PENGENALAN SENI VISUAL

SENI

•Membawa maksud kecil, halus, nipis dan halus. enak di dengar iaitu suara comel, bentuk badan (kamus dewan) •Karya termasuklah sajak, lukisan, muzik dan lain-lain yang dicipta dengan bakat atau kecekapan dan hasil dari sesuatu ciptaan

VISUAL

•Dari segi bahasa bermaksud tampak iaitu boleh dilihat melalui deria penglihatan. terdapat juga istilah seni rupa, seni halus, seni lukis dan seni reka

SENI VISUAL DI SEKOLAH RENDAH • • • Pendidikan seni visual di sekolah rendah menjurus kepada seni tampak pendidikan seni visual lebih menegaskan aspek pemahaman, penghayatan dan kritikan menyentuh perasaan estetik dan daya kreativiti individu melalui penajaman daya intuisi, perspsi, imaginasi dan konsepsi murid.

MELUKIS DAN MEMBUAT GAMBAR KRAF TRADISION AL BIDANG-BIDANG SENI VISUAL MEMBUAT REKAAN CORAK MEMBENTU K DAN MEMBUAT BINAAN MELUKIS DAN MEMBUAT GAMBAR LUKISAN MOZEK CAPAN CATAN KOLAJ GURISAN TEKNIK MENGGAMBAR MONTAJ PERCIKAN STENSIL AN GOSOKAN CETAKAN RESIS .

kraf dan sebagainya corak ialah struktur susunan ulangan dibuat secara bebas atau terkawal .MEMBUAT REKAAN DAN CORAK Bidang kegiatan ini memberi peluang kepada murid untuk memahami kepelbagaian cara untuk menghasilkan corak corak dan rekaan tersebut boleh di padankan dengan kegiatan lain seperti binaan.

meja.Alam semulajadi seperti bunga. segi tiga dan segi empat.serangga dan haiwan Bahan buatan manusia seperti kerusi. rumah dan gunting. Rupa barangan kraf tradisional seperti wau. kayu. siput. REKAAN DAN CORAK Geometri seperti bulat. gasingm dan keris TEKNIK CORAK Tarikan ikat dan celup titlisan CORAK TIDAK TERANCANG tiupan renjisan pualaman lipatan .

Lukisan Kaligrafi Catan Kolaj CORAK TERANCANG Cetakan Resis Lipatan dan guntingan Capan MEMBENTUK DAN MEMBUAT BINAAN KEGIATAN MEMBENTUK DAN MEMBUAT BINAAN DI SEKOLAH MERANGKUMI          Arca Timbul Arca Assemblaj Arca Mobail Arca Stabail Model Diorama Boneka Topeng Origami .

KRAF TRADISIONAL  Perusahaan atau kerja-kerja berunsurkan seni yang melibatkan kemahiran kerja tangan serta memerlukan daya cipta dan kreatif masyarakat yang diwarisi turun temurun menikut kaum masing-masing .

JENIS-JENIS KRAF ALAT DOMESTIK ALAT PERMAINAN ALAT PERTAHAN DIRI BATIK SENI TEKAT TEMBIKAR ANYAMAN KELERAI UKIRAN .

kegembiraan. c) Menggunakan kaedah formalistic   Menggunakan hokum dalam prinsip-prinsip rekaan dan unsure seni Olahan ruang. . dan subjek diambil kira untuk menampilkan karya bermutu. keporak perandaan dan kecelakaan Kebolehan mengekpresikan perasaan dan emosi dapat menimbulkan nilai estetika. pilihan warna harmoni. d) Keaslian  Menciplak atau memplagiat adalah suatu yang ditegah dan dituduh sebagai pelukis murahan. Menterjemahkan secara langsung objek dan imej b) Ekspresi dalam perasaan dan emosi Tema yang berkaitan dengan kesedihan.ESTETIKA DALAM PENDIDIKAN SENI VISUAL DEFINISI  Semua oarang yang terlibat dengan pembuatan hasil karya seni semestinya membuahkan suatu keunikan secara personal untuk disampaikan di dalam karyanya (Burgurt 1961)  Bagaimana estetika itu ditampilkan dalam karya a) Peniruan sebagai representasi gambar dan imej     Peniruan menjadi satu cara dan gayaan untuk mewujudkan nilai estetika.

rupa dan membentuk . tipis. berbulu. zig zag dan lain-lain Merupakan unsur terpenting dalam melukis dan menggambar Melalui garisan kita boleh menulis. putus-putus. beralun. membuat jalinan gambar.ASAS SENI REKA garisan ruang warna unsur seni bentuk jalinan rupa GARISAN     Cantuman satu siri titik Boleh jadi bentuk tebal. melakar. bergerigi.

merah dan kuning .TEKNIK GARISAN teknik capan teknik koyakan teknik cetakan teknik tampalan teknik gosokan WARNA Warna asas terdiri daripada warna Biru.

Warna sekunder Warna sekunder adalah campuran warna-warna asas Contoh warna sekunder warna tertier Warna tertier terbentuk hasil dari campuran satu warna asas dengan satu Warna sekunder .

JALINAN Definisi o Kesan yang terdapat pada sesuatu permukaan objek sama ada kasar. kesat dan sebagainya o Wujud semulajadi atau dari buatan manusia JALINAN TAMPAK •Dapat dilihat pada satah gambar yang bersifat dua dimensi JALINAN SENTUH •Dapat dirasa kerana bersifat maujud. halus. sifatnya tiga dimensi TEKNIK CETAKAN TEKNIK CANTUMAN TEKNIK PUALAMAN TEKNIK JALINAN TEKNIK BINAAN TEKNIK CAMPURAN .

Bentuk konkrit . Terbahagi kepada dua 1. jalinan ruang diaplikasi sekaligus. kubus dan sebagainya BENTUK     Mempunyai isipadu Lebih lengkap dibandingkan dengan rupa Rupa lebih terperinci sifatnya jika dilukis atau digambarkan kerana ton. Leper.garisan luar yang pelbagai. kon. tidak menentu dan Bersifat dominan .RUPA -Cantuman antara dua hujung garisan iaitu permulaan garisan dan penghujung garisan Garisan luar sesuatu objek dan sifat leper atau mendatar Terbahagi kepada dua o Rupa organik o Rupa geometrik o . Bentuk ilusi (maya) 2.terikat dengan bentuk khusus seperti bulat.

perspektif. berisipadu atau berjisim.ilustrasi lukisan dan garisan bentuk konkrit •bersifat tiga dimensi. warna dan bentuk . warna jalinan dan ruang RUANGRUANG Merupakan kawasan diantara atau kawasan keliling objek Ruang biasanya dikaitkan kepada garisan. mepunyai ton.cetakan. maujud.bentuk ilusi •wujud dalam bentuk gambar catan. foto.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful