RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN (BADMINTON) PENDIDIKAN JASMANI

Matapelajaran Tunjang Tajuk

: Pendidikan Jasmani : T2: Kemahiran (Pukulan lob) : Permainan badminton

Tarikh : Masa : Tahun : Bil. Murid

15 Mac 2012 7.45 – 8.15 (30 minit) 6 Sarjana : 24 orang

Tunjang sampingan : T1: Kecergasan ( koordinasi – koordinasi antara tangan dan kaki semasa melakukan pukulan lob) T3: Kesukanan ( keselamatan – keselamatan semasa menggunakan alatan)

Objektif

: Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, diharapkan murid dapat : Psikomotor : Melakukan pukulan lob dengan memukul bulu tangkis tinggi ke udara dengan menggerakkan raket dari belakang bahu ke depan, sambil sebelah kaki berada di hadapan dan mata melihat pergerakan bulu tangkis serta mengikut lajak.

bulu tangkis. wisel.Kognitif: Murid memahami bahawa perlunya ikut lajak selepas membuat pukulan adalah supaya badan dapat diseimbangkan dan dapat dikawal supaya tidak jatuh. skital . Afektif : Murid-murid menunjukkan semangat kesukanan tinggi ketika melakukan aktiviti Kemahiran berfikir : Menjana idea bagaimana untuk melakukan pukulan lob agar bulu tangkis yg dipukul tinggi dan jauh Pengalaman lepas : Murid-murid pernah bermain permainan badminton semasa tahun 5 Penerapan nilai : Berdisiplin dan mematuhi arahan Penggabungjalinan : Badminton – Pukulan smesy Kesepaduan Alatan : Sains – Daya graviti akan menyebabkan objek yang berada di udara akan jatuh ke bumi : Raket.

BAHAGIAN/ MASA AKTIVITI FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI ALATAN/ CATATAN Permulaan (5 minit) Permainan kecilCabut ekor musang  Murid mengambil tali seorang satu yang telah disediakan oleh guru -individu Alatan: -tali -Wisel -skital    Selitkan tali di bahagian belakang seluar sebagai ekor Murid berselerak dalam kawasan yang telah ditetapkan Murid mengejar satu sama lain sambil menarik tali daripada murid lain  Murid yang telah dicabut ekornya akan disingkirkan .

-Individu T1 – koordinasi antara tangan dan kaki Objektifpsikomotor      Pegang raket dengan gaya melakukan pukulan lob Guru menunjukkan bagaimana cara melakukan pukulan lob Murid cuba membuat ppukulan lob secara bayangan Aktiviti ini dilakukan secara berulang Guru membuat pemantauan Nilai – daya usaha .Perkembangan Langkah 1 (6 minit)   Pukulan lob secara bayangan (shadow play)   Murid berdiri dalam satu barisan dan menghadap guru Murid dijarakkan dengan mendepakan tangan antara satu sama lain.

Aktiviti diteruskan dengan menambahkan jarak antara pasangan masing-masing.Langkah 2 (7 minit) Membuat pukulan lob secara berpasangan     Murid berada dengan pasangan masing-masing Setiap pasangan akan mengambil satu bulu tangkis Murid membuat pukulan lob bersama pasangan Raket dibawa dari belakang bahu ke depan dengan mengangkat tinggi ke udara dan mengikut lajak -Berpasangan Nilai: -kerjasama -patuh arahan Kesepaduan: -Sains(daya tarikan graviti)   Murid melihat perlakuan guru dan melakukan pukulan lob.  Ulang aktiviti dengan pemantauan guru .

Kemuncak Permainan kecil (7 minit) TGFU – permainan kecil   Murid dipecahkan kepada beberapa kumpulan kecil Dalam setiap kumpulan terdapat empat orang murid -Berkumpulan -4 lawan 4 Alatan: -raket -bulu tangkis -wisel -skital -4 lawan 4  Murid akan bermain badminton mengikut peraturan biasa yang telah ditetapkan    Hanya pukulan lob sahaja yang dibenarkan dalam permainan ini Penggunaan kemahiran lain dikira melanggar peraturan Mata akan dikira jika pihak lawan tidak berjaya mgembalikan servis yang dilakukan  Pasangan yang mencapai mata ke-15 terlebih dahulu dikira sebagai pemenang .

kaki dibuka melebihi luas bahu Luruskan tangan ke hadapan Goyangkan pergelangan tangan Kira dengan kiraan 8 Ulang aktiviti dengan tangan di atas dan bawah -individu Nilai: -berdisiplin -patuh arahan 1. kaki dibuka melebihi luas bahu Rapatkan kedua tangan lurus di atas kepala Bengkok badan ke sisi kanan.Penutup (5 minit)  Aktiviti gerak kendur   Berdiri tegak. Anggota atas    Alatan: -wisel 2. Tarik nafas  Ulang aktiviti sebanyak 3 kali .tahan dengan kiraan 8 Ulang aktiviti ke sisi kiri Tarik nafas melalui hidung dan tahan selama kira-kira 8 saat kemudian hembus melalui hidung dan mulut 3. Pinggang      Berdiri tegak.

 Sesi soal jawab  Apakah permainan yang dimainkan tadi? -individu KBKK -Menjana idea -Permainan badminton  Apakah kemahiran yang telah dipelajari? Objektif: -kognitif -Pukulan lob  Kenapa perlu mengangkat raket tinggi semasa membuat pukulan? -Agar bulu tangkis yang dipukul bergerak tinggi ke atas. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful