You are on page 1of 7

ANALISIS SWOT (BADMINTON) KEKUATAN 1.

Ramai ahli kelab badminton yang menunjukkan minat yang mendalam terhadap sukan badminton. KELEMAHAN PELUANG 1. Guru Penasihat 1. Mengadakan sukar pertandingan memberi dalaman untuk perhatian mencari terhadap ahli wakil sekolah yang kelab benardisebabkan oleh benar berbakat. jumlah yang terlalu ramai iaitu 327 orang. KEKANGAN 1. Tiada tempat untuk menjalankan latihan badminton di dalam sekolah. Guru terpaksa membawa pelajar pergi ke dewan badminton di luar sekolah. 2. Murid-murid tidak semuanya hadir dalam aktiviti persatuan terutama murid aliran agama.

2. Ahli kelab aktif dalam menjalankan aktiviti dan latihan badminton.

2. Masa pelaksanaan aktiviti kelab sering terganggu oleh aktiviti mesyuarat, kelas tambahan dan sebagainya sama ada melibatkan guru atau pelajar.

2.Pelajar kebanyakan tinggal di asrama. Jadi, memerlukan prosedur yang terperinci untuk membawa pelajar keluar. Manakala pelajar aliran biasa boleh datang ke dewan badminton pada bila-bila masa

3. Pengerusi dan AJK sering mengadakan mesyuarat untuk

3. Kekurangan 3. Kerjasama oleh sumber pihak kewangan pentadbir adalah persatuan baik juga menimbulkan

3. AJK Kelab dari tingkatan 3 dan 5 banyak terlibat dengan kelas tambahan.

1

dan kelas pada waktu petang. 2011 Sasaran pada tahun 2011 ialah untuk mendapat tempat di dalam kejohanan peringkat Zon Sentul dan mewakili Zon Ke pertandingan peringkat Antara Zon. SASARAN TAHUN 2010 – 2012 2010 Sasaran pada tahun 2010 dianggarkan sebanyak 18 aktiviti dan latihan yang dirancang akan dapat dilaksanakan dengan baik dan menyertai pertandingan persahabatan dengan sekolah lain. Mengadakan Klinik Badminton dan menjemput ahli Sukan Badminton Negara untuk memberi pendedahan kepada para pelajar sekolah. PENCAPAIAN TAHUN 2009 DAN SASARAN 2010 – 2012 PENCAPAIAN TAHUN 2009 Sebanyak 15 siri aktiviti dan latihan sama ada di dalam atau di luar sekolah yang dirancang dapat dijalankan dengan jayanya. tetapi tidak memenangi sebarang tempat atau kejohanan. 2 . Juga untuk mendapat tempat di dalam kejohanan peringkat Zon Sentul.merancang aktiviti kekangan untuk menjalankan aktiviti. Menyertai pertandingan peringkat zon Sentul 2009.

3 . Kerjasama dengan Unit Kokurikulum adalah baik. Bekerjasama dengan Unit Kokurikulum untuk mendapatkan bantuan kewangan. 2 3. 2012 Sasaran pada tahun 2011 ialah untuk mendapat tempat di dalam kejohanan peringkat Zon Sentul dan mewakili Zon Ke pertandingan peringkat Antara Zon. MATLAMAT STRATEGIK Mengambil jurulatih luar yang akan melatih dan membaiki prestasi pelajar agar mempunyai daya saing yang lebih tinggi. Teus menganjurkan pertandingan dalaman sekolah serta pertandingan persahabatan dengan sekolah ‘elite’ dalam badminton. PELAN STRATEGIK 2010 – 2012 BIL 1 ISU STRATEGIK Ahli Kelab mempunyai potensi. 10 peserta sekolah dan seorang peserta berjaya mara hingga peringkat kedua. Kewangan yang amat terhad untuk menyewa court badminton di luar sekolah. tetapi kurang pendedahan tentang kemahiran dan teknik yang betul.Menyertai pertandingan Badminton anjuran BAKTI/DBKL/MILO. INDIKATOR PRESTASI Terdapat pelajarpelajar yang mempunyai jurulatih sendiri dan berlatih semasa cuti sekolah. dan seterusnya peringkat Negeri.

1 2 3 Memastikan AJK tertinggi menjalankan tanggungjawab semaksimum yang mungkin dan sanggup menguruskan aktiviti kelab badminton dengan jayanya . Melatih pelajar dengan kemahiran dan teknik yang betul supaya dapat mempunyai semangat juang dan disiplin yang tinggi Menggalakkan kehadiran ahli dalam setiap aktiviti dan latihan yang dirancang PELAN OPERASI PELAKSANAAN AKTIVITI DAN LATIHAN BADMINTON LANGKAH 1.Pemimpin pelapis banyak yang sudah berpindah atau tamat persekolahan.2Menentukan jenis aktiviti dan cara pelaksanaan Sebelum aktiviti. 4 . OBJEKTIF Masih terdapat pelajarpelajar yang berpotensi untuk diketengahkan. BIL Merekrut pelajar baru supaya dapat menjadi pelapis pada masa akan datang. TANGGUNGJAWAB AJK & Guru Penasihat 2 minggu Belum TEMPOH 1 hari STATUS Belum 2.1Memanggil AJK Kelab Badminton untuk bermesyuarat 1. PROSES KERJA 1.

2Edarkan maklumat tentang aktiviti 2.3Buat pengumuman di tapak perhimpunan 2.1.3Mengawasi disiplin pelajar dan keselamatan pelajar Selepas pelaksanaan aktiviti .3. 4. Pendaftara SASARAN/ TINDAKAN/TEMPAT Guru-guru Penasihat Ahli Kelab Badminton TARIKH 15 Januari 2010 ANGGARAN KOS TIADA 5 . 2.2. Menandatangani kehadiran anggota Kelab badminton 4.3 Mengumpul pelajar Hari aktiviti. 4. Memilh pemenang jika ada pertandingan dalaman ataupun terbuka 4.1Maklumkan tarikh aktiviti 2. 3.1Membawa pelajar menjalani latihan 3.2Menerangkan maklumat tentang aktiviti 3. Menyampaikan hadiah jika aktiviti pertandingan AJK & Guru penasihat AJK & Guru penasihat 2 minggu Belum 2 minggu Guru penasihat Belum PELAN TAKTIKAL SUKAN BADMINTON AKTIVITI Mesyuarat Agung Agenda: 1.3.

Perbincang an tentang cadangan aktiviti 2010 Perjumpaan dan latihan berterusan Pemilihan Wakil Sekolah ke Pertandingan Peringkat Zon Sentul Pertandingan Persahabatan antara SMKSJ dengan Sekolah Lain Pertandingan Peringkat Zon MSSMKL 2010 Pertandingan Terbuka Peringkat Sekolah SMKSJ Pertandingan Badminton anjuran NGO Cth: DBKL/BAKTI/MILO Guru-guru Penasihat Ahli Kelab Badminton Tempat: Dewan Badminton Sri Sinar Guru Penasihat memantau mana-mana ahli yang berkebolehan Guru-guru Penasihat Januari hingga Oktober 2010 RM 500. Pemilihan Ahli Jawatan Kuasa 3.00 Guru Penasihat Wakil Sekolah Semua warga SMKSJ yang berminat Awal Tahun Program Selepas PMR (20 hingga 22 Oktober 2010) Mengikut tarikh yang ditetapkan oleh pihak penganjur PERUNTUKAN PELAJAR Yuran Pendaftaran Perseorangan: RM 6.n ahli 2.00 (Sewa Court) Januari dan Februari 2010 TIADA Pertengahan April 2010 RM 100.00 Yuran Pendaftaran peserta 10 orang pelajar yang berminat 6 .00 Beregu: RM 3.

Jamuan Akhir Tahun Disediakan oleh ......... Pelaksanaan siri latihan secara berterusan 3........... Pertandingan dalaman dan terbuka peringkat sekolah 4...... Guru Penasihat Sukan Badminton SMK Segambut Jaya (NURHANIM BT CHE KAMARUDDIN) 7 ..Jamuan Akhir Tahun Guru-guru Penasihat dan ahli kelab Badminton Oktober 2010 Bayaran ahli kelab dan sumbangan peribadi PERANCANGAN TAHUNAN.... Pertandingan persahabatan 5............... Mesyuarat Agung 2........ 1........