1|tiptemuduga.co.

cc

• • Untuk memberikan anda masa bertenang dan membuat persediaan secukupnya sebelum anda di temuduga. Adakah anda tahu bahawa kita di zaman kemelesetan ekonomi? Pada masa ini agak sukar untuk mendapatkan kerja yang kita impikan.co. semasa dan selepas temuduga: Tips 1: Buat kajian/research mengenai syarikat dan jawatan yang ditawarkan. Tips 4: Datang awal 30 minit sebelum waktu temuduga. Tips 2: Ikuti perkembangan semasa • Ini penting jika anda di panggil untuk temuduga kerajaan kerana pastinya anda akan ditanya tentang dasar-dasar kerajaan dan isu-isu semasa.Menjadi tanggungjawab sebagai lepasan sekolah/ipt untuk mendapatkan perkerjaan bagi menampung perbelanjaan anda seharian. • Seeloknya pada malam sebelum temuduga anda hendaklah menyusun sijil-sijil anda di dalam fail. • Untuk memastikan anda tahu sedikit sebanyak mengenai syarikat. 2|tiptemuduga. Apabila anda telah mendapat panggilan untuk temuduga bermakna anda selangkah lagi untuk berjaya mendapatkan pekerjaan idaman anda. Ia penting kerana menunjukkan kelayakan anda bagi menjawat jawatan tersebut. Berikut ialah beberapa tips yang perlu anda lakukan sebelum. Tetapi beberapa kesilapan semasa proses temuduga itu menyebabkan impian ada untuk mendapatkan pekerjaan idaman anda musnah.cc . Kebiasaannya anda akan di kehendaki mengisi borang permohonan pekerjaan. Biasanya anda akan di tanya mengenai tanggungjawab jawatan yang anda pohon. Majikan lebih berhatihati untuk mengambil pekerja bagi memastikan pekerja mempunyai kelayakan dan kemahiran yang diperlukan untuk mengisi jawatan tersebut. Tips 3: Siapkan sijil-sijil kelayakan anda lebih awal.

cc . tetapi ramai yang `terlupa’ senyum apabila sedang ditemuduga. Tips 8: Senyum. Senyum juga dapat menunjukkan `1st impression’ yang bagus pada penemuduga. • • Mengikut kesesuaian masa. • • Apabila anda masuk ke dalam bilik hendaklah sentiasa bertenang. o Kuku anda pendek.Tips 5: Pakaian. o Jika anda pakai jam tangan pastikan bukan jam tangan yang nampak kebudakan. Tips 7: Bertenang. Tips 9: Ucapkan `Selamat Pagi’ @ `Selamat Petang’. Anda kena pastikan: o Rambut sentiasa kemas kalau pakai tudung cek la dulu sebulum masuk.co. • • Mudah. Anda hanya duduk apabila di arahkan berbuat demikian. • • Pakaian mestilah sesuai dengan pekerjaan yang anda pohon. 3|tiptemuduga. Pakaian yang mesti dielakkan semasa temuduga ialah: o T-shirt o Jeans o Selipar o Baju Batik o Kasut Sukan Tips 6: Penampilan • • Penemuduga juga mengambil kira penampilan anda dalam memilih calon yang sesuai. Akan mewujudkan perasaan mesra antara anda dan penemuduga.

• Anda pastinya akan ditanya dengan soalan-soalan yang tak terduga dan mencabar keupayaan anda. Tips 13: Jujur • Jika anda tidak tahu jawapan. kerana mereka telah ada resume anda dan anda telah tulis di dalam resume anda. Tips 15: Jangan mencela bekas majikan anda. tetapi terus-terang saya katakan ini adalah bukan bidang yang saya mahir. Ini akan menyebabkan penemuduga berfikir bahawa anda telah menipu mereka dan menyebabkan peluang anda semakin tipis. Jika anda `fresh graduate’ anda kaitkan subjek yang anda belajar dengan kerja yang anda pohon.co. persekolahan.Tips 10: `Perkenalkan diri anda. anda berilah jawapan selamat contohnya ` Saya ingin menjawab soalan tersebut. walaupun saya amat meminati untuk menambahkan pengetahuan saya mengenainya. • Jika anda memberikan jawapan pastikan anda olah jawapan anda dengan sebaiknya untuk menunjukkan anda seorang yang fasih berkata-kata dan berpengetahuan tinggi.’ Jangan senyap @ diam je kerana itu akan melemahkan peluang anda.cc . Kebanyakannya akan bercerita tentang diri sendiri. 4|tiptemuduga. • Tips 11: Kawal emosi anda. Anda mestilah bercerita sedikit sahaja tentang diri anda dan selebihnya anda ceritakan pengalaman bekerja anda. • Jawapan yang anda beri haruslah berdasarkan CV/resume anda. Anda harus bertenang dan mengambil masa untuk menjawab soalan yang diberikan. Janganlah anda tulis lain tetapi bila ditemuduga anda bagi jawapan yang lain. • Jangan mencela majikan lama anda kerana ia akan memberi yang gambaran buruk tentang diri anda.’ • Anda pastinya akan ditanya soalan ini. Tetapi adakah ini yang di mahukan oleh penemuduga? Jawapanya TIDAK. keluarga . • Tips 14: Pastikan anda banyak bercakap. Tips 12: Jawapan berdasarkan CV/resume. kegemaran dan aktiviti anda.

Semoga anda berjaya mendapatkan kerjaya idaman anda.cc .Tips 16: Minta gambaran awal. Anda harus berusaha untuk mencapai kejayaan. ganjaran Tips 17: Keputusan temuduga • Untuk mengelakkan anda tertunggu tunggu adalah lebik baik jika anda bertanyakan tarikh tertunggu-tunggu keputusan temuduga. Anda berminat berkhidmat untuk kerajaan? Dapatkan RAHSIA LULUS TEMUDUGA KERAJAAN KERAJAAN-KLIK SINI 5|tiptemuduga. Juga gaji dan ganjaran-ganjaran lain jika anda diterima bekerja di syarikat tersebut. • • Minta gambaran awal tentang tugas yang akan anda pikul jika menjawat jawatan tersebut.co. Jangan mudah berputus asa sekiranya anda gagal.

Sila perkenalkan diri anda? 2. Apakah matlamat dan perancangan anda untuk jangka masa pendek dan panjang? 10. Apakah kelemahan anda yang harus kami ketahui? Adakah anda melakukan sebarang perkara yang akan membantu anda mengatasi kelemahan tersebut?? 9.Soalan-Soalan Biasa Semasa Temuduga Swata/Kerajaan 1.co. dan bukan calon lain? Apa kelebihan anda?? 4. Apa yang menarik minat kami untuk anda diambil bekerja dengan kerajaan? Mengapakah kami patut mengambil anda bekerja dengan kerajaan? 5.cc . apa lagi kemahiran lain yang perlu ada pada diri anda untuk membina sebuah kerjaya yang cemerlang dan membolehkan anda menjadi seorang jurutera yang serba boleh? Apa inisiatif yang anda ingin lakukan? 6|tiptemuduga. selain daripada kepakaran teknikal. Apa yang anda tahu tentang Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA)? Apakah peranan yang dimainkan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA)? 3. Setakat yang anda tahu. Kenapa anda yang harus kami pilih. Pada pendapat anda. mengapakah Barrack Obama berjaya diangkat menjadi Presiden Amerika Syarikat? 8. apakah tugas tugas yang bakal dipikul oleh anda jika nanti? Peranan Jabatan & Kementerian ini? (bergantung kepada jawatan yang anda pohon ketika itu) 6. apa yang anda lakukan? Minta ceritakan… 7. Sebagai seorang jurutera. Semasa projek akhir disemester anda.

