UNIVERSITATEA DIN PITESTI ASISTENTA MEDICALA TOTEANU CRISTINA

Hernia de disc

Hernia de disc reprezintă o afecțiune neurologică ce se caracterizeaza prin alunecarea nucleului pulpos de-a lungul maduvei spinarii si coloanei vertebrale, ceea ce clinic se traduce prin aparitia unor dureri de spate foarte intense în zona respectivă. Această afecțiune apare în momentul în care o parte sau nucleul pulpos(zona moale a discului vertebral) herniaza printr-o zonă slăbită a inelului fibros a discului intervertebral. cervical Hernia poate să apară la orice nivel al discurilor intervertebrale : toracal lombar

Hernia de disc cervicală este o afecțiune rară în procent de 1-1,5% și se descrie print-o modificare a discului ce evoluează în 4 stadii; (aparemai ales la nivelul C5- C6 și C6-C7) În stadiul: -I- dezorganizarea structurii discului intervertebral;atât nucleul pulpos(dezorganizare și fragmentare) cât și a inelului fibros(apariția de fisuri). -II- migrarea posterioară a fragmentelor nucleului pulpos prin fisurile inelului fibros.

-III. leziuni degenerative ale platourilor vertebrale și formarea de osteofile. la care se pot asocia semne neurologice și reacții diferite psihice ale bolnavului la durere. Hernia de disc toracică este foarte rară 1-2%. Hernia de disc lombară Se caracterizează prin ruperea inelului fibros de la marginea discului vertebral.se produce o adevărată herniere a unei porțiuni de disc în canalul vertebral. care va interesa radacinile nervoase.crize lombagice repetate. Este o afecțiune cu simptomatologie bipolară(lombalgie-sciatalgie sau cruralgie) care în majoritatea cazurilor este patognomonică pentru diagnostic.durerea ce variază în intensitate de la o simplă jenă până la dureri insuportabile la nivelul parții inferioare a spatelui care poate apare atât la . poate apărea la orice nivel.constă în deteriorarea discală intensă. mai ales când se asociază progrsivitatea și variabilitatea simptomatologică. -IV. însă regiunea toracică inferioară este mai frecvent atinsă din cauza mobilității mai mari și deoarece boala degenerativă a discului este mai frecventă la acest nivel. permițând hernierea materialului nucleului pulpos.constituind hernia de disc posterioară. Motivele internării pacientului cu herne de disc lombară: .

hipotermia membrelor inferioare provocată prin reflex vasoconstrictor dat de durere. Patogenic.parestezii la sau chiar deficite motorii(pareze) la nivelul membrelor inferioare . există 3 tipuri de factori: . în general traumatisme mici și repetate. .persoane ce au mai avut în trecut dureri cât și la organisme tinere.factori determinanți: traumatismul coloanei vertebrale și efortul fizic.factori favorizanți: modificările fiziologice și patologice ale discului.mecanisme. . . Durerea poate iradia spre fesă. inghinal sau spre membrele inferioare cu intensificare la solicitări. strănut(prin creșterea presiunii pe canalul vertebral) . Etiopatogenie(cauze. anatomie patologică) Hernia discului intervertebral este produsă de traumatisme. .contractură musculară paravertebrală .factori predispozanți: anomalii congenitale(ca spina bifida) constituția individuală insuficientă a țesutului conjunctiv de susținere (normal. ligamentul vertebral dorsal este slab reprezentat în regiunea lombară). sarcina. în plină sănătate aparentă.agravarea durerii la tuse. nașterea anumite poziții ocupaționale ale individului.

Paresteziile traduc un proces de compresiune radiculara și constituie un simptom precursor parezei(apariția lor indică urgența intervenției chirurgicale) .Examinare clinică: . .Executarea manevrei Lasegue pe partea sănătoasă durerea apărând în zona fesieră sau în coapsa de partea bolnavă.debutul este de obicei . . gamba fiind flectată pe coapsă –durerea apare retrotrohanterian.În compresiunea rădăcinii S1 paresteziile sunt localizate în regiunea plantară și iradiază spre ultimele degete. cu semne variabile in funcție de sediul herniei.În compresiunea rădăcinii L5 paresteziile se proiectează pe fața dorsală a piciorului și iradiază spre primul spațiul interosos. . .Semnul Bonnet constă în limitarea adducției coapsei.Exacutarea manevrei Lasegue (durerea produsă prin elongația nervului) – se obține prin flexia pe trunchi a membrului inferior extins în prealabil. SEMNUL LASEGUE CONTROLATERAL . .Percuția apofizelor spinoase ale vertebrelor L4-L5 poate determina când musculatura este necontractată o durere locală sau o durere iradiată în membrul inferior. predominant la sexul masculin. localizată în regiunea fesieră sau lombară. .Paresteziile localizate în gambe și plante indică topografia herniei .

constă în ridicarea spontană a membrului inferior în poziție extinsă.Atitudinea șoldului .reflexul ahilean este modificat în hernia L5 Forme:  Hernia de disc clasică se caracterizează prin : lumbago acut cu contractură paravertebrală de o intensitate variabilă.Atitudinea antalgică are valoarea unei poziții de apărare contra durerilor . este ridicat la 7 -8 durerea este cauzată de creșterea tensiunii la nivelul rădăcinii și nu este o hernie de disc.La pacienții cu scolioză inflexiunea(îndoirea. Tulburări de reflexe. încurbarea) lombară încrucișată prezintă înclinarea laterală a trunchiului spre partea sănătoasă. –dacă membrul i.  Hernia de disc cu sciatică alternantă sau baculantă evoluează cu crize dureroase de sciatică alternantă (cu durere și amorțeală la piciorul afectat) . -reflexul rotulian este modificat în herniile de disc L2-L3 . din cauza hipotoniei musculaturii pelvitrohanteriene șoldul pare mai proeminent pe partea bolnavă și accentuează tulburarile de mers.Semnul Charnley. semnul este pozitiv când bolnavul nu poate ridica membrul decât 3 -4 ceea ca înseamnă ca sciaticul (rădăcinile de origine) se mișcă în fața unui disc herniat.. . . curbura având convexitatea pe partea bolnavă.

chisturi hidatice vertebrale. tabes(maladie cronică tardivă. tulburări de sensibilitate.  Paralizia izolată a rădăcinii S1 este rară deoarece miotomul S1 este inervat și de S2. a doua se caracterizează prin dispariția durerilor și instalarea paraliziei. scleroză în plăci. de natură sifilitică. bolnavul nu se poate ține pe vârful piciorului. caracterizată prin pierderea .  Hernia de disc cu sciatică paralizantă-în cursul bolii se poate instala pareza în 2 etape: prima cu dureri lombare iradiate în membrul inferior și parestezii. Stepajul este complet.  Forma paraplegică-după faza algică se intalează uneori faza paralitică caracterizată prin.paraplegie.  Hernia de disc asociată cu alte tulburări vertebro-medulare ca: tumori medulare. Hernia de disc cu sciatică bilaterală este inițial unilaterală caracterizată prin atrofie musculară. tulburări ale reflexelor.tulburări sfincteriene(retenție sau incontinență urinară . –flexia piciorului pe gambă este limitată. *(L3-L4) denotă totdeauna o compresiune intrarahidiană și nu are niciodată origine reumatismală.  Paralizia izolată a rădăcinii L5 se manifestă prin paralizia helucelui și degetelor și paralizia fesierului mare. uneori și de materii fecale) . anestezie de tip radicular.*  Hernia de disc sub rădăcină dă uneori scolioză fără contractură. Dacă după apariția paraliziei durerea cedează înseamnă că hernia a rupt rădăcina.-stepaj incomplet  Paralizia biradiculară L5-S1 nici mișcarea de flezie nici cea de extensie nu sunt posibile. iar paralizia este definitivă. durerile dominând tabloul clinic.

. Se pune pe baza datelor culese din anamneză(efortul fizic).examenul radiologic fără substanță de contrast scoate în evidență două categorii de modificări:  Modificări ce pot coexista cu hernia de disc. Diagnosticul pozitiv. mielografia. pensarea globală a discului paravertebral)absența acestor modificări nu excule posibilitatea herniei de disc. Rareori se constată hiperalbuminorahie moderată (sau proteinorahia cu 0. ataxie locomotorie(pierderea echilibrului) Examene paraclinice: -examenul Lichidului cefalo rahidian (recoltat între L5-S1) este adesea normal. .15-0. spina bifida și  Semne de prezumție triada Barr (scolioză.45 g /l).sacralizări.progresivă a coordonării mișcărilor. în același timp permițând și localizarea leziunii. a evoluției în două etape (lumbago apoi sciatică). dispariția curburii lombare. apoi în crize și pe baza modificării durerilor în raport cu poziția corpului. ) furnizează semne de certitudine. -examenul radiologic cu substanță de contrast(RMN.radiculografia. deoarece obstacolul este mic și situat lateral.

Diagnosticul de localizare se pune pe baza semnelorclinice obiective. dar examenul radiologic.spondiloza traumativă. discografia. plumb).  Algiile membrului inferior cauzate de infecții(sifilis.pot fi diagnosticate prin examen clinic și examenul neurologic ce dă relații normale. . Afecțiunile medulare dau dureri mai mari noaptea bolnavul preferând să stea în picioare. schijă. sau să doarmă pe fotoliu în timp ce în herniile de disc durerile nocturne nu survin decât în mod excepțional. (boala parazitara provocata de infestarea cu hematozoare (organisme unicelulare. examenul neurologic.  Algiile simulate.se consideră că infecția de focar poate produce leziunea nervului sciatic. arata natura leziunii.-amigdalită.  Sciatica prin infecția de focar. sacralizarea vertebrei L5. extracții dentare. mielografia vor evidenția aspectele particulare ale acestor afecțiuni. Diagnosticul diferențial se face cu:  Afecțiuni medulare. un tip particular de protozoare) din genul Plasmodium. lezarea nervului ( prin glonte. axamenul LCR. ) intoxicatii(alcool.  Afecțiuni vertebrale. Afecțiuni vertebrale cum ar fi: cancerul vertebral lombar. dar vindecarea survine prin repausul impus de convalescență. paludism. sețiuni) evoluează acut dar antecedentele. spondilolistezisul evoluează printr-un tablou clinic caracteristic herniei de disc. tuberculoza ganglionară. a examenelor complementare (radiografia coloanei vertebrale).

Tratament. Tratamentul conservator: se indică în :  hernia de disc în faza de lombalgie  hernia de disc în faza lombosciatică.luni sau ani. Tratamentul medical: Tratamentul eficient și mai rapid este radianestezia . dispare edemul din rădăcini . .prin rahianestezie cedează contractura lombară. în timp ce puseul anterior a avut durată scurtă și intervalul dintre acestea a fost mare. iar puseul este recent(mai puțin de două luni). la primele 3-4 puseuri(accese) când nu s-au instalat tulburări de sensibilitate sau de motilitate.se face rahianestezie(1.5 ml novocaină 8% la adult) și se recomandă repaus absolut pe pat tare timp de 3 zile.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful