii pana la o scadenta stabilita prin contract. contul curent se prezinta ca un cont de intreprindere. Exceptie fac conturile care beneficiaza de un plafon de creditare din partea bancii. Totusi. in urma amplificarii procesului de bancarizare. In lipsa unei scadente definite (observatie valabila si pentru conturile curente). Soldul contului trebuie sa fie creditor. destinat sa primeasca sume de la titular in vederea unei utilizari pe termen scurt. durata constituirii contului la vedere depinde de nevoile si bunul plac al titularului. In practica se intalneste si cazul in care banca cere. 5.1. Acest fapt ar induce pentru banca o retinere in a utiliza o astfel de resursa. Rata dobanzii care remunereaza contul curent este printre cele mai reduse. Depozitele la vedere – reprezinta un cont slab remunerat sau chiar neremunerat. mai ales pentru sume importante. Spre deosebire de conturile 62 . o observare pe termen mai lung permite constatarea unei anumite stabilitati si perenitati a acestei resurse. fara preaviz. Aceste sume pot fi retrase de client in favoarea sa sau a altor persoane in orice moment. ce ii permite titularului sa efectueze plati sau retrageri fara a dispune de sumele necesare.DEPOZITELE BANCARE SI ALTE OPERATIUNI CU CLIENTELA 5. plata si incasarea facturilor). Prin valoarea soldului. Tipuri de depozite In procesul economisirii si al derularii operatiunilor de incasari si plati intalnim urmatoarele tipuri de conturi bancare: Depozit in cont curent – reprezinta sume depuse de titular sau de alte persoane in favoarea titularului. de obicei o zi lucratoare. un preaviz pe termen foarte scurt. prin nivelul rulajului si obligativitatea constituirii sale. ceea ce permite bancii alocarea sa pe o perioada mai lunga. fara preaviz. In tarile dezvoltate economic. se constata totusi un numar mai mare de conturi deschise de persoanele fizice in raport cu societatile comerciale. rezultate din cadrul operatiunilor curente de incasari si plati ( ex: plata salariilor. in momentul constituirii depozitului.1.1. Soldul contului este creditor si poate fi retras in orice moment. putand sa fie chiar zero. DEPOZITE BANCARE Depozitele bancare se materializeaza prin sume depuse in conturi bancare de titulari sau transferate de terti in favoarea titularilor de cont.

certificat de economii. inregistrand pe credit intrarile ca depuneri sau sume transferate in favoarea titularului. . . Depozitul la termen ii da bancii posibilitatea de a dispune liber de suma depusa pana la scadenta. Dobanda poate fi incasata la scadenta sau anticipat. Soldul debitor reprezinta un credit acordat de banca pentru descoperire de cont (overdraft).deschidere de acreditive. Nivelul dobanzii se stabileste intre deponent si bancher in functie de puterea de negociere a fiecaruia si tinand cont de marimea sumei depuse si de scadenta. in functie de banca primindu-se: . Certificate de depozit – reprezinta sume depuse intr-un cont. iar pe debit retrageri sau plati catre alte conturi. cand va trebui sa ramburseze aceasta suma. . Soldul creditor al contului reprezinta disponibilitatile titularului.cecuri certificate. . . Aceste forme de economisire pot fi la vedere sau la termen. Depozite pe librete de economii – reprezinta o forma de economisire.ordine de plata cu scadenta. depozitul la termen este remunerat la un nivel mai ridicat. De regula. Depozite colaterale – reprezinta sume depuse intr-un cont in vederea garantarii unor obligatii contractuale ale clientului. ca de exemplu: .emitere de scrisori de garantie. majorata cu dobanda.certificat de depozit. . Acesta este un cont bifunctional.Operatiuni cu clientela: Disponibilitatile titularilor de cont se tin in contul curent – 2511. nivelul ratei dobanzii este apropiat de cel al ratei dobanzii pe piata monetara. Retragerea exceptionala a sumei inainte de scadenta se sanctioneaza printr-o pierdere de dobanda. Contul se poate dezvolta pe analitice in functie de nevoile titularului si de moneda utilizata 63 . Contabilizarea operatiunilor cu depozite Depozitele clientelei sunt inregistrate contabil in conturi din clasa 2 .prezentate anterior.garantii gestionari. care sa compenseze imobilizarea fondurilor depuse. asemanatoare carnetelor de economii si caracteristica Casei de Economii si Consemnatiuni.carnet de economii. pentru o perioada asemanatoare.

Incasare in cont curent de la un client cu contul la alta banca. Exemple de contabilizare: 1. carnete si librete de economii. prin Casa de compensatii: 2511 Cont curent = 1111 Cont curent la BNR 6. Ridicare de numerar din cont: 2511 Cont curent = 101 Casa = 2511 Cont curent 5. creditandu-se cu sumele intrate in cont ca depunere in numerar sau virament si debitandu-se cu iesirele din cont. Depunere de numerar pentru constituirea unui depozit la termen: 64 . Plata catre un beneficiar cu contul la alta unitate ale aceleiasi banci: 2511 Cont curent = 341 Decontari intrabancare Economisirea se poate realiza utilizand un cont de depozit. prin Casa de compensatie: 1111 Cont curent la BNR 4. Plata catre un beneficiar cu contul la alta banca. Depuneri de numerar in contul curent: 101 Casa = 2511 Cont curent 2.Exemple de contabilizare: 1. Acestea se desfasoara ca analitice ale conturilor 253 – Conturi de depozit sau 254 – Certificate de depozit. Soldul este creditor reflectand disponibilul existent in cont. Incasare in cont curent de la un client cu contul la aceiasi banca: 2511 Cont curent / client = 2511 Cont curent / furnizor 3. la lichidarea depozitului. Conturile de depozit sunt conturi de pasiv.

Rambursarea unui certificat de depozit in numerar: 2541 Certificate de depozit = 101 Casa Dobanzile platite de banca pot fi capitalizate. Din punct de vedere contabil. cand dobanda trece intr-un cont adiacent. Exemple de contabilizare: 1. Diminuarea unui depozit la vedere prin transfer in cont curent: 2531 Depozit la vedere = 2511 Cont curent 6. Constituirea unui depozit la vedere din contul curent: 2511 Cont curent 4. dobanzile de incasat sau de platit sunt inregistrate periodic in conturile de creante atasate sau datorii atasate in corespondenta cu un cont din clasa 7 – venituri sau clasa 6 – cheltuieli ( exemplu: 60251 – Dobanzi la depozitele la vedere ale clientilor). Inregistrarea periodica a dobanzii creditoare la contul curent: 6024 Dobanzi la conturi curente = 25172 Datorii atasate si sume de amortizat 65 . Lichidarea unui depozit in numerar: 2532 Depozite la termen = 101 Casa = 2531 Depozite la vedere 5. Achizitionarea unui certificat de depozit: 101 Casa = 2532 Depozite la termen = 2541 Certificate de depozit 3. cand se adauga in cont alaturi de capitalul investit initial. sau necapitalizate.101 Casa 2.

Contul 241-Operatiuni repo si titluri date cu imprumut este un cont activ. care este creditat la cedarea titlurilor in pensiune. in contrapartida cu un cont de venituri sau cheltuieli . Plata dobanzii creditoare de la contul curent: 25172 Datorii atasate si sume de amortizat = 2511 Cont curent 3. la primirea imprumutului si este debitat la rambursarea acestuia si recuperarea garantiilor. Contul 242-Operatiuni repo reverse este un cont de pasiv .2. El este debitat la acordarea creditului garantat si este creditat la rambursarea acestuia. Plata dobanzii la depozitul la termen: 25371 Datorii atasate = 2511 Cont curent = 25371 Datorii atasate 5. In functie de termen. Inregistrarea periodica a dobanzii la un depozit la termen: 60252 Dobanzi la depozit la termen 4. operatiunile de pensiune intrabancara dispun de conturi distincte pentru termenele de 24 de ore (conturile 2411-Operatiuni repo de pe o zi pe alta) sau termene mai mari de 24 de ore (conturile 2412-Operatiuni repo la termen si 2422-operatiuni reverse repo la termen ).2. 66 . Dobanzile de incasat sau de platit sunt evidentiate in conturile atasate 2417-Datorii atasate si sume de amortizat si 2427 –Creante atasate si sume de amortizat. ACORDURI DE RASCUMPARARE SI TITLURI DATE SAU LUATE CU IMPRUMUT Acordurile de rascumparare interbancare reprezinta operatiuni desfasurate intre institutiile de credit prin care cedentul transmite catre cesionar active financiare cu angajamentul de a rascumpara aceleasi active sau active identice la un pret fixat si la o data viitoare specificate.

Acordarea unui credit in baza unor titluri luat cu imprumut 2422 Operatiuni repo reverse la la termen 2. Incasarea dobanzii: 2511 Cont curent client = 2427 Creante atasate si sume de amortizare = 7023 Dobanzi de la op reverse repo si titluri luate cu imprumut = 2511 Cont curent client 4.Exemple de contabilizare 1. Se dau titluri in vederea obtinerii unui imprumut: 2511 Cont curent client = 2411 Operatiuni repo de pe o zi pe alta 6. Rambursarea imprumutului cu scadenta 2511 Cont curent client = 2422 Operatiuni reverse repo la termen 5. Inregistrarea dobanzii de incasat: 2427 Creante atasate si sume de amortizat 3. Inregistrarea dobanzii de platit: 6023 Dobanzi la op repo si titluri date cu imprumut = 2417 Datorii atasate si sume de amortizare 67 .

In aceeasi situatie se afla si un depozit creat la o banca. Creanta depreciata este o creanta de orice. Rambursarea imprumutului si recuperarea titlurilor cu imprumut 2411 Op repo de pe o zi pe alta = 2511 Cont curent client 2. Se debiteaza cu sumele preluate ca fiind restante sau indoielnice si se crediteaza la recuperarea acestor sume sau acceptarea lor ca pierderi. dobanzile de la astfel de credite si depozite. Se considera creanta restanta o creanta de orice natura care nu este rambursata la scadenta. sunt inregistate la creditor ca fiind restante sau indoielnice. pe conturi pentru preluarea dobanzilor la aceste sume si conturi pentru creante atasate pentru inregistrarea dobanzii din momentul preluarii. Din punct de vedere contabil. Exemple de contabilizare: 68 . la scadenta un credit nerambursat devine creanta restanta.7. pentru evidentierea acestor creante rezultate din Conturile 281-Crente restante si 282 –Creante depreciate sunt conturi de activ. care prezinta un risc probabil sau cert de nerecuperare totala sau partiala. Aceste conturi se desfasoara in analitic pe conturi pentru preluarea sumelor restante sau indoielnice. De asemenea. iar dupa o anumita perioada de timp sau in cazul in care capata un caracter de contencios creanta devine depreciata. De cele mai multe ori. Plata dobanzii : 2417 = 2511 Dobanzi atasate si sume Cont curent client de amortizat 8. CREANTE RESTANTE SI INDOIELNICE In conditiile in care un credit interbancar nu este rambursat la scadenta . ajuns la scadenta si nerecuperat.7. acesta va fi inregistrat contabil ca o creanta restanta sau o creanta indoielnica. chiar acoperita prin garantii. care nu au fost platite.

1. Inregistrarea dobanzii pentru creante restante: 28171 = Creante restante 7028 Dobanzi din creante depreciate 5. Dobanzi neplatite la scadenta devenite restante: 2811 Creante restante nedepreciate = 20271 Creante atasate 4. Creante restante acoperite cu ajustari pentru depreciere . Incasarea dobanzilor calculate pentru creditele si dobanzile restante depreciate: 2511 = 2817 Cont curent Creante atasate si sume de amortizat 8. Credite nerambursate la scadenta devenite restante nedepreciate: 2811 Creante restante nedepreciate = 2021 Credite trezorerie 3. Rambursarea creantelor restante nedepreciate 2511 = Cont curent 6. care nu pot fi recuperate : 668 = 2811 Piederi din creante neacoperite Creante restante nedepreciate cu ajustari pentru depreciere 293 Ajustari colective pentru pierderi = 69 2811 Creante restante nedepreciate . Incasarea dobanzilor restante nedepreciate 2511 = Cont curent 2811 Creante restante nedepreciate 2811 Creante restante nedepreciate 7.

generate dar neindentificate 9. Creante depreciate neacoperite cu ajustari pentru depreciere . Dobanzi restante devenite depreciate: 2821 Creante depreciate = 2811 Creante nedepreciate 12.Dobanzi penalizatoare pentru creante si dobanzi depreciate : 2827 = 7028 Creante atasate si sume Dobanzi din creditele amortizate depreciate 13. Dobanzi penalizatoare incasate pentru creante si dobanzi depreciate: 1111 Cont curent = 28271 Creante atasate 15. acceptate ca pierderi: 668 Pierderi din creante neacoperite cu ajustari pentru depreciere = 2821 Creante depreciate 70 . Creante depreciate rambursate: 2511 Cont curent = 2821 Creante restante nedepreciate 14. Creante restante devenite depreciate: 2821 Creante depreciate = 2811 Creante restante nedepreciate acordate institutiilor de credit 11.

Dobanda depreciata neacoperita cu ajustari pentru deprecierea . Din punct de vedere contabil . PROVIZIOANE Pentru protejarea propriilor disponibilitati si a depozitelor persoanelor fizice si juridice. bancile sunt obligate sa depuna toate eforturile in vederea incasarii creantelor. Exemple de contabilitate: 1. evidenta provizioanelor (ajustari pentru depreciere) se tine cu ajutorul conturilor din grupa 19-Ajustari pentru deprecierea creantelor din operatiuni trezorerie si interbancare: Conturile de ajustari pentru deprecierea creantelor sunt conturi de pasiv care se crediteaza la constituirea provizionului in raport cu un cont de cheltuieli si se debiteaza la anularea sau diminuarea provizionului in raport cu un cont de venituri.9. Constituirea sau majorarea provizionului: 6611 = Cheltuieli cu ajustari pentru deprecieri identificate la nivel individual 6612 Cheltuieli cu ajustari specifice pentru deprecieri identificate la nivelul grupului de active 6613 Cheltuieli cu ajustari colective = 291 Ajustari specifice pentru deprecieri identificarte la nivel individual 292 Ajustari specifice pentru deprecieri identificate la nivelul grupurilor de active 293 Ajustari colective pentru pierderi 71 = . .Ele prezinta conturi separate pentru riscul de credit si riscul de dobanda. acceptata ca pierdere: 668 Pierderi din creante neacoperite cu ajustari pentru depreciere = 2821 Creante depreciate 2.16.

pentru pierderi generate dar neidentificate 2. Anularea sau diminuarea provizionului : 291 = Ajustari specifice pentru deprecieri identificate la nivel individual 292 = Ajustari specifice pentru deprecieri identificate la nivelul grupurilor de active 293 Ajustari colective pentru pierderi generate dar neidentificate = generate dar neidentificate 7611 Venituri din ajustari pentru deprecieri identificate la nivel individual 7612 Venituri din ajustari specifice pentru deprecieri identificate la nivelul grupurilor de active 7613 Venituri din ajustari colective pentru pierderi generate dar neidentificate 72 .