11. Nyatakan satu contoh di mana anda telah menonjolkan bakat kepemimpinan semulajadi dalam melaksanakan sesuatu aktivit atau program yang besar dan berjaya. negara jiran kita masih diselubungi dengan konflik penentangan Baju Merah terhadap kerajaan? Bolehkah anda terangkan apa sebenarnya yang berlaku di Thailand sekarang ini dan punca terjadi krisis tersebut? 17. Kenapa tidak swasta? Apa kelebihan dan kekurangan bekerja dengan kerajaan berbanding dalam sektor swasta?? 12. Apa yang anda faham dengan Rancangan Malaysia Kesembilan? 7|tiptemuduga. Apakah yang anda faham dengan konsep 1Malaysia? Apa pendapat anda dengan konsep dibawa Perdana Menteri Malaysia? 20. Sekarang. bagaimana anda boleh meyakinkan kami bahawa anda tidak akan keluar dan masuk semula ke sektor swasta?? 18. Siapakah Perdana Menteri Britain? Boleh terangkan kepada secara ringkas bagaimana terbentuknya kerajaan Britain hari ini sekaj keputusan pilihanraya Britain diumumkan tempoh hari?? 19. Boleh anda ulas sedikit tentang ini? 15. Kerajaan memperkenalkan konsep KPI (Key Performance Indicator) untuk mengukur kecekapan dan keberkesanan menteri menteri yang dilantik di dalam kabinet.cc . apa lagi langkah langkah atau mekanisme yang membolehkan sesebuah majikan mengukur kemampuan seseorang pekerja? 16. adakah anda sanggup? 14. Kenapa memohon bekerja sebagai kakitangan kerajaan. Jika anda keluar dari sektor swasta dan masuk ke jabatan kerajaan. Selain daripada KPI.co. Jika anda diarahkan ditempatkan di Sabah Sarawak.? 13.

Seorang pegawai kerajaan akan sentiasa menghadapi kemungkinan untuk dipindah lokasi dan tempat bekerja. Aung San Suu Kyi adalah pejuang demokrasi yang dinafikan hak hak kemanusiaan oleh negaranya Myanmar.cc . Bagaimana anda akan menyelesaikan segala cabaran yang muncul dalam proses perpindahan ini? 29. 30. Senarai dasar-dasar yang dilaksanakan oleh kerajaan Malaysia? 8|tiptemuduga. Sila ambil tahu senarai nama menteri Malaysia dan juga timbalannya 24. apa yang boleh dilakukan oleh Malaysia untuk menyuarakan kerisauan antarabangsa dan dalam masa yang sama mengekalkan hubungan diplomatik kedua dua hala?? 27. Siapakah Perdana Menteri Britain? Boleh terangkan kepada secara ringkas bagaimana terbentuknya kerajaan Britain hari ini selepas keputusan pilihanraya Britain diumumkan tempoh hari? 22. Sebagai sebuah negara yang berada di kerantauan yang sama. Jika anda keluar dari sektor swasta dan masuk ke jabatan kerajaan. Nyatakan satu contoh di mana anda telah menonjolkan bakat kepemimpinan semulajadi dalam melaksanakan sesuatu aktivit atau program yang besar dan berjaya. Bagaimana pendekatan yang anda gunakan bagi menyelesaikan konflik atau perselisihan pendapat dengan rakan sekerja anda? 23. Siapakah Siapakah Ketua/ Menteri Besar anda? 25.21. Terangkan respons anda terhadap komitmen sebegini. bagaimana anda boleh meyakinkan kami bahawa anda tidak akan keluar dan masuk semula ke sektor swasta? 28.co. Sila dapatkan maklumat setiap Perdana menteri Malaysia dan sumbangan mereka kepada negara 26.

Kenapa berpindah? 32.cc .facebook.co. Wajarkah kerajaan menghapuskan memotong subsidi kerajaan. Adakah anda bekerja sebelum ini? Jika ya. Setelah beberapa kali gagal dalam temuduga saya membuat kajian mengapakah saya gagal walaupun saya begitu yakin untuk mendapatkan kerja tersebut. sila ceritakan bidang pekerjaan sebelum ini. Akhir kata Semoga Anda Berjaya Sekian. Saya menulis buku ringkas ini berdasarkan pengalaman saya.iron 9|tiptemuduga. Cari saya di facebook http://www..31. Mengapa? Siapa Penulis? Azwan seorang kakitangan swasta.com/wan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful